alapítvány létrehozása


vivia # 2009.05.28. 20:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy testvéremmel vállalhatunk-e egy kuratóriumban tagságot (8 kuratóriumi tag közül csak mi ketten lennénk hozzátartozók, más összeférhetetlenség nincs). Milyen nyilatkozatot szükséges hozzá tennünk, a ptk. melyik szakaszára hivatkozzunk? Köszönöm Válaszát! Vincze

ObudaFan # 2009.05.15. 16:06

Mi a különbség közhasznú, nem közhasznú, illetve kiemelten közhasznú alapítványok fogalma között?

A közhasznúsági nyilvántartásba vételhez a szervezet létesítő okiratának tartalmaznia kell, hogy a szervezet

  1. milyen, e törvényben meghatározott közhasznú tevékenységet folytat, és - ha tagsággal rendelkezik - nem zárja ki, hogy tagjain kívül más is részesülhessen a közhasznú szolgáltatásaiból;
  2. vállalkozási tevékenységet csak közhasznú céljainak megvalósítása érdekében, azokat nem veszélyeztetve végez;
  3. gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt a létesítő okiratában meghatározott tevékenységére fordítja;
  4. közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

Kiemelkedően közhasznú szervezet nyilvántartásba vételéhez a szervezet létesítő okiratának a fentieken felül tartalmaznia kell, hogy a szervezet

  1. közhasznú tevékenysége során olyan közfeladatot lát el, amelyről törvény vagy törvény felhatalmazása alapján más jogszabály rendelkezése szerint, valamely állami szervnek vagy a helyi önkormányzatnak kell gondoskodnia, továbbá
  2. a létesítő okirata szerinti tevékenységének és gazdálkodásának legfontosabb adatait a helyi vagy országos sajtó útján is nyilvánosságra hozza.

Abban az esetben, ha két ország közötti kultúrális, tudományos együttműködést szeretnénk létrehozni, illetve a későbbiekben programokat szervezni akár nagyobb szervezetek, (állami) intézmények bevonásával milyen szervezetet alapítsunk? Alapítványt vagy egyesületet és az (kiemelten) közhasznú legyen vagy sem?

Az attól függ. Ha a szervezet inkább csak a pénzügyi alapjait szeretné biztosítani ennek a tevékenységnek, akkor alapítványt, ha a szervezet tagjai maguk vennének részt ebben a tevékenységben, és a pénzügyek másodlagosak, akko egyesületet.

Attól függetlenül, hogy mit alapítunk az alaptőke összege is változik?

Igen.

Mindkét ország részéről kötelesek vagyunk kuratóriumi tagokat választani, még akkor, is ha ők nem Magyarországon tartózkodnak?

Nem.

Egyébként alapító tagok lennének én (magyar) és a Férjem (a másik országot képviselve). Jó ez így?

Jó.

5. Az alaptőkét (min.100.000 Ft) a bankszámlán csak alapítványi célokra lehet felhasználni, tehát kimondottan erre a célra kell számlát nyitni vagy elég csak bemutatni az adott összeget mint garanciát (mint sokszor a tartózkodási engedély megszerzésekor?)

Csak alapítványi célra.

gerixon # 2009.05.15. 12:15

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Köszönöm válaszát.

Még lennének kérdéseim:

  1. Mi a különbség közhasznú, nem közhasznú, illetve kiemelten közhasznú alapítványok fogalma között?
  2. Abban az esetben, ha két ország közötti kultúrális, tudományos együttműködést szeretnénk létrehozni, illetve a későbbiekben programokat szervezni akár nagyobb szervezetek, (állami) intézmények bevonásával milyen szervezetet alapítsunk? Alapítványt vagy egyesületet és az (kiemelten) közhasznú legyen vagy sem?
  3. Attól függetlenül, hogy mit alapítunk az alaptőke összege is változik?
  4. Mindkét ország részéről kötelesek vagyunk kuratóriumi tagokat választani, még akkor, is ha ők nem Magyarországon tartózkodnak?

Egyébként alapító tagok lennének én (magyar) és a Férjem (a másik országot képviselve). Jó ez így?

5. Az alaptőkét (min.100.000 Ft) a bankszámlán csak alapítványi célokra lehet felhasználni, tehát kimondottan erre a célra kell számlát nyitni vagy elég csak bemutatni az adott összeget mint garanciát (mint sokszor a tartózkodási engedély megszerzésekor?)

Köszönjük megtisztelő válaszát!

ObudaFan # 2009.05.13. 09:54

Szerintem olvass vissza, ebben a topicban már többször leírtam az alapítás folyamatát.

gerixon # 2009.05.13. 09:37

Alapítványt szeretnénk létrehozni, mely keretein belül később, két ország közötti kultúrális, szociális, tudományos együttműködésen alapuló programokat szeretnénk szervezni és a későbbiekben egyfajta bilaterális együttműködést létrehozni pályázatok útján.
Mi a teendő, az első lépéstől az utolsóig érdekelne minden, mert nagyon zöldfülű vagyok ebben a témában. Kihez kell fordulni, mennyi pénzösszegre van szükség...az alapítvány szükséges felépítése, pénzügyek, mi az, amire oda kell nagyon figyelni...minden információra szükségem lenne ezzel kapcsolatban.
Köszönettel!
gerixon@freemail.hu

ObudaFan # 2009.04.25. 12:17

Lehet külföldi is a kuratórium tagja, vagy elnöke, de a kuratóriumban többségben kell lenni az alapítótól független személyeknek.

kornellya # 2009.04.25. 10:24

Szép Napot!

Anyatámogató csoportot szeretnék alakítani,mely széleskörű segítséget, és magasszintű gondozást kíván biztosítani várandós anyáknak, illyetve gyermekágyasoknak.A csoport tevékenységéhez szükséges pénz bevételt, illetve pályázatokat, egy gondolatban már megszületett alapítvány fedezné.
szeretném tudni, hogy a kuratóriumban minimum ,hány főnek kell lennie, illetve tag lehet e külföldi állampolgár, aki későbiekben, támogató is lenne, valamint ha ennek a megalakuló csoportnak én leszek a vezetője, lehetek-e az elnöke az alapítványnak is?
Valamint, a külföldi állampolgár velem rokoni kapcsolatban áll( Unokatestvérem férje) , így amennyiben nem lehetek elnök, ő megjelőlhető -e?
Köszönettel: Kornellya

SzDóri # 2009.04.24. 18:50

Tisztelettel köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2009.04.23. 18:42

Az a szervezet lehet kedvezményezett, amely

  1. belföldi székhelyű, és
  2. magyarországi közösség, illetőleg a határon túli magyarság érdekében működik, és
  3. alapszabálya, alapító okirata szerint megfelel a Ksztv. 4. § (1) bekezdésének d) pontja - ezzel összefüggésben a 26. §-ának d) pontja - szerinti feltételnek, és
  4. nyilatkozik arról, hogy a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja között nem volt olyan lejárt esedékességű köztartozása, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott, és
  5. nyilatkozik arról, hogy az alapszabálya, alapító okirata szerinti közhasznú tevékenységét a rendelkező nyilatkozat évét megelőző év első napja óta megszakítás nélkül ténylegesen folytatja;
  6. az (1) bekezdés ac) pontjában meghatározott kiemelkedően közhasznú alapítvány, társadalmi szervezet a szerződés másolatának az adóhatósághoz történő becsatolásával igazolja, hogy tevékenységét állami szervvel vagy önkormányzattal a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtt legalább egy évvel kötött szerződés alapján végzi;
  7. nyilatkozik arról, hogy

ga) a rendelkező nyilatkozat évét megelőző öt évben nem kötött vagy tartott fenn együttműködési megállapodást párttal,
gb) a rendelkező nyilatkozat évét megelőző öt évben nem állított párttal közös jelöltet országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választáson.

SzDóri # 2009.04.23. 12:01

Mik a feltételei az 1%-nak, illetve hol tudok ennek utána nézni?
Köszönöm!

ObudaFan # 2009.04.23. 09:25

Az 1% nincs kizárva 3 év után, ha a feltételeinek megfelel az alapítvány.

SzDóri # 2009.04.23. 06:36

Mind kettőjüknek nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Mit jelent, hogy a kedvezményeket nem vehetem igénybe, ha kifejezetten a saját gyerekeim támogatásáért hozom létre az alapítványt? Konkrétan:Kaphat az alapítvány (3év elteltével) Felajánlott adó1%-ot vagy nem? Vagy csak kifejezetten az állami támogatás nem jár? És attól, hogy nem én jegyeztetem be,hanem más, de ugyanúgy csak erre a (két-három) gyerekre vonatkozóan?

Köszönettel!

Sz.Márton # 2009.04.21. 14:09

Legnagyobb tisztelettel, de úgy vélem azzal biztos tisztában van a hölgy, ha a minimális kuratóriumi arányokat is így feltételezte, hogy csak a saját gyermekeire az alapítványok előnyeit nyújtó kedvezmények nem vehetők igénybe, ha nem rejtik egyéb más közhasznú tevékenység mögé.... ahogy azt ne is merjük gondolni. Annak örülök, ha Ön is úgy gondolja, hogy nem alakít formálisan megfelelő, de leplezett közhasznú alapítványt.
Ha az alapítványokról szóló "Lomnici" féle könyvet is végigtekinti már nyert ügye van. Én egy 2003. utáni bejegyzésnél, miután a közlönyben található nyomtatványt kívántam alapként tekinteni, kiderült, hogy nyomtatványt kellett szereznem a bejegyzést végrehajtó bíróságon, mert a közlönyben megjelent új mintában volt egy kis hiba. Ezért merem azt is javasolni amennyiben önmaga jegyeztetné be, hogy az illetékes bíróság szakmai irodájánál akár személyesen is tájékozódjon a formai követelmények miatt.

ObudaFan # 2009.04.21. 13:46

Viszont a kérdező kifejezetten jelezte, hogy csak a saját gyermekei érdekében hozza létre ezt az alapítványt, így pedig az nem lehet közhasznú.

Sz.Márton # 2009.04.21. 13:35

Úgy legyen Ámen... A saját tehetségek jövőbeli gondozása a papíron közhasznú tevékenységek mögött már indulhat is a független kuratóriumi tagokkal együtt. Egyébként a tehetségek gondozása- és fejlesztése nem (csak)családtagoknak sokak számára közhasznú

ObudaFan # 2009.04.21. 13:22

A függetlenség többsége az alapítótól nem derült ki így, mert az alapítóról nem tett említést

Dehogynam. Ezt írta: „Lehetek az elnök, ha a kuratórium másik két tagja nem családtag?

Erre pedig az a válasz, hogy igen.

Sz.Márton # 2009.04.21. 11:40

Bár beismerem több alapítványba hoztak már kétszemélyi kuratóriumi döntést az egy személy tartózkodása mellett, ha az alapító is családtag volt, ez is egy megoldás!

Sz.Márton # 2009.04.21. 11:35

Kedves Obudafan!

Köszönöm a kiegészítést, de én a valóban közhasznúra gondoltam ha olyat feltételezünk és nem az azt nyíltan ami leírt az érintett, az illetékes bejegyzést végző (valóban nem cégbíróság bocs.)az illetékes bejegyző bíróság pedig valóban helyreigazít, a bejegyzés alapnyomtatványát tartalmazó egykori közlönyben pedig a képviseletre vonatkozó rész egykoron furcsán lemaradt és adott bejegyzést lebonyolító bíróságon megadott valódi nyomtatvány másolatát kellett kitölteni. A valós tevékenységeket kijátszó alapítási szándékokat meg nem taglalnám. A függetlenség többsége az alapítótól nem derült ki így, mert az alapítóról nem tett említést és gondolom nem csak három tagja lene a kuratóriumnak titkárral együtt. Csomó téves..?

ObudaFan # 2009.04.21. 11:05

Na most írtál egy csomó téves dolgot.

Alapítóként az alapító okiratba lehetőleg ne önmagát vagy családtagját jelölje meg, főleg mint leendő kuratóriumi elnök, mert úgy nem jegyzik be

De, be lehet jegyezni, ha egyébként a függetlenek a kuratóriumban többségben vannak.

három év igazolt közhasznú tevékenység után lehet kiemelten közhasznú,

A lent írt alapítvány a céljánál fogva közhasznú sem lesz, nem hogy kiemelten közhasznú.

vagy cégbírósági információ kérés, mert ha hibás rögtön visszaküldi az illetékes cégbíróság és közli a hibákat

A cégbíróság nem foglalkozik alapítványokkal.

Sz.Márton # 2009.04.21. 11:01

Plussz segítség!

Alapítóként az alapító okiratba lehetőleg ne önmagát vagy családtagját jelölje meg, főleg mint leendő kuratóriumi elnök, mert úgy nem jegyzik be. A bankszámlaszám mellé adószám is kell, három év igazolt közhasznú tevékenység után lehet kiemelten közhasznú, úgy már még jobban megéri a tevékenység. A kuratóriumban titkárként szereplő személy nem árt ha időnként valóban elkészíti a szükséges papírokat.Tessék az 1959. évi IV. törvény 74./A § -tól áttanulmányozni az alapítványra vonatkozókat és mintaként az interneten vannak már működő alapítványok alapító okirataira minták. A bejegyzéshez azért nem árt szakember vagy cégbírósági információ kérés, mert ha hibás rögtön visszaküldi az illetékes cégbíróság és közli a hibákat.

ObudaFan # 2009.04.21. 10:10

Alapító okiratot kell készíteni, és ezt és a kuratóriumi tagok elfogadó nyilatkozatát, a székhelyhasználkati jogosultságot igazoló okiratot, a legalább 100.000 Ft alaptőke banki befizetését igazoló banki bizonylatot az erre szolgáló kitöltött formanyomtatvánnyal kell benyújtani az alapítvány székhelye szerinti megyei bíróságon.

SzDóri # 2009.04.21. 10:06

Köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt!

Mivel nem mozgok jogi körökben, nem tudom hogy hogyan kellene neki állnom, tehát, hogy konkrétan milyen lépéseket kell tennem,hogy ezt az alapítványt létrehozhassam. Milyen papírokra van szükségem? Mennyi kezdő pénzre? Milyen hivatalt kell felkeresnem?
Dóri

ObudaFan # 2009.04.21. 09:57

Megtehetem?

Igen. Azért közhasznú nem lehet az az alapítvány így.

Lehetek az elnök, ha a kuratórium másik két tagja nem családtag?

Igen.

Mik a teendőim, lehetőségeim, jogaim illetve kötelességeim egy másik közhasznú alapítvánnyal szemben?

Konkretizáld a kérdést.

SzDóri # 2009.04.21. 08:23

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Hölgy

Gyermekeim tehetség gondozására szeretnék alapítványt létre hozni. Megtehetem? Lehetek az elnök, ha a kuratórium másik két tagja nem családtag?
Mik a teendőim, lehetőségeim, jogaim illetve kötelességeim egy másik közhasznú alapítvánnyal szemben?
Köszönettel!
Gyerekei jövőjéről gondoskodni akaró anya

ObudaFan # 2009.03.17. 08:44

Nincs mit.