önbíráskodás


pocak # 2006.08.04. 07:37

Igen, ebben is kezdünk amerikanizálódni.
"Everybody sues everybody..."

_Wasp_ # 2006.08.04. 06:35

az mindegy, csak PÖR legyen...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

pocak # 2006.08.04. 05:55

Az elkövetők mindenképpen bűnhődni fognak a büntető eljárás miatt, emiatt nem szükséges polgári pert is indítani.

Hát, ha valaki abból akar hasznot húzni, hogy jól megverték?!
No komment...

ObudaFan # 2006.08.03. 16:05

Az más kérdés, hogy önbíráskodás az ezzel nem valósult meg. Azt ugyanis az követi el, akiabból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erôszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltûrjön. Itt meg ennek nyoma sincs.

Azért ebből a nem vagyoni kártérítésből nem lesz lakás a Rózsadombon, hogy finoman fejezzem ki magam.

Avita # 2006.08.03. 13:58

Polgári jogi alapon nem vagyoni kártérítésre perelhető az elkövető a Ptk. 76. §-ban foglalt testi épséghez és egészséghez való személyiségi jogának megsértése miatt.

_Wasp_ # 2006.08.03. 12:29

Már hogyne lenne polgári jogi alap:

Vagyoni kár
kiesett munkaidő
ruházat
orvosi költségek
utazás
Nem vagyoni kár
A sérülésből fakadóan
Az esetleges jóhírnév rontásból

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

pocak # 2006.08.03. 11:52

Itt nincs polgárjogi alap. Mind a súlyos testi sértés, mind az önbíráskodás, mind a becsületsértés/rágalmazás büntető jogi kategóriák, magyarul bűncselekmények.
A becsületsérté/rágalmazás csupán vétségek, a s.t.sértés illetve az önbíráskodás már komoly bűntettek.
A leírt esetnél én nem látok önbíráskodást, ahogy írtad, az jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igény érvényesítése céljából történhet.

Ez "egyszerűen" súlyos testi sértés, amit a rendőrségnek hivatalból el kell indítania a kórház jelentése alapján. Alap esetben 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de ha aljas indokból bagy céllal történik, akkor 1-5 évig terjedhet.

takimo # 2006.08.03. 10:14

Kérdésem a következő: önbíráskodásról a törvénykönyvben csak úgy találkoztam, hogy az vagyoni igény érvényesítése végett merülhet fel. Minek nevezzük azonban azt az esetet, ha ténylegesen (szerintem) önbíráskodásról van szó, de egyáltalán nem vagyoni dolgok miatt? A szitu a következő: egyik ismerősömet alaptalanul megvádolták és válaszra se várva, azonnal tettlegességig fajult a dolog. Súlyos testi sértésért (állkapocs törés - most műtik..) fognak felelni, de polgárjogi alapon is be akarja perelni őket. Mi legyen a vád? Becsületsértés? És akkor mi van az önbíráskodással?? Minden választ előre is köszönök!