Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

capisca #   2013.12.09. 10:47

Kedves Kacik!

Be kell menned a lakóhelyed szerinti illetékes NAV ügyfélszolgálati irodájába.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek be kell jelentkeznie az adóhatósághoz a ’T1011-es nyomtatványon (2013. évre vonatkozóan a 13T1011-es nyomtatványon) a változást követő 15 napon belül. Az adatlap feldolgozását követően az adóhatóság az adózót nyilvántartásba veszi, és a befizetéshez szükséges csekkek postázását is biztosítja.

A bejelentkezéshez szükséges dokumentumok (a ’T1011-es nyomtatványon kívül):

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • adóigazolvány,
  • TAJ kártya,
  • meghatalmazás, amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

kacik # e-mail 2013.12.09. 10:04

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a helyzetem, hogy lejárt a tanulói jogviszonyom és ezzel együtt a tb-m is, illetve lassan lejár a plusz 45 napos passzív időszak, szóval olvastam, hogy ha csinálok ügyfélkaput ott valahogy bekell jelentenem azt, hogy én szeretném fizetni a tb-m és hogy valahogyan le lehet tölteni erre vonatkozó csekkeket, amit elektronikus úton lehet fizetni, azonban én nem igazán tudok kiigazodni ezen a honlapon, egyeltalán nem tudom hogy hol lehet bejelenteni azt, hogy fizetni szeretném, szóval ebben szeretném kérni a segítségüket! Nagyon megköszönném ha valaki részletesen letudná írni nekem, hogy hogyan tudom ezt elintézni!

renda2 # e-mail 2013.11.23. 09:12

sokaig az usa-ban eltem, melyet nem jelentettem itthoni hivatalos szerveknek, s most,hogy az iden nyaron haza koltoztem , a tb jarulekot 2007-ig visszamenoleg koveteli rajtam a nav . ez nem kis osszeg. hitelt erdemlo bizonyitekot kernek, hogy valoban eletvitelszeruen ott eltem , ami munkaltatoi igazolas, munkaszerzodes vagy ado bevallas lenne. sajnos ezekkel nem rendelkezem, mivel nem dolgoztam, eltartott voltam . viszont ismerosok hiteles tanuvallomasaival tudom bizonyitani . nem fuzok hozza sok remenyt, hogy ezzel megelegszik majd a nav. nem tudom,hogy ezek utan meg mit tehetek , hogy elkeruljem a horribilis tartozasomat a nav fele. valyon van-e olyan , hogy elevulesi ido? erdemes lenne birosagra vinni az ugyet? mert valoban evekig kulfoldon eltem , egyszer sem jottem haza ez ido alatt. edesanyam allitja (lakcimem nala van bejelentve), hogy semmilyen ertesites vagy felszolitas nem erkezett a nav-tol a reszemre , amiben tajekoztattak volna a fizetesi kotelezettsegemet illetoen .

aszilvia # e-mail 2013.11.19. 20:58

Üdvözletem.
A kérdésem arra vonatkozna,hogy ha szeptemberben nem vettek fel a felsőoktatásba és elméletileg okt 31ig biztosított voltam + 45 napig (dec közepe) még biztosított vagyok, és utánna az önkormányzat tényleg alanyi jogon 1 évig át kell hogy vállalja a tb-t? Nem dolgozom, mert készülök a jövő évi felvételire,nyelvet tanulok és a szüleimmel lakom. Ha a szüleim fizetését nézem szoc. Alapon nem járna támogatás, de én már nagykorú vagyok, miért őket büntessem a tb fizetésemmel... nekem nincs keresetem sem tulajdonom. Ilyen esetben érdemes-e az önkormányzathoz fordulnom, vagy szoc alapon nem ítélik meg,mert egy háztartásban lakom 2 kereső szülővel?

davvid23 # e-mail 2013.11.18. 18:00

Sziasztok!
Márciusban otthagytam az egyetemet, azóta nem volt munkám, jövőre ismét jelentkeznék egy másik szakra. Nem küldtem nyomtatványt a NAV-nak, Tb-t sem fizettem. Ezt be fogják hajtani rajtam? Ha igen mekkora összegre számítsak?

Jani2 #   2013.11.08. 07:46

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy jelenleg csak egy filmes statisztamunkám van, kb. havi 2-5 nap foglalkozásban (ők szólnak, hogy mikor van szükség rám). A tb-met ilyenkor a filmes cég fizeti, részben, vagy egészben? Vagy egy bizonyos havi óraszámnak meg kell lenni, hogy ők fizessék a tb-t?

A segítséget előre is köszönöm!

Lewis1 # e-mail 2013.10.09. 09:16

Kérdés.
Meddig vagyok jogosult egészségügyi ellátásra ha kilépek a munkahelyről? Meddig van türelmi idő?
Valamint a tb kis könyvem kell e a NAV-nak ha magam akarom fizetni csekken a tb-t?

audifan # e-mail 2013.10.05. 07:53

2013. augusztus 1-én egy munkaerő-közvetítő cég közbeiktatásával helyezkedtem egy Kft-hez munkavállalóként. Belépéskor egy szabályosnak tűnő munkaszerződést kötöttünk a munkaerő-közvetítő céggel és egy szabályosnak tűnő munkaerő kölcsönbevételi szerződést a Kft-vel.
2013. szeptember elején a Kft-nél razziaszerű ellenőrzést tartott a NAV, melynek következtében a Kft. működése bizonytalanná vált bankszámlái befagyasztása miatt. Korrekt tájékoztatást nem kaptak a Kft-nél dolgozó munkavállalók, de tudomásunkra jutott, hogy a munkaerő-közvetítő cégnél a foglalkoztatási szabályok be nem tartása, valamint járulékfizetési kötelezettségek elmulasztása miatt bűncselekmény alapos gyanúja merült fel.
A 2013. augusztus hónapra járó munkabért a munkaerő-közvetítő cégtől nem kaptam meg. A mai napig a munkaerő-közvetítő cégtől semmiféle tájékoztatást nem kaptam, munkavállalóként a munkaviszonyomat én nem mondtam fel, illetve ilyen jellegű megkeresés a munkaerő-közvetítő cégtől sem jött.
A munkaerőt kölcsönző Kft. a munkavállalók számára munkavégzés vonatkozásában más lehetőséget nem biztosítva 2013. szeptember 5-én mindenkivel, többek között velem is munkaszerződést kötött. Ezt a munkaszerződést a Kft. 2013. szeptember 19-én finanszírozási problémákra hivatkozva felbontotta és elbocsájtott. Elbocsátáskor megkaptam a kilépő papírokat és a Kft-nél munkaszerződéssel eltöltött időszakom be- és kilépési időpontjai feltűntetésével az OEP Igazolványomat. A munkaszerződés időtartamára járó munkabért nem fizették ki, egyelőre ígéret van annak későbbi rendezésére.
A következő kérdéseim lennének:

  • érvényes-e jelenleg a munkaszerződésem a munkaerő-közvetítő céggel?
  • a Kft. szabályosan alkalmazott, ha csak egy rövid időre is, vagy sem?
  • kitől és hogyan kaphatom meg elmaradt munkabéremet?
  • TB-járulék vonatkozásában most milyen szabályok érvényesek rám?

Válaszukat előre is köszönöm.
Egy elkeseredett állampolgár.

Emily13 # e-mail 2013.10.02. 18:31

Szeretnek érdeklődni, hogy ha amerikaba élek 2012 évtől, de ugyanakkor folyamatosan fizettem Magyarorszag fele Tb járulékom minden hónapban ezido alatt férjhez mentem igaz munkám nincs de a Férjem által van betegbiztositasom, mit javasolnak mit tegyek. Ertem ezalatt azt h mivel zoldkartyas vagyok es nem állampolgár ezért tartottam az orszagom fele a tb fizetését de most olvastam h ezev márciusától kotelezo lenne bejelentenem a letelepedesem az orszagom fele is. Esetleg ha köteles vagyok bejelenteni es mivel itt biztosított vagyok visszaigenyelhetem az eddig befizetett penzt is? A masik ehez kapcsoló kérdésem a lakcím kártyám? Köszönettel.

Dina93 # e-mail 2013.09.16. 12:12

Kedves Fórumozók!
38 hetes kismama vagyok.
A kórházban minden egyes vizsgálatnál kérdőre vonnak ,mert állítólag nincs biztosítási jogviszonyom.
Kérdem én ez,hogyan lehetséges hiszen érettségi után 3 évig nappali tagozatos hallgató voltam/vagyok
Többször betelefonáltam az oephez,személyesen is bent voltam.
De semmi érdemleges választ nem kaptam.
Annyit mondtak,hogy ne féljek kötelesek így is ellátni.
De utoljára már kaptam egy kis papírt a szülészeten amin az szerepelt,hogy ha sürgősen nem intézkedem 2008. jan 1.-től visszamenőleg meg kell fizetnem a járulékokat!

Betti 86 # e-mail 2013.08.27. 11:05

érdeklődni szeretnék tudja e valaki ha jelenleg nincs TB-m és ezentúl fizetnem kell azt hol és milyen formában kell elintéznem?

Brigsy # e-mail 2013.08.20. 10:41

Sziasztok!Sajnos nagyon faramuci helyzetbe kerültem.Úgy volt hogy szeptember 2.-tól egy iskolában fogok dolgozni 8 órában,mivel biztosra mondták,így lemondtam a gyesről és anyósom vette át.a Mák-nál az mondták hogy mivel 2.-tól megyek dolgozni így szept.1.-jén már nem leszek biztosítva.Ezután telefonáltak az iskolából,hogy a tankerület nem engedélyezi az új alkalmazottak felvételét így mondhatom úgy hogy ráfáztam.Azt olvastam sok helyen hogy ha lejárt a gyes még 45 napig biztosítva vagyok,de mi van akkor ha én mondtam le a Gyesről?Akkor is él a 45 napi biztosítottság,vagy szaladjak gyorsan a NAV-hoz hogy fizessem magam után a TB-t?Köszi a segítséget!

andris11 # e-mail 2013.08.16. 23:22

Tisztelt Fórumozók! Az alábbi levelet írtam az OEP-nek 2 hónappal ezelőtt, de választ még nem kaptam.
Tisztelt OEP!

Külföldön, az Egyesült Királyságban dolgozom és ezt be is jelentettem, de úgy tudom, hogy van rá lehetőség, hogy több országban is biztosított lehessek. Egyéni szerződéssel köthetek-e biztosítást, hogy Magyarországon is biztosított legyek? Gondolok itt arra, hogy ha esetleg Magyarországon szeretnék bármilyen műtétet elvégeztetni a későbbiekben mi a módja annak, hogy ezt térítésmentesen megtehessem?
Itt pontos adatok következtek amiből be lehet azonosítani, hogy ki vagyok.
Tudna valaki valamilyen felvilágosítást adni ez ügyben?
Köszönettel: Hégli Jánosné

Emesi # e-mail 2013.08.11. 20:09

Üdvözlöm!
Férjem ápr. végétől munka nélkül maradt. A munkanélküli lejárt most júli. 29-én. Be kell jelentenem a TB fizetést. A kérdésem az lenne, hogy a biztosítás kezdetének már júli 30-át kell írnom? Már onnantól kell fizetnünk? Csak mert olyat is mondtak nekem, hogy még 45 napig él a biztosítás és utána kell csak fizetni. Szóval pontosan mikortól kell fizetni?

dombi00 # e-mail 2013.08.05. 17:42

Tiszteletem
Olyan kérdésem lenne, hogy tavaly júliusban volt utoljára bejelentett munka viszonyom így tb-m is.A mai nap bementem a hivatalba, hogy elintézem hogy magamnak fizessem a tb-t, és azzal fogadtak hogy visszamenőleg is ki kell fizetnem az egy évre vonatkozó összeget.Az érdekelne hogy ez jogos-e mikor semmilyen egészségügyi szolgáltatást nem vettem igénybe.
Előre is köszönöm a választ.

monalisa1 #   2013.08.01. 17:21

zsuzsi2222

Sajnos előbb-utóbb észre fogják venni a TB kártya nemfizetés tényét és mivel ezt adótartozásként van nyílvántartva be is fogják hajtani - visszamenőlegesen és kamatával együtt.

Írj e-mailt miszerint tanuló vagy, nincs semmi saját önálló jövedelmed, sem pedig ingatlan nincs a nevedem sem bármi ingóság. Kérj mérséklést, az ezen kérelem elbírálásáig külön kamatmentességet., részletfizetésre lehetőséget.

Az alábbi linken az adóhivatal honlapja, annak jobb oldalán a lakcím szerint ügyfélszolgálat. (Neevdet, pontos címedet és a taj számodat közöldjed.)

Jobb nem halogatni a dolgot mintsem tovább gyűlni a tartozást...

monalisa1 #   2013.08.01. 17:06
monalisa1 #   2013.08.01. 17:03

babito

A TB nyílvántartásban csak az van, hogy a betegkártyád lejárt, a kiesett időre kérni fogják az egyösszegű utólagos befizetést - kamatával együtt. (Ők nem tudhatjék hogy te évek óta külföldön dolgozol.)

Javaslom írj név nélkül egy e-mailt az VEP illetékes ügyfélszolgálatára, érdemben megválaszolnak.
Írd hogy nem tudtál arról "szólni kell" ha valaki külföldre megy lakni, dolgozni.

----
  • laikus hozzászóló
zsuzsi2222 # e-mail 2013.07.31. 15:32

Olyna kérdésem lenne
hogy én 2 éve jároke sti suliba de nekem sneki s emondta h nekem kéne fizetni magam tuán a TB, nem jött ki se csekk se semmi, sőt még az orvosom se szólt ! De már 2 éve nem fizetem, viszsont ha be megyek és rá kérdezek akkor felhívom magamra a figyelmet és igy biztos kifizettetik velem a ki maradt 2 évet! Még 1 évem van a suliból, menjek be és csak az ez évit kezdjem el fizetni és hátha nem nézik vissza ?
Nem tudom mi legyen ... sokan mondanak sokmindent! Hogy ha nem hívom fle magamra a figyelmet és elkezdem most fizetni akkor nem elsz gond ...! Kérem aki tud normális válasszal szolgálni írjon :) előre is köszönöm :)

babito # e-mail 2013.07.23. 15:36

Segítséget szeretnék kérni!
2007-be mentem Angliába dolgozni, ott vagyok biztosított,ezt nem jelentettem az OEP-nek.Egy ismerősöm szerint ha most megteszem bírságra számíthatok, amit szeretnék elkerülni. Ez idő alatt itthon nem vettem igénybe orvosi ellátást, mivel ritkán és rövid időt töltöttem itthon.

mitu # e-mail 2013.07.23. 15:26

Sziasztok..

Összetett kérdésem lenne. Jelenleg van állásom, de a párom Franciaországban él, ezért szeretnék felmondani és kimenni. Úgy olvastam itt a fórumon, hogy az álláskeresési járadék jár mindenképpen, bármilyen felmondási forma esetén, igaz ez? Ha én mondok fel vagy ha közös megegyezéssel megyek el, ugyanaz vonatkozik rá? Ezt megelőzően 7 évet dolgoztam, 4-et ugyanennél a cégnél.
A másik kérdés a TB, végiggörgettem az oldalt, de nem világos. Kimegyek, és amíg nincs állásom kint, itthon fizetem a TB-t (havi 6-7 ezer Ft) és kapom az álláskeresési járadékot 3 hónapig (igyekszem megjelenni a hivatalban néha, ha az kell). Kint sürgősségi ellátásra leszek jogosult, illetve fizetősen bármire. Amint kint lesz állásom, kapok TB-számot és már ott fizetem a TB-t. Eddig a pontig nyilván nem leszek kint lakcímileg bejelentve, mert itt van a lakásom. Ha kint fizetek TB-t, akkor gondolom, itthon már nem kell. Az orvosi rendelőben azt mondták, hogy majd azzal a kártyával is jogosult leszek itthon ellátásra, ha hazajövök, alapellátásra biztosan..nem így van? A harmadik dolog, hogy kint is kaphatok munkanélküli segélyt az itteni helyett, lévén hogy ott keresek majd munkát? Azt nem szeretném, hogy egyik helyen se kapjak, nyilván, ha el is jutok itt a munkaügyi központba havonta, nem fogom elfogadni az ajánlatokat, mert kint keresek (tényleg, hányszor lehet nem megjelenni?). Viszont kint nem tudom, hogy mire vagyok jogosult az EU-s szabályok értelmében. Végül az utolsó kérdés a lakcím..amíg nincs állásom, addig kint nem vagyok sehova bejelentve. De amint lesz, az hogyan érinti a lakhelyemet és a lakásomat? köszönettel, Mitu

Perzsike # e-mail 2013.07.02. 15:12

Bizonytalan vagyok a rengeteg információ ellenére. Külföldön biztosítással rendelkező munkavállalónak kell-e bejelentést tenni az OEP-felé.

anett_s # e-mail 2013.06.24. 11:15

Sziasztok!

Azzal tisztában vagyok, hogy a munkanélküli/ álláskeresési ellátás megszűnése után 45 napig áll fent a biztosítás.
A kérdésem az lenne, hogy ez abban az esetben is érvényes, ha én, mint ellátásban részesülő szüntetem ezt meg?
Ugyanis külföldre utazom munkakeresés céljából, viszont mivel az ellátás lejártakor nem tudok megjelenni a munkaügyi központban, arra gondoltam megszüntetem hamarabb ( a kiutazást megelőzően) az ellátást. Azt viszont nem szeretném, hogy ezzel "elveszítsem" a TB-t.
Minden választ előre is köszönök!

törvénytisztelő állampolg # e-mail 2013.06.21. 11:14

Szerintem amúgy a létminimum közelében élő emberek között rengetegen el lehetnek csúszva akár évekkel is. Nekem is kb. 2 éves hátralékom lesz szeptember magasságában (kb. 160 k). Nem tudom hogy mit akar kezdeni velünk az állam. Akinek semmi bevétele attól mit akarnak? Hülye ez a rendszer.

Kamillacska #   2013.06.16. 21:11

Olyan jo lenne, ha valaki tudna valaszolni a kerdesemre, mert meg azt sem tudom, hogy merre induljak el vele. Szoval 6 eve elek kulfoldon (nem EU orszag), de amikor kikoltoztem nem jelentettem be sehol (NAV, OEP). Az utobbi idoben viszont a hazai hirektol jol megijedtem es szeretnek valami modon pontot tenni az ugy vegere, de nem tudom mi lenne a legjobb megoldas. Volt mar valaki hasonlo helyzetben? Lehet visszamenoleg bejelentest tenni, es hol kell kezdeni? Elore is koszonom, ha barki valaszol.