Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

intentio #   2015.11.18. 13:21

lolci 2015.11.16. 16:46
Kedves fórumozók, a következőben szeretném kérni a segítségeteket: A hallgatói jogviszonyom 2015. február 16.-án megszűnt. A szüleim ekkor figyelmeztettek, hogy most már nem vagyok biztosított és magam után kell fizetnem a TB-t. Ki is töltöttem az 15T1011 -es nyomtatványt és fél évig fizettem magam után a TB-t. 2015. augusztus 31.-e óta újra van hallgatói jogviszonyom. Most ki kell-e újra tölteni a 15T1011 -es nyomtatványt és be kell-e jelenteni hogy biztosított vagyok újra? Hol tudom megnézni hogy biztosított vagyok vagy nem?

Tisztelt Kérdező!

A hallgatói jogviszony nem biztosítás!

A biztosítottak körét a Tbj. 5. § szerinti taxáció (zártkörű felsorolás) tartalmazza. Ennek értelmében biztosított a munkaviszonyban álló, az egyéni és társas vállalkozó stb., de a nappali tagozatos hallgató nem.

A hallgatói jogviszonyban álló tehát nem biztosított, Ő külön eü-i szolgáltatási járulékfizetés nélkül ezen jogviszonya alapján jogosult „igyen” eü-i szolgáltatásra.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény értelmében:

20. § (6) A magánszemély a Tbj. 39. § (2) bekezdése alapján keletkezett fizetési kötelezettségét és annak megszűnését 15 napon belül jelenti be az állami adóhatóságnak.

A bejelentés alapján az adóhatóság az adóévre vonatkozó havi járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán előírja, a befizetéseket nyilvántartja és az e törvényben, vagy más törvényben meghatározott esetben a járulékfizetési kötelezettséget törli.

Az állami adóhatóság az adóazonosító jellel nem rendelkező magánszemély részére az (1) bekezdésben foglalt rendelkezések alkalmazásával adóazonosító jelet állapít meg.

(7) A Tbj. 39. § (2) bekezdése alapján keletkezett fizetési kötelezettség megszűnését a magánszemélynek a (6) bekezdéstől eltérően nem kell bejelentenie, ha e fizetési kötelezettség biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet az állami adóhatósághoz a 16. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően bejelentettek.

Tekintettel arra, hogy az Art. szerint a megszűnés bejelentését kizárólag akkor lehet mellőzni, ha az adózó biztosítási jogviszonyt (pl. munkaviszonyt) létesít, az új hallgatói jogviszony létesítését be kell jelentenie.

Fentiekből adódik azt, hogy biztosított-e sehol nem tudja megnézni, mivel a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak azzal, hogy a tanulói jogviszonyt a diákigazolvánnyal foglalkozó szervezet az egészségbiztosító felé köteles bejelenteni, amely közig szerv erről adatot szolgáltat a NAV-nak.

lolci # e-mail 2015.11.16. 16:46

Kedves fórumozók, a következőben szeretném kérni a segítségeteket: A hallgatói jogviszonyom 2015. február 16.-án megszűnt. A szüleim ekkor figyelmeztettek, hogy most már nem vagyok biztosított és magam után kell fizetnem a TB-t. Ki is töltöttem az 15T1011 -es nyomtatványt és fél évig fizettem magam után a TB-t. 2015. augusztus 31.-e óta újra van hallgatói jogviszonyom. Most ki kell-e újra tölteni a 15T1011 -es nyomtatványt és be kell-e jelenteni hogy biztosított vagyok újra? Hol tudom megnézni hogy biztosított vagyok vagy nem?

pandi93 # e-mail 2015.11.11. 17:37

Kedves Fórumozók!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha én nyáron nem fogadtam el a közmunkát és így mindent megvontak tőlem, töröltek a nyilvántartásból. Ha visszaregisztrálok a munkaügyibe, akkor újra lehet igényelni, hogy fizessék a tb-met?
Pályakezdő vagyok pár éve végeztem az iskolával azóta rendes munkahelyem nem volt. Suli után önkormányzat majd Járási Hivatal fizette a tbmet és 1év után kaptam a 22.800 ftot. Nem vállaltam el a nyáron közmunkát így töröltek a rendszerből. Levélbe azt írták, hogy 60 nap után újra regisztrálhatok munkaügyibe. Szóval újra beregisztrálok lehet majd kérni, hogy tb-met fizesse a járási hivatal vagy önkormányzat, mint amikor a sulival végeztem?
Gondolom elmaradást nem fizetnek ki utólag, azt én magam elrendezném ami nyár óta összegyűlt. De fogalmam sincs kb. mennyire számítsak. Elsőnek hova menjek munkaügyibe regisztrálni vagy bejelentkezni a tb fizetésére a Nav-hoz?
És ha esetleg még sem tudnám kifizetni azt a pár hónapot, ami nyár óra összegyűlt (mert nem dolgozom és miből fizetném ugye) és a Járási Hivatal fizetné e hónaptól akkor attól függetlenül, hogy tartozásom van elmehetek orvoshoz úgy hogy nem kell fizetnem a vizsgálatért?
Mondjuk részletre kérném vagy majd jövőre fizetném ki esetleg amint lesz munkám levonnák? Milyen lehetőségek vannak?
Nekem nagyon bonyolultak ezek a közügyek, valaki felvilágosíthatna.

Rexor # e-mail 2015.10.15. 11:15
 1. Nem igazán így van ez. Önmagában a tartózkodási helyed megváltozása még nem eredményezi a járadékfizetési kötelezettséged megszűnését. Ehhez a külföldi országból is kell kapnod egy igazolást, hogy átkerültél ennek az országnak a járulékrendszerébe.
 2. Ezt a bankkal kell ledílelni, de addig ők valószinűleg nem buknak rá a témára, amíg Te nem jelzed nekik.
 3. Ezt Egyiptomban kellene megkérdezned.
 4. Valószinűleg kell, de ez bonyolultabb történet
 5. Igen, de ez bonyolultabb történet.
 6. Lásd 1. pont, ezt nem valószinű hogy meg fogod úszni.
Nofer89 # e-mail 2015.10.13. 22:29

Tisztelt Fórum,
egy egészen fura helyzetbe kerültem és eddig nem sikerült egyedül kihámoznom mi lenne a helyes eljárás. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene.

Utazó régész vagyok és a jövő évemet Egyiptomban fogom tölteni, egyik sátortáborból a másikba utazva és ásva. Van ahol fogok kapni fizetést (két különböző amerikai alapítványtól) és van ahol önkéntesként leszek. Nem tervezek Magyarországra hazajönni az egy év alatt és hogy utána mi lesz, azt csak a Jóisten tudja (nem mondanám, hogy örökre ott szeretnék letelepedni, de ki tudja).

Kérdések:

 1. Nem szeretnék TB-t fizetni, mivel nem leszek otthon egy másodpercet sem. Ezt úgy tudom megtenni, ha visszaadom a lakcímkártyámat, már amennyire ezt sikerült kihámoznom. Ez így stimmel?
 2. Na most ha nincs bejelentett lakcímem, akkor viszont a magyar bankomnál ezt be kell jelentenem és elvileg nem lehet bankszámlám. Akkor viszont nem tudok külföldön fizetést kapni.
 3. Mondhatnánk erre, hogy jó, de akkor Egyiptomban letelepszem. Nem telepszem le, általában a sivatag közepén fogok lakni egy kunyhóban, ezt még ideiglenes letelepedésnek sem nevezném, olyan a munkám, hogy külföldön kell kutatnom. Egyiptomban erre nem fognak nekem bankszámlát adni, tehát ez nem opció. Mondhatnánk erre, hogy be kell jelentenek a külföldön letelepedést különböző űrlapokon, de mi számít letelepedésnek? Ha a sivatag közepén egy sátorban vagyok és nincs lakcímem és nem tudom, hogy egy év után kinn maradok-e vagy sem ,mert nem tudom mennyi és hány álláslehetőséget kapok, akkor ez már külföldi letelepedés?
 4. Mondjuk, hogy elfelejtek szólni a bankomnak és megtartom a bankszámlát és kapok fizetést. Na most az amerikaiak által már Amerikában leadózott, majd utánunk Egyiptomban is fizetett adózott pénz megérkezik a magyar bankszámlámra, úgy hogy nincs lakcímem otthon és a pénzt amúgy Egyiptomban fogom elkölteni (a nem fizetős projektjeim finanszírozására)? Kell-e nekem ebből adót fizetni Magyarországra és ha kell, akkor mennyit? El tudom ezt intézni külföldről?
 5. Ha nincs otthon lakcímem és nem érkezik a magyar bankszámlámra utalás, mert mondjuk el tudom intézni velük, hogy kézbe fizessenek (szerződéses munka) akkor is kell adóznom Magyarországra?
 6. Valaki meg tudja mondani, hogy mi a legjobb és jogilag legkorrektebb eljárás? Nonszensznek tartom, hogy befizessek egy évre 84 ezer Ft TB-t meg ki tudja mennyi adót, miközben otthon sem leszek, nem ott dolgozom és semmi közöm az egész országhoz, csak hogy az állampolgárja vagyok. Arról meg nem tudok lemondani, mert akkor nem lehet útlevelem és nem tudok dolgozni. A kör bezárult :) szóval mennyit és hova kéne fizetnem, hogy utólag senki se büntessen meg? mivel járok én a legjobban?

Köszönöm, ha valaki válaszol a kusza kérdésre! Nagyon!

cochy # e-mail 2015.10.09. 15:02

Kedves Fórumozók,
Németországban élek a férjemmel. Nem dolgozom jelenleg.
A férjemnek magyar szerződése van, de egy német cégnél dolgozik. Lényegében hosszú, 2 éves kiküldetésben vagyunk. Itt van egészségügyi ellátásunk. Nem jelentkeztünk ki Magyarországon, van érvényes állandó lakóhelyünk.
Magyarországon viszont augusztus közepéig voltam egészség ügyileg (TAJ) biztosítva, addig voltam GYES-en. Tudja valaki közületek, hogy ebben az esetben fizetnem kell-e a TAJ-t M-országon? Mikortól?
Kell mást fizetnem vagy csak a jelenlegi 6.930-ot?
Befolásoló tényezők: 2016 végén hazamegyünk, viszont addig még lesz egy szülés is.
Köszönöm.

Görcs # e-mail 2015.10.08. 16:48

Egyetemen tanulok,de mellette 20órás részmunkaidőben van állásom. Ebben az esetben a munkáltatómnak kell fizetnie utánam az OEP-nek tb-t?Illetve ha nem kell akkor azt a pénzt igényelhetem én?

Rexor # e-mail 2015.10.05. 09:23

Igen, arról is kérhetnek igazolást, hogy USA-ban az ottani egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll. De elég egy sima levél erről, csatolva az okiratok hiteles magyar fordítását. Ha a NAV kér valamit még akkor küldenek egy hiánypótlási kérelmet.

Itt van eről egy NAV tájékoztató: http://nav.gov.hu/…zettseg.html

"Az állami adóhatóság kérelemre, visszamenőleges hatállyal törli a külföldön élőmagánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét, ha a magánszemély hitelt érdemlően igazolja (különösen a tartózkodást, illetve az egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló okirattal), hogy

a) huzamos ideje, életvitelszerűen Magyarország területén kívül tartózkodik,
és
b) tartózkodási helyén annak jogszabályai szerinti egészségbiztosítási rendszer hatálya alatt áll."

Rexor # e-mail 2015.10.05. 08:49

Egyszerű a dolog: feltételezem van arról valami dokumentum, hogy az USA-ban élsz. Ezt egy magyar fordítással elküldöd a NAV-nak, és a levélben kéred, hogy töröljék az eü. szolgáltatási járadék fizetési kötelezettségedet visszamenőlegesen.

erthetetlen # e-mail 2015.10.02. 19:46

Het eve,hogy az USA-ban elek,azota nem voltam Magyarorszagon,de meg az EU-ban sem,es mielott kijottem volna, a Polg.Mest.Hivatalban bejelentettem,hogy bizonytalan ideig kulfoldon tartozkodom.Akkor meg csak ez a formanyomtatvanyuk volt,ezt kellett kitolteni.Akkor ott,azt mondtak,hogy sehova nem kell mennem,mert ok az osszes intezmennyel ossze vannak kotve szamitogepen keresztul,tehat ezt a bejelentesemet latni fogja az APEH,TB...Azert en az APEHnal rekerdeztem,hogy kell-e majd fizetnem az eu.jarulekot,es azt mondtak,hogy NEM!Meglepetesemre nehany eve kaptam egy szamlakivonatot az eu.tartozasomrol.A boritekben a fizetesi kotelezettsegre vonatkozo jogszabalyt is mellekeltek.Az APEH (TBJ) ertelmezeseben,fizetni kell minden belfoldi szemelynek,aztan mindjart meg is magyarazza a paragrafus,hogy ki minosul belfoldi szemelynek.Idezem "A Tbj. alapján belföldi személy:

1. a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgár, a bevándorolt és a letelepedett
jogállású, valamint a menekültként elismert személy."
Marpedig en nem elek Magyarorszag teruleten,es errol papirom is van!Felhivtam az APEHot,elmondtam a problemamat,es azt a valaszt kaptam,hogy oket a fenti jogszabaly nem erdekli,fizetnem kell!!!Most komolyan?Mit tegyek?Nem szeretnem ha vegrehajtasra kerulne az ugyem.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 17:15

az ellátási kérelmemet még június elején benyújtottam, akkor sem volt, és a benyújtástól számított 3 hónap alatt sem volt. ezek az adatok kellenek csak, ha ezek után munkát vállalok, az már nem befolyásolja az eljárást, hiszen max 3 hónapig adható. én fizettem a tb-t, és lassan a negyedik hónapja nem kaptam semmilyen eljárást, mert a sok költözésünk miatt nem tudtam benyújtani egy papírt, amit a szabadságok, ügyintézőváltások miatt még most sem tudtak beszerezni az előző magyar munkaadómtól. így tehát utólag, egy összegben fogják folyósítani, ergó én már befizettem az ellátási időszakra a tb-t, jogkövető módon, de ezekre az időszakokra utólag ők is el fogják utalni, ergo 3 hónapra, utólagos befizetésük miatt, dupla tb befizetésem fog keletkezni.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 16:46

Nem fog pluszban jelentkezni, mert nem visszamenőlegesen állapítják meg a járadékot, de még mindig az a kérdés, hogy külföldön jelenleg van bármilyen munkád/vállalkozásod? Ha van akkor biztos nem kapsz járadékot.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 11:59

akkor te tudsz választ adni a kérdésemre. szerintem ez plusszban fog jelentkezni a számlámon, mármint a dupla tb befizetés, az áláskeresési utalása után, ha jól gondolom. jeleztem a munkaügyiben, hogy ismét kiutaztam külföldre, azt kérték, ha van munkám, jelezzem nekik e-mailben, hogy megszüntessék a regisztrálásomat.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 11:24

Elég sok mindent, főleg adótanácsadás.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 11:01

Te mit dolgozol?

Rexor # e-mail 2015.09.11. 10:34

Jelenleg van munkád?

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 10:15

nincs vállalkozásom. ezt miből gondolod, munkám sem volt, mert felmontam kint, és hazaköltöztem.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 09:55

Nagyon keversz valamit. Tőlem is nagyon sok járulékot levonnak, de ez nem jelenti azt, hogy ezt vissza is kapom valamikor :). Tulajdonképpen miért járna neked álláskeresési járadék, ha van munkád, vállalkozásod?

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 09:50

hidd el, itthontartózkodásom alatt több áfát befizettem, és több járulékot, mint amennyit áláskeresésinek adnak...

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 09:48

6600valamennyit fizettem, és a munkaügyi központban azt mondták, hogyha külföldön dolgozok, az után is jár álláskeresési. A mostani még az itthoni munkám után járt, de ha a törvény megengedi, én bizony a külföldi munkám után is igénybe fogom venni.

Rexor # e-mail 2015.09.11. 09:28

Milyen tb-t fizettél kedves Bea? Halkan azt is megjegyzem, hogy munkanélküli segély már nem létezik... Álláskeresési járadék van, de azt sem arra találták ki, hogy a hazalátogató honfitársak zsebpénzt kapjanak az itt tartózkodásuk alatt.

Bea1 # e-mail 2015.09.11. 09:23

Magyarországon tartózkodtam pár hónapot, ez alatt a korábbi munkaviszonyom miatt munkanélküli segélyt igényeltem, amit még mindíg nem folyósítottak a hosszadalmas adatbeszerzés, és szabadságolások miatt. ez alatt én fizettem a tb-t. a munkanélküli folyósításakkor szintén el fogják utalni a tb-t.

Kérdésem, hogy ezt vissza lehet-e igényelni?

Rexor # e-mail 2015.09.11. 09:18

Tulajdonképpen miért T011-en akarasz bejelentkezni, ha főállású egyéni vállalkozó vagy? Ez azokra vonatkozik, akik más jogcímen nem biztosítottak Magyarországon, de rád más szabályok vonatkoznak.

Tam83 # e-mail 2015.09.09. 14:01

Kedves fórumozók. Lenne egy kérdésem külföldi munkavállalással kapcsolatban:

Egyéni vállalkozó vagyok, de van / volt munkaviszonyom. 2012-ben kimentem angliába, de nem szüneteltettem a vállalkozói igazolványomat.
Mikor fölmondtam itthon, onnantól kezdve főállású vállalkozónak minősültem. 3 héten belül lett ottmunkám, 3 évig dolgoztam külföldön.

Hazajöttem, beadtam a T1011-et, visszajelentkeztem a magyar rendszerbe. Erre válaszul jött egy levél, miszerint hibás a T1011-em. Megtudtam egy könyvelőtől, hogy szereznem kéne egy igazolást angliából, hogy ott volt biztosításom.

Honnan lehet ilyen igazolást keríteni? Tudna segíteni valaki?

Tisztelettel: Tamás

totsara # e-mail 2015.09.02. 14:51

Nem fizetek TB-t.
Külföldi tartozkodashoz szüksegem van Eu Kartyara.
Mennyit kell igy fizetnem havonta hogy biztositva legyek?

Köszönöm.