Kényszerítés


moby # 2008.06.17. 10:09

Ha az illető az igényt alappal jogosnak vélheti, akkor önbíráskodás valósul meg (Btk. 273. §), ha viszont nem, és nagyon úgy tűnik, hogy már csak a fekete munka miatt is ez a helyzet, akkor az zsarolás (Btk. 323. §) kísérlete lesz, sőt ha tényleg az élet elvételével fenyegetett, akkor annak a minősített esete, ami már 2-8 év szabveszt. A probléma az esetedben a bizonyíthatósággal van, ha legközelebb jönnek, esetleg egy videokamerát állíts készenlétben, ha van, és állj a felvevőtérbe, mert különben tanúk nélkül nem fogod tudni másképp bizonyítani. Ja, és ha a fenyegetés komoly, akkor én jobban félnék attól, mint a munkajogi előírások megszegése miatt esetlegesen kiszabandó bírságtól.

Gaben007 # 2008.06.16. 11:48

Kívánok mindenkinek szép napot!

Megfenyegettek és kényszeríteni akartak arra, hogy adjam át az autómat és írjak alá egy adásvételi szerződést, mert tartozásom van.

Történet régen indult. 2 éve dolgoztam ezzel a sráccal itthon maszekban (feketén). Ő elment külföldre dolgozni, nekünk maradt itt félbe munkánk, amit én befejeztem és nekem kifizettek. Pár napja megjelent az ember, hogy én még abból a melóból tartozok neki 100.000 Ft-al. Nos ez nem igaz! A munka amit csináltam 90.000 Ft-os munkadíjjal járt és fele-fele alapon dolgoztunk, tehát maximum 45.000 Ft-al tartozhatok neki, de a munkát én csináltam meg 90 %-ban. Szóváltásba keveredtünk, mire neki előkerült több barátja meglehetősen nagy méretű késekkel, viperával és halálosan megfenyegettek, ha nem adom az autómat, könnyen elfújahtom a gyertyát. Annyit sikerült megtudnom a srácról, hogy sok tartozása van és szorongatják őt is, de engem hagyjon békén. Szerencsém volt mert pont érkeztek hozzám barátaim, így elmentek, de eléggé rettegek, féltem a családom.

Sajnos muszály itthon dolgoznom munka után feketén, mert másképp nem tudom fenttartani a minimális életszínvonalat sem. Nem merek a hatóságokhoz fordulni, mert félek én is bajba kerülhetek a fekete munka miatt. Nem tudom bizonyítani, hogy megfenyegettek, mit tegyek?

Köszöm a válaszokat és a segítséget!

Tamás123 # 2008.06.01. 18:57

Köszönöm szépen ObudaFan!

Az előzményekről, körülményekről hely-és időhiány miatt nem írtam. 500 oldalnyi peranyag

ObudaFan # 2008.05.30. 09:20

Azért úgy általában véve sms-ben is kilátásba lehet helyezni súlyos hátrányt, így teljesen nem zárható ki a kényszerítés elkövetése ilyen úton. És a befejezetlen bűncselekmény meg kísérlet.

Tamás123 # 2008.05.29. 19:47

Kovács_Béla_Sándor!

Most a legkomolyabban kérdezem.

Valahol megnyugtattál kicsit, nekem is hasonló érzésem volt, azért a cselekményem (sms) és a kiróható büntetés súlyossága nagyon nincs arányban.

Viszont meg is leptél kicsit. Van egy jogszabály, mondjuk a kényszerítés definíciója. Hogyan létezhet az, hogy ennyire bíró, ügyészfüggő lehet a megítélése?

Az ember valahol azt hinné, hogy egy jogszabályt bárhol az országban ugyanúgy értelmeznek.

Jajj, tudom, naív vagyok.

Tamás123 # 2008.05.29. 14:02

Kovács_Béla_Sándor!

Nagyon köszönöm, én is így éreztem. A kerületi kapitányságon ismeretsége van az élettársnak, nagyon bele akarnak keverni valamibe. Még annyit. Olvastam a fórumun, hogy én nem hallgatok senkire sem, nem mondanék neveket.

Nagyon is sokat köszönhetek Neked, ObudaFan-nak, Derillnek. Ezt a legkomolyabban mondom, mindig azt csináltam, ahogyan írtátok, rengeteg segítséget kaptam Tőletek. Meg persze sokat tanultam hasonló helyzetben lávő amatőröktől is, akik ezen-azon túl vannak már.

Komolyan nagyon köszönöm a segítségeteket. Továbbá amiket írtatok, mindig állta a helyét.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.05.29. 13:03

Ne bohóckodj már!
Sms-ben - büntetőjogi értelemben - legfeljebb fenyegetni lehet, de kényszeríteni nem.

Különben miért minket kérdezel? Mondhatunk mi bármit, ha a nyomozó, az ügyész, ne adj Isten, a bíró másképp gondolja.

Tamás123 # 2008.05.29. 12:26

Ismét én vagyok. Közben a magyarorszag.hu oldalon találtam egy értelmezést, beidézem.

"A kényszerítés elkövetési magatartása

Az elkövetési magatartás a sértettnek - erőszakkal vagy fenyegetéssel - valamilyen, a saját akaratával ellentétes cselekvőségre való kényszerítése.

Az erőszak személy ellen irányul, a sértett testének támadó jellegű érintését jelenti. Elegendő, ha akaratot hajlító, így például az elkövető megpofozza, megüti a sértettet.

A fenyegetés olyan súlyos hátrány kilátásba helyezése, amely alkalmas arra, hogy a megfenyegetettben komoly félelmet keltsen. [1978. évi IV. tv. 138. §] A fenyegetés egyszerű, azaz az elkövető által kilátásba helyezett súlyos hátrány irányulhat akár a sértett anyagi helyzetére, becsületére, akár nemi szabadságára - például megerőszakolásával fenyegeti meg az elkövető.

A bűncselekmény csak akkor válik befejezetté, ha azon túl, hogy a sértett az elkövető akaratának megfelelően cselekszik, ebből jelentős érdeksérelme is származik.

Az érdeksérelem a sértett bármilyen érdekkörében - például vagyoni, személyi - a bűncselekménnyel okozati összefüggésben beállt negatív változás. Súlyossága mindig az eset összes körülményeitől függ."

Kérdésem továbbra is a következő:
Az sms-sel elkövettem a kényszerítés bűncselekményét? A sértett (?) nem cselekedett az akaratomnak megfelelően, semmiféle érdeksérelem, főleg nem jelentős érdeksérelem nem valósult meg. Tehát konkrétan a kényszerítésnél maradva, követtem el kényszerítést vagy befejezetlen kényszerítést követtem el? Befejezetlen kényszerítés az kényszerítés?

Elkövettem-e a kényszerítés bűncselekményét, ha nem, akkor hova forduljak kifogással és milyen indokkal?

Köszönöm

Tamás123 # 2008.05.29. 11:14

Sziasztok!

Nagyon fontos lenne számomra a kényszerítés pontos értelmezése, hogy mi is minősül kényszerítésnek és mi nem. Beidézem a paragrafust, persze a szakember ismeri.

Kényszerítés (Btk-ból)

174. § Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, amennyiben más bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mondom, miről van szó. Nagyon csúnya bontóper részese vagyok, rendkívül feszült a viszony feleségem élettársa és köztem, de ez a részemről soha sem fajult és nem is fajulna tettlegességig. Fordítva már kétszer is előfordult, testi sértés.
Szóval az élettárssal oda-vissza mentek az sms-ek. Hasonló tartalmúak:

Ha nem adja át nekem a feleségem a fiamat, akkor elhozzuk, de az nem biztos, hogy hasznos lesz valaki egészségének. Azt sem tagadom, hogy még megöléssel is fenyegettem sms-ben az élettársat, ha nem adja át nekem feleségem a fiamat.(Előtte tudtam meg néhány nappal, hogy a férfi büntetett előéletű. Megjegyzem, én is kaptam az élettárstól hasonló jellegűeket, de nem tettem ellene ezek miatt kényszerítésben feljelentést)

Szóval abban szeretném szakember válaszát kérni, hogy az ilyen tartalmú sms megalapozza-e a kényszerítést, mint büntetőjögi kategóriát.

Én csak egy, a magyar nyelvet elég jól ismerő (tudom, énnel nem kezdünk mondatot) honpolgár vagyok, de én úgy értelmezem a jogszabályt, "fenyegetéssel arra kényszerít, hogy tegyen" részét, hogy itt határozottan egy megvalósult dologról van szó, tehát, hogy fenyegetés hatásával valakit RÁKÉNYSZERÍTEK valamilyen cselekmény véghezvitelére, tehát megvalósul az a cselekmény, amit a fenyegetéssel el akar érni valaki.

Szóval az én magyar nyelvi értelmezésem szerint, például kényszerítés, ha pl. egy lakásban valakinek kést szegezek a hátához, hogy aláírjon egy papírt. Ennek hatására ő aláírja, megvalósul az aláírás, viszont másféle bűncselekmény már nem. Szerény véleményem szerint ilyesmi a kényszerítés, gondolom a 3 évig terjedő szabadságvesztés is a bűncselekmény súlyához mért.

Nem a szavakkal szerettem volna játszani, nagyon fontos lenne tudnom, hogy mire számíthatok, mert vádat emeltek ellenem emiatt kényszerítés bűntettének kísérletével és az ügyészéség börtönbüntetést javasol, próbaidőre felfüggesztéssel.

Magyarul: egy sms, adhat-e alapot erre, amikoris semmiféle dolog sem VALÓSULT meg.

ObudaFan # 2006.07.26. 16:18

Illetve az ügyészével, mert még nem volt vádemelés.

ObudaFan # 2006.07.26. 16:18

A bíróság jóváhagyásával.

xyz_12 # 2006.07.26. 08:49

A kirendelt védő megbízott szeretne lenni.
Az őrizetbe vételről és a fogvatartás helyéről tájékoztattak minket.

Közben kaptunk tőle levelet, és küldtünk neki csomagot is.
Azt írta jónak tűnik az ügyvéd, így akkor megbízzuk. Remélem, nem téved.

Telefonálni nem telefoálhatna?

ObudaFan # 2006.07.26. 07:31

Ha kirendelt védő volt, akkor ő nem kérhetett tőletek megbízási díjat, mert neki a jogszabály szerint az állam által megelőlegezett összeg jár, azt a terheltnek megfizetni akkor kell, ha elítélik.

Az ôrizetbe vétel elrendelésérôl és a fogva tartás helyérôl huszonnégy órán belül értesíteni kell a terhelt által megjelölt hozzátartozót; ennek hiányában a terhelt által megjelölt más személy is értesíthetô.

Az elôzetesen letartóztatott hozzátartozóival és - az ügyész, a vádirat benyújtása után a bíróság jóváhagyásával - más személyekkel levelezhet, legalább havonta egyszer fogadhat látogatót, és kaphat csomagot,

xyz_12 # 2006.07.26. 01:26

Sziasztok!

Hozzátartozómat kényszerítés miatt elfogta a rendőrség.
Õ beismerő vallomást is tett.
Ennek ellenére, az eltelt több, mint 2 hét alatt még nem beszélhettünk vele.
A kirendelt védője, pénzért vállalta az ügyét, de eddig még mi nem láttuk semmi jelét a "ténykedésének" (ráadásul most el is utazott).

Jogszerű a hatóságok részéről ez az eljárás?
Mit tehetünk érte?
Tudtok ajánlani esetleg jó ügyvédet is?

Előre is köszönöm a segítséget!