Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

ObudaFan # e-mail 2011.05.06. 22:20

Legalább egy jogi képviselőt meg kellene hatalmazni szerintem, ha van valamilyen vitás kérdés, bár technikailag éppen meg lehet oldani anélkül is. Legalábbis alperesként.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

biberzoli@ # e-mail 2011.05.06. 20:06

Tisztelt Fórumozók!

Lenne egy kérdésem:Válóperes tárgyalást le lehet-e folytatni külföldi tartózkodással?Sajnos nem mehet haza a delikvens,és ezért csak külföldön van rá mód,hogy vallomást tegyen,vagy ilyesmi.
Gyerekelhelyezés ügyében is ugyan ez a gond,nem mehet haza,csak innen lenne rá mód,hogy megoldja.Van rá mód?
Nem tudom,mik a szabályok ilyen ügyben,ezért kérem a véleményüket.
Köszönettel:Zé

végrehajtó1 # e-mail 2011.04.29. 10:26

beberru

Az azért elgondolkodtató hogy egyes gyámhivatalok minden sercintésre:) ugranak míg mások a fülük botját sem mozdítják.

Metal Koala #   2011.04.29. 10:22

Köszönöm a tanácsokat, megpróbálom először e-maillel...

Üdv Korcz Attila

ObudaFan # e-mail 2011.04.29. 10:06

Nincsenek formai követelmények, de ha az e-mailre nem történik semmi, azért adj fel egy levelet.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Metal Koala #   2011.04.29. 09:58

Ilyen esetben elég e-mail, vagy a formai követelmények miatt szükséges ajánlott levél, aráírással, mint sok esetben? Csak azért mert az ugye utánajárás (sorbaállás postán) és persze pénz (nem túl sok de pénz) :)

Üdv Korcz Attila

beberru #   2011.04.29. 09:57

Tisztelt végrehajtó1!

Köszönöm a segítséget! Egyébként a gyámügyön azt mondták erre a verés dologra, hogy mivel 15 éves a gyerek, elmehetett volna egyedül is látleletet vetetni, merthogy az nincs róla. Így úgy kezelték, mintha most dacos lenne a gyerek és így lázadna az anyja ellen. Borzasztó, hogy mennyire lepattintják magukról a felelősséget.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.04.29. 09:50

Attila, írj egy levelet a cégnek, kérd, hogy a tévedésből duplán megfizetett díjból a túlfizetést utalják vissza.

www.kbs-ugyved.hu

végrehajtó1 # e-mail 2011.04.29. 09:44

beberru

Először is írásban tértisen ad fel a leveledet a gyámhivatalnak.Telefonálgatás leutazgatós beszélgetés nem jó megoldás.Amikor nálad van a gyerek keres fel vele egy igazságügyi "pszichiátert":).Ha meg van a szakvélemény és ez okot ad arra hogy lépjél akkor tehetsz feljelentést kiskorú veszélyeztetése büntett alapos gyanúja miatt.
Az írásbeli bejelentésedre írásban kell kapnod választ.Ha nem akkor az ügyészségen vagy a megyei gyámhivatalnál tehetsz írásban panaszt.

De ha tényleg megverték stb a gyereket akkor fogd kézen és ballagj be a rendőrségre és írásban tegyél feljelentést.Ott meghallgatják , igazságügyi szakértőt rendelnek ki és ő is meg vizsgálja a gyereket, nyomozati bíró elött meg hallgatják a kiskorút.

Nagy vonalban ennyi.

Metal Koala #   2011.04.29. 09:43

Tisztelt Fórum tagok!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy április 28.-án vettem egy cipőt a Deacm..n cipőboltban, kártyával fizettem, beütöttem a pin kódom, majd vártam. Az eladó kedevesen közölte, hogy terminál hiba, s adjam meg újra a kódom, én úgy is tettem.

Ezt követőeen lezajlott a tranzakció. A szokásos, kaptam blokkot, egy jó minőségű bőr cipőt vássároltam.

Viszont a bankszámlámról nem 7990 Ft-ot, hanem 15980 Ft-ot, azaz ennek dupláját vették le.

Mit tudok ilyen esetben tenni? Mivel jelenleg nem is vagyok Pesten (Zalaegerszegen vagyok hétfőig), így a boltba közvetlen nem tudok reklamálni (nem tudom lenne e értelme egyáltalán).

Mi a teendőm?

Üdvözlettel Korcz Attila

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.04.29. 09:18

Laki, érvényesnek érvényes az a szerződés szóban is. Az más kérdés, hogy ha jót akarsz magadnak, akkor nem éred be azzal, hogy az eladónak csak a nevét tudod.

www.kbs-ugyved.hu

beberru #   2011.04.29. 00:51

Tisztelt Fórumozók!

Arra lennék kíváncsi, lehet-e panaszt, illetve feljelentést tenni gyermekjóléti szolgálat vagy annak egyes dolgozója ellen? Ha igen, akkor mi ennek a menete és hol lehet megtenni.

Leírom nagy vonalakban, hogy mi a gondom velük.
férjem két fia közül az egyiket két éve közös megegyezéssel a bíróság áthelyezte az anyjához. Nekem gyanús volt egy idő után a gyerek lehangoltsága, az hogy semmit nem mondott arról mi történik vele otthon. Folyton a halálról beszélt. Végül nagy nehezen annyit elmondott, hogy az anyja élettársa agyon szekálja.
Erre férjem felhívta az ottani gyámügyet, akik a gyermekjólétihez irányították. Rá pár napra férjem leutazott és személyesen beszélt velük, elmondta az aggodalmait. Ők természetesen azt mondták, hogy szerintük minden rendben, de azért kimennek. Azután felhívtak minket, hogy voltak családlátogatáson és beszéltek a gyerekkel is négyszemközt, semmi probléma nincs. A családgondozó leírta a hozzánk közel eső gyermekjólétinek, hogy a gyermek betegség esetén felkeresi háziorvosát, majd az igazolást bemutatja az iskolában. Az érdekes, hogy most, amikor a gyerek nem bírta tovább,- mert megverték, nem kapott főtt ételt, volt hogy egy hétig sem-, vissza akar jönni hozzánk. Kiderült, hogy nincs is háziorvosa a gyereknek, sőt két éve nem is látta orvos. Kiderült, hogy a családlátogatás nagy része alatt ő otthon sem volt, és a négyszemközti beszélgetés alatt az anyja is jelen volt, aki előzőleg ráparancsolt, hogy ne merjen semmit mondani. Most már egy hete velünk van a gyerek, háromszor voltunk bent a gyámügyön, ami ott egyben van a gyermekjólétivel és semmire nem hajlandóak. Három alkalommal mondtuk el mi történt, de még egy jegyzőkönyvet sem írtak, holott kellene a bíróságon a perhez.
Fogalmam sincs mit tehetnénk, de az hogy látjuk, hogy összejátszanak egy ilyen anyával, az felháborít.

Lehet ilyen esetben tenni valamit?
Köszönöm

laki79 #   2011.04.28. 23:26

Szeretnék megvásárolni egy használt autót, ez lesz az első autóm. Magánszemélytől fogom megvenni.
A problémám az, hogy nem lesznek tanúk, csak én és az eladó írjuk majd alá a nyomtatott szerződést, tehát csak két aláírás lesz a szerződésen.
Érvényes -e ez így, és ha gond lenne utólag, akkor az eladót az egy szem aláírása alapján be lehet -e azonosítani majd?

ObudaFan # e-mail 2011.04.28. 22:48

Tényleg nincs jogod. Jegyzőkönyvbe fogja venni, amit mondasz, de egyébként az ügyszámra hivatkozással írásban is bármit benyújthatsz.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Kriszti72 # e-mail 2011.04.28. 19:29

Tisztelt Fórumozó! Nagyon fontos lenne a segítség és jó tanács!

Gyerektartás nem fizetése miatt tavaly feljelentést tettem a rendőrségen.A rendőrség decemberbe már lezárta és továbbadta az ügyet az ügyészségre vádemelési javaslattal.de az ügyész vissza adta a rendőrségre további nyomozásra.Hívtam a rendőr nyomozót hogy szeretnék betekinteni az iratokba és azt mondta nem lehet mer meg akar hallgatni folytatólagosan holnapra be is hívattak. Tényleg nincs jogom betekinteni a nyomozati anyagba?
És mi az hogy folytatólagosan meghallgat?
Nem is tudhatom hogy hogy áll az eddigi nyomozás?
És ha további kiegészítést akarok hozzátenni akkor köteles azt jegyzőkönyvbe venni?
Nem rázhat le valamivel?

Légyi válaszoljon aki tudja ezeket.

Burdi # e-mail 2011.04.23. 00:58

Tisztelt Kovács úr, köszönöm hozzászólását!

Akkor az nem is társasház. Akkor viszont közös költség sincs, persze a tulajdonostársaknak az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségeit így is állniuk kell.

Igen, a probléma az, hogy az épület nem társasház, erre hivatkozva közös képviselőnk szerint nincsen jogom az elszámoltatására. Üzemeltető a beruházóval szerződött, csak felé tartozik elszámolással.
(Beruházó üzemeltetőt 100%-ban tulajdonolja, és még legalább két évig építi házunk befejezetlen második ütemét. Míg el nem készül társasház sem lesz.)

A számlán közös költség szerepel, a szerződés üzemeltetési díjat említ. Mellesleg a közös költség a már társasházként működő szomszédos, 90%-ban azonos épületéhez képest kirívóan magas.

Véleménye szerint tulajdonosként jogos az igényem az elszámoltatásra?

Üdvözlettel, Gábor

AJoseph # e-mail 2011.04.21. 21:28

Köszönöm.
Ajándékozási szerződés az sajnos nincs, de ez magyarországon nem is nagyon divat még, úgy tudom. Nem elég ha a szüleim elmondják, leírják stb., hogy az autót valóban tőlük kaptam személyes használatra? Ezt egyébként a feleségem is elismeri.
És mégegyszer köszönöm a választ.

végrehajtó1 # e-mail 2011.04.21. 21:06

Kérdésem az lenne, hogy a házastárs saját vagyonát is lefoglalhatja és elárvereztetheti az APEH?

igen.

De ha a szüleitől kapta és ne tántán van ajándékozási szerződés akkor jó eséllyel nyerhet egy igénypert.Ha perre megy ne felejtse el a végrehajtás felfüggesztését kérni.

AJoseph # e-mail 2011.04.21. 20:53

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni APEH végrehajtási ügyben (szerencsére ilyesmiben nem vagyok jártas).
Feleségemmel közös gyermekünkkel egy vidéki házban élünk.
Feleségemnek volt egy vállalkozása, mely sajnos csődbe jutott, adótartozását, kb. 600.000 Ft-ot nem tudta kifizetni, a vállalkozást megszüntette. Nem sokkal később APEH végrehajtók jelentek meg, hogy behajtsák a feleségem immár 960.000 Ft-ra nőtt tartozását. Megállapították, hogy behajtható vagyontárgya, ingósága nincs. Azonban az udvaron álló 13 éves suzuki swift-et (melynek értéke a legjobb jóindulattal is kb 400.000 Ft) lefoglalták.
Az autó azonban az én tulajdonom, azt szüleimtől kaptam, igaz, már a házasságunk alatt. Azért vették nekem, mivel munkahelyemen saját használatú szolgálati autóként kellett használnom. Feleségemnek még csak jogosítványa sincs.
Kérdésem az lenne, hogy a házastárs saját vagyonát is lefoglalhatja és elárvereztetheti az APEH?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.04.21. 19:26

az épület teljes egészében azóta sem készült el, használatbavételi engedély nincsen.

Akkor az nem is társasház. Akkor viszont közös költség sincs, persze a tulajdonostársaknak az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségeit így is állniuk kell.

Az a szerződés meg érdekes valami lehet, meglepődnék, ha jogász akár csak látta volna.

www.kbs-ugyved.hu

Burdi # e-mail 2011.04.21. 15:54

Tisztelt Fórumozók!
Másfél éve költöztünk be soklakásos társasházi lakásunkba, az épület teljes egészében azóta sem készült el, használatbavételi engedély nincsen. Bár a teljes vételárat kifizettük, beruházó a birtokba adást egy üzemeltetési szerződés aláírásához kötötte, az általa kiválasztott társasággal(saját cége), mondván míg nincs használatbavétel nem lehet megalakítani a társasházat, nem tudunk közös képviselőt megbízni. A társaság önkényesen kialakított közös költséget, fűtési díjat szed és annak ellenére, hogy több mint egy éve üzemel az épület nem enged betekintést az üzemeltetéssel kapcsolatos nyilvántartásokba, költségekbe és a közös költség számításának módjába. (vélelmünk szerint az építkezés közös víz, villany és gáz felhasználásával folyik)
Kérdésem lenne, hogy üzemeltető elzárkózhat-e kérésemtől vagy mint tulajdonosnak illetve a költségek viselőjének köteles-e tájékoztatást adni a befizetett díjak felhasználásáról? Felbonthatom-e egyoldalúan az üzemeltetési szerződést fentiek miatt? A szerződés egy oldalas stencil, lényegi része: üzemeltető vállalja a lakás üzemeltetését az alakuló közgyűlésig, üzembevevő vállalja a díj fizetését fenti időpontig.
Válaszukat megköszönve, Gábor

NZsolt # e-mail 2011.04.21. 08:41

Üdvözletem!
Következőben kérnék tanácsot.
Egy vidéki egyetem épületében -hallgatóként-, a biztonsági szolgálat egy munkatársával szóváltásba keveredtem.
Kissé emelt hangon beszéltünk egymással(nem volt tragikus), utána mikor pár perc múlva odamentem a portához és próbáltam „rendezni a helyzetet“ a kollégája előtt sértő szavakat használt rám, pökhendien beszélt, nem sikerült vele normalizálni a helyzetet. Én végig higgadt maradtam.
Mivel az illető szemmel láthatóan valami hatalmi mániában szenved, tartok tőle, hogy rám akar szállni, és ha nincs tanú esetleg megint sérteget. Még a tettlegességet sem tartom kizártnak, de annyi esze csak van, hogy nem teszi.
Ez engem érthető okokból zavar, viszonozni nem szeretném, balhét nem akarok, de idegesít…
A konfliktust ha nem muszáj, kerülöm, de ha ez folytatódna, kénytelen leszek valamit lépni, mert nem hinném, hogy tanulóként nekem el kéne tűrnöm durva hangnemet,ide­geskedést, burkolt fenyegetőzést.

Szóval.
1.Ha gyanítom, hogy sértegetni fog, van-e jogom egy diktafont bekapcsolva mászkálni az épületben és felvenni amit mond ha belém köt.
Ha igen, van-e jogom ezt a felettesének lejátszani adott esetben? Vagy a rendőrséghez kéne fordulnom, még akkor is ha pl annyit mond, hogy " megint itt vagy te senkiházi" „ezekből lesznek a diplomások“ és a többi… Megteheti, hogy ehhez hasonló stílusban beszél valakihez?

2.Ha kilépésnél át akarná nézni a táskámat-amihez gondolom van joga (bár egyetemen ez nem szokás), de én ezt nem szeretném megtenni, mi a teendő?
Közlöm, hogy nem mutatom meg, és utána mi történik? Rendőrt hívhat ha jól tudom, de ha nem akar akkor is visszatarthat? Én örülnék a rendőrnek…
Hogy kell viselkedni egy ilyen helyzetben?

Szeretném elkerülni a konfliktust -mindkettőnknek jobb lenne- hasonlókat mondtam is neki, de ilyeneket mondott erre, hogy „leszarom, nem érdekel“. Szóval, nem hiszem, hogy lenne annyi esze, hogy számoljon az esetleges őt érő negatív következményekkel. Vagy lehet, hogy tényleg nem érdekelné, ha pl elbocsátanák.
Az az igazság, hogy mivel kissé pszichopatának tűnik az illető, nem szívesen tenném ki a családom egy esetleges elbocsátását követő meggondolatlan támadásának.

Előre is köszönöm a segítséget!

Zsolt

monalisa1 #   2011.04.20. 19:20

A kilépő papírjaidat is meg kellett volna kapnod ápr. 1-én.

monalisa1 #   2011.04.20. 19:19

cujek

Április 1-én (péntek) írtad alá az április 4-től (hétfő) esedékes közös megegyezéses felmondást, mi itt a probléma?!

Az utoltó munkában töltött nap minden járandóságodat meg kellett kapnod, beleértve a mult évről visszamaradt részszabadság kifizetését is.

Tértis levélben szólitsd fel a céget, hogy fizessen - már amennyiben valóban tartoznak még.

monaLuis
laikus hozzászóló

cujek # e-mail 2011.04.20. 13:14

Tisztelt Jogász Úr!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy munkáltatóm felmondott nekem dátum szerint április 4- én. A felmondásomat alá is írtam közös megegyezéssel, DE április elsejétől. Azóta eltelt időben a kilépő papírjaimat még mindig nem kaptam meg, és a fizetésemet sem maradéktalanul. Továbbá a tavalyi évből maradt még 11 nap szabadságom bent.
Kérdéseim: Milyen lehetőségem van a munkabéremet megkapni? És a tavalyi szabadságok elszámoltatását számon kérhetem hajdani munkahelyemen?

Köszönöm előre is segítségét.
András