Közérdekű bejelentő üldözése


ObudaFan # 2007.01.04. 20:43

Már csak azért is, mert pótmagánvád csak jogi képviselő útján nyújtható be. Ez egy olyan jogorvoslati forma, amely a feljelentő rendelkezésére áll akkor, ha az ügyészség a feljelentést elutasító, eljárást megszüntető határozatot helybenhagyta. Ebben az esetben a bíróság dönthat, hogy elrendeli-e az eljárás folytatását.

Pjotr # 2007.01.04. 10:27

Szerintem keres egy ügyvédet...

halasz79 # 2007.01.04. 09:13

Panasszal élek

2006.12.28-án megkaptam a .XY, bü. számú ügyiratot, melyben a feljelentés elutasításáról értesítenek.

Az elutasítás, amely 2006.12.18-án keletkezett nem jelöli meg pontosan, hogy milyen feljelentés elutasításáról van szó.
Így az sem derült ki, hogy a .ZX. ügyiratszámú feljelentés áttétele és az igen rövid időtartam alatt meghozott elutasítás között van-e összefüggés.
Nem tűnik ki az elutasításból, hogy vizsgálták volna az előzményeket, nevezetesen azokat, amely alapján a .ZX. számú ügyiratirat is megállapítja: „ Az ott felsorolt indokok és összefüggések alapján gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy sérelmére megvalósult a közérdekű bejelentő üldözése bűncselekmény.”
Kérem a Gazdaságvédelmi Főosztály-t, hogy
2006.12.13-án a ..YY..kerületi Rendőrkapitányságon tett feljelentésem további alapját képező iratok közül az 1. pontjában jelzett hamis számla körülményeit vizsgálja

Lehetséges, hogy ez a panasz elbírálás is elutasítás lesz.
Köszönöm a tanácsot. Mivel nem vagyok jogász, így „A panasz elutasítását követôen a sértett pótmagánvádlóként léphet fel.” tanács megvalósításához sem értek.
Pontosan mit is kell majd csinálnom?
Köszönettel: halasz79

ObudaFan # 2007.01.02. 18:18

Ha a feljelentést a sértett tette, a sértett a feljelentést elutasító határozat ellen, a nyomozás elrendelése iránt a határozat közlésétôl számított nyolc napon belül panasszal élhet.
Az ügyész a panasz alapján

  • a feljelentést elutasító, illetôleg a nyomozást megszüntetô határozatot hatályon kívül helyezi, és dönt a nyomozás elrendelésérôl vagy folytatásáról, illetve a vádemelésrôl,
  • a panaszt elutasítja, ha azt nem találja alaposnak.

A panasz elutasítását követôen a sértett pótmagánvádlóként léphet fel.

halasz79 # 2007.01.01. 17:03

Igen , másik osztályra tették át, mégpedig a Gazdaságvédelmi Osztályra, amely a feljelentést elutasította, az "1998. évi XIX. tv. 174. §.(1) bekezdés b) pontja alapján, mivel a bűncselekmény gyanúja hiányzik."
Érdekes , hogy sem a rendőrségi ügyiratszámot nem emlitik, valamint a Rendőrkapítányság amire hivatkoznak sem egyezik a tényleges feljelentésben szereplő kerületi Rendőrkapítánysággal. Mintha két teljesen különböző esetről lenne szó, csak a nevek és a dátumok egyeznek.
Üdvözlettel: halasz79

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.01. 09:10

Másik osztályra? Nem az ügyészségre?

halasz79 # 2007.01.01. 08:20

Feljelentést tettem a Rendőrségen a BTK. 257. §.-ra hivatkozva. A feljelentéshez csatoltam a megfelelő iratokat. A kapott határozat " Az ott felsorolt indokok és összefüggések alapján gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy sérelmére megvalósult a közérdekű bejelntő üldözése bűncselekmény."
A rendőrség a fenti bűncselkmény vizsgálatára hatáskörrel nem rendelkezik, így egy másik osztályra került az űgy, amely a feljelentést elutasította, mert szerinte jogszerű eljárás történt.
Kérdés: Mi ilyenkor a teendő? Hova kell fordulni, milyne lépéseket kell tenni? Vagy a BTK. 257. §. nem minden esetben érvényes? Mennyi időnek kell eltelni a közérdekű és valós bejelentés és az ennek következtében látszólag jogszerű "törlesztésnek". Hogyan kell bizonyítania a bejelentőnek, hogy őt a bejelentés következményeként üldözik?

Válaszokat és tanácsokat előre is köszönöm: halasz79