NEM JOGTISZTA SZOFTVER ???


Főlökött # 2006.09.07. 14:51

Tisztelt Gondnok

A véleményem, hogy elafhatja, simán.

Véletlenül a gyermekem kibontotta a csomagot, kíváncsi volt, mi van benne. Licensz szerződésről úgy nyilatkozott, 3 évesen, hogy nem fogadja el :-))))))))))))
1etlen perről nem tudok, ami a jogtiszta szoftver eladása miatt indított volna bárki is. Nem hamisított, nem másolt, nincs anyagi haszonszerzés, csak tisztán, "nincs rá szükség, és vásárláskor nem nyilatkoztam úgy, hogy örök életre megtartom, dédelgetem, vitrinben óvom" Fizettem egy termékért, melyről nem nyilatkoztam úgy, hogy a családi leltárban, a listán szerepel, mindörökre, hiánya esetén a hatóság körözze, számomra találja meg.

---------------------
  • Löki
gondok # 2006.09.07. 10:46

Azért van ide egy kérdésem. Ha azt a bizonyos license feltételt nem fogadom el, azaz nem installálom fel sosem azt a programot, akkor továbbadhatom ugye (esetleg bontatlan csomagolásban) - mert mondjuk rájöttem, hogy nem is kell nekem? És akkor a következő tulaj azt csinál vele, amit akar!
Nos a kérdés nem ez, hanem az, hogy a fenti eset miben különbözik attól, ha felinstallálom, leszedem és eladom? (annyi, hogy nem bontatlan a csomag).

Eladhatja, vagy nem adhatja?

Főlökött # 2006.09.06. 12:40

Tisztelettel

Azt a csodát már nem forgalmazzák, sajna. Elég macerás felrakni, mert a neten regisztrálni is kell. Sok jót hallottam felőle, de sajna már nem fejlesztik a térképeit, alapprogramját, mivel azt írja róla a pdastorage.hu, hogy az igo váltotta fel, így már nem is forgalmazzák. Nagy hiba.

Ha tudsz egy oldalt, ahol meglelhető, letölthető, megsúghatnád Nékem.......torkos@freemail.hu

Előre is köszönöm.

----------------------
  • Löki
_Wasp_ # 2006.09.05. 17:57

Ajánlom figyelmedbe a DestinatorPN-t. Nem akarok tippeket adni, de a neten megleled ;)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Főlökött # 2006.09.05. 15:56

Tisztelt _Wasp_

Nem akartam én vitatkozni, eszembe nem jutott ilyesmi, csak az álláspontomat regéltem el.

Bosszantott, hogy pampognak a hamisításért, jogtiszta szoftver használatért, ezért bementem, tájékoztattak, megnéztem a neten, megvettem-tájékoztatás alapján, örültem- hogy megvan, s így elindultunk......... Tény és való, elfogult lettem ezzel.

Csalódtam, s az a gáz, hogy az egész család ott ült a kocsiban, s nézett ki a fejéből, hogy per pill. hol a búbánatban járunk. A több 100e cucc nem tudta az szent, hol a búbánatban vagyunk, de én sem, térkép nuku, mivel van a ketyere. Ezt magyarázd meg egy gyereknek, aki bömböl....stb. a hátsó ülésen, asszony pampog, mikor is érünk a célhoz, amikor azt sem tudjuk, hol járunk. Ezért kellett ennyit, erre, de minek...... Gondolom, így már tisztul, miért a kirohanásom. Ezek után nem csodálkozom, én is ezt fogom tenni, hogy feltört progit kipróbálom-használom, ha bevállik, megveszem jogtisztán, ha nem delete. És csodálkozunk azon, hogy más is így tesz........hát nem kéne, tapasztalataim alapján.
Lehet, hogy siralmasan hangzik, amit írtam, de a fentiek alapján, gondolom már érthető az álláspontom.

----------------------
  • Löki
_Wasp_ # 2006.09.04. 00:11

Főlökött: kérdeztél, és kaptál is választ, tőlem és KBS-től, arra nézvést, hogy mi a jog álláspontja.

Értem, hogy van egy álláspontod, amit szeretnél jogi érvekkel megtámogatni, de ez most nem megy. (A licence és az ÁSZF ismerete nélkül semmiképp)

Vitatkozhatnánk azon, hogy igazságtalan, illetve úgyse büntetnek meg, ha mégis megteszed, vagy "hogyan bizonyítanák be", de inkább ne tegyük.

A szoftverek továbbértékesítése, újrafelhasználása az Interneten egyébként külön iparággá nőtte ki magát. De ez nem lehetséges minden szoftvernél.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Főlökött # 2006.09.03. 06:09

Tisztelettel

Átvitt értelemben gondoltam a birtoklást, de mivel a szükséges kellékekkel rendelkezem annak bizonyítására, hogy jogtiszta, s azt el is adhatom - elajándékozhatom. Nem véletlen, hogy hírdetik is a programokat, vélelmezem el is adják, de tudomásom szerint még egyetlen eset-eljárás sem volt a bíróságon, ahol ezen ügylet törvénytelensége lett volna az ügy tárgya.
Hozzáteszem, megvásárláskor nem kötötték ki, hogy életem végéig meg kell tartanom, a vásárolt terméket.

Az Igo esetében már gázosabb a helyzet. Azt úgy árulják, hogy teljes és tökéletes. Abba a fórumba ( amely címét megadtam ) bemásolásra kerültek a hírdetések, tájékoztato leírások. Egy szóval sem árulkodnak arról, hogy pl. esetemben a Bosznia térkép, tájékoztató jellegű. De ott olvasható, hogy más térképekkel - programmal is baj van. Bocsánat, de akkor ez nem a vásárló megtévesztése, mert vélelmezem vastagon megáll. Nem véletlen a hírtelen frissítés-térképjavítás sem.

Tisztelettel

----------------------
  • Löki
Pjotr # 2006.09.02. 09:44

Tévedsz, a legtöbször nem veszed meg a programot, hanem csak a felhasználásának a jogát.
Nem rendelkezhetsz vele, csak olyan mértékben amit a liszensz szerződés megenged, nem képezi a tulajdonodat.
Mondjuk nem hiszem, hogy nagyon lecsuknának valakit több évre azért mert egy legális szoftvert, pláne olyat ami csak hardware kulccsal használható elad.
De ha a license tiltja, akkor nem adhatod el.
AZ igo esetében meg vásárlás esetén meg kellett volna nézni, hogy milyen térképeket is adnak vele, vásárlás elött kell tájékozódni, nem utána höbörögni.
Meg elolvasni ott is a felhasználási feltételeket és az ászf-et, ez az amit a vevők 99.9%-a nem tesz meg és utána csodálkozik...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.02. 09:41

Úgy értem, ha nem jelelöld be, nem tudod befejezni a telepítést.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.02. 09:40

A programok vásárlásánál velem, semmiféle szerződést én nem íratam alá. A programjaimmal szabadon rendelkezem

Ne hülyéskedj már... Te is tudod, hogy nem a programot, mint olyat vásárolod meg, hanem a műpéldányt, jelesül a telepítő cd-t. A telepítéskor aztán feljön egy ablak, benne a licenszia feltételekkel, bejelölöd, hogy elfogadtad - mert ha nem, el se tudod olvasni. Na, azzal a kettyintéssel... bocsánat, kattintással kötötted meg a szerződést, amelyben benne van, hogy nem adhatod el a műpéldányt sem.
Az egyetlen vitatható eset, ha nem telepítettél.

Főlökött # 2006.09.02. 07:33

Tisztelettel

A programok vásárlásánál velem, semmiféle szerződést én nem íratam alá. A programjaimmal szabadon rendelkezem, megvásároltam, tulajdonimat képezi, s ha frissítek magasabb számú verzióra, vagy beszámolják az értékesítő helyen, vagy értékesítem magánszemélynek, amely jogtiszta programra nincs szükségem, számomra feleslegessé vált. Nem kereskedem vele, nem több példányban, gyári eredetit, nem haszonszerzési céllal ( az eredeti árat figyelembe véve - töredékéért ) egyszerűen értékesítem, amit megtehetek. Bűncselekményt nem követek el, s az új tulaj is jól jár, mert töredékért jut, igaz, régebbi programhoz, de legalább jogtisztához. Már az is haladás, hogy beszerez ilyet, és nem feltört, kalózmásolatot használ.

Navigációval kapcsolatban :
http://pdamania.hu/…/forum1.php3?…

Sok véleményt, reflektálást lehet olvasni a hibákról a megadott címen és nem csak Bosznia kapcsán. Egy tény, a program nem teljes, és néhány helyen nem működik, hibázik, amiről nem adott a cég felvilágosítást, tájékoztatást. Most és itt nem ecsetelem a hibáit, de a 1036 oldal azért valamit elárul. Én csak a saját tapasztalataimat mondtam el és én csak a saját szememnek szoktam hinni.

Amúgy Bosznia felé sokan mennek, hogy a tengerparthoz jussanak nyaralási célzattal, a navigáció gazdaságos üzemmódja is azt az útvonalat javasolja, így kb. 150 km megspórolható vele.

Az első felvetésre reflektálok azzal, hogy "vélelmezem" és a saját tapasztalataimat írtam le utána.

Tisztelettel :

----------------------
  • Löki
Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.01. 15:13

mert tömérdek perrel fenyegetőztek a kuncsaftok.

Ja, mert a kuncsaftok tömegei csak úgy áradnak a turistaparadicsom Boszniába...11

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.01. 15:11

Vásárláskor nem volt kikötve, hogy azt nem adhatja el, illetve tovább, más felhasználónak.

Honnan tudod? A szofvtergyártók általában kikötik, hogy nem a tulajdonjogot adják el.

Főlökött # 2006.09.01. 15:09

Tisztelettel

Nem irodai felhasználásról beszélünk.

1., vásárló, vett egy terméket, melyre nincs szüksége. Vásárláskor nem volt kikötve, hogy azt nem adhatja el, illetve tovább, más felhasználónak. Azt csinál vele, amit akar. Akkor van gáz, ha ellenőrzik a szentemet és nincs meg az eredeti, kulcsos szoftvere, nem tudja igazolni a gépén lévő program eredetét, amit még akkor is használ. Az akkor már kevés, hogy meg volt, csak eladtam közben, nem gondoltam, hogy még szükség lenne rá..........
2., vevő, megvásárolja, 1., -től a programot. Vélelmezem, az eladó adja hozzá a hardverkulcsot ( eredeti papírját ), s a számlát is, melyen megvásárolta.

Számla nincs, max azt kell mondani, hogy elvesztettem. Az eredeti vásárló, semmiféle szerződést nem írt alá, vélelmezem, mint magán felhasználó, így a program használati joga is átruházható.

Ez olyan mint kb. 2004 ben ellenőrizték, az itthoni hálózatomat. Nem tudtak belekötni semmibe, mert minden programom meg volt és van jogtisztán. Igaz, annó előtte kilóra ( 1 lefóliázott-gyári program-1.000.-Ft/db ) vettem a programokat külföldről, potom árért, s akkor sokan röhögtek rajtam. Ellenőrzés után pedig vigyorogtam azokon, akik akkor kinevettek. Így jártak, fizették a büntetéseket, vagy csillagászati áron rendelték meg a programokat, s izgultak, hogy időben megkapják, be tudják mutatni a hatóságnál.
Igaz én is sumákolok néha, mert először kipróbálom a programot, s ha tetszik, bevált, jó, akkor megveszem jogtisztán. Póruljártam már több programmal, ezért tanultam az esetből.
Hozzáteszem, egy jó kis kártérítési eljárást megérne, a mostanság forgalmazott, amúgy 80.000.-Ft körüli Igo navigációs program is, melyet úgy árulnak, hogy teljes és csúcs, csak amikor a felhasználó Boszniában kívánja használni, jön rá, hogy a bosznia tájékoztató jellegű térképet tartalmaz. Ezért is dobták piacra a frissítést villám gyorsan, mert tömérdek perrel fenyegetőztek a kuncsaftok.
Én is megvettem és gondolkodom a próbaperen, a fent említett program használhatatlansága miatt.

----------------------
  • Löki
_Wasp_ # 2006.09.01. 12:21

Feltehetően nem adhatja el. Meg kell nézni a licence szerződést.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.01. 07:11

Ha tulajdonos, akkor természetesen eladhatja. Ha viszont csak licensszel jogosított felhasználó, akkor nem adhatja el.

benko laszlo # 2006.09.01. 06:38

Sziasztok !

Létezik egy szoftver ami jogtiszta. Ezt eladhatja-e az 1. tulajdonosa nekem mint 2. tulajdonosnak.

Automatikusan az adás vétel után én is jogtiszta szoftvert fogok használni, vagy engedélyt kell kérni attól a cégtől aki biztosította a jogtisztaságát az 1. tulajdonosnak?

A szoftver un. hardverkulcsos vagyis egyszerre csak egy gépen lehet használni !

Kösz a válaszokat

Benkő Laci


viktor