Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


ObudaFan # 2008.01.25. 20:14

Raktárosnál erkölcsit majdnem mindig szoktak kérni, mert mi van, ha egy-két lopás szerepel benne.

lafead # 2008.01.25. 11:40

hát egy raktárosnak nuncs szüksége ilyen papírra, fel nem foghatom, milyen munkáltató az ilyen, aki ilyet kér????ez nem olyan munkakör!!!!!!!!!!!!!!

gitarzene # 2008.01.25. 07:23

Köszönöm a gyors válaszodat Obudafan! Egyenlőre még nem szólt a munkáltató, hogy kéri a papírt. Mi lenne, ha kikérnénk egy erkölcsit és ha kérik azt adnánk oda? a másikra meg azt lehetne mondani, hogy nem találjuk, mert költözünk, lakást felújítunk (ami egyébként nem hazugság, mert a múlt hét végén is költözködtünk, a hétvégén is fogunk és aztán meg ki kell festeni, takarítani az albit. Igen, igen én is arra gondoltam, hogy a próbaidő alatt ugye indoklás nélkül el lehet valakit küldeni... A munkaköre: raktáros (targoncás), tehát nem államigazgatás, nem biztonsági őr, vagy nem olyan munkakör, ahol mondjuk pénzzel kell bánni. Azért annak örülök, hogy büntetlen előéletűnek minősül és tiszta az erkölcsije! Mégis egy kis reménysugár! :-)

ObudaFan # 2008.01.24. 17:17

gitárzene!

Férjed büntetett előéletűnek nem minősül, és az erkölcsije is tiszta. gyanakkor van néhány olyan munkakör, ahol ez nem elég, hanem a mentesítés után is látható egyes adatokat is megnéznek, ilyen pl. a magánnyomozás, biztonsági őri állás is. Az ilyen munkakörökben meghatározza a jogszabály, hogy mely bűncselekmények esetén nem lehet még az egyébként büntetlen előéletűnek számító személyt sem alkalmazni addig, amíg szerepel a nyilvántartásban. Az ittas járművezetés általában nem ilyen bűncselekmény, de pontos választ akkor lehetne adni, ha leírnád, milyen munkakörről van szó.

Ezzel együtt, próbaidő alatt, ugye, a munkáltató indoklás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. Így a válasz a fenti pontosítások után is csak arra vonatkozhat, hogy van-e lehetőség a foglalkoztatásra.

ObudaFan # 2008.01.24. 17:12

balek_a_legnagyobb!

Próbára bocsátás esetén a bíróság csak a bűnösséget mondja ki, de nem alkalmaz büntetést, hanem csak ha a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt elítélnek, vagy a próbaidő előtt elkövetett bűncselekmény miatt a próbaidő alatt elítélnek, vagy ha megszeged a magatartási szabályokat, akkor szab ki büntetést a bíróság.

Ezzel szemben a felfüggesztett büntetés esetén a bíróság már a konkrét büntetést is kiszabja, csak annak a végrehajtását függeszti fel, amely felfüggesztést akkor szüntet meg, ha elítélnek a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt, vagy súlyosan megsérted a magatartási szabályokat.

gitarzene # 2008.01.24. 09:19

MÉg egy: a tájékoztatáson, amit megküldtek az áll az ittas vezetéssel kapcsolatban, hogy vts, gondolom ez vétséget jelent.

gitarzene # 2008.01.24. 08:40

elírtam: bűntettes = bűntetett előélet??

gitarzene # 2008.01.24. 08:04

Tisztelt Cím!
A helyzet a következő: férjem munkahelyet váltott és ott kérték, hogy töltsön ki egy papírt, ami a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság címére kellett elküldeni. Én azt hittem ez a sima erkölcsi bizonyítvány, de nem, mert csak fel kellett adni levélben és most jött meg a válasz. A munkavállalás feltétele a büntetlen előélet, ezért most attól félek, hogy el fogják küldeni a próbaidő alatt, ráadásul babát várunk, 2 hónap múlva fog megszületni, szóval nem jönne jól. Férjemtől ittas vezetésért 2006-ban elvették a jogsiját 1 évre, valamint pénzbüntetést kapott. Anno egy másik fórumban itt azt a választ kaptam, hogy ettől még tiszta marad az erkölcsi bizonyítványa, csak ha még egyszer elköveti akkor lesz büntetett előéletú. (meghaladta azt az ezreléket az alkohol szint, hogy szabálysértésnek minősüljön, bűncselekménynek minősítette a bíróság). Azóta a jogsiját visszakapta, büntetést befizette. Most akkor büntetett előéletűnek számít vagy sem e miatt? Az erkölcsi bizonyítványa tiszta lenne? Azért kérdezem, mert amit küldött a Bűnügyi Nyilvántartó Központ (ismétlem ez nem erkölcsi bizonyítvány, írják is benne, hogy Tájékoztatásom hatósági erkölcsi bizonyítványként nem használható fel. Tehát azt írják idézem: "tájékoztatom, hogy Önről XY a bűnügyi nyilvántartás részét képező büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában és a kényszerintézkedés alatt állók nyilvántartásában nem kezelünk adatokat, a bűntettesek nyilvántartásában a mellékletben megküldött adatokat kezeljük. A mellékletben ott van az ittas vezetés, elköv. idő, mentesítés 2007.03.07., selejtezés 2012.03.07.
Valamint még két korábbi büntetés az egyik lopás btte. társt. mentesítés: 2001.11.22., valamint polgári szolgálat alóli kibúvás btte, mentesítés 2002.10.31. ez utóbbi kettő selejtezve lett 2007-ben.
Kérdésem a következő: Férjem most büntetett előéletűnek minősülne, ha kérnénk erkölcsi bizonyítványt? A büntett = büntetett előélettel? Akkor most el fogják bocsátani az új munkahelyéről? Ön szerint mit lehetne tenni? Nagyon rosszul jönne, ha elküldenék és másik munkahelyet kéne keresni...vagy a munkáltató hozzállásán múlik minden? Vajon miért nem erkölcsi bizonyítványt kértek, hanem sima levélben a tájékoztatást, hogy nyilvántartásban szerepel-e?
Kérem mielőbbi válaszát...köszönve előre is, egy aggódó kismama

monalisa1 # 2008.01.21. 13:48

A próbára bocsájtás az egy "ejnye-bejnye" - tulajdonképpen bírói figyelmeztetés -, ezzel szemben ha valami (bármi) újabb galibát csínál, akkor akár már felfüggesztett is lehet a bűntetés - netán letöltendő.

balek_a_legnagyobb # 2008.01.21. 11:04

nem akartam kulon topicot nyitni, a biroi probara bocsajtas es a felfuggesztett borton az ugyanaz, vagy mi a kulonbseg?

ObudaFan # 2008.01.18. 17:36

A 2 év után nem fog szerepelni.

isi001 # 2008.01.18. 13:47

2006 marciusaban Jogeros 2 evre felfuggesztett 6 honapos bortonbuntetes sikkasztasert es felbujtokent elkovetett okirathamisitas buntette miatt 2008 marciusaban jar le. A kerdesem, hogy mikor lehetseges tiszta erkolcsi bizonyitvany beszerzese egy ilyen buncselekmeny utan? a felfuggesztes lejarta utan azonnal, vagy meg mindig szerepelni fog az erkolcsiben erre utalo jel, ha igen meddig es mi?

ObudaFan # 2007.12.31. 12:02

Kegyelmet lehetkérni. Az elsőfokon eljárt bíróságon kell benyújtani a kérelmet.

ObudaFan # 2007.12.31. 12:01

Az előzetes mentesítést azért próbáld meg.

kzsolnai # 2007.12.31. 09:44

Köszönöm.Akkor inkább kivárom az időt.
Zsolnai

fuerteventura # 2007.12.30. 16:04

A büncselekményem droggal kapcsolatos ,szóval szerintem szándékos.Nem lehet írni a Kegyelmi Kérvényhez hasonló beadványt a Köztársasági elnöknek ,mert most úgy néz ki ,hogy csak ez akadályoz a külföldi munkavállalásban és nem szeretném ezt a lehetőséget kihagyni.

Köszönettel:
Völcsei Péter

ObudaFan # 2007.12.30. 13:48

A 2 év letelte után ha gondatlan bűncselekmény miatt ítéltel el, azonnal, ha szándékos bcs, miatt ítéltek el, a 2 év letelte után még 5 év elteltével, de ennek fele eltelte után lehet előzetes mentesítést kérni a bíróságtól.

fuerteventura # 2007.12.30. 12:37

Kellemes Ünnepeket!

A kérdésem a következő lenne.Júniusban szabadúltam 2éves (kedvezménnyel 18 hónapos) börtönbüntetésemből.Most lehetőségem lenne Ausztriában hivatalosan dolgozni ,a kinti munkáltató meg is kérné a munkavállalási engedélyt ,de úgy tudom ,hogy erkölcsi bizonyítvány szügséges hozzá.Mennyi időnek kell eltelnie ,hogy az erkölcsiben ez ne szerepeljen?
Válaszát előre is Köszönöm!Kérem e-mailban válaszoljon :volcseipeter@citromail.hu

Völcsei Péter

ObudaFan # 2007.12.30. 10:47

Ha azt írod, hogy nem, akkor magánokirat-hamisítást követsz el. Márpedig próbaidő alatt még ilyen kisebb súlyú bűncselekményt sem célszerű elkövetni.
Nem kérheted.

kzsolnai # 2007.12.29. 20:06

T szakértő!

Adócsalás miatt kaptam 2 évet 3 évre felfüggesztve.
1 év már letelt.Azt tudom hogy az erkölcsim csak a 3.év után lesz tiszta.
De szeretném megtudni,ha külföldi/ finn/ tartózkodási engedélyhez nem kérnek ugyan erkölcsit,de a kérdések között szerepel hogy : Volt-e büntetve?
Akkor ennek vajon mennyire tudnak utána járni?
Ha esetleg azt írom nem akkor mi történhet?
Igazán azt sem tudom hogy a felfüggesztett esetén "Voltam-e büntetve?"
Még egy kérdés ha előzetes mentesítést nem kaptam időközben pl az idő felénél kérhetem-e valamilyen módon a mentesítést?

Köszönettel

Zsolnai

vetrovka # 2007.12.18. 19:47

Üdv Mindenkinek!

Külföldön szeretnék dolgozni de a leendő munkadóm "clear police records"-t kér. Az erkölcsi bizonyítvényt lehet kérni angol nyelven is, vagy nekem kell lefordíttatnom és hitelesítettem az erre jogosultakkal?

Másik része a dolognak, hogy három éve volt egy három évig terjedővel súlytható ügyem, rabosítottak is (fénykép, ujjlenyomat) de az ügyészség nem emelt vádat, megszüntették az eljárást asszem valami olyan indoklással, hogy "az elkövetés szándékossága nem bizonyítható", vagy ilyesmi már nem emlékszem pontosan.

Az esetnek, a rabosításnak lesz valami nyoma az erkölcsiben?

Köszi!

ObudaFan # 2007.12.10. 19:08

A fénykép, ujjlenyomat törlődik majd a jogerős befejezéssel. Elsőfokú ítéletig térítsd meg, és akkor megúszhatod egy pénzbüntivel, és akkor az erkölcsi is tiszta marad.

nyugdijas # 2007.12.10. 14:37

Üdv mindenkinek!
Információt szertnék kérni!

Van egy folyamatban lévő Garázdaság Vétség gyanusítotti rendőrségi ügyem!
A rövid történet: háromsávos autóút , egy autós irányjelzés nélkül két alakalommal is bevágott elém irányváltoztatásra fékezésre kényszerítve engem,dühbe gurultam kiugrottam szélvédőnek egy pofon pókhálósan betört(közlekedési konfliktusból keletkezett kár 95000Ft) a sértet feljelentett ,a károkozást elismertem.
Hajlandó vagyok megtéríteni!

Büntetve nem voltam. Szabálysértési eljárás soha nem folyt ellenem!

Milyen ítéletre számíthatok?
Erkölcsi bizonyítványban szerepelni fog, meddig?
A priusz megszüntethető e?(fénykép,ujlenyomat)nyilvántartásból töröltethető?

amatőr # 2007.12.09. 22:11

1-1,5 hét.

anonnim # 2007.12.09. 21:49

mennyi idő még lejön az erkölcsi?

vidéken lakom , BAZ megye