Tartozás elévülés 5 év után létezik?


runningman # 2013.03.13. 04:09

running_man :)

Írtam egy litániát de túl sok lett benne a személyes. Én a helyedben küzdenék. Megpróbálnám kihúzni a bank alól a házat, megvenni a saját adósságom ötödáron, elhúzni az árverést, birtokbaadhatatlanná tenni az ingatlant, addig is hasznosítani, jogokat/terheket/kötelezettségeket nyomni rá, stb, stb. Ha semmi sem válik be, akkor meg arra kell játszani, hogy a ház legyen inkább a testvéredé mint a banké, inkább az anyósodé mint a banké, inkább az apehé mint a banké, inkább lakjon benne egy cigánycsalád minthogy a banké legyen. Dörzsölt ügyvéddel kell mindezt tenni.

Lehet úgy élni Magyarországon is, hogy a neveden nincs se regisztrált vagyon, se jövedelem vagy ami van ahhoz meg nem tudnak hozzányúlni. Bankszámla nem szükséges, pénz kp-ben jön és megy, néha postán keresztül. Meg kell küzdeniük, ha el akarnak vinni tőled akár egy fél széklábat is.

Tallér # 2013.03.12. 15:24

Perszer, hogy emlékszem rá az volt az első folyószámlám! Mivel még akkor a szüleimnél laktam nem mondhattam ellent apámnak különben mehettem amerre láttam.

Igen ez az első levél legalább is amiről én tudok!!!

Korábban küldtek-e és hova az rejtély!

Pár napja kaptam meg a levelet benne egy részletfizetési lehetőség első csekkjével.

ius latratus # 2013.03.12. 09:01

"Felteszem ide is hátha itt kapok választ is.

A kérdésem elsősorban az lenne, hogy egy több mint 10 évvel ezelőtti folyószámla hitelkeretet be lehet-e még hajtani?"

Igen.

"Továbbá akkor máshol volt állandó lakcímem, mint ahová jelenleg be vagyok jelentkezve!"

Lényegtelen.

"2000 vagy 2001-ben kötöttem a szerződést annak idején. Ez az első olyan levél amelyet kaptam a tartozással kapcsolatban."

Ahhoz képest elég jól emlékszel jelentéktelen dolgokra is "annak idejénből". Volt ott több levél is.

Tallér # 2013.03.12. 08:54

Tisztelt Fórumozók!

Felteszem ide is hátha itt kapok választ is.

A kérdésem elsősorban az lenne, hogy egy több mint 10 évvel ezelőtti folyószámla hitelkeretet be lehet-e még hajtani?
Úgy hogy a Bank akivel szerződésem volt átadta egy a hozzájuk tartozó Követelés Kezelő részlegüknek akik ki tudja mikor átadták egy tőlük teljesen független "Behajtó" cégnek. Továbbá akkor máshol volt állandó lakcímem, mint ahová jelenleg be vagyok jelentkezve!
Munkabérhez kapcsolódó hitelkeret volt, mellyel a 3 havi munkabér átlag összegéig mínuszba mehettem a számlámon. 2000 vagy 2001-ben kötöttem a szerződést annak idején. Ez az első olyan levél amelyet kaptam a tartozással kapcsolatban.

csucsfej # 2013.03.11. 06:53

S.O.S.
Kedves Fórumozók!

Volt egy folyószámlám az Otp banknál amin volt A hitelkeretem.Mivel 2005 év végén bankot váltottam, így az otp küldött 2006-ban egy levelet, hogy megszüntetik a bankszámlámat mivel nincs rajta forgalom.
Tavaly kaptam egy sima levelet az Otp Faktoringtól a szüleim címére ahonnan már 2005 ben kijelentkeztem.
A levélben az állt hogy 98000ft tartozást tartanak nyilván.Ezzel a levéllel nem foglalkoztam és most 1 hete kaptam a szüleim címére szintén egy sima levelet, hogy megindítják a végrehajtási eljárást ha azonnal egy összegben nem fizetek be 180.000 ft-ot.
A kérdésem, hogy most mitévő legyek foglalkozzak e egyáltalán a levéllel, vagy megkeressem őket telefonon vagy levélben, ennyi idő után nem évülhetett el a tartozás? Miért nem tértivevénnyel küldik az ilyen levelet hogy tudják bizonyítani, hogy egyáltalán megkaptam vagy hogy tudok az ügyről?

Sürgősen kellene a segítség előre is köszönöm.

Tim70 # 2013.03.09. 20:31

Kedves fórumozók,pár perce regisztrálta.
Nagyon fontos kérdéseket szeretnék feltenni.
2008 07.25.-én kezes lettem a testvéremnél,akkor 15 M. vettek fel.frank hitel.Anyukám adós társ, még két család kezes.Ma voltam a bankban közölték velem ,hogy már két éve nem fizetnek.sőt nem is dolgoznak. a pénzt pedig nem költötték el,de nem is törlesztenek.ki akarnak menni Lomdonba.az én adataim hamisak voltak a kezes munkáltatói papíron..Már végrehajtáson van az ügy .mit tehetek? nincs pénzem ügyvédre.
Előre is köszönöm a választ Tim70

wanger # 2013.03.09. 14:01

Kedves Fórumozók!

Egy banki ingatlan tartozással kapcsolatban kérnék segítséget.
Az ingatlant, amire a hitelt felvettem, 2007 feb.-ban elárverezték, az árverésen volt egy másik ingatlan 1/4 tulajdonom, ami elment. Ezen kívül még két ingatlanban van 1/4 rész tulajdonom.

2007. július-augusztus körül kaptam egy kivonatot a végrehajtótól, ez leírta, hogy hogyan lett megosztva a befolyt összeg.

Úgy hallottam, hogy 5+1 év az elévülés. Az 5 év, tavaly aug. körül lejárt. Most kaptam egy bírósági levelet, hogy a bank beolvadt máshová, és ki lesz az új illetékes. Ez most azt jelenti, hogy az 5 év újraindul? Vagy csak ha a felszámoló ír, akkor indul újra? Vagy mivel már volt árverezés, elévült volna? De hivatalos értesítést erről nem kaptam.

Nem tudom, hogy válaszoljak-e valamit erre a levélre, vagy, úgy rosszabb? Pontosan mik az elévülés szabályai?

mobilos # 2013.03.04. 17:59

üdv.létezik az hogy 14év A-hitel tartozást mág mindig be tudnak hajtani?mert már évek óta csak fenyegetőznek felszólitásokat küldözgetnek hogy 15napon belül fizessem ki mert akkor biroság letiltás stb.nekem az a gyanum hogy jogosan nem igazán hajthatják be azért ijesztgetnek.miért nem lépnek mindig csak 15 nap meg biroság meg ilyenek.van munkahelyem már rég rá tudtak volna állni a fizumra.és miért várták meg hogy a 20ezer forintbol legyen 2800000 forint?van ebbe valami igazság vagy simán behajthatják?

kaméleon # 2013.02.18. 14:17

Én nem adnék be bevallást, mert akkor újabb 5 év míg elévül
Nem valószínű, hogy ez jó ötlet. Szépen össze kell szedni mindent, keresni egy olyan könyvelőt, aki valóban ért a szakmájához, és megbízni azzal, hogy a legjobb tudása szerint kavarjon ki a kakiból. (Könyvelőn spórolni nem éri meg, úgyhogy ne olcsójánost keressetek.) Pláne, ha a vállalkozás nincs is megszüntetve, kicsi az esély arra, hogy végül ne kellene valahogy szembesülni a problémával, és minél később, annál fájdalmasabb lesz.

végrehajtó1 # 2013.02.18. 11:03

kicsicsillag90

Én nem adnék be bevallást, mert akkor újabb 5 év míg elévül

Rexor # 2013.02.18. 09:32

Kedves running man,

A neveddel meg is adtad a választ a saját kérdésedre (ha a Stephen King könyvre gondolsz).

Sok mindent nem tudsz csinálni sajnos, én a helyedben nem "rejtőzködnék", mert csak rosszabbul jársz, kicsi az esély, hogy esélyed legyen elévültetni a tartozásodat. Jobban járnál (ha tényleg jövőt akarsz magadnak), ha leülnél a bankkal tárgyalni.

running_man # 2013.02.17. 14:02

Kedves Forumozok!

Biztosan lesz aki elitel, de remelem lesz aki valaszol. 2007-ben felvettem egy lakashitelt a Budapest Banktol. Mindent abban a sorrendben csinaltam,ahogyan ok mondtak. Mikor szoltak, hogy foglalozzam le a hazat, megtettem, megkotott eloszerzodessel mentem vissza a bankhoz. Ezutan kozoltek, hogy megsem adnak annyit amennyit igertek. (az egyik jovedelmemet megsem fogadtak el) Ezen a ponton vagy buktam volna 2 millio forintot (a foglalo ketszerese) es nincs lakas, (ezt csak egy hitelbol tudtam volna kifizetni akkor) vagy eloteremtem a cirka 2 milliot, amivel kevesebbet adott a bank. Igyis-ugyis hitelhez kellett nyulnom, akkor mar meg akartam tartani a lakast, hogy ne a semmiert fizessek. Egy masik adossagom is volt ezen a ponton, de kenyelmesen tudtam fizetni mindent.

Aztan jott a valsag. A cegem tonkrement, a torlesztok duplazodtak. Nagyon elcsusztam mindennel es kulfoldre menekultem. Fel evig semmire nem koltottem, mindent kuldtem haza. Aztan kiderult, hogy a toketartozasom is tobb mint a duplaja, es mar a kulfoldi fizetes sem eleg arra, hogy a tartozasom legalabb csokkenjen es feny legyen az alagut vegen. Ezert feladtam. Elvesztettem mindenemet, de maradt egy elethosszt kitolto fizethetetlen adossag. Az ongyilkossagi kiserletig is eljutottam a hatalmas nyomas miatt.

Most nincs allando lakcimem, varom, hogy vegre elarverezzek a hazat (masfel eve nem csinalnak semmit vele) es elinduljon az ot ev elevules. Mas kiutam nincs.

A kerdes: ha sehogy sem tudnak megtalalni az arverezestol szamitott ot evig, nem tudnak ertesiteni, stb. akkor utanna szabad leszek? Ujra hasznalhatom a nevemet?

En kerhetem az arverezest? Errol elotte erdemes lenne szolnom a masik bankoknak, akiknek tartozok?

Ha letelt az ot ev, mit kell tennem? Nyilvan addig a birosagi ertesitoket sem fogom sosem megkapni, cim, bejelentett munka, sot, bankszamla hianyaban nem fognak megtalalni. Elkepzelheto, hogy az ot ev utan ujrakezdem az eletemet, es egyszercsak inkasszozzak a szamlamat? Mert olvastam arrol, hogy a birosag csak keresre vizsgalja az elevulest (ami eleg abszurd) es olyat is olvastam, hogy ha arra kerem a birosagot, hogy vizsgalja meg hogy elevult-e, azt csak akkor teszi meg peres eljarasban, ha kifizetem a koveteles 6%-at (az is hatalmas osszeg lesz addigra).

Mit kell tennem ahhoz, hogy ujra legyen jovom?

Koszonom elore is a valaszokat!

kicsicsillag90 # 2013.02.15. 18:32

Sziasztok!

Az én problémám az lenne, hogy a párom még durván 2 évvel ezelőtt vállalkozóit váltott ki, ám ezzel nem is foglalkozott mert csupán 2 számla miatt tette ezt, ám bevallást nem csinált és semmi mást, se bevétele nem keletkezett ebből az egészből, viszont a tartozások gyűltek neki, a mulasztási díjak, és az adóbírságok, ami mostanra mostmár az összes adósságot nézve, körülbelül 2 milliónyi összeg.
Valamilyen ismerőse azt mondta neki, hogy ne is csináljon mostmár bevallást - mert hogy eddig nem csinált egyet sem - és hogy akkor 5 év után elévül.
Ez valóban így van? Vagy a bevallást mindenképpen adjuk le most, és akkor ezután 5 és fél évig reménykedjünk, vagy mit csinálhatunk?

végrehajtó1 # 2013.02.15. 17:11

Minden adótartozás elévül egyszer.Vagy elengedést kérj vagy részletet.
Milyen adónemekben van tartozása?Mikori esedékességgel?

Beus181 # 2013.02.15. 11:22

Sajnos ez nem évült el, ami meg igen az ebben az összegben benne sincs, tehát fietni kellene...

Értem én, hogy hülye volt a párom, és nem foglalkozott vele, mert azt hitte minden ok, a család meg a "barát" meg tett rá magasról, de ha elfogadták, hogy rossz volt a könyvelés, és normálisan lekönyvelve nincs adófizetési kötelezettség társasági adóban, akkor arra gondoltam, talán figyelembe veszik hoyg ténylegesen nem volt, csak a bevallások voltak rosszak, sajnálom hogy nem így van.

Megpróbáljuk kérni az elengedést, mert részletekben megfizetni sem látok reális esélyt. Az kizáró ok lehet elengedésnél, hogy most örökölte párom a lakását?
Iletve ha esetleg nem engedik el, és részletet kérünk erre az esetre akkor kérhetjük 2 évre, ha max ennyit tudunk havi összegben fizetni, ezt megadják szerintetek?

végrehajtó1 # 2013.02.14. 11:15

Beus181

Ha a beltagot kötelezték a tartozás megfizetésére akkor szerintem írjon méltányossági kérelmet a Navnak, elengedésre.

Ezt csak "szociális" alapon engedheti el a Nav.( Az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. )

A kérdés igazából az lenne, hogy nem lehet-e elendegést kérni arra hivatkozva hogy rossz volt a könyvelés, összevissza lett számléázva meg könyvelve a cég,

ezt felejtsd el.Ez nem hivatkozási alap.

C I N I # 2013.02.14. 10:29

Én a helyedben akár bíróságig is elvinném az ügyet.

Az idő is szerepet játszik a sztoriban, nyilván az elévülés is szóba jöhet, de az nen derült ki, hogy mikori az eset?

A szociális szempontok azonban senkit sem érdekelnek...

Beus181 # 2013.02.13. 13:40

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, illetve inkább tanácsra..

párom beltag volt a családi cégben (bt), ahol mindenki összevissza számlázott, egy barátja meg könyvelt csak szarul, és a felszámolásnál kerestek rajta 500ezret, ami papíron volt de évek óta nem volt semmi a céggel, se vagyon, se tulajdon, semmi. A felszámolásnál engedélyezték, hogy újrakönyveltessük, lekönyveltettük rendesen, és megszüntették a bt-t. Páromon most követel a NAV félmilliót mint volt beltagon, és a rossz bevallás alapján számolták a társasági adót, ami ebből kb 300e. Ezt szerettük volna töröltetni, mert nem valós, csatolva a jó bevallásokat, ami szerint nincs fizetendő társasági adó. Ezt elismerik, mondták hogy ez ok, de azok a bevallások számítanak amit beadott anno, es aszerint mint végrehajtható okirat alapján ennyi, ki kell fizetni. A kérdés igazából az lenne, hogy nem lehet-e elendegést kérni arra hivatkozva hogy rossz volt a könyvelés, összevissza lett számléázva meg könyvelve a cég, kifizetni pedig nem tudjuk? Hallottam hogy valakinek simán elengedték az egészet vagy a nagyját, másnak meg nem, gondolom méltánoysság kérdése. Illetve ha mégsem engedik el/vagy egy részét, akkor milyen részleteket, mennyi időre szoktak engedélyezni általában, mire érdemes hivatkozni, mik a trükkök, hogy kedvezően bírálják el? (Lakáshitel, számlák kifizetése után kb 30000 Ft marad egy hónapban páromnak, egy rozoga autó van a nevén amit évekkel ezelőtt sem kellett a Nav-nak, meg ősszel meghalt anyukája, és utána örökölte meg a 30 nm-es lakást amiben lakik).

Illetve még annyi lenne, hogy a közös háztartásban élést megalapozza az, hogy kb 1 éve bejelentkeztem hozzá tartózkodási helynek, mert oda szerettem volna járni szakorvoshoz, mivel sokszor voltam ott és így egyszerűbb volt, illetve félig ott lakom én is, de még ha hozzávennénk az én fizetésem sem tudnánk befizetni részletben sem nagyon... Egyáltalán hogy vizsgálják ezt? Ha nem ír be engem a kérelemre mint közös háztartásban élőt akkor ennek hogy járnak utána, vagy jobb lenne kijelentkeznem tőle?

Kb ennyi lenne, bármilyen tanácsnak nagyon örülnék...

nosferato11 # 2013.02.02. 18:19

Találtam egy jobb topikot ahova ez inkább tartozik, de ezt itt most nem tudom kitörölni.
Bocsi.

nosferato11 # 2013.02.02. 18:12

Nekem diákhitelem volt, amit pár évig nem fizettem, mert nem volt munkám. Egy idő után átadták az adóhatóságnak behajtásra, azok meg kiadták egy behajtó cégnek. Azok egyszer kijöttek, megállapították hogy nincs behajtható vagyonom, stb. Ekkor én már külföldön voltam, ahol találtam is munkát, és ekkor írtam a diákhitel központnak hogy most már van pénzem, vissza tudom fizetni. Kaptam részletfizetési lehetőséget, és egy év alatt visszafizettem az akkor már jóval egymillió feletti összeget (az eredeti 750ezerből lett ennyi)
A diáhitel központ megírta hogy tartozás letudva. Az apeh megírta hogy megszüntették a végrehajtást, mert kifizettem amit kellett.
Szóval azt hittem vége.
És ezután kaptam levelet az apeh-től, hogy a behajtó cég költségeit ki kéne fizetnem, és keressem meg őket (mármint a behajtókat)
A problémám a következő:

  1. Mért az adóhivatalon keresztül üzengetnek nekem?
  2. A költségek között van egy százezres tétel, mint elmaradt haszon. Ezt milyen alapon kérik tőlem?
  3. A költségeket elég pongyolán sorolják fel, szerintem csak a hasukra csapva odaírtak egy összeget.

Tudja-e valaki hogy tényleg mi az amit követelhetnek tőlem?

Köszönöm a segítséget.

Marcsi06 # 2012.12.23. 19:52

Kedves Fórumozók!

Egyik ismerősöm vett fel az OTP-nél személyi kölcsönt, A-hitelt, Amex-hitelkártyát(2006-ban). Egy idő után már nem tudta fizetni, az OTP eladta a Faktoringnak, a bankszámláját megszüntették. Ő szépen fizeti is a hiteleit(az szk-t és az A-hitelt). Azonban néhány nappal ezelőtt kapott egy újabb levelet a Faktoringtól, hogy az Amex kártyáját most vette át az OTP-től (akik ezzel kapcsolatban azóta sem keresték, néhány éve kapott egy kivonatot, de se felszólítólevél, se semmi más). Nem is lenne ezzel semmi gond, hiszen fizetné ő ezt is, a gond csak az, hogy a tartozása immár 2 millió! forintra duzzadt,az eredeti 200000 forintról.
Az lenne a kérdésem, hogy a banknak nem kellett volna előbb átadnia a kártyatartozást? Vagy valamilyen módon felvenni vele a kapcsolatot? (én is bankban dolgozom, nálunk néhány havi elmaradás után-ha az adós nem veszi fel a bankkal a kapcsolatot-eladják a tartozást, és nem várják meg, amíg meg 10-szereződik)
Ilyen esetben lehet-e panasszal élni, hogy "csak" az eredeti tartozást kelljen kifizetni?
köszönöm a segítséget!

pihenés # 2012.12.04. 13:21

Köszönöm,akkor is engednek ha van vagyonom?Biztosan tudják(autó,ház)hogy mi van a nevemen. A végrehajtást nem szeretném megvárni,mert hitelem is van a házon.

Sherlock # 2012.12.03. 21:04

Mint a piacon, kb annyit is engednek.

pihenés # 2012.12.03. 17:53

Tisztelt fórumozók.A kérdésem a következő lenne.Tudja-e valaki hogy a Fakthorn zrt-zél hogyan lehet alkudozni.amennyit szoktak elengedni a tartozásból.Kinek milyen tapasztalata volt már.

fabi007 # 2012.10.31. 17:20

Kedves Fórumozok,

A segitségeteket szeretném kérni a következő ügyben.
T-mobile-os tartozás van, amely keletkezése is trükkös volt. 2008 december óta nem fizettem de a felszólitásokat csak hónapokkal késöbb küldték. A telefont egészen 2009 augusztusig nem kapcsolták ki ( utána néztem és már régen ki kellett volna kapcsolniuk, mert az összeg elég magasra rugott). A kikapcsolás után elkezdtek küldözgetni még a következő időszakra havidíjas számlákat ( na ezt sem értem, hogy ha már kikapcsolták akkor mire fel) A szerződést pedig majdnem 1 évvel késöbb 2010-ben szüntették meg - ezt sem értem, hogy miért ilyen soká, miért vártak eddig.
Az ügyet persze behajtónak adták, mivel külföldön élek, ezért a levelek nem kerültek átvételre, a szüleim visszautasítottak. Az első behajtó feladta, most a 2. nál van( a T-mobile eladta a tartozást nekik), aki azt mondja, hogy peren kivül akar megegyezni, és már az utolsó stádiumban van az ügy - én ezt úgy értelmezem, hogy a következő lépés, hogy a közjegyzőnek adják át, mert már nincs peres út.
Sajnos nem tudom fizetni, mert örülök ha megélek, még haza költözni sem tudnék mostanában.
Azt olvastam itt a forumon és más oldalakon, hogy a távközlési tartozás régen 1 év után évült el, a többi általában 5 év, viszont mindenegyes felszólitással meghosszabbodik. A kérdés, hogy milyen hosszú idejig hosszabodhat meg? gondolom nem örökre, biztos van valami határidő. Ha haza jönnék, akkor rögtön rátennék a kezüket a fizetésemre? Esetleg külföldön is megtudnának találni valamilyen úton módon?
Mi lehet a következő lépés ha a behajtó cég nem boldogul, és a közjegyzőhöz kerül. Azt olvastam a fizetési meghagyásos eljárás 2009-es törvénykezésében, hogy ha a keresett elköltözött akkor a közjegyző eljárása megszünik. A bejelentett lakcímem ugyan magyar de nem lakom rajta. Kijöhetnek személyesen is ? a szüleimet sem szeretném bajba keverni, őket érintheti?
Nagyon várom válaszukat,
Köszönettel