alapítvány létrehozása


Highroyds # 2010.02.16. 15:10

Tisztelt ObudaFan!

Alapítványt alapítok, és a bejegyzési kérelemhez ügyvédi letéti szerződést és annak alapján kiállított igazolást csatoltam az induló vagyon rendelkezésre bocsátását illetően. Ezt nem fogadta el a bíróság, banki letéti igazolást kér. Azóta nagyjából 5 bankkal beszéltem, de - teljesen érthető módon - egyik sem hajlandó alapítványnak letéti számlát nyitni mindaddig, amíg az létre nem jött, ami viszont csak a bejegyzéssel történik meg. Azt szeretném mindössze kérdezni, hogy hogy működik ez a gyakorlatban? Kell, hogy legyen olyan bank, aki nyit számlát.. Vagy esetleg az alapító magánszemély saját számláján nyitott alszámlára utalt induló összeg igazolása is elegendő?
Megtisztelő válaszát előre is megköszönve:

Highroyds

ObudaFan # 2010.02.16. 16:03

Ez érdekes, eddig egy bankkal sem volt ilyen probléma azoknál az alapítványoknál, amelyeknek az alapításában részt vettem. Elképzelhető, hogy csak félreértettétek egymást.

tejivó # 2010.02.17. 17:39

Tisztelt Obudafan!
Alapítvány létrehozásához alapító okiratot írunk.
Az alapító okiratban nem teszünk említést a kuratóriumi tagok esetleges munkabéréről, tiszteletdíjáról, költségtérítéséről, illetve arról, hogy az alapítvány alkalmazhat alkalmazottakat.
A gyakorlatban viszont valószínűleg az elnök alkalmazásban fog munkabért kapni, lesz tiszteletdíj és költségtérítés ill. alkalmazott (adminisztrátor).
Ez mehet így, vagy ezeket mindenképpen be kell írni az alapító okiratba?

ObudaFan # 2010.02.18. 08:21

Annyit szerintem érdemes beleírni, hogy amennyiben a kuratóriumi elnök munkaviszonyban áll, a munkáltatói jogokat a kuratórium gyakorolja.

tejivó # 2010.02.18. 10:30

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm válaszát.

Kriszi2 # 2010.02.18. 15:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Alapítványunknál a kuratórium elnöke munkaviszonyban áll, felette a munkáltatói jogokat az egyik kuratóriumi tag gyakorolja. Ez jó így?

Alapító okirat módosításánál változásbejegyzési kérelmet internetről letölthetek, vagy a bíróságon kell kérnem?

Köszönöm

Kriszi

ObudaFan # 2010.02.18. 18:10

A kuratórium felhatalmazhatja a kuratóriumi tagot a munkáltatói jogok gyakorlására. Internetről letölthető a kérelem.

dinchamion # 2010.02.28. 00:53

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Végigolvastam a hozzászólásokat, illetve végeztem némi keresést is az interneten, de nem találtam erre vonatkozóan információt, így lenne néhány kérdésem nemzetközi alapítványokkal kapcsolatosan:

  1. nemzetközi alapítvány alapítása esetén vannak-e eltérő folyamatok/díjak/szabályozások?
  2. nemzetközi alapítvány bejegyzése történhet-e Magyarországon?
  3. a (nemzetközi) alapítványnak mindenképpen közhasznúnak kell lennie, illetve meg van-e pontosan határozva, milyen tevékenységek számítanak közhasznúnak?
  4. alapítvány lehet-e alapítója/tulajdonosa "hagyományos", üzleti céllal (for profit) indított vállalkozásnak, hogy a saját céljainak elérését segítse? Az alapítvány alapítója/elnöke/egyéb, bármilyen státuszú tisztségviselője vállalhat-e szerepet egy ilyen vállalkozásban, mint vezető? (Illetve fordítva, amennyiben ilyen jellegű vállalkozás az alapítvány alapítója, a vezető tisztségviselők vállalhatnak-e tisztséget az alapítványban?)
  5. a (nemzetközi) alapítvány "tevékenységi körét", céljait lehet-e módosítani, ill. legfőképpen bővíteni, vagy megenged-e a jog olyan tág célmeghatározást, amely a későbbiekben nem zárja ki a célok prioritásainak változásait, ill azok körének kibővítését?

Köszönöm idejét!

ObudaFan # 2010.02.28. 15:30

1-3. A magyar jog nem ismeri a nemzetközi alapítvány fogalmát, így arra eltérő szabályokat sem tartalmaz.

4. Lehetséges.

5. Nem lehetséges.

szudan # 2010.03.04. 09:54

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy 15 éve bejegyzett társadalmi szervezetet (emberi jogi szervezet) szeretnénk alapítvánnyá átalakítani. Kérdésem, hogy ez lehetséges, vagy egyszerűbb ha egy új alapítványt hozunk létre. A tevékenység, a cél megmaradna.

Köszönettel

ObudaFan # 2010.03.04. 19:43

Nem lehetséges.

dinchamion # 2010.03.05. 05:07

Tisztelt ObudaFan!

Nagyon köszönöm a választ!

ObudaFan # 2010.03.05. 09:31

Nincs mit.

dinchamion # 2010.03.05. 19:10

Tisztelt ObudaFan!

(Az előbb írtam egy hosszú hozzászólást és eltűnt az éterben, ezért bocsánat, ha a későbbiekben mégis előkerül, és duplán jelennek meg az alábbiak)

Ha lehetséges, lenne még néhány kérdésem:

  1. a kuratórium szerepe jogilag van meghatározva, mint legfőbb működtető szerv, vagy ez az alapító okiratban változtatható, szabályozható? (Pl. a működtetést egy, a kuratórium által kijelölt és ellenőrzött "ügyvezető" végzi)
  2. kötelező-e felügyelő bizottság kijelölése?
  3. lehet-e a kuratórium és bármely más, döntéshozói és/vagy ellenőrzői pozició betöltője/tagja nem magyar állampolgár?
  4. kaphat-e Magyarországon bejegyzett alapítvány támogatást nem magyarországi forrásból? (Külföldi magánszemélyek, társaságok, stb.)
  5. a más országokban történő képviselethez szükséges-e külön jogi eljárás? (Pl. Magyarországon bejegyzett alapítvány bejegyzésétől fogva működhet, működtethet kirendeltséget más országokban, vagy külön bejegyzésre van szükség az adott országban?)
  6. Magyarországon bejegyzett alapítvány rendelkezésre bocsájthatja szolgáltatásait más országok állampolgárai számára is? (Pl. oktatás, kutatás, stb.)
  7. amennyiben az alapító magánszemély, és bizonyíthatóan nem vesz részt az alapítvány működésében, elvehetőek-e tőle az alapítói jogok, vagy csak az alapítvány megszűntetése a járható út?
  8. felruházhatja-e az alapító a kuratóriumot olyan jogosítványokkal, amelyeket az később továbbadhat egy általa létrehozott szervnek?
  9. alanya lehet-e egy alapítvány olyan megbízási szerződésnek, amely eredményeképpen céljainak, tevékenységeinek megfelelő tevékenységért díjazásban részesül?
  10. a kuratórium tagjainak kijelölése csakis és kizárólag alapítói jog, és mint ilyen, át nem ruházható, vagy az alapító dönthet úgy az alapítói okiratban, hogy ezt a jogot átruházza másra? (Hasonlóan az egyesületek közgyűléséhez, az alapító okiratban meghatározott jogosultak döntenének a kuratórium és/vagy más tisztségek betöltéséről)
  11. mennyire kell pontosan meghatározni az alapítvány által elérni kívánt célokat az alapítói okiratban?
  12. az alapítói vagyon állhat-e teljes mértékben ingó vagyonból? (Úgy tudom, az előírások megengedik, de nem tudom, a bírósági gyakorlatban hogyan állnak ehhez a kérdéshez) Kötelező-e minden olyan eszköznek, amely az alapítványi célok elérése érdekében van felhasználva, az alapítvány tulajdonában lennie? (Pl. internetelérés, számítástechnikai eszközök, weboldal, stb.)

Elnézést kérek a sok kérdésért, és azért, ha némelyik értelmetlennek tűnik, csak szeretnék tisztán látni, és az előre tervezés során ezek merültek fel.

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.07. 11:04
  1. Bbizonyos határok között ebben van mozgástere az alapítónak.
  2. Ha nem közhasznú az alapítvány, nem.
  3. Lehet.

4.Kaphat.

5. Ezt az adott országban működő jogásztól kell megkérdezni.

6. Igen.

7. Nem vehetők el.

8. Pontosan mi az elképzelés?

9. Csak kivételesen, mert ez gazdasági tevékenység. Főszabály szerint erre céget kell alapítani.

10. Az alapító a halála esetére rendelkezhet arról, hogy másra ruházza.

11. Kellő pontossággal, és részletesen, mert később nem módosítható.

12. Nem kötelező.

magyar99 # 2010.03.07. 21:56

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy az alapítvány alapítójának, és a kuratórium tagjainak/illetve elnökének milyen jogi/anyagi felelőssége van? Ha a működés során kárt okoz, vagy esetleg törvénybe ütköző módon cselekszik az alapítvány, akkor ezért ki a felelős?

ObudaFan # 2010.03.08. 10:05

Azért az alapítvány. A kuratórium tagjai pedig az alapítvány felé.

magyar99 # 2010.03.08. 10:18

Köszönöm válaszát. Még felmerült bennem egy kérdés. A kuratórium tagjai csak a bevitt összegig felelősek, vagy kiterjedhet a saját vagyonukra is?

ObudaFan # 2010.03.08. 11:01

Milyen bevitt összeg? A kuratórium tagjai teljes vagyonukkal felelnek az alapítvány felé az alapítványnak okozott károkért.

magyar99 # 2010.03.08. 14:51

Köszönöm a felvilágosítást. A bevitt összegnél arra gondoltam, ami az alapításnál kell (a 100 ezer forintra gondoltam).

magyar99 # 2010.03.08. 17:06

Elnézést,de lenne még egy utolsó kérdésem. A kuratóriumi tagság, vagy elnökség munkaviszonynak számít?
Válaszát előre is köszönöm!

dinchamion # 2010.03.09. 05:51

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a válaszokat és a türelmét!

A 8-as pontban szereplő kérdés kapcsán: az lenne az elképzelés, hogy ahogy az alapítvány mérete növekszik, úgy a kuratórium létrehozna olyan szerveket, amik a mindennapos döntésekben átvennék a döntési jogosítványait, főleg gazdálkodási kérdésekben. Úgy tervezzük, hogy az alapítvány többféle, önmagában is nagy volumenű tevékenységet végezne, és bár a kuratórium ellenőrizné mindegyiket, hatékonyabb lenne, ha nem kellene minden döntés miatt hozzájuk szaladgálni.

ObudaFan # 2010.03.09. 11:16

Szerintem nincs akadálya.

ObudaFan # 2010.03.09. 11:17

magyar99

A kuratóriumi tagoknak mi köze lenne az alapító által szolgáltatott tőkéhez?
Lehet ellátni munkaviszonyban, de nem feltétlenül kell.

magyar99 # 2010.03.10. 06:32

Köszönöm válaszait!