alapítvány létrehozása


ObudaFan # 2013.12.03. 22:01
  1. Kizáró szabály nincs rá, de én azért meggondolnám.
  2. Lehet, de lehetőleg ne a hozzátartozója gyakorolja a munkáltatói jogokat.
  3. Ezt sem zárja ki semmi, de minimum az elvárható, hogy a saját magával kötött szerződés ügyében a kuratórium döntésében ne vegyen részt.
  4. Igen.
  5. Ezt sem zárja ki semmi, de ezt még inkább meggondolnám.
tejivó # 2013.12.03. 21:07
  1. Alapítvány alapítójának (aki nem a kuratórium tagja) közeli hozzátartozója állhat-e az alapítvány alkalmazásában?
  2. Kuratóriumi tag közeli hozzátartozója lehet-e az alapítvány alkalmazottja?
  3. Az egyik kuratóriumi tag, aki képviselő és bankszámla fölött rendelkező személy, végezhet-e számla ellenében munkát az alapítványnak, mint egyéni vállalkozó?
  4. Alapítvány megbízhat-e egy külsős egyéni vállalkozót, hogy elvégezze az adminisztrációs feladatokat, támogatásszervező munkát végezzen jutalékért? Tehát számla ellenében kapná a munkadíjat.
  5. Lehet-e ez a vállalkozó munkavégző az alapítvány képviselője, illetve lehet-e az alapítvány bankszámlája felett rendelkező személy?

köszönöm.

ObudaFan # 2013.11.28. 13:51

Ha nem vagy többségi tagja a kft-nek, akkor talán igen.

feketetooni # 2013.11.27. 21:49

Tisztelt Jogi Szakértő!

Érdeklődnék az ügyben, hogy szeretnék alapítványt létrehozni. A kérdésem az, hogy olyan kft, amelynek én is tulajdonosa vagyok, az lehet-e alapító, míg én kuratórium elnöke lennék?
Ha nem, akkor élettársam lehetne-e alapító?

xdri # 2013.10.29. 12:52

Tisztelt vansky!
A kuratórium elnöke az elnöki poziciója miatt nem fizet járulékot.
drhalasz.eoldal.hu

vansky # 2013.10.28. 16:08

Tisztelt Segítők!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:

Egy alapítvány kuratóriumi elnökének szükséges-e járulékokat fizetni, amennyiben nem rendelkezik havi rendszeres jövedelemmel, csupán elnöki pozíciót tölt be?

Segítségüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.08.27. 11:54

A székhely kijelölése szerintem nem kifogásolható. Hogy az egyszemélyes kezelő szerv kifogásolható-e, az már szerintem függ attól is, melyik bíróhoz kerül a dolog.

glucky # 2013.08.26. 18:25

Ok... köszönöm,,,,
de nem tudom, hogy mi módosulhat márc 15. után.
Akkor inkább úgy kérdezem, hogy nem bízunk meg másban annyira itt helyben ( 3 hónapja költöztünk ide), hogy kuratóriumi tisztséget kapjon. Azt olvastam, hogy a kuratórium egy tagból is állhat akár. Pl a párom vagy én. Vagy akár csak ketten is lehetünk? És a mi lakhelyünk címe lehet a székhely?
Köszönettel

ObudaFan # 2013.08.25. 09:36
  1. Igen, lehet.
  2. Jövő év március 15. után biztosan. Most még kétséges.
glucky # 2013.08.23. 10:18

Kedves Segítségem,
az a kérdésem:

  1. Alapító lehet-e olyan személy, aki már másik Alapítványt is létrehozott, egy másik megyében, ezelőtt 3 hónappal?
  2. A kuratórium egy hölgyből állna, aki tőlünk független, és belőlem, valamint a velem egy címen lakó páromból. ( A cím egyébként a székhely is lesz) Ez így elfogadható?
ObudaFan # 2013.08.01. 05:45

Amint a sógornője lesz ténylegesen, ez problémássá válhat szerintem.

szagab85 # 2013.07.30. 15:12

Köszönöm a gyors választ!
Amennyiben nem én, hanem a nővérem lenne az alapító (aki később a sógornője lesz), akkor lehet ő az elnök?

ObudaFan # 2013.07.29. 13:45

Az elnök személye problémás. Ha csak tag lenne ebben a kuratóriumban, az még rendben lenne.

szagab85 # 2013.07.29. 11:28

Üdvözlet!
Szeretnék létrehozni egy művészetpártoló alapítványt. Én, mint alapító három tagú kuratóriumot szeretnék kijelölni (alapító okiratban megjelölve, hogy ez szükség esetén 5 főre bővíthető).
Lehet-e az alapítvány elnöke a vőlegényem (később, minden valószínűség szerint a férjem lesz), az alapítványi tagok pedig az ő két kollégája?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2013.06.27. 12:44

Csak akkor kivitelezhető a hozzájárulásod nélkül, ha a jelenlegi kuratórium igazolhatóan veszélyezteti az alapítvány működését.

tűzmadár # 2013.06.26. 15:47

Alapítvánnyal kapcsolatban szeretném kérdezni: egy alapítványban a kuratórium elnöke vagyok és az alapító most egy másik kuratóriumi tagot szeretne elnöknek. Megteheti a hozzájárulásom nélkül? Ha igen, akkor ugyanúgy kell az alapító okiratot módosítani?
Azt olvastam valahol hol nagyon meg kell gondolni az alapítványnál, mi kerül az alapító okiratba, mert nagyon nehezen változtatható.

ObudaFan # 2013.05.29. 20:05

Esetleg nonprofit gazdasági társaság megfelelő lehet szerintem.

xMiki # 2013.05.29. 19:24

Akkor mi a megfelelő forma? 4 fiatal felnőtt (2 tanár, 1 főiskolai tanuló és 1 közgazdász) EU programok keretében külföldi önkénteseket hozna magyar iskolákba / magyar önkénteseket vinne külföldi iskolákba.

Ha jól tudom, az egyesülethez min. 10 ember kell, mi négyen vagyunk.
Egy gazdasági társaságnál pedig a profitszerzés a cél, itt pedig az önkéntes csereprogramok. Ezek megszervezése rengeteg munkával jár napi szinten. Jó lett volna, ha az alapító, aki ért hozzá, szívesen is csinálná részt tudott volna venni ebben. De ez alapján úgy néz ki, hogy egy szerződött munkaerőt kell alkalmazni,napi 4 órában, aki sokkal drágább lesz és kockázatosabb is az első 1 év túlélése szempontjából.
A válaszaikat olvasva teljesen elbizonytalanodtunk, hogy belevágjunk-e egyáltalán. Egyébként megdöbbentő, hogy mennyire szubjektív ennek az egésznek a szabályozása. Nem arról van szó, hogy ebből akarunk meggazdagodni, de szomorúnak találom, hogy nem lehet az elvégzett munkát kompenzálni

ObudaFan # 2013.05.29. 14:04

Vagy a gazdasági társaság. Mert ha valaki jövedelmet szeretne magának, arra igazából az a megfelelő forma. Biztosan nem az alapítvány.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.29. 12:08

Kis, induló alapítványok esetében ez nehézségeket okoz a működésben,
A problémát nem a szabályozás okozza, hanem az alkalmatlan eszköz választása. Például alapítványt csinálnak egyesület helyett. Vagy fordítva.

ObudaFan # 2013.05.29. 10:54

Tehát ebből az adódik, hogy alapítvány képviselője gond nélkül lehet az alapító

Egyre inkább az a bírói gyakorlat, hogy nem lehet.

xMiki # 2013.05.28. 18:22

Tiszte Obudafan és Kovács Béla Sándor,
Ismételten köszönöm a választukat! Tehát ebből az adódik, hogy alapítvány képviselője gond nélkül lehet az alapító, csak juttatást nem kaphat a munkájáért. Az erősebb ellenőrzés nem lenne gond, csak úgy gondoltuk, hogy mivel az alapítónk aktívan, akár napi több órát dolgozott volna a pályázatírásokon, a projektek kivitelezésén, siker esetén kapott volna tiszteletdíjat, valamilyen formában, akár mint szerződött munkaerő vagy mint tiszteletdíj.. De ha jól értem akkor, ha valaki dolgozni is akar és ezért egy racionális, megfelelően alátámasztott, igazolt, a kuratórium által megszavazott tiszteletdíjat várna el, akkor az ne legyen alapító. Őszintén nem értem ebben a logikát. Kis, induló alapítványok esetében ez nehézségeket okoz a működésben, de ha ez így van, akkor sajnos nincs mit tenni.
Az elfogadó nyilatkozatnál pont a hiánypótlást akartuk elkerülni, ezért kérdeztem meg. Már mindent végignéztünk, de egyszerűen nem találunk egy megfelelő mintát, de ezek szerint nem fogjuk megúszni.
Tisztelettel,
Miki

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.27. 15:48

Láttam már büntetőítéletet, amelyben hasonló tényállás mellett marasztalták a terheltet. Mert ha a Ptk. nem is tiltja, könnyen a Btk.-ba ütközhet.

ObudaFan # 2013.05.27. 14:28

A jelenlegi Ptk. még nem zárja ki egyértelműen az alapítónak adható juttatást, de szerintem minimum nem szerencsés és minimum erősebb ellenőrzésre sarkallja az egyes ellenőrző hatóságokat.

Komolyabb szerződéskötésnél az alapítvány képviselőjének a képviseleti jogát ellenőrizhetik, ez pedig címpéldány nélkül nehezen képzelhető el.

Az elfogadó nyilatkozatnak általában elég annyit tartalmaznia, hogy elfogadja a kijelölését és nincs vele szemben összeférhetetlenségi ok, de ha az adott bíró/titkár szeretne valamit, majd jelzi a hiánypótló végzésben.

xMiki # 2013.05.24. 20:49

Tisztelt totika69 és Obudafan!

Nagyon szépen köszönöm válaszaikat! Nagyon nagyra értékelem az itt végzett díjmentes segítségnyújtásukat.

Az előző válaszához kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy mire gondolt, amikor azt írta, hogy a működéshez szükség lehet az alapító aláírási címpéldányára.

Bármennyit kerestem nem találtam mintát a kuratórium tagjainak elfogadó és összeférhetetlenségi nyilatkozatára. Szeretném megkérdezni, hogy milyen törvényi hivatkozásokat és milyen kötelező elemeket kell tartalmaznia.

Az előző üzenetem 3. kérdését szeretnénk specifikálni egy konkrét példával: Alapítványommal önkénteseket küldenénk ki az EU által szervezett mobilitási projektekbe. Mivel ennek a lebonyolítása rengeteg munkával jár, ezért minden sikeres projekt után egy adott összeggel jutalmaznánk a szervezőt. Ez az összeg a projekt nagyságát függne, és nem pedig a szervező személyétől. Kaphat-e így juttatást az alapító?,

Tisztelettel,
Miki