Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Jogi tanács kérése

Burdi # e-mail 2011.04.23. 00:58

Tisztelt Kovács úr, köszönöm hozzászólását!

Akkor az nem is társasház. Akkor viszont közös költség sincs, persze a tulajdonostársaknak az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségeit így is állniuk kell.

Igen, a probléma az, hogy az épület nem társasház, erre hivatkozva közös képviselőnk szerint nincsen jogom az elszámoltatására. Üzemeltető a beruházóval szerződött, csak felé tartozik elszámolással.
(Beruházó üzemeltetőt 100%-ban tulajdonolja, és még legalább két évig építi házunk befejezetlen második ütemét. Míg el nem készül társasház sem lesz.)

A számlán közös költség szerepel, a szerződés üzemeltetési díjat említ. Mellesleg a közös költség a már társasházként működő szomszédos, 90%-ban azonos épületéhez képest kirívóan magas.

Véleménye szerint tulajdonosként jogos az igényem az elszámoltatásra?

Üdvözlettel, Gábor

AJoseph # e-mail 2011.04.21. 21:28

Köszönöm.
Ajándékozási szerződés az sajnos nincs, de ez magyarországon nem is nagyon divat még, úgy tudom. Nem elég ha a szüleim elmondják, leírják stb., hogy az autót valóban tőlük kaptam személyes használatra? Ezt egyébként a feleségem is elismeri.
És mégegyszer köszönöm a választ.

végrehajtó1 # e-mail 2011.04.21. 21:06

Kérdésem az lenne, hogy a házastárs saját vagyonát is lefoglalhatja és elárvereztetheti az APEH?

igen.

De ha a szüleitől kapta és ne tántán van ajándékozási szerződés akkor jó eséllyel nyerhet egy igénypert.Ha perre megy ne felejtse el a végrehajtás felfüggesztését kérni.

AJoseph # e-mail 2011.04.21. 20:53

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni APEH végrehajtási ügyben (szerencsére ilyesmiben nem vagyok jártas).
Feleségemmel közös gyermekünkkel egy vidéki házban élünk.
Feleségemnek volt egy vállalkozása, mely sajnos csődbe jutott, adótartozását, kb. 600.000 Ft-ot nem tudta kifizetni, a vállalkozást megszüntette. Nem sokkal később APEH végrehajtók jelentek meg, hogy behajtsák a feleségem immár 960.000 Ft-ra nőtt tartozását. Megállapították, hogy behajtható vagyontárgya, ingósága nincs. Azonban az udvaron álló 13 éves suzuki swift-et (melynek értéke a legjobb jóindulattal is kb 400.000 Ft) lefoglalták.
Az autó azonban az én tulajdonom, azt szüleimtől kaptam, igaz, már a házasságunk alatt. Azért vették nekem, mivel munkahelyemen saját használatú szolgálati autóként kellett használnom. Feleségemnek még csak jogosítványa sincs.
Kérdésem az lenne, hogy a házastárs saját vagyonát is lefoglalhatja és elárvereztetheti az APEH?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.04.21. 19:26

az épület teljes egészében azóta sem készült el, használatbavételi engedély nincsen.

Akkor az nem is társasház. Akkor viszont közös költség sincs, persze a tulajdonostársaknak az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségeit így is állniuk kell.

Az a szerződés meg érdekes valami lehet, meglepődnék, ha jogász akár csak látta volna.

www.kbs-ugyved.hu

Burdi # e-mail 2011.04.21. 15:54

Tisztelt Fórumozók!
Másfél éve költöztünk be soklakásos társasházi lakásunkba, az épület teljes egészében azóta sem készült el, használatbavételi engedély nincsen. Bár a teljes vételárat kifizettük, beruházó a birtokba adást egy üzemeltetési szerződés aláírásához kötötte, az általa kiválasztott társasággal(saját cége), mondván míg nincs használatbavétel nem lehet megalakítani a társasházat, nem tudunk közös képviselőt megbízni. A társaság önkényesen kialakított közös költséget, fűtési díjat szed és annak ellenére, hogy több mint egy éve üzemel az épület nem enged betekintést az üzemeltetéssel kapcsolatos nyilvántartásokba, költségekbe és a közös költség számításának módjába. (vélelmünk szerint az építkezés közös víz, villany és gáz felhasználásával folyik)
Kérdésem lenne, hogy üzemeltető elzárkózhat-e kérésemtől vagy mint tulajdonosnak illetve a költségek viselőjének köteles-e tájékoztatást adni a befizetett díjak felhasználásáról? Felbonthatom-e egyoldalúan az üzemeltetési szerződést fentiek miatt? A szerződés egy oldalas stencil, lényegi része: üzemeltető vállalja a lakás üzemeltetését az alakuló közgyűlésig, üzembevevő vállalja a díj fizetését fenti időpontig.
Válaszukat megköszönve, Gábor

NZsolt # e-mail 2011.04.21. 08:41

Üdvözletem!
Következőben kérnék tanácsot.
Egy vidéki egyetem épületében -hallgatóként-, a biztonsági szolgálat egy munkatársával szóváltásba keveredtem.
Kissé emelt hangon beszéltünk egymással(nem volt tragikus), utána mikor pár perc múlva odamentem a portához és próbáltam „rendezni a helyzetet“ a kollégája előtt sértő szavakat használt rám, pökhendien beszélt, nem sikerült vele normalizálni a helyzetet. Én végig higgadt maradtam.
Mivel az illető szemmel láthatóan valami hatalmi mániában szenved, tartok tőle, hogy rám akar szállni, és ha nincs tanú esetleg megint sérteget. Még a tettlegességet sem tartom kizártnak, de annyi esze csak van, hogy nem teszi.
Ez engem érthető okokból zavar, viszonozni nem szeretném, balhét nem akarok, de idegesít…
A konfliktust ha nem muszáj, kerülöm, de ha ez folytatódna, kénytelen leszek valamit lépni, mert nem hinném, hogy tanulóként nekem el kéne tűrnöm durva hangnemet,ide­geskedést, burkolt fenyegetőzést.

Szóval.
1.Ha gyanítom, hogy sértegetni fog, van-e jogom egy diktafont bekapcsolva mászkálni az épületben és felvenni amit mond ha belém köt.
Ha igen, van-e jogom ezt a felettesének lejátszani adott esetben? Vagy a rendőrséghez kéne fordulnom, még akkor is ha pl annyit mond, hogy " megint itt vagy te senkiházi" „ezekből lesznek a diplomások“ és a többi… Megteheti, hogy ehhez hasonló stílusban beszél valakihez?

2.Ha kilépésnél át akarná nézni a táskámat-amihez gondolom van joga (bár egyetemen ez nem szokás), de én ezt nem szeretném megtenni, mi a teendő?
Közlöm, hogy nem mutatom meg, és utána mi történik? Rendőrt hívhat ha jól tudom, de ha nem akar akkor is visszatarthat? Én örülnék a rendőrnek…
Hogy kell viselkedni egy ilyen helyzetben?

Szeretném elkerülni a konfliktust -mindkettőnknek jobb lenne- hasonlókat mondtam is neki, de ilyeneket mondott erre, hogy „leszarom, nem érdekel“. Szóval, nem hiszem, hogy lenne annyi esze, hogy számoljon az esetleges őt érő negatív következményekkel. Vagy lehet, hogy tényleg nem érdekelné, ha pl elbocsátanák.
Az az igazság, hogy mivel kissé pszichopatának tűnik az illető, nem szívesen tenném ki a családom egy esetleges elbocsátását követő meggondolatlan támadásának.

Előre is köszönöm a segítséget!

Zsolt

monalisa1 #   2011.04.20. 19:20

A kilépő papírjaidat is meg kellett volna kapnod ápr. 1-én.

monalisa1 #   2011.04.20. 19:19

cujek

Április 1-én (péntek) írtad alá az április 4-től (hétfő) esedékes közös megegyezéses felmondást, mi itt a probléma?!

Az utoltó munkában töltött nap minden járandóságodat meg kellett kapnod, beleértve a mult évről visszamaradt részszabadság kifizetését is.

Tértis levélben szólitsd fel a céget, hogy fizessen - már amennyiben valóban tartoznak még.

monaLuis
laikus hozzászóló

cujek # e-mail 2011.04.20. 13:14

Tisztelt Jogász Úr!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy munkáltatóm felmondott nekem dátum szerint április 4- én. A felmondásomat alá is írtam közös megegyezéssel, DE április elsejétől. Azóta eltelt időben a kilépő papírjaimat még mindig nem kaptam meg, és a fizetésemet sem maradéktalanul. Továbbá a tavalyi évből maradt még 11 nap szabadságom bent.
Kérdéseim: Milyen lehetőségem van a munkabéremet megkapni? És a tavalyi szabadságok elszámoltatását számon kérhetem hajdani munkahelyemen?

Köszönöm előre is segítségét.
András

sjano # e-mail 2011.04.12. 20:05

Vezetékes gázszolgáltatóm 2011.01.10.-én állított ki utoljára számlát részemre. Ezt befizettem. 2011.01.28.-án gázórámat leszerelték annak hitelesítsi idejének lejárta miatt. Leszereléskor a szerelő jelezte, hogy gond van a mérővel így szakértői vizsgálatra küldi. A vizsgálat negatív lett 2011.04.04.-én. Erről semmilyn írást ezidáig nem kaptam. 2011.02.03.-án éves leolvasást tartott. Többszöri telefonálás és e-mail váltás után a mai napi nem kaptam számlát. Minden alkalommal a 2011.01.01.-től hatályos sávos szálázási rendszer kialakítására hivatkozik.Mit tudok tenni?
Válaszát előre is köszönöm: János.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.04.11. 09:23

Róbert, az az "irat" remélhetőleg a pertől való elállás. Ha az alperes nem adott elő korábban érdemi védekezést, akkor az elállás miatt a bíróság megszünteti a pert. Ha z alperes már érdemben perbe bocsátkozott, akkor a hozzájárulása kell a megszüntetéshez.
Nem ártana elmenni a tárgyalásra, hogy gyorsabban megtudja, mi a helyzet. (Nagyobb baj egyébként abból sem lehet, ha nem megy el.)

www.kbs-ugyved.hu

mrzodmen # e-mail 2011.04.11. 09:02

A testverem vett 5 eve egy kisteherautot chf alapu hitelre aminek 2 honap mulva jarna le a fizetesi hataridelye,de a bank irasban közölte,hogy ket evvel meghosszabitottak neki a szerzödeset.A kocsi itt all nalam az udvaron mert üzemkeptelen es ideiglenesen ki is vonatta a forgalombol.Mi Nemetorszagban elünk ö megnösült.A kocsit nem tudja leadatni bontasra mert üzembentartokent szerepel stb..Fizetni sem akarja tovabb az eredeti szerzödesben szereplö hataridön tul.Mik lehetnek a következmenyei,ha nem fizet es,hogy tudna vagy tudnam esetleg en elvitetni a kocsit bontasra?

Elöre is köszönöm, Laszlo!

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/41/27660#…

Róbert76 # e-mail 2011.04.11. 07:41

Egy Polgári perben kérem válaszát!
2011. 04. 21. - én lesz az első? tárgyalás. A beadványomat 2010 decemberében adtam be, és március 10 - én jött a levél a tárgyalás időpontjáról. Ezalatt a két hónap!! alatt, az ügyem megoldódott, de azt nem tudom, hogy az alperes akar - e indítani viszont keresetet. Mivel márciusban beadtam a per megszűntetéséről szóló iratot, illetve az igazolást, eddig nem kaptam választ. - Semmiről. Kérdés, ha beadtam a megszűntetést el kell - e menjek a tárgyalásra? Vagy kinél lehet érdeklődni?Válaszát köszönöm!

kepjan45 # e-mail 2011.04.08. 07:46

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát.

xdri # e-mail 2011.04.08. 06:49

Meghirdetitek eladásra és a jelentkező vevők,ill az ajánlott vételárak eldöntik a problémádat.
A bank csak akkor járul hozzá az eladáshoz, ha a vételár több mint a feléje még fennálló tartozásotok.
www.drhalasz.eoldal,hu

kepjan45 # e-mail 2011.04.07. 21:32

Kedves Gabicsek!
Válaszodat köszönöm. A lényeg: a lakás amiről beszélünk kb. 11.000.000-t ér. A hitel amit felvettünk 7.5 millió ft (svájci frankban....) A férjem azt mondja, hogy most ha eladjuk akkor még fel kellene vennünk majd 4 milliót hogy ki tudjuk a bank felé fizetni a tartozást. Ezt mondjuk én kétlem.... Ő ezzel érvel, hogy ezért ne adjuk el a lakást, meg azért mert most a válság miatt lehet nem kapnánk érte 11 milliót.
Én mindenképp szeretnék tőle különköltözni de ugye a terhek miatt nem igen van rá lehetőségem. Édesapám befogadna a saját lakásába a két gyerekkel, sőt....de a férjem nem nagyon tud hova menni és csak azt hajtogatja, hogy ráfizetünk és semmink nem marad. Én már azt sem bánnám de meggyőzni nem nagyon tudom. Valami ötlet?

Gabicsek #   2011.04.07. 21:00

A bank nem fogja megvenni a te tulajdonrészedet. Bíróságtól lehet kérni a tulajdonközösség megszüntetését. De ez akár árverezéssel is járhat, és sokkal rosszabbul jártok. Ezt próbáld beleverni a férjed fejébe, hogy jobban jártok, ha ti adjátok el, mert ha bírósághoz fordulsz, úgyis ez a vége, de sokkal rosszabbul jártok anyagilag.

kepjan45 # e-mail 2011.04.07. 20:38

Kérdéssel fordulnék a fórumhoz.
Férjemmel válófélben vagyunk. Van egy közös lakásunk Nekem 60% férjemnek 40 % tulajdonjoga van . A lakáson van egy elég magas hitel, amit még 4 éve közösen vettünk fel, a férjem lett az adós én az adóstárs, igy a férjem fizetéséből automatikusan vonják havonta az éppen kiszámitott összeget, ami nagyjából pont annyi mint amennyi a fizetése. Gyakorlatilag az én fizetésemből élünk, a számlákat én fizetem(ha tudom) a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokat szintén én állom, igy sokszor nem minden számla van kifizetve és vannak elmaradások a szolgáltatók felé. Van két gyerekünk de csak a kisebb az ő vér szerinti gyereke.
Én azt a megoldást látom, hogy eladjuk a lakást, ezzel megszűnne ez a hihetetlen teher és mindenki megy a maga útján és kezd új életet (ahogy tud).A férjem nem akarja eladni mert számára még igy is kényelemesebb az élet, hogy szinte az egész fizetése rámegy a törlesztőre, de van hol meginnia a napi betevő "falatot" és le tudja hajtani a fejét esténként.
Én viszont valóban szeretnék új életet kezdeni (bár tudom nem lesz egyszerű, teljesen egyedül két gyerekkel), és a gyerekeket sem áldozhatom fel.
Kérdésem az lenne, hogy felajánlhatom-e a banknak az én 60%-at annak fejében, hogy teljesen kiszállhassak ebből a helyzetből? Vagy van-e erre lehetőség? Vagy van-e valakinek valami használható ötlete (jogi), arra vonatkozólag, hogy hogy lehetne kiszállni? A válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 #   2011.04.07. 19:52

Mivel nincs a bírtokodban a szerződés (?) saját példánya, nem tudod kontrollárni, hogy a cég mit nem teljesített?! (A nő mindent tagadni fog ami szóban esetleg elhangzott.)

A pénzedet nemigen várhatod vissza...

zsuzso01 # e-mail 2011.04.07. 19:42

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni.
2011. 0.24-én bejelentkeztem egy társkereső irodába, fél éves időtartamra.
Szerződést kötöttünk, amiből nekem sajnos nincs példányom. Egy adatlapot töltöttem ki, melyben megjelöltem az általam preferált tulajdonságokat.
Eddig három férfit közvetített ki az iroda, egyikőjük sem felelt meg az adatlapon megjelölt elvárásaimnak.
A szerződés megkötése előtt az irodavezető hölgy több lehetőséget is felvázolt, hogy hogyan tehetjük számomra egyszerűbbé a társkeresést (pl. én választhatok az tagok közül). Többször írtam neki, kértem, hogy a megígért lehetőségek közül válasszunk egyet. A mai napig nem kaptam választ.
Nem vagyok megelégedve a szolgáltatással és úgy érzem, hogy a hölgy nem a szóbeli megállapodásunk és az ígéretek szerint teljesíti a szolgáltatást.
Mit tehetek ebben az esetben?
Szeretném visszakapni a pénzem vagy annak legalább egy részét. Lehetséges ez?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 22:07

Szívesen, de hálából visszategezhetnél. Nem szeretem a csendőrpertut, nem is annak szántam. ;)

www.kbs-ugyved.hu

Moncsikk # e-mail 2011.03.20. 16:36

Tisztelt Kovács Úr!
Mégegyszer szeretném megköszönni a segítségét, így fogok cselekedni!
Minden jót!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.03.20. 16:32

Moncsikk, hazaküldhet, de te csak akkor menj haza, ha írásba adja, hogy felmentett a munkavégzési kötelezettsége alól.

Azzal, hogy a közös megegyezésre tett ajánlatot elutasítottad, semmi sem változott. A munkaviszony a hatályos szerződésben foglalt feltételekkel fennáll, kötelezi és jogosítja a feleket.

www.kbs-ugyved.hu

szentmárton #   2011.03.20. 14:51

ObudaFan

„Írni kell egy értelmezhető, és a számára megfelelő nyilatkozatot.”

Köszönöm a tanácsot, de sajnos az adós testvér nincs abban a helyzetben, hogy bármit is tehetne „sorsának jobbra fordításában”.
A tartási vagy életjáradéki szerződés megkötésével a várt öröksége odalett, viszont a testvére felé fennálló tartozása (melynek összege megegyezik a köteles résszel) a szülők akarata ellenére megmaradt.
Megtámadhatja-e a tartási szerződést még a szülők életében, van-e lehetősége jogszerűen hozzájutni ehhez a szerződéshez? (állítólag a szülőknek sincs belőle, és amikor a hiteles tulajdoni lapot megmutatta – a tartási jog bejegyzéséről-, az édesanyjának -az édesapa vak-, akkor az azt mondta, hogy „ez még nem érvényes, majd akkor lesz érvényes, ha neked már nem kell fizetni a tartozásod”.
Tudom „család ellen nincs orvosság”, és olyan ez, mint egy „brazil szappanopera”, viszont két gyermek is szenved ettől az egésztől, mert túl azon, hogy a nagybátyjuk gátlástalanul kisemmizte az édesapjukat, nagyon úgy tűnik, hogy komoly anyagi segítségre fog szorulni, mert közel a nyugdíjhoz képtelen lesz a megmaradt tartozását még 15 évig fizetni.