Közüzemi számla túlfizetés meddig követelhető vissza?


drbjozsef # 2018.09.07. 10:47

Érdekes kérdés. Menthető ok az, hogy nem vizsgálja át a számláját (szerintem azon megjelenik a fogyasztás típusa is talán, nem tudom) éveken át? Kellő gondosság? Elég határeset, mert én se bogarászom a számláimat, felét se értem ami rajta van. Honnan jött vajon a gazdasági tevékenység egyáltalán? Amikor költözéskor új szerződést kötött, észre kellett volna vennie, hogy nem lakosságiként kötik vele a szerződést?

Grave7 # 2018.09.07. 10:17

Az elévülés nyugvásának lehetőségét is érdemes lehet megvizsgálni.

drbjozsef # 2018.09.07. 09:47

2007. évi LXXXVI. törvény
a villamos energiáról
...
63. §
...
(3) A villamosenergia-kereskedő és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási szerződésből eredő polgári jogi igények két év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.

alfateam # 2018.09.07. 09:47

file:///C:/Users/user/Downloads/ELMU_EMASZ_ENERGIASZOLGALTATO_ESZ_SZ_170207.pdf

Palada # 2018.09.07. 09:21

facsiga77: köszi a választ! Úgy derült ki, hogy késedelmes számlafizetés miatt az ELMÜ felszámított nekem behajtási költségátalányt, ami 40 euró. utánanéztem és láttam, hogy ezt csak nem lakossági előfizetőkkel szemben lehet felszámolni, én pedig ugyebár lakossági előfizető vagyok.
Megkerestem az ELMÜ-t, hogy töröljék ezt a tételt, amire azt mondták, hogy az ő nyilvántartásuk szerint a házamban gazdasági tevékenység folyik, ezért számlázták ki nekem a behajtási költségátalányt , illetve ezért alkalmazzák a nem lakossági tarifát nálam. Ekkor tudtam meg, hogy nem a lakossági díjszabás szerint kapom az áramot már 7 éve (mióta ideköltöztem és megkötöttem a szerződést az ELMÜ-vel).
Azt mondták, hogy csak önkormányzat által kiadott igazolás (arról, hogy nem folyik üzleti tevékenység a címen) ellenében tekintenek el a behajtási költségátalánytól és módosítják a tarifámat lakosságira.
Az önkormányzattól ma meg is érkezett az igazolásom, hogy az elmúlt 10 évben nem folyt semmilyen gazdasági tevékenység a címemen. Melyik jogszabályban szerepel, hogy csak 2 évre visszamenően kötelesek visszaadni a különbözetet?

facsiga77 # 2018.08.31. 18:04

Ha ezt egy magánszemély csinálná akkor még akár a csalás is ráhúzható lenne, ha kiderülnek hogy nem tévedésből irkál 25%-kal többet a számláira.

Szóval a megtévesztés vagy tévedésben tartás egy olyan körülmény ami azért mentheti az elévülési határidőket.

Persze ehhez jogász kéne nem csak ötletbörzét tartani.

Hogy derült ki hogy nem jó tarifa szerint számláznak neked?
Ugyanis az észlelés körülménye nem feltétlenül mindegy.

De amilyen favágás megy a különböző ügyekben valószínű nonoletnek lesz igaza.

nonolet # 2018.08.27. 10:40

Az ELMŰ helyesen jár el.
A jogszabály 2 évet ad neked... ez van.

Tudod aki ÉVEKIG nem veszi észre, hogy rosszul számláznak neki.
Az annyira nemtörődöm-hülye, hogy a jog sem védi igazán.

Palada # 2018.08.27. 10:15

Tisztelt fórumozók!
Kiderült, hogy az ELMÜ energiaszolgáltatóm az elmúlt 7 évben vállalati díjszabást alkalmazott nálam lakossági helyett, ami miatt kb 25%-kal magasabb díjat fizetek már 7 éve.
Az ELMÜ csak 2 évre visszamenően hajlandó jóváírni a különbözetet. Jogszabály szerint hány évre visszamenően követelhetem vissza? Kamatot is felszámíthatok rá?