Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

ezsuzsa # e-mail 2015.04.02. 15:58

Csemma78!
Neked folyamatos az ellátásod, így nem számítasz új belépőnek. Esetedben nem kell(ene) számolniuk az előírt biztosítási idő meglétét. Ha megkapod a legalább 40 %-os egészségkárosodást, jár az ellátás. Bár betegségeid alapján ennél magasabb százalékot kellene kapnod, de ez csak az én egyéni véleményem. Drukkolok neked!

csemma78 # e-mail 2015.04.02. 13:22

B. Julia koszonom a valaszat!

Nekem velemszuletett szivbetegsegem van,7 evesen oeraltak is,de biznyos szivelegtelenseg visszamaradt a mutet utan is. emiatt szazalekoltak le még 97-ben 19 evesen, akkor eleg volt 1 het munkaviszony.
Elmult 4 evben rokkantellatas mellett sem tudtam volna dolgozni,még reszmunkaidoben sem, mert mas betegseg miatt (szivmutet alatt kaptam vertranszfuziot, hepatitis c, erre kaptam kezelest,ami sikerrel jart,de olyan mellekhatasai vannak a kezelesnek, mint pl. egy kemonak,1 even at)
'97ben veglegesitettek, valoszinuleg korom miatt hivtak be ilyen hamar felulvizsgalatra, 40 ev alatt vagyok.

Sajnos a korabbi II. es stadiumu szivelegtelensegem mara 3as foku lett illetve mar 2 szivbillentyum is beteg a korabbi 1 helyett.
Most kell mennem felulvizsgalatra (1997 ota eloszor)
Sajnos sok a negativ tapasztalat, igy nem tudom,h mire szamitsak, kezeloorvosom szerint ne foglalkozzak vele, mert nem vehetik el szerinte az ellatasom, olyan merteku az allapotom.
Bar jelenleg még nem indokolt egy ujabb szivmutet,de fel ev mulva mennem kell tovabbi vizsgalatokra, mert már erik a dolog egy ujabb billentyu mutetre.
Ugye en nem tudok felmutatni 1095 munkanapot elmult 5 evben,hiszen végleges rokkant voltam, raadasul ezalatt az ido nagy része alatt (elmult 5 ev) kezeles alatt alltam ill. rehabilitalodott a verkepem stb....

Jovoheten megyek felulvizsgalatra.

Tenyleg nem tudom,h mire szamitsak, ugy tudom,h az 1095 munkanap kovetelmeny az uj belepokre vonatkozik, és azt sem tudom,h a jelenlegi betegsegem hany %ot ér.

Szalmakalap # e-mail 2015.04.01. 10:19

Kedves B.Júlia!

Köszönöm a válaszát!

BJúlia # e-mail 2015.04.01. 08:07

Most viszont mennem kell
Szép napot
email megtalálnak, ide hetente 1-2szer szoktam jönni, emailt gyakrabban nézem, naponta
Megtisztelnek megkeresésükkel, önzetlen útmutatást kapnak

BJúlia # e-mail 2015.04.01. 08:05

ancsa74
Azt írja"határozatot a megállapításról kaptam, visszaküldtem a nyilatkozatot" és
az ügyintézés idejére kérdez (más országból is kap ellátást és B2 ellátásról értesítette Hivatal).

Nos, ez csak egy értesítés volt Rehab Szakig Szervtől, amelyben értesítették, hogy B2 rokkantsági ellátásra LEHET jogosult, és nyilatkozzon kereső tevékenységéről, rendszeres pénzellátásáról, stb.
Tehát arról értesíti Hivatal, hogy az orvosi feltételeknek megfelelt a jogszabály értelmében (2011.évi CXCI.tv.) és most a jogi feltételket vizsgálja majd a nyilatkozata alapján a Hivatal.
Felveszi a kapcsolatot hivatalosan az Oep-pel, Nav-val, és a külföldi ország Szervével, ahonnan kap ellátást, miután minden TÉNY-t tisztázott Hivatal, ezután a tényeknek megfelelően hoz vagy elutasító vagy megállapító határozatot, amely ellen jogorvoslattal élhet.
A tényeket megismerve, leellenőrizve hoz határozatot, amit nem ismerünk, nem tudhatjuk az eredményt, de a határozatból megismerhetjük.

A határozattal, ha megtisztel (pdf elektronikusan, email címem a szakmai honlapomon www.versenykepesseg.eu), akkor meg tudom mondani, mi mit jelent, mit tehet vagy nem tehet, mi vonatkozik Önre, jogszerű-e a határozata stb.

Ügyintézési idő pedig az igény beadástól (ellátási) 60 nap, DE NEM számít bele Ket szerint (közig.tv.) pl. a tények tisztázása és szakvélemény elkészítése sem többek között.
Tehát nem tudni, konkrétan, meddig tisztázza a tényeket ebben az esetben a külföldi Szervvel, Oep-pel, Nav-val, hogy megállaípthassa vagy elutasíthassa az igényét Hivatal.

Cseme78
határozat függő, mikortól állapítható meg ellátás vagy megállapítható-e.
A határozat eredménye az orvosi-, és jogi feltételek milyenségétől függ.
Ha határozatával megtisztel, meg tudom mondani (pdf elektronikusan, szakmai honlapomon megtalálja emailom, ha gondolja, tájékoztatásom ingyenes, érintetteknek azért, mert én is megváltozott munkaképességű személy vagyok, ezzel segítem sorstársaim életét, és Hivatal munkáját is, ugyanis túlterhelt Hiavatl, ha van időm, önzetlenül segítem eligazodni az embereket a jogszabályokban szakterületemen: felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás.

Szalmakalap
Nincs választása, hogy rehabot vagy rokiellátást kéri-e. Kapott egy határozatot egészségi állapot 59% B2 minősítés, rokkantsági ellátás V összeggel, felülv.2017.03.
A határozat a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható. Tehát ezt kapja, ezt folyósítják. A választása az lehet, hogy jogorvoslattal élhet, vagyis fellebbezhet a határozat ellen, megfelelő formában és tartalommal 15 napon belül a kézhezvételtől számítva. Vagy nem fellebbez, elfogadja ezzel a határozatot.
Ha fellebbez, akkor Ön felperesként bizonyítani köteles alaposan a fellebbezésének indoklásában írtakat.
Az alternatívákat leírom szívesen, MINDEN ESET MÁS, ha megkeres emailomon, amit szakmai honlapomon megtalál (www.versenykepesseg.eu

Mint írtam, bárkit, aki rászorul és kéri segítségem, önzetlenül tájékoztatok, határozatának lehetőségeit ismertetem, mit tehet, mit nem, hogyan, jogszerű-e, megírom kérésére a fellebbezést, keresetet, ha van jogalapja stb.

Ennyit tudok tenni Önökért szabadidőmben, ha van időm, önzetlenül. Rehab gazd szakértőként korrektül hitelesen továbbra is

segal001 # e-mail 2015.03.31. 19:01

csemma78.Többen vannak véglegesítettek.Köztük én is .Nekem is jelentkezni kellett 2012 03-31 ig. De eddig még nem hívtak. Tudomásom szerint még kevés véglegesítetteket hívtak be. Hiszen akiknek időpontja van, azokat is sokkal később hívják be, mert nagy a csúszás. Úgy hogy kevés az információ, a végleges rokkantakról.Ha a c2 minősítést , vagy nagyobb kategóriát kapsz akkor megmarad a pénzed. Ha kevesebbet, akkor a pénzed is csökken. De ezt több tényező is befolyásolja.

ezsuzsa # e-mail 2015.03.29. 08:23

Szalmakalap!
Szerintem az nem vonatkozik rád, mert megszakításod volt, ezért új belépőnek vesznek, sajnos.

Szalmakalap # e-mail 2015.03.29. 07:30

Zsuzsa! Köszönöm az eddigi segítséget.

Mi az a megfogalmazás, hogy aki 2011. december 31-én rehab. járadékban részesült, akkor a rehab járadék összegénenek 140%-át veszik figyelembe annak a megváltozott munkaképességűnek, akinek 2014. január 1. után állapítják meg az ellátást?

ezsuzsa # e-mail 2015.03.28. 16:11

A törvényben leírtak alapján állapítják meg az összeget.
Új belépőnek számítasz, így az alábbi vonatkozik rád:
"a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka és legfeljebb a minimálbér 45 százaléka”"
A havi átlagjövedelmet számolják (ne kérdezd, hogy hogyan).
Én 2012-ben voltam "új" belépő, akkor a minimálbér 93.000 Ft volt, annak a 40 %-át kaptam, azaz 37200 Ft-ot.

Szalmakalap # e-mail 2015.03.28. 11:41

ezsuzsa! Köszönöm!

Egyébként mi alapján állapítják meg az összeget?

2010. 06.01-től 2012. 09.30-ig rehabilitációs járadékos voltam.2012. 10. 01-től - 2015. 01. 31-ig saját jogon nem vettem igénybe semmit, az özvegyi 60%-át kaptam.

csemma78 # e-mail 2015.03.28. 08:24

Szép hétvégét Mindenkinek!

Tapasztalatokrol szeretnek kerdezni.

Végleges rokkant voltam 17 even keresztul,most kaptam meg az értesitot,hogy mennem kell komplex minositesre. Anno 67%-om volt.

De olvasom,hogy nagyon sok embert visszanimositettek.

  1. kérdés: mi a tapasztalat a korabbi véglegesitettek kozott? volt olyan,akitol teljesen megvontak az ellatast?
  2. kérdés: április 10.-én kell mennem. ha ne talán tőlem is megvonnák, akkor gondolom az áprilisi nyugdijat még megkapom.Vagy még a májusit is? Csak hogy anyagilag fel tudjak keszulni rá.

Koszonom a valaszokat.

ezsuzsa # e-mail 2015.03.28. 05:37

Szalmakalap!
Ne válogass! Fogad el a B2-öt mert az a magasabb összeg.

Szalmakalap # e-mail 2015.03.27. 13:06

Segítségeteket kérem. Megkaptam a határozatot a komplex felülvizsgálatról.
"Egészségi állapot mértéke: 59%.
Állapota alapján a B2 minősítésű kategóriába tartozó.
Rehabilitálhatóság: egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt.
Felülvizsgálat ideje: 2017. 03. hó
A komplex minősítési bizottsági vélemény, illetve a rendelkezésre álló biztosítási idő adatok alapján rokkantsági ellátásra válhat jogosulttá". Ez mit jelent?
Melyik a jobb: rehab ellátás vagy rokkantsági ellátás? Választhatok? Összegben van-e különbség?

Köszönettel

rejtjel # e-mail 2015.03.25. 13:14

Kedves Júlia,
nagyon köszönöm kissé nyersen megfogalmazott válaszát. Mint bizonyára Ön is tudja, az állami szervek oldalain közzétett tájékoztatók épp azt a célt szolgálják, hogy az állampolgárnak, akinek nem ez a szakterülete, ne kelljen átrágnia magát a bikkfanyelven fogalmazott jogszabályokon. Témánkról szólva, a fő kérdés nem az, hogy biztosítotti időbe számít-e az aktív GYES, hanem, hogy jogszerző időnek minősül-e. Például ha egyetemista valaki, nem biztosított (nem járulékfizető), viszont a TGYÁS szempontjából (jelenleg) jogszerző időnek minősül az egyetemistaként eltöltött idő.
Természetesen a kérdésem az OEP illetékes főosztályának teszem majd fel. Általában nagyon segítőkész, és releváns hozzászólások vannak a fórumokon, különösen itt, a jogi fórumon. Eddig nagyon pozitív tapasztalataim voltak, de megjegyezném, hogy ezzel a válaszadási stílussal nem csinál kedvet szolgáltatása igénybevételéhez, hanem inkább elriaszt attól. Kicsit, kicsit kedvesebben. Köszönöm türelmét, Veronika

ancsa74 # e-mail 2015.03.17. 04:16

Jó napot kivánok

komplex minősitésen b2 kaptam.mivel szlovákiában élek és kapok rokkant nyugdijat igy ha jol tudom a különbözetet kapom meg...az ellátás 2012-től jár de még pénzt nem láttam. szeretném ha valaki felvilágositást adna meddig tart az ügyintézés.határozatot a megállapitásrol kaptam és azonnal visszaküldtem a nyilatkozatot.előre is köszönöm

BJúlia # e-mail 2015.03.13. 09:55

Szalmakalap

A táppénz és a rehabilitációs ellátás (B1,C1 minősített) egészségbiztosítási ellátás 2012-től a Tny (1997. évi LXXXI.tv. és 1997. évi LXXXIII.tv.Eb tv. alapján.
Utóbbi Eb tv. miatt 2014. január 1-jét követően bekövetkezett változások újdonságot jelentenek a több ellátásra jogosultaknak az ellátásválasztásban, valamint a pénzbeli ellátások naptári napi alapjának kiszámításában.

Az Eb. törvény 39.§-a rendelkezik az ellátások
együtt folyósításáról, míg 2013. december 31. napjáig hatályos jogszabályok értelmében az ellátások közötti választást szabályozta.

A 2011. évi CXCI.tv. (Mmtv) pedig
(4) A rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását szüneteltetni kell arra az időtartamra, amikor az ellátott
a)11 keresőtevékenységet végez vagy közfoglalkoztatásban vesz részt, ha a heti munkaideje a 20 órát meghaladja, vagy

  1. keresőképtelen.

A jogszabályokat a jogalkotók hozzák, a döntéshozók (adekvát minisztériumban javaslatot tesznek, vagy a képviselők előterjesztik és megszavazzák a törvényeket),
akiket az Emberek választottak.

A jogszabály írja elő, hogy Ön esetében (B1, C1) minősített rehab ellátott, szüneteltessék a keresőképtelenség ideje alatt többek között a rehab ellátását.
Együtt kell TUDNI értelmezni a jogszabályokat a megfelelőeket, a megfelelő §, bekezdést, pontokat.
A jogszabály szerint végrehajtanak a Hivatalok, és az emberek jogkövető polgárként betartják a jogszabályokat.
Ez van.
Ilyen egyszerű. Én csak tájékoztatom.
Bízom benne, segítettem eligazodni.

Weblapomon megtalálja elérhetőségem szakterületemen: felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatási rehabilitáció készséggel, önzetlenül tájékoztatom rehab gazdasági szakértőként, megtisztel megkeresésével.

Örülök, hogy segíthettem. Most mennem kell, szép napot http://www.versenykepesseg.eu/

beteg62 # e-mail 2015.03.08. 11:32

EgyHazafi
Állítólag 1-1.1/2 év csúszásra lehet számítani soros
vizsgálatokra mások tapasztalatai szerint. Nekem 2014
szeptemberében lett volna, de még nem hívtak. De ez sok
mindentől függ. Életkor,végzel-e munkát közben,betegséged
mértéke stb.

Szalmakalap # e-mail 2015.03.05. 14:15

Tisztelt Szakértő Asszony!

Alábbiakban kérem segítségét. Rehabilitációs ellátás alatt 4 órában dolgozó táppénzre kerül. Úgy tudom, hogy a táppénz alatt nem kap rehab. ellátást. Mi után kapja a táppénzt? Nem a munkaviszony után? Mi köze a kettőnek egymáshoz? A rehab. ellátás 53 ezer forint. A táppénz ennek kb. a fele. Választhat-e a páciens, hogy melyiket kéri?

Köszönöm válaszát!

EgyHazafi # e-mail 2015.03.05. 13:43

Budapesten a soros vizsgálat mennyit csúszik jelenleg,mire számíthatok.rehab.ellátott vagyok korábbi rokkantnyugdíjas

eredetileg 2014. májusra volt előírva,de még nem hívtak.

van olyan akit mostanában hívtak és van tapasztalata ?

BJúlia # e-mail 2015.03.02. 18:10

inzulinos,
email válaszoltam, megtisztelt személyes email megkereséssel.

BJúlia # e-mail 2015.02.26. 21:32

dorbet
Tájékoztatom rehab gazd szakértőként a 2011. évi CXCI.tv. alapján:
ha 47% egészségi állapot C1 minősítés, akkor a jogi feltételek fennállása esetén rehab ellátást állapíthat meg RSZSZ édesanyjának.
Amelynek összege sok mindentől függ, amit tényeket nem ismerek, csak a határozat ismeretében.

Özvegyi ellátás pedig megállapítható, ha 50% egészségi állapota, vagy kevesebb (ez esetben fennáll), és ha megfelel az egyéb feltételenek 1997.évi LXXXI.tv. (Tny)

Nem tudom, mit tett eddik, TÉNYEKET (határozat) az ühyben nem ismerem, addig nem tudok ótmutatsát nyújtani, mi a teendő, van-e és mi az, hogyan, stb.
Itt megtalálja emailom:http://www.versenykepesseg.eu/
Szép estét

dorbet # e-mail 2015.02.24. 12:13

Szeretnék felvilágosítást.
Édesanyám a a komplex vizsgálaton 47 % egészségesnek minősítették, és C1 Rehabilitációs ellátásra jogosultságot állapított meg. De mivel egy peres ügyből kifolyólag megállapították neki az özvegyi nyugdíjat (2012 től) még állásfoglalást kértek a Nyugdíjfolyósítótól, hogy mit kell neki megállapítani.
A közölt összegek között hatalmas különbség van 37.486 és a másik 64.546. Most akkor mi a teendő ilyenkor.

BJúlia # e-mail 2015.02.21. 16:50

inzulinos,
megtisztelt személyesen email, válaszoltam levelére, ahogy szoktam.

beteg62
folyton a felülvizsgálat csúszásait kérdezgetni felesleges, mert abból semmire nem következtethet. Legyen felkészülve, tehát legyen mindig hat hónapnál nem régebbi szakorvosi javaslata, véleménye, hogy bármikor felülvizsgálati időpontot kap, ne akkor kelljen összeszedni a jelenlegi állapotát igazoló szakorvosikat (egyes esetben képtelenség időpontot kapni, csak legkorábban 2-3 hónapra). Ennyi.

Mindenki
Az, ha valaki nem ismeri a jogszabályt, ami rá vonatkozik, nem mentesíti a jogszabály alól.
Ezért igyekszem, ha van időm, eligazodni Önöknek a jogszabályok labirintusában, ahogy lizicskával és mással is tettem, aki megtisztelt email. Ennyit tehetek Önökért szakterületem: felülvizsgálat, ellátások foglalkoztatás, ezért nincs semmi bevételem, csak kiadásom a szakmai honlapom fenntartásából, nincs rajta reklám, semmi haszon, hogy Önöket tájékoztassam, persze nem mindent tartalmaz szakmai honlapom, saját szellemi termékem, nem is tartalmazhat, és nem is kell, felkeresnek, ha szükséges. Megtalálja konkrét kérdésével email címem, hosszú levelet nincs időm olvasgatni, hiszen én sem vagyok egészséges és családom van, munkám. De megteszem, amit tudok ezután is, ahogy eddig.
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Szép napot

inzulinos # e-mail 2015.02.19. 16:57

Tisztelt Szakértő Asszony!

A segítségét, és tanácsát szeretném kérni. Megkaptam, az értesítést a soros orvos szakértői vizsgálaton való megjelenésre. Melynek idő pontja 2015.02.27. 08 óra. Megjegyezni kívánom, éppen ma jöttem ki a kórházból, 2015.02.11-én kerültem be, két oldali, nagy kiterjedésű tüdőgyulladással kezeltek, mely jelenleg is fennáll. Azt szeretném öntől kérdezni, hogy ilyen vizsgálaton való megjelenésre kérhetek e illetve kaphatok e beteg szállítót? Hozzá teszem, hogy a vizsgálat helyszíne Kiskunhalas, jelenlegi tartózkodási helyem Sopron. Rendszeres Orvosi kezelésre is itt járok, itt kezelnek. A Sopron és Kiskunhalas közötti távolság kb. 350 km. Jelenlegi egészségi állapotom sem teszi lehetővé, hogy tömegközlekedési gépjárművel el tudjak utazni. Én úgy tudom, hogy ilyen esetben is kérhetek betegszállítót. Nem tudom, hogy hogy jól tudom e, ezért fordulok önhöz. Kérem sürgős segítségét, illetve tanácsát.

Köszönettel: Dobrai József

Sopron, 2015.02.19

beteg62 # e-mail 2015.02.17. 12:07

Valaki tudja, hogy Pest megyében mennyit csúsznak felülvizsgálatok? 53 éves vagyok. 2014 szeptemberben lett volna soros vizsgálatom. Rehab. ellátott vagyok. Mivel jelentkeztem anno komplex vizsgálatra. Valaki tud hasznos infókat?