Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

pazs #   2013.03.20. 12:20

limma: ezt a helyi önkormányzatnál kell megérdeklődni, bizonyos jövedelemszint alatt az fizeti az illető helyett a tb-t.
A NAV nem fogja elárverezni a lakását, csak egész egyszerűen nem fogják ellátni, ha beteg.

dtida #   2013.03.20. 12:05

Nyugdíjszakértő:
http://szepkor-nyugdij.hu/

limma #   2013.03.20. 10:54

Ez alól csak azok képeznek kivételt, aki saját maguk nem kötelezettek járulékfizetésre, helyettük a központi költségvetés „Magyar Állam” teljesít járulékfizetést. Ide tartoznak pl. a nyugdíjasok, GYES-en, GYED-en, ápolási díjban részesülők, nappali tagozaton tanulók, szociálisan rászorultak.

Kik a szociálisan rászorultak?

Mi van, ha valaki nem tudja fizetni?

A NAV elárverezi a lakását?

kovi8484 #   2013.03.16. 12:48

TB egy közös kockázatvállaláson alapuló kötelező biztosítási rendszer, amely fedezeti elven alapul. Vagyis, a TB egy kötelezően fizetendő biztosítás, és nem egy szolgáltatás, amiért csak az igénybevételekor kell fizetni. Azok, akik Magyar Köztársaság területén bejelentett lakóhellyel rendelkeznek, és nem biztosítottak, azoknak egyéni, kötelező TB fizetési kötelezettségük van.

Ez alól csak azok képeznek kivételt, aki saját maguk nem kötelezettek járulékfizetésre, helyettük a központi költségvetés „Magyar Állam” teljesít járulékfizetést. Ide tartoznak pl. a nyugdíjasok, GYES-en, GYED-en, ápolási díjban részesülők, nappali tagozaton tanulók, szociálisan rászorultak.

Álláskeresési járadék megszünése után, a regisztrált együttműködő kérheti az önkörmányzattól, hogy TB támogatásban részesítse. Érdemes rendezni a TB hátteret, mert a nem fizetett és felhalmozódott összegekre az adóhivatal kamatot és bírságot számít fel!

http://www.kerelmek-beadvanyok.hu

Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

monalisa1 #   2013.03.11. 12:25

htt://www.nav.gov.hu/nav/ugyfelszolg

monalisa1 #   2013.03.11. 12:24
monalisa1 #   2013.03.11. 12:21

Sajnos muszáj mert baleset ill. betegség bármikor érheti és így rászorul a TB ellátásokra. (A járulék esetleges nem fizetése miatt az orvostól a sűrgősségi ellátást bár megkapja de többet nem, valamint az elmaradt járulékot adó formájában utóbb valahogy behajtják.)

Javaslom olvassa vissza a topicot hátha talál hasznosítható beírást.

Egyébiránt:
http://www.nov.gov.hu/…felszolgalat

Az önkormányzattól próbáljon kérni szociális segélyt, ezen belül pl. lakásfenntartási segély is létezik: havi pár ezer forint hozzájárulás valamelyik közüzemi számlához.

Katalin59 (törölt felhasználó) #   2013.03.11. 08:43

Szép napot!
2013.01-től semmilyen jövedelmem nincs.Kell-e TB járulékot fizetnem?

SzabóBéla54 # e-mail 2013.02.27. 17:38

Tisztelt Szakértők!

2013.február 4.-től 86 napig fogok álláskeresési járadékot kapni. Ennek lejárta után, mivel öt éven belül nyugdíjba megyek, tudomásom szerint, jogosult leszek a "nyugdíj előtti álláskeresési segélyre" A kérdésem: A fenti segély folyósítása alatt kell-e magam után "egészségügyi szolgáltatási járulékot" (TB-t) fizetnem a NAV felé? Köszönettel várom válaszukat.

mackó01 # e-mail 2013.02.26. 13:43

Elnézést most találtam rá ,hogy az előző hozzászólásokban is volt szó a TB,ről.
Így az utolsó kérdésem úgy teszem föl,hogy az a 33200 ft,amiről ott szó van ,ha azt befizetjük magunk után az csak a szolgálati időbe számít,vagy a jogosultságiba is?
De attól félek,hogy nem.
Azért megköszönöm ha az előző kérdéseimre választ tud valaki adni.

mackó01 # e-mail 2013.02.25. 18:30

Tisztelt szakértők!
Kérdéseim előzményei:egy Bt tagjaként dolgozom alkalmazotti munkaviszonyban,az évek során elég sok Apeh adósság gyűlt össze,kb.6 m tesz ki kamatokkal együtt,a társaság vagyona 20M körül van ami ingó és ingatlant jelent ,kp. az nincs.Havonta 200e körül tudunk fizetni ,már ezt sem sokáig.Már dolgozóktól is váltunk meg, a bevétel egyre kevesebb,nem érjük utol magunkat már soha sem.
Több kérdésem lenne:

  1. Meddig engedi az Apeh így működni a céget?
  2. Nyugdíj előtt állunk ,és mivel a cég el van maradva a járulék fizetésével,ez befolyásolja-e a leendő nyugdíjunkat?

3.Ha esetleg év közben az Apeh lezárja a vállalkozást az adósság miatt ,akkor megszűnik az alkalmazotti munkaviszonyunk is.
TB fizetési kötelezettséget fizethetünk-e arra a pár hónapra,ami beszámolható lenne a nők 40 éves jogviszonyába?
Köszönöm ha válaszolnak.

zsedeni # e-mail 2013.02.25. 16:31

Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Egy évig dolgoztam egy francia cégnek. Miután felmondtam, a kezembe adtak egy papírt, melyet le kellett adnom az OEP-be, s mely szerint 2013 novemberéig fizetik a TB-t, addig amíg nem találok munkát.
A kérdésem az lenne, ha kiváltom az egyéni vállalkozói igazolványt, elveszítem-e ezt, hogy a francia cég fizeti a TB-t?

Free_ # e-mail 2013.02.15. 12:07

Egy kis segítségre lenne szükségem. Eddig állandó lakóhelyenről kaptam a foglalkoztatást helyettesítő támogatást, de most elköltöztem, vagyis a tartózkodási helyem változott meg. Az a kérdésem, hogy most az állandó lakhelyemen le kell mondanom a segélyt és a tartózkodási helyemen kell igényelni? Én úgy tudom, hogy onnan kell kapjam ahol életvitelszerűen lakom.

U: A mostani tartózkodási helyemre egyéb ok miatt már pár hónapja bejelentkeztem, de ténylegesen az állandón laktam. Ebbe nem kötnek bele ahol újra kérem a segélyt?

msmarple # e-mail 2013.02.14. 09:37

Bocsánat, hogy ennyit írok, de sikerült beszélnem az ügyintézővel:
a múlt héten postázták a csekkeket, elvileg ezen a héten meg kell kapnia mindenkinek - vagy előbb utóbb, nemsokára.

msmarple # e-mail 2013.02.14. 09:33

ja, telefonszám az az ügyintéző lenne, akitől kaptál határozatot vagy valami levelet egyszer. Levél bal oldalán van név és tel. szám. A kék számukon nem tudtam én sem beszélni velük.

msmarple # e-mail 2013.02.14. 09:31

Kedves Avant,

"Az Art. 20. § (6) bekezdésében foglaltak szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett bejelentése alapján az adóhatóság az adóévre vonatkozó havi járulékfizetési kötelezettséget az adószámlán eloírja, továbbá a havi járulék mértékének változása esetén az új összegrol értesítést küld, mellékelve 12 db, a befizetéshez szükséges készpénz-átutalási megbízást.

A fizetési kötelezettség zökkenomentes teljesíthetosége érdekében ? külön levél kíséretében ? 3 db készpénz-átutalási megbízást postai úton megküldünk az Ön részére."

A fenti választ kaptam a Tájékoztatási Főosztálytól emailben. Ez azt jelenti, hogy kapunk majd csekket, de mivel még nem küldték ki, ezért a Főosztály olyan aranyos, hogy küld nekem 3-at, hogy ne nyugtalankodjak és ne egyszerre kelljen sok-sok pénzt befizetnem.

A végső konkluzió - várni kell.

Azért megpróbálok az ügyem intézőjével beszélni a Vaskapu utcában, de még nem sikerült.

csilllaaa@freemail.hu # e-mail 2013.02.13. 19:55

Kedves Fórumtársak! Egy kis segítségre lenne szükségem egy kérdésem lenne.Mégpedig az hogy én külföldön dolgozom és ott is vagyok munkanélkülin amikor nem dolgozom (szezonmunka) és ott biztosítva vagyok (tb) akkor nekem otthon nem kell ugye fizetnem magam után a tb-t? uniós ország.

Filamér # e-mail 2013.02.12. 20:26

Caszandra, miért lenne kötelező bejelenteni magad a TB-hez? Egyáltalán, mit értesz TB-n?
Az egészségügyi ellátások igénybevételére akarsz jogosultságot szerezni vagy nyugdíjra, esetleg mindkettőre?
A nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulék fizetésére nincs kötelezés, ezt ha akarod kötöd, ha nem - nem. (a minimális fizetési kötelezettség alapja a mindenkori minimálbér, mértéke jan. 1-től 34 %, összege ennek megfelelően idén 33 320,- Ft - a területileg illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságához kell menned megkötni)
Az egészségügyi járulékra vonatkozóan ésszerű attól a naptól megállapodást kötnöd, hogy megszűnik a biztosítási jogviszonyod - azaz ahogy írtad, megszűnik a "munkanélküli segély"-ed.

msmarple # e-mail 2013.02.12. 17:31

Kedves Avant, én is várom, azt hittem, hogy csak az én problémám. Írtam a honlapjukon keresztül emailt, várom a választ és megosztom Veled.

Caszandra85 # e-mail 2013.02.11. 10:32

Kedves Fórumtársak!

2012. dec. 1-től 2013. feb. 16.-ig munkanélküli segélyt kapok. Mikortól kell bejelentenem magam a tb-hez mint önmagam után fizetőt?
Nem tudom meddig vagyok még biztosított ha letelik a segély és mikortól vagyok köteles bejelenteni magam a tb-hez?

Válaszotokat/hozzászólásotokat előre is köszönöm.
További szép napot mindenkinek!

Avant # e-mail 2013.02.07. 17:15

Kedves Fórumtársak!

Szeretném megkérdezni, hogy az idei TB csekkeket is kiküldik automatikusan, mint tavaly? Mert, én még nem kaptam meg.. Esetleg tudtok egy olyan telefonszámot, itt Budapesten, ahol efelől érdeklődhetnék?

Köszönöm.

nandy #   2013.02.04. 22:24

A biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezőknek tavaly havi 6.390,-Ft, idén havi 6.660,-Ft eü. járulékot kell fizetniük.

Elvileg ezt a magánszemélynek kell bejelentenie a NAV felé, vagyis hogy nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, ezt követően a NAV automatikusan előírja a havi fizetendőt.
Ha bejelentés elmaradt, akkor utólagos ellenőrzés során derülhet fény arra, hogy fizetni és bejelenteni kellett volna. Hogy ennek mennyi az esélye? Azt inkább nem találgatnám.

Megjegyzem, hogy az utólagos önkéntes bejelentésnek nincs akadálya.

Továbbá érdemes még tudni, hogy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 45 napig még nem kell fizetni a járulékot.
(Kivéve, ha biztosítási jogviszony 45 napnál rövidebb volt.)

baboca12 # e-mail 2013.02.03. 18:35

Kedves Segítők!

Volna egy tisztelet teljes kérdésem, sajnos ez év áprilisában lesz 1 éve , hogy nincsen állásom, és még nem is találtam. Viszont most tudatták velem, hogy a tb-t így is fizetnem kellett volna, én ezzel sajnos nem voltam tisztában. Félek elmenni, nehogy megbüntessenek, mit kellene tennem, hogy minél olcsóbban megússzam :-(.

Várom megtisztelő válaszukat.

Rexor # e-mail 2013.01.24. 12:43

Elvileg nincs akadálya, gyakorlatilag kérdezd meg a munkáltatódat

Japizo #   2013.01.24. 12:28

edves Segítők!

Napi 8 órás főállású bejelentett munkaviszonyom van. Otthon a családban vállalkozni szeretnénk és betéti társaságot gondoltunk alapítani. Kérdésem lenne, hogy én beltag lehetek-e ebben a társaságban, okoz-e esetleg valamilyen összeférhetetlenséget munkajogilag a főállású munkaviszonyommal? Valamint kérdéses az, hogy milyen és mennyi közteher, illetve egyéb járulék fizetési kötelezettségem keletkezik beltagként?

Köszönettel: Zoli