Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

Regina.h # e-mail 2015.02.07. 18:26

Debra, facen megbeszélhetjük. :)

dittamami # e-mail 2015.02.07. 15:16

Tisztelt Jogi Fórum!
2008-ban,majd 2010-ben,46%-ra leszázalékoltak.Májusban leszek,62 éves ,és nem értem,miért nem kapok rehabilitációs ellátást,de,még egyszeri segélyt sem, több mint 6. éve,semmit,csak a biztosítást fizetik?36.év munkaviszonyom van és kapcsolatban állok a Munkaügyi hivatallal.Megköszönöm Válaszukat!

Debra01 # e-mail 2015.02.06. 21:33

Megvenném...

Regina.h # e-mail 2015.02.06. 18:45

Először is, sziasztok! :)
Másodszor: keresem Szafikát és kiskata2-őt!

Harmadszor pedig, szeretném elmondani, hogy megjelent a könyvem amiről régebben említést tettem nektek. :)

Novellák, életképek, amiknek a főhősei mind-mind mi vagyunk. Emberek, akik különböző problémákkal küzdünk. Egyikünk gondolatban elherdálta az utolsó nyugdíját, másikunk aki a gyártósoron, rabszolgaként húzza az igát, és hiába megváltozott munkaképességű, nincs kegyelem.

De szólok szerelemről, magányról, és még sok mindenről. :)

Egyelőre e-könyv formában kapható, de hamarosan megjelenik nyomtatott verzió is.

A fentebb említett sorstársaknak szeretném ajándékba adni a könyvet.
Szafika, Kata, írjatok e-mailt, lécci!

http://publioboox.com/…karcos-tukor

luck-666 # e-mail 2015.02.03. 18:08

ha nem gond és nem kell a friss papír,várjatok nyugodtan

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

mese1 # e-mail 2015.02.03. 14:37

BAZ megye. Koszonom

luck-666 # e-mail 2015.02.03. 14:12

Attól is függ,hogy hol laktok!Nekem 2013 januárban lett volna a soros és 2024 szeptember végén hívtak be

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

mese1 # e-mail 2015.02.03. 11:00

Tisztelt Jogi Forum,

Az iránt érdeklődnék, kérdezném hogy a Komplex Felülvizsgálatok kb mennyit csusznak? A páromnak 2012 ben kellett volna sorosan menni de még mindig nem hivták. Érdemes érdeklödni vagy várjunk?

Köszönöm elöre is.

Daniella

bk istván # e-mail 2015.02.02. 21:15

TISZTELT JOGI FÓRUM! Jelenleg,rehabilitációs ellátásban részesülök /volt 2012 előtti III.csop.rokkantsági nyugdíjas/ Komplex felülvizsgálaton,még nem voltam az átminősítés óta. Az iránt érdeklődöm,hogy a rokkantsági ellátás elbírálásának egyik feltétele,hogy ne rendelkezzen az illető rendszeres jövedelemmel,tehát ne dolgozzon. Ez rám is vonatkozik,vagy csak az új kérelmezőkre? Tehát,ha a felülvizsgálat időpontjában van munkahelyem,az kizárja a rokkantsági ellátás elbírálásának esélyét,vagy az én esetemben,nem befolyásolja azt? Köszönettel: kósik istván

luck-666 # e-mail 2015.01.31. 08:57

csabesz666

Nem kell csinálnod semmit,a legelső ilyen plasztikok most járnak le,kapsz újat automatikusan (ha marad,mert ugye bármi megtörténhet,akár 1 éjszaka alatt is)

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

BJúlia # e-mail 2015.01.30. 22:17

Ma jelent meg NRSZH honlapján, készítette EMMI Segélyek és Támogatások Főosztálya:

Tájékoztató a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokat érintő, 2015. március 1-étől hatályos változásokról
http://nrszh.kormany.hu/…altozasokrol

Itt a dokumentum: http://nrszh.kormany.hu/…r%C3%B3l.pdf

Továbbra is kérdezhetnek, email is, ha megtisztelnek rehab gazd szakértőként felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás, ez a szakterületem, szakmai honlapomon ott az elérhetőségem

SZÉP hétvégét

BJúlia # e-mail 2015.01.30. 22:15

Etelka,
A felülvizsgálaton újra bizonyítania kell
FRISS (6 hónapon belüli, mert a több éves nem friss)
ÉRVÉNYES (pecséttel, aláírással, dátummal,....ellátoott) szakorvosi igazolásokkal, hogy állapota JELENLEG is fennáll, és pontosan milyen az állapota, funkcionális képességei, stb.

Csabesz,
Ha felülvizsgálata nem szükséges, akkor csak a határozatra vagy szakvéleményre hivatkozva (fogyatékosssági támogatás), adataival ellátott kérelmet ír két sort Magyar Államkincstár felé ajánlottan, hogy kéri az új laminált kártya kiküldését, mert ekkor és ekkor lejár a kártya, de érvényes határozattal, szakvéleménnyel rendelketik. A lejárat előtt 1-2 hónappal érdemes ezt megírni, elküldeni, hogy időben megérkezzen az új, és akkor felülvizsgálat nélkül (mivel érvényes doksija van, hatályos) meghosszabbítják újból 5 évre.

csabesz666 # e-mail 2015.01.30. 19:52

Jűniusban, lejár, a MÁK plasztik kártyám. Kérdésem, az lenne, hogy autómatikusan küldik, vagy űjra igényelnem kell? Tartós sűjos fogyatékosság címén kapom.

Etelkati60 # e-mail 2015.01.29. 18:48

Üdvözlök mindenkit!
Azt szeretném tudni,hogy miért kifogásolják az NRSZH orvosai,ha nincs intézményi pecsét egy szakorvosi lapon,és a
7-8 éves MR vizsgálat diagnózisát?Nem utasíthatja a beteg a szakorvost,nem is szeretik,ha kéri,hogy legyen pecsét.Legtöbbször nem is veszi észre a beteg,hogy hiányzik. Azon is elcsodálkozik a szakorvos,hogy miért kell egy új MR vizsgálat,ha már kimutatták pl.az SM betegséget?! Ez a SOTE Neurológiai Klinika Budapesten.Miért írnak ilyen -olyan BNO-kódokat ugyanannál a betegségnél,ami már évek óta megállapított/ veleszületett/, 2006-ban diagnosztizált .
Köszönöm a válaszokat,további szép napot!

atty79 # e-mail 2015.01.29. 17:33

Tisztelt B. Júlia!
Köszönöm,hogy a kérdésemre csak a NEM MÁSOLHAT volt a válasza.Egyébként csak ide másoltam be,máshová nem.De gondolom azt a pár sort Ön is valahonnan másolta...na mindegy,majd megtudom mástól,hogy mit is jelent ez a törvény pontosan.További szép estét,és jó egészséget mindenkinek.

Hebi54 # e-mail 2015.01.29. 16:19

Tisztelt B. Júlia!

Idén januárban töltöttem be a 61. életévemet. Sajnos eléggé megromlott egészségi állapotban, amiért még novemberben elindítottam a megváltozott munkaképességű személyekre vonatkozó ellátásának kérelmét.
A decemberi orvosi felülvizsgálat 75%-os egészségkárosodást állapított meg.
A kérelmemet azzal az indokkal utasították el, hogy nincs meg a 15 évre szükséges 3650 napi biztosítási időm.
A Szakigazgatósági Szerv által megküldött biztosítási idő adatlapon, az összesített napok száma: 3602 nap.
Kérdésem: a hiányzó 48 nap miatt, valóban minden elveszett, vagy esetleg van arra lehetőség, hogy a 10 évhez viszonyított 2 hónap hiánya miatt lehet méltányossági elbírálást, vagy egyéb jogorvoslatot kérni?

Válaszát előre is köszönöm!
Hebi

Yorkmess # e-mail 2015.01.29. 12:23

Üdv Mindenkinek!
Testvérem rokkantsági ellátását szeretném elintézni. Jómagam vagyok a gondnoka. Testvérem 40 éves vele születetten közepesen szellemifogyatékos ehhez járul egyéb szerzett mentálhigiéniás probléma is. A munkaerőpiacon nem tudna elhelyezkedni...nem csak én mondom, hanem az orvosi szakvélemény is. Azt hogy eddig miért nem intéztünk Neki semmit az hosszú történet.
Ami a lényeg meg vannak at orvosi leletek, ennek ellenére az ügyintéző azt mondta, hogy mivel 40 éves nem jár neki a rokkantsági járadék (vagy ellátás) mert azt 18 éves korában kelltt volna elintézni.
a megváltozott munkaképességüek járadékát sem kaphatja, mivel nem volt munkaviszonya. Sok helyről hallottam sok félét.
Mégis a jelen jogszabályok szerint milyen pénzbeli ellátás jár Neki? Vagy Ő egy eleven jogi hézag.

BJúlia # e-mail 2015.01.28. 20:28

Ezt tapasztaltam, amit Komári Dr elmondott:

Magánkórházak VS állami intézmények
A műsor vendége Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Komáromi Zoltán, egészségpolitikus és Lantos Gabriella, operatív igazgató, Róbert Károly Magánkórház. http://www.atv.hu/…aromi-zoltan

BJúlia # e-mail 2015.01.28. 19:54

Elnézést a késői válaszokért, mint írtam a szteroid injekció vállamba mellékhatásai kiütött, már valamelyest jobban vagyok, de email igyekeztem minden levelet megválaszolni szabadidőmben. (rehab gazd szakértőként)

István111
Nagyon sajnálom az esetet, ez van sok esetben.
Tehát a bizottság szakvéleménye alapján (gondolom ez kötelező vagy soros felülvizsgálat volt) a hivatal megszüntette ellátását az 57 éves hölgynek, akiről ír, fellebbeztek, másod fokon mégis megváltozott munkaképességű személynek minősítette bizottság, de ez a 44% ÖEK max B1 vagy B2 minősítés, attól függően, hogy rehabilitálható vagy sem, ha rehabilitálhatónak minősítette bizottság, akkor rehab ellátást állapítanak meg, ha megfelel a jogosultsaági feltételeknek (jogi), többek között rendszeres pénzellátásban nem részesül és kereső tevékenységet nem folytat (ebben egy rehabos munkahelyen tuti segít a rehab munkatárs).
Ha pedig nem rehabilitálható, akkor rokkanmtsági ellátásra lehet jogosult, ha teljesíti a jogi feltételeket, amit előbb írtam.
Ha keresetet ír, harmad fok Munkaügyi Bíróság, és peres ügy, az ezzel kapcsolatos feltételekkel.

A határozatok ellen jogorvoslattal élhet. Ez van. A rehab munkahelyen a rehab munkatárs biztosan segít a felülvizsgálatra felkészülésben, stb.

atty79
NEM MÁSOLHAT, TIKOS, büntetendő jogilag és etikailag elítelendő) SZAKMAI HONLAPOMRÓL, OTT A FIGYELMEZTETÉS, SZELLEMI TERMÉK.

Marika82
Ha bizottság csak valamennyi %-ot véleményez, az nem elég, hogy ellátásra jogosult legyen.
Meg kell felelni a bizottsági vizsgálaton az orvosi feltételnek, hogy legalább 50%-ban egészséges, vagy kevesebb mértékben, és
a jogi feltételeknek, amelyet szakmai honlapomon itt 4) pontban olvashat a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Ha mindezeknek megfelel, akkor megállapítható a megváltozott munkaképességű személyek ellátása.

Készséggel válaszolok, ha elakad, szakterületem: felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás.(rehab gazd szakértőként)
Elérhetpségem megtalálja szakmai honlapomon (nincs reklám, csak szöveg)

Marika82 # e-mail 2015.01.25. 18:17

Tisztelt B.Júlia!
Felvilágosításért fordulok önhöz 33 éves nő vagyok jelenleg a járási hivatal fizeti a tb járulékomat. Több mint egy éve találtak nálam egy ritka szívrendellenességet amit gyógyszerrel kezeltek eredménytelenül 2014 szep. megműtöttek részt vettem a rehabon is és azóta kardiológushoz járok kontrollra. De sajnos eredményeim most sem jók munka képtelen vagyok és vissza tértem a műtét előtti gyógyszeres kezelésre. A kérdésem hogy én rokkant nyugdíj vagy rehab. ellátást igényelhetek vagy van e értelme egyáltalán. Gondolom a jogosultságot a bizottság dönti el de ha megállapít is valamennyi százalékot akkor kapnék támogatást?
Köszönettel Marika82

luck-666 # e-mail 2015.01.24. 22:07

Bocs,nem ide szántam!
De lehet dolgozni,csak arra kell figyelni,hogy a bruttó béred ne legyen több mint 157.500Ft/hó 3 egymást követő hónapban!

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

luck-666 # e-mail 2015.01.24. 21:59

abból az idézetből hiányzik az "átlaga"

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

atty79 # e-mail 2015.01.24. 21:30

Tisztelt B.Júlia!

Kérem fordítsa nekem emberi nyelvre a törvényi nyelvet.A honlapján ezt találtam,ami rám vonatkozik:
"A rokkantsági ellátásban részesülő tizenöt napon belül köteles bejelenteni, ha

  • a jogosultsági feltételeket megalapozó körülményeiben változás következett be, vagy
  • keresőtevékenységet folytat és a jövedelmének 3 egymást követő hónapon keresztül (2015-től) meghaladja a minimálbér 150 százalékát (2015. január 1-től 157.500Ft). [A bejelentéssel egyidejűleg haladéktalanul igazolnia kell a jövedelmének összegét.]"

Az lenne a kérdésem,hogy 3 egymást követő hónapban nem lehet összesen (a 3 havi összeg) magasabb a megadott összegnél,vagy nem lehet 3 hónapon keresztül ekkora összeget keresni?

István 111 # e-mail 2015.01.20. 18:16

Tisztelt B.Júlia!

Édesanyám "leszázalékolásával" kapcsolatban kérném a segítségét. 2014.03.28.-án volt I fokon felülvizsgálaton ahol 33% egészség károsodással elutasították.2014.05.05.-én II fokon fellebbezett. 3 HÓNAP várakoztatás után: 08.06.-án ismét Bizottság előtt állt ahol 44%-os eg.károsodást állapítottak meg.Megjegyzem a járulékot Májusi hónaptól megszüntették! Egy Rehabos cégnél dolgozik 6 órában.Annak rendje és módja szerint,8 napon belül elküldte a R.Sz.Szervhez a szükséges iratokat 09.hó elején. Azóta érdemleges választ nem kapott,pedig többször is érdeklődött telefonon. 2015.01.20.-át írunk és azóta sem választ,se járulékot nem kapott!! Mit tehet egy elkeseredett 57. életévében lévő Nő a Magyar Nyugdíj "rendszer" véget nem érő labirintusában?? Válaszát és segítségét előre is köszönjük! Tisztelettel B.István

BJúlia # e-mail 2015.01.18. 13:01

Üdv Mindenkinek, elnézést, kicsit mérsékelten végeztem tevékenységem az utóbbi héten, mert kaptam egy szteroid injekciót a vállízületembe és a mellékhatásai kiütöttek, volt más alternatíva is, de azért se lelkesedtem. Mindegy, ez van. Minden esetre újból és újból tapasztalom, nincs a magyar életnek értéke hazánkban, mint ezt egy amerikai ügyvéd (magyar) mondta, mert olyanok a törvények. Ez van.

atty79
D minősítés rokkantsági ellátás mellett is lehet dolgozni, DE keresetben korlátozva!! Ha azt betartja, nem szüntetik meg ellátást. Szakmai honlapomon itt 2) pontban bővebben(nincs reklám, nincs hasznom, csak szöveges tájékoztatás):
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Gebeus55
Rokkantsági ellátás mellett a srác természetesen jogosult (6órában dolgozik) táppénzre.(1997. évi XXXIII.tv.)
Ugyanis semmi köze a rokkantsági ellátáshoz, inkább a keresőképtelenségéhez és munkaviszonyához, mert:
Táppénzre jogosult az, aki a biztosítás fennállása alatt keresőképtelenné válik és a Tbj.-ben meghatározott mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett.

Gica57
nem lényeg, hogy hol mennyi a csúszás. Csak az érintettnek, aki felülvizsgálatra vár (van soros fv.- ilyen esetben addig kapja ellátását, amíg másik határozat megszületik a felülvizsgálatot követően, aztán annak megfelelően), legyen félévente szakorvosi javaslat, véleménye állapotáról, hogy bármikor érkezik az időpont felülvizsgálatra, a kézhezvételtől számítva 1-3hét múlva körülbelül, ennyi ideje lenne, hogy bejusson szakorvoshoz friss véleményért, erre nem biztos, hogy alkalma lesz, és friss szakorvosi (fél éven belüli legalább) ezzel kell bizonyítani érintettnek, hogy még mindig fennáll állapota, legalább olyan súlyos, mint legutóbbi felülvizsgálatkor, vagy súlyosabb.

gyöngyhaj
2010-ben történt felülvizsgálata során 56% ÖEK-et véleményeztek Önnek, de nem írja, milyen ellátást, ezért valószínűsítem, hogy III.cs. rokinyugdíjat, amit 2012-től átneveztek Önnek (nem töltötte be 2011.12.31-ig 57.életévét), rehab ellátássá, és ugyan olyan összegben kapja azóta is ellátási összegét, jelentkezett 2012. márc.végéig felülvizsgálatra, mivel nincs soros felülvizsgálata, így nem tudni, a Hivatal mikor ad felülvizsgálati időpontot majd, de megtörténik felülvizsgálata a 2011. évi CXCI.tv. alapján. Addig lásd GICÁnak írtat, nyugalom. Hivatal sem tudja, mikor történik felülvizsgálata, felesleges ezzel zavarni őket, hadd végezzék munkájukat, Ön pedig legyen felkészült, és csak akkor foglalkozzon az üggyel, ha odaér. Addig felesleges izgatottnak lenni miatta.

Szép napot, ha valaki elakad személyes ügyben, keressen kérem email, honlapomon megtalálja.
Önzetlenül válaszolok.