Népszavazáshoz ki gyűjthet aláírásokat?


Crusader # 2018.03.03. 14:06

Most találtam a valasztas.hu-n egy ilyen mondatot:
http://www.valasztas.hu/…demenyezesek

"Az aláírásgyűjtés alkalmával nem tiltott az aláírásgyűjtést végző személyek szervező általi díjazása."

Bár szerintem a törvény szövege továbbra sem egyértelmű, simán lehet kétféleképp értelmezni, nem?

wers # 2018.03.03. 13:04

Pár éve volt (talán már 9) nem fogadtak el aláírás gyűjtést, mert egy buszsofőr menetjegy kiadások közeben a felszálló utasoktól "gyűjtögetett". Nem csak a menetjegy árát.

Crusader # 2018.03.03. 13:03

értem, de a mondat másik fele ezt mondja: "illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben"

ha van egy fizetett alkalmazott, aki meg van bízva az aláírásgyűjtéssel, és munkaidejében gyűjti az aláírásokat, akkor a fenti mondat nem tiltja így az aláírásgyűjtést?

lajcsó # 2018.03.03. 12:58

A párt megbízása alapján bárki gyűjthet aláírásokat.
"hogyha van mondjuk egy párt fizetett alkalmazottja, akkor ő munkaidejében, munkabérért gyűjthet népszavazásra aláírásokat a pártnak közterületen, vagy nem?"
Közterületen igen, hacsak nem ott van akár az ő, akár az aláíró munkahelye (pl.utcaseprő).

Crusader # 2018.03.03. 12:34

Miért kötekedés? Tényleg tudni szeretném, hogy csak önkéntes gyűjthet-e aláírásokat, vagy fizetett alkalmazott is? Többször elolvastam a mondatot, de nem értem, nekem nem egyértelmű, ezért kérdeztem meg itt.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.03. 12:00

Az első felvetésed nettó kötekedés.
A második megfontolandó, ha nem is pontosan ebben a formában. Az egyetlen, amit fel lehet hozni vele szemben, a szavazás személyessége, a személyes azonosítás lehetősége; de ez elvileg elektronikusan is adott, másrészt a levélben szavazás már eddig is áttörte ezt az elvet.

Crusader # 2018.03.03. 11:42

Sziasztok!
Van egy speciális, nehéz kérdésem, aki tudja rá a választ, az nagyon ügyes :) Nem tiszta nekem, hogy pontosan ki gyűjthet aláírásokat népszavazáshoz.

Van ugye a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény.

16. § (2) Nem gyűjthető aláírás

  1. az aláírást gyűjtő és az aláíró munkahelyén munkaidejében vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben

Ezzel kapcsolatban kérdésem, hogyha van mondjuk egy párt fizetett alkalmazottja, akkor ő munkaidejében, munkabérért gyűjthet népszavazásra aláírásokat a pártnak közterületen, vagy nem?

Ha nem gyűjthet, akkor ez azt jelenti, hogy kizárólag önkéntesek gyűjthetnek népszavazáshoz aláírásokat? De akkor pl. egy országos népszavazáshoz honnan lehet olyan sok önkéntest találni, hogy 200 000 aláírás meglegyen? Eleve miért nem lehet a Magyarország.hu ügyfélkapun keresztül támogatni egy gombnyomással egy népszavazási kezdeményezést? Nem igényelne milliárdos informatikai fejlesztést. Minden állampolgárnak csak 1 ügyélkapuja lehet. Ha egyszer rányomott, hogy támogat egy népszavazást, akkor többször nem nyomhat rá. Eléggé egyszerű lenne ezt megvalósítani.