Hiteltartozással kapcsolatos bonyolult kérdés!


drbjozsef # 2018.11.29. 05:52

Igen. És?

Márli # 2018.11.28. 17:01

Kedves József!

"I./ KÖLCSÖNSZERZŐDÉS CHF alapú hitelkiváltás és részben szabadfelhasználás céljából."

Ez egy összetett mondat, melyet az és kapcsolatos kötőszó kapcsol össze.

Én úgy gondolom, hogy ugyan úgy vonatkozik a cél az első tagmondatra is.

drbjozsef # 2018.11.28. 10:25

De mivel kapcsolatban?

Szerintem a cél az cél, de a "részben szabadfelhasználás"-ba kb. bármi belefér.

Az önerő vs. forrás szvsz nem a fontos szavak kategóriája.

Devizanem ott van, HUF is, CHF is, mi hiányzik?

Márli # 2018.11.27. 12:11

Kedves József!

Köszönöm a hozzászólásodat.

Nem, nem vagyok nyelvtan tanár, a cél szó szúrt szemet.
„A cél azért cél, hogy egy folyamat éppen oda jusson, ahová jut, hogy pontosan az legyen a vége, eredménye, ami lesz.

Célhitel
Kizárólag meghatározott célra/célokra igénybe vehető hiteltípus. Például a lakásvásárlási hitel kizárólag lakás/lakóingatlan megvásárlására vehető igénybe. Egy gyárépület vagy más tárgy megvásárlására nem.

A hitelkiváltás azt jelenti, hogy a fennálló hitelt az ügyfél visszafizeti egy másik hitelből.
Ha rákeresek „Kölcsönszerződés CHF alapú hitelkiváltás”-ra, meglévő deviza alapú hitelkiváltásokat találok.
A hitel célja nem CHF alapú, hanem HUF alapú hitelkiváltás volt.

Való igaz, hogy elég rugalmas a magyar nyelv, de vannak esetek, mikor a leírt szavaknak, mondatközi írásjeleknek súlya van.
A „saját forrásnak is utánanéztem.

„Saját erőforrások kiegészítésnek elve
Ez az elv a hitel kiegészítő eszközellátást biztosító funkciójából fakad, elsősorban a fejlesztési, beruházási hiteleknél érvényesül. A bankok kölcsönt csak a vállalkozások saját anyagi erejének szükséges mértékű kiegészítésére adnak. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók először saját pénzeszközeiket kötelesek felhasználni, és csak akkor fordulhatnak a bankhoz, ha saját pénzeszközünk nem elegendő.

Eredet szerint megkülönböztetünk saját és idegen forrásokat. Saját forrás például a vállalkozás rendelkezésére bocsátott alapítói tőke, vagy a ki nem osztott nyereség. Idegen forrás például a banki hitel, vagy a különböző tartozások (szállítóknak, költségvetésnek, dolgozóknak stb.)”

Természetes személyeknél saját forrást kamattámogatott hiteleknél vonnak be.

Hogy miért is hiányolom a deviza nemét? Többek közt azért, mert a deviza neme bármely országé lehet.

Ezért is vagyok kíváncsi a véleményetekre.

Üdv: Márli

drbjozsef # 2018.11.27. 07:13

Nyelvtantanár vagy, vagy problémád is van?

Ezt ti hogy értelmezitek? CHF hitelt vettem, fel, hogy kiváltsak egy másik CHF hitelt?

Nem feltétlenül, de akár azt is jelentheti, a magyar nyelv elég rugalmas. Oszthatjuk "(CHF alapú hitel) kiváltása" vagy "(CHF alapú) hitelkiváltásra" is. Szerintem inkább az utóbbi. A mostani hiteled a CHF, a kiváltott bármi lehet.

Én úgy tudom, hogy saját forrásra vállalatok, vállalkozók kapnak kölcsönt. Természeters személyeknek önerő kell. Sose volt vállalkozásunk.

Nem hallottam még hogy önerő=magánszemély, forrás=vállalkozás. Vállalkozásnak is lehet önereje, magánszemélynek is forrása. Bizonyos értelemben szinonímák, de számít bármit is?

Miért csak a forint van jelölve az első tagmondatban?

Minek kellene még ott lennie? Ez a mondat definiálja tulajdonképpen a chf ALAPÚ hitel jelentését. Ami NEM "chf hitel". De szerinted minek kellene ott szerepelnie? Nekem nem hiányzik semmi.

Márli # 2018.11.26. 15:08

Sziasztok!

Szabad felhasználású deviza /CHF/ alapú jelzáloghitelt vettünk fel 2007-ben.

Idéznék a KO-ból.

"I./ KÖLCSÖNSZERZŐDÉS CHF alapú hitelkiváltás és részbern szabadfelhasználás céljából."

  • Ezt ti hogy értelmezitek? CHF hitelt vettem, fel, hogy kiváltsak egy másik CHF hitelt?

KÖLCSÖNNYÚJTÁS CÉLJA: A hitelező az Adós részére - az Adós SAJÁT FORRÁSAINAK kiegészítésére - az alábbiakban megjelőlt ingatlan fedezete mellett a Költségirányzatban meghatározott összegű deviza alapú kölcsönt nyújtja."
_Én úgy tudom, hogy saját forrásra vállalatok, vállalkozók kapnak kölcsönt. Természeters személyeknek önerő kell. Sose volt vállalkozásunk.

  • Milyen alapú a deviza?

" A Hitelező a forintban /HUF/ meghatározott kölcsön összegét devizában, a Raiffeisen Bank Zrt által a szerződéskötés napját megelőző második bankra, mint teljesítési napra érvényes svájci frank /CHF/ merhírdetett deviza vételi /bázis árfolyam/ tartja nyilván."

  • Miért csak a forint van jelölve az első tagmondatban?

Köszönöm, hogy elolvasátok.
Várom a véleményeteket.

drbjozsef # 2018.11.23. 11:57

Ezek egyike esetén sem indult (folyik vagy felfüggesztett) végrehajtás?

(Azt ugye tudod, hogy nem ma leszel hitelképes, mert ha a tejes tartozást törleszted, akkor 1, ha megegyezéssel csak részben, akkor 3 évig még fent leszel a KHR listán. Márpedig ezek a tartozások már jó eséllyél 7 számjegyűek, abból se kicsi, attól függően mennyi volt az eredeti tartozás)

Gabesz1985 # 2018.11.20. 09:06

Tisztelt Jogi fórum!

Az OTP banknál van hitelem, amit kB 10 éve nem fizettek, ezzel párhuzamosan A folyószámla hitelem és még American express hitelkártyámat sem fizettem. Szeretném rendezni, mert házat szeretnék venni, de lehetőség szerint a legolcsóbban. Hogyan érdemes megkeresni a bankot, hogy a lehető legjobban profitáljak. Szeretnék újra hitel képes lenni. Előre is köszönöm, várom válaszukat.
Üdvözlettel
Gábor

drbjozsef # 2018.11.05. 06:41

Miféle törlesztőrészletet nem teljesítene? Van valakivel bármilyen megállapodása a törlesztésről?

AndrasFerenczy # 2018.11.04. 08:47

Segítségre lenne szükségem!

Üdv mindenkinek! A következő feladatot kaptam, de sehogyan se boldogulok vele. Hálás lennék bármilyen segítségért.

Kovács Adeodáta, 24 éves, konyhai kisegítőként dolgozik. Adeodáta évekkel ezelőtt nagyobb mértékű hitelkártya-tartozást halmozott fel családi hitelkártyáján, melyet neki kell törleszteni, de a törlesztőrészleteket később nem tudta fizetni. A számlavezető bank rendszeresen küldött számára fizetési felszólítást 500 000 Ft értékben, viszont nem régiben egy értesítést is kapott, miszerint a múlt hónapban a bank eladta a követelését egy követeléskezelőnek. A fizetési felszólításnak nem tud eleget tenni, mert jelenleg is alkalmi munkákból él. A lakhatása megoldott, egyedül tart fenn egy háztartást, egy 40m2-es lakótelepi lakásban, melyet egyik közeli barátjától bérel 30 000 Ft-ért havonta.

Jelenleg egy szállodában dolgozik mosogatóként, alkalmi munkavállalói státuszban. Ebben a formában havonta 15, egy évben pedig 60 napot tud egy munkáltatónál dolgozni, így naponta 5 400 Ft-ot, havonta 81 000 Ft-ot keres.

A jelenlegi munkahelyén 3 hónapja foglalkoztatják, így ebben a formában már csak egy hónapot tud tovább ott dolgozni. A munkáltatója meg van elégedve a munkájával és szeretne vele határozatlan idejű munkaszerződést kötni, így havonta 160 000 Ft-ot tudna keresni.

Egyik ismerősétől hallotta, hogy a követeléskezelőnek joga van letiltani a bankszámlájára érkező fizetést, hogyha nem teljesíti a törlesztőrészleteket. Amennyiben elfogadja az álláslehetőséget számolnia kell azzal, hogy jövedelmének 33%-át letiltják a törlesztés biztosítására, ez újabb aggodalomra ad okot számára.

A kérdés a következő: milyen lehetőségei vannak Adeodátának, és melyik lenne számára a legjobb?

Nagyon köszönöm mindazoknak, akik veszik a fáradságot és foglalkoznak vele.
Ferenczy András