Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.02. 07:10

Ez kérdés vagy kijelentés?
Ha kérdés:igen.

ObudaFan # 2009.03.01. 11:05

A Magyar Közlönyben, vagy csak a híradásokban.

cyansys # 2009.02.28. 19:36

Tisztelt fórumozók

Még hónapokkal ezelőtt tettem fel egy kérdést egy öt évvel ezelőtti lopási ügyem miatt. Akkor 10000 fölötti lopás miatt kaptam 2 év felfüggesztettet. A válaszban benne volt, hogy erkölcsit azt kapok, de egyes munkákat nem végezhetek. Nekem ez konkrétan azt jelenti, hogy a repülőtéren nem dolgozhatok (oda valamilyen szintű nemzetbiztonsági vizsgálat kell).
Eszerint örök életemre meg vagyok bélyegezve - priuszom van. Az életem ezen irányból el van intézve, se pilóta, sem szerelő nem lehetek.
A kérdésem az, hogy akkor valaki említette, hogy ez a jövőben az alkotmánybíróság döntése nyomán esetleg változhat. A kérdésem az, hogy ez mikor várható, vagy hol figyelhetem ezt?

Előre is köszönöm

Sir_Khan # 2009.02.28. 19:00

Kieg.: bocs, természetesen 03. 05.-én, de ez lényegtelen. És elnézést a kapkodásból fakadó hibákért.

Üdv!

Sir_Khan # 2009.02.28. 18:58

Üdvözletem!

Az alábbi kérdésem lenne; banki hitellel terhelt gépkocsimat kölcsönadtam egy "ismerősnek" aki elsikkasztotta, kicsempészte külföldre, stb. Én tettem ellene feljelentést, majd mintegy 1,5 év után a nyomozóhatóság arra jutott, hogy ok, akárhohgy is, én követtem el a hitelsérétés vétségét, stb., az ügyészség megalapozottnak ítélte a dolgot, így most remek módon, életemben először mehetek 03. 15.-n vádlottként a Markóba. Kérdésem; ha az ügyész maga pénzbüntetésre javasolt, és én (jobb híján) elismerem a vétésg tényét, akkor erkölcsim ettől még lehet-e? Egyáltalán, milyen hátrányokra számíthatok a jővőre nézve? Én most bűnöző lettem...?

Üdv!

ObudaFan # 2009.02.28. 12:27

Erkölcsit kaphatsz. Vagyonőrigazolványt csak az kaphat, aki ellen nem folyik ellene kétévi vagy ennél hosszabb tartamú szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás. A büntetőeljárás indokolatlan elhúzódása miatt kifogással élhetsz:

Kifogás az eljárás elhúzódása miatt
Be. 262/A. § (1) A vádlott, a védő és a magánfél a bíróság (2) bekezdésben meghatározott mulasztása miatt az ügyben eljáró bíróságnál írásban kifogást terjeszthet elő, kérve a mulasztás tényének megállapítását, valamint - megfelelő határidő tűzésével - a mulasztó bíróságnak a (2) bekezdés a) pontjában foglalt esetben az elmulasztott eljárási cselekmény elvégzésére vagy határozat meghozatalára, a (2) bekezdés b) pontjában foglalt esetben pedig a megfelelő intézkedés megválasztására történő utasítását.
(2) Kifogás akkor terjeszthető elő, ha

  1. a törvény a bíróság részére az eljárási cselekmény elvégzésére vagy valamely határozat meghozatalára határidőt állapított meg, azonban az eredménytelenül eltelt,
  2. a bíróság az ügyész, az eljárásban részt vevő személy, a megkeresett szerv vagy személy, a tanú vagy a szakértő részére az eljárási cselekmény elvégzésére határidőt tűzött ki, amely eredménytelenül eltelt, és a bíróság a mulasztóval szemben nem alkalmazta a törvény által lehetővé tett intézkedéseket.

(3) Nincs helye kifogás előterjesztésének bizonyítási cselekmény elrendelése, valamint olyan határozat ellen, amellyel szemben külön jogorvoslatnak van helye.
(4) A kifogást annak benyújtója mindaddig visszavonhatja, amíg a bíróság azt érdemben el nem bírálta. A visszavont kifogást újból előterjeszteni nem lehet.

262/B. § (1) Az ügyben eljáró bíróság a kifogást - a (2) bekezdés esetét kivéve - nyolc napon belül közvetlenül felterjeszti a kifogás elbírálására hatáskörrel rendelkező bírósághoz. A felterjesztésben számot ad arról, hogy a hiányolt eljárási cselekmény elvégzése vagy határozat meghozatala - megítélése szerint - milyen okból nem volt lehetséges.
(2) Ha az ügyben eljáró bíróság a kifogást alaposnak tartja, a kifogásnak a bírósághoz való érkezését követő harminc napon belül meghozza, illetőleg elrendeli a kifogásban sérelmezett helyzet megszüntetése érdekében szükséges intézkedést. A bíróság a kifogás elintézéséről a kifogás előterjesztőjét értesíti.
(3) A helyi bíróság mulasztásával szemben benyújtott kifogást a megyei bíróság három hivatásos bíróból álló tanácsa, a megyei bíróság mulasztásával szemben benyújtott kifogást az ítélőtábla, az ítélőtábla mulasztásával szemben benyújtott kifogást a Legfelsőbb Bíróság, a Legfelsőbb Bíróság mulasztásával szemben benyújtott kifogást a Legfelsőbb Bíróság másik tanácsa az iratok felterjesztésétől számított tizenöt napon belül tanácsülésen bírálja el.
(4) Ha a kifogást elbíráló bíróság a kifogásban foglaltaknak helyt ad, a mulasztó bíróságot határidő tűzésével a 262/A. § (2) bekezdésének a) pontjában foglalt esetekben az ügy továbbviteléhez szükséges intézkedés megtételére, a 262/A. § (2) bekezdésének b) pontjában foglalt esetben pedig a megfelelő intézkedés megválasztására hívja fel. A felhívásban - a 262/A. § (2) bekezdésének a) pontjában foglalt esetet kivéve - a kifogást elbíráló bíróság az eljáró bíróságot meghatározott eljárási cselekmény lefolytatására nem utasíthatja. A kifogás alaptalansága esetén azt indokolt határozattal elutasítja. A határozat ellen további jogorvoslatnak nincs helye.
(5) A kifogás elintézésére a végzés elleni fellebbezés elbírálására vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

buliman13 # 2009.02.28. 10:34

Az lenne a kérdésem,hogy rendőrként dolgoztam,onnan önszántamból közös megegyezéssel eljöttem!Most szeretnék vagyonőrként dolgozni!Ki kell hozzá váltani a vagyonőri igazolványt,aminek a feltétele az erkölcsi bizonyítvány!Jelenleg folyamatban van ellenem egy büntető eljárás(egy úgymond piti ügy miatt),attól kapok erkölcsi bizonyítványt,és ki fogom kapni vele a vagyonőri igazolványt,vagy emiatt nem dolgozhatok addig???Azt mondták,hogy a bíróságnak nincs ideje,mert sokkal komolyabb ügyek is vannak mint az enyém,és majd,hogy csak olyan 6 hónap múlva ha lesz belőle valami(max egy pénzbírság)!!!Addig akkor nem dolgozhatok majd????Várom a hozzáértők mielőbbi válaszát!Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2009.02.27. 20:44

Nem.

zolee_xxx # 2009.02.27. 19:34

Hello!
2002-ben elkövetett bolti lopás 10 e ft felleti értékben, rendörségett kihivták stb.. 1 év pártfogot kaptam.És 2006-ban 6 hónap elvonot kaptam füvezésért.
A kérdésem az lenne hogy jelenkeznék katonának és erkölcsit kérnek, hogy ezek a dolgok befolyásolják a katonaságon kért erkölcsi bizonyitványt??
Elöre is köszi a válaszokat.

ObudaFan # 2009.02.06. 11:45

Ha hatóság előtt állította ezt, akkor valóban hamis vád és nem rágalmazás, vagy becsületsértés valósult meg, tehát helyesen döntött a bíróság.

Reny73 # 2009.02.05. 22:04

Viccnek tűnik,de lopással vádolta meg a páromat.Talán (ha jól vettük ki) akkor még abból az időből,amikor éppen váltak.Annyira bárgyú a dolog,de azt állította hogy az ő gyűrűje nekem kellett,ezért lopta el a párom tőle 9 éve.
Ezzel ellentétben a tény az,hogy együtt vettünk gyűrűket magunknak egy pesti ékszerboltban.Eggyügyű, beteges gondolat,hogy nekem mint új feleségnek a régi feleség bármely ékszere kellene.
Érdekesség,hogy azt pedig letagadja a volt feleség,hogy a válásuk előtt a párom vett neki egy komoly aranynyakláncot.(pedig erről bizonyíték is van,sőt szerepel a vagyon megosztásban is,hogy az övé maradt)

Most akkor eltussolják a becsületsértést? Vagy rosszul látom?

ObudaFan # 2009.02.05. 18:20

Nem írtad le, hogy mit követett el az illető. Az viszont igaz, hogy egy magatartással nem lehet hamis vádat és rágalmazást is elkövetni, mert az utóbbi beolvad az előbbibe. Így a magánvádas eljárást meg kellett szüntetni, és az ügyész eldönti, hogy a közvádas miatt vádat emel-e.

Reny73 # 2009.02.05. 13:51

Elnézést,hogy ide írok.Felvilágosítást szeretnék kérni,mert egyes dolgokat nem értek.

Párom volt felesége ellen feljelentést tettünk a rendőrségen 1,5 éve becsületsértés és rágalmazás miatt.Tűrtünk 7 évig,de elszakadt a cérna.
Áttették a bíróságra,mondván ez magánvádas lehet csak.
Volt egy békítő és egy tárgyalás.Meghallgatták mindkét felet,és most a bíróság áttette az ügyészségnek az ügyet.Indoklás szerint hamis vád miatt,amibe beleolvad a rágalmazás és becsületsértés is.Innentől az ügyész képviseli a vádat.Szerepel egy olyan mondat is benne,hogy bizonyítottság esetén csakis a hamis vád bűntette állapítható meg.
Nem értem ezt a passzolgatást.Akkor most a rágalmazással és becsületsértéssel mi történt?

trevor # 2009.02.05. 11:58

kgkiss
Köszönöm szépen.

kgkiss # 2009.02.04. 18:46

Trevor, pénzbüntetés esetén a jogerő napján mentesültél,így tiszta az erkölcsid.

Szmr, ha más büntetésed nincs, ha nincs eljárás ellened, akkor nem szerepelsz a nyilvántartásban.Igazad van abban, hogy az Alk.Bíróság megsemmisítette a nyilvántartási időre vonakozó passzusokat DE ez nem azt jelenti, hogy nem lesz, cska azt, hogy a határozat rendelkezéseinek megfelelően kell az Országgyűlésnek új szabályokat megállapítania.

trevor # 2009.02.04. 16:35

Bocsánat de ismét feltenném a kérdést és ha kérhetem személyre szóló választ szeretnék kérni, Köszönöm.

Három éve adócsalásban mint bűnsegéd 28-ad rendű vádlottként, másodfokon is pénzbírságot kaptam amiről még nem jött papír hogy fizessem be.Szeretnék vállalkozót kiváltani (taxis) ahhoz kell az erkölcsi. A tanfolyam és a vizsga is sok pénzbe kerül és már elkezdődött, de még viszakozhatok. Nem akarom a sok pénzt feleslegesen kifizetni ha nem kapok tiszta erkölcsit.Nincs időm megvárni az erkölcsit hogy utána folytassam a tanfolyamot.Sajna munkanélküli vagyok, így minden forint számít.

Nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2009.02.04. 15:21

Valami itt nem stimmel, ha végül egy év felfüggesztettet kaptál (nyilván tárgyalás mellőzésével), akkor a rendőrség miért büntetett meg 60e Ft-ra?
Mindenesetre szerepelni fog az erkölcsiben a leírtak alapján.

luluk # 2009.02.04. 12:48

Üdvözletem!

2008 szeptemberében lopásért a rendőrségen rabosítottak és megbüntettek 60.000Ft-ra. Az ügyet tovább adták és kaptam egy év felfüggesztettet. Nekem nem kellett mennem sehová,semmiféle tárgyalásról nem tudok,hogy lett volna. Az új munkahelyhez kérnek erkölcsi bizonyítványt,ez mind szerepelni fog benne? Előtte semmiféle dolgom nem volt a törvénnyel.
Előre is köszönöm a válaszokat!

szmr # 2009.02.04. 10:29

Üdvözletem. Egy kis segítségetszeretnék kérni.

1990-1995-ig hivatásos állományú rendőr voltam. 1995-ben elkövettem egy hivatali vesztegetés bcs-t, ekkor felfüggesztettek, de mivel az eljárás nagyon elhúzódott, 1998-ban megszüntették a felfügesztésemet és visszahívtak dolgozni. 2000-ben leszereltem a rendőrségtől, mert a munkahelyi légkört nem éreztem elég biztonságosnak (a vezetőim "ki akartak nyírni"), áthelyezést pedig nem tudtam kérni eljárás alatt. A bíróság 2001-ben ítélt el: pénzbüntetés+előzetes mentesítés.

A kérdésem az lenne, hogy ha újra jelentkeznék a rendőrséghez, ezt milyen esélyekkel tehetném meg.

"Nem tudom, hogy jól olvastam-e, valamelyik fegyveres-pisztolyos újság foglalkozott vele, hogy az alkotmánybíróság 2009.06.30-as hatállyal megszünteti azt a törvényt, vagy a törvény azon részeit, amelyek a feddhetetlenségi adatok nyilvántartására vonatkoznak. 15 év)

A válaszokat előre is köszönöm

isti001 # 2009.02.04. 09:53

Igen, vádhalasztás volt, az ügyész kérte (csak már régen volt és elfelejtettem). Szóval akkor ez nem érinti az erkölcsit.

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.02.03. 17:57

Ha semmilyen bírói eljárás nem volt, akkor valószínűleg ügyészi vádhalasztásról volt szó, ami nem érinti az erkölcsit. De hát az iratok nálad vannak, neked kell tudni, ki rendelte el ezt a pártfogó felügyeletet.

isti001 # 2009.02.03. 10:49

Üdv!

Erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatban lenne kérdésem. Az új munkahelyemen kérik, és fontos hogy bejegyzésmentes legyen.

2006-ban volt egy ügyem Szerzői és Szomszédos jogok megsértése. Nem volt bírósági eljárás, de a rendőrségen rabosítottak, illetve 1 évig pártfogó felügyelőnél kellett időnként megjelennem. Mivel minden rendben volt, 2008-ban megszűntettek mindenféle eljárást.

Más ügyem nem volt és nincs is folyamatban. Ez szerepel az erkölcsi bizonyítványon, vagy nem?

Köszönöm!

ObudaFan # 2009.02.02. 12:14

Tárgyalást kell kérned hozzá, ha még nem telt el ennek a határideje.

götzi # 2009.02.02. 10:31

Hol kérhető az erkölcsi mentesítése? Nem is tudtam hogy van ilyen lehetőség, tárgyalás mellőzésével ítéltek el.Én is kérhetem vagy csak ügyvéd? Hova kell továbbítani? Kérem válaszoljon nekem!

VVBB # 2009.02.01. 14:33

Köszönöm a segitséget, akkor még várok, lesz-e belőle valami.