Hivatali visszaélés?


Főlökött # 2006.10.24. 16:22

Tisztelettel

"Hivatalos személynek minősül-e a helyi kisebbségi önkormányzati képviselő?"

Véleményem szerint igen, s a bíróság-ügyészség véleményét adom tovább, a rendelkezésre álló adatok alapján.

Más kérdés, mit hozott nyilvánosságra, ha közérdekű adatot, az nem bcs. Ha nem azt, akkor azt kell vizsgálni, milyen minőségében követte el a cselekményt.

Tisztelettel

----------------------
  • Löki
ObudaFan # 2006.10.18. 17:48

Az a helyzet, hogy ezek jó eséllyel közérdekű adatok, akkor pedig nem lehet bűncselekmény azok kiadása.

Kovács András # 2006.10.18. 12:02

Igen, én is arre a megoldásra jutottam. Igaz, hogy a Btk. 137 § nem említ (helyi) kisebbségi önkormányzati képviselőt, de ha a dolgok mélyére gondolunk, az országgyűlési képviselő és a helyi önk.képviselő mellett a kisebbségi önk. képviselő is közhatalmat gyakorol.
Egyébként szomorú, hogy egy üléseket rendszeresen bojkottáló, képviselőtársait sértegető ,az összes létező hatósághoz "feljelentést" beadó képviselőt alig lehet (pozitív rányba) befolyásolni.

tomas64 # 2006.10.18. 11:51

Szerintem a kisebbségi önkormányzati képviselő ebbéli minőségében eljárva bizony hivatalos személynek minősül. Hogy a vád megáll e. azt a bíróság fogja eldönteni.

Kovács András # 2006.10.18. 10:09

Egy kisebbségi önkormányzati képviselő a rá vonatkozó szabályokat megszegve, a kisebbségi önkormányzat könyvelésére vonatkozó adatokat juttatott el harmadik személyekhez.
(Az említett személy önkormányzati munkáját jelzi, hogy ellene az önkormányzat tagjai becsületsértés miatt pert índítottak.)
Hivatalos személynek minősül-e a helyi kisebbségi önkormányzati képviselő? (A BTK értelmező rendelkezésében nem szerepel.) Ez alapján megállhat-e ellene a vád?