Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Filamér # e-mail 2013.02.12. 20:26

Caszandra, miért lenne kötelező bejelenteni magad a TB-hez? Egyáltalán, mit értesz TB-n?
Az egészségügyi ellátások igénybevételére akarsz jogosultságot szerezni vagy nyugdíjra, esetleg mindkettőre?
A nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetésére nincs kötelezés, ezt ha akarod kötöd, ha nem - nem. (a minimális fizetési kötelezettség alapja a mindenkori minimálbér, mértéke jan. 1-től 34 %, összege ennek megfelelően idén 33 320,- Ft - a területileg illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához kell menned megkötni)
Az egészségügyi járulékra vonatkozóan ésszerű attól a naptól megállapodást kötnöd, hogy megszűnik a biztosítási jogviszonyod - azaz ahogy írtad, megszűnik a "munkanélküli segély"-ed.

msmarple # e-mail 2013.02.12. 17:31

Kedves Avant, én is várom, azt hittem, hogy csak az én problémám. Írtam a honlapjukon keresztül emailt, várom a választ és megosztom Veled.

Caszandra85 # e-mail 2013.02.11. 10:32

Kedves Fórumtársak!

2012. dec. 1-től 2013. feb. 16.-ig munkanélküli segélyt kapok. Mikortól kell bejelentenem magam a tb-hez mint önmagam után fizetőt?
Nem tudom meddig vagyok még biztosított ha letelik a segély és mikortól vagyok köteles bejelenteni magam a tb-hez?

Válaszotokat/hozzászólásotokat előre is köszönöm.
További szép napot mindenkinek!

Avant # e-mail 2013.02.07. 17:15

Kedves Fórumtársak!

Szeretném megkérdezni, hogy az idei TB csekkeket is kiküldik automatikusan, mint tavaly? Mert, én még nem kaptam meg.. Esetleg tudtok egy olyan telefonszámot, itt Budapesten, ahol efelől érdeklődhetnék?

Köszönöm.

nandy #   2013.02.04. 22:24

A biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezőknek tavaly havi 6.390,-Ft, idén havi 6.660,-Ft eü. járulékot kell fizetniük.

Elvileg ezt a magánszemélynek kell bejelentenie a NAV felé, vagyis hogy nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, ezt követően a NAV automatikusan előírja a havi fizetendőt.
Ha bejelentés elmaradt, akkor utólagos ellenőrzés során derülhet fény arra, hogy fizetni és bejelenteni kellett volna. Hogy ennek mennyi az esélye? Azt inkább nem találgatnám.

Megjegyzem, hogy az utólagos önkéntes bejelentésnek nincs akadálya.

Továbbá érdemes még tudni, hogy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 45 napig még nem kell fizetni a járulékot.
(Kivéve, ha biztosítási jogviszony 45 napnál rövidebb volt.)

baboca12 # e-mail 2013.02.03. 18:35

Kedves Segítők!

Volna egy tisztelet teljes kérdésem, sajnos ez év áprilisában lesz 1 éve , hogy nincsen állásom, és még nem is találtam. Viszont most tudatták velem, hogy a tb-t így is fizetnem kellett volna, én ezzel sajnos nem voltam tisztában. Félek elmenni, nehogy megbüntessenek, mit kellene tennem, hogy minél olcsóbban megússzam :-(.

Várom megtisztelő válaszukat.

Rexor # e-mail 2013.01.24. 12:43

Elvileg nincs akadálya, gyakorlatilag kérdezd meg a munkáltatódat

Japizo #   2013.01.24. 12:28

edves Segítők!

Napi 8 órás főállású bejelentett munkaviszonyom van. Otthon a családban vállalkozni szeretnénk és betéti társaságot gondoltunk alapítani. Kérdésem lenne, hogy én beltag lehetek-e ebben a társaságban, okoz-e esetleg valamilyen összeférhetetlenséget munkajogilag a főállású munkaviszonyommal? Valamint kérdéses az, hogy milyen és mennyi közteher, illetve egyéb járulék fizetési kötelezettségem keletkezik beltagként?

Köszönettel: Zoli

Zina # e-mail 2013.01.19. 16:12

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy én kettős állampolgár vagyok (magyar-ukrán),és édesanyám is.
Tavaly januárban megkaptuk a Taj-kártyát, és bepipáltuk, hogy magunk után szeretnénk fizetni a TB-t. Azóta viszont úgy alakultak a dolgok, hogy édesanyám nem is tartózkodott Magyarországon, és bejelentett munkája sem volt, csak előzőleg, míg ukrán állampolgárként tartózkodási engedéllyel dolgozott(akkor fizette a TB-t). Ugyanazt a TAJ-számot kapta meg januárban, de így h nem is tartózkodott magyarországon, köteles fizetni a TB-t?
És hogyan lehet érvényteleníteni a kártyát?

annag # e-mail 2013.01.14. 17:41

üdv!
2011-2012 első egyetemi félévében voltam aktív nappali tagozatos diák, majd két félévet halasztottam, jogviszonyom tehát volt. Ez alatt saját magamnak kellett volna a TB-t fizetnem?
Lehetséges, hogy van tartozásom a NAV felé? Hogy lehet ezt kideríteni?
Illetve most, hogy megszűnik teljesen a jogviszonyom, milyen módon kell TB-fizetési kötelezettségemnek eleget tennem?
köszönöm előre is a válaszokat!

Erik88 # e-mail 2013.01.09. 11:44

Tisztelt Intentio!

Köszönöm a segítséged. Közben felhívtam őket és rendeződött a dolog. Volt vele nem kis kalamajka, de remélem nem számíthatok büntetésre...
Köszönöm mégegyszer a segítséged.

üdv.: Erik

intentio # e-mail 2013.01.08. 19:12

Tájékoztató a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szerv
foglalkoztatottja

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. 80. §-ának (5) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

Ha az uniós rendeletek vagy a Magyarország által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személy, valamint a Tbj. 11. § a) pontjának hatálya alá tartozó magyar állampolgár TAJ számmal rendelkezik, köteles a külföldön, illetve a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni az egészségbiztosítónak.

A bejelentést azoknak is teljesíteni kell, akiknek a nemzetközi szervnél fennálló biztosítása 2009. január 1-jét megelőzően jött létre. Ebben az esetben a bejelentési határidő 2009. április 30. napja volt.

A bejelentést a magyarországi lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél szíveskedjék megtenni, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, amely az OEP honlapjáról (www.oep.hu) letölthető.

A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kirovását vonhatja maga után.

Tájékoztatjuk, hogy bejelentése alapján arra az időtartamra, amely alatt a nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében biztosított, TAJ száma ideiglenesen érvénytelenítésre kerül.

Arra a TAJ számmal rendelkező magyar állampolgárra, aki saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szerv foglalkoztatottja, a magyar jogszabályok szerinti biztosítás nem terjed ki (Tbj. 11. § a) pont). Erre tekintettel az adott nemzetközi szervezet különálló egészségbiztosítási rendszerében fennálló biztosítása idején kizárólag e biztosítása terhére, vagy térítés ellenében veheti igénybe Magyarországon az egészségügyi szolgáltatásokat.

Amennyiben Ön igényt tart a magyarországi térítésmentes egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, a Tbj. 34. § (10)-(11) bekezdései alapján megállapodást köthet a lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervével.

Amennyiben a magyar jogszabályok, vagy más Európai Gazdasági Térség tagállamában szerzett jogosultsága alapján nyugdíjban részesül, vagy más, a Tbj. 5. §-a szerint Magyarországon biztosítási jogviszonyt megalapozó tevékenységet végez és Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik, a magyar törvények szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

http://www.oep.hu/portal/page?…

Nem kell két helyre fizetni. A helyzet elkerülhető lett volna, ha a fentiek szerinti módon bejelentették volna a külföldi jogviszonyt.

Javasolt felhívni a NAV ügyintézőt és vele megbeszélni a teendőket.

Erik88 # e-mail 2012.12.28. 18:56

Sziasztok!

pár napja kapott a barátnőm egy levelet az APEH-tól ( NAV ) amiben közölték vele, hogy hátraléka van a tb járulék miatt.
Kb 100.000 forintról lenne szó.
Külföldön dolgozunk bejelentett munkahelyünk van és ide fizetjük a tb járulékot.
UNIO-s ország révén ( Németo. ) ha jól tudom nem kell 2 helyre fizetni tb-t.
Mivel és hogyan tudnám rendezni azt a problémát minél gyorsabban innen külföldről. A csekk befizetésére Január 15.-ig van határidő.
Hazamenni nem szívesen mennénk emiatt, de nem is akarom, hogy késedelmi kamatot kelljen fizetni.
Vagy fizessem be és amikor megyünk haza mondjuk februárban akkor majd igazolom otthon és visszautalják a pénzt? Vagy ha befizetem akkor már nem kapom vissza?
Köszönöm előre is a segítséget!

üdv.

Fenfer # e-mail 2012.12.19. 15:23

T. Szerkesztőség!

Korábbi kérdésem megválaszolatlan maradt:

A feleségem évek óta nem rendelkezik jövedelemmel (nem dolgozik, nem is próbált elhelyezkedni), ezért sok éve én fizetem havi rendszerességgel az egészségbiztosítás díját. Ebben az évben elmentem nyugdíjba, pontosabban korhatár előtti ellátott vagyok. Van-e valamilyen lehetőség a biztosítás fenntartása mellett az állandó fizetési kötelezettség alól?
Várom válaszukat!

Köszönettel,
F

Gaabor.hu # e-mail 2012.12.19. 11:39

Január 1-től munkanélküli leszek. Hányadik naptól kell magam után fizetnem a TB-t? 91-től, 136-tól, vagy későbbtől?

kovalik #   2012.12.19. 10:25

Kedves Fórumozók !
Lenne egy kérdésem:
2 hónapja van bejelentett állásom, fizetem a tb-t.
De előtte 2 évig nem volt állásom, a tb-t nem fizettem, mert nem volt pénzem.Orvosnál nem voltam, így nem bukott ki.
Ha most megyek orvoshoz, akkor a rendszerben hogy leszek benne ? Mivel már most fizetem rendesen, kibukik-e az orvosnál, hogy előtte nem fizettem, igénybe vehetem-e az orvosi ellátást ? Sajnos anyagilag nem vagyok abban a helyzetben, hogy belátható időn belül rendezni tudjam.
Köszönöm !

bojtorjan # e-mail 2012.12.05. 17:46

farefelice
Ha rendelkezel Magyarorszagon allando bejelentett lakohellyel, akkor fizetned kell jarulekot. Ha kulfoldre tavozasoddal az allando lakhelyedet is felmondtad, vagyis a szemelyi igazolvanyodat leadtad, akkor nem kell fizetned.

Ha levelben megkeresed oket, sztem elmondjak, mi a teendod.

bojtorjan # e-mail 2012.12.05. 17:42

Kati, utald at azt, ami kimaradt, majd egy ido utan irni fognak, hogy a kesedelmes befizetes miatt meg mennyivel logsz nekik. Es akkor azt is befizeted, es annyi.

Kati148 # e-mail 2012.12.05. 14:07

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!

Az én kérdésem nem igazán jogi jellegű, viszont APEH-hoz sürgős dolgok miatt nem tudok bemenni és a neten se találtam eddig választ, így gondoltam itt felteszem.
A gondom az lenne, hogy rendesen internetes átutalással fizettem eddig és fizetem most is a TB-m. Ma vettem észre viszont, hogy véletlenül az előző (novemberi) hónap kimaradt. A decemberit már átutaltam.
Tehát: ha kimarad az előző hónap, egyszerűen csak utaljam át azt az összeget és kész? Vagy be kell mennem valahova lerendezni ezt a kihagyást?
Válaszokat előre is köszönöm!

üdvözlettel: Kati148

farefelice # e-mail 2012.11.28. 15:16

Tehát akkor a 6990 ft-ot áprilistól kell fizetnem? Visszamenőleg is ki lehet fizetni?

capisca #   2012.11.28. 15:09

Kedves Farefelice!

Aktív korúak ellátása esetében a Tbj szerint nem vagy biztosított, de egészségügyi szolgáltatást igénybe tudod/tudtad volna venni.

Üdv
Capisca

farefelice # e-mail 2012.11.28. 13:39

Kedves fórumozók, hozzáértők!
Tavaly nov.-ben munkanélküli lettem, majd a 3 hónap letelte után, az önkormányzat határozata alapján az aktív korúak ellátását kapom.
Most kijöttem külföldre, ezért ez az ellátás megszűnik. Ezek után szeretném magamnak fizetni a az eü. hozzájárulást dec. 01-től.
De ma egy kicsit összezavart egy ismerősöm, mert azt mondta, hogy ezt már azóta kellene magam után fizetni, mióta letelt a munkanélkülim. Tehát az aktív korúak ellátása alatt már nem voltam biztosítva!!! Ez valóban így lenne????

Rexor # e-mail 2012.11.28. 10:05

Mit fizettél túl?

kamrusepha # e-mail 2012.11.27. 16:50

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!

124 nap túlfizetéssel rendelkezem.
Ez úgy történt,hogy egy hónapban véletlenül két csekket adtam fel,majd volt egy bejelentett állásom;megint egy csekk és így szépen össze is gyűlt. Most ismételten be vagyok jelentve,teljes munkaidőben. Jóváírják? Ki kell valamit töltenem majd ez ügyben?

Rexor # e-mail 2012.11.27. 09:34

Kedves Intentio,

A megjegyzésben benne van a válasz is. Az egészségügyi szolg. járulékkal kapcsolatban a NAV az illetékes szerv, nekik lehet benyújtani méltányossági kérelmet. Tehát a késedelmi pótlékkal -hatáskör hiányában- semmit nem tud kezdeni a jegyző

A "jövőre nézve" annyiban igazad van-bár a kérdés nem erre irányult-, a jegyző megállapíthatja a szociális rászorultságot, mint jogalapot a mentességre, ami nagy különbség. De ahogy Te is leírtad ennek nagyon alacsony jövedelem esetén van lehetősége. Ha a NAV elutasította a méltányossági kérelmet gyanítom, hogy ezeket a feltételekt nem teljesítik.

Az elévüléssel kapcsolatban nem mondtam, hogy kiselőadást kell tartani, de az Art szerint ha fizetési felszólítás miatt nem indul újra az elévülés, "csak" 6 hónappal meghosszabbodik, ami azért nagy különbség...