Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Rexor # e-mail 2015.06.18. 09:26

Nemtudom: ügyfélkapuval le lehet csekkolni.

nemtudom3 # e-mail 2015.06.17. 12:00

Tisztelt Szakértő!

Az egészségügyi szolg. járulékkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Lehet e ezt valahol ellenőrizni, hogy hogy áll a tartozás? Már egy ideje nincs biztosításom és most vállalkozásba akarok fogni, ehhez pedig szükséges a nulla tartozás. Több olyan esetről hallottam mikor a NAV kérdezte az ügyfelet, hogy mennyi ideje nem fizet, mert nekik nem volt meg mindenkiről az adat. Enne hol lehetne utána nézni, ha már akad olyan buta aki vállalkozni akar, ahelyett, hogy elmenne külföldre. Ha már ez a kezdő vállalkozók támogatása, hogy tarkón vágják néhány százezer forint büntetéssel.

Köszönöm. Üdv.

tudnomkell # e-mail 2015.06.04. 16:16

Több éve külföldön élek. Gyermekemet egyedül nevelő szülőként biztonsági okokból nem szűntettem meg Magyarországon a TB-t, hogy ne legyen gond, ha mégis haza kell mennünk. Mostanra már stabilizálódott itt annyira a helyzetünk, hogy lemondanám otthon a TB fizetést, de mivel tudom, hogy elvileg 2 helyen tilos fizetni az EU-n belül, tartok a büntetéstől. Milyen lehetőségek vannak, mire lehet számítani?

laurea # e-mail 2015.06.04. 09:27

Tisztelt Szakértők!

Őstermelő nyilatkozhat-e magasabb járulékfizetés választásáról, ha év közben a harmadik negyedévben válik biztosítottá őstermelőként és nem minősül kezdő őstermelőnek.

Tbj 30/A

tudatlan3 # e-mail 2015.05.27. 20:24

Írásban kérd elengedni.Ha az anyagi helyzeted olyan akkor el fogják engedni.
Art.134. § (1)

fecske01 # e-mail 2015.05.27. 14:53

Üdvözletem!

Múlt hét pénteken kaptam a NAV-tól egy levelet, amiben közlik, hogy az "Ön biztosítási jogviszonnyal vagy egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsággal 2013.12.16-tól kezdődően sem az országos egészségügyi pénztár, sem a NAV nyilvántartása szerint nem rendelkezik." Fizetnem kellett volna a havi TB járulékot amiről nem tájékoztatott senki, csak most. Nem is tudtam volna, mert munkanélküli vagyok. Jártam bent az ügyintézőnél, ő mondta, hogy visszamenőleg ezt nem lehet eltörölni, hanem meg kell fizetni. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen esetben mit lehet tenni? Tényleg nem lehet ezt eltörölni?

Rexor # e-mail 2015.05.21. 09:11

Egészségügyi szolgáltatási járulékot kellene fizetni havonta.

Kriszta44 # e-mail 2015.05.19. 21:10

Tisztelt Szakértő!
A lányom 2014 júniusában érettségizett, majd felvették az egyetemre, de ott kiderült,hogy beteg, így halasztunk 1 évet. A betegsége miatt nem tud dolgozni sem. Ebben az esetben mi a teendő a TB-jével kapcsolatban?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakért?!
A lányom 2014 júniusában érettségizett,kiderült, hogy beteg.Itthon van. Merre induljak a Tb-je miatt.
Köszönöm

Rexor # e-mail 2015.05.19. 12:51

Nem biztos, hogy rögtön "pirosra" vált a rendszer, de előbb utóbb biztos meg fog történni. Az elmaradt járulékokat úgyis meg kell fizetni, szóval ha más jogviszonyban nem vagy biztosítva ajánlatos ezt minél hamarabb megtenni.

heva16 # e-mail 2015.05.19. 10:44

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2014-ben lejárt a GYES-em. Azóta nincs munkaviszonyom, semmilyen más jogcímen sem vagyok biztosított és a NAV-hoz sem jelentkeztem be járulékfizetésre. Hogyan lehetséges az, hogy az ügyfélkapu mégis érvényesnek mutatja a TAJ számomat, illetve az orvosnál sem szóltak, hogy rendezzem a TB-met? Ha most bejelentkezek a NAV-hoz, visszamenőleg ki fogják fizettetni az elmaradt járulékokat is?
Köszönettel:

H. Éva

kaprincs # e-mail 2015.05.11. 13:41

vaczkor!

Köszönöm a választ.

A leadás tényéről:

A 2013 nyara óta érvényben lévő szabályok szerint (már amit találtam erről a neten) ha az újonnan belépő munkavállaló nem adja le a TB igazolványát, akkor erre a munkáltató írásban köteles felszólítani. ha ezek után sem adja le (nem tudja leadni) akkor erről írásos feljegyzést kell készíteni a munkáltatónak és új Tb igazolvány állíthat ki ez esetben.
Az említett írásbeli feljegyzést 5 évig meg kell őriznie a munkáltatónak.

Mivel én leadtam amikor odamentem dolgozni, -ezért nem készült ilyen fent említett feljegyzés!

A másik dolog pedig, -a zártan tárolás:

Én egy Szombathely közeli (lukácsházai) cégnél dolgoztam helyileg.

A bérszámfejtés Győrben egy ottani cégnél zajlik. Oda küldte Lukácsházáról a céges HR-es állítólag a belépésem után a TB kiskönyvem is
Aztán arról a győri postacímről kaptam meg a munkaviszony megszűnésekor szokásos papírokat, és az újonnan kiadott (mivel a régit ott nem találták) TB igazolványt.

Szóval cifra ez a történet!

Az külön megér egy misét, hogy ha postán küldenek ki valamit, hogy lehet az bizonyítani pro és kontra hogy mi volt a küldeményben?

vaczkor... # e-mail 2015.05.11. 13:06

kaprincs

1. Ebtv. 29. § (9) bek. c) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítási jogviszonynak a megszűnését követően 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

Magyarul április 29 + 45 nap.

2. Az egyértelmű kevés. Igazolható a leadás ténye?

Ha Ön leadta, akkor keresse. Amennyiben a volt munkáltató nem találja meg, úgy panasszal élhet az egészségbiztosítónál és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Utóbbinál arra hivatkozva, hogy a munkáltató az adatvédelmi és adatkezelési kötelezettségeit súlyosan megsérti mivel a dolgozók okmányait (TB igazolványt) nem zártan tárolja, illetve annak kezelése, továbbítása ellenőrizhetetlen módon történik, a munkáltatónál a dolgozók okmányai eltünnek....

kaprincs # e-mail 2015.05.10. 23:03

Tisztelt szakértő!

2014 december 31-ig voltam folyamatos munkaviszonyban, majd ezt követően 2015 január 29-től 2015 március 28-ig 59 napig) álláskeresési járulékot kaptam. Annak lejáratakor azt mondták hogy még 45 napig, azaz 2015 május 13-ig érvényes a TB-m jogosult vagyok eü ellátásra.

No, közben az történt hogy április 14-én munkába álltam, de 16 nap után április 29-én a munkáltató próbaidő alatt, azonnali hatállyal elbocsátott.
Hab a tortán hogy az általam a munkáltatónak leadott OEP igazolványom ezalatt a 2 hét alatt szőrén szálán eltűnt a munkáltatónál! Ők kiállítottak egy újat, amiben összesen a náluk eltöltött 16 nap van leigazolva! A korábbi munkahelyeim, a majd 20 évről szóló igazolás sehol!

Két kérdésem lenne tehát:

1. Azáltal hogy a 45 napos "türelmi időszakban" dolgoztam 16 napig, hogy változott a helyzet? Az eredeti május 13 + 16 napig vagyok jogosult, vagy az elbocsátásom után a 16 nap munkában töltött nap miatt április 29 + 16 napig?

A második kérdésem pedig az lenne hogy ha a munkáltató nem találja meg az elmúlt 20 évem adatait tartalmazó OEP igazolványt, akkor mit tehetek? Az egyértelmű hogy én átadtam nekik amikor beléptem.

sortie # e-mail 2015.05.06. 16:41

Belovary 2015.05.06. 11:20
Érdekelne, hogy mire lehet számítani. Köszönöm!

Külföldön munkát vállalók bejelentése

Aki más EGT tagállamban szerez egészségbiztosítási jogosultságot annak az egészségbiztosítási ellátásra szerzett jogosultságát be kell jelenteni az egészségbiztosítóhoz.

Milyen következményekkel jár a bejelentés késedelme vagy elmulasztása?

A bejelentést a külföldön létrejött biztosítási jogviszony létrejöttétől, illetve annak megszűnésétől számított 15 napon belül kell megtenni.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a bejelentés késedelme, elmulasztása, vagy a nem megfelelő bejelentés 10.000,- Ft-tól 100.000,- Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után!

http://www.oep.hu/…elentes.html#… kell a bejelent%C3%A9s megtenni? Milyen k%C3%B6vetkezm%C3%A9nyekkel j%C3%A1r a bejelent%C3%A9s k%C3%A9sedelme vagy elmulaszt%C3%A1sa?

Belovary # e-mail 2015.05.06. 11:20

Üdv!

3 éve külföldön élünk a családommal. Két pici fiúnk itt született külföldön, de természetesen Magyar állampolgárok. Rendesen fizetjük itt a TB-t, minden. Sajnos úgy alakult, hogy haza kell költöznünk, és máris egy komoly probléma merült fel. Mint kiderült, bejelentési kötelezettségünk lett volna a TB felé, hogy mi kijöttünk ideiglenesen külföldre. 3 éve mentünk mi önkormányzat, meg mindenhová, ahol ugyanúgy tanácstalanok voltak mint mi, hogy kinek, és mit kell lejelenteni. Szóval nagyon érdekelne, hogy ilyen szituációban most mi is van. Azt tudjuk, hogy két országban nem lehet a TB-t fizetni, de itt olvasom, hogy utólag kifizettetik, akkor mégiscsak lehet fizetni 2 országban? Ez nem egészen tiszta. Bejelentettük volna, ha tudtuk volna, hogy be kell. Persze tudom hogy a törvény nem ismerése nem ment fel minket a kötelezettségek alól. De ha most közlik, hogy több százezret fizessünk be mindannyiunk után, vagy milliókat, mégis hogyan, és honnan? Érdekelne, hogy volt e valaki hasonló helyzetben, vagy esetleg mire lehet számítani. Köszönöm!

Rexor # e-mail 2015.05.05. 13:28

Ez nem önkéntességi alapon működik, ha nem vagy más jogcímen biztosítva, akkor legalább az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni kell (vagy fizetni kellett volna), amelynek az összege jelenleg 6.930 Ft/hó. Ha ez nem történt meg, akkor 5 évre visszamenőleg behajthatják.

Ha egyébként biztosítva vagy és a jövendőbeli nyugdíjadat szeretnéd kiegészíteni, akkor egy önkéntes nyugdíjpénztárral jobban jársz.

timi vidék # e-mail 2015.05.05. 07:58

Üdv mindenkinek.

10 éve nincs rendes munkám, nincs TB-m.

Viszont 50 éves lettem. A fiam ragaszkodik hozzá, hogy legyen és fizetné.

Mit kell tennem a önkéntes szerződöttséghez?
Ráckeve. üdv.

Krsztn06 # e-mail 2015.05.04. 17:43

Tisztelt Szakértő!

A főiskola befejezése után 2 hónapon keresztül nem fizettem be ezt a 6390 Ft-os járulékot. Ezt követően külföldön helyezkedtem el, és amikor megkaptam a kinti Európai Egészségbiztosítási kék kártyámat, akkor bejelentettem itthon a TB-nél a külföldi munkavállalás tényét.
Azt is mondták hogy ezután a NAV felé már nincs tennivaló, mert ők is értesülnek arról hogy biztosított vagyok már.
De mi a teendő ezzel a pár hónappal a munka kezdete és az iskola vége közt? Utólag befizetni minél hamarabb?
Személyesen a NAV ügyfélszolgálaton kell ezt vagy van rá valamilyen formanyomtatvány?

Válaszát előre is köszönöm!

Zengőbérci # e-mail 2015.05.04. 16:48

Promod # e-mail 2015.04.24. 10:45

Tisztelt Szakértő!

Magam után fizetem a tb-t, mivel háztartásbeli vagyok és a munkaügyi hivatalban sem vagyok regisztrálva. Kaptam 3db csekket 6930Ft állt mindegyiken. Én jóhiszeműen befizettem mind a hármat, majd egy hónapra rá kaptam 10 db ugyanilyen csekket. Ezeken már szerepelt a számlatulajdonos:"NAV Egészségbizt. Alapot megillető bev." nevén kívül a bef. azonosító is. A kérdésem az lenne, hogy nem lesz-e ebből elmaradásom, hogy nem volt azonosító a csekkjeimen, amiket befizettem? Illetve hol tudnék rákérdezni arra, hogy van-e bármilyen tartozásom tb ügyben.
Segítségét előre is köszönöm!

Személyesen a NAV ügyfélszolgálatán.

Levélben pedig a lakóhelye szerinti NAV-nál.

Zengőbérci # e-mail 2015.05.04. 16:46

zsssan 2015.04.24. 22:53

Tisztelt uram/hölgyem!
Nemrég lettem magyar állampolgár, rendelkezem magyarországi lakcímmel és már igényeltem is a TAJ-kártyámat. Miután megkaptam közölték, hogy a befizetést postai úton rendezhetem. Ma kaptam meg a csekkeket (9 db-ot) és egyik magyarországi ismerősöm szerint visszamenőleg be kell fizetnem fél évi összeget, csak úgy lesz érvényes a Taj-számom. Nem tudom kihez fordulhatnék tanácsért, kérem, ha tud válaszoljon, hogy milyen összeget kell befizetnem és mikortól. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel B.Zsanett!

Magyarországi ismerősen vélhetőleg tévesen tájékoztatta.

Miután megkaptam közölték, hogy a befizetést postai úton rendezhetem. Nem tudom kihez fordulhatnék tanácsért

Azon kérdéseit, hogy milyen összeget kell befizetnie és mikortól célszerű lenne annak a kormánytisztviselőnek feltenni, aki az ügyeit intézte.

A magam részéről 6 hónapos szabályról nem tudok.

Főszabály, hogy a közigazgatási szerv határozatban, a jogszabály megjelölésével (szakasz, bekezdés is!) közli az ügyféllel, hogy milyen kötelezettségei vannak.

Álláspontom szerint a közigszerv akkor járt el helyesen, ha a csekket határozattal, vagy végzéssel, de legalábbis kísérőlevéllel küldi meg az ügyfél részére.

A kísérőlevélnek tartalmaznia kell a kérdéseire a választ.

Ennek hiányában keresse fel a legközelebbi kormányablakot és kérje a segítségüket.

newg # e-mail 2015.04.30. 20:15

Jo napot kivanok!

Nemetorszagban dolgozom, kiküldetesben vagyok.
Beadtam a papirjaim az adom vissza igenylesere de mar tobb honapja a fonokom nem adja ki az adokartyam.

Mit tegyek?
Vissza igenyelhette helyettem? es ha igen akkor ez mivel jar?

koszonom.

zsssan # e-mail 2015.04.24. 22:53

Tisztelt uram/hölgyem!
Nemrég lettem magyar állampolgár, rendelkezem magyarországi lakcímmel és már igényeltem is a TAJ-kártyámat. Miután megkaptam közölték, hogy a befizetést postai úton rendezhetem. Ma kaptam meg a csekkeket (9 db-ot) és egyik magyarországi ismerősöm szerint visszamenőleg be kell fizetnem fél évi összeget, csak úgy lesz érvényes a Taj-számom. Nem tudom kihez fordulhatnék tanácsért, kérem, ha tud válaszoljon, hogy milyen összeget kell befizetnem és mikortól. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel B.Zsanett!

Promod # e-mail 2015.04.24. 10:45

Tisztelt Szakértő!

Magam után fizetem a tb-t, mivel háztartásbeli vagyok és a munkaügyi hivatalban sem vagyok regisztrálva. Kaptam 3db csekket 6930Ft állt mindegyiken. Én jóhiszeműen befizettem mind a hármat, majd egy hónapra rá kaptam 10 db ugyanilyen csekket. Ezeken már szerepelt a számlatulajdonos:"NAV Egészségbizt. Alapot megillető bev." nevén kívül a bef. azonosító is. A kérdésem az lenne, hogy nem lesz-e ebből elmaradásom, hogy nem volt azonosító a csekkjeimen, amiket befizettem? Illetve hol tudnék rákérdezni arra, hogy van-e bármilyen tartozásom tb ügyben. Tavaly kértem 12 db csekket amit be is fizettem.

Segítségét előre is köszönöm!

lala85 # e-mail 2015.04.15. 17:35

Honositott magyar állampolgár vagyok.Rendelkezem magyar útlevéllel,adókártyával és tartózkodásival,de az állandó lakcimem külföldi(nem EU).Egy cég alkalmazna,Ők tudnak TAJ kártyát igényelni nekem,mint munkavállalónak?Mert nekem nem akarnak adni magánszemélyként mig nem lakom itt 1 évig.Köszönöm a választ.

lanna3 # e-mail 2015.04.07. 15:59

Tisztelt Szakértő!

Gyermekem egy éve végezte az iskolát.Azóta nem dolgozott itthon így tb-je sincs fizetve.Külföldön keres munkát,de bejelentett munkája még nincs. Én fizetném a tb-t utána, de ő nem szeretné, mivel úgy gondolja, hogy akkor utólag is behajtják a tb tartozást. Tehát, ha én bemegyek az Apeh-hoz és jelentem, hogy szeretnénk fizetni a tb-jét,akkor mindenképp kifizettetik vele z elmaradt egy évet is?

Válaszát előre is köszönöm!
üdvözlettel:
Lili