ingatlan eladás után fizetendő adó


nandy # 2008.04.30. 10:47

Hahó! Eltűnt a kérdés... amire válaszoltam.

nandy # 2008.04.30. 10:45

Sorház... hmmmm...:)

Az eladási árból levonható a szerzésre fordított összeg.
A kettő különbözete lesz a jövedelem, melynek 60%-a az adóalap.

Hiába vesztek másik ingatlant, 2008-tól már nincs lakásszerzési kedvezmény.

Ps. biztos, hogy sorház? Nem pedig sorházban egy lakás?

nandy # 2008.04.30. 08:26

Enciána:

Szerintem az számít, hogy a szerződés mikor adtátok be a földhivatalba - javítsatok ki, ha tévedek.

Ebben az esetben jövedelem: (1.700.000 Ft - 630.000 Ft) x 70% = 749.000 Ft

Ennek adója: 749.000 fT X 25% = 187.250 fT

(Az adóalap csökkenthető még a fizetett illetékkel, ügyvédi díjjal, hirdetési költséggel stb.)

nandy # 2008.04.30. 08:19

Berunéni:

Szja tv. 60. §
(1) Az ingatlan, továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz - illetve 1986. július 1. napja előtt az illetékhivatalhoz - benyújtották.

Tehát a törvényből az következik, hogy a szerzés időpontjának az a nap számít, amikor a földhivatalnak beadták az erről szóló okiratot.
Mivel ez csak 2006-ban történt meg, emiatt a ház értékesítéséből származó bevételt meg kell bontani.

Mivel a ti tulajdonjogotok már korábban is fennállt (2004.01.01-jét megelőzően), ezért nektek a 30-30% után nem kell adózni.

A lányodéknál már más a helyzet. Itt a szerzés éve 2006, tehát a szerzés évétől számított második évben adják el az ingatlant. Így az ő jövedelmük a bevétel és költségek különbözetének 90%-a lesz az adóalap, mely után 25% adót kell fizetniük.

De: Szja tv. 1. sz. melléklet
2. A lakáshoz kapcsolódóan adómentes:

2.4. a házassági vagyonközösség megszüntetése következtében ingatlannak, ingónak vagy vagyoni értékű jognak a házastárs által történő megváltásából származó jövedelem;

Tehát elképzelhető, hogy a vejednek egyáltalán nem kell adóznia. Viszont azt a 8 mFt-ot, amit a lányod kifizet neki, a lányod le is vonatja az adóalapjából, tehát lehet, hogy neki is jóval kevesebb összeg után kell adóznia. ( a hitel nem mérvadó, mivel az nem költség)

Berunéni # 2008.04.30. 06:48

Tisztelt Szakértő !
50-50 %-os tulajdonjoggal rendelkező (férjemmel) családiházunkra 2002-ben leányom és férje építési engedéllyel mint építtetők építettek egy külön bejáratú 120 m2-es lakrészt, melynek lakhatási engedélyét 2003-ban kapták meg. Vettek fel rá 2 MFt hitelt a Postabanktól és 1 Mft a lányom mint munkáltatói hitelt. Született 2002-ben egy gyermekük.
Közben a viszonyuk megromlott, a vőm 2005. nyarán elköltözött.
2006-ban lányom beadta a válókeresetet, ekkor készült a tulajdoni megosztás, melyben én és férjem 30-30 %, leányom és a vőm 20-20 %-os tulajdoni aránnyal lett bejegyezve 2006. VI-hóban a földhivatalban.
A lányom vállalta, hogy a válás kimondását (2007. augusztus) követő 3 éven belül az ex férjének kifizet 8 Mft-ot azzal a feltétellel, hogy ekkor mindketten 50-50 %-os arányban az ingatlanrészükön fenálló tartozást kifizetik.
Sajnos annyira megromlott köztük a viszony, hogy a vöm többször éjszaka zaklatta a lányomat, rárugta az ajtót, hogy ne zárja be, mert amig nem fizet, neki oda bármikor állandó bejárása van. A lányom nem birta idegekkel, a gyermeket is nagyon megviselte ez az állapot, ezért kiköltözött szolgálati lakásba.
Azóta is áruljuk az egész házat, de még nem sikerült a kívánt összegért eladni
Kérdésem az, hogy ha netán sikerülne eladni az egész házat, ami ugyebár osztatlan közös tulajdon, az építési engedély szerint nem új építés, hanem lakásbővítésnek van nyilvánitva, akkor az új törvény szerint a lányomnak kell-e az eladott tulajdoni aránya után adót fizetnie, ez hány %, mi számit bele az 5 évbe, a használati engedély időpontja, vagy a földhivatalnál bejegyzett tulajdonjog időpontja.
Már gondoltunk arra is, hogy a lányom felvesz 8 MFt, de ez igy tulajdonszerzésnek bizonyulna, de egyedül nem tudja a 120 m2-es lakást fenntartani és fizetni a hitelt 20 éven keresztül, mi nyugdijasok vagyunk, nem tudunk neki segíteni anyagilag, maximum úgy, ha sikerül eladni a házat egyben és a mi tulajdonrészünkre eső vételárból támogatnánk, de akkor meg mi nem tudunk magunknak másik és kisebb házat sem venni, meg neki egy másik lakást, miután a vőnek is kifizettük a vételárból a 8 Mft-ot.
Köszönöm.

Enciána # 2008.04.29. 12:21

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék megkérdezni, hogy mennyi adót, ha jól tudom személyi jövedelem adót kell fizetnem 2007. augusztusban eladott nyaraló (horgászparcella kis faházzal) után, amit 1 700 000 Ft-ért adtam el. A nyaralót 1999. májusban vettem 630 000 Ft-ért.
(A földhivatali papírokban csak széljegyzetben szerepelt eddig, mert osztatlan közös tulajdon és sok a tulajdonos, nem sikerült bejegyeztetni.)

A választ előre is nagyon köszönöm!

Kiss Enciána

nandy # 2008.04.29. 08:59

Tudtommal azért van hogy bárkinek segítséget nyújtson a számátra ismeretlen témákban,függe­tlenül attól hogy ez milyen összegű nyereséget hozzott.

Ezt rosszul tudod. Nem egyszer passzoltunk éppen azért, mert...
Egy vállalkozás, vagy nyereség reményében tevékenykedő magánszemély igenis bízzon meg egy szakembert, aki eligazítja és még felelősséget is vállal - a saját érdekében.
Vagy inkább minket fogsz perelni, ha rossz tanácsot adunk (így látatlanba?)

nandy # 2008.04.29. 08:55

Iván: köszönöm megtisztelő bizalmad és kedves szavaidat.

Előttem már elég rendesen összefoglalták a lényeget.

Az a lökött, aki egy ilyen összetett, sok milliót jelentő kérdésre itt, egy ingyenes fórom vár választ. Belegondoltál abba, mekkorát bukhatsz azért, mert mi itt nem látjuk a papírokat, nem tudunk minden infót, tehát csak általánosságban tudunk tanácsot adni?

Ps. a ÁFÁ-ra figyelj, nem véletlenül írtam...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.28. 13:25

OFF
Ne akard diszkriminálni azért amiért én hosszú hónapokon keresztül megdolgoztam,stres­szeltem magam,

Szerinted mi hány hónapig dolgoztuk, stresszeltünk a jogi tudásunk megszerzéséért? Annak a jogi tudásnak a megszerzéséért, amelyet ingyen szeretnél felhasználni a nyereségtermelő célú tevékenységedhez.

Nos, majd akkor, ha te is ingyen adod a lakásokat. Tudod: kinek mije van.

És hidd el, nincs ebben egy csepp irigység se. Ami motiválja, az az íratlan szabályok, etikai normák betartásának a megkövetlése.

ON

Iván77 # 2008.04.28. 12:17

Kriszta

Nem nagyüzmeben művelem:életemben elsőzör csináltam és utoljára.
Volt egy telkem,aránylag jó helyen.Ösztönzésre belevágtam abba,mint magánszemély h hitelt veszek fel és építek két sorházat.Ennyi.Eladtam és most próbálok kiigazodni az adózási formákközött.
Ezért gondoltam hogy talán itt megkapom a választ.De tévedtem.

Iván77 # 2008.04.28. 12:14

" nandy

És még egy gondolat:

Ha valaki sorházat épít, melyet az építés befejeztével el is ad, az vegye a fáradságot arra, hogy könyvelőt/ügy­védet fogad.

Ez a fórum nem arról szól, hogy a nagy hasznot realizáló vállalkozóknak adóoptimalizáló tippeket adjon ingyen! Netán még felelősséget is vállalva."

Az agyam eldobdtam amikor ezt olvastam,tisztázuk már egy kicsit a dolgokat.Fórum : Tudtommal azért van hogy bárkinek segítséget nyújtson a számátra ismeretlen témákban,függetlenül attól hogy ez milyen összegű nyereséget hozzott.Ne akard diszkriminálni azért amiért én hosszú hónapokon keresztül megdolgoztam,stresszeltem magam,milyen alapon itékezel???Irigység vezérel??
Milyen felelősségről beszélsz,meg vállakozók....Tudd nagyon szemét dolog ám amikor valakin igy jönn ki az irigység,talán tükörbe néztél éa látad a szánalmas kis életedett....

Vagy másik kérdésem te lökött :Ha valaki netán eladja a házát,vagy teleket ad el,legyen örökösödési vagy bármi hasonló ami alapján elad esetleg olyan értéket amiből neki haszna származik.Az eladás során bármi kérdése merülne fel,akkor ne jöjjön ide a fórumra,mert neked zavarja a közérzeted.Szerintem a többiek nevében mondhaton hogy KINYALHATOD!!!!!!!!!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 12:07

Húh!

az épitett sorházak banki hitelből lettek finanszirozva,amit most az eladások után törlesztek vissza.”

Olybá tűnik, hogy nagyüzemben műveled, egyébként Nandynél ott volt a ha és egy meglehetősen nagy segítség.

De ha magadtól nem, akkor bizony az a legjobb tanács, hogy ebben az esetben érdemes fogadni egy könyvelőt.

Az, hogy a bevételből magadnak veszel telket, nem ment fel.

Iván77 # 2008.04.28. 11:59

"Ha Iván építési vállalkozó, akkor ne fáradj a könyvelője helyett :)))"

Kedves Nandy,honnan a kua életből veszed h építési vállakozó vagyok,és itt zaklatom a jó népet ahelyett h a könyvelőmet nyúznám?Esetleg arra nem gondoltál ,mint magánszemély belevágtam egy üzletbe(jelen esetben ház építés eladásra) majd most az ügy végezetével sajnos nem vagyok tisztába az adózási formákkal.Röviden ennyi.
Magánszemély vagyok és nincsen könyvelőm.Az új telek vásárlása pedig már saját célra lenne.Ha esetleg ez is érdekelne.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.27. 17:17

Ok.

Eladási értékből levonjátok a szerzési értéket (amit a közjegyző megállapított) aztán levonjátok az illetéket, amit az illetékhivatal kiszabott az 1/4-d után, aztán le lehet vonni a számlával igazolt ügyvédi díjat, de csak az 1/4 rátok eső részét, földhivatali kölségeket és a végeredmény után veszitek a 25%-os adót.
2007-es értékesítésnél még a régi tv. szerint kell adózni, ott csak a 6. évtől van adókedvezmény, így sajnos nektek egyáltalán nincsen.

Gyerekek esetében az öröklésnél nagykorúságukig nem kell illetéket fizetni, mindjárt megnézem, hogy eladásnál mi a helyzet.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.27. 17:08

Ha, ha, ha elfelejtettem a jelszavamat.

Holnap a munkahelyemről én küldök egyet és arra kellene válaszolni.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.27. 17:07

A gyámügy nem kérte a pénz újabb ingatlanba fektetését?
Jó lenne tudni, ez az információ segíthet másoknak is. Új tapasztalat mindig jól jön nemcsak nekem, hanem más segítőknek is.

Akik 2007. évben értékesítették ingatlanaikat, azok igénybe vehetik a lakásszerzési kedvezményt, ami az eladás előtt 12 hónappal és eladás után 60 hónapig tart. Eddig az időpontig ha a jövedelmeteket vagyis a szerzett és az eladott ár közti különbséget befektetitek ingatlanba, telekbe, akkor azután nem kell adót fizetni. De csak utána, ha adóbevallási időszak következik és még nincs meg az újabb, akkor be kell vallani, ki kell fizetni, de a vétel után el lehet számolni és vissza lehet igényelni.

Gyerekek # 2008.04.27. 17:04

írtam egy e-mailt köszönöm

Gyerekek # 2008.04.27. 16:52

Tényleg köszönöm hogy segít!
"lakásszerzési kedvezmény" ez a kifejezés mit takar ?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.27. 15:35

OK, úgy látom minden szót úgy kell kihúznom belőled.

Ingatlanba fogjátok fektetni a pénzt? Vagy már meg is tettétek? Mert ha igen, rátok még vonatkozik a lakásszerzési kedvezmény.

Ha nem akkor adóznotok kell és a vétel után visszaigényelhetitek.

Mennyi volt a szerzési érték, a hagyatéki végzés szerint és mennyi illetéket fizettetek.

:) Majd utána a többit.

Gyerekek # 2008.04.27. 13:04

Kedves Kriszta !
Az ingatlanrész a férjem nevén volt és Ő utána örökölték a gyerekek !
Természetesen a gyámügy engedélyével és mivel még kiskorúak voltak az Én aláírásommal ment végbe az adás vétel !

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.27. 11:25

Kedves Gyerekek, ez így első hallásra nagyon nincs rendjén.

Amikor a férjed meghalt, akkor ez a házrész nem került a hagyatékba? Azért kérdezem, mert ha bekerült volna, akkor a gyerekek nevére került volna és az anyósod nem adhatta volna el a te és a gyámügy hozzájárulása nélkül. A gyámügy pedig akkor járul hozzá, ha garantálják az összeg másik ingatlanba fektetését.

Ha a hagyatékban lett volna, akkor lett volna egy szerzési értéke annak az 1/4-d résznek, és illetéket kellett volna utána fizetni.

Ha csak az anyósod nevén volt, és eladta, és nektek adta ajándékba, másként nem is tudhatta, a bejelentésnek akkor van értelme, ha valami oknál fogva az apeh elé kerültök, mondjuk nagyon ingót, vagy ingatlanba fekteted.

Gyerekek # 2008.04.27. 09:58

Kedves Kriszta !
Apósom 1992-ban meghalt, férjem örökölte a szülői ház negyedét.
Férjem 2004-ben szintén meghalt.
Anyósom 2007-ben eladta a házat, s a vételár negyedét kifizette a gyerekeimnek.
Kell-e ez után adót fizetniük?
Mennyit, mikor, milyen feltételekkel?
köszönöm

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.26. 08:52

2007–2008-ban szerzett és eladottra 100% az adóalap 2006-ban szerzettre 90%, 2005-ben szerzettre 60%, 2004-ban szerzettre 30% és 2003-ban 0% amennyiben 2008-ban adod el.

gyandi # 2008.04.26. 06:06

Kedves Mindenki !
Egyszer már kérdeztem itt az 5 éven beül történő laksáeladás adózásával kapcsolatban, de tegnap hallottam valamit : tehát fontos az, hogy a tulajdoni lapon mikor jegyeztek be tulajdonosnak : én 2005.júniusban vettem a lakást, és ha 1-2 hónapon belül bejegyeztek ( utánanézek) akkor 2005 számít az első évnek, így most már a negyedik évben járok az idén, ami ugy azt jelentené, hogy a különbözet 30%-ának a 25%-át adóznám csak !
Van valakinek tapasztalata ebben?
köszönöm !

laszloferrari # 2008.04.24. 23:38

Koszonok szepen mindent Kriszta11!
Nagyon sokat segitettel!
Udv!
laszloferrari