Jogforrási hierarchia + AB határozatok


Gittta # 2014.09.27. 13:04

Két valamennyire összefüggő kérdésben szeretném kérni a segítségeteket/segítségüket.

A)
Az egyik kérdés az lenne, hogy hogyan is működik ez a jogforrási hierarchia. Úgy tudom, h a szabály az, h az alacsonyabb szintű jogforrás magasabbal nem lehet ellentétes (ez a szabály egyébként megtalálható vhol konkrétan?), tehát például egy kormányrendelet nem lehet törvénnyel ellentétes. Ez rendben van, de:

a)Mi van abban az esetben, ha már van egy érvényes, hatályos kormányrendelet, majd születik egy azzal ellentétes törvény? Az alacsonyabb szintű kormányrendeletet ilyenkor egyszerűen nem alkalmazzák, vagy hatályon kívül helyezik? Vagy hogyan működik ez?

  1. Mi van az egy szinten álló jogforrásokkal? Ha törvény ellentétes törvénnyel; törvény ellentétes mondjuk a Polgári törvénykönyvvel? Úgy tudom, h arra nincs szabály, h az azonos szinten lévő jogforrások nem lehetnek egymással ellentétesek. Ilyenkor hogyan alkalmazzuk egyik-másik törvényt.

B)
Az Alaptörvény hatálybalépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozatok hatályukat vesztették. (Alaptörvény: "Az Alaptörvény hatálybalépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozatok hatályukat vesztik. E rendelkezés nem érinti az ezen határozatok által kifejtett joghatásokat.") Ez mit jelent pontosan? Azt olvastam vhol, h ezen alaptörvényi rendelkezés miatt az AB-t nem kötik a korábban (az Alkotmány alapján) hozott határozatai, akár azzal ellentétes tartalmú új határozatokat is hozhatnak az Alaptörvény alapján. Ezt értem. De ha a korábbi AB határozatokat hatályon kívül helyezték, akkor egy most felmerülő jogvitában a korábbi AB határozatokban megfogalmazott elvi jelentőségű állásfoglalásokra már nem is lehet hivatkozni?

Előre is köszönöm a segítséget!