Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


Remenykedo # 2022.05.09. 03:19

Tiszteletem! Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz ami jelenleg életbevágó. Büntetlen előéletű vagyok hisz itt van előttem a tiszta erkölcsim 2021 május 18 ról. Aztán az év végén kiderült egy teljesen elfeledett közmunka elmulasztása így 38 nap fogházra ítélték..januárban szabadultam azóta semmi hasonló attrocitas nem volt még a munkahelyem is megmaradt amivel most az a gond hogy a Nébih ránk szállt és valószínűleg bezarunk. Most olvasom hogy hiány van tűzoltókból és én meg gyerekként nagyon vágytam erre a szakmára. Azt szeretném kérdezni Önöktől hogy látnak e rá esélyt hogy a minél közelebbi jövőben beléphessek hozzájuk és hogy engedélyeznek e ezek után az újabb (reményeim szerint tiszta) erkölcsi bizonyítványt és milyen módokon tudnám ezt elrendezni az illetékes hatóságokkal. Válaszukat nagyon várom és hálásan köszönöm!

Slainte # 2022.01.21. 14:30

T. Lamancs,

ha csak az az egy lopás az eljárás tárgya, az nem lehet sem üzletszerű, semn bűnszövetségben elkövetett. Akkor az egy sima szabálysértés, ami a bűnügyi priuszban értelemszerűen nem jelenik meg.

lackor2 # 2022.01.21. 13:57

Tiszteletem!
A külfőldi országok illetve szervek mint Interpol, mit láthatnak? Most kértem ki az erkölcsi bizonyítványom és büntetlen előélet szerepel benne. Utazni szeretnék és az estát szeretném kitőlteni. Vajon az Esta elbirálásánál mit látnak a kűlföldi hatóságok? Azt amit én az erkőlcsiben vagy látnak többet is?

Lamancs # 2021.12.30. 23:23

Üdvözlöm!

Sajnos párommal belekeveredtünk egy bolti lopásba. Egy nagyobb hipermarketben történt az eset. Az automata kasszánál történtek csalások az arukód lehúzásánál. Eleinte nem is figyeltem fel rá hogy a terméket nem húztuk le rendesen, majd később sajnos többször is előfordult. Persze egy idő múlva kibukott a dolog a kamera rögzítette és szúrópróba szerűen leellenőriztek. Ekkor 2000ft értékű dolog nem lett lehúzva ezt ki is fizettük utólag. Bocsánatot kértünk, de persze nem értünk el vele semmit. Megtette az üzlet a feljelentést. Kijöttek a járőrök felvették az adatainkat, és mivel ez volt az első eset így elengedtek. Nem vittek be 72 órára. Viszont mondták hogy kapni fogunk értesítést a kapitányságról mivel feljelentés történt. Ahogy utána néztem a törvényben foglaltaknak, sajnos ez valószínű üzletszerű lopásnak minősül, valamint bűnszövettséggel is vádolhatnak, mivel párom is ott volt ezeknél az eseményeknél. A teljes érték ami összegyűlhetett biztos hogy több mint 50ezer forint így ez már bűncselekménynek számít.
Természetesen totál megbántam a dolgot, soha nem teszek ilyet még egy rágót sem tulajdonítok el! ezelőtt soha nem volt semmilyen bűncselekményünk még csak szabálysértés sem. Nagyon megbántuk a dolgot!
Kérdésem mire számíthatunk?
Ezt pénz büntetéssel megúszhatjuk? Vagy leültetnek? Az erkölcsi bizonyítványba ez mindenképpen be fog kerülni?

Köszönöm a választ!

Slainte # 2021.12.15. 11:23

Éppenséggel az ittas vezetés is bekerülhet az erkölcsi bizonyítványba, ha olyan büntetést szabnak ki, ami büntetett előéletet eredményez. A pénzbüntetés ^járművezetéstől eltiltás azonban nem ilyen.

wers # 2021.12.09. 05:09

Az ittas vezetés nem kerül be az erkölcsi bizonyítványba.

Lexy92 # 2021.12.08. 22:33

Üdv!

Kaphatok erkölcsi bizonyítványt, ha ittas vezetés bűncselekménye miatt jogerősen elítéltek? ( pénzbüntetés és vezetéstől tiltottak el 1 évre+ utánképzés) ha nem, mikor évül ez el?

Dr. Pinczés Ferenc # 2021.11.08. 13:59

Tisztelt Vikkant,

Erkölcsi bizonyítványt kaphat. A szabálysértéeseket egy külön szabálysértési nyilvántartási rendszerben tartják nyilván, amelyből 2 év után kerül törlésre a bejegyzés.

https://drpinczes.hu/szolgaltatasok/

Vikkant # 2021.11.04. 11:54

Üdv.
2020-ban elkovettem egy lopas szabalysertest, 12.000 Ft ertekben, feljelentes lett belole, egy figyelmeztetessel megusztam. A kerdesem az lenne, hogy ez szerelel az erkolcsi bizonyitvanyba?
A valaszokat elorre is koszonom.

Slainte # 2021.11.02. 15:45

Az ítélet jogerőre emelkedésének napján mentesült, az teljesen mindegy, hogy mikor és hogyan fizette ki vagy ülte le. Az erkölcsije tehát tiszta, a pénzbüntetést a jogerőre emelkedéstől szímtva még öt évig nyilvántartják, de azt csak más bírósági ügyben vagy egyes bizalmi állásokra való jelentkezés esetén kérhetik le.

Kogeza # 2021.11.02. 15:28

Edu

Büntetlen előéletű vagy (Btk. 100. § (1) bekezdés a) pont).

Az, hogy átváltoztatták a pénzbüntetést szabadságvesztésre, a törvényi mentesítésen nem változtat véleményem szerint.

Edu # 2021.11.02. 09:58

Üdvözlöm mindenkit, olyan kérdésem lenne, okirathamisitásban vádolva voltam, ami pènz bírságot szabtak ki, sajnos nem fizettem be akkor, egy év leteltèvel 3 hónapra elítélték, de 2 napon belül szabadlára helyezték, mert kifizettünk a birságot. Az a kérdés, azóta letelt már másfél èv, èn büntetett előéletű vagyok ilyenkor, vagy sem, ha igen, meddig tartanak ezt a rendszerben , köszönöm.

Slainte # 2021.06.10. 05:47

Igen, ebben az esetben a számítás szempontjából mindegy. Abban az esetben nem lenne mindegy, ha végre kellene hajtani a hátralévő részt, akkor annak a kitoltésétől indulna.

szamkivetett # 2021.06.09. 14:06

Nem kevesebb 1 évnél a feltételes.
5 év a büntetés, 1/3-os kedvezménnyel (más szóval 60 hónap szabadságvesztés, ebből 20 hónap kedvezmény).
Akkor a mentesítéshez szükséges 5 év a szabadlábra helyezéstől (40. hónaptól) indul, vagy a teljes kitöltéstől (60. hónaptól)?
Tegyük fel hogy eredményesen telik a feltételes szabadság.
Ha a 60. hónaptól (teljes kitöltéstől) indul a mentesítéshez szükséges további 5 év, akkor szerintem mindegy, hogy eredményes vagy sem a feltételes szabadság.

Köszönöm.

Slainte # 2021.06.08. 16:50

Amennyiben a feltételes szabadság eredményesen telt el, akkor attól a naptól számít, amikor az elítélt a büntetést kitöltötte volna. Ennek akkor van jelentősége, ha a le nem töltöö büntetésrész egy évnél kevesebb.

szamkivetett # 2021.06.07. 18:09

Tisztelettel szeretném kérdezni:

1-5 év szabadságvesztés esetén a törvényi mentesítésre (vagyis a tiszta erkölcsi bizonyítványra) az új Btk. 100 § 1. bek. g. pontja vonatkozik, eszerint a mentesítés a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével áll be.

Honnantól számítandó az 5 év?
A feltételes szabadlábra helyezéstől (büntetés végrehajtásának megszűnésétől), vagy a teljes büntetés végétől? A feltételesnek is le kell telnie, és csak onnantól kezdődik ez a várakozási idő?

Köszönettel.

Nikita47 # 2021.03.10. 15:38

Üdvözlöm Önöket!

Azt szeretném megkérdezni, hogy kaphat-e speciális erkölcsit ("gyermekvédelmist"), aki ellen folyamatban van egy- a Gyvt. 10/A szakasz b. pontjában foglalt büncselekmény miatti- büntetőügy. Ennek tényét feltűntetheti-e a speciális erkölcsi bizonyítványban?

Köszönöm!

László88 # 2020.11.30. 19:01

üdv, 2008 ban bele keveredtem egy társtettes személyi szabadság elkövetésének gyanújával, természeten nem történt semmi rövid leírás, ittasan találtunk egy részeget és megkértük kövesse a járdán az autót mert visszük előállítani a rendőrségre. mi is ittasak voltunk és ebből lett egy rendőrségi ügy, a tettes között volt egy elkövető aki egy rendőrnek megrongálta nagy értékű autóját és ezért elítélték, és itt kapta meg a végső döfést a bíróságon, meg én is, 2014 ben elévült az egész ügy, lejárt a 2 éves felfüggesztett.2022. 05. 31. lesz a törlés, latrumozás. nyáron kértem a gyermekvédelmi 10/a erkölcsit, meg is kaptam, most ismét kértem de elutasították a 2022 dolog miatt. mit tehetek? előzőleg miért kaptam meg?

archangel # 2020.09.14. 07:06

Tisztelt Obudafan !
Garázdaságért, pénz büntetést kaptam, CSAK, fotó készült rólam. Az 5 év elévülés lejárt, így, Tisztelettel kérem, MI a menete, hova forduljak (cím, elérhetőség), h. töröljenek a nyilvántartásból. Életemben először 66 évesen lettem el (.......) ítélve, kirendelt ügyvéddel, aki ugyebár.....- így nincs sok rálátásom, a dolgok menetére

Köszönettel várom Válaszát

archangel

Horyke # 2020.08.11. 16:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Gáz-risztó fegyver viselési engedélyt szeretnék kérni!De voltam büntetve!Viszont azótta már több mint 10év eltelt!Büntetlen-nek minősülök?Meg kaphatom a viselési engedélyt? Köszönöm válaszát!

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.08.10. 08:01

Tisztelt Dudu88,

Kaphat erkölcsi bizonyítványt. A cselekménye az SZNYR nyilvántartásban fog látszani 2 év időtartamig, de a helyszíni bírságon túl más következményt nem von maga után.

https://lorik.hu/…ntetougyved/

Dudu88 # 2020.08.07. 17:53

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Hölgy!
Meggondolatlanságból eltulajdonítottam egy 1500 ft értékű ékszert, melyet a helyszinen ki is fizettem. Rendőrök felvették az adataim, 10 ezer ft helyszini birságot kaptam. Nem inditottak ellenem eljárást azt mondtak ha befizetem a birságot az ügy le van zárva. Nagyon szégxellem magam!!!
Ez a sajnálatos incidens a későbbiekben szerepel -e majd a nevem mellett ha esetleg megállitana a rendőr helyszinelés közben? Szerepelni fog -e az erkölcsi bizonyitványomban ha a kesobbiekben szuksege lesz valamelyik munkáltatómnak rá? Válaszát előre köszönöm.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.08.06. 09:15

Tisztelt Lolkabolka93,

Szeretném leszögezni, hogyha ez volt az első alkalom és korábban nem követtek el sem bűncselekményt sem szabálysértést akkor biztosan nem kell attól tartani, hogy a végső kimenetele szabadságvesztés lenne az eljárásnak. A gyakorlatot szem előtt tartva pénzbüntetés vagy közérdekű munka büntetés kiszabásával kell számolniuk. Amennyiben megfelelő jövedelemmel rendelkeznek úgy pénzbüntetés, amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy a jövedelem viszonyuk alapján pénzbüntetést nem tudnák teljesíteni úgy közérdekű munka büntetés kiszabására kell számolniuk. Pénzbüntetés kiszabása esetén, ha azt nem fizetik meg akkor szabadságvesztés büntetésre változtatja át a bíróság.

AZ erkölcsi bizonyítványt nem érinti majd az eljárás befejezése.

https://lorik.hu/…ntetougyved/

Lolkabolka93 # 2020.08.04. 20:27

Tisztelt Fórumozók,

A megadott témában (kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás) bűntettének megalapozott gyanúja miatt szeretnék tanácsot kérni.
Sajnos, meggondolatlanságból barátnőmmel ~60.000 Ft értékben loptunk egy áruházból ruhákat, felszerelést a kis fiának, mivel a suli kezdésre nem lett volna pénzük kifizetni azokat. Én voltam annyira barom, hogy egy riasztós áruvédelmi eszközt levágtam egy cipőről. Természetesen tettünket megbántuk! Az áruház biztiőre kifele menet lecsapott ránk, hogy észre vették a kamerán. Kihívták a rendőröket, elvittek minket, kb. 5,5 órára a kihallgatásig elzártak.
Előtte soha nem csináltunk ilyet, meggondolatlanságból fakadt ez az egész.
A jegyzőkönyvet felvették, mindkettőnket rabosítottak, bekerültünk a bűnügyi nyílvántartásba. A beidézés a bíróságtól meg nem jött ki.
Az a kérdésem, hogy mire lehet számítani?

Örökre nyoma marad ennek az erkölcsi bizonyítványban? Ha nem is örökre, akkor mennyi ideig minimum?
Ha pénzbüntetést is kapunk, de nem tudjuk kifizetni, le lehet e közmunkával dolgozni?
Ezért le csukhatnak minket?
Milyen további következményekkel járhat ez az ügy?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Attila777 # 2020.07.29. 11:07

Tisztelt Szakértők!

Idén júniusban szabálysértési eljárás indult ellenem, mert tankolás után a benzinkút áruházában csak az ott vásárolt élelmiszert fizettem ki, a tankolást nem. Mindez nem volt szándékos, figyelmetlenség miatt történt. A rendőrségi kihallgatás után természetesen rendeztem is tartozásomat (5000 Ft.), ennek igazolását elküldtem az ügy előadójának. Jelenleg várom a döntést az üggyel kapcsolatosan. Korábban semmilyen ügyem nem volt, eljárást nem indítottak ellenem. Kérdésem az volna, hogy ez a jelenlegi "ügy" (melynek végkimenetelét egyelőre nem tudom) befolyásolja-e vagyonőri igazolványomat és abban folytatott munkámat, illetve erkölcsi bizonyítványokat. A válaszokat előre is köszönöm!