Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Erik88 # e-mail 2013.01.09. 11:44

Tisztelt Intentio!

Köszönöm a segítséged. Közben felhívtam őket és rendeződött a dolog. Volt vele nem kis kalamajka, de remélem nem számíthatok büntetésre...
Köszönöm mégegyszer a segítséged.

üdv.: Erik

intentio # e-mail 2013.01.08. 19:12

Tájékoztató a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szerv
foglalkoztatottja

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. 80. §-ának (5) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

Ha az uniós rendeletek vagy a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személy, valamint a Tbj. 11. § a) pontjának hatálya alá tartozó magyar állampolgár TAJ számmal rendelkezik, köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az egészségbiztosítónak.

A bejelentést azoknak is teljesíteni kell, akiknek a nemzetközi szervnél fennálló biztosítása 2009. január 1-jét megelőzően jött létre. Ebben az esetben a bejelentési határidő 2009. április 30. napja volt.

A bejelentést a magyarországi lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél szíveskedjék megtenni, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, amely az OEP honlapjáról (www.oep.hu) letölthető.

A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.

Tájékoztatjuk, hogy bejelentése alapján arra az időtartamra, amely alatt a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében biztosított, TAJ száma ideiglenesen érvénytelenítésre kerül.

Arra a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgárra, aki saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szerv foglalkoztatottja, a magyar jogszabályok szerinti biztosítás nem terjed ki (Tbj. 11. § a) pont). Erre tekintettel az adott nemzetközi szervezet különálló egészségbiztosítási rendszerében fennálló biztosítása idején kizárólag e biztosítása terhére, vagy térítés ellenében veheti igénybe Magyarországon az egészségügyi szolgáltatásokat.

Amennyiben Ön igényt tart a magyarországi térítésmentes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, a Tbj. 34. § (10)-(11) bekezdései alapján megállapodást köthet a lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervével.

Amennyiben a magyar jogszabályok, vagy más Európai Gazdasági Térség tagállamában szerzett jogosultsága alapján nyugdíjban részesül, vagy más, a Tbj. 5. §-a szerint Magyarországon biztosítási jogviszonyt megalapozó tevékenységet végez és Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik, a magyar törvények szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

http://www.oep.hu/portal/page?…

Nem kell két helyre fizetni. A helyzet elkerülhető lett volna, ha a fentiek szerinti módon bejelentették volna a külföldi jogviszonyt.

Javasolt felhívni a NAV ügyintézőt és vele megbeszélni a teendőket.

Erik88 # e-mail 2012.12.28. 18:56

Sziasztok!

pár napja kapott a barátnőm egy levelet az APEH-tól ( NAV ) amiben közölték vele, hogy hátraléka van a tb járulék miatt.
Kb 100.000 forintról lenne szó.
Külföldön dolgozunk bejelentett munkahelyünk van és ide fizetjük a tb járulékot.
UNIO-s ország révén ( Németo. ) ha jól tudom nem kell 2 helyre fizetni tb-t.
Mivel és hogyan tudnám rendezni azt a problémát minél gyorsabban innen külföldről. A csekk befizetésére Január 15.-ig van határidő.
Hazamenni nem szívesen mennénk emiatt, de nem is akarom, hogy késedelmi kamatot kelljen fizetni.
Vagy fizessem be és amikor megyünk haza mondjuk februárban akkor majd igazolom otthon és visszautalják a pénzt? Vagy ha befizetem akkor már nem kapom vissza?
Köszönöm előre is a segítséget!

üdv.

Fenfer # e-mail 2012.12.19. 15:23

T. Szerkesztőség!

Korábbi kérdésem megválaszolatlan maradt:

A feleségem évek óta nem rendelkezik jövedelemmel (nem dolgozik, nem is próbált elhelyezkedni), ezért sok éve én fizetem havi rendszerességgel az egészségbiztosítás díját. Ebben az évben elmentem nyugdíjba, pontosabban korhatár előtti ellátott vagyok. Van-e valamilyen lehetőség a biztosítás fenntartása mellett az állandó fizetési kötelezettség alól?
Várom válaszukat!

Köszönettel,
F

Gaabor.hu # e-mail 2012.12.19. 11:39

Január 1-től munkanélküli leszek. Hányadik naptól kell magam után fizetnem a TB-t? 91-től, 136-tól, vagy későbbtől?

kovalik #   2012.12.19. 10:25

Kedves Fórumozók !
Lenne egy kérdésem:
2 hónapja van bejelentett állásom, fizetem a tb-t.
De előtte 2 évig nem volt állásom, a tb-t nem fizettem, mert nem volt pénzem.Orvosnál nem voltam, így nem bukott ki.
Ha most megyek orvoshoz, akkor a rendszerben hogy leszek benne ? Mivel már most fizetem rendesen, kibukik-e az orvosnál, hogy előtte nem fizettem, igénybe vehetem-e az orvosi ellátást ? Sajnos anyagilag nem vagyok abban a helyzetben, hogy belátható időn belül rendezni tudjam.
Köszönöm !

bojtorjan # e-mail 2012.12.05. 17:46

farefelice
Ha rendelkezel Magyarorszagon allando bejelentett lakohellyel, akkor fizetned kell jarulekot. Ha kulfoldre tavozasoddal az allando lakhelyedet is felmondtad, vagyis a szemelyi igazolvanyodat leadtad, akkor nem kell fizetned.

Ha levelben megkeresed oket, sztem elmondjak, mi a teendod.

bojtorjan # e-mail 2012.12.05. 17:42

Kati, utald at azt, ami kimaradt, majd egy ido utan irni fognak, hogy a kesedelmes befizetes miatt meg mennyivel logsz nekik. Es akkor azt is befizeted, es annyi.

Kati148 # e-mail 2012.12.05. 14:07

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!

Az én kérdésem nem igazán jogi jellegű, viszont APEH-hoz sürgős dolgok miatt nem tudok bemenni és a neten se találtam eddig választ, így gondoltam itt felteszem.
A gondom az lenne, hogy rendesen internetes átutalással fizettem eddig és fizetem most is a TB-m. Ma vettem észre viszont, hogy véletlenül az előző (novemberi) hónap kimaradt. A decemberit már átutaltam.
Tehát: ha kimarad az előző hónap, egyszerűen csak utaljam át azt az összeget és kész? Vagy be kell mennem valahova lerendezni ezt a kihagyást?
Válaszokat előre is köszönöm!

üdvözlettel: Kati148

farefelice # e-mail 2012.11.28. 15:16

Tehát akkor a 6990 ft-ot áprilistól kell fizetnem? Visszamenőleg is ki lehet fizetni?

capisca #   2012.11.28. 15:09

Kedves Farefelice!

Aktív korúak ellátása esetében a Tbj szerint nem vagy biztosított, de egészségügyi szolgáltatást igénybe tudod/tudtad volna venni.

Üdv
Capisca

farefelice # e-mail 2012.11.28. 13:39

Kedves fórumozók, hozzáértők!
Tavaly nov.-ben munkanélküli lettem, majd a 3 hónap letelte után, az önkormányzat határozata alapján az aktív korúak ellátását kapom.
Most kijöttem külföldre, ezért ez az ellátás megszűnik. Ezek után szeretném magamnak fizetni a az eü. hozzájárulást dec. 01-től.
De ma egy kicsit összezavart egy ismerősöm, mert azt mondta, hogy ezt már azóta kellene magam után fizetni, mióta letelt a munkanélkülim. Tehát az aktív korúak ellátása alatt már nem voltam biztosítva!!! Ez valóban így lenne????

Rexor # e-mail 2012.11.28. 10:05

Mit fizettél túl?

kamrusepha # e-mail 2012.11.27. 16:50

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!

124 nap túlfizetéssel rendelkezem.
Ez úgy történt,hogy egy hónapban véletlenül két csekket adtam fel,majd volt egy bejelentett állásom;megint egy csekk és így szépen össze is gyűlt. Most ismételten be vagyok jelentve,teljes munkaidőben. Jóváírják? Ki kell valamit töltenem majd ez ügyben?

Rexor # e-mail 2012.11.27. 09:34

Kedves Intentio,

A megjegyzésben benne van a válasz is. Az egészségügyi szolg. járulékkal kapcsolatban a NAV az illetékes szerv, nekik lehet benyújtani méltányossági kérelmet. Tehát a késedelmi pótlékkal -hatáskör hiányában- semmit nem tud kezdeni a jegyző

A "jövőre nézve" annyiban igazad van-bár a kérdés nem erre irányult-, a jegyző megállapíthatja a szociális rászorultságot, mint jogalapot a mentességre, ami nagy különbség. De ahogy Te is leírtad ennek nagyon alacsony jövedelem esetén van lehetősége. Ha a NAV elutasította a méltányossági kérelmet gyanítom, hogy ezeket a feltételekt nem teljesítik.

Az elévüléssel kapcsolatban nem mondtam, hogy kiselőadást kell tartani, de az Art szerint ha fizetési felszólítás miatt nem indul újra az elévülés, "csak" 6 hónappal meghosszabbodik, ami azért nagy különbség...

intentio # e-mail 2012.11.27. 08:31

T. Rexor!

  1. Az előzőekhez képest Ön milyen választ adna a kérdezőnek?
  2. Ezt eddig miért nem tette meg?

3.A jegyző valóban nem engedheti el a tartozást, de a jövőre nézve -a jogosultsági feltételek fennállása esetén- mentességet adhat az eü-i szolg. jár. fiz. kötelezettség alól.

4. A főszabály azt jelenti, hogy vannak kivételek. Ismerem a 6 évre vonatkozó előírást, viszont nem gondoltam kiselőadást tartani.

5.A kérdezővel együtt kíváncsian várom a felvetett kérdésre adott teljeskörű, aggálytalan válaszát.

:)

Fenfer # e-mail 2012.11.26. 22:46

A feleségem évek óta nem rendelkezik jövedelemmel (nem dolgozik, nem is próbált elhelyezkedni), ezért sok éve én fizetem havi rendszerességgel az egészségbiztosítás díját. Ebben az évben elmentem nyugdíjba, pontosabban korhatár előtti ellátott vagyok. Van-e valamilyen lehetőség a biztosítás fenntartása mellett az állandó fizetési kötelezettség alól?
Várom válaszukat!

Rexor # e-mail 2012.11.26. 17:17

Kedves Intentio,

Ezek a mondatok azért elég sok sebből véreznek...

Fordulhat jegyzőhöz, de neki sem közes sincs ehhez. Az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban a NAV az illetékes szerv.

"Az adó/járuléktartozást a NAV adók módjára beszedheti." Az adókat csakugyan be lehet szedni adók módjára, ez nagy igazság :)

"Az elévülési idő mind a polgári jogban, mind a pénzügyi (adó) jogban főszabály szerint 5 év..." Ezt a kettőt azért nem mosnám össze, mert jelentső különbségek vannak. Adó szempontból az 5 év néha 6 év.

"Az elévülési idő újra kezdődik, ha a jogosult a kötelezettet a fizetésre az elévülési időn belül írásban felhívja (felszólítja)." Na ez végképp nem igaz adózási szempontból...

intentio # e-mail 2012.11.26. 16:00

Gigi 82!

"Kérdésem az, hogy azon kívül hogy gyarapszik az összeg a késedelmi pótlékkal, mit tehet az adóhatóság az összeg behajtása érdekében, illetve elévülhet-e ez a tartozás valamikor."

Önnek is javaslom az előző hozzászólásomat. Ha tehetik forduljanak a jegyzőhöz!

Az adó/járuléktartozást a NAV adók módjára beszedheti.

Az elévülés a jog bírói úton történő igény érvényesítésének az idő múlásával törénő elenyészése.

Az elévülési idő mind a polgári jogban, mind a pénzügyi (adó) jogban főszabály szerint 5 év.

Az elévülési idő újra kezdődik, ha a jogosult a kötelezettet a fizetésre az elévülési időn belül írásban felhívja (felszólítja).

A NAV valószínűleg nem hagyja, hogy az igény elévüljön!

intentio # e-mail 2012.11.26. 15:51

T.Kicsicsiga!

Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli esetleges mentesség

A Tbj.16. § rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy az ott felsorolt személy ne fizessen egészségügyi szolgáltatási járulékot. A felsorolásból kiemelném az o) pontot.

16. § (1) Egészségügyi szolgáltatásra jogosult – az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl – az, aki
o. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 54. §-a alapján szociálisan rászorult,

1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság

54. § (1) A jegyző az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,

a. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,

b. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át
nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a jegyző hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza: a rászoruló személy nevét, lakcímét, TAJ számát, a rászorultság tényét, az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3) A szociálisan rászorult személyekről a jegyző nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

4. § (1) E törvény alkalmazásában
b. vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek71
ba)külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, va¬gy
bb)együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorláto¬zottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

c. család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

Kiemelném, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen la¬kik,
Így viszont ma, Magyarországon, a több százezres munkanélküliek, illetve minimálbéren foglalkoztatottak országában nagyon sokan ezen szakasz alapján mentesülhetnek az eü-i szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

Kicsicsiga # e-mail 2012.11.26. 15:24

Kedves fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni, mert nem teljesen tiszta pár jogi szabály a TB fizetéssel kapcsolatban.

Tehát röviden a történetem. 2009-ben végeztem a nappali tagozaton a főiskolán, ekkor először az APEH-hez mentem, mivel munkahelyem még nem volt, de tudtam azt, hogy a TB-t fizetnem kell....ott mondták is,hogy decembertől kell fzetnem a TB-t, így is lett. Eközben beregisztráltam a munkaügyi központba is, ahol azt mondták, hogy semmilyen juttatást nem kapok (ami persze tudom, h jogszerű,mivel még nem volt munkaviszonyom), de a TB-t sem fizetik, esetleg elmehetek az önkormányzathoz ez ügyben, de nem igazán szokták átvállalni ezt az összeget, ezzel ennyiben is maradt a dolog. Az idő múlásával sem a munkaügyi központ, sem sajnos én nem találtam munkahelyet számomra. Hozzátartozik,h 2009 szeptemberétől levelező tagozatra is felvettek, ami szintén nem fizeti ugye a TB-t. 2011-ben kijelentkeztem saját döntésemre a munkaügyi központból, majd (ideiglenesen) új városba költöztem 2012 októberében és újból bejelentkeztem a helyi munkaügyi kp-ba. Sajnos 2009 óta semmilyen állandó munkahelyet nem sikerült találnom, szóval már 3 éve fizetem a TB-t. Csak diák-munkákat vállaltam ez idő alatt.
Kérdésem, hogy milyen feltételnek kell megfelelnem ahhoz,hogy egyáltalán átvállalja a TB-t az önkormányzat, illetőleg most 3 év múltán bemehetek-e az önkormányzathoz, kérvényezni a TB átvállalását, mert állandó jövedelem híján egyre nehezebb viselni ennek a költségét. Válaszokat előre is köszönöm!

Gigi1982 # e-mail 2012.11.24. 21:43

Tisztelt Taácsadó!

A férjemnek 2012. január elején megküldte az APEH, hogy 2008 óta nem fizette az egészségügyi hozzájárulást. Jövedelmi helyzetünkre kértem a tartozás elengedését, vagy legalább részletfizetés lehetőségét. Sajnos egyiket sem kaptuk meg. Sajnos nem tudjuk megfizetni az így felhalmozódott tartozást, az idei évre előírt havi hozzájárulást is csak nehezen tudjuk fizetni.
Kérdésem az, hogy azon kívül hogy gyarapszik az összeg a késedelmi pótlékkal, mit tehet az adóhatóság az összeg behajtása érdekében, illetve elévülhet-e ez a tartozás valamikor.
Válaszát előre is köszönöm!

Winnike # e-mail 2012.11.23. 19:20

Tovább folytatom, hátha érthetőbb leszek: dec. 14.-ig tart a felmondásom a volt munkahelyemen. Ha a doki azt mondja pl. november 29.-én, hogy veszélyben a baba és nem kéne dolgoznom, tehát táppénzre kellene mennem, akkor dec. 14.-ig még biztosított vagyok, tehát ha akkor mennék el táppénzre is csak a GYES járna majd? Ha igen mit kellene tennem ilyen helyzetben azért, hogy megkapjak majd mindent szülés után? Munkanálküli központ, vagy mi? Terhesen új munkahely kizárva!! Ez nem ugyan olyan, mint ha munkaidő alatt mennék el táppénzre veszélyeztetett terhességgel? Végül is a munkaviszonyom még tart és az alatt mennék el.Tehát nem a passzív táppénzről beszélek, hanem a veszélyeztetett terhességről!!

Nagyon fontos lenne ezt tisztán látnom, kérem segítsen!!

Winnike # e-mail 2012.11.23. 19:06

Köszönöm a választ, de nem ezt kérdeztem! Ha azt mondja az orvos, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, tehát nem kellene dolgoznom, akkor mi van? Egy az, hogy terhesen nem tudok elhelyezkedni, új munkahelyet találni, tehát mi a teendő ilyenkor? Ugyanúgy megy a táppénz, mintha lenne munkám?

pazs #   2012.11.23. 17:06

Nincs passzív táppénz, csak a felmondási időd alatt lehetsz táppénzen. Ha a szülés napján nem vagy biztosított, tgyás/gyed sem jár, csak gyes.