Pénzügyi összeomlás...szerencsejáték


Avita # 2006.11.21. 11:09

Már megbocsáss, pár sorral lejjebb Unamuno volt az, aki felvetette ezeket.
Remélem, abban nincs vita köztünk, hogy a szabályszerűen megállapított és bevallott adó be nem fizetése nem adócsalás.
Mivel Bede úr elmondása szerint a leánya cégében ezeket a könyvelő csinálta, induljunk ki abból, hogy a papírmunka korrektül megtörtént, "csak" a pénz nem lett befizetve.

Dr.Attika # 2006.11.16. 14:50

Avita!
Amit leírtál az jogi műszóval "nem szignifikáns" .Miért kell gyermeke iránt aggódó embert "hülyeséggel" traktálni.
Dícséretes a jószándékod, de kártékony a hozzá nemértésed.

Avita # 2006.11.16. 13:42

Arról nem beszélve, hogy per most a Btk. 310. § szerinti adócsalás bűncselekménye az alábbi elkövetési magatartások valamelyikének fennállása esetén valósul meg:

  1. a delikvens az adó megállapítása szempontjából jelentős tényre/adatra vonatkozó valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz
  2. ilyen tényt/adatot az adóhatóság elől elhallgat

ÉS mindkét esetben ezzel vagy más megtévesztő magatartással az adóbevételt csökkenti
3. a megállapított adó meg nem fizetése céljából téveszti meg a hatóságot, ha ezzel az adó behajtását jelentősen késlelteti, vagy megakadályozza.

Namármost, a fentiek a való életben nagyjából az alábbiakat jelentik:

  1. szándékosan valótlan tartalmú bevallást teszel vagy az adóhatóság előtti eljárásban valótlant állítasz az adózásod szempontjából jelentős körülményekről
  2. szándékosan nem adsz be bevallást vagy az adózásod szempontjából jelentős körülményeket a revízió elől elhallgatsz
  3. szándékosan csalsz a fizetési kedvezmény/adómérséklés kérelmezésekor, vagy a végrehajtási eljárásban

Önmagában az tehát, hogy a szabályszerűen megállapított és bevallott adót nem fizetted be, nem ad alapot adócsalás megállapítására.

A 318. § szerinti csalást hitelfelvétellel összefüggésben akkor állapítja meg a gyakorlat, ha bizonyítható, hogy az adósnak már a hitelfelvétel pillanatában sem állt szándékában annak visszafizetése.

Véleményem szerint Bede úr leányának esetében ezek egyike sem áll fenn.

Avita # 2006.11.16. 12:59

Kedves Unamuno, a helyzet az, hogy hiába tartozik valaki (vö. "a tartozás az tartozás"), ha nincs vagyona, amelyre végrehajtást lehetne vezetni.
Mint Bede úr korábban írta, leánya tartozásai közül elenyésző tétel az, amelyet gyanús magánszemélyek követelnek. A Provident, a mobilszolgáltatók, biztosítók, ill. az APEH pontosan tisztában vannak a fentiekkel és, ugye, a tartozás zöme feléjük áll fenn...

Dr.Attika # 2006.11.15. 22:17

Tisztelt Bede Úr!
Bizonyosan van kiút. Kívánom, hogy legyen ereje és kitartása a további jogi procedúrák elviselésére. Hiszemlánya meggyógyul, de a tartozás csökkentésére vonatkozó ügyvédi ajánlat elfogadása előtt mérlegeljen kérem! Sikerdíjasés 30 milliós alapra vetített ajánlatot utasítsa el, ha szabad javasolnom. Õszintén most is azt javaslom, mint korábban, hogy se a cég tartozásaiba (főleg felszámolás) se a biztosító követelésének rendezésébe ne follyon bele. Csak a bajt zúdítja magára feleslegesen. A magyar jogi gondolkodásra jellemző, hogy a hitelező érdekében fellépő felet "ezer" vizsgálatnak vetik alá, az adós fizetni akarása ügyében fellépőt minden vizsgálat nélkül ostromolják.

bedejanos # 2006.11.15. 11:06

Köszönom a hozzászólásokat, a lányom jelen pillanatban szerencsére olyan helyen van ahol nem lehetséges ennek a szenvedélynek az űzése és tegnap sikerült beszélnem vele, azt mondta, hogy abbahagyja, és aláveti magát egy szanatóriumi kezelésnek odakint.

Egészségi állapota remélhetőleg javulni fog, de azt tudni kell, hogy ez egy olyan szenvedély amiből kigyógyulni nem lehet legfeljebb kontrollálni, megfelelő akaraterővel.

Nem hinném hogy haza fog jönni az elkövetkezendő évek során, és egy ügyvéddel felvettem a kapcsolatot máris, deugye az is pénzbe kerül tehát elég lilitáltak a lehetőségeink.

Pontosan azért fordultam a fórumhoz, mert itt nálam okosabb emberek, esetleg konkrét tanácsokkal tudnak ellátni, azt is figyelembe véve, hogy az egészségügyi részét már letárgyaltuk, és elinditottuk őt a megfelelő úton.

Hiszem hogy van kiút a számára és elfelejtve ezt az egész hercehurcát, még élhet boldog családi életet.

gkriszta # 2006.11.15. 09:33

Ne haragudj Unamuno, de Bede úr szerintem segítség kérés miatt írt ide kétségbe esésében.Nem azért,hogy ijesztgesd és elrettensd!!!Épp elég neki szerintem a teher.Tudja ő is hogy baj van nem kell az ördögöt a falra festeni még.A megoldást keresi.Valószínű Õ sem ilyennek képzelte el a lánya életét,és hogy idáig jutott nem is tehet róla.Õ mint apa még most is csak segíteni szerene a gyermekén.Aki mejegyzem már fenött és cselekedeteiért maga felel.Gondold csak bele magad a helyzetébe lehet becsületesen ledolgozott egy életet felnevelt egy gyereket akinek szép jövöt képzelt és ahelyett hogy unokáit a térdén ringatná és békés nyugalomban élne az egész életére rányomja bélyegét a lánya tette.Én sajnálom és szerintem mindenképpen ügyvédi segitséget kérnék helyébe,hogy enyhítsem a károkat a lehetséges jogi megoldásokat mind kihasználnám.Ha szülő vagy már te is megértesz és nem kell tovább magyaráznom.Üdv.G.kriszta/Bede úr!Kitartást és sok erőt kívánok mindehez!Remélem az én korosztályom is lesz ilyen jó szülő mint maga!/

unamuno # 2006.11.15. 08:47

A jelek szerint az ön lánya vagy pszichopata, vagy egy teljesen felelősség nélküli ember. Mindenképpen elmegyógyászati kezelésre szorul.

Ami meg a tartozást illeti: senkit nem fog érdekelni, hogy a lánya honnan halmozta azt össze. A tartozás, az tartozás, azt be fogják rajta hajtani, elegendő öt évente egy nyilatkozatot intézni hozzá, hogy ne évüljön el a dolog. És akkor még nem beszéltünk a büntetőjogi vonatkozásokról (csalás, adócsalás stb.) Ha meg a lánya elbujdokol, a helyzet mit sem változik, mert ez idő alatt nyugszik az elévülés, tehát ha tíz év múlva jön vissza, akkor is ott van a hátán a teher - kamatostul.

Attól félek, hogy amennyiben nem megfelelő emberekkel került üzleti kapcsolatba, ennek a dolognak a vége egy pisztolygolyó lesz.

bedejanos # 2006.11.15. 02:52

Az ügynöki szerződésben az szerepel, hogy ha az ügyfél nem fizeti a biztositási dijakat akkor aki a szerződést kötötte, attól irják vissza ha még nem érte el a 18 befizetett hónapot a szerődés.
Állitólag sok ilyen van, azt mondják, hogy mindösszesen 15 millió forinttal tartozik a cég a biztositónak.
Emellett mint ahogy emlitettem 3 milliós APEH tartozás is meg a többi.

Sanos nincs módomban látni a lányomat mivel nem mer hazajönni, fél mindentől és mindenkitől, esetleg iratok vele egy meghatalmazást arra a célra hogy a céget felszámolják de azt hiszem a közeljövőben de még a távoliban sem, ő nem fog hazajönni legalább 5 évig. Addig pedig reménykedünk hogy kigyógyul ebből.

Avita # 2006.11.14. 12:14

Kedves Bede úr!

Szerintem kezdetnek össze kellene számolni pontosan, hogy a leánya tulajdonában lévő cég mennyivel és kiknek tartozik; ebben a könyvelő valószínűleg tud segíteni.
Ezután el kellene dönteni, hogy a tartozások közül (itt kifejezetten a biztosító követeléseire gondolok, amelyek indokoltságát az ügynöki szerződés pontos ismerete nélkül nem lehet megítélni) leánya melyeket ismer el, illetve melyeket nem.

Mint írta, sem a cégnek, sem a leányának nincsen vagyona (utóbbi azért is fontos, mert bt. beltagként leánya minden vagyonával felel a cég tartozásaiért), vagyis el kellene indítani a cég felszámolását. Ezt az adós cég nevében leánya, illetve leánya meghatalmazottja (célszerű lenne ügyvéd) tudja kérelmezni.

A magánszemélyek felé fennálló tartozásokat tekintve szerencsésebbnek vélem, ha leánya továbbra is külföldön marad, mert esetleg veszélybe kerülhetne a testi épsége, ha pénzbehajtót küldenek rá.
Az azonban sem önöktől, sem a férjétől nem várható el, hogy helyette fizessenek.

Kitartást, leányának pedig mielőbbi gyógyulást kívánok!

Dr.Attika # 2006.11.13. 22:55

ObudaFan!
Gondolod, hogy Bede Úr e Ptk-ből vett "idézetet" leánya boldogulása érdekében hasznosítani tudja? Szerintem nem. Megírta az úr, hogy leánya jelenleg Kanadában él.

ObudaFan # 2006.11.13. 19:58

Egy dolgot lehet tenni: a jövőbeni indokolatlan költségeket csökkenteni. Ennek egy módja van: szenvedélybetegsége idejére a hölgyet gondnokság alá kell helyeztetni.

Cselekvôképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége a pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt - általános jelleggel, illetve egyes ügycsoportok vonatkozásában - tartósan vagy idôszakonként visszatérôen nagymértékben csökkent.

A korlátozottan cselekvôképes személy jognyilatkozata általános jelleggel, illetve a bíróság ítéletében meghatározott ügycsoportok tekintetében csak akkor érvényes, ha azt a gondnoka beleegyezésével vagy utólagos jóváhagyásával tette. A gondnokolt és gondnoka közötti vita esetén a gyámhatóság dönt. Ha a korlátozottan cselekvôképes személy cselekvôképessé válik, maga dönt a függô jognyilatkozatainak érvényességérôl.

A gondnokság alá helyezést a nagykorú személy házastársa, egyeneságbeli rokona, testvére, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.

bedejanos # 2006.11.12. 21:14

Ha még van valakinek véleménye, azt szivesen venném.

bedejanos # 2006.11.11. 20:55

Kedves Doki,

köszönöm a választát , kis kiegészitésre szorul a mondanivalóm mert a lnyom és volt férje (aki kanadai és ott is él) még a szerencsejáték szenvedélye elött váltak el, sajnálatos módon a lányom hibájából mert annak idején unalmasnak találta a kisvárosi kanadai életet és volt ott egy léhütő magyar férfi aki miatt otthagyta a családját. Persze nagyon hamar megbánta és szinte azonnal ki akart békülni a volt férjével de az már nem tudott megbizni benne. Ekkor jött haza Magyaroszágra és a kaszinózás csak ezután kezdődött el úgy hogy senki nem tudott erről semmit a közvetlen környezetében. Jól titkolta, és hogy hova megy, felnőttkorú tehát nem ellenőrizhettem minden lépését. Sokáig abban a hitben voltunk tartva, hogy a munka amit elkezdett sikeres, hiszen jó fizetéseket kapott, még dicsekedett is vele, aztán pedig akkor vált gyanússá a dolog amikor először a könyvelője jelentkezett személyesen nála és kérdezte hogy miért nem fiizet járulékokat. Aztán meg soha nem volt pénze , egyszer volt autója, aztán nem, tehát szép lassan alakultak ki a jelek hogy itt valami nem stimmel. Nem iszik, nem dohányzik, tehát valahol máshol kellett keresni a problémát.
Úgy bukott le hogy van egy ismerősöm az egyik ilyen kaszinóban mint biztonsági őr, és egyszer összefutottunk, kicsi a város, és akkor mondta, hogy a lányom rendszeres vendég ott. ez már idén ősszel volt,addig valahogy mindig eltüntette a bajok nyomait, de aztán a kaszinótulaj pontos könyvelésének köszönhetően kiderült hogy csak azon az egy helyen 16.5 millió forintot dobált be a gépekbe,és közben járt máshová is.

Még mindig az a kérdésem, hogy mit tegyen a lányom. Mert segitséget itthon is tudok szerezni neki, az egyik legelismertebb szenvedélybetegségekkel foglalkozó orvos a személyes jó barátom, ráadásul olyan aki pénzt sem fogad el, vagy maradjon ott aholmost van és ott a volt férje segitségével menjen el egy szanatóriumba ahol beszélgethet pszichiáterekkel, bentlakásos szisztéma 3 hónapig.

Mert ha hazajön akkor egyből jönnének a hitelezők mindeféle követelésekkel amiket sem ő sem más nem tud kifizetni. ez a nagyságrend nekünk teljesen szürrealisztikus, kevés pénzből beosztva éljük az életünket, semmilyen körülmények között nem tudnánk ezeket kifizetni sajnos.

köszönom a segitségét

B. János

Dr.Attika # 2006.11.11. 20:36

Tisztelt Bede Úr!
A "jog nem játszik" azt jelenti, hogy ezt a problémát a jog eszközeivel nem lehet kezelni. Ez a probléma orvosi - ezen belül pszichiátriai- probléma. Az adósság adott ,az ellen nem lehet semmit tenni (fizetni, vagy nem). Õn apaként arra koncentráljon véleményem szerint, hogy a leányát mentálisan visszahozza a normális világba.
A férj vonatkozásában az a véleményem, ha ő tényleg igazán szereti a leányát, akkor idáig nem fajulhattak volna el a dolgok.
Én 46 éves vagyok. Még azt a lelki töltést kaptam a szüleimtől( édesapám 1909-ben, édesanyám 1920-ban született) hogy az oltár elé vitt szerelmedet életed végéig oltalmaznod kell! Az Ön veje ezzel kapcsolatban hibázott és ezt véleményemszerint nem lehet helyre hozni.

bedejanos # 2006.11.11. 18:42

Köszönöm a válaszát.

Az egészségügyi segitséget is felajánlottuk neki sőt a volt férje hajlandó lenne kifizetni a gyógykezelését, ezért remélem, hogy ezúttal igazat irt amikor azt mondta, hogy elment Kanadába. Illetve nem irta le de ez jött le a leveléből. Felismerte, hogy beteg , van annyira intelligens, és azt mondta, hogy soha többet nem fog játszani. A volt férj annyira szereti hogy azt is megigérte neki, hogy ha rendbeszedi az életét akkor visszafogadja és a gyerekeket is anyaként nevelheti tovább mert tudom, hogy nagyon szereti őket. Csak belekerült egy körforgásba amiből nem tudott kiszállni, s mire most kiszállt egy romhalmaz maradt mögötte.

Kérdésem az, hogy jobban teszi e ha jódarabig nem jön haza vagy mindegy, mert utánamennek és hazahozzák. Elégé dokumentálható a holléte hiszen kanadai állampolgárként az ottani tb azonositójával kerülne be egy szanatóriumba tehát pofonegyszerű lenne megtalálni ha valaki nagyon akarja.

Miért javasolta hogy ne áldozzunk se ügyvédre se tartozást csökkentést igérő személyre? Pénzünk amúgy sincs, egyetlen kis házikónk van de mivel a lányom nagykorú, minket nem találhatnak meg jogilag ezügyben.
A bt-jének kültagjának sem volt nagyobb anyagi felelőssége mint az a 10 000 forint ami a cégalapitskor bekerült az okiratba, ő részt sem vett a tevékenységben, hiszen mint passziv kültag az égvilágon semmi aláirási joga sem volt. Szinte csak névlegesen volt benne a cégben ami természetesen szintén összeomlott, az adószámot már rég felfüggesztették szerintem, hiszen egy fillér járulék sem volt befizetve az elmúlt 3 évben még a minimálbér után sem. ezt a cég könyvelője mondta nekem.

A lányomnak nem volt semmi vagyon a nevén idehaza de szerintem Kanadában sincs hiszen a biróság mindent a volt férjének itélt meg aki viszont a mai napig, mint mondtam, segit neki és próbálja kiszedni ebből a gödörből. De a nagy lépéseket a lányomnak kell megtennie, és ezt ő is tudja. Szerencsére ahol laknak ott nincsen semmiféle lehetősége játszani, mert abban a tartományban nem engedélyezett a szerencsejáték csak a lottó.

Mit jelent hogy a "jog már nem játszik"?

Mit tegyen a lányom

válaszát előre is köszönöm

Bede János

Dr.Attika # 2006.11.11. 13:36

Tisztelt Bede Úr!
Amit leírt az egy ember teljes erkölcsi és anyagi rombadőlése. Apaként próbál segíteni a lányán a jogi lehetőségek számba vételével, de el kell keserítsem itt a "jog már nem játszik" pestiesen szólva. Azt javaslom ne áldozzon se ügyédre, se más a tartozást "csökkenteni" igérő személyre, lehetőségre. Ebben az esetben egy dologra érdemes áldozni, az pedig a lánya egészségügyi kezelése a szerencsejáték szenvedély miatt, ha ez sikerül, akkor a lelki rendbetétele lehet Ön számára feladat.

bedejanos # 2006.11.11. 12:44

A lányom ügyében kérem a segitségeteket, mert rettenetes helyzetbe került a kaszinózása miatt.
Összesen mintegy 30 millió forintot vert el rulettgépeken az elmúlt 3 év során, és senki nem tudott segiteni ezen a szenvedélybetegségén. Elveszitette a családját, a férjét, gyerekét,mindekit maga körül...pedig még csak 29 éves és annyira fiatal.

A legrosszabb, hogy fűnek fának tartozik ezzel a pénzzel, 2 mobilszolgáltatónak százezrekkel, Providentnek majdnem egymillióval kamatokkal együtt, sőt vett egy autót amit nem fizetett és eladta feketén, de a hitelt meg felmondták már neki jó ideje, sőt idézést is kapott amin meg is jelent , kihallgatták de azóta semmi nem történt. Jött egy két fizetési felszólitás a nevére azóta de semmi.

Csinált egy céget aminek már vagy 3 millió adótartozása van, nem tudni mert nem mert bemenni az adóhivatalhoz de azt hiszem az idei bevallását se adta be a bt-nek mert otthon van a fiókjában.
Ennek tetjébe az egyik nagy biztositónál dolgozott ez egyik vidéki nagyvárosban és onnan most hivták a bt kültagját, hogy a szerződéseit amiket kötött, sorba mondják le az ügyfelek, és már vagy 20 milliónál járnak és még nincs vége. Persze ezt a részét én nem értem de valami olyasmit tudok, hogy a biztositó előre fizet ki jutalékot és csak aztán jönnek be a havi dijak az ügyfelektől.
Emellett meg még elég csúnya figurák jelentek meg a házunknál, és azt állitják hogy a lányom tőlük is kért kamatos pénzt és hogy fizessük vissza. A szerencse az hogy ez csak 200 ezer de most hogy mindent sikerült összeszámolni, a biztositós követelésekkel együtt több mint 30 millió forinttal tartozik különböző cégeknek, apehnak, magánembereknek, stb.

Lehet hogy érezte a bajt mert 1 hete ismeretlen helyen tartózkodik, lehet hogy külföldre ment, nem tudom, lehet hogy a szomszéd utcába, de nagyon aggódom, igaz 2-szer irt e-mailt hogy rendben van és ne aggódjunk csak el kellett tűnnie egy időre. Azt irta, hogy a tengerentúlra ment de nem mondta hova, igaz a volt férje által kanadai állampolgár, tehát lehet hogy ott van.

Hogyan tudnék neki segiteni? Honnan tudom, hogy nem játszik e tovább,és még adósságokat halmoz, és főleg, hogy ezek a folyó ügyek amik csak most csaptak össze a feje felett, milyen következményekkel járnak ha nincs itt vagy ha hazjön.

Köszönöm a segitségeteket

Bede János