Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


ObudaFan # 2007.04.17. 18:33

3 bíró lesz, a védőt is értesítik. A felfüggesztés tartama alatt az erkölcsi bizonyítványban az látszik.

Kis szerencsétlen2 # 2007.04.17. 20:37

Ha jól értem ,akkor a felfügesztett, akkor van csak benne az erkölcsiben, ha a felfüggesztés ideje alatt kéri ki a delikvens ugye?Tehát ha a felfüggesztett büntetés lejárta után, akkor már nem.

ObudaFan # 2007.04.18. 18:38

De utána is , szándékos bűncselekmény esetén 15, gondatlan bűncselekmény esetén 5 évig.

Kis szerencsétlen2 # 2007.04.18. 19:52

Kb 4 éves az ügy, és kb 4 évvel ezelőtt pont beszélgettünk az akkori ügyvédemmel erről a lehetőségről, és mostmár emlékszem, hogy mondta, hogy van egy olyan lehetőség, hogy az ügyvéd indítványozhatja, ( mivel fiatalok voltunk ), hogy ne kerüljön be az erkölcsibe, akkor voltam 21 éves. Azóta is így van? Szóval ez a törvényi alternatíva még létezik?

onom # 2007.04.18. 20:13

Szia!
A bíróság előzetes mentesítésben részesítheti az elítéltet, ha a szabadságvesztés végrehajtását felfüggeszti, és az elítélt a mentesítésre érdemes.
Ezt az ítélethozatal előtt kell kérni, erre ügyeljél!Mert ha utána kéred, nem kapod meg. Utána max közt elnöki kegyelmet kérhetsz....

ObudaFan, Szerintem ami időket írtál, az a bűnügyi nyilvántartási idő, mert az erkölcsiben a mentesülés a felfügg próbaidejének leteltekor beáll!

Bluemoon # 2007.04.27. 14:06

Sziasztok!
Egy barátom nagy marhaságot csinált, bolti lopáson kapták. Mivel az érték meghaladta a tízezer forintot (majdnem 20), feljelentés lett belőle. Bevitték a rendőrségre, felvették a jegyzőkönyvet, stb. Azt mondták neki, hogy pénzbüntetést fog kapni, és hogy 3 évig lesz nyilvántartásban. Ez konkrétan mit jelent? 3 éven belül ne is próbálkozzon erkölcsivel? Lesz benne bejegyzés? Vagy ha kifizette a pénzbüntetését, akkor tiszta lappal mehet tovább? Nagyon fontos lenne, mert még sosem volt ilyen ügye, (még hasonló sem) és ha új munkahelyre szeretne menni, ez döntően befolyásolja a lehetőségeit. Én megígértem neki, hogy utánajárok, mi várhat rá, kérlek segítsetek.

aprópopó1968 # 2007.04.27. 14:14

1999-ben vagyon elleni bűncselekmény miatt 3év börtönre ítéltek, amiből 2001-ben szabadultam. A cselekmény 2-8-évig terjedően volt büntethető. Úgy tudom , az ítélet lejárta után ez esetben 5 év múlva, tehát 2007-ben elévül a cselekmény. Mi fog szerepelni az erkölcsi bizonyítványomban ?
Lehet-e valaha is tiszta ez erkölcsim ?

zolika71 # 2007.04.27. 17:39

Az erkölcsid tiszta lesz, de a hatóság soha nem felejt!!!! :-(

Dr.Attika # 2007.04.27. 18:27

Az erkölcsi bizonyítványban az fog állni, hogy a "Bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel."

A "priusz" viszont élete végéig kiséri az ügyfelet.
A Btk. 100.§-a emígyen rendelkezik:

"A mentesítés hatálya
100. § (1) A mentesítés folytán az elítélt mentesül azon hátrányos következmények alól, amelyeket az elítéléshez jogszabály fűz.

(2) A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült.

(3) Újabb bűncselekmény elkövetése esetén a mentesítés nem terjed ki azokra a hátrányos következményekre, amelyeket e törvény a korábbi elítéléshez fűz."

Vagyis a büntető bíróság látja, hogy a vádlott korábban milyen bűncselekmény miatt milyen büntetésben részesült.

Igaza van Zolika 71-nek "a hatóság soha nem felejt."

Jogászi terminológia szerint csak "kifelé ártatlan az elítélt, befelé (újabb büntetőeljárásban) "nem az.
Egyébként ez nagy gond, mert ha és amennyiben egy húsz év előtti lopás miatt jogerősen elítéltek valakit és ezt látja egy újabb ügyben a bíróság, akkor nagyon hajlamos arra, hogy egy új ügyben is bűnösnek mondja ki a vádlottat lopás miatt, pusztán arra alapozva, hogy ha húsz éve lopott, akkor most is.

Bluemoon # 2007.04.27. 18:58

Dr. Attika, tudna valami okosat mondani, az én kérdésemre is? Lásd lentebb.. Köszi

Alex77 # 2007.04.27. 19:20

Sziasztok!

Az, hogy ki mennyire fedhetetlen annak itt utána lehet járni! Ez ugyan komolyabb egy fokkal, mint az Erkölcsi (ha jól tudom).Ill ha valaki esetleg állami szervhez megy felvételizni(Tűzoltóság pld) akkor előtte itt lehet kérni fedhetetlenségi igazolást!

BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal, Hatósági és Felügyeleti Főosztály, Bűnügyi Nyilvántartó Osztály, Budapest, IX. ker. Vaskapu u. 30/A. 1476 Bp. Pf. 278.

Alex77

Dr.Attika # 2007.04.27. 19:45

Tudomásom van róla, hogy manapság egyes fiatal rendőr nyomozók "igazságosztó" szerepben tetszelegnek és közlik a gyanusítottal, hogy milyen bűntetést fog kapni. Semmilyen alapja nincs ezeknek. Ami a kérdés lényege, hogy senki sem tekinthető bűnösnek, amíg bíróság jogerős ítéletében bűnösnek nem nyilvánítja.
Vagyis ezen időpontig a barátja "tiszta erkölcsit" kap.

Bluemoon # 2007.04.28. 10:19

Mégis mire számíthat? Bűnösnek bűnös, mert lopni akart, elkapták. Jegyzőkönyv megvolt, feljelentés megtörtént, bevitték, stb. Ha pénzbüntit kap, akkor ha jól olvasom a többi topicban, a kifizetést követően már "tiszta". Ha nem pénzbüntit kap, akkor mi lehet még?

onom # 2007.04.28. 10:45

Ha pénzbüntit kap,jogerő napján mentesül, ha felfügg szabvesztet, a próbaidő leteltének napján, ha pedig szabvesztet, attól függ, mennyit.

jelenlegi bírói gyakorlat alapján azonban ilyen kissúlyú bcs-ek elkövetése esetén megrovást rónak, amely mivel nem büntetés, nem is számít az erkölcsibe, de már az is lehet, hogy az ügyész a vádemelést elhalasztja....

Attika, én nem hiszem, hogy egy 20 évvel ezelőtti ügy befolyásolna bármit is tekintettel arra, hogy max 25 év az, amíg valaki szerepel egy adott büntetés tekintetében a priszban.Persze ha a 20 év alatt évente valósítja meg a lopás törvényi tényállását, akkr persze visszaeső.

A hatóság bizony felejt meghatározott idő eltelte után.

Alex, ezt a hatóságot nem így hívják már egy jó ideje....feddhetetlenségi igazolás pedig már a rendszeerváltás óta nem létezik állampolgár részére....

Bluemoon # 2007.04.28. 11:23

"Ha pénzbüntit kap,jogerő napján mentesül, ha felfügg szabvesztet, a próbaidő leteltének napján, ha pedig szabvesztet, attól függ, mennyit.

jelenlegi bírói gyakorlat alapján azonban ilyen kissúlyú bcs-ek elkövetése esetén megrovást rónak, amely mivel nem büntetés, nem is számít az erkölcsibe, de már az is lehet, hogy az ügyész a vádemelést elhalasztja...."

Köszi onom a választ, reméljük, ennyivel megússza.

Alex77 # 2007.04.28. 15:34

Onom!

Valóban igazad van, hogy magánszemély nem kérhet feddhetetlenségi igazolást!
Viszont Én úgy tudom(javíts ki ha tévedek), hogy feddhetetlenségi nyilatkozatot ha az illető valamely BM-szervhez megy dolgozni, lekéri az illetékes hivatal saját részre!

"Az a személy is büntetlen előéletűnek minősül, aki volt már büntetve, de mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült. Az elítélt mentesítésben részesülhet a törvény erejénél fogva, bírósági határozat alapján és kegyelem révén."

Ezek szerint akkor aki mentesűlt a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, az nyugodtan dolgozhat a mondjuk pld. a rendőrségnél is?
Nem hiszem!!
A Hatóság ilyen téren nem felejt, mint ahogyan zolika71-is mondja!!

Alex77

zolika71 # 2007.04.29. 09:48

Ezeket a sorokat a honvédeli minisztérium oldaláról másoltam:

Mikor nem lehetek szerződéses katona?

Ha a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítéstől számított 3 év még nem telt el.
Továbbá akkor sem lehetek szerződéses katona, ha a bíróság közügyektől eltiltás, lefokozás, szolgálati viszony megszüntetése büntetést szabott ki, vagy lefokozására, illetőleg a szolgálati viszonyom megszüntetésére fegyelmi fenyítésként került sor, a bírósági, illetve a fegyelmi határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig.

Alex77 # 2007.04.29. 13:59

Ez a Honvédség! Ott lehet másként megy ez ezek szerint! Kiváncsi lennék van e ilyen a rendőrségnél is? Már csak a kiváncsiság hajt...:-)

Alex77

Traffic # 2007.04.29. 20:16

T. Bluemoon!

Javaslom, hogy az ismerősöd indítványozza a mediációt, azaz mutasson hajlandóságot arra, hogy a keletkezett kárt teljes egészében megtéríti a sértettnek. Mivel cselekményének büntetési tétele (gondolom) nem haladja meg a 3 évet, így -ha kártalanítja a sértettet- akkor megszüntetik ellene a büntetőeljárást.

onom # 2007.04.30. 11:54

Meghatározott törvények meghatározott munkakör feltételeként előírhatják, hogy a pályázót a mentesülést követő x ideig nem lehet alkalmazni.
pl. vagyonőr, rendőrség, honvédelem....stb.
Ez nem egyenő a feddhetetlenséggel!

pl. Ha valaki felfüggesztettet kap, próbaidő lejárta után kap ún. tiszta erkölcsit, de feddhetetlen csak 15 év elteltével válhat a mentesüléstől számítva, tiszta erkölcsit kap, de nem feddhetetlen, ahogy Ti nevezitek!
Ebben az esetben az adott szerv megnézi, hogy hány év telt el a mentesüléstől, és milyen bcs-t követett el, mert néha azt is szabályozzák, hogy melyik bcsfajtát nem lehet elkövetni ahhoz, hogy valaki pl. biztiőr legyen!

Alex77 # 2007.04.30. 13:44

Onom!

Ezek szerint bárki akit egyszer bcs.miatt elítél a bíróság, az fedhetetlen lesz x idő után?
Le van ez valahova írva, hogy mely Bün.cs-ménynél hány év múlva lesz fedhetetlen az illető?

Alex77

onom # 2007.04.30. 19:59

Alex,
mint mondtam a szószoros értelemben nincs már a rendszerváltástól olyan, hogy valaki feddhetetlen.
Nem kukackodás, csak pontosítás, szakmai ártalom...

Szóval az irányadó jsz. a Btk, mert ez adja meg a mentesülési időt.

Aztán 1999. évi LXVIII. tv a bűnügyi nyilvántartási tv írja elő, hogy adott ítélethez a mentesüléshez képest mennyi idő tartozik, amíg a bűnügyi nyilvántartásban szerepelni fog, feltéve, hogy nem többszörösen nyilvántartott az illető,mert akkor kitolódik!!!!
Szóval itt megnézheted, hogy mikor vagy "feddhetetlen", de mégegyszer hozzáteszem, a mentesülés hamarbb bekövetkezik, logikusan, tehát akkor már lehet tiszta erköcsit kapni!!!!

Aztán vannak spec tv-ek, amik követelménye a bűnügyi nyt-i tv-ben meghatérozott időkhöz igazodnak azzal, hogy meghatározott bcs-ek elkövetésénél fogalmazza meg a "feddhetetlenséget" más bcs-nél csak mentesülést követel meg.

Aztán aí bűnügyi nyt-i tv-ben láthatod, hogy ott nyilvántartanak különféle szenzibilis adatot:
büntetőeljárás alatt áll
kényszerintézkest szabtak-e ki
elítélték-e
stb....
olvasd el és megérted majd!!!Könnyű tv, könnyű olvasni és értelmezni!

Kis szerencsétlen2 # 2007.05.06. 15:00

Tiszteletem.

Megvolt a nyilvános ülés. ítéletet is hírdetett a bíróság. !0 nap közérdekű munkára ítéltek, akárcsak elsőfokon, a merevlemezeket pedig elkobozták. Ilyenkor most a közhasznúakkal osztanak egyhelyre?Illetve úgy tudom, hogy ebben a kis városban nincs közérdekű munka, ilyenkor mit csinálnak?

ObudaFan # 2007.05.07. 12:16

Akkor beosztanak legközelebbre, ahol van. A lakóhelyed szerint illetékes megyei bíróság bv bírójával lesz egy meneted ezügyben.

Kis szerencsétlen2 # 2007.05.11. 10:00

Értem, és ilyenkor az útiköltség teljes egészében engem terhel? Az ügyvédem azt mondta, hogy még nem hallott olyanról, hogy valakit így kiadásra kényszerítsenek. Valamint azt kérdezném meg, hogy a közhasznúakkal össze vonják az embert ? Mert a közmunka meg a közérdekű munka ugy tudom két külön dolog.