Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

krisztiana1 # e-mail 2012.09.23. 19:55

Kedves fórumozók!

Annyira nem hosszú a történetem, mint amennyire bosszantó. Április elején e-mailen érdeklődtem egy balatoni szállás felől, amit aztán 48.000 Ft elutalásával július elejére leelőlegeztem, lefoglaltam, nem tudom, ez nem áll a levélben, csak az összeg. A pénz megérkezett. Június elején jeleztem a hölgynek telefonon, hogy édesapám meghalt, nem tudunk menni. Megértő volt és kedves. A Balaton környékén ez kiemelt időszak, így a szállást ki adta másoknak. Azt ígérte, hogy a pénzt visszautalja. Többszöri próbálkozás és ígéret ellenére sem érkezett meg a 48.000 Ft.

A továbbiakban mi tévő legyek? Jogilag van esély a pénz visszaszerzésére? Ebben szeretném a segítségeteket kérni.

Köszönöm előre is: Krisztina

ngfh # e-mail 2012.09.23. 17:33

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy a bíróság kikérhet-e banktól hangfelvételt, illetve azt a perben használja-e?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Krisztián

gerbera317 # e-mail 2012.09.23. 13:50

Egyébként normálisnak érzed magad? Azért kell bíróságra menned, mert nem egyszerűen rád akarja valaki tolni a tartozást, hanem a bíróságnak kell megvizsgálnia, hogy egyáltalán rád tolható-e. Ha azt szeretnéd, hogy a bíróság a meghallgatásod nélkül döntsön a sorsodról, akkor ne menj el a tárgyalásra - ez csak rajtad áll...

alga79 # e-mail 2012.09.21. 19:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A kérdésem a következő lenne: fizetem az adósságot, mégis bíróságra kell mennem! Sajnos a volt élettársammal felhalmoztunk adósságot az albérletben(fizettem is), tavaly ősszel elköltöztem,majd a közös képviselőt meglátogattam,és elmondtam neki h én már nem lakom ott. Nem kaptam semmiféle szerződés felmondást a részemről,de megállapodtam vele,h minden hónapban fizetek! Amit meg is tettem!!! Erre jön a bírósági idézés! Csak én vagyok az alperes,közben fizettem(papírok is vannak róla),és kettőnk nevére szólt a szerződés. A volt párom azóta sem fizet,mégis engem hívnak be. Mint írtam tavaly elköltöztem,februárban be is jelentkeztem ebbe a lakásba,az idézésen azt írták h április 30.án költöztem el.Sajnos aláírtam e dátummal a tartozás összegét,és a volt párom is,aki akkor költözött el.Hogy lakhatnák két helyen?? Még egy-két dologban nem értek eggyet,de ezek a fő szempontok! Miért kell bíróságra mennem,ha szóban megállapodtunk,fizetek(utalok!)minden hónapban,és miért csak nekem?! Egy minimum összegben megállapodtunk akkor,de volt amikor többet utaltam!
Elnézést hogy zavarosan fogalmaztam,de teljesen ki vagyok akadva. NEM a tartozás ellen van kifogásom!
Válaszát előre is köszönöm!

wers #   2012.09.20. 10:29

A vízórát a szolgáltató adja ingyen. Keressétek meg a másik szolgáltatót mik a feltételek, attól okosabbak lesztek. Innen csak találgatni tudunk. Szerintem a másik szolgáltató kiépíti a saját vezetékét vagy esetleg rácsatlakozik a régi vezetékre, viszi a vízóráját, nem hiszem, hogy ez nagy költség lenne, és boldogan szoláltat és ezzel növeli a forgalmát.
Azt a 120 ezret honnan vettétek? Egyébként pedig amíg a szerződés él, szolgáltatnia kell.
felszólították őket,hogy 90 napon belül csatlakozzanak rá ők is a másik hálózatra
Ez is zavaros (ezért írta KBS, hogy nem tiszta a tényállás) Mi az, hogy felszólították? Felmondták a szerződést? Írásban?
Olyan sincs, hogy csatlakozzanak rá a másik hálózatra. Bár megtehetik, de azt lopásnak hívják, ha csak úgy maguktól rácsatlakoznak.

Rony84 # e-mail 2012.09.20. 10:10

egyenes.ági!!!
Igen,ez a lényeg! Köszönöm szépen.
Nos,hogy a jelenlegi szolgáltató elviszi-e a vízórát és azt is újat kell majd venni, azt nem tudom. Azért kérdeztem ezeket,mert én hallottam olyanról,hogy a víz az ugye élethez való jog,és megtehetik-e azt, hogy teljesen elzárják a vizet!? (pláne,ha nem nemfizetésről van szó)
És igen, nem akarják 2 ház miatt karbantartani a csöveket.

wers #   2012.09.20. 07:26

Elég zavaros egy-két rész, a vízóráig a szolgáltató építi ki a vezetéket, onnan a fogyasztó. Mivel már van jelenleg is vízvezeték a vízórától a házig, mi a csudának kellene újat kiépíteni, 20 m vagy 70 m, akár 5 m. A víz nem kérdezi, ki szolgáltatja, az elfolyik rajta.
Azt értem, hogy a jelenlegi szolgáltató ezért a két házért nem "szívesen" tartja karban a vezetéket, de köteles rá, mert szerződés szerint szolgáltatnia kell.

gerbera317 # e-mail 2012.09.19. 21:44

Én, azt hiszem, értem a kérdést.

Valahol eltört a vízcső, elfolyt kismillió köbméter drága viz. Erre a szolgáltató olyan fogyasztóval akarja megfizettetni a kárt, akinek semmi köze az elfolyatáshoz. A fogyasztó hallani sem akar a kártérítésről, mire a szolgáltató kikapcsolná a szolgáltatást nála is.

Nos, ha a bíróságnak kellene erre pontot tennie, azt hiszem, egyértelmű lenne az eredmény.

Azt én sem értem, hogy a "közvetlen szomszéd" miért 2 házzal lakik odébb, mint ahogy azt sem, mi köze ehhez a másik szolgáltatónak meg a 20 méternek...

Rony84 # e-mail 2012.09.19. 20:39

Köszönöm kedves válaszát. Azt hiszem a kérdésem sem ilyen hangvételben írtam,arra céloztam vajon a leírásom nem volt-e tiszta. De tévedtem. Sajnálom,hogy nem vagyok ennyire kompetens e témában és mertem kérdezni egy olyan oldalon,ahol elméletileg lehet. És azt hiszem,ha megtiszteltem azzal,hogy magáztam ismeretlenül,akkor ezt viszont el is várnám.

jaho9147 # e-mail 2012.09.19. 19:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tudna segíteni a válaszával az én problémámon is?
Köszönettel: Jaho

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.19. 18:36

Melyik szót nem érted? És milyen nyelvre fordítsam?

www.kbs-ugyved.hu

Rony84 # e-mail 2012.09.19. 10:00

Nem világos a tényállás, Rony.

Ezt pontosan hogy érti?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.19. 08:39

Nem világos a tényállás, Rony.

www.kbs-ugyved.hu

Rony84 # e-mail 2012.09.19. 06:33

Esetleg valaki tudna a nemrég általam leírtra valamit mondani? Ezt így tényleg lehet?

john817 # e-mail 2012.09.17. 00:05

Tehát akkor kicsit eltúlozva a dolgot, az a helyzet hogy jóformán akkor küldi el amikor akarja,mert semmiféle hátrány sem érheti emiatt. Én meg vagy várok hogy megtiszteljen azzal, hogy elküldi amit kifizettem,vagy esetleg megcsináltatom mással,vállalva ezzel azt a rizikót,hogy utána fussak a pénzem után, mert vagy kifizeti vag nem.

Azért köszönöm a választ! A felháborodás nem ön felé irányul, hanem hogy ilyen emberek bármit megtehetnek,és még szankciót sem von maga után.

tamás107 # e-mail 2012.09.16. 16:52

John 817 !
vagyoni kár lehet gépjármü esetén ha hirdetéssel bizonyitod ,hogy a gépjármüvet értékesiteni akartad,de esztétikai hibája miatt értékcsökkenéssel tudod csak eladni,amit a későbbiekben polgári peres uton károkozón betudod hajtani.Komoly dokumentáciot kell rola vezetni a meghiusult hirdetésekről.

Rony84 # e-mail 2012.09.16. 15:48

Szeretnék tanácsot kérni. Édesanyám 2 házzal arrébb élő szomszédjánál elpukkant a vízcső. Ez az illető már nem ahhoz a szolgáltatótól kapja a vizet,amelyiké elpukkant,mert 2 szolgáltató van. Az egyikre van rácsatlakozva az egész falu (szinte), a másikra pedig édesanyám és az ő közvetlen szomszédja. Ezé a szolgáltatóé pukkant el. Ez a szolgáltató most arra akarta kötelezni édesanyámat és a szomszédot,hogy ők ketten fizessék ki az elfolyt vizet,mivel már csak ők vannak a hálózatra rácsatlakozva, hiába közük nem volt a "balesethez". Mivel édesanyámék közölték,hogy ez nem az ő vízórájukon belül történt,így nem hajlandóak fizetni,ezért letettek erről,ellenben felszólították őket,hogy 90 napon belül csatlakozzanak rá ők is a másik hálózatra,mert elzárják tőlük a vizet. Na már most, ez alapesetben sem olcsó (felénk 120ezer Ft) + a házig beásni,ami 20 m. (A ház a telek végében van,előtte nagy telek) Jogos ez a követelés,hogy saját pénzből kötessék magukat a másik szolgáltatóhoz, különben nem kapnak több vizet? Édesanyámnak erre nincs pénze....
Válaszukat köszönöm!

john817 # e-mail 2012.09.14. 23:54

Igen, ahogy írtam azt én is éreztem, hogy itt nincs szó vagyoni kárról.
De az azért vicces, hogy van egy szerződésben rögzített határidő, és én annyit tudok csinálni, hogy megcsináltatom máshol, aminek egyrészt a költségét talán nagy nehézségek útján be tudom majd hajtani rajta. Másrészt még ha rögtön a késedelembe esés után kerestem volna valakit aki helyette megcsinálja, akkor is csak 1-2 hét múlva lett volna egy 100%-os autóm, mert ugye a másik mesterembernek is idő mire elvégzi a munkát.
Tehát lényegében azt csinál amit akar, ha 1 év múlva küldené el, és én nem vállalom be a kockázatot, hogy mással megcsináltatom, és majd futok ennek költsége után is, akkor ezen nekem okozott kellemetlenségért(tehát a késésért) semmiféle ellentételezést nem kaphatok, mert effektíve nincs károm.

Azért természetesen köszönöm a választ! A felháborodás nem Önnek szól, hanem a "rendszernek".

jaho9147 # e-mail 2012.09.14. 21:45

Tisztelt Válaszadó!
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e valakit ugyanazon összeg miatt másodszor is beperelni.Röviden:A társasházban ahol tulajdonos vagyok egy bizonyos pályázati összeg be nem fizetése miatt, közjegyzői felszólítást kaptam. Nemlegesen válaszoltam, mire a dolog perré alakult.A 3. tárgyalás után a bíróság megszüntette a pert, mivel a közös képviselőnek nem volt fontos minden tárgyaláson megjelenni, illetve mikor megjelent nem tudta bizonyítani az összeg jogosságát.Innentől kezdve 6 hónapig lehetett volna perújrafelvételt kérni mindkét részről, de ez nem történt meg.A bíróság a végzésben nem kötelezett a az összeg megfizetésére, állítólag (?)emiatt az összeg miatt már nem is vagyunk még egyszer perelhetők.A közös képviselő azonban megint küldött felszólítást, azt üzente, hogy a pert elbuktuk, fizessünk. Most mi következik? Kaphatunk újra közjegyzői fizetési meghagyást ugyanarra az összegre? Mit lehet ilyenkor tenni?
Válaszát köszönöm:J.

ObudaFan # e-mail 2012.09.14. 16:47

A javítás költségeit tudod érvényesíteni. Az, hogy bántja a szemed, nem nem vagyoni kár.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

john817 # e-mail 2012.09.14. 00:58

Következő problémával kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni:
300ezer forint értékben elvégeztettem az autómon egy munkát (ez az anyag költséget ill. munkadíjat is magában foglalta), erről vállalkozási szerződés is született (benne az elvégzendő munka, ennek díja, határideje stb.)
Az autó 4 nap késéssel (két és fél hetes határidő volt a munka elvégzésére) oly módon készült el, hogy egy konzol nem lett kész (ennek értéke 10-20 ezer forint körül lehet, ha meg akarnám valakivel csináltatni, és egy esztétikai hiányosságot okoz). Átvételkor ígéretet kaptam, hogy pár nap múlva postán elküldi. Erre már egy bő hónapja nem került sor. Számtalanszor kerestem ez ügyben eredménytelenül.
Betelt a pohár és arra gondoltam, hogy mivel van szerződés, benne a határidővel, és az autó végülis nincs még kész, késedelmes teljesítés miatt, kártérítést kérek, ill. határidővel felszólítom a konzol postázására, ha nem történik meg mással megcsináltatom, és ennek árát is követelni fogom.

A problémám az, hogy az autó a konzol nélkül is használható, tehát csak esztétikai hiányosság, ezért nem okoz vagyoni kárt, de kénytelen vagyok az utasfülkében a konzol hiányát elviselni (nyilván bántja az ember szemét). Ebben az esetben lehet kártérítést kérni, ha igen akkor ez milyen kárnak minősül, ill. mekkora összeg a reális? Én napi 1000 forintra gondoltam, tehát olyan 30-40 ezer forintra (a kb. 30-40 napos késedelemre tekintettel).

A segítséget előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.13. 14:19

Mi köze a lakásfelújítási kölcsönnek ahhoz, hogy van-e haszonélvező
Ahhoz sok. Ugyanis nem adnak kölcsönt haszonélvezettel terhelt ingatlanra, ha csak a haszonélvező nem nyilatkozik, hogy adott esetben lemond a haszonélvezetéről. (Régebben azt is megkívánták, hogy adóstárs legyen, ma már ehhez nem ragaszkodnak.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.09.13. 14:17

Nem tanácsos. Mert vagy nem lesz az foglaló, vagy nem lesz alkalmas a szerződés a földhivatali bejegyzésre.

www.kbs-ugyved.hu

finci # e-mail 2012.09.13. 11:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ingatlan eladáskor foglalót átvehetek e tanu jelenlétében,ügyvéd nélkül?

pazs #   2012.09.13. 11:02

öcsi62: melyik jogodat? Csak a rendelkezés joga a tied (azaz eladhatod, elajándékozhatod), minden mást a haszonélvező gyakorol.
Mi köze a lakásfelújítási kölcsönnek ahhoz, hogy van-e haszonélvező és neki mennyi a jövedelme?