TB fizetés


sortie # 2016.12.21. 12:36

Csaba1227 2016.12.18. 06:58

Tisztelt fórumozók!
2015-ben fejeztem be az egyetemet, azóta nem volt munkaviszonyom, nem jelentkeztem be a nav-nál, és nem jelentkeztem TB járulék fizetésre sem. Mit kellene elintéznem, ahhoz, hogy újra kaphassak egészségügyi ellátást...?

Kedves Csaba!

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek be kell jelentkeznie az adóhatósághoz a T1011-es nyomtatványon (2016. évre vonatkozóan a 16T1011-es nyomtatványon) a változást követő 15 napon belül.

Az adatlap feldolgozását követően az adóhatóság az adózót nyilvántartásba veszi, és a befizetéshez szükséges csekkek postázását is biztosítja.
A bejelentkezéshez szükséges dokumentumok (a ’T1011-es nyomtatványon kívül):

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • adóigazolvány,
  • TAJ kártya,
  • meghatalmazás, amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.
Az állami adóhatóság a járulékfizetésre kötelezett magánszemélyek adatairól havonta elektronikus úton adatot szolgáltat az Egészségbiztosítási Alap kezeléséért felelős szerv részére.

Kijelentkezés a járulék fizetése alól
Amennyiben a magánszemély a járulék fizetésére bejelentkezett, és ezt követően biztosítási, illetve egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot szerez, akkor a járulék fizetése alól az alábbiak szerint kell kijelentkeznie.

Biztosítási jogosultság esetén (pl.: az adózó munkaviszonyt létesít):

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megszűnését nem kell bejelenteni az adóhatósághoz, ha a fizetési kötelezettség biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet az állami adóhatósághoz a munkáltató, foglalkoztató, illetve egyéni vállalkozás létesítéséről az önfoglalkoztató egyéni vállalkozó bejelentett. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség megszüntetéséről az állami adóhatóság határozatban értesíti az adózót.

A T1011-es adatlap bármely ügyfélszolgálaton beszerezhető, illetve letölthető a honlapon keresztül. A nyomtatvány megnyitásának feltétel az ÁNYK keretprogram letöltése.

Csaba1227 # 2016.12.18. 05:58

Tisztelt fórumozók!
2015-ben fejeztem be az egyetemet, azóta nem volt munkaviszonyom, nem jelentkeztem be a nav-nál, és nem jelentkeztem TB járulék fizetésre sem. Mit kellene elintéznem, ahhoz, hogy újra kaphassak egészségügyi ellátást, és milyen bírságra számíthatok?

Rexor # 2016.10.28. 10:34

2016-ot írunk...próbálkozz a 16T1011-el.

laszlo1988 # 2016.10.28. 10:15

Üdv! Én próbálom ügyfélkapun beküldeni a 15T1011 nyomtatványt sikerül is de elutasítanak. A tb-t szeretném fizetni magam után. Ezt az üzenetet kapom:
"Ezt a bizonylattípust nem tudjuk fogadni, mert csak az
aktuális bevallás, adatszolgáltatás, adatbejelentés küldhető
elektronikusan. Kérjük, szíveskedjen honlapunkról a
tárgyévre vonatkozó legfrissebb verziót kitölteni és
elküldeni."

Valaki tudja mi a teendő?

Magdi09 # 2016.10.26. 18:21

Köszönöm a választ!

Rexor # 2016.10.26. 07:46

Bármelyik NAV-hoz mehetsz. Sőt az is elég, ha van ügyfélkapud és bejelented.

Magdi09 # 2016.10.25. 15:40

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy a tb-t hamarosan magam után kell fizetnem. Van egy állandó lakcímem, de 4 éve nem lakok ott, hanem a tartózkodási címen, ami egy másik megyében van. Az állandó lakcímhez tartozó NAV-hoz kell mennem intézkedni, vagy mehetek a másikhoz is? A válaszokat előre is köszönöm.

Kasztor71 # 2016.10.20. 12:57

Tisztelt Zengőbérci.
A Megyei Társadalombiztosítónak küldtem meg.
Hát megnyugtatott a válaszával.
Már telefonon beszéltem is aki intézi az eljárást.
Köszönöm az információkat.
Tisztelettel Kasztor71

Zengőbérci # 2016.10.20. 06:24

Kasztor71 2016.10.20. 05:44

Tisztelt Zengőbérci.
A válaszában olvasottak alapján, Ajánlott levélben megkértem a TAJ-számom érvényesítését.
Ott leírtam, a történteket az ügyintézővel, és kértem a segítségüket, hogy megoldás találjunk az ügyben.
Erre tegnap kaptam egy levelet a Megyei OEP-től, hogy a
Külföldi biztosítási jogviszonya megszűnésének bejelentéséhez bejelentést nyújtott be az eljáró hatósághoz, amely alapján Közigazgatási hatósági eljárást indít.-

Hát ez nekem valami rossznak hangzik.
Mire számíthatok? Miben különbözik ez az eljárás a többitől.
Itt valami szigorított eljárást hajtanak végre, vagy dobálják a §-at hozzám, amiről sejtelmem sem lesz mik?

Köszönöm válaszát.

T. Kérdező!

Hozzászólásából nem derül ki, hogy panaszát kinek címezte/küldte meg? (Ombudsman/kormánymegbízott/OEP főigazgató stb.)

A közigazgatási szerv köteles a Ket. (a közigazgatás eljárását szabályozó törvény) szerint eljárni.

Ez a törvény rögzíti, hogy mennyi az ügyintézési idő, az ügyfélnek milyen jogai vannak, ha a közigszerv azt nem tarja be a törvényben foglaltakat milyen jogkövetkezményei vannak rá nézve, mikor kötelesek jegyzőkönyvet felvenni stb.

A közigazgatási hatósági eljárástól ne féljen, az az ügy megoldása érdekében egy jól szabályozott eljárás, ami megvédi attól, hogy úgy bánjanak Önnel, ahogy azt korábban leírta.

A közigazgatásban minden ügyben e törvény rendelkezései szerint kell eljárni. (A polgári bírósági eljárást a Pp. (polgári perrendtartás), a büntető ügyeket a Be. (büntető eljárásról szóló törvény) szabályai szerint kell lefolytatni. Minden törvény azt próbálja garantalni, hogy az ügyintéző, bíró, rendőr stb. nem élhessen vissza a hatalmával, csak azt és úgy tegye, ahogyan azt a törvény megengedi.

A törvény szövegét itt találja: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Nincs szó szigorított eljárásról, ha valamit nem ért beszélje meg a kiadmányozó osztályvezetővel, vagy a főosztályvezetővel, a személyes konzultációra, érthető magyarázat kérésére bármikor lehetősége van.

Lásd:
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Sajnos a közigazgatás valóban szeret a §-okkal dobálózni, de ettől ne ijedjen meg, kérje, hogy annak tartalmát hétköznapi nyelven is magyarázzák el.

További kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

Néhány, a közigazgatási hatósági eljárás során alkalmazandó szabály:

1. § (1) A közigazgatási hatóság az eljárása során köteles megtartani ... a jogszabályok rendelkezéseit.

(2) A közigazgatási hatóság a hatáskörének gyakorlásával nem élhet vissza, hatásköre gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően köteles eljárni.

A hatóság ügyintézője jóhiszeműen, továbbá a jogszabály keretei között az ügyfél jogát és jogos - ideértve gazdasági - érdekét szem előtt tartva jár el.

4. § (1) Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog .....

5. § (1) A közigazgatási hatóság az ügyfél és az eljárás egyéb résztvevője számára biztosítja, hogy jogaikról és kötelezettségeikről tudomást szerezzenek, és előmozdítja az ügyféli jogok gyakorlását.

stb.

Kasztor71 # 2016.10.20. 03:44

Tisztelt Zengőbérci.
A válaszában olvasottak alapján, Ajánlott levélben megkértem a TAJ-számom érvényesítését.
Ott leírtam, a történteket az ügyintézővel, és kértem a segítségüket, hogy megoldás találjunk az ügyben.
Erre tegnap kaptam egy levelet a Megyei OEP-től, hogy a

  • Külföldi biztosítási jogviszonya megszűnésének bejelentéséhez bejelentést nyújtott be az eljáró hatósághoz, amely alapján Közigazgatási hatósági eljárást indít.-

Hát ez nekem valami rossznak hangzik.
Mire számíthatok? Miben különbözik ez az eljárás a többitől.
Itt valami szigorított eljárást hajtanak végre, vagy dobálják a §-at hozzám, amiről sejtelmem sem lesz mik?

Köszönöm válaszát.

V.Andika # 2016.10.18. 12:43

Elveszett01! Be kell menned a lakóhelyed szerint illetékes nav ügyfélszolgàlatra és be kell jelentkezned egészségügyi szolgàltatàsi jàrulék fizetésre, ezt egy űrlap kitöltésével tudod megtenni. Ezt majd havonta kell fizetned, minden hónap 12.-éig, ebben az évben 7050 ft. Fizetheted csekken, ezt majd a nav kiküldi neked postàn (egyébként nem küldik automatikusan, minden évben igényelni kell), vagy utalhatod is bankszàmlàról. Ha sikerül munkàt talàlni akkor azt is majd be kell jelentened a nav felé. Visszamenőleg is sajnos ki kell fizetni a jàrulékokat, késedelmi pótlékkal együtt, ezt majd az ügyfélszolgàlaton meg tudjàk nézni hogy pontosan mennyivel vagy elmaradva. Hallottam olyanokat, hogy ha orvosnàl még nem derült ki hogy nincs rendezve a jogviszonyod, és bejelentkezel fizetésre akkor nem szàmlàzzàk ki visszamenőlegesen. Nem tudom ebből mi igaz, de én nehezen hiszem mert a rendszerben pontosan làtszik mettől meddig voltàl bejelentve és mikortòl nem vagy. Sok sikert!:-)

elveszett01 # 2016.10.17. 12:00

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémában szeretnék segítséget kérni:
Néhány hónappal ezelőtt megszűnt a munkaviszonyom, azóta nem fizettem a TB-t. Magán jellegű problémák miatt nem tudtam fizetni magamnak a TB-t, de most már tudom. Úgy tájékozódtam (eddig), hogy visszamenőlegesen is ki kell fizetni (kamattal együtt?). Valóban így van ez? Milyen módon tudom rendezni az elmaradott fizetést, illetve a továbbiakban hogyan tudom rendezni ameddig nem lesz újra munkám?

Segítségüket előre is hálásan köszönöm.

Zengőbérci # 2016.10.15. 09:16

Kasztor71 2016.10.12. 05:48

Átadtam neki, és átlapozva közölte, hogy az nem jó, mert, hogy a kinti biztosítási időm még él, és Ő így nem tudja azt elfogadni.
Próbáltam az ügyintézőnek megmutatni azt a dokumentumot, ami alapján küldték az e104-s nyomtatványt, hogy én megfelelően töltöttem ki, nem írtam vagy x-tem azt, hogy ne zárják le a kinti biztosításom. Mire az ügyintéző visszadobta, hogy Őt ez nem érdekli, akkor sem jó az a dokumentum. próbáltam azt is elmondani neki, hogy már jelenleg dolgozom itthon,fizetem illetve a munkáltató fizeti utánam a TB-költségeket, és akkor a munkaviszonyom kezdetéig bezárólag állítsa akkor ki, hogy volt fizetett biztosításom, hisz ezt a dokumentum igazolja is. de erre is nemleges volt a válasza.
Kértem, állítson ki egy jegyzőkönyvet, hogy ez ügyben ott voltam, és hogy mért nem felelt meg neki a dokumentum, amire azt mondta, hogy nem állít ki semmit, mert nem jó a dokumentumot hoztam.
Én azt kérdezném, az ügyintéző hölgy itt visszaél a hivatalával?
Az ügyintéző hölgynek kérésemre ki kellett-e volna állítani jegyzőkönyvet, arra, hogy valamivel igazoljam, hogy én eleget tettem a bejelentési kötelezettségemnek, de ez, az általam leadott dokumentum hibája miatt, vagy adminisztrációs hiba iatt nem felel meg. Ez ugye arra lenne nekem jó, hogy igazoljam, mert bírságolhatnak engem, ha 15 napon belül ezt nem teszem meg.
És akkor itt a kérdés, nem-e azért nem készít jegyzőkönyvet, hogy kiszabhassák rám a büntetést.

  • Az ügyintézőnek az ügyfél kérésére kötelessége lett volna jegyzőkönyvet felvenni, vagy ezen igényt jelentős ügyfélforgalom esetén a felettesének jelezni, aki szintén köteles lett volna a tényekről jegyzőkönyvet felvenni.
  • Ön ragaszkodhatott volna ahhoz, hogy a kirendeltségvezető, vagy az éppen a hivatalban lévő elsőszámú vezető fogadja.
  • Tekintettel arra, hogy jogainak a helyszínen nem szerzett érvényt utólag írásban panasszal élhet a megyei kormányhivatal vezetőjénél (főigazgató/kormánymegbízott), vagy az ombudsmannál.
  • Az ügyintéző nem az Ön bírságolására hajazott, sokkal inkább a saját munkáját próbálta nem éppen ügyfélbarát módon leegyszerűsíteni.
  • Javasolt a bejelentési kötelezettségét tértivevényes levélben, vagy elektronikusan eleget tenni. Lásd: http://www.oep.hu/…_bejelentese

    A más EU (EGT) tagállamban, Svájcban, ún. egyezményes országban, illetve a saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítást és annak megszűnését is 15 napon belül be kell jelenteni az egészségbiztosítónak.

Ez alapján tehát bejelentési kötelezettsége van:

•az EGT tagállamokban és Svájcban egészségbiztosítással, Magyarországon TAJ számmal rendelkező személyeknek;
•a Magyarországgal szociális biztonsági egyezményt kötött államokban egészségbiztosítással, Magyarországon TAJ számmal rendelkező személyeknek,
•nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgároknak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fentiek szerinti külföldi biztosítás létrejöttét követően annak megszűnését is be kell jelenteni, mert a külföldi biztosítás megszűnését követően majd a magyarországi egészségbiztosítási jogviszonyt kell rendezni.

Fontos, hogy a külföldi biztosítási jogviszony megszűnésének bejelentésekor a külföldi biztosító vagy a nemzetközi szervezet által kiadott EU-s formanyomtatványt vagy a biztosítási időszakról szóló egyéb igazolást is csatolni kell a bejelentéshez.

A bejelentési kötelezettség a lakóhelye szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatalnál személyesen vagy postai úton, továbbá, amennyiben rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, úgy ügyfélkapun keresztül teljesíthető. Amennyiben az elektronikus nyomtatványok valamelyikét meghatalmazottként/képviselőként kívánja benyújtani, a meghatalmazotti jogosultságát regisztrálnia kell, ezért ha nem rendelkezik az egészségbiztosítási szervnél bejegyzett meghatalmazotti/képviseleti jogosultsággal kérjük, a kérelem elektronikus benyújtása előtt szíveskedjék meghatalmazotti/képviseleti jogosultságát nyilvántartásba vetetni a „Regisztrációs lap” kormányhivatalhoz történő benyújtásával.

Alapjog sérelme (pl. a tisztességes eljárás követelményének megsértése esetén) az ügyfél panasszal fordulhat az Alapvető Jogok Biztosához (ombudsman).

Elérhetőségei:
WEB: http://www.ajbh.hu/…90E21FABCD75
E-mail: panasz@ajbh.hu
Postai úton/levélcím: 1387 Budapest, Pf. 40.

Alaptörvény XXIV. cikk. (1) bekezdés: Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyeit a hatóságok részrehajlás nélkül, tisztességes módon és ésszerű határidőn belül intézzék.

Alaptörvény 30. cikk. (1)-(2) bekezdés: Az alapvető jogok biztosa alapjogvédelmi tevékenységet lát el, eljárását bárki kezdeményezheti. Az alapvető jogok biztosa az alapvető jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltatja, orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményez.

Lásd még:
Ügyféljogokról, hasznos tudnivalókról, illetve a személyes konzultáció kezdeményezésének lehetőségéről és módjáról az alábbi linkre kattintva olvashat:

http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos panasz és fellebbezés mintákat itt talál:
http://staff.aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Kasztor71 # 2016.10.15. 04:44

Itt szerintem, mindenképp arról szól, hogy büntetést szabhasson ki az ügyfélre.
AZ is érdekes, hogy 15 napot ad a visszajelentkezéshez, holott egy ilyen dokumentum(e104) lekérése minimum 4-6 hétben telik, ami fel is van tüntetve az igénylő lapon(esetemben Hollandia). És mert ez 'E' nyomtatván, gondolom a magyar hatóságnak tisztába kell lennie hogy ezt 15 napon belül nem teljesíthető.
Mért nekem rója fel hibának, azt amiről nem tehetek, hisz ez olyan dokumentum, amiben egy vesszőt nem tudok arrább tenni. Hiányosan meg nem ködlöm vissza, hisz beírtam a munka időm kezdetét, végét, a munkaadóm adatait.
Az a baj, hogy a magyar államnak fáj, hogy nem itt csepeg le az a szép összeg amit kint befizetünk, és akkor mért is ne hozna olyan rendeletet amivel bírságolhat..
Hát nem tudom, okosabb nem lettem, most várom a kinti biztosító levelét, ahol megírtam, miket kér a magyar OEP, persze ezek mint kiadásokban kerülnek, mert Hollandul kell kommunikálni velük.

Rexor # 2016.10.12. 05:16

Tévedés... 2 évig nem kell kijelentkezni, hacsak nem változik meg az állandó lakcímed.

Kasztor71 # 2016.10.12. 04:57

Ki kell jelenkezni. Legalább is azért is birságolnak, ha ezt nem teszem meg. És a kinti munkaviszonyommalott is fizetem a járulékot.

Rexor # 2016.10.12. 04:54

Látatlanban nehéz ezt megmondani, hogy bár én azt sem értem, hogy 5 hónap külföldi munkavégzés miatt miért jelentkeztél ki?

Kasztor71 # 2016.10.12. 03:48

Tiszteletem az olvasót.
A következő ügy megoldásához kérnék tájékoztatást.
Ez év Május. 08-tól dolgoztam külföldön (Hollandia), és ennek megfelelően ki is jelentkeztem a magyar biztosítási rendszerből. Hazatértemkor természetesen vissza is akartam jelentkezni a magyar biztosítási rendszerben és felkerestem a Mohácsi kirendeltségüket, ahol tájékoztatott az ottani ügyintéző hölgy, hogy egy idei jogszabály értelmében csak akkor jelentkezhetek vissza újból, ha a kinti biztosítási időszakot egy e104-nyomtatványal igazolom azt.
Ezt én meg is kértem a Holland hatóságoktól, amit el is küldtek nekem. Ezzel a dokumentummal elmentem az OEP Pécsi megyei hivatalukban.
Ott sorszámot kértem, és fogadott is egyből egy ottani ügyintéző hölgy.
Akivel ugye közöltem, mi ügyben keresem, kérem a segítségét. Akkor az ügyintéző közölte velem, hogy kell ez az e104-s nyomtatvány, amire én is jeleztem, hogy ezt már lekértem. Átadtam neki, és átlapozva közölte, hogy az nem jó, mert, hogy a kinti biztosítási időm még él, és Ő így nem tudja azt elfogadni.
Próbáltam az ügyintézőnek megmutatni azt a dokumentumot, ami alapján küldték az e104-s nyomtatványt, hogy én megfelelően töltöttem ki, nem írtam vagy x-tem azt, hogy ne zárják le a kinti biztosításom. Mire az ügyintéző visszadobta, hogy Őt ez nem érdekli, akkor sem jó az a dokumentum. próbáltam azt is elmondani neki, hogy már jelenleg dolgozom itthon,fizetem illetve a munkáltató fizeti utánam a TB-költségeket, és akkor a munkaviszonyom kezdetéig bezárólag állítsa akkor ki, hogy volt fizetett biztosításom, hisz ezt a dokumentum igazolja is. de erre is nemleges volt a válasza.
Kértem, állítson ki egy jegyzőkönyvet, hogy ez ügyben ott voltam, és hogy mért nem felelt meg neki a dokumentum, amire azt mondta, hogy nem állít ki semmit, mert nem jó a dokumentumot hoztam.
Én azt kérdezném, az ügyintéző hölgy itt visszaél a hivatalával?
Az ügyintéző hölgynek kérésemre ki kellett-e volna állítani jegyzőkönyvet, arra, hogy valamivel igazoljam, hogy én eleget tettem a bejelentési kötelezettségemnek, de ez, az általam leadott dokumentum hibája miatt, vagy adminisztrációs hiba iatt nem felel meg. Ez ugye arra lenne nekem jó, hogy igazoljam, mert bírságolhatnak engem, ha 15 napon belül ezt nem teszem meg.
És akkor itt a kérdés, nem-e azért nem készít jegyzőkönyvet, hogy kiszabhassák rám a büntetést.
Válaszukat megköszönöm..

V.Andika # 2016.10.07. 13:57

Elintéződött végre valahára az ügyem. Hétfőn újra voltam bent a nav-nál, ott ismét mondtam, hogy az oep-nél ki akarják velem töltetni a T1011-es nyomtatványt és erre szó szerint azt mondták mekkora hülyeség... Végre felemelték a telefont és beszélt egymással a két hivatal, végül az ügyintéző e-mail-ben elküldte az adataimat az oep-nél a megfelelő emberhez és azt mondták most már majd rendbe teszik. Ez végre hatásosnak bizonyult mert kedden az orvosnál végre valahára zöldet mutatott a lámpám.
Nem értem 2016-ben hogyan működhet így egy adminisztrációs rendszer, miért nekem szaladgálni egyik hivataltól a másikig. Tanultam az esetből mindenesetre, regisztráltam ügyfélkaput és rendszeresen nyomon követem az adófolyószámlámat ezentúl. Köszönöm a segítő szándékú hozzászólásokat ezúton is.

Rexor # 2016.10.06. 07:27

"9. § (1) Az egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyában külön-külön kell elbírálni."

Tehát ha megbízási szerződés alapján kap jövedelmet, azután az általános szabályok szerint fizetni kell a járulékokat is, és biztosítotti idővel is rendelkezni fog. A kérdés, hogy mennyire életszerű hogy valaki megbízási jogviszonyban álljon úgy, hogy nem képes ellátni egy tevékenységet.

V.Andika # 2016.09.30. 11:06

Üdvözlök mindenkit!
Írtam már a problémámmal kapcsolatban pár hónapja a fórumba, dióhéjben összefoglalva volt egy nagyobb járuléktartozásom amit elutaltunk de a szüleim számlájáról. Azóta kiderült hogy ez szerencsére nem jelentett problémát, a pénz rendben megérkezett, a tb folyószámlám rendben van. Azt gondoltam itt akkor hátra is dőlhetek, de sajnos nem így alakult. Az oep rendszerében továbbra is pirosat mutat a lámpám. Az oep szerint az a gond, hogy nem szerepelek egyáltalán a rendszerükben, vagyis nem töltöttem ki a nyomtatványt amivel be kell jelentkezni járulék fizetésre. A nav-nál ugyanerre azt mondták, mivel határozatban már előírták nekem a járulékfizetési kötelezettséget, evvel bejelentkeztettek a rendszerbe, kétszer nem is jelentkezhetek be, az adataimat viszont állítólag megküldték újra az oep felé. Az oep-nél viszont állítják hogy a nyomtatvány leadása nélkül nem is szerepelhetek a nyilvántartásukban, anélkül nem fog megoldódni az ügy. Most itt tartok, egyik hivatal küld a másikba, megoldást sehol nem adnak. Nem értem, én vagyok egyedül ebben a speciális helyzetben hogy ennyire nem tudják mit kéne csinálni? A két hivatal miért nem kommunikál egymással? Babát várok, így elkerülhetetlen, hogy sokszor, sok egészségügyi ellátó intézményt látogassak, és enyhén szólva is kellemetlen hogy állandóan megkapom hogy rendezetlen a jogviszonyom, holott fizetem magam után január óta a járulékot rendesen, a hátralékomat elutaltam késedelmi kamatokkal együtt már hónapok óta...

JózsiTB # 2016.09.10. 10:21

Tisztelt Fórumozók!
Passzív féléven vagyok egyetemen, úgy tudtam hogy nem jár a társadalombiztosítás erre, de aztán megtudtam, hogy igen. Nos pár hónapja beküldtem a lapot hogy nekem fizetnem kéne a havi 7-8 ezer forintot. Ezt utólag meg lehet változtatni a módosító lapon, vagy ez nem arra van? Mert akkor átraknám a dátumot későbbi időpontra. Nem fizettem ebben a pár hónapban a TB-t. Megnéztem online, egyetem még mindig nem rakta be a lezáró dátumot se, gondolom október 15-én fogják majd. Mi tévő legyek? Fizessem be, vagy módosíthatom utólag október utáni időpontra?
Előre is köszönöm! :)

Rexor # 2016.09.01. 09:42

A1- es igazolással ingyen igénybe veheti a sürgősségi ellátásokat (pl. baleset esetén), egyébként térítési díjat kell fizetnie. Van lehetőség, hogy külön megállapodást kössön az OEP-el.

Őszikék57 # 2016.09.01. 09:15

Kedves Fórumozók!
Ismét a hozzáértők segítségét szeretném kérni. Van egy kedves ismerősöm, akit egy osztrák állampolgár vett feleségül. A férj Ausztriában dolgozik, és a TB-t is oda fizeti. Magyarországon vettek lakást, és innen jár ki dolgozni. Hogyan veheti igénybe Magyarországon az egészségügyi ellátásokat? Milyen kérvényt kell neki benyújtani és hova?
A válaszokat előre is köszönöm!

Jereván # 2016.08.31. 08:19

bodsan 2016.08.30. 21:21

Tisztelt Fórumozók!
A következő ügyben fordulnék hozzátok.
Májusban regisztráltam a foglalkoztatási központban. Ekkor igényeltem egészségügyi szolgáltatási járulék (TB) támogatását is, amit 1 évre meg is kaptam. Azonban, ebben a hónapban töröltek a munkaügyi központ nyilvántartásából, megjelenés elhalasztása miatt. Októberben megkaptam az újra regisztrálás lehetőségét. Most nem tudom, hogy a TB járulék továbbra is jár-e jövő év májusáig? Vagy az most megszűnt és újra kell igényelnem.
Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm!

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mefizetése alóli mentességet 1 évre kapta. Mindaddig, amíg nem létesít biztosítási jogviszonyt az állam fizeti Ön helyett.

Amennyiben munkába áll életbe lép a főszabály, azaz a munkabéréből vonják az eü-i járulékot.

Egyebekben olvassa el a járási hivatal határozatának indokolását, abban szerepelnie kell, hogy mikor-milyen kötelezettsége van.

További kérdéseivel a határozatot hozó szervhez (járási hivatal), vagy a kormányablakhoz fordulhat.