Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 16:36

Tisztelt Kovács Úr!
Mégegyszer szeretném megköszönni a segítségét, így fogok cselekedni!
Minden jót!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 16:32

Moncsikk, hazaküldhet, de te csak akkor menj haza, ha írásba adja, hogy felmentett a munkavégzési kötelezettsége alól.

Azzal, hogy a közös megegyezésre tett ajánlatot elutasítottad, semmi sem változott. A munkaviszony a hatályos szerződésben foglalt feltételekkel fennáll, kötelezi és jogosítja a feleket.

www.kbs-ugyved.hu

szentmárton #   2011.03.20. 14:51

ObudaFan

„Írni kell egy értelmezhető, és a számára megfelelő nyilatkozatot.”

Köszönöm a tanácsot, de sajnos az adós testvér nincs abban a helyzetben, hogy bármit is tehetne „sorsának jobbra fordításában”.
A tartási vagy életjáradéki szerződés megkötésével a várt öröksége odalett, viszont a testvére felé fennálló tartozása (melynek összege megegyezik a köteles résszel) a szülők akarata ellenére megmaradt.
Megtámadhatja-e a tartási szerződést még a szülők életében, van-e lehetősége jogszerűen hozzájutni ehhez a szerződéshez? (állítólag a szülőknek sincs belőle, és amikor a hiteles tulajdoni lapot megmutatta – a tartási jog bejegyzéséről-, az édesanyjának -az édesapa vak-, akkor az azt mondta, hogy „ez még nem érvényes, majd akkor lesz érvényes, ha neked már nem kell fizetni a tartozásod”.
Tudom „család ellen nincs orvosság”, és olyan ez, mint egy „brazil szappanopera”, viszont két gyermek is szenved ettől az egésztől, mert túl azon, hogy a nagybátyjuk gátlástalanul kisemmizte az édesapjukat, nagyon úgy tűnik, hogy komoly anyagi segítségre fog szorulni, mert közel a nyugdíjhoz képtelen lesz a megmaradt tartozását még 15 évig fizetni.

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 13:16

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm segítségét. A következő kérdésem lenne:
Holnap bemegyek reggel dolgozni, hazaküldhet-e az igazgató, ha nem írtam alá semmiféle felmondást/közös megegyezést? Ha igen, szükséges, hogy tanúk is legyenek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 12:54

A fegyelmivel való fenyegetés kényszert jelent, ami az így aláírandó közös megeyezést semmissé teszi.

BH-k sora támasztja alá, hogy az LB ezt nem így gondolja. Épp ma délelőtt nézegettem őket.

www.kbs-ugyved.hu

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 12:23

Köszönöm szépen a válaszát! Nem fogom feladni.

Hupikék #   2011.03.20. 12:02

T. Moncsikk!

A fegyelmivel való fenyegetés kényszert jelent, ami az így aláírandó közös megeyezést semmissé teszi.
Azért nem akarnak felmondani, mert a közös megegyezés nekik jobb, Ön elvesztene egyes jogokat, ami ka felmondáskor megilletnék.

Javasolom, hogy foruljon egy munkajogban jártas ügyvédhez, és vele együtt újra üljön le a munkáltatóval.

Láttam már olyat, hogy ilyenkor nagy érdekérvényesítési képességgel bíró munkáltatók (pl.: multi) is rájöttek, hogy nem megy, s törvényesen jártak el.

nem hazabeszélek, nem vagyok munkajogász, max ajánlhatok, de itt biztos van kollega, aki segítene

ObudaFan # e-mail 2011.03.20. 11:56

Látni kellene az ászf-et, de a hitelező jó eséllyel nem tett eleget az együttműködési kötelezettségének, ha már korábban is tudott a régi CASCO-ról, és akkor nem kifogásolta, amikor még költség nélkül visszaléphettél volna.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ZssA # e-mail 2011.03.20. 10:53

A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni:

2,5 éve vásároltam egy autót aminek vételárát nagy részben hitelből egyenlítettem ki. Vásárláskor kötött kötelező és casco biztosítást tárgyéven felmondtam és új biztosító társaságnál kötöttem meg mindkét biztosítást az autóra. Az új szerződéskötésről akkor a hitelező is tájékoztatást kapott. 2 nappal ezelőtt fenyegető hangú levélben közölte velem a hitelező, hogy szerződést bont velem, ha 10 napon belül nem kötök új cascot az autóra a vele keretszerződésben lévő valamely biztosító társasággal ( az általános szerződési feltételeknek megfelelően). Az autó teljes körű casco és kötelező biztosítása együtt van kötve 3. éve a KÖBE biztosító társaságnál. Ebben az évben is befizettem az éves díjat előre, így ha a szerződést felbontom a KÖBE-vel mindkét biztosítási éves díj elúszott és még egy újat is ki kell fizetnem.
Kérem segítségét abban milyen lehetőségem van, hogy maradhassak eddigi biztosítómnál, hisz a díj is ki van fizetve már. Amióta szerződésben állok a hitelezővel ez az első megkeresésük felém a hitelt pontosan fizetem, a biztosítással együtt, nem értem miért nem jelezte a hitelező a fenti problémát eddig és miért helyezett kilátásba ilyen komoly lépést ebben az esetben? Sem szerződéskötéskor sem később nem jelezték felém a 2,5 év alatt hogy nem felel meg a biztosítóm.
Válaszukat előre is köszönöm: ZssA

Grád András # e-mail 2011.03.20. 09:45

Igen, elvben teljesen igaz, hogy ha menthető okból nem érvényesítenek egy követelést az elévülési idő alatt, akkor az elévülés nyugszik. A probléma csak az, hogy az esetleges konkrét perben Vagtamnak kellene bizonyítania (nem valószínűsítenie!) azt, hogy a családban senki nem tudott a biztosítási szerződésről, és nem pedig tudott, csak senki nem nézte meg a tartalmát. Ennek a sikere pedig finoman szólva is erősen kétséges, de az elvi lehetősége kétségkívül nem zárható ki. Szerintem inkább bízzunk benne, hogy még nem ketyegett le az 5 év! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 09:37

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék tőletek kérni.
A munkahelyemről közös megegyezéssel akarnak elküldeni, amit én nem szeretnék aláírni. Azt mondták erre, hogy akkor fegyelmit fognak indítani ellenem (azt is hozzátették, hogy ezt a következő munkahelyemen nem fognak jó szemmel nézni). Elismerték, hogy a munkámmal kapcsolatban nincs problémájuk, ebbe nem tudnának belekötni.
Kihez lehetne ilyen esetben forulni? Vagy az intézményvezető bármit megtehet???

Kérem, segítsetek!

(Osztályfőnök vagyok (de nem közalkalmazott) nem szeretném az osztályomat a tanévből hátra maradó 3 hónapra otthagyni!!)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 09:14

Ha eltelt, akkor is. Az elévülés nyugszik, ha a jogosult méltányolható okból nem tudja érvényesíteni a jogát. (Pl. mert nem tud róla.)

Azért azokat a szerződéseket látni kellene.

www.kbs-ugyved.hu

Grád András # e-mail 2011.03.19. 23:36

Kedves Vagtam!

Ha még nem telt el az 5 éves elévülési idő, irány a biztosító, fizetniük kell a szerződés alapján! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

vagtam # e-mail 2011.03.19. 20:23

Üdvözlök mindenkit!

Egy kis segítségre volna szükségem!

Édesapám és édesanyám közös számlát tartott fenn, apám volt a tulajdonos, anyám a társtulajdonos. A számlához folyószámlahitel is tartozott. A hitelt apám vette fel, és kiegészítő életbiztosítást is kötött mellé.
Amikor apám meghalt, a bank bevasalta anyámon a hitelt, sőt BAR listára is tette miatta -és senki nem szólt neki a biztosításról, ráadásul a családban senki nem vette ezt észre.
A biztosítás fedezetet nyújtott volna a hitelre, így viszont a kamatos kamatokkal és egyebekkel együtt a hitel többszörösét vasalták be anyukámon.
Kérdésem az, hogy lehet-e tenni valamit azért, hogy a jogtalanul kifizetett összegből, valamennyit viszontláthassunk? És persze ott van még a kamat, meg a fájdalomdíj, meg az hogy jogtalanul tették anyukámat BAR listára.

Előre is köszönöm a segítséget!

vagtam

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.19. 18:07

Bármilyennel.

www.kbs-ugyved.hu

píter84 # e-mail 2011.03.19. 16:44

Cég cég között, milyen szerződés típussal valósítható meg, hogy a pénzt előre adom oda a másik vállalkozásnak és a cserébe elvégzendő munkát (videoleforgatás) csak később tudja szolgáltatni?

Köszönöm a segítségeteket előre is

píter84 # e-mail 2011.03.19. 16:42

Cég cég között, milyen szerződés típussal valósítható meg, hogy a pénzt előre adom oda a másik vállalkozásnak és a cserébe elvégzendő munkát (videoleforgatás) csak később tudja szolgáltatni?

Köszönöm a segítségeteket előre is

píter84 # e-mail 2011.03.19. 16:38

Cég cég között, milyen szerződés típussal valósítható meg, hogy a pénzt előre adom oda a másik vállalkozásnak és a cserébe elvégzendő munkát (videoleforgatás) csak később tudja szolgáltatni?

Köszönöm a segítségeteket előre is

ObudaFan # e-mail 2011.03.15. 10:16

Írni kell egy értelmezhető, és a számára megfelelő nyilatkozatot.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

szentmárton #   2011.03.13. 18:21

Megoldást szeretne találni az adós testvér,szerinted ez hogyan lehetséges?

ObudaFan # e-mail 2011.03.13. 18:13

Hibáztatni szeretnétek egymást, vagy megoldást találni? :)

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

szentmárton #   2011.03.13. 18:07

A teljes joglemondást tartalmazó közjegyzői okiratokat úgy kellett volna az adós testvérnek aláírni, hogy meghatározták neki a napot és az időpontot, hogy aláírásra itt és itt jelenjen meg.
Mikor ő azt mondta, hogy előtte szeretné látni és átolvasni, akkor fenyegetni kezdték, hogy „rövidre zárják” az ügyét.
Miután megmondta, hogy így semmit nem fog aláírni, végül a közjegyző irodájában elolvashatta az okiratokat.
Ott szembesült a kipontozott összegekkel, és azzal, hogy az ellene indított végrehajtásról szó sincs az okiratokban. Amit leírtam, ennyit tudott kijegyzetelni, mert a közjegyző többször sürgette, hogy meddig olvassa még.
Ezt követően írásban lettek felszólítva többek között a pénzösszegek megjelölésére, de erre az a válasz érkezett írásban, hogy az általuk készítetett közjegyzői okiratok „egyértelműek és világosak, azokon változtatni nem kívánnak”.
A végrehajtót megillető jogos költséget természetes, hogy ki kell fizetni, de az a vh kérők kötelessége, hiszen az adós folyamatosan teljesít. A baj az, hogy a végrehajtás megszüntetéséről szó sincs az okiratban, és nem is akarnak változtatni ezen.
A testvér és a szüleik között létrejött tartási szerződés tartalmának ismerete nélkül, az öröklésről lemondó közjegyzői okiratban teljes körű, örököseire is kiterjedő joglemondó nyilatkozatot kellene tennie, míg a kötelezettségvállalást megszüntető okiratban kifejezetten nyilatkoztatják arról, hogy a tartás tényét elismeri, a tartási szerződésben foglaltakat tiszteletben tartja.
A leírtak ismeretében szerinted tényleg az adós hibáztatható azért, hogy nem írja alá az okiratokat?

ObudaFan # e-mail 2011.03.13. 16:44

Azon túl, hogy érdemes lenne értelmezhető nyilatkozatokat legyártani, azt sem ártana figyelembe venni, hogy a végrehajtónak azért lesz egy díja, amit valamelyik félnek meg kell fizetni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

szentmárton #   2011.03.13. 16:31

Az egyik testvér végrehajtási eljárást indított a másik ellen, és arra próbálta „rávenni, hogy annak megszüntetéséért cserében”, mondjon le a várt örökségéről.
A testvér az idős szülők kérésére –kérésüket azzal indokolták, hogy félnek a menyüktől-, ezt nem tette meg.
Ezt követően eltelt több mint két év, a vh kérő testvér addig győzködte a szülőket, míg azok annak az ígéretnek a tudatában, hogy ezzel a másik gyereküket mentesítik majd a másik gyerekükkel szemben fennálló tartozása alól, tartási szerződést kötöttek vele, ami az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre is került. A szülőknek azt mondták, hogy a közjegyző elfoglaltsága miatt, a testvért mentesítő okiratok, csak később kerülnek majd megírásra, és arról, hogy közöttük létrejött a tartási szerződés, ne szóljanak egy szót sem a másik gyereküknek. Ehhez a szülők tartották is magukat, majd teljesen véletlenül a másik gyermek megtudta a „titkot”. Nem sok kétsége volt afelől, hogy a szüleit megtévesztették. A szülők egyre türelmetlenebbek lettek, követelték a másik gyereküket mentesítő okiratot, ami fél év alatt el is készült.
Két okirat készült, az egyikben többek között ez áll:
„ XY nyilatkozik, hogy a tartási szerződést tudomásul veszi, és tiszteletben tatja. Az öröklésről a leszármazóira is kiterjedő hatállyal lemond ellenérték nélkül, és lemond a tartási szerződés megtámadási jogáról, a tartás tényét elismeri.”
A másik okiratban összegek nélkül az van leírva, hogy az XY-t terhelő tartozást a mai nappal megszüntetik, az általa eddig kifizetett ………….. összeg, és az elengedett ……….. összeg, ………. tőke + járulék.
Amennyiben XY bármilyen jogcíme követeléssel él ellenünk, abba beszámítandó az általa meg nem fizetett, általunk testvéri szeretetből ajándékozott …………. kölcsön összege. Az elengedést ez esetben visszavonjuk, és az ajándékozott összeg visszakövetelési jogát fenntartjuk.
A végrehajtásról szó sincs az okiratban.
A jelek szerint kisemmizett testvér kérte, hogy nevezzék meg az összegeket, illetve kérte, hogy nyilatkozzanak a végrehajtási eljárás megszüntetéséről, valamint szerette volna a tartási szerződés tartalmát megismerni, de természetesen ezt nem teszik számára lehetővé.
A szülők most azt a gyereküket hibázatják, aki nem írja az okiratokat, mert szerintük mivel azokat közjegyző készítette, abban ránézve semmi hátrányos dolog nem szerepelhet.
Nektek is ez a véleményetek?

ObudaFan # e-mail 2011.03.13. 14:51

Azt értsd meg, hogy a bírónak meg kell hallgatnia az ő álláspontját is mindazon kérdésekben, amelyeknek köze van az ügyhöz. Hogy aztán mindebből a bíróság mit tekint bizonyítottnak, és mit nem, az az ítéletből fog kiderülni.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese