Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

kovi8484 #   2014.10.16. 16:53

Tisztelt Melcsinda

Az Európai Unió tagállamaiban vállalt, igazolhatóan bejelentett munkaviszony esetében – mivel egy személynek egyszerre csak egy tagállamában kell biztosítást fizetnie – a vonatkozó időszak hazai fizetési kötelezettsége alól utólag törlés kérhető az adóhivatalnál.

De azért minél előbb tedd meg a bejelentést, a későbbi procedúrák elkerülése végett!

Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

melcsinda # e-mail 2014.10.15. 21:08

Tisztelt Szakértő!

Az én történetem a következő. Diplomaosztóm után egy hónappal Angliába költöztem a férjemmel, így egy percig sem dolgoztam otthon. Ennek már 5 éve. Azóta állandó munkahelyem van és fizetem a külföldi tb-t. A férjem elveszetette Magyarországon a munkáját, majd 3 hónappal késöbb költözött ki velem. (Addig munkanélküli segélyen volt, majd mikor kiköltözött ő a munkaügyi hivatalba bejelntette, hogy külföldön talált munkát, így nem is kapta tovább a segélyt.) Ő is állandó, bejelentett munkával rendelkezik. 5 éve szépen fizetjük a külföldi tb-t. A gondom az, hogy Magyarországon még nem jelenetettük be az OEP-nek és a NAv-nak, hogy külföldre költöztünk és hogy szeretnénk megszüntetni a TAJ kártyánkat. Találtam egy formanyomtatványt, amit ha állítólag kitöltök és beküldöm a helyi OEP fiókhoz, akkor nem lesz bírság. Azt szeretném kérdezni, hogy várható e még is csak büntetés és ha igen kb. milyen nagyságrendű lehet az. Azt hallottam, hogy az OEP visszamenőleg 5 évre kiróhat büntetést, ami kettönknek közel 700.000 FT lenne. Ez a rész nem világos számomra, hogyha 5 éve hivatalosan havonta fizetem a kinti TB-t miért kellene otthon visszamenőleg büntetést fizetnem, hiszen egy országnak már fizetek, ahol dolgozom és igénybe veszem a betegellátást. Azt megérteném, hogy az elmulasztott bejelentés miatt egy kisebb összegre megbüntetnének, de visszamenőleg való fizetést nem tartanám igazságosnak. A közel jövőben tervezzük a végleges hazaköltözédt, ezért lenne fontos számomra a segítségük, tanácsuk.

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel!

Panna58 # e-mail 2014.10.14. 15:11

Tisztelt Szakértő!

Ez év májusig volt bejelentett állásom, de azóta csak alkalmi bejelentések voltak. Most is úgy kezdtem dolgozni, hogy - egy ideig legalábbis - csak alkalmi bejelentett leszek. Kérdésem, hogy tb.-ellátásra (orvoshoz mehetek-e) jogosult vagyok-e, illetve kell-e fizetnem valamennyit Tb-nek (esetleg visszamenőleg is?), vagy a munkáltató által fizetett napi 1.000.- Ft fedezi az én eü.hozzájárulás-fizetési kötelezettségemet is? (ez le volt írva az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetéssel kapcsolatban) illetve hogyan tudhatnám meg, hogy van-e tartozásom és mennyi? - anélkül, hogy napokig sorba kellene állnom, illetve egy vagyont költenék telefonra.

Előre is köszönöm válaszukat!

bandy72 # e-mail 2014.10.01. 11:30

Tisztelt Fórum!

A kérdésem az lenne, hogy július óta nincs semmilyen jövedelmem igy tb-t sem fizettem. Olyan helyzetbe kerültem, hogy most orvosi ellátásra lenne szükségem. Az eddig elmaradtakat is be kell fizetni? Befizetés után rögtön igénybe vehetem a szolgáltatást?
Válaszukat előre is köszönöm!

moby83 # e-mail 2014.08.01. 11:55

Tiszteletem.
Nemrég lettem magyar állampolgár és augusztustól lenne bejelentett munkám. Viszont szeptemberben meg műtétre vagyok kiírva, néhány ismerősöm azt mondta nekem, hogy a tb ilyen esetben nem fizet mert hogy legalább egy évet le kell dolgozni, hogy a tb fizessen ilyen helyzetben. Ez mennyire igaz? És ilyenkor mi a teendő?

Kis Atesz # e-mail 2014.07.30. 18:58

Tiszteletem!
olyan problémám van hogy, 2008 év hatodik hónapjától nincs fizetve a TB-m, nem kaptam állást,és itthon vagyok Édesapám tart el sajnos! nem volt bejelentett munkám alkalmi munkákból tartom fent magam!( úgy ahogy)
és most tudtam meg ha nem vagyok regisztrált munkakereső akkor nincs fizettet Betegbiztosításom!
akkor Gondolom azt a Jó pár évre valót be fogják hajtani rajtam ha eddig nem fizettem .de most már ezt tudván szeretném fizetni . egybe fogják behajtani rajtam vagy esetleg részletfizetést kérhetek e??
igaz még nem mentem be elintézni a TB-t .de sürgősen szeretném, mert eddig nem voltam orvosnál és bármi történhet velem is!
Érdekes még levelet sem kaptam tőlük hogy nem fizettem a TB-met.
És ha most befizetem akkor annak van Türelmi ideje???
mármint azonnal lesz vagy egy pár napba beletelik! ?
előre is köszönöm a válaszokat!

Sidewinder # e-mail 2014.07.24. 14:57

A problémám a következő lenne.A történet annyi hogy egy éve kijöttem Németországba dolgozni,a biztonság kedvéért a TB-t Magyarországra is fizettem.A Német munkahelyem az AOK-hoz jelentett be,sajnos a munkahelyem 3 hónap múlva megszűnt és mukanélkülinek is próbáltam regisztrálni magam,de segítség nélkül nem működött a dolog.Most az AOk kiküldött egy csekket hogy fizessek tB-t arra az időszakra amikortól a cégem megszüntette a tb-fizetését az AOK felé.Viszont én fizettem Magyarországra is TB-t,egy ügyvéd mondta hogy ha egy E106 nyomtatvánnyal igazolom hogy a fent említett időszakban,tehát a melóm utáni hónapokban otthon biztosítva voltam lehet ezt a tartozást eltörlik vagy esetleg kevesebb lesz,itt 900euroról beszélek.Esetleg tud valaki megoldást,vagy volt már hasonló helyzetben?Köszönöm!

gergő85 # e-mail 2014.07.17. 20:10

Tisztelt fórum

Egy érdekes dologba futottam bele. a párom külföldön dolgozott egy évet, viszont itthon nem fizette a tb-t. kint bejelentett vagy hivatalos munkaviszonya nem volt, babysittelést vállalt. amikor megismerkedtünk hazajött, és a frissen regisztrált ügyfélkapus hozzáférésében látta hogy közel 100.000 forint tartozása van társadalombiztosítás címen.

ezt botrányos módon egy összegben ki is fizette bár nagy érvágás volt, nem adott be semmi kérvényt méltányossági történetekkel.

ma jött egy levél az apehtől miszerint 300.000 forint büntetést szabtak ki rá...

ilyenkor mit lehet tenni? jogos hogy kamatokkal és a tartozásával együtt bevasalták rajta az elmaradt összeget, de tényleg 300.000? ilyenkor lehet még élni bármivel az apeh fele? semmi nincs a nevén, alkalmi munkavállalóként dolgozik, megtakarítása gyakorlatilag 0.

előre is köszönöm a tanácsokat

hattyúdal #   2014.07.16. 13:57
Jonsika # e-mail 2014.07.16. 12:53

Üdvözletem!

A kérdésem TB fizetéssel kapcsolatos. A fiam 20 éves, már nem jár iskolába és még nem is dolgozik. Kell-e neki TB-t fizetni. Van-e valamilyen mentesség.

Köszönöm.

Dorka54 # e-mail 2014.05.08. 06:20

Üdvözletem!

Márciusban kaptam egy levelet a Nav-tól miszerint 2012 óta nincs fizetve a tb járulékom.
Én ezen nagyon meglepődtem hiszen 2012 óta szociális segélyben részesülök, ezért elmentem a helyi önkormányzati hivatalba, és ott azt a választ kaptam, hogy biztosított vagyok, és hogy fizetve van a tb-m, és erről egy igazolást is kaptam, ezzel az igazolással bementem a Nav-hoz és ott nagy meglepetésemre azt mondta az ügyintéző hogy náluk is az van a rendszerben hogy biztosítva vagyok.
Megnyugodtam és haza mentem, majd egy héttel ezelőtt kaptam tőluk ismét egy levelet miszerint késve lett befizetve a járulék ezért 13000 Ft-os hátralékom keletkezett.
Négy nap múlva megjelentek nálam az adóhatóság emberei, és lefoglalták az autómat, de náluk már 18000 Ft-os adósságom volt és plusz 10000 Ft eljárási költség.
Visszamentem az önkormányzathoz, és ők azt mondták kizárt dolog hogy a MÁK késedelemmel fizette volna ki a tb-met ilyenre még nem volt példa.
Azt szeretném kérdezni , mivel az összeget kifizetni nem tudom, mit tehetnék hogy az autómat visszakapjam.
Nem nagy érték, de nekem szükségem lenne rá, az egészségi állapotom miatt.
A válaszokat előre is köszönöm!

phelga11 # e-mail 2014.05.01. 19:22

Tisztelt Hölgyem/ Uram,

Az alábbi kérdés merült fel benne, édesanyám és én egy Kft.-ben vagyunk ketten tulajdonosok és ketten ügyvezetők.

Nekem eddig volt Magyarországon egy főállásom, édesanyám pedig nyugdíjas. A TB-t fizette utánam a cég ahol főállásban voltam.
Azonban most Németországban fogok tovább dolgozni, ottani német szerződés alapján. VAgyis innen kijelentkeztem a TBből

Viszont a közös cég itthon továbbra is működni fog.
Ilyenkor TB-t kell vki után fizetni vagy nem?

Nyugdíjasként vagy nekem mint külföldön dolgozóként, de itteni ügyvezetőként.
A cégnél nincs alkalmazott. Megbízási bérezés nincs, a munkát díjmentesen végezzük, hiszen mind a kettőnknek van másik jövedelme.

Várom mielőbbi válaszát.

Köszönöm

igazságkereső_00 # e-mail 2014.04.23. 20:53

Azt szeretném megkérdezni hogy itt válaszol is valaki?Én azt látom hogy csak jönnek a kérdések,de válasz nincs rájuk.

Djrolika # e-mail 2014.04.21. 21:19

Tisztelt Szakerto.

Egy olyan kerdesem lenne, hogy 14 honapja az Egyesult Allamokba mnetem dolgozni es azota itthon nem volt fizetve a TBm. Most haza kellett jonnom egeszsegugyi problemak miatt es orvoshoz is el kellene mennem. A kerdesem hogy ebben az esetben csak akkor lesz biztositasom ha vissszamenoleg mident kifizettem mar (ha egyaltalan ki kell fizetni) vagy ha elkezdem magam utan mostantol fizetni akkor igenybe tudom-e venni az egeszsegugyi szolgaltatasokat. Koszonom valaszat

igazságkereső_00 # e-mail 2014.04.18. 15:41

Tisztelt Szakértő!
Páromnak február 8-án lejárt az álláskeresési támogatása.Aktívkorúak ellátását nem kért, mert bár külön él a feleségétől, nincsenek elválva és a félház a nevén meg autó az asszony nevén, szóval nem kapná meg.Ma volt jelentkezni az előírt időpontra a munkaügyiben és kapott egy hatósági igazolványt hogy az önkormányzathoz mehet vele és akkor ők fizetik majd a tb-jét.Azt szeretném megtudni hogy annak ellenére is fizetik hogy aktív korúakat nem kért?vagy ilyenkor mivan?nem szeretnénk ráfázni.Köszönöm a segítséget!!!

gamo # e-mail 2014.04.08. 14:00

Tiszteletem!
Tanácsot/segitséget szeretnék kérni a következőkkel kapcsolatban:

Szerbiai születésű vagyok, de 1993-tól 1996-ig Magyarországon éltem szüleimmel. Én akkor óvodás korú voltam. Ekkor meglett a magyar állampolgárság. Később visszaköltöztünk Szerbiába és én egészen 2011-ig vissza sem tértem Magyarország területére (időközben nagykorú lettem). Viszont az ottani lakcimről nem jelentettek ki akkor a szüleim.

Kellene jeleznem a magyarországi adóhivatal felé, hogy én külföldön élő magyar állampolgár vagyok?
Ha mondjuk egyszer visszaszeretnék költözni Magyarországra, akkor nem szeretném, hogy többszázezres TB tartozással várjanak.
Olvastam, hogy öt évre visszamenőleg követelhetik és az én kötelességem bejelenteni a külföldi letelepedést. Csak hát én akkor gyerek voltam mikor a szüleim kivittek.

Vagy mivel kiskorúként hagytam el az országot, nem is kerültem nyilvántartásba az adóhivatalnál? Kell ezzel egyáltalán foglalkoznom?
Ami a papirokat illeti: van egy 2001-ben leját magyar útlevelem valamint egy '96-ban kiállitott anyakönyvi kivonatom. Még csak lakcimkártyám sincs.

De mondom, az egész csak azért érdekel mert lehet, hogy pár év múlva Magyarországon fogok letelepedni.

tan11 # e-mail 2014.03.22. 23:36

Tisztelt Fórum!

Segítseget szeretnék kérni. A napokban kaptam a Navtól egy levelet, miszerint tisztázzam, mert 2012 decemberétől nincs biztosításom. Meglepődtem, mert én úgy tudtam van. Utánagondolva, 2012 szeptemberétől Közintézmény tanulója voltam esti tagozaton, járt a családi pótlék is, tavaly, 2013.-ban érettségiztem. Úgy tudtam, hogy akinek jár a családi pótlék vagy a nyugdíj az alapból biztosított. Ez idáig semmilyen levelet nem kaptam, hogy nem vagyok biztosítva, csak most több mint egy évvel később. Többször voltam orvosnál, az érettségi után még direkt rá is kérdeztem, és mondták, hogy biztositott vagyok. 2013 december 11.-en az ügyfélkapun is megnéztem és akkor is biztositottként voltam nyilvántartàsba. Azt tudtam, hogy érettségi után az év december 16.-ig biztositott valaki. Ilyenkor mi a teendő? Most akkor biztosított voltam vagy sem?

A választ előre is köszönöm!

tan11 # e-mail 2014.03.22. 23:29

Tisztelt Fórum!

Segítseget szeretnék kérni. A napokban kaptam a Navtól egy levelet, miszerint tisztázzam, mert 2012 decemberétől nincs biztosításom. Meglepődtem, mert én úgy tudtam van. Utánagondolva, 2012 szeptemberétől Közintézmény tanulója voltam esti tagozaton, járt a családi pótlék is, tavaly, 2013.-ban érettségiztem. Úgy tudtam, hogy akinek jár a családi pótlék vagy a nyugdíj az alapból biztosított. Ez idáig semmilyen levelet nem kaptam, hogy nem vagyok biztosítva, csak most több mint egy évvel később. Többször voltam orvosnál, az érettségi után még direkt rá is kérdeztem, és mondták, hogy biztositott vagyok. 2013 december 11.-en az ügyfélkapun is megnéztem és akkor is biztositottként voltam nyilvántartàsba. Azt tudtam, hogy érettségi után az év december 16.-ig biztositott valaki. Ilyenkor mi a teendő? Most akkor biztosított voltam vagy sem?

A választ előre is köszönöm!

íyxc # e-mail 2014.01.22. 18:34

Tisztelt Szakértő. Az elmúlt egy évben nyertem egy Nemzeti Kiválóság Ösztöndíjat, Phd hallgatóként. A szerződésben foglaltak szerint az ösztöndíjjal fizetik a TB járulékot is. Emellett 8 órás munkaviszonyban is dolgozok, és ott is levonásra került a járulék. Az elmúlt egy évről van szó, az ösztöndíj a következő hónapban fog lejárni. Szeretnék érdeklődni, ez esetben a dupla TB fizetést vissza lehet-e igényelni? És ha igen, milyen módon, és ha nem miért nem? Köszönettel.

ica002 # e-mail 2014.01.06. 19:31

Boldog új évet kívánok.Megszeretném kérdezni,hogy aki ápolási díjon volt,annak valóban nincs egészségbiztosítása,és saját magának kellett volna fizetnie?Erről miért nem tájékoztatják az embert.Férjem 5 évig ápolta az édesanyját. 57 évesen jelentkezett a munkaügyi hivatalnál,csak regisztrálni tudták az álláskeresésben, korára való tekintettel munkát nem tudtak ajánlani.Közben kapott egy agyi infarktust,rehabilitációs felülvizsgálatra jelentkeztünk,ahol közölték mivel nem fizette 5 évig a TB járulékot így semmilyen járadékra nem jogosult.Az ápolási díj alatt,mivel ilyen kevés összeget fizetnek nem az önkormányzatnak kellett volna fizetni férjem helyett a TB?Ha valaki jártas az ügyben kérem válaszoljon,köszönöm.

Eliz0128 # e-mail 2013.12.29. 17:26

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megkérdezni hogyha alkalmi munkára vagyok bejelentve kell-e magam után fizetnem tb-t, vagy azt a munkáltatom fizeti?

tomo11 # e-mail 2013.12.19. 17:16

Tisztelt fórum!

Rövid történetem a következő:2011 év közepén regisztráltattam magamat egy területileg illetékes munkaügyi központban.Majd 2013 szeptemberben levelet kaptam a Nav tól hogy kb 150000Ft egészégügyi járulékot nem fizettem meg.Remek mert munkanélküli segélyt sem folyósítottak,munkát nem kaptam mivel 56 éves vagyok,de igy lett ez a tartozás amit befizetni nem tudok mert tényleg nincs munkám.Önkormányzati segélyben sem részesülök ,és amit felháborítónak tartok hogy a munkaügyi hivatalban ezt senki sem mondta és kifüggesztve sincs.Írtam a Nav nak hogy engedje el a tartozást mivel semmim sincs és tényleg nincs semmim,de a kérelmet nem fogadják el max halasztást kérhetek ha igazolom hogy majd miből fizetem meg az adót(tiszta vicc).Bárhogy gondolom végig mindezt felfoghatatlan számomra hogy ebbe a helyzetbe kerültem.Kérném segítségüket az ügyben mert igazán el vagyok keseredve e maitt,megoldást szeretnék válaszukat köszönöm.

Tisztettel Nagy Tamás

kacik # e-mail 2013.12.10. 11:04

Huuuh, nagyon szépen köszönöm a gyors válaszadást!

capisca #   2013.12.09. 10:47

Kedves Kacik!

Be kell menned a lakóhelyed szerinti illetékes NAV ügyfélszolgálati irodájába.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek be kell jelentkeznie az adóhatósághoz a ’T1011-es nyomtatványon (2013. évre vonatkozóan a 13T1011-es nyomtatványon) a változást követő 15 napon belül. Az adatlap feldolgozását követően az adóhatóság az adózót nyilvántartásba veszi, és a befizetéshez szükséges csekkek postázását is biztosítja.

A bejelentkezéshez szükséges dokumentumok (a ’T1011-es nyomtatványon kívül):

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • adóigazolvány,
  • TAJ kártya,
  • meghatalmazás, amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

kacik # e-mail 2013.12.09. 10:04

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a helyzetem, hogy lejárt a tanulói jogviszonyom és ezzel együtt a tb-m is, illetve lassan lejár a plusz 45 napos passzív időszak, szóval olvastam, hogy ha csinálok ügyfélkaput ott valahogy bekell jelentenem azt, hogy én szeretném fizetni a tb-m és hogy valahogyan le lehet tölteni erre vonatkozó csekkeket, amit elektronikus úton lehet fizetni, azonban én nem igazán tudok kiigazodni ezen a honlapon, egyeltalán nem tudom hogy hol lehet bejelenteni azt, hogy fizetni szeretném, szóval ebben szeretném kérni a segítségüket! Nagyon megköszönném ha valaki részletesen letudná írni nekem, hogy hogyan tudom ezt elintézni!