Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

fohász # e-mail 2015.11.06. 21:08

Jött egy postai értesitő ajánlott küldeményről, naggyon ideges vagyok! Vajon a leleteimet küldik vissza vagy behívtak??

not_so_Indigo # e-mail 2015.11.06. 12:52

Tiszetelt Fórum és szertkersztőség!
Érdeklődni szeretnék, hogy milyen ellátásban részesülhetek, miután 44%-os az egészségi állapotom, vagyis C2-es besorolású vagyok.
Azt szeretném tudni, hogy milyen ellátásra vagyok jogosult?!?!
A Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatás folyósításának ideje beleszámít-e a biztosított vagy biztosítási időbe?
Hol kell Rokkantási ellátást igényleni? Miután a Rehabilitációs központ ügyfélszolgálati munktársa csak azt kérdezte meg, volt- e 3 évnyi munkaviszonyom az elmúlt 5 évben? Mivel nem volt munkaviszonyom nem is foglalkozott tovább velem, csak kitessékelt az ügyfélszolgálati irodából.
Hol lehet rokkantsági ellátást igényleni, ha az NRSZH így működik?!
Gondolom ezek gyakran hallott kérdések, de értékelném a személyreszabott, tőmondatos válaszokat mivel koncentrációs készségem eléggé labilis. Előre is köszi!

marika1955 # e-mail 2015.11.05. 15:09

Tudni szeretném, hogy számíthatok e rá hogy felülvizsgálatra kell mennem? 1955. január 30-án születtem. 2012. január 1 óta rehabilitációs ellátott vagyok.
Az auguasztus 1-i jogszabály változás mennyiben érint engem?
Köszönöm Marika.

Tudni szeretném, hogy számíthatok e rá hogy felülvizsgálatra kell mennem? 1955. január 30-án születtem. 2012. január 1 óta rehabilitációs ellátott

nico56 # e-mail 2015.11.04. 20:25

yenifer!
Az alábbi linken lévő kapcsolatot vedd fel,ahol szakszerű utbaigazitást kaphatsz.

http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

fohász # e-mail 2015.11.04. 06:50

Immaculata es favonat! Teljesen eltévesztettétek a fórumot!

favonat # e-mail 2015.11.02. 17:44

Szervusz Immaculata!

Köszönöm válaszodat, így azért már érthetőbb. De azért ahogy olvasgattam a fórum hozzászólásait több helyen, ez a "felélés" szó sok helyen mást jelentett. És tényleg nagyon szerteágazó és komplikált az ügy. Ha esetleg megbántottalak, akkor bocsi, nem volt szándékos. De gondolhatod, hogy engem,aki nem vagyok szakember, kissé megkavar ez a dolog. E-mail címet kaphatok tőled? Köszi.

És köszönöm.

yenifer # e-mail 2015.11.02. 16:38

Tiszteletem! Egy érdekes kérdéssel fordulok önökhőz,Én 2013-ban rehabilitációs ellátást kaptam,B1 kategoriában voltam.Elmentem egészen a Bíróságig,átraktak B2-be,rehabilitációja nem javasolt.A tárgyalásom februárban volt.Visszamenőlegesen is elszámoltak,rehabilitációs jog címén,27900-ról emelkedett 41300ft-ra.A mai nap kaptam meg a határozatot,amit vártam február óta,ebben az szerepel,hogy 2016 január 1-től rokkantsági ellátást kapok,amit levettek 27900ft-ra.Nem tudom mi alapján modositottak.Erre szeretnék választ kapni.A választ előre is köszönöm!!

Immaculata # e-mail 2015.11.02. 13:39

Azt ugye nem mondod komolyan, hogy a teljes tetőcsere, az aljzatbetonozás, vízszigetelés - nem sorolnám tovább, a jövedelem felélésének számít? Ezt ugye nem gondolod komolyan. Az ingatlanból befolyt vételár pedig bankkivonattal bizonyítható. Lehet, hogy a vételár felét, amit kifizettem, azt is feléltük? A hitel fele az ő nevén van, amiben lányom az adóstárs.

Ok. Ha felül emelkedem a stílusodon, akkor a tények a következők:
Az ingatlan 1/-2 - 1/2-d arányban a volt élettársad és a lányod nevén van, igaz?
Nu, a lányod javára vett ingatlan ajándéknak minősül.
Mivel a lányod a tulajdonos, ezért amit nem ajándékként szántál felújításra, annak a fele összegét a lányodtól követelheted. A másik fele az élettársi kapcsolatban felélt beruházásnak minősül.
Ha komfortnövelés történt, akkor lehet tulajdoni igényed, de az állagmegóvás nem minősül annak.

A párod fele tulajdoni szerzeménye közös szerzemény veled, így annak fele tulajdoni hányada a te tulajdonod. Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos vagy az ingatlan negyed részében.

Ha gondolod, az ajándékot visszakövetelheted a lányodtól. Egyelőre nem tudni, hogy mi a problémád, kitől és mit szeretnél követelni, csak össze vissza vagdalkozol.

Immaculata # e-mail 2015.11.02. 10:49

hát azért ez így egy kicsit durva.

Most nincs rád időm, főleg, ha egyre durvábbakat írsz, már nem is lesz kedvem válaszolni.

Azt írtam, hogy a felújítás felemésztődött, ennyivel többet ér most az ingatlan. Minden máshol lenne kereseti követelésed, de nem abban a formában, ahogyan azt most előadod, ezért írtam az átgondolást. Hozzád dupla tarifa megállapítása lenne javallott és ezt nemcsak az ügy szerteágazásaként mondom.

A szavakat a magyar értelmezés szerint kell érteni.

favonat # e-mail 2015.11.02. 10:35

Munkásnő!

Igen, tényleg nehéz dolog. De mivel társam nem kívánt megházasodni - számomra érthető okokból - én ehhez nem is ragaszkodtam. A különbség csak annyi, hogy neki nem volt semmije, mert a volt felesége kirakta a saját házából egy táskával, nekem pedig volt egy öröklakásom és jó keresetem. Neki maradt a havi 50 ezres gyerektartás, amit hosszú éveken át fizettünk. Hát szóval tényleg nehéz. Nyilván keres az ember fia ügyvédet, de az sem baj, ha több oldalról járjuk körbe a kérdést. De azért azt állítani csak úgy, hogy feléltük az anyukám által adott pénzt, meg ami nekem volt, hát azért ez így egy kicsit durva.:)

munkásnő # e-mail 2015.11.02. 08:28

'favonat'.....,sajnos nagyon nehéz dolog ez,talán csak akkor könnyebb,ha házasságban élnek az emberek,hiszen ott más a "szabály",de persze ott is van olyan,hogy ha nem a kezdetektől "építik fel az életüket",akkor vagyonmegosztásnál,ha válás van,adódhat gond,ha pedig haláleset akkor az öröklés szabályai a mérvadók! Ha nagyon bonyolult akkor még esetleg ügyvéd közreműködése is kellhet ! Üdv.

favonat # e-mail 2015.11.02. 05:22

Immaculata!

És még valami: ezen az alapon azt is lehetne mondani, hogy élettársammal nem közösen fizettük a hitelt, hanem ő fizette egyedül, az én fizetésemet pedig feléltük - ami nem kevés volt, de azért ez így ugye nem állná meg a helyét. Vagy, szerinted igen? Mert akkor igen érdekes helyzet állna elő: Én eltartottam szegény páromat, ahelyett, hogy a saját gyerekemnek adtam volna a pénzt. Arról nem is beszélve, hogy betegségének négy éve alatt egyedül én ápoltam és gondoztam, s mivel az utóbbi évben nem volt munkahelyem, rokkant ellátásom és az ő rokkant ellátása pedig nem tudta fedezni a rezsit, a hitelt, az ahhoz kapcsolódó havi 30 ezres életbiztosítást, én vettem fel hitelt, hogy el tudjam látni a szükséges gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel, tisztességes étellel, amivel életminőségén tudtam javítani. (Biztos én voltam a nagyon hülye az emberi hozzáállásommal.) Ennek terheit is én viselem. Ehhez senki nem járult hozzá, egyedül én. Együttélésünk alatt magamra költeni, spórolni semmit nem tudtam, mivel minden pénzünket elvitte a hiteltörlesztés és a biztosítási összeg, a rezsi fizetése és más, egyéb háztartásokban is szokásos kiadások. Hát így állunk. És még a végén az fog kiderülni, hogy a lányom fizesse az örökösök helyett a fennmaradó hitelt is, nekem meg semmi követelésem nem lehet, mert önként és dalolva adtam be a közösbe a jövedelmemet. Hát na nem már.

favonat # e-mail 2015.11.02. 05:06

Immaculata!

Kiegészítés: párom az ingatlan felújításához csak 2006. augusztusától tudott igazolhatóan is pénzzel hozzájárulni, akkor jutott pénzhez, az épületbe viszont már októberben beköltöztünk. Szóval nem éltük fel, hanem a házba forgattam be a már felsorolt összegeket.

favonat # e-mail 2015.11.02. 05:03

Immaculata!

Mi számít vagyonfelélésnek? Az ingatlant 2005 évégén vettük, igazolhatóan a saját ingatlanom eladásából származó bevételből erre a célra X millát fizettem ki, a fennmaradó vételárból és édesanyám kp. ajándékából, amit 2005 végén erre a célra kaptam (tanúval igazolni tudom,mivel édesanyám Németországban élt, barátnője hozta a pénzt, erről kj. előtt nyilatkozott is) kezdtük meg a felújítási munkát, páromnak nem is volt erre fedezete. Azt ugye nem mondod komolyan, hogy a teljes tetőcsere, az aljzatbetonozás, vízszigetelés - nem sorolnám tovább, a jövedelem felélésének számít? Ezt ugye nem gondolod komolyan. Az ingatlanból befolyt vételár pedig bankkivonattal bizonyítható. Lehet, hogy a vételár felét, amit kifizettem, azt is feléltük? A hitel fele az ő nevén van, amiben lányom az adóstárs.

Immaculata # e-mail 2015.11.01. 18:00

Az ingatlanon közösen végeztünk felújítást, mindkettőnk jövedelméből, édesanyám erre a célra nyújtott igazolható készpénz ajándékából, és az igazolható, a kapcsolatunk előtt meglévő külön vagyonomból.

Ez felélt kiadásnak számít, nem tudod érvényesíteni. Át kellene ezt gondolni.

favonat # e-mail 2015.10.31. 08:41

Bocsánat, ezt nem ide szándékoztam írni. Átteszem az örökléshez.

favonat # e-mail 2015.10.31. 08:40

Szép reggelt kedves Szakértők!

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogyan kell összeállítani vagyonmérleget. Hagyatéki hitelezői igényt szeretnék benyújtani. Van egy ingatlan, amit az élettársi kapcsolat alatt vásároltunk, felét igazoltan én fizettem, felét élettársam hitelből, amire még több milliós(nekem nagyon sok) tartozás áll fenn. Ő sajnos elhunyt. Az ingatlanon közösen végeztünk felújítást, mindkettőnk jövedelméből, édesanyám erre a célra nyújtott igazolható készpénz ajándékából, és az igazolható, a kapcsolatunk előtt meglévő külön vagyonomból. Kérdésem az, hogyan kell beállítani a vagyonmérlegbe a hitellel terhelt ingatlant, a közösen fizetett törlesztőrészleteket.

Ezen kívül az élettársam korábban felvett személyi hitelét is én törlesztettem, szintén igazolhatóan a saját bankszámlámról Kerestem ilyen mintát a neten, de sehol nem találtam. Ha valaki feltenne egy ilyet, azt nagyon megköszönném.

Nesi45 # e-mail 2015.10.31. 08:29

Kedves fohász és ma-ma!
Nem vagyok benne biztos, hogy megéri fellebbezni mert a fizetésem meghaladja a megengedettet. Az oly kevés járandóságért meg nem tudom feladni a munkahelyem! A megjelentetett listában(NAV) meg konkrétan az én betegségem nem olvasható BNO kód szerint. Ha kódoláson belül esetlegesen van lehetőség keresgélni azt szerintem a háziorvosnak tudnia kéne. Jelenleg kérdezés alatt van a dolog! Gondoltam hátha van itt valaki aki hasonló cipőben jár és tud iránymutatást adni!
Szép napot mindenkinek!

fohász # e-mail 2015.10.30. 14:46

Nesi45
Ha megszüntették a járadékodat, akkor nincs mit veszítened, nem áll fenn az a veszély, hogy fellebbezés után kevesebb lehet a pénzed, akkor szerintem egy, ilketve két probát megér a fellebbezés.

ma-ma # e-mail 2015.10.30. 08:20

Nesi!

Nem tudnád megfellebbezni?

Hetek óta próbálok ide írni vajon megjelenik?

Nesi45 # e-mail 2015.10.29. 10:26

Üdvözlet!
Valakitől aki ért hozzá, kérdezném, hogy 4 gerincműtétem után járhat e valamiféle támogatás? Járadékomat megszüntették. Orvosszakértői vélemény alapján megváltozott munkaképesség csökkenésem 40%.
Köszönöm!

rehabkerdes # e-mail 2015.10.28. 17:21

Kedves Fórumozók!
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy egy fogyatékos ember hány féle ellátásra lehet jogosult és mely ellátások ütik egymást? Milyen jogszabályokban tudok utána nézni?
A fogyatékossági támogatás, rokkantsági járadék megvan... esetleg más?

Köszönettel,

hkati2 # e-mail 2015.10.28. 06:07

Lehet nem jó helyen teszem fel a kérdésem , de talán így is kapok érdemi választ ! Gyermekem 29 éves születése óta mozgáskorlátozott, 1997-től árvaellátásban részesül. Ez év májusában voltunk az Nrszh bizottsága előtt 53 %-os /MMK 43 %/ végleges rokkantnak nyilvánították.A kérdésem az lenne , hogy /jelenleg dolgozik/ mivel folyamatosan romlik az állapota és kérdéses meddig bír még dolgozni akkor ezen szakvélemény alapján bírálják-e el a komplexen a rokkantságát ? Vagy akár , még ezt is elveszítheti ? Én az új /"A komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet módosítása" / szabályozás alapján automatikusnak érzem , de erre szeretnék biztos választ kapni. Köszönöm a segítséget !

BJúlia # e-mail 2015.10.25. 21:06

Ircsi és Nico
NINCS értelme itt írogatni felesleges szövegeket, mert jól tudja mindenki, remélhetőleg Önök is, hogy minden eset más, és mindenki, aki megtisztelt weblapomon és kizárólag a weblapomon lévő email címemen megkeresésével, annak meg is írtam, mondtam, hogy mi vonatkozik rá, mert CSAK a KONKRÉT TÉNYEK ismeretében esetre vonatkozólag lehet korrekt, hiteles választ adni.
Weblapom tájékoztató, általános jellegű, külön-külön eseteket, példákat nem tartalmaz, ahhoz nagyobb tárhelyet kellene fizetnem, és felesleges előre kitalált eseteket illusztrálnom, amikor ezren keresnek weblapom email címén, megtisztelnek, ha konkrétan tudni szeretnék, rájuk mi vonatkozik.

Sajnálom, ha ez zavarja Önöket.

beteg62
Önnek csak a személyes vizsgálat alól mentesítheti a Rehab Hatóság, ha 8 napon belül visszaküldött igazolásai elég meggyőzőek lesznek a Hatóság számára, hogy a papírok alapján dönteni tudjon. Ha nem tud egyértelműen dönteni, akkor még hívhatja személyes vizsgálatra is.

Hogy mi fog történni, nem vagyok jós, senki sem az, nem látunk Hatóság fejébe.
De jogorvoslatra van lehetőség természetesen.

Ha pedig mindenképpen menni akar valaki, megszüntetni a fórumot, akkor jöjjenek egy másik fórumra kérdezni, ahol lehetséges a moderátori munka, itt a megváltozott munkaképességűek fórumára, amit egykor nekem készített egyik kedves sorstárs:
http://users.atw.hu/…um/index.php
Vagy kérdezzen szakmai honlapomon található email címen és csakis azon válaszolhatok, ahogyan eddig, akik megtiszteltek:
http://www.versenykepesseg.eu/

Az, hogy eltűnök innen 1-2 hétre, komoly oka van, néha engem is elsodor időnként a teendők futószalagja (álláskeresés, munkahelyi-, családi-, egészségi gondok), időhiányban szenvedek többek között.

DE MINDIG válaszoltam email, aki szakmai weblapomon keresztül megtalált, és megtettem, ami tőlem telt (tájékoztatás rehab gazd szakértőként szakterületemen: felülvizsgálat, ellátások, foglalkozási rehabilitáció), fellebbezés, kereset,...,

mert megtisztelt személyes megkeresésével, mert 3 rossz tulajdonságom van: őszinteség, tisztesség, maximalizmus, és a 4., hogy másoktól is elvárom.

HA képesek összetartani, együtt maradni, a lényegre koncentrálni, és kipergetni maguk közül (persze a moderátor segítségével, köszönjük), aki nem a fórumon céljaira koncentrál, vagyis segítség azoknak, akik a "leszázalékolás" -sal kapcsolatban kérdeznek. Tehát 2012-től a megváltozott munkaképességű személyek ügyeivel kapcsolatosan. (2011.évi CXCI.tv. és ehhez kapcsolódó jogszabályok)

Az ember is arrafelé fordul (mint a virág, vagy a napraforgó tányérja), amerről fény és melegség sugárzik, meg kell őriznünk önmagunk és kapcsolataink fényét, melegét, a törődést (úgy a családban, munkahelyen, az országban, itt a fórumon,

ezt megtartani szükséges, úgy vélem, mert egységben az erő. és

Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, a mellyel ti mértek. (Lk. 6,38)

Legyünk büszkék magunkra, hogy korlátainkkal egyetemben is van bennünk kellő tehetség, értelem és kezdeményezés, hogy teljesítsük küldetésünket e világban. Korlátaink lehetnek ösztönző erők, hogy jobbak akarjunk lenni. Dhemosthenész például súlyosan beszédhibás volt, kavicsokkal szájában elszántan gyakorolta a beszédet és kiváló, görög szónok vált belőle, Churchill szintén ezt a fogyatékosságát küzdötte le. Napóleon alacsony termete miatt szenvedett, de nagy hódító vált belőle. Thomas Edisont kirúgták az iskolából, Helen Keller vak és süket is volt, mégis más embereken segített egész életében. Sorolhatnám...Konklúzió: tegyük meg azt, ami legjobb képességeinkkel telik tőlünk nagy elhatározással, meggyőződéssel, elszántsággal, pozitív gondolatokkal.

Első fok határozata a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.
Másod fok ált.helyben hagyja első fok döntését, mert Nrszh a felettes szerve Rehab Hatóságnak, így bírósági ügyek sorozata lesz az eljárásból, amely ugyan illeték -, költségmentes, de minden perre igaz, hogy a vesztes fél fizeti a nyertes költségeit, ha az kéri, és bíróság megítéli.

Sok ember nem bírja a pszichés terhelést, amely ezzel jár, hiszen a felperesnek (Önnek) kell bizonyítania (első fok idején fennálló állapotát szakorvosi-, háziorvosival), eljárni tárgyalásokra, 1-2-2,5évig is eltarthat. Ügyvédre nincs pénze ált. embereknek, vagy közben feladják. De azért sokan küzdenek.Segítővel végig lehet csinálni, aki segít a megfogalmazásban, elmondja a megfelelő időben, mikor mit lehet, kell tenni vagy tenni.Mik az alternatívák.
Persze ha van ügyvédre pénze, azt is megteheti, hogy felfogadja.

Mindezt sajnos csak akkor érzékeli bárki (pl.döntéshozók közül), ha hasonló helyzetbe kerül ő vagy szerette, közeli ismerőse, és akkor döbben rá, hogy minden ember ÉRTÉK, mindenkinek joga van az élethez és méltóságteljes, emberséges Emberi élethez.

Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták. (Mt. 7,12)

Most mennem kell, ha időm engedi jövök, addig is weblapomhoz, és csakis ahhoz tartozó email címemre válaszolok rehab gazd szakértőként készséggel szakterületemen, ha egészségem, családom, időm engedi, ha megtisztelnek (és ha nem "fojtogatnak nagyon", vagy akkor tán "csak azért is".

Szép hetet.

Business Law # e-mail 2015.10.25. 20:17

fohasz,

egy masik forum szabalyzatanak megvitatasa igy nemigazan tartozik peldaul ide. Egyebkent ez ahogy leirja nem moderalas. Tegyen jogi lepeseket a forum ellen.
De ha nem megy oda tobbet, szerintem akkor sem veszit semmit! :)))
(Par topikba beleneztem...mar, ha jo helyen neztem....sok suketeles.)
Itt sincs szamomra elfogadhato moderalas.

Egy biztos, forumokon konkret valos adatokkal torteno regisztracios feltetelek kellenenek. Es egyseges, szigoru moderacio.