Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


Reny73 # 2009.01.17. 12:30

Szeretném kérdezni,hogy milyen büntetésre számíthat az,akit rágalmazás és becsületsértés miatt elmarasztalnak? Veszélyez­teti-e ez a köztisztviselői állást?

ObudaFan # 2009.01.17. 12:15

A jelenlegi szabályok szerint a bűntettesek nyilvántartásába felvett adatokat a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés beálltától számított tizenöt évig kell kezelni. Egyes jogszabályok pedig valóban olyan feltételt rögzítenek, hogy a nyilvántartásban sem szerepelhetsz, ha bizonyos foglalkozásokat űzni szeretnél. A szabályozás azonban várhatóan módosul az Alkotmánybíróság határozata nyomán.

cyansys # 2009.01.16. 21:30

Tisztelt fórumozók.

Átnéztem az eddigi hozzászólásokat, de nem sikerült teljes bizonyosságot kapnom e kérdésre, így mégiscsak felteszem.
Remélem, itt sikerül választ kapnom a kérdésemre, amelyet igazán szégyellek bárkitől is megkérdezni.
Még 2005 áprilisában, húsz éves hülye fejjel, elkövettem egy lopást az egyik tesco áruházban, tízezer forint fölött, amiért 2005 április 15.-én 2 év felfüggesztett börtönbüntetést kaptam. A kérdéseim:

  • Ennek mennyire marad nyoma maradandóan a jövőben?
  • Például a repülőtéren sohasem dolgozhatok? Ott nemzetbiztonsági vizsgálatot csinálnak. Vagyis emiatt sosem kerülhetek oda be? Illetve rendőr vagy pilóta sem lehetek?
  • A két év lejárt, már van erkölcsim, ami azonban jobb munkahelyre nem elég. Mit is jelent ez a 2+2 év? vagyis a felfüggesztett lejárta utáni második év végén ez eltűnik nyomtalanul? Vagyis mindenképpen várjam meg az április 15.-e utáni dátumot jelentkezéssel?
  • Ez külföldi munkavállalás esetén mennyire nagy baj?

Előre is köszönöm a segítséget!

Reny73 # 2009.01.14. 12:03

Azt pedig nem szeretném.
Köszönöm az intelmedet.

ObudaFan # 2009.01.14. 09:50

Én azt látom, hogy semmit nem tudsz igazán alátámasztani, mégis mennél mondjuk fegyelmi feljelentést tenni a kamarához. Így azért egy hamis vádba belefuthatsz könnyen.

Reny73 # 2009.01.13. 20:56

Sajnos felmerül,hogy esetleg nem tisztességes a dolog.
Az is furcsa,hogy a tárgyalást megelőző napon kaptam kezembe az idézőt.Az ügyvédem persze nem ér rá másnap.
Ez mintha nem véletlen lett volna.....
Ügyvédi kamara?

ObudaFan # 2009.01.13. 20:19

Nem illik, és célszerű kerülni. Ezzel együtt az nem éppen ritka, hogy egy ügyvéd egy bírót egyébként is ismer, tehát egyébként is elképzelhető, hogy beszélnek egymással. Az nem túl etikus, ha olyan ügyről beszélnek akár a tárgyalás előtt, akár bármikor, amiben mindketten érintettek, mert ezt a tárgyalóteremben kell megbeszélni. Ezzel együtt erre nem nagyon lehet sikeres kizárási indítványt alapozni.

Reny73 # 2009.01.13. 19:43

Szeretném megkérdezni,hogy mi van akkor ha a tárgyalás előtt a másik fél jogi képviselője bemegy a bíróhoz pár percre és én ezt mint ellenérdekű fél látom? Semmi gond,ez természetes(?).
(+ az előző kérdésemre is - ha lehetne, szépen kérem)

ObudaFan # 2009.01.12. 13:33

Jelenleg még a biztonsági őri kamarai tagsághoz nem elég a tiszta erkölcsi, hanem a bűnügyi nyilvántartásban sem szerepelhetsz a törvényben meghatározott bűncselekményekkel kapcsolatban. Tudni kellene tehát, hogy milyen bűncselekményről volt azó.

A járművezetéstől végleges eltiltás alóli mentesítést az elítélt az alapügyben első fokon eljárt bíróságnál kérheti.
A bíróság a kérelem elbírálása előtt beszerzi az ügyész nyilatkozatát. Ha a mentesítés törvényi előfeltételei hiányoznak, a bíróság a kérelmet elutasítja, egyébként érdemben elbírálja.

jettro2 # 2009.01.12. 12:59

Szeretném megtudni,hogy ittas vezetésért már voltam büntetve,illetve már letöltöttem 96-ban kiszabott 2 év fogházbüntetésemet amiből 7hónap 20nap kedvezménnyel szabadultam.Majd 2006ban 8 hónap börtön büntetést kaptam amit le is töltöttem,ebből 2hónap 20nap kedvezménnyel szabadultam.Kaphatok e erkölcsi bizonyítványt,mivel szeretnék egy biztonsági őr tanfolyamot elvégezni?!Ha örökre eltiltottak a jogsitól
lehet-e már új vizsgát tennem és mikor?
Válaszukat előre is köszönöm!

Reny73 # 2009.01.10. 19:11

Szeretném kérdezni,hogy milyen büntetésre számíthat az,akit rágalmazás és becsületsértés miatt elmarasztalnak? Úgy hallottam,csak pénzbüntetés van.Veszélyeztetheti-e ez a köztisztviselői állást?

mile # 2009.01.10. 18:06

Tisztelt Fórumtagok! Az lenne a kérdésem, hogy enyhe fokú alkoholos befolyásoltságért (közlekedési bűncselekmény) kaptam büntetést, ami pénzbírság volt (szerencsére a jogosítványt nem vették el): ezek után mi szerepel az erkölcsi bizonyítványomban? Köszönöm előre is a válaszokat.

ObudaFan # 2009.01.08. 18:26

Rosszul számoltál. A jogerős ítéletben kiszabott szabadságvesdztés tartama szerint és a teljes kitöltéstől kell a mentesülés idejét számolni.

A közügyektől eltiltást pedig szintén a szabadulástól.

x-men # 2009.01.08. 14:57

Tisztelt Forumozok

Kegyelmi mentesítéssel kapcsolatban lennének kérdéseim. Mivel öcsémnek szüksége lenne tiszta erkölcsi bizonyítványra a munkavégzéséhez, de nem látjuk át megfelelően, a törvényi szabályozás időbeni számolását. Tehát a történet a következő, 2001 ben egy csalás miatt kapott 8 hónap börtönbüntetést 2 évre felfüggesztve, mely idö alatt 2002 november 28 án megvalósult bűncselekmény miatt előzetes letartoztatásba helyezték. Majd 2003 Juliusában első fokon a bíróság 2év letöltendő szabadság vesztésre ítélte és elrendelte a korábban kiszabott 8 hónap letöltését is és 4 év közügyektől eltiltás, ez az ítélet 2003.12.03 napján lett jogerős a másodfokú birokság ítéletében mivel ez alatt az idő alatt előzetes letartozatásban volt így folytatólagosan az alap 2évés ítéletből kedvezménnyel 2004.06 hóban szabadult volna, de volt még a nyolc hónap így csak 2005 januárban szabadult. (a 8honapos ítéletben nem volt kedvezmény).
a történetben ezek lenének a kérdések

  1. a közügyektől eltiltásnak az első fokú bíróság ítélete számit kezdő időpontnak?
  2. a büntetett előélet hátrányaitól való mentesítésnek mi a kezdő időpontja? Mivel 2 ítélet volt

Amit le kellett tölteni és a BTK ban kétféle rendelkezés van az ítéltek utáni mentesülésről

102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

  1. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével;
  2. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével;

    A bemásolt BTK cikket én úgy értelmezem, hogy amikor a 2éves ítélet jogilag ki lett töltve a mentesítés 102. § e) alapján a 2004.06 havi kitöltéstől kell számolni. Az ezt követő 8 hónapot pedig a

102. § (1) d) pontja szerint a kitöltéstől számítva kell értelmezni.

A segítséget és válaszokat előre is köszönöm.

Tisztelettel
Kovács Attila

békuci21 # 2008.12.18. 19:33

Félek a petárdáktól...:D de tényleg!!!
Azok a csajok egyébként már nem nagy barátnőim, de nem azért mert belevittek ebbe és nem is csak egy túró rudiról volt szó, hanem hogy is fogalmazzak 22 évesek vagyunk, de ők "elasszonyosodtak"! Csak mert van egy barátom, azért nem tagadom meg a barátaim, sőt arra törekszem, hogy minél több ismerősre tegyek szert! Szeretek bulizni, akkor is ha van barátom, ők meg behódolnak egy palinak és nem mennek sehova, ami egyébként szerintem pontosan a kapcsolat vesztét fogja majd okozni, de hát ki hogy érzi??!!!
Egyébként én is követtem már el nagyobb bűnöket is...
arról nem is beszélve, hogy micsoda társaságokban fordultam már meg... De rá akadtam erre az oldalra és gondoltam én is bedobom a közösbe ezt a kis történetet, valaki majd csak felvilágosít, hogy mi is van...:D

hunfrakk # 2008.12.17. 19:57

MADLen!
1.) az erkölcsi bizonyítványodaban az szerepel, hogy a "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel",
ugyanis amit elkövettél az nem bűncselekmény, csupán szabálysértés - értékhatár: 20 ezer Ft
2.) jövőben ezt senki nem tudja meg
3.) egyéni mérlegelés kérdése az, hogy pénzbüntetést, vagy ejnyebejnyét kapsz-e
4.) a jegyzőkönyvet valószínüleg megkapod levélben - ez igazolja, hogy elkövettél vmit - ez a jogalapja annak, hogy megbüntessenek - a figyelmeztetés is egyfajta büntetésszerűség
5.igen, az önkormányzathoz kell bemenned majd - a szabálysértési osztályra - ahol egy ügyintéző (előadó) fog veled pár percig beszélgetni és átadni a határozatot, ami tartalmazza a jogkövetkezményeket
(ilyen ügyintézőktől nem kell félni, nem vezető beosztásúak - rengeteg ügyük van -egy vagy a száz közül - gyorsan túl szeretnének lenni minden...)

még az fontos - hogy elolvasás nélkül nem szabad semmit sem aláírni - pl. hogy hogyan történt a lopás és mekkor értékre -

MADLen # 2008.12.17. 18:06

Aggódom, mert eltévelyedésemben elkövettem egy nagy hülyeséget. Kb egy hete a tescoban eltulajdonítottam kétezer ft értékben vmit, amiért elkaptak. Tettemet beismertem, kifizettem, ám a cselekményről jegyzőkönyvet készítettek, s azt mondták várjam a levelet, melyben értesítenek a további kötelezettségeimről, mert a tesco köteles feljelentést tenni ellenem, a szabálysértés miatt. (elvileg majd vmi önkormányzathoz kell bemennem, ahol idézem a biztonsági őrt: "ejnyebejnyében részesítenek" majd) A levél még nem érkezett meg.

A helyzetem azért aggasztó, mert 1. a levél még nem érkezett meg, s így nem tudtam még "elrendezni" az ügyemet, 2. közben korábban munkát vállaltam, amihez erkölcsi bizonyítvány kell, amit a cég vagy már kikért, vagy majd most fog kikérni, hogy szerződést köthessünk.

A kérdésem a következő:

  1. Mire számíthatok: megjelenik bármilyen számomra hátrányt okozó adat az erkölcsi bizonyítványomban így, hogy még nincs elsimítva ez az ügy ha mostanában (vagy már pár nappal vagy héttel korábban) benyújtották az igénylést az erkölcsi bizonyítványért?
  2. A levelet ajánlottan kapom meg? Benne lesz a felvett jegyzőkönyv is? (Én ugyanis a helyszínen semmilyen írásos dokumentumot nem kaptam)
  3. Pénzbírságra is számítanom kell vagy hihetek a biztonsági őrnek, és csak szóbeli ejnyebejnyében részesülöK?
  4. A továbbiakban származhat bármilyen hátrányom ebből az ügyből kifolyólag??

:(

Köszönöm a választ...

békuci21 # 2008.12.17. 16:04

Egyébként én is tanultam még Ellenőrzésből a szabálysértést, bűncselekményt...de csak ilyen érintőlegesen és hát nem kérdezhettem rá erre a konkrét esetre 200 másik hallgató előtt! :) Mondjuk biztos sokat nevettünk volna rajta! De akkor így megnyugodtam...
Jah és ez a 30-as táblánál 40-nel haladás...:D
Nincs jogsim!!! :D :D :D Tipikus szőke nő vagyok! :D
Viszont számolni tudok...!

békuci21 # 2008.12.17. 15:52

Bocsika...tényleg:D...helyesbítek...Tehát pénzügyi terület, ahol nem lehetek büntetett előéletű!
De akkor nem vagyok az??!!!!!:D Jaj de jó!!!:D
De a vicces az, hogy épp az APEH-hez szeretnék jelentkezni! :D
És ez a bolti téma tényleg hülyeség volt, utólag már én sem értettem, hogy lehettem ennyire bolond, igazából a "barátnőim" vittek bele, de egy életre megtanultam a leckét...azóta is félek, hogy véletlen becsipogok a kijáratnál!
Köszönöm Cs. Richárd Puszika!!!
De te egyébként honnan tudod ezeket? Jogásznak tanulsz vagy már az vagy?

_Wasp_ # 2008.12.17. 15:13

pénzügyi munka, amihez büntetett előélet szükséges? legfeljebb bankrablóknál tudom elképzelni....

(nem vagy büntetett előéletű)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

békuci21 # 2008.12.17. 14:19

Sziasztok!
2 éve nyáron az egyik ismerősömmel bementünk egy üzletbe és fogadásból el kellett lopnunk onnan vmit!
De lebuktunk, kihívták a rendőrséget, lekérték az adataink,h volt-e már priuszunk, de nem volt és eztuán elengedtek, majd egy hónap múlva kaptunk a Hivataltól egy felszólítást 5–5 ezer forintra, hogy fizessük be, amit meg is tettünk!
Most viszont elvégeztem egy főiskolát és munkát keresek, ráadásul pénzügyi területen, ahol büntetett elő élet szükséges! Tudna nekem valaki segíteni, hogy ez akkor most mit jelent?? Büntetett előéletű vagyok vagy sem?? Köszönöm…

guba # 2008.12.17. 13:02

Igen.

Bush # 2008.12.17. 09:14

Kedves fórumozók!
Lenne egy olyan csekély kérdésem, hogy kiskorúként kaptam 2 év felfüggesztettet (nem börtön, semmi pénzbírság) mármint ha 2 éven belül rosszalkodok akkor meg b*nak, a kérdésem pedig a következő: A felfüggesztett lejártával tiszta lesz az erkölcsi bizonyítványom???

slicc # 2008.12.15. 13:42

Tisztel fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy kb. másfél éve elkövettem egy garázdaságot (kukákat rúgtam fel ittas állapotban).
Azt kérdezném, hogy ez már bűncselekménynek vagy szabálysértésnek számít?A bíróság a legenyhébb ítéletet hozta meg (45000 ft), mert megbántam tetteimet és nem volt az előéletemben semmi "ballépésem".A helyszínen azt is mondta maga a bíró hogy ez az erkölcsi bizonyítványomba nem kerül bele.
A másik kérdésem pedig, hogy e-miatt én letehetek arról, hogy rendőr leszek valaha?

verocska34 # 2008.12.14. 14:06

Köszönöm a választ.