Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Kasztor71 # e-mail 2016.10.12. 05:48

Tiszteletem az olvasót.
A következő ügy megoldásához kérnék tájékoztatást.
Ez év Május. 08-tól dolgoztam külföldön (Hollandia), és ennek megfelelően ki is jelentkeztem a magyar biztosítási rendszerből. Hazatértemkor természetesen vissza is akartam jelentkezni a magyar biztosítási rendszerben és felkerestem a Mohácsi kirendeltségüket, ahol tájékoztatott az ottani ügyintéző hölgy, hogy egy idei jogszabály értelmében csak akkor jelentkezhetek vissza újból, ha a kinti biztosítási időszakot egy e104-nyomtatványal igazolom azt.
Ezt én meg is kértem a Holland hatóságoktól, amit el is küldtek nekem. Ezzel a dokumentummal elmentem az OEP Pécsi megyei hivatalukban.
Ott sorszámot kértem, és fogadott is egyből egy ottani ügyintéző hölgy.
Akivel ugye közöltem, mi ügyben keresem, kérem a segítségét. Akkor az ügyintéző közölte velem, hogy kell ez az e104-s nyomtatvány, amire én is jeleztem, hogy ezt már lekértem. Átadtam neki, és átlapozva közölte, hogy az nem jó, mert, hogy a kinti biztosítási időm még él, és Ő így nem tudja azt elfogadni.
Próbáltam az ügyintézőnek megmutatni azt a dokumentumot, ami alapján küldték az e104-s nyomtatványt, hogy én megfelelően töltöttem ki, nem írtam vagy x-tem azt, hogy ne zárják le a kinti biztosításom. Mire az ügyintéző visszadobta, hogy Őt ez nem érdekli, akkor sem jó az a dokumentum. próbáltam azt is elmondani neki, hogy már jelenleg dolgozom itthon,fizetem illetve a munkáltató fizeti utánam a TB-költségeket, és akkor a munkaviszonyom kezdetéig bezárólag állítsa akkor ki, hogy volt fizetett biztosításom, hisz ezt a dokumentum igazolja is. de erre is nemleges volt a válasza.
Kértem, állítson ki egy jegyzőkönyvet, hogy ez ügyben ott voltam, és hogy mért nem felelt meg neki a dokumentum, amire azt mondta, hogy nem állít ki semmit, mert nem jó a dokumentumot hoztam.
Én azt kérdezném, az ügyintéző hölgy itt visszaél a hivatalával?
Az ügyintéző hölgynek kérésemre ki kellett-e volna állítani jegyzőkönyvet, arra, hogy valamivel igazoljam, hogy én eleget tettem a bejelentési kötelezettségemnek, de ez, az általam leadott dokumentum hibája miatt, vagy adminisztrációs hiba iatt nem felel meg. Ez ugye arra lenne nekem jó, hogy igazoljam, mert bírságolhatnak engem, ha 15 napon belül ezt nem teszem meg.
És akkor itt a kérdés, nem-e azért nem készít jegyzőkönyvet, hogy kiszabhassák rám a büntetést.
Válaszukat megköszönöm..

V.Andika # e-mail 2016.10.07. 15:57

Elintéződött végre valahára az ügyem. Hétfőn újra voltam bent a nav-nál, ott ismét mondtam, hogy az oep-nél ki akarják velem töltetni a T1011-es nyomtatványt és erre szó szerint azt mondták mekkora hülyeség... Végre felemelték a telefont és beszélt egymással a két hivatal, végül az ügyintéző e-mail-ben elküldte az adataimat az oep-nél a megfelelő emberhez és azt mondták most már majd rendbe teszik. Ez végre hatásosnak bizonyult mert kedden az orvosnál végre valahára zöldet mutatott a lámpám.
Nem értem 2016-ben hogyan működhet így egy adminisztrációs rendszer, miért nekem szaladgálni egyik hivataltól a másikig. Tanultam az esetből mindenesetre, regisztráltam ügyfélkaput és rendszeresen nyomon követem az adófolyószámlámat ezentúl. Köszönöm a segítő szándékú hozzászólásokat ezúton is.

Rexor # e-mail 2016.10.06. 09:27

"9. § (1) Az egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyában külön-külön kell elbírálni."

Tehát ha megbízási szerződés alapján kap jövedelmet, azután az általános szabályok szerint fizetni kell a járulékokat is, és biztosítotti idővel is rendelkezni fog. A kérdés, hogy mennyire életszerű hogy valaki megbízási jogviszonyban álljon úgy, hogy nem képes ellátni egy tevékenységet.

V.Andika # e-mail 2016.09.30. 13:06

Üdvözlök mindenkit!
Írtam már a problémámmal kapcsolatban pár hónapja a fórumba, dióhéjben összefoglalva volt egy nagyobb járuléktartozásom amit elutaltunk de a szüleim számlájáról. Azóta kiderült hogy ez szerencsére nem jelentett problémát, a pénz rendben megérkezett, a tb folyószámlám rendben van. Azt gondoltam itt akkor hátra is dőlhetek, de sajnos nem így alakult. Az oep rendszerében továbbra is pirosat mutat a lámpám. Az oep szerint az a gond, hogy nem szerepelek egyáltalán a rendszerükben, vagyis nem töltöttem ki a nyomtatványt amivel be kell jelentkezni járulék fizetésre. A nav-nál ugyanerre azt mondták, mivel határozatban már előírták nekem a járulékfizetési kötelezettséget, evvel bejelentkeztettek a rendszerbe, kétszer nem is jelentkezhetek be, az adataimat viszont állítólag megküldték újra az oep felé. Az oep-nél viszont állítják hogy a nyomtatvány leadása nélkül nem is szerepelhetek a nyilvántartásukban, anélkül nem fog megoldódni az ügy. Most itt tartok, egyik hivatal küld a másikba, megoldást sehol nem adnak. Nem értem, én vagyok egyedül ebben a speciális helyzetben hogy ennyire nem tudják mit kéne csinálni? A két hivatal miért nem kommunikál egymással? Babát várok, így elkerülhetetlen, hogy sokszor, sok egészségügyi ellátó intézményt látogassak, és enyhén szólva is kellemetlen hogy állandóan megkapom hogy rendezetlen a jogviszonyom, holott fizetem magam után január óta a járulékot rendesen, a hátralékomat elutaltam késedelmi kamatokkal együtt már hónapok óta...

JózsiTB # e-mail 2016.09.10. 12:21

Tisztelt Fórumozók!
Passzív féléven vagyok egyetemen, úgy tudtam hogy nem jár a társadalombiztosítás erre, de aztán megtudtam, hogy igen. Nos pár hónapja beküldtem a lapot hogy nekem fizetnem kéne a havi 7-8 ezer forintot. Ezt utólag meg lehet változtatni a módosító lapon, vagy ez nem arra van? Mert akkor átraknám a dátumot későbbi időpontra. Nem fizettem ebben a pár hónapban a TB-t. Megnéztem online, egyetem még mindig nem rakta be a lezáró dátumot se, gondolom október 15-én fogják majd. Mi tévő legyek? Fizessem be, vagy módosíthatom utólag október utáni időpontra?
Előre is köszönöm! :)

Rexor # e-mail 2016.09.01. 11:42

A1- es igazolással ingyen igénybe veheti a sürgősségi ellátásokat (pl. baleset esetén), egyébként térítési díjat kell fizetnie. Van lehetőség, hogy külön megállapodást kössön az OEP-el.

Őszikék57 # e-mail 2016.09.01. 11:15

Kedves Fórumozók!
Ismét a hozzáértők segítségét szeretném kérni. Van egy kedves ismerősöm, akit egy osztrák állampolgár vett feleségül. A férj Ausztriában dolgozik, és a TB-t is oda fizeti. Magyarországon vettek lakást, és innen jár ki dolgozni. Hogyan veheti igénybe Magyarországon az egészségügyi ellátásokat? Milyen kérvényt kell neki benyújtani és hova?
A válaszokat előre is köszönöm!

Jereván #   2016.08.31. 10:19

bodsan 2016.08.30. 21:21

Tisztelt Fórumozók!
A következő ügyben fordulnék hozzátok.
Májusban regisztráltam a foglalkoztatási központban. Ekkor igényeltem egészségügyi szolgáltatási járulék (TB) támogatását is, amit 1 évre meg is kaptam. Azonban, ebben a hónapban töröltek a munkaügyi központ nyilvántartásából, megjelenés elhalasztása miatt. Októberben megkaptam az újra regisztrálás lehetőségét. Most nem tudom, hogy a TB járulék továbbra is jár-e jövő év májusáig? Vagy az most megszűnt és újra kell igényelnem.
Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm!

Az egészségügyi szolgáltatási járulék mefizetése alóli mentességet 1 évre kapta. Mindaddig, amíg nem létesít biztosítási jogviszonyt az állam fizeti Ön helyett.

Amennyiben munkába áll életbe lép a főszabály, azaz a munkabéréből vonják az eü-i járulékot.

Egyebekben olvassa el a járási hivatal határozatának indokolását, abban szerepelnie kell, hogy mikor-milyen kötelezettsége van.

További kérdéseivel a határozatot hozó szervhez (járási hivatal), vagy a kormányablakhoz fordulhat.

bodsan # e-mail 2016.08.30. 21:21

Tisztelt Fórumozók!
A következő ügyben fordulnék hozzátok.
Májusban regisztráltam a foglalkoztatási központban. Ekkor igényeltem egészségügyi szolgáltatási járulék (TB) támogatását is, amit 1 évre meg is kaptam. Azonban, ebben a hónapban töröltek a munkaügyi központ nyilvántartásából, megjelenés elhalasztása miatt. Októberben megkaptam az újra regisztrálás lehetőségét. Most nem tudom, hogy a TB járulék továbbra is jár-e jövő év májusáig? Vagy az most megszűnt és újra kell igényelnem.
Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm!

Rexor # e-mail 2016.08.24. 09:02

Nem, feltéve hogy eleget fizetsz.

Dindyfranky # e-mail 2016.08.24. 08:04

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megtudni, hogy ha én külföldön bejelentve dolgozok már egy éve, de itthon még fizetem magam után a TB-t, az nagy baj-e és ezért is büntethet az NAV?

limma #   2016.08.09. 13:19

Szerintem is mindegy, ki a számla tulajdonosa, honnan utalták. Az a lényeg, hogy a pénz ott legyen, adószámmal megjelölve, hogy a NAV tudja könyvelni. Ellenkező esetben miért akart volna az APEH annak idején az én számlámon inkasszózni a férjem tartozása miatt? Nem közös bankszámla.

Rexor # e-mail 2016.08.03. 09:06

Andika, én mondtam ezt. Megismétlem teljesen mindegy hogy ki utalt, ha feltüntettétek az adóazonosítódat és megfelelő bankszámlaszámot adtatok meg akkor biztos hogy ott van a pénz ahol lennie kell.

V.Andika # e-mail 2016.08.02. 21:03

Dr. Attika! Tudom hogy nem így kellett volna, de lakcímkàrtya hiànyàban nem tudtam bankszàmlàt létrehozni! Egyébként itt a fòrumon valaki azt ìrta ez nem olyan nagy baj. De akkor most mit tegyek, menjek a nav-hoz? Vagy ha màr ez ìgy történt akkor hogy lehet jóvà tenni?

sortie #   2016.08.02. 09:38

V.Andika 2016.08.01. 17:53

Tisztelt szakértők! Ìrtam pàr napja egy hozzàszólàst, hogy volt egy nagyobb tb tartozàsom amit elutaltunk a szüleim szàmlàjàròl. Nem jutottam el a múlt héten nav-ba, ma délutàn voltam orvosnàl, de a taj szàmom még mindig piros! Ez a rendszerben meddig lesz így?? Terhes vagyok és vizsgàlatok előtt àllok, ultrahang, labor, ekg. Ha ezeken piros taj szàmmal jelenek meg szerintem haza is küldenek! Kihez forduljak ez ügyben, nav-hoz, oep-hez? Eléggé kétségbe vagyok esve, nem tudom mit tegyek még! Januàr òta fizetem a tb-met rendszeresen, a visszamenőlegest egy hete kifizettem, de még mindig nincs tb-m!

A kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya tudja a "lámpákat állítani", ezért javasolt hozzájuk fordulni, a befizetés tényét náluk (is) igazolni, problémáját előadni, jegyzőkönyvbe mondani.

Dr.Attika # e-mail 2016.08.01. 19:21

Tisztelt Andika!
Nagy hiba volt a szülei számlájáról utalni. Ezzel nem tud mit kezdeni a NAV. Egyébként is ilyen tranzakciók joghatás kiváltására több hét- hónap- szükséges. Fizethet adót másvalaki, de ahhoz az adóhatóság jóváhagyása szükséges. Ilyen tranzakciók előtt máskor tájékozódjon.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

V.Andika # e-mail 2016.08.01. 17:53

Tisztelt szakértők! Ìrtam pàr napja egy hozzàszólàst, hogy volt egy nagyobb tb tartozàsom amit elutaltunk a szüleim szàmlàjàròl. Nem jutottam el a múlt héten nav-ba, ma délutàn voltam orvosnàl, de a taj szàmom még mindig piros! Ez a rendszerben meddig lesz így?? Terhes vagyok és vizsgàlatok előtt àllok, ultrahang, labor, ekg. Ha ezeken piros taj szàmmal jelenek meg szerintem haza is küldenek! Kihez forduljak ez ügyben, nav-hoz, oep-hez? Eléggé kétségbe vagyok esve, nem tudom mit tegyek még! Januàr òta fizetem a tb-met rendszeresen, a visszamenőlegest egy hete kifizettem, de még mindig nincs tb-m!

monoszkop #   2016.07.29. 10:32

Tuli54 2016.07.27. 14:57

Tisztelt Szakértő!
Most olvastam, hogy aug.1-től lesznek akik szakorvosi ellátásra csak korlátozottan jogosultak. Kérem szíveskedjenek megírni, ez pontosan mit takar, milyen ellátásra nem jogosultak egyesek. Mit takar ez tulajdonképpen és kik nem jogosultak teljes körű ellátásra ? Akik csak 4 órában vannak bejelentve azokra is vonatkozik? Aggódom egyik családtagomért. Ő csak 4 órában van bejelentve, Ő mire jogosult?
Előre is köszsönöm a segítséget!

T. Kérdező!

  • Akik 4 órában vannak bejelentve azok a Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősülnek, igy egészségügyi szolgáltatásra úgyanúgy jogosultak, mint a 8 órás munkavállalók.

Egyebekben:
Hol olvasta? Esetleg ha beidézné, vagy megadná a linket (hiperhivatkozást)....

Én erről tudok, ami viszont nem 2016.08.01-től, hanem 2016.07.15-től hatályos:

http://www.oep.hu/…rzesben.html

Tisztelt Egészségügyi Szolgáltató!

Felhívom szíves figyelmét, hogy 2016. július 15.-jétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által egy új „sárga lámpaszín” kerül bevezetésre a jogviszony-ellenőrző rendszerbe a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 34. § (10) bekezdése szerint kötött megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatást igénybevevők számára.

Az OJOTE rendszerben a jogviszony-ellenőrzés során megjelenő „sárga lámpa” érvényes TAJ-t, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultságot fog jelenteni.

Az új lámpaszín bevezetését indokolja, hogy a megállapodás jogintézménye nem biztosít teljeskörű egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot az érintett személyeknek, mivel a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXX. törvény 12. § (1) bekezdése, a 20. § (5) bekezdés b) pontja, valamint a 27. §-ban foglaltak alapján a sürgősségi fogászati ellátás kivételével nem jogosultak: sem fogászati, sem külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhetnek fel.

Fontos továbbá, hogy a megállapodás kedvezményezettje a megállapodás megkötését követően - amennyiben nem került sor a türelmi idő megváltására - a sürgősségi ellátás kivételével kizárólag a hatodik - 2016. augusztus 1.-jétől a huszonnegyedik - hónap első napjától veheti igénybe a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat.

A megállapodás türelmi ideje alatt a jogviszony-ellenőrzés során a TAJ-hoz tartozó lámpa színe barna lesz, de amennyiben az érintett személynek van érvényes megállapodása, úgy a sürgősség körébe tartozó ellátásokat az érvényes TAJ-jal rendelkező biztosítottakhoz hasonlóan kell jelenteni (1-es térítési kategória, 1-es azonosító típus).

A teljeskörű egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság hiányában az Önök munkájának megkönnyítése érdekében fontosnak tartjuk, hogy a megállapodást kötők személyi köre – a jogosulatlanul igénybe vett ellátások megelőzése érdekében – megkülönböztetésre kerüljön a Tbj. 5. §-ban foglalt biztosítotti, valamint a Tbj. 16. §-ban foglalt jogosulti személyi körtől az új lámpaszínnel.

Tájékoztatom továbbá, hogy az új „sárga lámpa” nemcsak arra vonatkozóan fog tájékoztatást nyújtani, hogy az adott személy megállapodás alapján jogosult egészségügyi szolgáltatásra, hanem a lámpaszín mellé megjelenítésre kerül azon ellátások köre is, amelyekre az érintett személyi kör nem jogosult.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által működtetett OJOTE lekérdező felületen az új lámpaszín automatikusan beállításra kerül, azzal kapcsolatosan az egészségügyi szolgáltatóknak külön tennivalójuk nincs. A saját szakrendszerbe integrált lekérdező felületet használó egészségügyi szolgáltatóknak 3 hónapos türelmi időt biztosítunk a szinkronizálására.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Tehát teljeskörű ellátásra az 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 34. § (10) bekezdése alapján megállapodást kötött személyek nem jogosultak, illletve jogosultságuk a megkötést követően 6 havi "várakozási idő" elteltét követően nyílik meg.

További kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához, vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójához fordulhat.

Elérhetőségei:

Levélben Budapest Váci út 73/A
Elektronikusan: oep@oep.hu

Tuli54 # e-mail 2016.07.27. 14:57

Tisztelt Szakértő!
Most olvastam, hogy aug.1-től lesznek akik szakorvosi ellátásra csak korlátozottan jogosultak. Kérem szíveskedjenek megírni, ez pontosan mit takar, milyen ellátásra nem jogosultak egyesek. Mit takar ez tulajdonképpen és kik nem jogosultak teljes körű ellátásra ? Akik csak 4 órában vannak bejelentve azokra is vonatkozik? Aggódom egyik családtagomért. Ő csak 4 órában van bejelentve, Ő mire jogosult?
Előre is köszsönöm a segítséget!

V.Andika # e-mail 2016.07.26. 17:23

Megfogadom, köszönöm!

Rexor # e-mail 2016.07.26. 16:37

Javaslom csinálj egyet, semmibe nem kerül és nagyon hasznos. Kb 10 perc a kormányablaknál.

V.Andika # e-mail 2016.07.26. 15:35

Sajnos nincsen ügyfélkapum, de köszi a javaslatot!

Rexor # e-mail 2016.07.26. 13:30

Egy javaslat: ha van ügyfélkapud, elektronikusan is meg tudod nézni a befizetést. Az ajéndékozási illeték témakör független ettől, azt sima levélben is be tudod jelenteni.

V.Andika # e-mail 2016.07.26. 12:31

Igen, a közleménybe beleìrtuk az adòazonosítómat! Én biztos ami biztos alapon bemegyek holnap a nav-hoz, mivel babat vàrok, nagyon fontos hogy gyorsan rendeződjön a biztosítàsi jogviszonyom! Nagyon köszönöm a vàlaszokat!:-)

Rexor # e-mail 2016.07.26. 10:25

Persze, ott megjelenik, ha feltüntettétek az adószámodat. Nem kell bemenni, egy levelet elég írni.