Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

mama20 # e-mail 2017.07.05. 18:19

Tisztelt Gretzki!
Szívesen!

mama20 # e-mail 2017.07.05. 18:17

Kedves Lidi28!
A rokkantsági ellátás összegét,a jogosultság
kezdő napját közvetlenül megelőző naptári
évben elért havi átlagjövedelem alapján
állapítják meg.
D-kategória,az átlagjövedelem 65százaléka.

Gretzki # e-mail 2017.07.05. 18:13

mama20

Köszönöm a választ!

mama20 # e-mail 2017.07.05. 18:01

Tisztelt Greczki!
Ha rokkantsági ellátást kap,a kormányhivatal
fogja értesíteni a felülvizsgálat időpontjáról.
A szakvéleményen feltüntetett felülvizsgálati
időnpont egyébként tájékoztató jellegű,nem
kötelezi a rehabilitációs bizottságot a pontos
behívásra,főleg ilyen súlyos állapotúnak
minősítettnél.

mama20 # e-mail 2017.07.05. 17:52

Tisztelt Jucus33!
Ha rokkantsági ellátást kapsz,a kormányhivatal
fog értesíteni a felülvizsgálat időpontjáról.

Gretzki # e-mail 2017.07.01. 12:40

Sziasztok!

A fiamnak 2015-ben 1 körben 72%-os össz-szervezeti egészségkárosodást állapítottak meg. A határozatban ez szerepelt: "jelen állapota alapján felülvizsgálata nem szükséges" (Az ezt megelőző különböző szakértői vélemények alapján állapota végleges) Fellebbeztünk, a 2. körben 81%-os egészségkárosodást állapítottak meg, és 2017. áprilisi felülvizsgálatot írtak elő..

Kérdésem: ezt a felülvizsgálatot nekem kell(ett volna) kezdeményeznem, vagy valamikor értesíteni fognak a felülvizsgálat időpontjáról?

Lidi28 # e-mail 2017.06.30. 11:18

Szisztok!
Megítélték számomra a "D"  kategóriás rokkantsági ellátást, 48.005 Ft-ot. Mivel későn adtam be az igénylést ezért kaptam a minimum összeget.
2016. június 07.- 2017. június 06.- ig  táppénzen voltam.
2017. június 07. szabadság és ezen a napon megszűnt a munkaviszonyom szabadság megváltással, végkielégítéssel.
2017. június 08. jelentkeztem a kormányablaknál a kérelem benyújtására " A munkaviszony megszüntetéséről szóló megállapodással" és az ellátást kérő adatlappal, de az ügyintéző, azt mondta, hogy akkor jöjjek vissza,  a munkáltatomtól  megkaptam a papírokat.
Azt szeretném megtudni ha június 08.-án elfogadják a kérelmet, akkor mi alapján állapították volna meg az ellátást.
Esetleg érdemes-e fellebbeznem?
Előre is köszönöm a segítséget

exrokki? # e-mail 2017.06.27. 12:57

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy,ha valki a C2-rokkant ellátást kapná,akkor is igényelhet rehab .kártyát,mert ezt olvasom:
Alcoa Inc.
Székesfehérvár önkormányzat
Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
Nemzeti Együttműködési Alap
Norway Grants
Fővárosi RSZSZ Tájékoztatók – Rehabilitációs Kártyát igénylők részére

Tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megváltozott munkaképességű személyek információt kapjanak arról, hogy közülük kik jogosultak rehabilitációs kártya kiváltására, milyen adatokkal kell a kérelmet benyújtani, illetve milyen kedvezménnyel segíti elő a rehabilitációs kártya az elhelyezkedésüket.

Fővárosi RSZSZ Tájékoztatók – Rehabilitációs Kártyát igénylők részére

Tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megváltozott munkaképességű személyek információt kapjanak arról, hogy közülük kik jogosultak rehabilitációs kártya kiváltására, milyen adatokkal kell a kérelmet benyújtani, illetve milyen kedvezménnyel segíti elő a rehabilitációs kártya az elhelyezkedésüket.

Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve

tájékoztatója a rehabilitációs kártyát igénylők részére 2013.

Kik jogosultak Rehabilitációs kártyára?

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) 26. §-ban foglaltak alapján:

Rehabilitációs kártyára az a megváltozott munkaképességű személy jogosult,

a.) akinek a komplex minősítés (orvosi, foglalkozási rehabilitációs és szociális helyzete) alapján foglalkoztathatósága

  • rehabilitációval helyreállítható (B1 kategória), vagy
  • tartós foglalkozási rehabilitációt igényel (C1 kategória).

b.) aki 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesült vagy

  • rehabilitációs járadékban részesül.

Tehát pl.én már 2005-től 3. csop.rokkant nyugdíjas voltam és most került rám a sor a komplex felülvizsgálatra és ha ott C2 kapnék,akkor is igényelhetnék rehab. kártyát????????Ha valaki tudna biztos informácíót erről,megköszönöm,ha megírná.Üdv.:Exrokki

Sziasztok!

jutka1953 # e-mail 2017.06.19. 15:27

Kedves fórumozók! Segítségeteket szeretném kérni.Férjem 63 évesen jött öregségi nyugdíjba.1984 óta mozgáskorlátozott,először 67%-os,majd 50%-os lett.(A régi számítás szerint). Közben dolgozott.42 év munka viszonya lett volna,ha elszámolják,de sajnos nem így történt.37év lett,mivel volt 5 év, amikor nem vontak tőle nyugdíj járulékot.(1992-1977.-ig akkor az volt a szabály). Most 44.000ft nyugdíjat állapítottak meg neki.Lenne értelme az összeg miatt fellebbezni? Mások is jártak már így? Válaszotokat előre is köszönöm.Üdv, Jutka

Mariann45 # e-mail 2017.06.17. 18:37

Sziasztok ! A fiam rokkantsági járadék igényét elutasitották, mert az össz.egészségkárosodás csak 51% , mig 69 % kellett volna. Olvastam a neten, hogy 49 % "egészségi állapot" mellett lehet igényelni a rokkantsági ellátást.

Ha tudna vlaki segiteni, az lenne a kérdésem, hogy a fiam még mindig tanul nappali speciális középiskolában. A rokkant ellátás igénylésének ez akadálya lehet?

köszönöm a választ.

Mariann45 # e-mail 2017.06.15. 21:46

köszönöm szépen a választ . amint megkapjuk a határozatot , le fogom írni , mert már én is nagyon kiváncsi vagyok rá. Bár fogalmam nincs, hogy mikor fogják küldeni a határozatot. Reméljük, hogy nem ülnek rá.

ajsaMK #   2017.06.15. 11:41

A 49 % egészségi állapot megváltozott munkaképességet jelent. Az, hogy milyen ellátást fog kapni, a minősítési kategóriától függ.

www.orvosszakerto.eoldal.hu

Mariann45 # e-mail 2017.06.14. 20:19

Az összegészségkárosodási százalék 51 % , egészségi állapot 49 %.

Valamint fel van sorolva, hogy pszichiátriai : 40 %, érrendszeri : 20%

A rokkantsági járadékhoz 69 % kell , ezt mondták a kormányhivatalban. Ezért mostmár fogalmam nincs, hogy ez hogy van számolva. És rokknt.járadéknál van -e besorolás meg ilyesmi. hanem egész egyszerüen ott nemcsak fekete és fehér van? megkapta a fiam, vagy nem. Fix összeg 35000,-Ft körül van.

De mint emlitettem , többen is mondták nekem, hogy ha a szakértői véleményen nincs leirva, hgoy elutasitottak, és lehet fellebbezni, hanem egyenesen már a nyugdijfolyósitó fogja küldeni a határozatot , meg hogy kaptunk időpontot 1 év múlva felülvizsgálatra , szóval ezért mondják mások, hogy rendben van a dolog.

ajsaMK #   2017.06.14. 08:49

Kedves Mariann45! Hány százalék össz-szervezeti egészségkárosodást állapítottak meg (illetve mennyi az "egészségi állapot százalék")? Ez fogja eldönteni, hogy megváltozott munkaképességűnek minősül-e? Illetve ha igen, akkor be kell, hogy sorolják az un. minősítési kategóriákba, ami eldönti, milyen fajta és összegű járadékot kaphat.

www.orvosszakerto.eoldal.hu

Mariann45 # e-mail 2017.06.13. 21:06

Köszönöm a választ.

Újabb fejlemények vannak. Ma megkaptuk a szakértői véleményt . Többen is azt mondták nekem, hogy ha elutasitják a kérelmet, akkor ebben a véleményben le lenne irva, hogy elutasitva, és hogy hová küldjük a fellebbezést. De ebben a véleényben ez nincs leirva ,hanem , hogy a Nyugdijfolyósitó fogja küldeni a határozatot a kérelem elbirálásáról, és még ráadásul meg is kapta a fiam a következő felülvizsgálatra az időpotnot egy év múlva. Akkor ez mit jelent. El vagyunk utasitva, vagy nem ? tud valaki segiteni nekem ebben?

Burn Out # e-mail 2017.06.10. 18:53

az elsőfokú döntésben majd benne lesz, hogy hova kell beadni a fellebbezést. szerintem kizárt, hogy debrecen járna majd el benne. most éppen nem vagyok ebben biztos, de szerintem a szabolcs-szatmár-bereg megyei kormányhivatal jár majd el, ha első fokon a nyíregyházi járási hivatal volt. (ha ezt rosszul írtam, akkor majd más pontosít.) amúgy se biztos, hogy debrecennel jobban járnál.

Mariann45 # e-mail 2017.06.10. 18:39

Köszönöm a gyors választ. Azért ez elég durva , hogy csak mert valakinek "hatalom" van a kezében megteheti ....

mivel Nyiregyházán élünk beadhatom majd Debrecenbe a fellebbezést esetleg ezt nem lehet tudni ?

(mint irtam még nem kaptuk meg a határozatot , de ahogy viselkedett , szóval szeretnék felkészülni)

Burn Out # e-mail 2017.06.10. 18:29

Igen, megteheti. Fellebbezhetsz a másodfokú hatósághoz. A másodfokú hatóság döntése ellen, ha az nem tetszik, akkor bírósághoz lehet fordulni közigazgatási határozat felülvizsgálata iránt. A bírósági eljárás tárgyi költségmentes. A bíróság szakértőt rendel ki az eljárásban. Ha a közigazgatási határozat megtámadásához ügyvédre van szükség, akkor a járási hivatal jogi segítségnyújtó szolgálatához tudsz fordulni. Ott vagy ingyenesen vagy fizetős kategóriában kaphatsz ügyvédet rászorultság alapján.

Mariann45 # e-mail 2017.06.10. 18:02

Nagyon szeretnék segitséget, tanácsot kérni. Van egy 20 éves autista fiam. Nem is tudtam róla, de javasolták, hogy saját jogon igényelhet rokkantsági járadékot ,emellett ő tanulhat is. Még nem volt 5 éves, amikor az autizmust diagnosztázlták nála , természetesen szakember , pszichiáter. Azóta számtalan orvosi papir, szakértői vélemény is igazolja ezt. ÉS hát természetesen én (aki talán legjobban tudja ezt ). El kellett mennünk két hete az orvosi bizottsághoz Nyiregyházán , mert ez kellett a rokkantsági járadék igényléséhez. Hosszú lenne leirni azt a megaláztatást , földbe döngölést, amelyet ott az egy személyes "orvosi bizottság".-i hölgy lerendezett velünk. Hiába volt ott 16 év!! orvosi papirja , szakértői vélemények , majdnem hogy ki nem mondta, hogy a gyerekemnek semmi baja, a diagnózius nem diagnózis . Megjegyzem sajnos ránézésre is látszik, hogy a gyermekem sérült fiatal. Teljesen felülirt több orvosi szakvéleményt kb. 3 perc alatt. Még nem kaptuk meg a határozatot. A hozzáállását elnézve gondolom, hogy elutasitásban lesz részünk. Pedig a Pszichiátrián is megmondta a főorvos-kezelő orvosunk, hogy a fiamnak attól függetlenül hogy tanul állandó segitség kell (öltözködés-evés-utazás,szóval minden téren ) , meg hosszú lenne leirni az autizmus tüneteit.

Megteheti ezt ez a hölgy, hogy felrugva az orvosi szakvéleményeket elutasit?

és ha igen , fellebbezhetek -e Nyiregyházán Debrecenbe? mert ide nem igazán lenne jó újra jönni !

Nagyon köszönöm, ha kapok választ !

B.-né Mariann

malta9 # e-mail 2017.05.25. 17:42

köszönöm! közben telefonon már megkaptam a választ.

malta9 # e-mail 2017.05.25. 16:47

Kedves Mindenki! Segítséget szeretnék kérni. Rokkant ellátáson vagyok és dolgozok egy cégnél napi 2 órában és egy másiknál napi 4 órában. Tavaly meghalt a nagymamám és az egyik munkáltató folyósított közeli hozzátartozó révén temetési segélyt. Ez is beleszámít a jövedelemkorlátba vagy sem? köszönöm szépen előre is!

beteg62 # e-mail 2017.05.13. 12:53

Üdv. zarabácsi !
Szerintem már tuti nem fognak hívni. Mivel ha 3 évet kaptál C2-t akkor nyugdíj korhatár előtt 5 évben bőven belül leszel és tovább fogod kapni eddigi ellátásodat.

zarabácsi # e-mail 2017.05.05. 15:03

Két hónapja voltam komplex felülvizsgálaton. Ma megkaptam a határozatot. OEK: 50%, maradtam C2-ben.

Felülvizsgálathoz az van írva, hogy felülvizsgálata NEM javasolt. 59 éves vagyok. Azt jelenti, hogy többet nem hívnak? Illetve nem kell többet jelentkeznem sem?
Várom megtisztelő válaszukat;
üdvözlettel, zarabácsi

Két hónapja voltam komplex felülvizsgálaton. Ma megkaptam a határozatot. OEK: 50%, maradtam C2-ben.

Felülvizsgálathoz az van írva, hogy felülvizsg

tiszavirág69 # e-mail 2017.05.03. 06:50
Daniel94 # e-mail 2017.04.14. 16:31

Tisztelt Szakértő !
2015 ben leszázalékoltak 56% öek c2 es kategoria sajnos az iskolát is abba kellett hagynom a betegségem miatt de ez a leszázalékolásom előtt történt a határozatomban az áll hogy " nincs meg a 30 nap biztosítási idő , illetve megvan de szünet van közte" a kérdésem az lenne hogy most ennyi év után nem lehetne e arra hivatkozva benyutani egy kérelmet vagy valamit hogy a kérdéses időszakban annyira kijött rajtam a betegségem hogy nem tudtam még az utcára se kimenni nemhogy a munkaügyre mivel paranoid skizofrén vagyok?
Sajnos ebben az időszakban nem tudatzavarom volt és már hánytam is mikor kikellett mennem az útcára annyira erős gyomorideggel voltam.
Vagy ha nem lehet jogi úton elintézni akkor esetleg a kérdéses időszakban felmerült biztosítási időt ki lehet e fizetni és így megkaphatnám e a ellátást vagy járadékot?
Válaszát várom!
Szivélyes üdvözlettel : K.Dániel