ingatlan eladás után fizetendő adó


Eaglet # 2008.05.08. 20:10

Kedves Monalisa1 !

Köszönöm szépen ! Pedig kollégával együtt kézzel - lábbal számoltuk és nem jött ki a 15 év :))

polgarkitty # 2008.05.08. 19:21

Kedves monalisa1!

Köszönöm a választ.

Csak azon csodálkozom, hogy akkor ez változás tavalyhoz képest. 2007-ben ügye a 15 évnél régebben tulajdonolt lakások eladása adómentes. Erről a 2007. évre vonatkozó 0753 nyomtatvány kitöltési segítsége azt írja, hogy a 15 évnél régebbi ingatlan eladását be sem kell vallani, mert ott nem keletkezett jövedelem.

"Adómentes és nem kell bevallani a 2007-ben értékesített vagyoni értékű jogból származó jövedelmet akkor, ha az értékesített vagyoni értékű jogot Ön 1982. január 1-jét megelőzően szerezte."
...

Az ingatlanértékesítésből származó bevétel minden esetben adóköteles, de nem kell azt bevallania akkor, ha jövedelme abból nem keletkezett. Az ingatlanértékesítésből akkor nem keletkezik jövedelme, ha az ingatlan eladási ára kevesebb vagy ugyanannyi, mint az annak megszerzésére fordított összeg, illetve akkor, ha a szerzés 1992-ben vagy az azt megelőző években történt.

  1. Tehát ez változás tavalyhoz képest? Tavalyi bevételt még nem kellett bevallani, ha nem jövedelem, a 2008-as adóbevallásban meg már be kell majd vallani?
  2. További kérdés, hogy nálunk cserével történik a lakástulajdonok átruházása. Mivel az ingatlanok nem egyenértékűek, ezért a nővérem fizet nekem 3 millió Ft-ot különbözetként. Ez is úgy minősül, mint 5 évnél régebbi tulajdonból származó bevétel, de nem jövedelem ezért, így nem adózik?

Erre 2007-re vonatkozóan ezt találtam a bevallási segédletben:
"Csere esetén a cserébe kapott ingatlannak a jövedelemszerzés időpontjában érvényes szokásos piaci értékét kell bevételnek tekinteni. Amennyiben a cseréhez pénzben kifizetett érték-kiegyenlítés is kapcsolódik, akkor a pénzt megszerző magánszemélynél azt is bevételként kell figyelembe venni."

Üdvözlettel:
polgarkitty

heditke # 2008.05.08. 17:07

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni.
1999-ben vettem egy építési telket.Ez 2002-ben került tulajdonbejegyzésre.2003 márciusban megkaptam az ideiglenes használatbavételi engedélyt.2005 okt-ben peddig a véglegest.
2007 dec-ben eladtam a házat 29 millióért. Az igazolt költségek 10 millió.
A kérdésem az lenne, hogy melyik időpont számít, honnan kell számolnom a tulajdonomba kerülést.Vagyis mennyi adót kell fizetnem? Valahol azt olvastam, hogy telek megvásárlásától.De azt is olvastam, hogy a használatbavételi engedély idejétől. Melyik az igazi? Nagyon nem mindegy!

Segítségeteket előre is köszönöm!
Edit

monalisa1 # 2008.05.08. 15:46

Eaglet

Ennyi év elteltével, esetleges eladás esetén nincs már jövedelemadó kötelezettség, tehát azok a számlák érdektelenek már.

monalisa1 # 2008.05.08. 15:38

polgarkitty

  1. Jól tudod, 5 évnél régebbi tulajdonlás esetén, eladásnál ma már nincs jövedelemadó fizetés kötelezettsége.,
  2. Igen, fel kell tünteni a tárgy évi adóbevalláson, különben később gubanc származhat a vagyonszerzésből.,
  3. Az adóíven a megfelelő pontokat be(x)elitek.

Ezt már én teszem hozzá:

4. Minden keletkező papírt gondosan elraktok otthon, külön-külön mindketten.

5. Az ingatlancserekor az okiratszerkesztő ügyvéd mindenről tájékoztat majd benneteket.

monalisa1 # 2008.05.08. 15:26

Iri_

20 év utáni eladás esetén már semmiképpen nem kell jövedelemadót fizetni. A megvásárlandó másik ingatlan után azonban illetéket kell majd fizetni.

Mível ingatlan adásvételénél ügyvéd közreműködése elengedhetetlenül szükséges, a részletekről majd ő ad tájékoztatást.

Eaglet # 2008.05.08. 14:37

A férj 1993 november 30-án ajándékozási szerződéssel a feleség nevére irat egy ingatlant. A körzei földhivatal 1994 február 21-én hoz határozatot az 1993 évben kötött ajándékozási szerződésre hivatkozva. Ilyen esetben 1993 vagy 1994 a szerzés időpontja ? A férj fenntartotta a haszonélvezeti jogát halálig jelőléssel. 1997-ben a férj rákos beteg lett, az ingatlant gyorsan értékesítették, az ellenérték a feleség nevére érkezett, férj lemondott haszonélvezeti jogáról. A feleség hozott egy csomó felújítási számlát, melyet a néhai férj nevére szólnak és annak lakás címére, nem az ingatlan cimére. Ezekből szerintem nem tudok igy semmit költségcsökkentőként figyelembe venni ugye ?

polgarkitty # 2008.05.08. 14:06

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném segítségeteket.

Testvéremmel csereszerződés útján elcseréljük a lakásunkat. Nővérem lakása 15 milliót, az enyém 18 milliót ér. Mivel az általam eladott ingatlan értéke nagyobb, így a nővérem a cserén felül 3 millió forintot ad nekem. Mindkét ingatlan 5 évnél régebben van a tulajdonunkban.

  1. Ha jól gondolom, nincs adókötelezettségünk a tulajdonátruházásból eredően, mert minddkét ingatlan 5 évnél régebben a tulajdonunk.
  2. Ettől függetlenül fel kell-e majd tüntetnünk az eladott ingatlan értékét a 2008. évi adóbevallásban?
  3. Ha igen, hogyan derül ki majd a bevallásból, hogy 5 évnél régebben szerzett ingatlan és nincs adókötelezettségünk?

Köszi előre is a segítséget!

Üdv.:
Polgár Kitty

Iri_ # 2008.05.07. 09:10

Kedves hozzáértő fórumozók!

Segítségeteket és tanácsotokat szeretném kérni. A szüleim, akik már közel 20 éve ugyan ott laknak, most árulják a házukat. Több lehetőség is van hogy hol vennének másik házat, de néhány kérdés felmerült. Ha jól hámoztam ki, akkor ha egy olcsóbb házat vennének, akkor nekik a különbözet utnán nem kéne adót fizetniük?
A másik kérdés pedig, hogy ha külterületi házat vennének akkor az után van -e valami külön illeték vagy adó?

Köszönöm a segítségeteket!

mayernora # 2008.05.04. 13:30

Szia Nandy!

Köszönöm!!!!!!!!!!

Szép napot! Nóra

nandy # 2008.05.04. 10:29

Szia Nóra!

A fizetési halasztásra van adatlap az apeh oldalán.
http://www.apeh.hu/…atlap_m.html

Adatlap magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához (165KB)

Indoklás lehet az, amit írsz, plusz az, hogy másik lakást szeretnél vásárolni. Halasztást lehet kérni akár 1-2-3 évre is, de ha már folyamatban van a másik lakás vétele, akkor legyen mondjuk 6 hónap. :)

mayernora # 2008.05.04. 08:34

nandy!
Köszönöm szépen a segítséget! Pánikhelyzet megoldva. :)
Szeretnék még kérdezni valamit. (Szegény szőke nő saját maga készíti az adóbevallást. Eddig is én írtam meg, de eddig nem volt benne bonyodalom.)
A fizetési halasztás hogyan működik? Nyomtatvány, vagy pötyögni kell egy kérvényt? Ha pötyögni kell, csak 3 sor, hogy kérem, vagy indokolni is kell? Ha indokolni is kell, mit írjak? Hogy egyedül nevelek 3 gyereket, gyesen vagyok, és a pici autista, vagy azt írjam, hogy folyamatban van az adásvétel, és 1 hónapon belül lezajlik.
Jaj! És még valami. A halasztás mennyi időt jelent?
Köszönöm!
Üdv:mayernora

nandy # 2008.05.02. 16:23

mayernora:

az számít, hogy a földhivatalba mikor érkezik be. Ha ez május 20. után történik meg, akkor sajna a 2007. évi bevallásban ez a kedvezmény nem érvényesíthető.

Az adóbevallás beadásával egyidejűleg fizetési halasztást kell kérni (így nem kell azonnal befizetni az adót), és amikor az ügylet ténylegesen megtörténik, akkor levelet írni az APEH-nek, csatolni kell hozzá az okiratot, mely a szerzést bizonyítja.

nandy # 2008.05.02. 16:20

Iván: akkor keress másik könyvelőt, aki jobban képben van. Mégiscsak röhej, hogy áprilisban még nem tudja a változásokat (látod, most őt marasztalom el).

Többet nem tennék hozzá.
Üdv.

Iván77 # 2008.05.02. 14:28

Kedves Nandy és Zituci( ha már voltál olyan pofátlan ,hogy te Zituci beleszóltál egy olyan dologba amihez az égvilágon semmi közöd.Ok,aláírom hogy ez egy nyilt fórum,de ha Zituci megfigyelted egy bizonyos ideje már leszűklűt a levelezők tábora az adott kérdésben amiből te kimaradtál.
Ahogyan elnézem még van egy pár olyan kérdés ahonnan te kimaradtál.

Nandy

Nem magyarázkodni akarok és kibujni a felelőség alól,de egy kicsit arra kérlek h nézd dolgokat az én szemszögemből is...

Képzeld el, egyhónappal ezelőtt már jártam könyvelőnél és ügyvédnél is.Könyvelő: sajnos a 2008-as változások miatt még annyira homályos az adócsökkentés vagy ingatlan aladás után v. ingatlanból ingatlanba adózás h nem tud mit mondani.Ennyi.Ügyvéd: Igen van valami 2008-as módosítás a 25% csökkentésére,de megnéztük a szabályzatott és komkrétan nincsn leirva h ki milyen mértékben ,milyen körülmények mellett veheti igénybe az adócsökkentét.
Mivel még 2008májusáig va egy kis időm,gondoltam benézek ide hátha valami érdemeset elcsipek.
A kérdésemre a választ zömében csak támadások formájában kaptam.Tudod mit nem értet?Miért kell embereknek kimondania olyan dolgokat ami nem fedi a valóságot.Ami a kicsi szük agyukból jött ki...pl:

  • nagyvállakozó vagy akkor keres könyvelőt stb.

Ok,hogy ez egy fórum,de ha nem válaszolt az én kérdésemre az elején,vagy ne keltettem fel az érdeklődését akkor ne irjon ,vagy szóljon hozzá az irásaival amiből egyből kitűnik a invektívás stílusa.Csodálkoztok felveszem az alpári módot.

mayernora # 2008.05.02. 12:19

Kedves Szakértő!
2007 őszén eladtam nővéremmel közös házamat. A rám eső részt ( 3mill. ft)teljes egészében kifizettem foglalónak egy másik családi ház vételéhez. Ezt a szerződés a foglalóról nem ügyvéd előtt kötöttük, hanem csak az eladó és én 2 tanú jelenlétében. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a teljes vételárat nem tudom kiegyenlíteni május 20-ig, az adóbevallásig. A kérdésem a következő. 1: Ez a szerződés elegendő-e ahhoz, hogy ne kelljen befizetnem az adót. Vagy csak a "rendes", földhivatalhoz benyújtott adásvételi számít? 2: Ha adóznom kell, és befizetem, és mondjuk 3 hét múlva sikerül megvenni az ingatlant, és elkészül az adásvételi szerződés, rögtön visszaigényelhetem az adót, vagy meg kell várni a jövő évi adóbevallást?
Előre is köszönöm!
Üdv! mayernora

duna03 # 2008.05.02. 10:43

Kedves hozzáértő Fórumozók!

Adóbevallás készítése közben a következő esetre nem találom a megoldást.
2002-ben, öröklés útján édesapám ingatlanhoz jutott 4.750.000 Ft értékben, melyet 2003-ban értékesített. Az ebből származó jövedelem (2.195.387 Ft) után akkor befizette az adót (439.077 Ft).
2005-ben ingatlan vásárolt, 4.500.000 Ft értékben, és visszaigényelte a korábban befizetett adót, mivel 5 éven belül ingatlanba fektette az összeget. 2007-ben eladta az ingatlant, 4.500.000 Ft-ért.
Mi a teendő most? Hogyan kell elkészíteni az adóbevallást? Milyen összeg számít bevételnek, jövedelemnek, költségnek?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

nandy # 2008.05.01. 14:34

Kinyalhatod.... pofa be....

Ebből látszik, mennyire sunyi és gyáva alak vagy... így névtelenül a neten....

Tanácsot kaptál - többet is - mégis itt pörögsz. Tudod mit? Folytasd máshol tovább!

zituci # 2008.05.01. 12:56

iván 77-nek!

Felháborító a stílusod. (vagyis inkább a stílustalanságod...)
A jogász és könyvelő segítsége mellé ajánlanék még egy magyartanárt is...

Iván77 # 2008.05.01. 09:47

Kovács_Béla_Sándor

Na magának Tata meg pláne hogy nem osztottunk lapot.
Pofa be vén szar.

Iván77 # 2008.05.01. 09:46

"Ezt rosszul tudod. Nem egyszer passzoltunk éppen azért, mert… Egy vállalkozás, vagy nyereség reményében tevékenykedő magánszemély igenis bízzon meg egy szakembert, aki eligazítja és még felelősséget is vállal – a saját érdekében. Vagy inkább minket fogsz perelni, ha rossz tanácsot adunk (így látatlanba?)"

Őszintén megmondom szimplán tanácsra lett volna szükségem és nem arra h bárki vállalja helyettem a felelőséget.
vége

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.30. 18:00

Fontosak az évszámok, dátumok.

bouksi # 2008.04.30. 15:13

Lehet, sőt (!) nehezen értem, ezért teljesen konkrétan kérdem: 1 milliót - ÁFA-s számlával bizonyíthatóan - fektettem garázsépítésbe, 1,5 millióért adom el. Milyen összeg után és mennyi az adó? (hogy kell kiszámítani?)

nandy # 2008.04.30. 13:28

Mivel törlik a dupla kérdéseket... :)

Gerdus # 2008.04.30. 10:49

Köszönöm. Én is látom, hogy eltűnt.:(