Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

megrokkant #   2016.11.13. 12:54

semmit sem jelent, hogy 58éves vagy. Akkor jelenti azt ,hogy nem hívnak vissza ha elmullotál 60éves, a megjelőlt felülvizsgálat előtt. Ugy vagy benne a jelenlegi öregségi nyugdijkorhatáron belül 5évbe. Persze az nincs leírva a törvényükbe , hogy mielőtt eléred az előbb emlitett jelenlegi védett kort, ne hivhassanak vissza bármikor. Csak akkor vagy már biztonságba jelenleg ha 60éves elmullotál. De ezt annyiszor tárgyalták itt is meg más forumon is. És egyeseknek még mindig nehéz ezt megérteni. Igy neked is.

hkati2 # e-mail 2016.11.12. 19:20

Egy halvány reménysugár az érintetteknek :http://www.parlament.hu/…70/12870.pdf

nico56 # e-mail 2016.11.12. 01:18

Jozsi58
B.Júlia a szakértő lejjeb a poszt,továbbithatod neki emailben a kérdésed.

nico56 # e-mail 2016.11.12. 01:13

dethroner

A 63. év kizárólag az 1953-as születésüekre vonatkozik,sajnos!

Bori Bori # e-mail 2016.11.11. 19:57

58-ban született és 58 éves. Cukiság.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Bori Bori # e-mail 2016.11.11. 19:54

65 év. Vagy ha rendelkezik 40 év jogosultsági idővel, akkor most rögtön.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

dethroner # e-mail 2016.11.11. 19:41

Bocsánat, eddig azt hittem nők esetében 63 év a nyugdíjkorhatár. 1958-as születésű nő hány évesen tölti be a nyugdíjkorhatárt?

tass56 #   2016.11.11. 19:15

Elszámolsz valamit,mert ha most vagy 58 éves,akkor 65 évesen töltöd be a korhatárt, és még7 éved van hátra.

dethroner # e-mail 2016.11.10. 20:30

Annyival egészíteném ki az előző kérdésem, hogy az utolsó, tavaly április felülvizsgálat határozata szerint 2015.10. hóban esedékes a következő felülvizsgálat. Egy teljes év késéssel, 2016.10-hóban hívták vissza és vették el járadékát, holott 2016.06. hóban betöltötte az 58-at, vagyis a felülvizsgálat napján már az öregségi nyugdíjkorhatárig kevesebb mint 5 év volt hátra. Kérdésem, hogy jogosan hívták-e vissza?

dethroner # e-mail 2016.11.09. 18:17

Üdvözlet!
Van úgynevezett "védett kor", amit betöltve már nem hívják vissza felülvizsgálatra az ellátásban részesülőt? Pl ha egy nő idén már betöltötte az 58-at, őt védi már valami korkedvezmény?

Jozsi58 # e-mail 2016.11.06. 20:20

Két gerincsérv műtétem volt,nehéz fizikai munkát végzek vízvezeték-szerelőként 58 évesen.44 éves munkaviszonnyal rendelkezem.Saját BT-nek vagyok ügyvezetője és egyetlen alkalmazottja.Szeretném beadni egészségügyi felülvizsgálati kérelmemet a megváltozott munkaképességem miatt.Jelenleg táppénzen vagyok.
Kérdésem,hogy szükséges-e megszüntetni ügyvezetői tisztségemet és alkalmazotti munkaviszonyomat mielőtt a bizottság elé megyek?

BJúlia # e-mail 2016.11.01. 11:17

törölt felhasználó, és Mindenki,
időnként megfordulok fórumokon, idő hiányában, itt ritkábban.

Nesa,
SM betegek is különböző állapotúak lehetnek, mint mindenki más is, a funkció képességük is. A komplex minősítés attól komplex, hogy nem csak az egészségi állapotot vizsgálják, amely a leginkább meghatározza a munkaképességet, hanem a munkaképességet befolyásoló összes tényezőt vizsgálják, mindent, ami a munkaerő-piaci helyzetet befolyásolja.

D és E minősítés esetén Mmtv szerint szociális és foglalkoztatási szakértő nem vizsgálja a személyt ebben a két minősítési esetben, az egészségi állapot súlyossága miatt.

Minden felülvizsgálat veszéllyel jár (vannak kivételek), hogy még azt a minősítést sem minősítik, mint első fokon, azt is elveszítheti valaki adott esetben, amit addig megállapítottak. Nem tudom, az ÖN esete mit tartalmaz, de megkeresés esetén készséggel, önzetlenül tájékoztatom.

év57,
helytelen a jogszabályra hivatkozás, az nem C2 rokkantsági ellátottra vonatkozik, hanem egészen más esetre, hosszú magyaráznom.

fradi,
C2 rokk.ellátása van 2015.10.01-től felülvizsgálat 2018.08., 1956.08.21-én született, valóban az öregségi nyugdíjkorhatára betöltése napján, amely a 64. életév betöltését követő 183.nap, 2021.02.21. (1997.évi LXXXI.tv.) attól kezdve bármelyik napon kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását.
Így C2 rokk.ellátottként 2018.08.hóban öt évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lesz időben, így egy határozatot kap Rehab Hatóságtól, akkor tájt, hogy automatikusan, komplex minősítés, felülvizsgálat elvégzése nélkül rokkantsági ellátást állapítanak meg, a jelenlegi jogszabályok értelmében. Hiszen nem tudhatjuk, mi lesz 2018-ig, vagy holnap.
(Mmtv.19.§ /1a/bek.)

Fradi, ha egyszer már öregségi nyugdíjat megállapítottak, akkor nem választhat mást soha többé.Egyébként az Ön esetében (minden eset más lehet)sem választja az öregségi nyugdíjat vagy rokk.ellátás tovább folyósítását öregségi nyugdíjként, hanem ha kérte a fenti időpontban az öregségi nyugdíj megállapítását, és fennáll a jogosultsági feltétel, akkor a hivatal nem állapíthatja meg az öregségi nyugdíjat abban az esetben pl., ha az új kiszámolt öregségi nyugdíj összege kevesebb, mint a rokkantsági ellátása, ilyenkor, ha ez van az indoklásban, akkor kérheti a Nyugdíjfolyósítótól az rokk.ellátásának tovább folyósítását öregségi nyugdíjként.Az öregségi nyugdíj megállapítását pedig megint másik hivatal szintén a kormányhivatalon belül illetékes: Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatósága

MINDEN ESETBEN A HATÁROZATBAN olvashatót kell megvizsgálni, jogszerű-e, ezt készséggel megteszem, és önzetlenül elmondom, mik az alternatívák, ill. adott esetben mit kell tenni, mit tehet vagy tehet.

exroki,
Ön régi fórumozó, tudja, minden eset, helyzet, határozat, annak indoklása,...más- más, így arra a kérdésére, hogy mit kell írni a fellebbezésbe, kereseti kérelembe, mit tartalmazzon a jogorvoslat, sok mindentől függ, főleg a tényektől, amit nem ismerünk, mindig az adott határozat, szakvélemény, eset tartalmától függ.

Első-, másod fok közigazgatási eljárás, tehát Ket.(közig.tv.a 2004.évi CXL.tv.) tv. és Mmtv (2011.évi CXCI.tv.) szerint van határidő, másodfoké 50 nap, és betartja hivatal tavaly december óta, ez a gyakorlatban a tapasztalatom. Persze a közig.tv. szerint nem tartozik az ügyintézési időbe a tények tisztázása többek között, pl. leellenőrizzék az adatokat, az érintett nyilatkozatait,...Mint írtam, minden eset más. Adott esetről tudok konkrtét információt adni.
Bírósági eljárás a harmad fok, ott nincs határidő, a munkaügyi bírósági eljárás ezen társadalombiztosítási ügyekben eltarthat 1-2 évig is, bíróságtól és ügytől függően.

Egy ügyvéd sem garantálhatja egy ügy kimenetelét. Mert senki sem jós,de egy hozzáértő szakmailag, jogilag megalapozott beadvány ír. Csak jogszabály sértésre hivatkozva lehet jogorvoslatnak alapja. Ez az adott ügy dokumentumaitól függ, és a jogorvoslat tartalma is.

Bízom benne, segítettem eligazodni a jogszabályokban.

Akit érdekel saját esete a felülvizsgálattal jogorvoslati szakkérdéseivel kapcsolatban, igen, fontos a fellebbezés, kereseti kérelem megfogalmazása, a bizonyítási eljárás, az indítványok,...

bátran keressen rehabilitációs gazdasági menedzser, szakértőként, önzetlen tájékoztatást nyújtok szakmai weblapomon lévő elérhetőségeimen szakterületemen (felülvizsgálat, ellátások, foglalkozási rehabilitáció, jogorvoslat), mi mit jelent, mit tehet vagy nem tehet, mik a lehetőségei,...a konkrét tények ismeretében a vonatkozó jogszabályok alapján, tájékoztatom, hogy helyesen tudjon dönteni.

Kérésre megfogalmazom a fellebbezést, kereseti kérelmet rehab gazdasági menedzserként, ha van jogalapja. Támogató szakmai segítséget nyújtok.

Mindenképpen a témához jól értő, felkészült, e speciális szakterületen átfogó ismeretekkel rendelkező, tájékozott, tapasztalt, szakmai vélemény megfogalmazására képes személy alkalmas erre.

Az ismeretek, a nem megfelelő értelmezés, a jogalkalmazás hiánya, a jogszabályok nem kellő ismerete pedig komoly anyagi hátrányt okozhat.

Eddigi megkereséseket köszönöm, a további megkeresésekkel megtisztel, bár többet tehetnék: http://www.versenykepesseg.eu/

év57 # e-mail 2016.11.01. 08:20

Fradi van egy jó hírem,egy törvényváltozás miatt nem kell felülvizsgálatra menned mert öt éven belül vagy az öregségi nyugdíjig. "M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2015. évi 102. szám 17615
35. § Az Mmtv. a következő 38/C. és 38/D. §-sal egészül ki:
„38/C. § A 32. § (1) bekezdésében foglaltak alapján rokkantsági ellátásban és a 33. § (1) bekezdésében foglaltak
alapján rehabilitációs ellátásban részesülő személy esetén, ha

  1. az ellátást megállapító vagy a korábbi felülvizsgálati eljárás során hozott döntésben meghatározott időpontban

esedékes, vagy

  1. a 33. § (6) bekezdése szerinti

felülvizsgálati eljárás megindításának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam
az 5 évet nem haladja meg, a rehabilitációs hatóság a komplex minősítés elvégzése nélkül az ellátás változatlan
összegű, rokkantsági ellátásként történő továbbfolyósításáról dönt."

Nesa # e-mail 2016.10.25. 21:09

Segítségeteket kérem, mert nem jutok egyről a kettőre! 50 éves gyógypedagógus vagyok sclerosis multiplex nevű autoimmun betegséggel.Az első fokon 45% össz egészségkárosodást kaptam, s egy olyan megfogalmazást, hogy rehabilitálható, de a komplex körülményei miatt a rehabilitáció nem javasolt B2 kategória! Mit jelent ez? Mert sehol sem kaptam egyértelmű felvilágosítást?! A háziorvos szerint 20 órában dolgozhatom, de az NRSZH szerint a járadék megállapításának időpontjában nem, utána 20 órában / az egyik hölgy szerint/,a másik vélemény szerint ezt sem.Másodfokra is beadtam a kérelmemet, a neurológus többet állapított meg, de a munkaügyi és a szociális rész kiverte nálam a biztosítékot! A bánásmód: a kivert kutyával is szebben beszélnek, s több információt adnak pláne annak, aki először jár itt!
A segítségeteket köszönöm!

exrokki? # e-mail 2016.10.24. 10:44

Sziasztok!Szeretném megkérdezni,ha meg felllebbeztem az első fokú bizotság határozatát már ihonapja,mikor várható a 2.fokról a behívó??Van erre határidő adva az NRSZH-nak???Valamint ha az is fellebbezésre kerűl,mennyi idő a birósági,orvosszakértői szakasz???Ot is az igazságügyi orvosszakértő,küld még szociális,foglalkozás úgyi szakértőhöz??Ha valaki tudja mi mennyi idöt vesz igénybe és mi a menete,legyen szíves írja meg és minek kell álni a kereset levélbe,amit a bírósághoz kell beadni az NRSZH-n keresztül????
Üdv.:Exrokki

Sziasztok!

Lacaca #   2016.10.13. 16:01

Mindenkinek..
Most van lehetőség a "Valódi nemzeti konzultációnak" nevezett kérdőíven felvetni a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatos szemétségek problémáját, és a népírtó nyugdíjkorhatár emelést is.
Papírban is küldik, de facebookon is kitölthető.
Csodát nem kell várni tőle, de aki még él, és nem lett áldozat, az felvetheti a problémát.
A környezetemben nem csak a rokkantak, de a friss nyugdíjasok, és aktívak is nagyon magas százalékban halnak meg 62 év alatt.
Sokan lettek a 2012-es törvény, és korhatár emelés áldozatai.
A narkós rokkantaktól hallottam, hogy velük nem mernek szívózni, mert félnek a következményektől.

hokiss #   2016.10.04. 11:41

Köszönöm! Írok neki az email címére!

hokiss

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.10.04. 09:25

hokiss,

Ezt írta BJúlia, ezért gondolom:

Ezen a fórumon ritkán fordulok meg, nyomós oka van.
Index fórumon lévőknek rendszeresen önzetlenül segítek eligazodni a jogszabályokban, ill. szakmai honlapomon található elérhetőségeimen jelentkezőknek.

Menj az index fórumra ott próbálkozz nála.

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.10.04. 09:23

hokiss,

Itt ne kérdezd mert ki van tiltva.

hokiss #   2016.10.04. 07:21

Jó reggelt kívánok! Kérdésem nekem is az,hogy miért kapjuk a 6 oldalas kitőltendő adatlaípot? Nekem is kűldtek,és azt írták nedm hívnak be. Tavaly régi papírok alapján kaptam 70 % egészségkárosodásról Határozatot! Most kértek új íratokat.! Legutóbb 2011-ben bent voltam, akkor nagyon megvizsgáltak,és 70 % Volt már az új minősítés!Tavaly nem kértek papírokat! Az állapotom tovább romlik. Sokféle betegségem van,de mind baleseti szövődmény miatt,és ápolásra szoruló vagyok! Tehát Bernáth Júliától kérdezném,mi várható most! Köszönöm. Jani

hokiss

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.09.24. 15:32

T.Exrokki!

Úgy tudom a C2 rokkant ellátás lenne, és akkor maradt volna meg összegében is a korábban is kapott ellátásom ami még a rokkant nyugdíj volt ami végleges volt bíróság által.

Jól tudod, most csökkentett ellátást fognak megállapítani.
Véglegesség sajnos nem ér semmit, mert Fidesznek hála visszamenőlegesen mindenkit lenulláztak az új Balsay féle törvénnyel.

Tudna valaki segíteni,hogy a felülírtak alapján érdemes-e megfellebbeznem a határozatott??????????

Ha vizsgálatkor és határozatod szerint nem vettek figyelembe betegségeket, akkor érdemes tovább lépni, fellebbezni.

Mert úgy tudom hogy ha letelik a 36hónap megszünik minden és nem fogok semmit kapni.A munkahelynek is azért kellünk,hogy ne keljen a rehab. hozájárulást megfizetnie,ha ilyeneket foglalkoztat.
Mi történik ha lejár a 36 havi ellátás,mert úgy tudom mégegyszer nem kapható meg..???

36 hónap letelte előtt legalább 2-3 hónappal be kell nyújtani újból a kérelmet, hogy ha az állapotodban továbbra sincs javulás, akkor jogosult legyél továbbra is ellátásra. Elviekben beleköthetnek abba, hogy van munkahelyed így téged sikeresen rehabilitáltak és nem adnak tovább ellátást. NRSZH-tól függ. Rehab. ellátás többször is megigényelhető, nem csak egyszer adható 36 hónapig!
Ők is tudják, hogy ha elveszik az ellátást, akkor nem fognak alkalmazni mint megváltozott munkaképességű, így kiszorulsz a munka világából.

exrokki? # e-mail 2016.09.24. 11:56

Sziasztok!
Megkaptam a komplex minősítésemet a beadott orvosi íratok alapján ami 50% ,C1-kategória,36 hónapig rehabilítácíós ellátás.
Dolgozom részmunkaidőben és 46 éves vagyok.
Úgy tudom a C2 rokkant ellátás lenne, és akkor maradt volna meg összegében is a korábban is kapott ellátásom ami még a rokkant nyugdíj volt ami végleges volt bíróság által.
Tudna valaki segíteni,hogy a felülírtak alapján érdemes-e megfellebbeznem a határozatott??????????Mert úgy tudom hogy ha letelik a 36hónap megszünik minden és nem fogok semmit kapni.A munkahelynek is azért kellünk,hogy ne keljen a rehab. hozájárulást megfizetnie,ha ilyeneket foglalkoztat.
Mi lehet a kizáró ok a C2-höz????Mi történik ha lejár a 36 havi ellátás,mert úgy tudom mégegyszer nem kapható meg..???
Üdv.:Exrokki

Sziasztok!

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.09.07. 19:29

Hívd fel a területileg illetékes NRSZH-t. Telefonon is adnak tájékoztatást.

csabesz666 # e-mail 2016.09.07. 18:41

Május 23.-án voltam felülvizsgálaton (kb 1,5 éves késés után.) A mai napig nem kaptam határozatot. Hova tudok fordulni? A rokkant ellátásomat, eddig nem bántották.....

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.09.05. 09:50

Strasbourgba lett beadva pár kérelem, de eddig se híre, se hamva. Máskülönben sokat sejtető nyilatkozatot tett már Viviane Reding Európai emberi jogok képviselője, keményvonalas kritikusa, hogy tiszteletben kellene tartani a szerzett jogokat és vele együtt egységesíteni Európában a betegségek kategorizálását. Itthon olyan rendszert vezettek be Balsai alkotmányjogász nevével, hogy nagyon nagyon betegnek kell lenni ahhoz, hogy valamilyen ellátást kaphasson. Európában jelenleg a mi rendszerünk a legszigorúbb és arról nem is beszélve, hogy kevesebb ellátást állapítanak meg, mint pl. közmunkabért. Talán ebből is látni, hogy a törekvés milyen irányba halad. Utánunk szigorítottak Angliában, Lengyelországban és most készülnek hasonlóval Olaszországban is. Nem, hogy tiltakoznak a rendszer ellen, hanem több állam támogatja és dicsőítik. Ezek után Strasbourgtól mit várjunk????