Még a LB is tévedhet


hihetetlen # 2006.11.11. 18:10

Tudomásom szerint az ügyünkben az elsőrendű vádlott és védője a LB-nál jogorvoalattal kíván élni. Az ítélet szerint ő volt az elkövető én pedig a bűnsegdéd. Kérdésem az lenne, hogy ezt befogadja e a LB, vagy mivel már az én ügyem kapcsán egyszer tárgyalta, tárgyalás nélkül elutasitje a jogorvoslati kéreimet?

hihetetlen # 2006.10.12. 10:54

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm szépen a segitségét, különös tekintettel az ősi jogelv ismertetésére.
Ez nekem mint jogban /is/ laikus embert, nagy segitséget jelentett. Nagyon köszönöm a kedvességét.

ObudaFan # 2006.10.11. 15:52

A bíróság jogerôs ítéletével elbírált cselekmény (alapügy) esetén perújításnak van helye, ha az alapügyben akár felmerült, akár fel nem merült tényre vonatkozó olyan új bizonyítékot hoznak fel, amely valószínûvé teszi, hogy a terheltet fel kell menteni, lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett intézkedést kell alkalmazni, illetve a büntetôeljárást meg kell szüntetni, vagy a terhelt bûnösségét meg kell állapítani, vagy lényegesen súlyosabb büntetést, intézkedés helyett büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett lényegesen súlyosabb intézkedést kell alkalmazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.11. 11:37

Mint alább már mondták: a harmadfokú ítélet ellen már nincs további rendes jogorvaslati lehetőség. A perújítást csak 6 hónapon belül, meghatározott feltételek fennállása esetén lehet kérni. Ezek a feltételek a szóban forgó esetben nemigen állnak fenn.
Az emeberi jogi bírósághoz lehet fordulni, de az ottani kedvező ítélet csak akkor várható, ha az eljárás során a terhelt emberi jogainak megsértésével született az ítélet.

Anélkül, hogy el akarnám keseríteni, ajánlom figyelmébe az ősi jogelvet: res iudicata pro veritate accipitur.

hihetetlen # 2006.10.11. 10:51

Kedves válaszoló én Magyarosrzság keleti végén lakom, itt ilyenek az ügyvédek felkészültsége, vagy is akikkel én találkoztam. Légy szives megoldást mondani, hogy ne nagy és kissebb hülyeségek birtokába legyek, hanem tudjam, hogy mik a lehetőségek. Az igazságom csak érzem abból, hogy bírói döntések homlokegyenest mások és nekem ilyen szándokom nem volt. Ezt a bűncselekményt pedig véletlenszerüen nem lehet elkövetni, csak szándékosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.11. 10:09

Az ügyvédem azt mondja, hogy ő már nem kifogásolhatja a LB döntését, más ügyvéd ezzel élhet, adhat be az ügyemben kifogásolást.
No, ez akkora hülyeség, hogy valósággal durrog.

A másik ügyvéd azt mondja, hogy új körölmény megjelölésével élhetünk ezzel a lehetőséggel.
Ez egy kicsit kisebb.

hihetetlen # 2006.10.11. 07:52

Kedves Traffic!
Ami Neked egyértemű egy jogi szövegből az sajnos nekem latinul hangzik. Az ügyvédem azt mondja, hogy ő már nem kifogásolhatja a LB döntését, más ügyvéd ezzel élhet, adhat be az ügyemben kifogásolást. A másik ügyvéd azt mondja, hogy új körölmény megjelölésével élhetünk ezzel a lehetőséggel. Ezzel szemben mi egy olyan tényt akarunk ismételten megemlíteni, ami már korábban is írtunk a beadványunba, de a döntésében ezt nem vette figyelembe az LB, sőt ellenkezőjét állítja, alap nélkül.
Konkérétan miről van szó. Azt állítja, hogy egy pályázat benyujtásakor a polgármester már tudott arról, hogy a megnyerendő összeget teljes egésszében nem a meghatározott célra fogja felhasználni - ennek ellenkezőját állítja az elsőfok és erre utal minden tanuvallomás- és én a számlák leigazolásával segítettem a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésében.
Ez tény mert bírói döntés van róla és ezt senki nem cáfolta, akkor az LB utólag miért hivatkozik erre, ez a kulcs kérdés, hogy a pályázat beadásakor már tudomással birtunk, hogy az ebből megmaradó összeget másra forditsuk.
Kérdésem mit lehet tenni, akár magyar vagy esetleg nemzetközi igazságszolgáltatásnál?

hihetetlen # 2006.09.02. 10:16

Köszönöm szépen a választ.

Traffic # 2006.09.01. 19:07

T. hihetetlen!

A mai napon hatályos Be. :
416. § (1) Felülvizsgálatnak a bíróság jogerős ügydöntő határozata ellen akkor van helye, ha

  1. a terhelt felmentésére vagy az eljárás megszüntetésére, illetve a terhelt bűnösségének megállapítására, továbbá kényszergyógykezelésének elrendelésére a büntető anyagi jog szabályainak megsértése miatt került sor,
  2. a bűncselekmény törvénysértő minősítése, a büntetőjog más szabályának megsértése miatt törvénysértő büntetést szabtak ki, vagy törvénysértő intézkedést alkalmaztak, illetőleg a büntetés végrehajtását a Btk. 90. §-ában foglalt kizáró ok ellenére függesztették fel,
  3. a bíróság határozatának meghozatalára a 373. § (1) bekezdésének I. b)-d) pontjában vagy II-IV. pontjában meghatározott eljárási szabálysértéssel került sor,
  4. a bíróság határozatának meghozatalára a súlyosítási tilalom [354. és 355. §, 405. § (1) és (3) bek., 549. § (4) bek.] megsértésével került sor,
  5. az Alkotmánybíróság a jogerős határozattal befejezett büntetőeljárás felülvizsgálatát elrendelte, feltéve, hogy a terhelt még nem mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól, vagy a kiszabott büntetés, illetőleg az alkalmazott intézkedés végrehajtása még nem fejeződött be, vagy a végrehajthatósága még nem szűnt meg,
  6. a büntetőjogi felelősség megállapítására, a büntetés kiszabására vagy intézkedés alkalmazására olyan büntető jogszabály alapján került sor, amelynek alkotmányellenességét az Alkotmánybíróság megállapította, de a terhelt már mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól, vagy a büntetés végrehajtása már befejeződött, illetve végrehajthatósága megszűnt, illetőleg a terhelt már nem áll az intézkedés hatálya alatt,
  7. nemzetközi szerződéssel létrehozott emberi jogi szerv megállapította, hogy az eljárás lefolytatása vagy a bíróság jogerős határozata megsértette a törvényben kihirdetett nemzetközi szerződés valamely rendelkezését, feltéve, hogy a nemzetközi emberi jogi szerv joghatóságának a Magyar Köztársaság alávetette magát.

Forrás:
http://www.magyarorszag.hu/…jogszabalyok

Dr.Attika # 2006.09.01. 06:13

Kedves hihetetlen!
Pedig létezik. Nézdd meg mégegyszer.

hihetetlen # 2006.09.01. 05:08

Kedves Dr. Attila!
A Be. 416. § (1) bek. c-g pntja nem létezik, valamit elírhattól, légyszíves megnézni a jogorvoslat lehetőségének jogszabályi lehetőségét. Köszönöm.

Dr.Attika # 2006.08.31. 19:27

Lehet felülvizsgálat a harmad fok után is, amennyiben a Be. 416.§ (1) bek. c-g pontjaiban foglalt esetek állnak fenn.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.31. 19:17

Akkor, sajnos, tévedtem. Elnézést.

ObudaFan # 2006.08.31. 19:05

Egyébként harmadfokú eljárás esetén sincs felülvizsgálat. Az LB csak olyan ítéletei ellen van ma már jogorvoslat, amelyek még az ítélőtáblák felállítása előtt, másodfokon születtek. Kivéve természetesen a perújítást.

Dr.Attika # 2006.08.31. 18:58

Egy marad, amit lejjebb írtunk a jogorvoslat a törvényesség érdekében, ha a legfőbb ügyész előterjeszti, de nem terjeszti elő, mert a LB ítélete ellen nem lehet előterjeszteni.

hihetetlen # 2006.08.31. 18:04

Ez sajnos felülvizsgálati eljárás volt és az ügyvédem ennek ellenére azt mondja, hogy van lehetőség a LB alaptalan döntésének "megkifogásolására".

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.31. 17:44

Ha - hangsúlyozom: ha - ez nem felülvizsgálati eljárás volt - akkor esetleg azt még igénybe lehet venni. Hivatkozni azonban már csak a bíróság törvénysértésére lehet.

A gazdasági bűncselekmények megítélése valóban gyakran nehéz, vitatott - nem csoda, ha az egyes bíróságok eltérő ítéletet hoznak. A fellebbezés sem volt eleve reménytelen, hiszen mindhárom cselekményre született egy-egy felmentő ítélet is, meg volt hát a lehetősége, hogy akár egyszerre mindháromban is felmentéssel végződjön az ügy.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.31. 17:37

Akkor ez nem is felülvizsgálat volt, hanem harmadfok?

hihetetlen # 2006.08.31. 17:27

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
A kissé cinikus megjegyzésed, hogy tévedett az elsőfok, másod....., erre az elábbi megjegyzést teszem.
Az ügyész 3 rendbeli jogosulatlag gazdasági előnyben mint bűnsegéd vádolt. Az elsőfok kettőnél megállapította, hogy a vád valós és elmarasztalt 36 e. Ft-ra melynek kifizetését egy évre felfüggesztett. A másodfok ebben a két esetben felmentett és a harmadik esetnél állípította meg a bűnsegédi véltkezséget. Akkor ezek szerint a bíróság a helkyzet magaslatán áll?
Továbbra is az a kérdésem, hogy van e olyan fórum ahol a LB valótlan állítását meg lehet támadni, mert az ügyvédem ennek lehetőségét említette nekem. Kérdés, hogy ennek van e alapja, vagy csak az ügy huzásából eredő anyagiak miatt mondja ezt?

Dr.Attika # 2006.08.31. 15:18

A gond az, hogy ők erre a felperesi hivatkozásra nem is reagáltak. Ez teljességgel kimaradt az indoklásból.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.31. 14:50

Mondod te. Õk meg az ellenkezőjét.

Dr.Attika # 2006.08.31. 14:47

Én már láttam is ilyet. Felülvizsgálati eljárásban- a tanácsban a mai főbíró is ott volt egyébként- olyan egyértelmű jövedéki törvényi tényállást hagytak figyelmen kívül, amely nem joggyakorlat, nem mérlegelés, nem értelmezési probléma volt. Ennek a törvény-helynek az alkalmazásával egyértelműen hatályon kívül kellett volna helyezni a közigazgatási határozatot, új eljárásra utasítás nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.31. 14:27

Elképzelni természetesen mindent el lehet. Hogy aztán az elképzelt esetnek mekkora a valószínűsége, az más kérdés.

Tipikus jelenség, hogy a fél (sértett, vádlott) úgy gondolja, hogy amit ő tud, azt a bíróságnak is tudnia kell, azt a tényt, amelyet ő ismer, a bíróságnak is ismernie kell - vagy legalábbis el kell ismernie. Holott a bíróság ezt csak a bizonyított tényekkel teheti meg.

Dr.Attika # 2006.08.31. 14:20

Azért még tisztázandó, hogy a felülvizsgálat megengedhetősége tárgyában döntött a LB, vagy érdemben vizsgálta is az ügyet? Lehet, hogy a felülvizsgálatnak nem voltak meg a törvényi feltételei. Mindenesetre elképzelhető, hogy minden bírói fórum tévedett.

Vadalma # 2006.08.31. 13:04

egyébként tényleg, milyen jót lehetne csámcsogni a részleteken :)