Fekete munka...


Dr.Attika # 2006.08.25. 05:16

Hát ez a részletektől függ, meg a követelt pénz nagyságától. Az ügyvéd sem két fillér.

kicsijud # 2006.08.24. 22:43

Köszönöm a segítséget:)Nagyon kedves vagy,hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Szerinted bukta esetén érdemes az alkalmazottaknak ügyvédet fogadni? Talán a bolt könyvelője is nyakig benne van, és akkor az nem nagy segítség rájuk nézve...

Dr.Attika # 2006.08.24. 22:35

Hát ez amit írtál nem búncselekmény. Ha buki valaki az csak a főnök. Innen nézve azért nem rossz a pénz, ha jólszámolom 100 ezer felett van. Mindenesetre érdemes feljegyzést készíteni a feketén átvett munkabér összegéről. Egyébként megoldódik a probléma szeptember 01-től a minimális járulékalappal. Az 4 órás mv. tekintetében 62.500,- alapot jelent és cca. havi 30 ezerrel több közterhet. De itt nem csak ez a lényeg, hanem az, hogy lehetősége van a barátnődnek bejelenteni az APEH felé, hogy neki nincs ennyi jövedelme, de ebben az esetben jogosult az adóhatóság jövedelem ellenőrzést végezni: bekérheti a mobil számla összegét a szolgáltatótól, gáz, villanyszámlát, egyéb regisztrált kiadásoknak utána nézhet és akkor kész a bukta. Ha nagyon menni akar, akkor jelentse be, hogy nem vállalja ezt a rizikót és vagy frankón, vagy sehogy sem dolgozik.

kicsijud # 2006.08.24. 22:11

Sziasztok!

Némi segítségre lenne szükségem, remélem itt találok...
Van egy barátnőm, aki egy butikban dolgozik nem élelmiszeripari eladóként, napi 4 órára, nettó 27031 Ft-ra bejelentve. Ehelyett napi 8 órát dolgozik, igaz, ötszáz forintos órabérrel+a havi 27031 Ft. A jelenléti ívét tudtommal úgy vezetik, mintha 8 órát dolgozna, talán még a könyvelő is így vezeti.. Nem kapnak havi fizetéspapír példányt, nincs kajajegy, sem ebédidő, karácsonyra és szülinapra, ünnepekre kapnak ajándékot a boltból, de az igazán nagy baj az, hogy a tulajdonos két kasszát vezet...a főnök természetesen nem hajlandó a kettős könyvelést csinálni, mindenre az alkalmazottait utasítja, ők teszik be a pénzt a fekete(és persze a legális) kasszába, ők adnak vissza, ők vezetik,hogy mit adtak el feketén, egyszóval mindent velük csináltat, és akkor a személyes ügyeinek intézéséről még nem is beszéltünk( csekkbefizetés, kávéfőzés,gyógyszertár, stb,stb...).Ez a bolt hat éve működik így, a barátnőm egy éve dolgozik ott, szerintem csak most állt össze benne a kép, és nagyon megijedt,hogy egy esetleges fogyasztóvédelmi- vagy apeh ellenőrzés utáni lebukás esetén őt milyen büntetéssel sújthatják.Szeretne elmenni máshová dolgozni, de a főnök ragaszkodó és bosszúálló típus, nem tudja,hogy hogyan válhatna láthatatlanná, hogyan távozhatna úgy, hogy a főnök békénhagyja...Mit tehetne? Tényleg nagyon meg van rémülve szegény... Tudnátok valami tanácsot adni?

Előre is köszönöm...