Jogi tanács kérése


Dr.Attika # 2015.05.15. 19:33
Dr.Attika # 2015.05.15. 18:39

Be ne dőljön már ennek a trükknek. A vendéglátós pultosok gyakran alkalmazzák. Megpöccintik a poharat észrevétlenül,hogy a pénztárgépre ömöljön a pohár tartalma.Ezáltal legalizálni tudják, hogy miért nem működik a pénztárgép és a bevételt zsebre teszik. Plussz a balekon behajtják a pénztárgép árát.

Sherlock # 2015.05.15. 18:02

Szerintem sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.15. 17:14

Szerintem nem az.

borogab # 2015.05.15. 16:07

Üdvözlet Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni, a következő ügyben: Két hete egy discóban a pultnál állva felborult az italom a pulton (ami egy műanyag pohárban volt), a pultról az ital az alatta elhelyezkedő pénztárgépbe folyt. Két hét elteltével telefonon megkeresve közölték, hogy a gép javíthatatlan és fizessem meg a 170 ezer forintos vételárat. Nem érzem magam 100%- ban felelősnek, szerintem nem ott lett volna a pénztárgép helye sem... Nem randalíroztam, egy véletlen baleset volt. Azt is kétlem, hogy a pénztárgép teljesen menthetetlen. Önök szerint jogos-e a kártérítési igényük?

Köszönettel: ...

CS.Tibor # 2015.05.13. 10:11

Tisztelt Jogi Fórum.

Egy számomra zaklatásnak vélt és jogosulatlan telefonszám használat végett szeretnék segítséget kérni, hogy az alábbi esetben jogosult vagyok-e kártérítési igénnyel fordulni, az ELMÜ-vel szemben.
Sajnálatosan a fizetéseinket rendszerint a hó elején szoktuk megkapni ami elég csekély összeg és szinte minden pénzünk ki van úgy számolva, hogy egy hónapban talán megtudjunk élni. A havi villanyszámla általában minden hó 20.-a után érkezik meg és rendszerint a következő hónap elején szoktuk kifizetni. Általában a fizetési határidő után 2 héttel mindig kifizettük a szolgáltatást. Viszont minden hónapban a telefonomon azzal zaklatnak, hogy elmaradásom van és azonnal fizessem be. Már írtam a szolgáltatónak, hogy tudom, hogy vannak kötelezettségeim és ezeket be is fizetem, de nem engedélyezem a továbbiakban, hogy a telefonomon a továbbiakban zaklassanak és kértem, hogy töröljék a telefon számomat a rendszerükből. Válaszukban azt válaszolták, hogy a telefon számomat a továbbiakban nem fogják használni és törlésre kerül. Ez pár hónapig működött is, de az utóbbi három hónapban ismételten megjelentek havonta ezek a kéretlen hívások annak ellenére, hogy megtiltottam a szolgáltató számára azt, hogy ebben az ügyben a telefon számomat használják és így zaklassanak. Meguntam és elhatároztam, hogy amennyiben lehetséges, kártérítéssel fordulok feléjük.
A kérdésem az lenne, fordulhatok-e a bírósághoz, hogy zaklatás végett és az, hogy megtiltottam nekik a telefonom használatát és kértem a számom törlését, kártérítési igénnyel?
Köszönöm a válaszukat.
Tibor

Bori Bori # 2015.05.11. 20:40

Hát igen. Vannak itt bámulatos kérdések. Ez a legviccesebb fórum, ahol valaha megfordultam.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.11. 20:34

Bori Bori: Az eddigi eseteim alapján látom magam előtt, hogy a kérdező most "megpiszkálja" a volt bérlőjét, aki erre bemondja majd neki, hogy "oké, oké, de ha tovább cseszegetsz, akkor feljelentelek a NAV-nál", mire a kérdező következő kérdése az lesz, hogy ezt a volt bérlő megteheti-e?

Oks, semmi személyeskedés :D

Bori Bori # 2015.05.11. 20:12

Kelvin, ne személyeskedjünk :)

istivarga
"A volt bérlőm ráadásul a még hátralévő bérleti idejének (8 hónap) bérleti díját elkérte az új bérlőtől azzal, hogy így rendezi a velem szembeni tartozását később pedig megtartotta magának ezt a pénzt bérleti jog átadás árának feltüntetve "

Az új bérlő fizetett a régi bérlőnek és most neked is fizet? Én ezt nem értem.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.05.11. 19:23

Istivarga: aztán adózól-e rendesen a bérlet után? :D

Sherlock # 2015.05.11. 18:56

Milyen kár ért, ha az új fizet? Vagy a régi nyakára oda tudtad volna hozni az újat és akkor ketten fizetnének neked a használatért?

istivarga # 2015.05.11. 18:54

Tisztelt KBS!

Az új bérlő fizet rendesen de a régi nem töltötte ki az egy éves határozott időt hanem 4.hónap után jogellenesen felmondott.
Igaz ,hogy ő hozta az új bérlőt maga helyett (és az fizet rendesen) de a régitől már nem követelhetem a jogellenes megszüntetés miatt a kártérítést? Vagy azzal, hogy elfogadtam az általa hozott új bérlőt ezze már eleget tettem a kárenyhítési kötelezettségemnek és a régi bérlő már nem köteles helytállni?

Köszönöm ha segítenek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.10. 06:15

Igen.

lajoserdely@gmail.com # 2015.05.09. 19:16

Tisztelt Fórum
15 éve panellakást vettem a két lányomnak,én haszonélvező vagyok.Lányaim szeretnének lemondani tulajdon jogukról,hogy én legyek tulajdonos.Lehetséges- e? Ha tulajdonos leszek el adhatom- e? Ez esetben a tulajdon szerzés dijmentes-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.09. 15:11

Jogosan követelem a régi bérlőtől a 8 hónapra járó bérleti díjat?
A régitől? Miért nem az újtól?

Bori Bori # 2015.05.09. 13:41

istivarga

Összejátszanak. A bérleti díjat elrisztelték egymás között. Az új bérlőd ingyen fog ott lakni 8 hónapig.
Ha még megteheted, ne engedd beköltözni. Ha már bent van, és nem fizet bérleti díjat, azonnal mondd fel írásban a szerződést.
Ne legyél birka!

istivarga # 2015.05.09. 12:33

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy ha helyiségbérleti szerződést kötöttem egy bérlővel 1 év határozott időre de ő 4 hónap után szóban felmondta a szerződést ( a szerződés szerint csak írásban lehet) akkor jár-e nekem a hátralévő 8 hónapra a bérleti díj akkor ha a bérlő maga helyett hozott egy másik bérlőt akivel ugyanolyan kondíciókkal szerződést kötöttem.

A volt bérlőm ráadásul a még hátralévő bérleti idejének (8 hónap) bérleti díját elkérte az új bérlőtől azzal, hogy így rendezi a velem szembeni tartozását később pedig megtartotta magának ezt a pénzt bérleti jog átadás árának feltüntetve ( holott ez csak az én engedélyemmel tehette volna)

Mi ilyenkor a teendő? Jogosan követelem a régi bérlőtől a 8 hónapra járó bérleti díjat?

Köszönettel István

Miklos73 # 2015.05.07. 09:08

Tisztelt Fórumozók!
Segítségetekre lenne szükségem a következőkben.
Idén Február elején elmentem egy "fegyver kereskedőhöz" és lefoglalóztam egy 600Ezer Ft értékű puskát 300E Ft-al.Természetesen foglalót írtunk a papírba,de sajnos a teljesítés dátumát (amikorra a kereskedő át kell adja a puskát)nem írtuk bele!A mai napig nem jött létre az üzlet!Hiteget és el sem érem telefonon!
Kérdésem,hogy mennyi a türelmi idő ebben az esetben?
Terelhetem-e jogi útra a dolgot?
Válaszokat előre is köszönöm!

bezsere # 2015.05.03. 07:51

Édesanyám eladta az ingatlanát részlet fizetéssel kötöttek ( Elővásárlási szerződést) ügyvéd előtt amibe az ügyvéd bele foglalta hogy fizeti a közüzemi számlákat és szedi a ( hasznait). És ezen a hasznai szón van a lényeg mi tartozik bele a Hasznai jelzőbe??? SOS választ szeretnék előre is köszönöm !!

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.03.24. 20:23

Szerintem ezt be se szokták jelenteni.

apuka71 # 2015.03.24. 20:16

Tisztelt fórumozok!Szeretném megkérdezni,jogilag képzett személytől,hogy a polgármester,illetve a rendőrség megtílthatja-e a szabad vallás gyakorlást?Jehova Tanúi házrol házra végzett,prédikálását? Előreis köszönöm az elfogulatlan választ.

Sherlock # 2015.03.20. 10:21

Megszeretnem kerdezni a VISSZTEHER az a CONSIDERATION

Nem pontosan, de lényegében igen. Angol jogban a szerződés létrejön ha van ajánlat, elfogadás es consideration. Magyar jogban az ajánlat elfogadása létrehozza a szerződést, van viszont olyan hogy visszterhesség vélelme (presumption), vagyis azt feltételezzük, hogy minden szolgáltatással áll szemben ellenszolgáltatás is.

Off

Vannak angol forrásaid (jók) amik foglalkoznak azzal, hogy mikor számít egy szerződés vagy más jognyilatkozat "written form"-nak? Email, fax, stb.
Akár emailben.

On

ttttt # 2015.03.20. 09:56

Tisztelt Jogtudók!

Devizaalapú jelzálogszerződésemben az szerepel, hogy havonta 301 CHF-et kell fizetni (31 napos hónapnál), ehelyett mindig többet, 330-360 közöttit vontak le.

Eddig nem figyeltem + 6 havonta, utólag küldik erről a bizonylatot, a többlet levonás okáról sosem írtak.

(Minap hallottam, hogy 83/2010 alapján nem is számít ez a szerződés devizaalapúnak, mert ahhoz Ft-ban kellett volna meghatározni a törlesztőt, ezért sem forintosítható a hitel, de ez egy másik történet.)

Szóval a bank az én káromra szegte meg a szerződést, mit tehetek? (Ugye, ha én nem fizetek, akkor meg ketyeg a büntetőkamat.) Egyelőre csak kamatot fizetek, tehát a tőke az eredeti a többletlevonás ellenére is.

Köszönöm válaszuk!

Tamás

sznyafi # 2015.03.20. 08:45

Jó napot kívánok! Olyan problémám volna, hogy egy szórakozóhelyen megvertek és három felé tört az állkapcsom. Megműtöttek és lemezt tettek az állkapcsomba, ami életem végéig bent lesz. Rendőrségen megtörtént a feljelentés és meg lett az elkövető. Most felhívtak a rendőrségtől, hogy lehetőségem van kompromisszumot kötni az elkövetővel és ügyvédjével. Mivel már korábban voltak ügyei az elkövetőnek, így gondolom fél a börtöntől. Az lenne a kérdésem, ha vállalják hogy fizetnek kártérítést, akkor visszs lehet vonni a feljelentést? És mennyi kártérítést kérhetek? Válaszukat előre köszönöm!

drgalsa # 2015.03.20. 05:58

Gépjármű lízingszerződésem van. A Lízing cégtől kértem a kockázatfeltáró nyilatkozatot. Ezt válaszolta:

"A kockázatfeltáró nyilatkozat hiteles másolatának igényével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Hpt vonatkozó rendelkezése kizárólag fogyasztók és hitelszerződések esetében írja elő a kockázatfeltáró nyilatkozat alkalmazását, lízingszerződések esetében nem keletkeztet ilyen jellegű tájékoztatási kötelezettséget."

Vajon tényleg nem kellett a Lízingcégnek a kockázatfeltáró nyilatkozatot alkalmaznia?