Családon belüli erőszak vagy közveszély okozás?


Főlökött # 2008.04.23. 17:21

Tisztelettel

kisangyal - miben is segítsünk, egyszerűen nem értem a felvetést.......

A felsorolt cselekmények mind bűncselekmények. Nem hinném, hogy a hatóság nem rendelne el nyomozást ilyen cselekmények ügyében, ha azt jelezzük számukra, tudomásukra hozzuk, illetőleg feljelentéssel élünk.
Pl.: Btk 271.§, Btk. 170.§

Ha rendelkezik a sértett látlelettel ( vizsgálattal ), közterületen inzultálták ( vélelmezem látta más is, akiben megbotránkozást, riadalmat keltett ), sérülés keletkezett = irány az orvos, látleletetet beszerzi majd a hatóság. Semmibe sem kerül a sértettnek. Eljárás indul.

Zaklatásról már nem is beszélve....

Szóval véleményem szerint itt kilóg a lóláb valamilyen téren.

--------------
  • Lökött
kisangyal # 2008.04.13. 05:46

Kedves Mindenki! Kérlek segítsetek!
Egy rokonunk, akit 2-3 éve ismerünk napi gondokkal küzd. Amikor megismerkedett a párjával még nagyon jól éltek, amióta megszülettek a gyerekek, azóta folyamatos ütlegelés és bántalmazás, zaklatásnak van kitéve.
Egy évvel ezelőtt "sikerült" a fiút kiraknia az otthonából. A fiú azóta megnősült és elvált, azonban a zaklatások azóta is folyamatosak. Van rengeteg látlelet, rendőrségi feljelentés, gyámhatóságra is jelentette a lány a dolgokat és segítséget kért, azonban a fiú azóta is, folyamatosan bántalmazza, ütlegeli és zaklatja.
Reggelente a házuk előtt várja őket, ennek minden reggel az a következménye, hogy vagy a lányt bántja, veri vagy a kocsijában tesz kárt. Betöri a szélvédőt, kitöri a lámpát stb.
Ügyvédhez is fordult a lány. Az ügyvéd azt tanácsolta neki, hogy várja meg az iskola végét, és utána tünjön el a gyerekekkel.
Bárhol kért eddig telefonszámot a lány, mindig kiadta valaki a fiúnak a részletes híváslistáját, így azokat is mindig számon kéri tőle a fiú. A postaládájából minden levelet kivesz, elolvas.
Tényleg hiábavaló mindenféle feljelentés, és tényleg a lánynak és a gyerekeinek kell menekülni? Nincs semmilyen módja annak, hogy ezt az életveszélyes fickót valaki megtanítsa arra, hogy nem tehet azt, amit akar? És tényleg maradhat minden így? Vagy mi, a családja fogjunk össze a fiú ellen? Ezért már másokat leültettek. Az igazi bűnöst miért nem???

artipapi # 2006.11.29. 07:42

Köszönöm szépen válaszod.
Jelenleg pénzem nincs jogi képviselőre így jobb híján csak a jogiforum.hu-ra és rátok támaszkodhatom. Neki állítólag segítenek a "barátok", így nem lesz könnyű. Nem célom nagyobb bajba keverni, mint amibe van.
Én őt nem kerestem (érthető okokból), de a rokonai szerint már bent bosszút forral. Próbáltam távoltartást kérni de mindenütt csak sok szerencsét és kitartást kívántak. Egyedül a rendőrségen mondták meg őszintén, hogy egy papír nem jelent védelmet. Mert tenni addig nem tudnak semmit, ha megtámad, akkor meg úgyis intézkedniük kell. Hurrá.
Nagyon félek a válástól is, mert így sem maradt semmim, de lehet még abból is, kiforgatnak. Kértem pártfogó ügyvédet (bár nem tudtam, mivel kell indokolni), remélem segíteni fog, és csendben el tudunk válni.
Szakértő hozzászólását mindenkinek köszönöm.

Főlökött # 2006.11.27. 15:21

Tisztelettel

Jókat hallottam, azaz olvastam. Heszíni szemle volt........, több is.

Azt, hogy az ott lévők, mit, minek minősítenek, az egy dolog. A szakértői véleménye a mérvadó.
Indítványozni kell a hatóságnál, az elkövetés eszközének szakértői vizsgálatát ( ha kell, át kell adni a hatóságnak, az elkövetés eszközét, JEGYZÕKÖNYVBEN ), továbbá indítvány kiegészítése képpen magánindítványt kell előterjeszteni a hatóságnál, könnyű testi sértés tekintetében, kérjük nevezett megbüntetését, könnyű testi sértés vonatkozásában is.

Az ambuláns lap nem érdekes, hanyagolható, az orvosi vizsgálat igen. Az akkori állapotot rögzítette az orvos, indítványozni kell, hogy a hatóság kérje ki hivatalból ( így nem kerül nekünk 2000.-Ft-ba ), az orvosi véleményt, látleletet, ezen vizsgálat kapcsán. Ez bizonyíték, s mérvadó az orvosszakértőnek is.

Tűzoltósági szemle alapján indítványozni kell, a közveszélyokozás tényállás vizsgálatát. Szakértő nyilatkozzon, közveszélyokozás tényállása fenáll-e?

Első körben, vélelmezem ennyi. Nem árt egy jó, jogi képviselő beszerzése, jogaink érvényesítésére.

Tisztelettel

----------------------
  • Löki
artipapi # 2006.11.27. 10:40

Most már egy kicsit nyugodtabban átgondolva, megprobálok a kérdésekre válaszolni. Tehát:

  • Helyszíni szemle volt. Rögzítették a kést a jegyzőkönyvben, de nem foglalták le. Csak legyintettek mondván ezzel nem lehet leszúrni senkit ( a bökkenő, hogy azzal a torkomat akarta elvágni, amivel a szomszédra támadt, azzal viszont leszúrhatta volna.) Kérdésem tehetek-e fel erre írányuló kérdést? "Miért nem foglalták le mint az elkövetés eszközét?" Mert, mint a Btk._ban olvastam, "A büntetést korlátlanul enyhíteni vagy mellőzni is lehet, ha a kísérletet alkalmatlan tárgyon vagy alkalmatlan eszközzel követik el." Sőt előre kitervelte mert egy rokonának el is mondta, persze ő nem fog terhelő vallomást tenni ellene.

Mik lehetnek még, a közveszélyokozás cselekményt kiváltó ingóságok?
Sérüléseim Nyolc napon belüliek voltak, Látleletem nincs, de Ambulánslapom van ami alapján kiállítják.
Pontosan nem tudom de úgy emlékszem nem kérdezték meg kivánok-e magáninditványt előterjeszteni. Bár ennek a fogalmáról sem tudok sokat.
Hol és mikor lehet kérni a gyerekek kihallgatását? Ez esetben még kicsik, ovodások.
Most engedik ki a kórházból, akik beszéltek vele azok is féltenek, félnek, mit fog csinálni. Az orvos szerint teljesen épp, mivel mindent higgadtan eltudott mondani.

artipapi # 2006.11.26. 15:25

Igen a rendőrség és a tűzoltóság is helyszinelt. A jegyzőkönyvben szerepel a kés mint elkövetési eszköz, bár nem történt tragédia, hála a szomszédom helytállásának. A sérülések pedig 8 napon belüliek voltak. A férjem mindig tudta hogyan kell ütni ahhoz, hogy fájjon, de ne maradjon komolyabb nyoma. A szomszédom pedig mindent elmondott a rendőröknek.
Sajnos a gyerekek azok akik nem igazán tudják feldolgozni ezt a traumát, így pszihológushoz kell vinnem őket.
A férjemet hamarosan kiengedik,és a legkevésbé sem vagyok nyugodt, hogy mit is fog tenni.A mindennapos fenyegetőzése még mindig itt van a fülemben "A világból is menj ki, mert ahol megtalállak, ott vágom el a torkod". A távoltartási végzés pedig hiába lesz a zsebembe, mire a rendőrség megérkezik, már teljesen mindegy lesz.Jó lenne tudni mi lehet a következő helyes lépés!?

Főlökött # 2006.11.25. 07:54

Tisztelettel

Ebben az esetben több minden kérdéses, melyről eddig nem volt szó.

  • Kihívott közeg helyszíni szemlét tartott-e, rögzítette-e, ezen szemle keretei között, a közveszélyokozás cselekményt kiváltó ingóságokat? Amiket a szakértő meg tud vizsgálni.......

Továbbá a kést, egyáltalán szerepel-e az eljárásban ezen elkövetési eszköz, melyet ugye szakértő megvizsgál, véleményét előterjeszti. Ok-okozati-vélelmezhető sérülések okozására alkalmasságáról.

Kihívott közeg rögzítette-e a cselekmény során keletkezett sérüléseket? ( orvosi vizsgálat-orvosi látlelet ) Mi lett az eredmény ? 8napon belüli-túli sérülés?
8 napon belüli esetén, 30 napon belül, magánindítványt előterjesztettünk-e, nyilatkoztatott-e róla bennünket a hatóság. 8 napon túli esetben nem kell, mert hivatalból üldözendő cselekményről beszélünk.

Az átjött szomszéd mit látott, mit tud bizonyítani, mit mondott el tanúként, mit tud alátámasztani.

Be. engedi a gyerekek kihallgatását, indítványozni kell pszihológussal történő kihallgatásukat, életszerűen, mit mondanak el, a lakásban történtekről.

Szóval a fentiekben leírtak alapján lehet állást foglalni érdemben, hogy az a drága úriember, mit is valósított meg.

A volt férj beszámíthatóságáról, cselekményének tudati átfogásáról az elmeszakértő nyilatkozni fog.

Az illetékes családsegítő szolgálatnak azért jelezném a történteket, s azt, hogy milyen eljárás van folyamatban.

Tisztelettel

----------------------
  • Löki
Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.22. 09:59

talán kimeríti az emberölési kísérlet fogalmát.

Valószínűleg. Nem is arról beszéltem, hanem a könnyű testi sértésről. Tettél feljelentést?

P.s.: Elég régen olyan gázkészülékeket lehet már csak használni, amelyek védve vannak a véletlen gázömléstől. Hogy műszaki hiba történt-e, azt meg egy szakértő elég jól meg tudja állapítani. Nem hiszem, hogy a közveszély okozása olyan bűncselekmény lenne, amelyben a nyomozást megszüntetik, csak mert a gyanúsított tagad.
Az előzetes letartóztatás fenntartása más kérdés, de a bűnismétlés veszélye elegendő ok lehet arra is.

artipapi # 2006.11.21. 14:30

Hogy, hogy lehet letagadni? Talán ugy, hogy mire a rendőrség kihallgatja már azt mondja, hogy nem szándékosan robbantotta fel a lakást, Õ csak kiengedte a gázt a palckból, és estleg elektromos szikra miatt robbant be.
Talán nem fogalmaztam elég pontosan, de amikor haza mentem késsel támadt rám, és a szomszédomra is, ami talán kimeríti az emberölési kísérlet fogalmát. Miért mondják a rendőrök, hogy a közveszélyokozás súlyosabb büncselekmény?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.21. 14:12

Hogy lehet egy lakás felrobbantását letagadni?
Egyébként a testi sértés állhat halmazatban a közveszélyokozással; de az is igaz, hogy a nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozónak olyan kicsi a jelentősége egy súlyos bűncselekmény miatt, hogy akár valóban mellőzni lehet.

U.i.: nincs olyan Btk. tényállás, hogy "családon belüli erőszak".

artipapi # 2006.11.21. 13:38

Egy hölgy írja:
A férjem, éveken keresztül megcsalt, megvert, fenyegetett. Nemrégen elköltöztem tőle, a három gyermekemmel. Úgy intézte, hogy elhittem, hogy közös megegyezéssel el tudunk válni. Elmentem a közös lakásunkba, ahol a gyerekeim előtt megvert, megrugdosott, ha nem érkezik meg a szomszédom, hogy segítsen rajtam, elvágja a torkom. A gyerekeimet kiterelve a lakásból felhívtam a rendőrséget, amíg beszéltem velük, a férjem felrobbantotta a lakásunkat, és a gyerekek előtt öngyilkosságot kísérelt meg. Bevitték a pszichiátriára, ott megállapították, hogy teljesen normális, és a rendőrség csak közveszély okozása miatt indított eljárást, de ha ezt tagadni fogja valószínű ezt is, ejtik. A jövő héten kiengedik, és minden folytatódik tovább!? Mit tehetek? Kihez forduljak? A rendőrségen azt mondták, hogy várjam meg még újra megtámad. Kérlek, segítsetek.