Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

sgabne # e-mail 2016.12.29. 14:36

Két oldali csípőprotézis műtött vagyok. 2013.áprilisában voltam először a bizottságnál, saját magam kérvényeztem, mert 2012.decemberében kaptam a bal lábamba a csípőprotézist. A másik lábamra az előjegyzésem megvolt 2013. júniusra.
Ekkor B2 kategóriájú rokkant ellátást állapítottak meg. Októberben voltam a 3 éves kontroll bizottsági felülvizsgálaton, közben sajnos több problémám is adódott, fóbia, tüdőtágulat, most C2 kategóriába soroltak, kevés pénzbeli emelést is kaptam. Kérdésem az lenne,hogy ehhez a kategóriához sem jár az utazási kedvezmény? Sajnos elég sokszor kell mennem kontrollvizsgálatokra és a 35o Ft-os buszjeggyel mindig nagyon sokba kerül.Még annyit mondanék, hogy kimondottan korrektül viselkedett velem a bizottságon a szakértő asszony.

gyulazsolt # e-mail 2016.12.29. 08:10

Köszönöm szépen.

13ricsi # e-mail 2016.12.28. 08:13

Boldog újévet kivánok mindenkinek és jó egészséget hozzá. Agusztusban voltam a hatodik felülvizsgálatomon tegnap megjött a határozat 4-fél hónap után rokkant ellátás D kategória 26% egészsség rehabra nem javasolt, 1959- márciusi születésü vagyok a következö felülvizsgálat 2019 08. hó ez van irva a határozatba, ha megélem akkor 60 és fél éves leszek lehet, hogy nem kell többet mennem felülvizsgálatra?

nico56 # e-mail 2016.12.26. 10:02

gyulazsolt

Nincs tennivalód,majd kapod a behivót mint régen.

gyulazsolt # e-mail 2016.12.16. 20:04

Tiszteletem!

Érdeklődnék, hogy nekem a legutóbbi határozatban az van, hogy : Felülvizsgálata: felülvizsgálat ideje 2017.04. hó.
C2, Rokkantsági ellátás kapok.
Nekem most kérvényeznem kell a felülvizsgálatot, vagy küldik automatikusan, mint régen.

csiribungo # e-mail 2016.12.14. 15:36

Kedves exrokki!
Én is most ebben a cipőben járok .már meg volt az első tárgyalásom. Ha meg adsz egy email címet elküldöm az én kereset levelem ..ha nem akkor ide pontokba szedve leírom..én mit írtam bele...
ha még nem kaptál mástól segítséget .Üdv: Judit

Magdalena5 # e-mail 2016.12.14. 12:57

Szeretnék egy esettanulmányt megosztani:
Helyszín:. Debrecen, 2016. november, december
Onnan kezdem, hogy 2015. október 7-én (a nyári felpörgetés miatt- pedig már azt hittem megúszom, olyan lassan haladnak a felülvizsgálatokkal) meg kellett jelennem a bizottság előtt.
A vizsgálatról annyit, hogy nem volt kimerítő, olyan kérdéseket tettek fel, ami lett volt írva, nem is igen vizsgáltak meg. Ennek következményeképpen az ítélet: D kategória 72%.
Gondoltam 2018-ig nyugi van.
De nem ám:
Idén november új ellátás t igényeltem, mivel saját jogon jár az emelt családi pótlék.(Két éve meg kellett szüntetnem, mivel a jövedelmem meghaladta a törvény szerinti, akkori évjáratú minimálbért, s mivel bejelentési kötelezettségem van, nem akartam, hogy emiatt kellemetlen helyzetbe kerüljek, jeleztem a hivatalba, hogy helyzet van, tudomásul vették, majd megszüntették az emelt csp. folyósítását. Ott mondta az ügyintéző, ha változik a helyzet, akkor visszaigényelhetem.
Nos, az idén megváltozott. Első körben elmentem azz illetékes hivatalba és elmondtam mi a helyzet. Adtak papírt, amit ki kell tölteni az igényhez, s ott mondták, hogy jövedelemigazolást kell csatolni a kérelemhez, illetve mikor megkérdeztem, hogy kell –e valami orvosi papír, akkor az ügyintéző az válaszolta, hogy nem, mert behívnak felülvizsgálatra.
Egy hét múlva a szükséges papírokkal visszatértem, ott már egy másik ügyintéző vette át a doksikat, vittem magammal a leszázalékolással kapcsolatos határozatot is. Ott volt egy kis eszmecsere, mert az ügyintéző bizonytalan volt abban, hogy most így jövedelem+ ellátás mellett jár-e nekem emelt csp.
Mondtam neki, hogy nyáron rákérdeztem az emelt családi pótlék visszaigénylésére: ezen juttatások nem zárják ki ezt az ellátást (természetesen csak korlátokkal).
Az ügyintéző azért elengedett egy rövid telefont, végül azt mondta, hogy rendben, kivizsgálják.
Kérdeztem mi lesz a következő lépés, be fognak-e hívni vizsgálatra. Mire a nő mondta, hogy nem fognak, mivel végleges vagyok a rendszerük szerint .
(Gondoltam, én tudom, hogy az állapotom végleges, tehát nem fog javulni, de akkor miért kell mennem felülvizsgálatra 2018-ban?)
November végén megérkezett a válasz: December 7-én mennem kell felülvizsgálatra. Mondom faja!
Elmentem. Egy lájtos vizsgálat és beszélgetés és némi várakozás után közölték, várjak a határozatra. Hazamentem.
December 13-án kaptam meg a választ: December 23-án 9:00 felülvizsgálat. Komplex minősítést csatoltak a behívóhoz.

Most akkor nem értem, és a következő kérdéseim lennének:

  1. Miért nem tudnak dönteni? (Vagy ez is a döntési mechanizmus része? Próbák elé állítanak, mint a mesebeli hőst a nagy nyereményéért?
  2. Elvehetik azt is, amit megítéltek 2018-ig?
  3. Van más lehetőség?
haka64 # e-mail 2016.12.13. 11:15

Üdv mindenkinek!
Nemrég adtam be a felülvizsgálatra a kérelmet, mert dec. 31-én lejár a jelenlegi rehab ellátásom, így 2017.01.01-től igényelném az újbóli megállapítást. Jelenleg közmunkásként dolgozom, 2017. febr. 28-ig. A rehab szerv közlése szerint emiatt el fogják utasítani a kérelmet, tehát akár két havi rehab ellátást is bukhatok. Ez szerintem vérlázító! Egyik oldalon késztetnek (kényszerítenek) a munkavégzésre, másik oldalon emiatt büntetnek?!

juhlaci # e-mail 2016.12.10. 11:18

exrokki! A lakóhelyed szerinti közigazgatási és munkaügyi bírósághoz 3 példányba tértivevényesen. leírod a tényállást iratokat szerintem nem kell küldened, mert úgy is igazságügyi orvosszakértőhöz fog küldeni először. Ha szerencséd van akkor az fogja ismerni a másodfokon vizsgáló orvost és helyben hagyja a százalékot. Ez volt Szegeden. Egy utca és egy tér választja el egymástól a két hatóságot. Könyökmankóval menj és a zoknit se húzd fel a vizsgálóba!!!!

exrokki? # e-mail 2016.12.10. 05:18

Sziasztok!
Tudna valaki a 3. fokhoz a komplex vizsgálat miatt keresetlevél mintát ,hogy kell megírni és mit kell tartalmaznia?
Kérem aki írt már segítsen.
Üdv.:eyrokki

Sziasztok!

Fruktóz # e-mail 2016.12.07. 12:41

Olyan kérdésem lenne, hogy tavaly megállapítottak nálam fruktóz intoleranciát, hasnyálmirigy alulműködést és emésztési zavart.Beigazolt laktóz, glutén intolerancia nincs de mégis panaszt okoz..Ha egy kis stressz ér vagy napi 10 percnél többet megyek egyből görcsölök hasmenés stb.. Kb 10 éve a két és a háromhegyű billentyűk elégtelensége is felszínre került gyógyszert szedek magas pulzusra.Van esélyem hogy elindítsam a rokkantságit mert így nem tudok most dolgozni sokszor itthon is épp elég ..35 éves vagyok.

ticsa # e-mail 2016.12.06. 14:32

Jónapot aki idén lett rokkantsági ellátott az is kap erzsébet utalványt?Horváth.

bíróutáló # e-mail 2016.12.03. 09:24

Rossz, hogy az ünnepek alatt megrendezett vásárok, karácsonyi rendezvények,úgy tartanak, hogy már ki menni sem tudok közzéjük, mert se járni, se állni semmi nem megy de azért idén, a felűlvizsgálaton az örmestert játszó nő, ( nemhiszem hogy doktorált valamiböl is) az olyan flegmán nézet meg, felületesen, és aztán miután közöltem vele, ( zárójelentések, rokkantosított iratok, nyugdíjaztatásról)hogy nem tudok már mozogni a csípőm is kezd tönre menni, a véleményezésben, a szemetek, "Elsődleges betegségnek" Magas vérnyomást vették, a mozgáskorlátozottságomat, semmibe vették, leleteimet, zárójelentéseimet nem adták vissza, ( sőt ők se abból "dolgozta") így a rokkantparkolói kártyámat elvették.Mocskos szemét ez az ország, de nem kellene beállniuk, az esküt tett adócsaló, orvosoknak is beállniuk, a sorba, hogy nyírjuk a mozgássérűltet, , sokba vannak az álamnak.

MajorDomus # e-mail 2016.12.02. 23:56

Az nem, de a rokkantsági ellátott igen!

fületlen # e-mail 2016.12.02. 19:39

ÉRDEKLŐDNÉK HOGY VALAKI MEG TUDNÁ NEKEM ÍRNI HOGY MOST A ROKKANTSÁGI ELLÁTÁS KAP E ERZSÉBET UTALVÁNYT KÉREM ÍRJÁK MEG KÖSZÖNÖM

házimanó # e-mail 2016.11.24. 15:34

Kedves Fórumozó Társak!
C2 rokkantsági kategóriában vagyok, köv. felülvizsgálat ideje 2017. január. Tehát hamarosan. Sajnos nem tudom, ezért szeretném kérdezni, nekem kell kezdeményezni a felülvizsgálatot, vagy küldenek értesítést? A másik kérdésem a Szakértő Asszonyt, Julikát el lehet-e érni levélben, postai úton, tudja-e valaki a címét. Sajnos vannak olyan sorstársaink, akiknek nincs internetjük, meg ha volna sem értenének hozzá, viszont problémájuk, kérdésük bőven akad. Sajnos több mint 200 km-re lakik egy kedves ismerősöm, nem tudok neki segíteni, de Julika postai címe esetleg megoldás lehetne számára.
Esetleg hallottátok-e, a megdézsmált ellátások ügyében történt-e már valami előrelépés, vagy végleg a minimálbér töredékén kell tengődnünk életünk végéig? Ha azt is el nem veszik....
Üdv. Házimanó

Vargul #   2016.11.22. 19:23

Nesa, csak néhány gondolat az eredményről, amit írtál.
Egyrészt a komplex minősítés táblázata alapján megvan milyen százalékoz hoznak ki.
Ha nincs aktiv gyulladásod akkor akár 50% alatti is lehet az egészségKÁROSODÁSod (ha nincs 40, akkor nem vagy jogosult megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatos szolgáltatásokra).

Mivel a szakértők feltehetően azt a választ kapthatták Tőled (ez a feltételezésem),
hogy nem vagy képes tömegközlekedni vagy közlekedésben részt venni saját erődből, olyan messze laksz és nincs aki naponta munkába hurcolna
vagy épp a kezeid használhatatlanok arra, hogy autót vezess, ezért a 45% károsodáshoz tartozó B1 és B2 közül utóbbi (B2 - rokkantsági ellátás jutott).

Szalmakalap # e-mail 2016.11.22. 12:06

Tisztelt Szakérő Asszony!

A párom múlt héten, november 15-én volt komplex felülvizsgálaton. Ma megkapta a határozatot. OEK: 50%, maradt C2-ben.

Felülvizsgálathoz az van írva, hogy felülvizsgálata nem javasolt. 59 éves éves. Azt jelenti, hogy többet nem hívják?

Köszönettel: Judit

exrokki? # e-mail 2016.11.16. 12:37

Sziasztok!
A birósági,igazságügyi orvosszakértői szakasz, az igazságügyi orvosszakértő,küld még szociális,foglalkozás úgyi szakértőhöz??Ha valaki tudja,legyen szíves írja meg,hogy zajlik le a folyamat??
Üdv.:Exrokki

Sziasztok!

dethroner # e-mail 2016.11.15. 18:53

Köszönöm a segítő szándékú hozzászólásokat, a kioktatást pedig nem kértem. Nem ismerem a nyugdíjrendszert, nem vagyok tisztában a korhatárokkal. Az első és utolsó ilyen infó, még a régi, nők 58, férfiak 60 év volt. Most csak valakinek segíteni akartam ezzel, de úgy látszik ez az út már nem járható.

megrokkant #   2016.11.13. 12:54

semmit sem jelent, hogy 58éves vagy. Akkor jelenti azt ,hogy nem hívnak vissza ha elmullotál 60éves, a megjelőlt felülvizsgálat előtt. Ugy vagy benne a jelenlegi öregségi nyugdijkorhatáron belül 5évbe. Persze az nincs leírva a törvényükbe , hogy mielőtt eléred az előbb emlitett jelenlegi védett kort, ne hivhassanak vissza bármikor. Csak akkor vagy már biztonságba jelenleg ha 60éves elmullotál. De ezt annyiszor tárgyalták itt is meg más forumon is. És egyeseknek még mindig nehéz ezt megérteni. Igy neked is.

hkati2 # e-mail 2016.11.12. 19:20

Egy halvány reménysugár az érintetteknek :http://www.parlament.hu/…70/12870.pdf

nico56 # e-mail 2016.11.12. 01:18

Jozsi58
B.Júlia a szakértő lejjeb a poszt,továbbithatod neki emailben a kérdésed.

nico56 # e-mail 2016.11.12. 01:13

dethroner

A 63. év kizárólag az 1953-as születésüekre vonatkozik,sajnos!

Bori Bori # e-mail 2016.11.11. 19:57

58-ban született és 58 éves. Cukiság.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt