Jogi tanács kérése


Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.09. 07:00

A saját tulajdoni hányadodra.

Milyen juttatásokból zár ki az 1/4 tulajdoni hányad?

Pích # 2013.08.08. 20:41

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert van egy negyed házrészem, amiben nem lakom, ugyanis az élettársammal különváltunk. Viszont így vagyonnak számít, és sok anyagi segítségtől elesek miatta, amire nagyon szükségem lenne, mivel egyedül nevelem a kisfiam. Olyan kérdésem lenne, h ogy tudok-e rá haszonélvezeti jogot tetetni (mondjuk anyukámnak) és ha igen, milyen módon, és ennek milyen anyagi vonzatavan?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.08. 10:26

Egyetlen lehetősége talán van. Ha kifizeti valamennyi hátralékos részletet, akkor úgy törleszthet tovább, mintha nem lenne végrehajtás, hanem fennállna a szerződés.
Az ingó visszaszerzése egy másik kérdés. Ha az asszony tagadja, hogy nála a cucc, akkor nem sok esélye van.

mira-1232 # 2013.08.08. 07:59

Tisztelt Ügyvéd ! Mivel elég speciális az eset egy kis segítségre lenne szükségem.2011-ben elváltam mindenben megegyezve a volt férjjel minden ingóság és megmaradt bababolti árukészlet ami az én vállalkozásom volt nálam maradt cserébe lemondtam egy másik lakás tulajdonjogáról így állapodtunk meg szóban leltárt nem készítettünk.Megismerkedtem egy fiatalemberrel aki nemsokra rá odaköltözött hozzám csak a személyes holmijával(ruha,cipő,nadrág)ő időközben szintén elvált, mert a volt feleség leszúrta fényes nappal az utcán.Minden addigi összegyüjtött ingósága ott maradt a volt feleségénél elhozni nem tudja, mert az asszony félve a retorziótól távoltartást kért tőle.Legalább is mi ezt hittük de derült égből villámcsapásként ért minket a végrehajtói levél miszerint 476.000Ft-os T-mobile tartozást azonnal fizessen be a párom különben jönnek foglalni hozzám, mert állandóra bejelentettem a saját lakásomba a páromat.Időközben megszületett a közös kisfiúnk is aki most lesz 8 hónapos.Bementünk a végrehajtóhoz kiderült a párom vett részletre egy laptopot és egy mobilt is amit odaadott használni a volt nej gyerekének és nem lett befizetve a részlet fennmaradó része.A T-mobile havi 35-40.000 Ft-os részletben akarja megkapni az összeget hiába mondtuk, hogy egy fizetésből élünk 4-en(nekem van egy 13 éves fiam)megtakarított pénzünk nincs és közösköltség tartozásunk is van amit 30.000 Ft-jával engedik hogy törlesszünk a lakásszövetkezet felé.Mit tehetünk most a végrehajtó látta, hogy fizetni akarunk mondtuk 10.000 Ft-jával kifizetjük de a végrehajtó csak max 12 hónapos részletet tud adni állítólag.A lakásban minden ingóság az enyém de számláim pláne névreszólóak nincsenek illetve a bababolt árukészlete van az egyik szobában aminek a papírjai Kecskeméten a volt könyvelőmnél vannak.Mit tehetünk most ilyen hozzáállást tanusíthat a T-mobile azonnal foglalni akar ?!Illetve ha kifizetjük részletekbe a T-mobilos tartozást a laptopot hogyan kaphatjuk vissza ?!
Várom mielőbbi válaszát! Tisztelettel:Mádai Mirtill

margot # 2013.08.07. 19:49

Nagyon köszönöm a jó tanácsokat, de ezek sajnos nem válnának be.

  1. Nem várná meg hogy lefotózzam, és sajnos nincs is annyi lélekjelenlétem, hogy az alkalmas pillanatban fotózzak.Ha mégis sikerülne azt mondhatná, hogy ő csak pisilt, ezt a saját udvarán miért ne tehetné meg.
  2. A nagy darab férfi családtag sajnos az ő családjában van, aki történetesen a fia és nem igazán hiszi el, hogy mit művel az apja.Persze most már ha többen is állítjuk ugyanezt, talán más lesz a helyzet, de átmenni nem merünk hozzájuk.Ki kell várni, hogy a kerítésnél vagy az utcán találkozzunk vele.
  3. A kerítésre kiírt "tájékoztató" nem sokat érne, mert egy eldugott csendes utcában lakunk, ezen az oldalon még járda sincs. Tehát ezt csak azok olvasnák, akik ezt már úgyis tudják, esetleg még a postás.

Most viszont az a taktikám, hogy hangosan rákiabálok, hogy hordja el magát, bármilyen céllal is jön ki az udvarra, és igyekszem minél több emberrel tudatni a környéken, hogy ki is ő valójában.Talán beválik.Igazából még mindig az érdekel legjobban, hogy a rendőrség miért nem intézkedhet ebben az esetben és igaz-e ez?

Dr.Attika # 2013.08.07. 17:12

Ha csak így nem."Nagypapi".

groszfater@gmail.com # 2013.08.07. 16:22

Dr. Attika
Te-nem érted lisa professzor írását, azt akarta mondani
,hogy az egyik marhaság helyett inkább egy másikat írt...

Dr.Attika # 2013.08.07. 16:15

Monalisa1!
Semmit nem értettél meg a hozzászólásomból. Talán a kérdező igen.

monalisa1 # 2013.08.07. 16:07

Attika!

A kérdezőnek nem akartam azt írni, hogy a szomszédos családokból egy tagbaszakadt férfi menjen át a mutagatóshoz: ha még egyszer elő meri venni az udvaron..., "a" produkció nagy veréssel lesz jutalmazva.
Ezért inkább a Btk. ide vonatkozó paragrafusát idéztem be.

Ami a BL-döntő alatti szexiben libegő feleség dolgát illeti, abszurd hogy egy nő - és bárki nő - meg merné zavarni azt a másfél órát, válóok lehet...

Dr.Attika # 2013.08.07. 14:44

Kedves "margot"!
Előző hozzászólásom nem az Ön által felvetett jogi probléma karikírozásáról szólt, hanem "monalisa1"-nek. Jogilag képzetlen ember ne adjon jogi tanácsot. Az általa hivatkozott büntető jogszabály erre a cselekményre nem alkalmazható. Nem tudhatjuk, hogy a szomszéd a nemi vágya kielégítése céljából mutogatja a "farkát". Ebben az esetben nem a büntetőjogot kell igénybe venni, hanem az Okos Asszonyok praktikájával kell élni. Ha legközelebb mutogatja a "farkát", akkor oda kell menni a kerítéshez és pikirten azt, kell mondani, hogy "Maga meg ezzel a lottyadt faszával kérkedik? Láttam én már különbet is." Ha még ezek után is "faszoskodik", akkor ki kell írni a kerítésére egy nagyobb papírra, hogy "Itt egy lottyadt faszú ember lakik." Garantáltan befejezi a maga mutogatást.

Dr.Attika # 2013.08.07. 13:51

Btk. 206. § "Aki magát nemi vágyának kielégítése végett más ellen szeméremsértő módon mutogatja, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Monalisa! Ezek szerint, ha a BL-döntőt televízióban néző férj elé odalép a feleség egy sexy fehérneműben és szemérem sértő táncot lejt annak érdekében, hogy a focimeccs nézése helyett őt nemileg boldoggá tegye, akkor elköveti az asszony a fenti bűncselekményt? A férj hívhatja nyugodt szívvel a 112-őt és kérheti, hogy indítsák el a büntetőeljárást?

monalisa1 # 2013.08.07. 11:44

Btk. 206. § "Aki magát nemi vágyának kielégítése végett más ellen szeméremsértő módon mutogatja, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Jó lenne ha egy-egy ilyen alkalommal tudna róla fényképet készíteni, aztán a gépet a szomszédnak kölcsönadni hogy a túlsó oldalról legközelebb majd ő is.

Tehát nem elriasztani hanem néhány méterre közel menni "beszélgeni", aztán előkapva a gépet fotózni, szerencsés esetben rövid videót készíteni.

Aztán lehet is menni a rendőrségre feljelentést tenni, a képek meg mint letagadhatatlan bizonyíték.

margot # 2013.08.07. 05:28

Kedves fórumozók!
Most írok ide először, zaklatás ügyben érdeklődöm. A régi szomszédom (kertes ház) már második évben azzal szórakozik, hogyha meglát bennünket - ketten vagyunk az idős 82 éves anyukámmal - a kerítéshez áll, lehúzza a nadrágját és a nemi szervét mutogatja, különböző trágár és nem trágár megjegyzésekkel kísérve. A napokban kiderült, hogy nemcsak velünk csinálja ezt, hanem a másik két szomszéd nőtagjaival is, akikkel határos a telkük.Már lassan nincs kedvünk kimenni a saját udvarunkra. Szóltam a helyi rendőrségnek, azt mondták, hogy nem rájuk tartozik, forduljunk bíróságra.Nem tudom elképzelni, hogy ilyesmivel a rendőrség nem foglakozik. Igaz ez vagy csak le akartak rázni? Mindkét szomszédban gyerekek is vannak, ők még nem látták. Gondolom még nem elég bátor, hogy nekik is mutogassa magát.

balesetijogasz # 2013.08.06. 14:05

toti73!

A biztosító a gépkocsi káridőpontkori értékét mínusz a roncsértéket fizeti ki. Ez általában nem fedezi a hitel összegét.

Üdv:
balesetijogasz
www.balesetijogasz.hu

Jessa75 # 2013.08.06. 12:00

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Egy ismerős által ajánlott autószerelőhöz elvittük az autónkat még márciusban, ami magánnéven van, de a kft-énk használja (ezáltal elszámolunk szerelési díjat is). Előre kifizettünk mindent, mondván a szerelőnek nincs pénze megelőlegezni az alkatrészeket. Előre megbeszélés alapján 70 és 100 ezer között mondta a szerelési díjat illetve alkatrészt. Most tartunk 300 ezer forintnál, de az autó még mindig nem működik. Július végén kaptunk egy számlát amin tételesen szerepel minden, kivéve az autó vizsgáztatásának a díja amit szintén kifizettünk. Szerződésünk nincs csak a számla. Most a vizsga díját nem adja vissza, mondván, hogy ő oda adta a vizsgahelyre, ugyan nem járóképes az autó, de hogy lebartelezte a vizsgát. Ha átnézetjük az autót és ami a számlán szerepel, de vagy nincs elvégezve, vagy nincs kicserélve az alkatrész, akkor fordulhatunk valahova és ha igen hova. Vagy hol tudjuk bejelenteni a vállalkozását, amibe az édesanyja az ügyvezető, de nincs alkalmazottja, tehát a szerelőnk papíron nem létezik ott. Gondolom ez is lehet ütőkártyánk??? Előre is köszönöm

sz.szilvia78 # 2013.08.05. 10:58

Nagy segítségre lenne szükségem, hogy hova forduljak!

Pár éve egy autókereskedésbe bevittük az autónkat értéklesítés céljából, otthagyva törzskönyvet, forgalmit(utólag már tudom, hogy buták voltunk). Pár nap múlva a kereskedésnek hűlt helye volt, az autónkat szépen aláhamisítva nevünkkel eladták. A pernek vége, fizetési meghagyás van folyamtban, de az illetőnek semmilyen ingó vagy ingatlana nincs, a pénzünket az autónkat elveszítettük. Hol tudnám a követelésemet érvényesíteni. Hallottam, hogy van olyan cég vagy végrehajtó iroda, aki átvállalja a költség egy részének kifizetését, így valamit visszakaphatnánk a kocsink árából, illetve hallottam olyat is, hogy az elkövető szüleinek ingatlanára is rá tudnánk terheltetni a követelést, ha azok nem rendelkeztek végrendeletben, hogy kitagadják az elkövetőt(fiukat) az örökségből. Köszönöm a segítséget vagy a tanácsokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.31. 14:54

Megkérdezhetem, téged milyen minőségben érint az ügy?

panka654 # 2013.07.31. 14:47

Tisztelt Címzett!

  • Ha egy 17 fős család beköltözik egy családi házba, és nincsenek bejelentkeve az szabálysértés, vagy más jogsértés? Ki benne az eljáró?
  • A tulajdonos elköltözött, és semmilyen dokumentumot nem tudtak felmutatni, hogy milyen jogcímen laknak itt. Ez önkényes lakásfoglalás?
  • Hány négyzetméter kell egy embernek egy lakásba? Maximum hányan lakhatnak egyhelyen?

Nagyon fontos,hogy mihamarabb válszt kapjak.
Segítségüket előre is köszönöm!

toti73 # 2013.07.31. 10:23

Tisztelt Jogi Fórum!
Kedves ügyvéd/úr-hölgy!
A férjem karambolozott sajnos ön hibáján kívül, még semmilyen íratott nem kaptunk de érdeklődnék mivel hitel van az autón svájci frankos, és a kárbecslés nagyon magas több mint az autó értéke. A kérdésem az köteles-e a biztosító kifizetni az egész hitelt?
Köszönöm válaszukat
Tisztelettel: Tóth Erika

monalisa1 # 2013.07.31. 09:23

Érdeklődjön a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségénél, ők biztosan tudnak érdemi választ adni. Bár motorkerékpár jogosítvánnyal vezethető (max 40 km/óra a sebessége), de tudtommal Mo-on nem vizsgáztatható le.

http://www.meosz.hu

jutka1953 # 2013.07.31. 09:07

Üdv.
Érdeklődnék,hogy 4 kerekű mopedautót,kell-e rendszámoztatni vagy sem!
Válaszát előre is köszönöm

kisis # 2013.07.31. 07:45

Allando beàzàsom van december ota a felettem lako jovoltàbol (teraszhàz, viràgàgy, locsolàs......?). Sokszori felszolitàsaim ellenére az illetö nem hajlando megszüntetni a vizszivàrgàs okait.
Igy nem tudom a mennyezetemet rendbe hozni és csak nézem, szàmolom az uj beàzàsi foltokat.
Mit tudok tenni, kihez fordulni egy esetleges pereskedés elött?
Köszönetem egy esetleges tanàcsért.

wers # 2013.07.31. 06:44

nellka, ez tervezési, kivitelezési kérdés, építészt kell hívni, aki felmér

gyanítom, hőhidas a falatok, de ezt innen senki sem tudja megmondani

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.31. 06:30

Acél huzalt falaznak be középre, hogy a fal merevségét, állékonyságát megtartsák. Ha ez kívülre került, akkor valószínűleg bontottak abból a falból.

capisca # 2013.07.30. 21:06

Kedves Nellka!

Az építtetőt? Hát amit tett 57-ben az akkor a kor kívánalmainak megfelelt. Mainak már nem. Ezért felelősségre nem tudod vonni.
Ezen az alapon én is felleősségre vonom a panel 70-80 években épült építtetőjét, mert a pincében van ahol még azbeszt a szigetelés.