Mérőóra átíratás


monalisa1 # 2008.04.21. 20:27

Rájuk kell borítani az asztalt (...) mívelhogy Te új fogyasztó vagy, az előző tulajdonos által "ottfelejtett" tartozáshoz semmi közöd. Azt hajtsák be úgy ahogy tudják. Csak éppenséggel nekik ilymódon lenne a legkényelmesebb: Téged kényszerhelyzetbe hozni. Nem Te vagy őértük hanem fordítva - lévén szolgáltatnak.

Krisz1 # 2008.04.21. 18:19

Tisztelt Szakértők!

Tanácsotokat megfogadva elküldtem a Tigáznak, Émásznak és a Vízműnek a tulajdoni lap és a birtokbaadási jegyzőkönyv fénymásolatát, kérve az óraátírást. A Tigázzal nem volt semmi probléma, az átírás megtörtént, az Émász még nem válaszolt, a Vízműtől viszont az alábbi válaszlevelet kaptuk az ügyvezető által aláírva:

"2008. 04. 01-én kelt levelére, melynek melléklete a tulajdonlap és a birtokba adási jegyzőkönyv, az alábbiakat válaszoljuk.
Sajnálatos módon levelével kapcsolatban azt állapítottuk meg, hogy X.Y. eladó vízdíj hátraléka 40.755 Ft.
Amíg az előző tulajdonos ezt nem rendezzi, addig nem áll módunkban az átírást, ill. Önnel az új közüzemi szerződést megkötni."

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet valamit tenni, valamire hivatkozni, hogy az átírás megtörténjen, ugyanis abban biztos vagyok, hogy az eladó nem fogja a hátralékot kifizetni.

Köszönettel: Kriszta

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.31. 16:22

Nem, semmi ilyen butaság!

Van birtokbaadási jkv., ez nagyszerű. Azt az eladó és a vevő is aláírta, így az eladó is elismerte az órák állását.

Az ELMÜ nagyon rugalmas. A birtokbaadás napjától állítja be az új óra állását és veszi fel a vevő adatait, az addigi tartozást pedig az eladóra hárítja.

A Gázművek velem is szórakozott. 5e Ft-os tartozás miatt nem volt hajlandó az átírást megcsinálni. Nem vitatkoztam az ügyintézővel, hanem írtam egy levelet, csatoltam adásvételit, bjkv-et, tul.lapot és kértem az átírás megindítását. Mikor 20 nap múlva betelefonáltam, azt mondták, hogy az átírást elindították.

A vízművekről tapasztalatom nincs, mert TH esetében más az eljárás.

A telefoni közlést nem kell készpénznek venni, még a helyszíni ügyintézésnél sem biztos, hogy érdemi ügyintézővel fut össze az ember, de az írásbeli kérelem az más, azt vezető szignálja, vagy írja alá.

SolnesM # 2008.03.31. 16:05

T. Krisz1 !
Hát az átíráshoz kell adásvételi szerződés.
Az jó ha vannak mérő állások, de nem elég. Ilyenkor általában un. nullás igazolást is kellet volna kérni és kapni, ami azt igazolja, hogy nincs tartozása az eladónak a szolgáltatók felé.
De mennyi a hátralék ? gondolom 50 -70 eft.
Le kell nyelni - vagy az ügyvédeden számonkérni -
ő mire vette fel a nem kis pént ?
Ez is beletartozik egy adásvételbe, ha már kötelező az ellenjegyzés - neki is van csak valami teendője a sablonos okírat szerkesztésen felül.
Tehát tisztázni - körüljárni !!

Azaz kiszámolni a hátralékokat, majd kérni először az eladon majd az ügyvéden.
SM.

kismukk # 2008.03.31. 12:22

(saját tapasztalat:)
Nálunk a lakó tűnt el, szerencsére kideritettük új feltalálási helyét...
Az ő nevén futottak a mérők. Mérőként 50-100 e Ft-os tartozásokat hagyott hátra. Bementünk a szolgáltatók irodáiba, vittünk friss tulajdoni lapot. Ügyfélszolgálat átirta ismét nekünk az új óraállástól, a régi tartozás fizetésére felszólitották a korábbi fogyasztót.

monalisa1 # 2008.03.31. 11:14

A vizeseknek könnyebb volt benneteket elküldeni (...) mintsem az előző tulajdonostól a tartozását valamiképp behajtani - az a nemfizetés amúgy is fenntállhatott már.

Személyesen felkeresni a vízmű ügyfélszolgálatát.

Krisz1 # 2008.03.31. 09:54

Az előzőből kimaradt, hogy a birtokbaadási jegyzőkönyv megvan, rögzítve vannak rajta az óraállások.

Krisz1 # 2008.03.31. 09:25

Tisztelt Szakértők!

Mérőóra átíratással kapcsolatban van problémám. Ingatlant vettünk, melynek most szeretném átíratni a mérőóráit. Az előző tulajdonosnak tartozása van az áramszolgáltató, vízszolgáltató és gázszolgáltató felé is.
Annak idején,amikor kinéztük a házat, akkor megkérdeztem a gázosokat, hogy milyen gondunk lesz nekünk ebből. Ők azt mondták, hogy semmi, a nevünkre átírják az órát, a tartozást meg behajtják az előző tulajon.
Most felhívtam a vizeseket, és ők azt mondták, hogy addig nem írják át az órát, amíg valaki nem fizeti ki a tartozást (az áramszolgáltatót és a gázszolgáltatót már fel sem mertem hívni).
Ez a közüzemi tartozás így összeadva nem kevés. Nagyon nem szeretnénk kifizetni. (szerintem az előző tulaj sem fogja.)
Tényleg lehetséges, hogy csak akkor írathatjuk át az órákat, ha valaki (mi) kifizeti a tartozást?
A választ előre is köszönöm!