TB fizetés


Rexor # 2016.02.02. 09:11

Kellene kérni az egészségügyi szolgáltatási járadék törlését, de ehhez csatolnod kell annak az igazolását is, hogy Németországban biztosított vagy (ha lehet azt, hogy 2005-től).

Bea1 # 2016.02.01. 19:20

hú... az egyik ismerősömnek 5 évre 400 000 feletti összeget hoztak ki...

Moni65 # 2016.02.01. 18:56

Tisztelt Hölgyek, tisztelt Urak!

2005ben költöztem Németországban és azóta is ott élek és dolgozok. Én nem tudtam, hogy az OEPnél ki kell jelentkezni. Kb. 4 hónapja kaptam egy levelet aNAVtól, hogy rendezzem az eü. szolgáltatási járulékaimmal kapcsolatos dolgokat. Megtehetem a bejelentést anélkül, hogy büntetésre számítsak? Kötelezhetnek,arra, hogy valamit is visszamenőleg fizessek? Ugye kettős fizetés nincs? A gyerekeimet is ki kell akkor jelentenem?
Válaszukat köszönöm
Tisztelettel: Török Moni

Bea1 # 2016.01.29. 15:47

én is kijelentkeztem szabályosan, nem elősször, mivel külföldön fizetem. a kormányhivatal arra utasít, hogy fizessem be magyarországon is a tb-t ennek ellenére, azaz törvénysértésre utasítottak. :-)

Rexor # 2016.01.29. 15:38

Egy csekk még nem csinál nyarat. Szerintem ne foglalkozz vele, ha tényleg bejelntkeztél KATA alá és előtte minden járulékot rendeztél.

Crystalheart # 2016.01.29. 15:17

Üdv! Nem számítottam arra, hogy a KATA kiváltása után még fogunk TB-s sárga csekket kapni (a mellékelt TB-s leírással, 7050 Ft-tal meg az esedékességi időpontokkal együtt) év elején. Mi lehet ennek az oka? Elvileg amikor a NAV felé bejelentettük júniusban a KATA alá való bejelentkezést, jegyezniük kellett volna, hogy mostantól nem kell sárga csekk.

Kicsit aggódom, remélem, nem mulasztottunk semmit.

Valami ötlet?

SinkovicsZsolt # 2016.01.18. 19:31

Tisztelt Szakértők!

Feleségül vettem egy szlovákiai nőt, aki már sok éve Magyarországon dolgozik. Összeköltöztünk, azóta a lánya Pesten jár iskolába. Immár elérte a 18. életévét, de még nappali tagozatos középiskolás - és leállították a nevelt lányomnak a társadalombiztosítását. Azzal indokolták, hogy külföldi állampolgár, és felnőtt korú. Én magyar állampolgár vagyok, rokkant nyugdíjas; nejem Magyarországon dolgozik, ott fizet TB-t. Állandó magyarországi lakhelyünk nincs, a kislány Pestre jár fel iskolába.
Valóban így van, hogy Neki kellene fizetnie a havi 7000 Ft körüli összeget - illetve nekünk - mivel Neki nincs jövedelme?
Érdekes módon a Családi Pótlék meg jár! Ez hogy működik?

Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel:
Sinkovics Zsolt

Zengőbérci # 2016.01.14. 13:37

sanyx79 Jelentem! 2016.01.14. 12:16

Tiszteletem
Németországban dolgozom van érvényes AOK beteg biztosításom mikor ki mentem itthon be jelentetem hogy kint fogok dolgozni így az itthoni TB " megszűnt" de mivel több hónapig is itthon vagyok téli időben így itthon nem vagyok jogosult az ellátásra csak sürgős esetben de viszon az EU egéségügyi kártyát csak Németországban lehet meg igényelni. Kérdésem hogyan tudnám itthon is fizetni a TB met újra hogy el tudjak menni itthon is orvoshoz ?

Amennyiben az idő alatt, amíg itthon tartózkodik fennáll a német jogviszonya sehogy, ugyanis az EU koordinációs rendeletek értelmében egy személy csak egy államban, méghozzá a munkavégzés szerinti tagállamban lehet biztosított. (lex loci laboris elv)

sanyx79 # 2016.01.14. 11:16

Tiszteletem
Németországban dolgozom van érvényes AOK beteg biztosításom mikor ki mentem itthon be jelentetem hogy kint fogok dolgozni így az itthoni TB " megszűnt" de mivel több hónapig is itthon vagyok téli időben így itthon nem vagyok jogosult az ellátásra csak sürgős esetben de viszon az EU egéségügyi kártyát csak Németországban lehet meg igényelni. Kérdésem hogyan tudnám itthon is fizetni a TB met újra hogy el tudjak menni itthon is orvoshoz ?

barbinaDP # 2016.01.09. 21:26

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Nekem olyan problémám lenne, hogy 2014 júniusában abbahagytam a főiskolát, így az év szeptembertől a hallgatói jogviszonyom is megszűnt. Még 2014-ben kint dolgoztam egy hónapot augusztusban Ausztriában, de mindezt tb fizetés nélkül.Nem tudtam, hogy ha diák sem vagyok, munkám sincs, akkor is kell fizetnem, sőt azt is be kellett volna jelentenem, ha kint vagyok.2014 novembertől 2015 júliusig Londonban dolgoztam. Július óta munkanélküli vagyok , de most szeptembertől ismét főiskolára fogok járni. A kérdésem az lenne, nekem akkor most mikortól kellett volna tb járulékot fizetnem? 2014 szeptemberig visszamenőleg kellene most fizetnem? És ha bemegyek a NAV-hoz, várhatok büntetést, amiért nem jelentettem be semmit?

Válaszát előre is köszönöm.

Rexor # 2016.01.06. 08:09

Gondolom az egészségügyi szolgálatatási járulék fizetésére gondolsz. Célszerű lenne minél hamarabb bejelenteni és megfizetni, mert előbb vagy utóbb úgyis kibukik a rendszerből.

kovi8484 # 2016.01.05. 21:35

Tisztelt Novka

Úgy gondolom, illetve a tapasztalatok azt mutatják, hogy amennyiben a NAV felszólítás előtt befizeti az elmaradását és azt ledokumentálja, akkor nem jellemző a bírságolás!

Adóhiány esetén adóbírságot kell fizetni. Az adóbírság mértéke - ha e törvény másként nem rendelkezik - az adóhiány 50%-a.

A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlék után késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet. Vagyis napi kamatolás van, de a kamatot nem kamatoztatja.

Mivel a NAV több évre visszamenőleg ellenőrízhet, ezért nem kifizetődő ha pár év elteltével bukna ki ez a három hónap. Nem akkora összegű az elmaradás, érdemesebb lenne befizetni.


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

Novka # 2016.01.05. 11:58

T. Hölgyem/Uram,

2015. október 1-től fizetés nélküli szabadságon vagyok és elmulasztottam a TB járulék fizetési kötelezettség bejelentését (15 napon belül kellett volna). Most ezt szeretném megtenni, milyen kezdő dátumot jelöljek meg, 2015. okt.1-et és akkor visszamenőleg fizessek be 3 hónapot? Kiszabnak-e bírságot az elmúlasztott bejelentés miatt, mi a mértéke? Vagy pedig jelöljem meg, mondjuk 2016.jan.1-et kezdő dátumnak és a NAV ha 'szeretné' kéri visszamenőleg a bejelentést/befizetést? Van-e jelentősége annak ha nem volt folyamatos a biztosításom/vagy visszamenőleg már nincs?
Köszönöm,
üdv.

cincinnatus # 2016.01.04. 14:25

bela1978 2016.01.04. 11:13

Tisztelt Hozzáértők!

A következő problémával fordulnék Önökhöz: a tb jogviszonyom régóta rendezetlen , nem fizet(t)em magam után a járulékot ill. munkáltatóm sincs jelenleg.Szakorvosi ellátást vennék igénybe (valoszinű röntgenezés is lesz benne). Ha elmegyek a rendelésre ott ugy tudom akár "piros" jelzés ellenére is kell hogy ellátást kapjak.Azonban a költségeket ilyenkor behajtják rajtam a törvény ill. a gyakorlat szerint, vagy csak az elmaradt havidijakat probálják majd meg kifizettetni idővel ha átadják a nav-hoz?Tudom az előbb utobb ugyis esedékes lesz, de nem mindegy hogy a vizsgálat ill. a kezelés diját is kifizettetik-e ha nincs aktuális "zöld" jelzésem. Esetleg valami cégtulajdonos ismerőst keresve jelentessem be magam 4 órás jogviszonyra amig a vizsgálatot elvégzik?
Válaszaikat előre is köszönöm:Kovács Béla

Magyarországon mindenkit el kell látni akár biztosított, akár nem, akár fizet eü-i szolg járulékot akár nem.

Ezzel kapcsolatban az OEP honlapján ez olvasható:

A jogviszony-ellenőrzés lényege, hogy jelenleg valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató jogszabályi kötelezettségnek eleget téve, minden orvos-beteg találkozó alkalmával on-line módon ellenőrzi, hogy a beteg szerepel-e az egészségbiztosítónál vezetett nyilvántartásban. A jogviszony-ellenőrzés eredményétől függetlenül minden érvényes TAJ számmal rendelkező (zöld és piros) betegnek meg kell kapnia a szükséges egészségügyi ellátást. Amennyiben az ellenőrzés eredményeként kiderül, hogy a beteg jogviszonya rendezetlen –azaz „Piros lámpát kapott”, a közfinanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató, és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát)
http://www.oep.hu/…nyellenorzes

Kérdésére tehát a válasz:

Amennyiben az ellenőrzés eredményeként kiderül, hogy a beteg jogviszonya rendezetlen –azaz „Piros lámpát kapott”, a közfinanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató, és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát)

cincinnatus # 2016.01.04. 14:21

Heu Réka2016.01.03. 19:44

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azzal a problémámmal fordulok Önhöz, hogy 2015 szeptemberében munkanélküli lettem. Regisztráltam a munkanélküli hivatalban, mivel jogosult voltam rá, így kaptam ellátást, egészen december elejéig. Innen az illetékes önkormányzathoz küldtek, hogy érdeklődjek, szociális alapon megillet-e valamilyen segély. Sajnos nem illet meg segély, mert ugyan szerződéses élettársi kapcsolatom nincs, még is egy lakcímre (ideiglenes) vagyok bejelentve a páromhoz, akinek a jövedelme miatt nekem (mint önálló és független személynek)nem jár semmilyen segély. Illetve belefutottam még egy problémába, mikor a vagyonnyilatkozatot kellett kitöltenem: jelenleg ideiglenes lakcímre vagyok belejelentve, ám a lakóhelyem (szülői ház) egy másik városban van, ahol édesapám él a családi házunkban, édesanyám elhunyt. Azt mondták az önkormányzatnál, hogy mivel édesanyám után örököltem (ám érvényesíteni nem tudom) ezért vagyonnal rendelkezem, mivel nem a saját lakóingatlanomban élek. Így esélytelen, hogy támogatást kapjak, ezzel együtt elesek a TB-től is. A lakóhelyemről nem szeretnék kijelentkezni, azonban az ideiglenes lakóhelyemről sem szeretnék átjelentkezni, mert ebben a városban szeretnék munkát vállalni, ahol ideiglenesen tartózkodom. Nagy köveket nem szeretnék megmozgatni a lakó ingatlannal kapcsolatban sem.

Eléggé el vagyok keseredve, mert annak fejében, hogy fél éve munkát sem találok, fejtörést okoz az is, hogy miből fizessek TB járulékot magam után, főleg azok után, hogy olvastam a fórumban, hogy a NAV csekket küld, ha nem fizetem magam után rendszeresen. A családtagjaim sem engedhetik meg maguknak, hogy utánam fizessék a TB-t.

Kérem segítsen, hogy milyen egyéb lehetőségeim vannak!
Segítségét előre is köszönöm!

Hogyan mentesülhet az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alól

Az, aki nem biztosított (azt, hogy ki minősül biztosítottnak az 1997. évi LXXX. törvény 5. § tartalmazza) és más módon sem mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól (azt, hogy biztosítás hiányában ki jogosult egészségügyi szolgáltatásra külön járulékfizetés nélkül 1997. évi LXXX. törvény 16. § tartalmazza) az kérheti a járási hivataltól, hogy a részére állítson ki egy olyan, egy évig érvényes hatósági bizonyítványt, amely mentesíti az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

A bizonyítvány kiállítása az egy év letelte után ismét kérhető.

Azt, hogy ki minősül rászorultnak a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény tartalmazza.

54. § (1) A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,

  1. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
  2. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza a rászoruló személy nevét, lakcímét - tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan személy esetén szálláshelyét -, társadalombiztosítási azonosító jelét, a rászorultság tényét, valamint az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3) A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

4. § b) vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek
ba) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy
bb) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát
meghaladja, azzal, hogy
a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik,az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

A gyakorlat szerint a NAV csak akkor fog csekket küldeni ha valamilyen eü-i szolgáltatást igénybe vesz és ennek során kiderül, hogy annak nincs fedezete (nem áll mögötte járulékfizetés).

cincinnatus # 2016.01.04. 14:15

Thöky 2015.12.30. 08:25

Üdvözlöm!

Kérdésem az lenne, hogy az épp aktuális család teremtő programban igényelhető teljes 10+10millios támogatás +hitel felvételének azon kritériumának, hogy 2éves társadalombiztosítási jogviszony szükséges, megfelelhetek e úgy, ha a tb-m visszamenőleg kifizetem? Bejelentett állásom, ahol fizetve volt, 2014.09-hóban szűnt meg es most találtam állást 2015.09-hóban.. A kettő közti idôben nem fizettem magam után sajnos a kb 7000/hó díjat. Viszont azt hallottam, ha utólag kifizetem, akkor folyamatosnak tekinthető a biztosított jogviszony. Ez így van? Válaszát köszönöm!
M.Sándor

Az egészségügyi szolgáltatási járulék (meg)fizetése nem keletkeztet Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszonyt!!!

cincinnatus # 2016.01.04. 14:12

Jennifer940819 2015.12.15. 20:42

Tisztelt Fórum!

Én a következő kérdésemmel fordulok Önökhöz!
A Diákigazolványom 2015. október 31-el megszűnt. júniustól szeptemberig dolgoztam majd felmondtam azóta munkaügyi központba bevagyok jelentkezve, de munkanélküli támogatást még nem kapok. Azt olvastam, hogy devember 16.-ával igy megszűnik a TB járulék. De mivel regisztrált munkanélküli vagyok, így azt a munkanélküli központ fizeti?
Válaszukat köszönöm. Üdvözlet.

Nem, nem fizet.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól csak az álláskeresési járadékban részesülő személy mentesül, mivel a Tbj. 5. § értelmében ezen személy biztosított.

bela1978 # 2016.01.04. 10:14

Tisztelt Hozzáértők!

A következő problémával fordulnék Önökhöz: a tb jogviszonyom régóta rendezetlen , nem fizet(t)em magam után a járulékot ill. munkáltatóm sincs jelenleg.Szakorvosi ellátást vennék igénybe (valoszinű röntgenezés is lesz benne). Ha elmegyek a rendelésre ott ugy tudom akár "piros" jelzés ellenére is kell hogy ellátást kapjak.Azonban a költségeket ilyenkor behajtják rajtam a törvény ill. a gyakorlat szerint, vagy csak az elmaradt havidijakat probálják majd meg kifizettetni idővel ha átadják a nav-hoz?Tudom az előbb utobb ugyis esedékes lesz, de nem mindegy hogy a vizsgálat ill. a kezelés diját is kifizettetik-e ha nincs aktuális "zöld" jelzésem. Esetleg valami cégtulajdonos ismerőst keresve jelentessem be magam 4 órás jogviszonyra amig a vizsgálatot elvégzik?
Válaszaikat előre is köszönöm:Kovács Béla

bela1978 # 2016.01.04. 10:13

Tisztelt Hozzáértők!

A következő problémával fordulnék Önökhöz: a tb jogviszonyom régóta rendezetlen , nem fizet(t)em magam után a járulékot ill. munkáltatóm sincs jelenleg.Szakorvosi ellátást vennék igénybe (valoszinű röntgenezés is lesz benne). Ha elmegyek a rendelésre ott ugy tudom akár "piros" jelzés ellenére is kell hogy ellátást kapjak.Azonban a költségeket ilyenkor behajtják rajtam a törvény ill. a gyakorlat szerint, vagy csak az elmaradt havidijakat probálják majd meg kifizettetni idővel ha átadják a nav-hoz?Tudom az előbb utobb ugyis esedékes lesz, de nem mindegy hogy a vizsgálat ill. a kezelés diját is kifizettetik-e ha nincs aktuális "zöld" jelzésem. Esetleg valami cégtulajdonos ismerőst keresve jelentessem be magam 4 órás jogviszonyra amig a vizsgálatot elvégzik?
Válaszaikat előre is köszönöm:Kovács Béla

Heu Réka # 2016.01.03. 18:44

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azzal a problémámmal fordulok Önhöz, hogy 2015 szeptemberében munkanélküli lettem. Regisztráltam a munkanélküli hivatalban, mivel jogosult voltam rá, így kaptam ellátást, egészen december elejéig. Innen az illetékes önkormányzathoz küldtek, hogy érdeklődjek, szociális alapon megillet-e valamilyen segély. Sajnos nem illet meg segély, mert ugyan szerződéses élettársi kapcsolatom nincs, még is egy lakcímre (ideiglenes) vagyok bejelentve a páromhoz, akinek a jövedelme miatt nekem (mint önálló és független személynek)nem jár semmilyen segély. Illetve belefutottam még egy problémába, mikor a vagyonnyilatkozatot kellett kitöltenem: jelenleg ideiglenes lakcímre vagyok belejelentve, ám a lakóhelyem (szülői ház) egy másik városban van, ahol édesapám él a családi házunkban, édesanyám elhunyt. Azt mondták az önkormányzatnál, hogy mivel édesanyám után örököltem (ám érvényesíteni nem tudom) ezért vagyonnal rendelkezem, mivel nem a saját lakóingatlanomban élek. Így esélytelen, hogy támogatást kapjak, ezzel együtt elesek a TB-től is. A lakóhelyemről nem szeretnék kijelentkezni, azonban az ideiglenes lakóhelyemről sem szeretnék átjelentkezni, mert ebben a városban szeretnék munkát vállalni, ahol ideiglenesen tartózkodom. Nagy köveket nem szeretnék megmozgatni a lakó ingatlannal kapcsolatban sem.

Eléggé el vagyok keseredve, mert annak fejében, hogy fél éve munkát sem találok, fejtörést okoz az is, hogy miből fizessek TB járulékot magam után, főleg azok után, hogy olvastam a fórumban, hogy a NAV csekket küld, ha nem fizetem magam után rendszeresen. A családtagjaim sem engedhetik meg maguknak, hogy utánam fizessék a TB-t.

Kérem segítsen, hogy milyen egyéb lehetőségeim vannak!
Segítségét előre is köszönöm!

Thöky # 2015.12.30. 07:25

Üdvözlöm!

Kérdésem az lenne, hogy az épp aktuális család teremtő programban igényelhető teljes 10+10millios támogatás +hitel felvételének azon kritériumának, hogy 2éves társadalombiztosítási jogviszony szükséges, megfelelhetek e úgy, ha a tb-m visszamenőleg kifizetem? Bejelentett állásom, ahol fizetve volt, 2014.09-hóban szűnt meg es most találtam állást 2015.09-hóban.. A kettő közti idôben nem fizettem magam után sajnos a kb 7000/hó díjat. Viszont azt hallottam, ha utólag kifizetem, akkor folyamatosnak tekinthető a biztosított jogviszony. Ez így van? Válaszát köszönöm!
M.Sándor

Ada2 # 2015.12.16. 19:13

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy 1,5 éve kimentem Angliába dolgozni, akkor bejelentettem a tb felé és lemondtam. Most hazajöttem és szeretném magamnak fizetni a tb-m. Így először bementem az oep-hez regisztrálni, hogy itthon vagyok azt mondták pár nap. Utana el kell mennem a nav-hoz és ott tudom kérelmezni hogy magamnak fizethessem a tb-t. Először a nav-nál azt mondták, hogy kell egy papír amin rajta van a dátum amikor hazajöttem angliából, kérdeztem, hogy a p52 es nyomtatvány jó e. Azt mondták igen. Most bevittem de már nem volt jó most az a dátumot kérték, amikor kimentem, hogy valamivel bizonyítsam és kérjek ki angliából valami papírt erről, s ez két hónap lesz.
Kérdésem az lenne, hogy ez tényleg így működik? Milyen papírokat kellene ténylegesen bevinnem a navhoz, hogy minden rendben legyen?

Köszönettel:

S.Adrienn

heta # 2015.12.15. 22:32

Köszönöm a tájékoztatást!

Innen is vettem infókat:

A külföldön dolgozókra vonatkozó szabályok

Meghatározott idejű munkavégzés esetén továbbra is fizetni kell a magyar társadalombiztosítást
Kitelepülteknek a kiköltözés után 15 nappal ki kell jelentkezni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeréből, csak a fogadó országban fizethető járulék

Azokra a visszaköltözőkre, akik korábban kijelentkeztek, az OEP még egy ideig külföldieként tekint. Aki nem talál azonnal bejelentett munkát, annak egy évig a minimálbér 50 százalékát kell fizetnie az állami egészségügyi ellátásért, és csak az egy év letelte után fizetheti a szokásos, az idén még mintegy hétezer forintos havi díjat.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) 36 hónapig érvényes az unión belül. A magyar tb terhére azonban ezzel a kinti állami orvosi ellátást hivatalosan csak a turisták vehetik igénybe. Azok számára, akik külföldre költöznek, érvényét veszti a kártya.
Aki sehol sem fizet járulékot, az persze egyik országban sem jogosult állami ellátásra. Amennyiben pedig visszatér Magyarországra, az adóhivatal (NAV) még 5 éven át visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékokat.Ha igénybe vette az ellátást, ha nem.
Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Ezt több helyen is olvastam pl HVG, Pénzzentrum cikkeiben...

korábban a Nav-nál is ezt mondták az ügyfélszolgálaton...???
Mi a valóság???

Jennifer940819 # 2015.12.15. 19:42

Tisztelt Fórum!

Én a következő kérdésemmel fordulok Önökhöz!
A Diákigazolványom 2015. október 31-el megszűnt. júniustól szeptemberig dolgoztam majd felmondtam azóta munkaügyi központba bevagyok jelentkezve, de munkanélküli támogatást még nem kapok. Azt olvastam, hogy devember 16.-ával igy megszűnik a TB járulék. De mivel regisztrált munkanélküli vagyok, így azt a munkanélküli központ fizeti?
Válaszukat köszönöm. Üdvözlet.

Jereván # 2015.12.15. 13:52

heta 2015.12.15. 10:49

És még ezt a 6.930 Ft-ot sem kell fizetnie, ha az alábbi feltételeknek megfelel:

Hogyan mentesülhet az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alól

Az, aki nem biztosított (azt, hogy ki minősül biztosítottnak az 1997. évi LXXX. törvény 5. § tartalmazza) és más módon sem mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól (azt, hogy biztosítás hiányában ki jogosult egészségügyi szolgáltatásra külön járulékfizetés nélkül 1997. évi LXXX. törvény 16. § tartalmazza) az kérheti a járási hivataltól, hogy a részére állítson ki egy olyan, egy évig érvényes hatósági bizonyítványt, amely mentesíti az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.
A bizonyítvány kiállítása az egy év letelte után ismét kérhető.
Azt, hogy ki minősül rászorultnak a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény tartalmazza.

54. § (1) A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,

  1. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
  2. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza a rászoruló személy nevét, lakcímét - tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan személy esetén szálláshelyét -, társadalombiztosítási azonosító jelét, a rászorultság tényét, valamint az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.
(3) A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

4. § b) vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek
ba) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy
bb) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát
meghaladja, azzal, hogy
a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik,az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;