TB fizetés


nandy # 2010.06.23. 14:18

Talán.

jacquline # 2010.06.23. 13:18

Igen, köszönöm, kitöltöttem, már fel is adtam.
Nekem igazából semmi nincs a nevemen, alkalmi munkából tartom el magam, albérletben lakom, a közüzemi számlák másolatát mellékeltem. Így sincs sok esélyem?

nandy # 2010.06.23. 12:57

Kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen lehetőségem arra, hogy mérsékeljék a visszafizetendő összeget.

Lehet kérni részletfizetést és/vagy mérséklést is, de törvény szerint akkor adják meg, ha az adó egyösszegű megfizetése az adózó és vele együtt elő családtagok megélhetését súlyosan veszélyezteti. Ennek bizonyítása az adózó feladata.

Mostanában inkább negatív tapasztalatok vannak, szinte minden kérelmet visszautasítanak ilyen-olyan indokkal, pl. hogy a magánszemély tulajdonában van egy kb. 300 ezer forintot érő (félig rom) gépjármű, tehát biztosan meg tudná fizetni a tartozását....

Azért próbáld meg, hátha... de nem elég egy sima A/4-es levél, kötelezően ki kell tölteni az adatlapot is, melyet itt találsz:

http://www.apeh.hu/…merkonny.pdf

jacquline # 2010.06.23. 06:59

Szia Tregard!

Nekem is ez volt a problémám, az előző hsz-ban olvashattad.
AM könyv nem számít, arra nem kapsz tb-t.
Visszamenőleg mindent ki kell fizetned. Csak az tudom mondani, minél hamarabb intézd el! Így is úgy is fizetned kell, csak nem mindegy, hogy önként jelented be, vagy lebuksz.
Nekem is 2009. áprilisig visszamenőleg kell kifizetnem, ez 62ezerre jött ki. Lehet kérni részletfizetést, de mérséklést, elengedést nem, erre ne számíts!
Én most adtam be a részletfizetési kérelmet, remélem megadják. Én sem tudom, miből fogom kifizetni, de ez valóban senkit nem érdekel.
Az sem számít, voltál-e orvosnál vagy nem.
Ha mindketten munkanélküliek lesztek és az 1 főre eső jövedelem nem haladja meg a 30valahány ezret (pontosan nem tudom) akkor az önkormányzatnál tudod kérni, hogy attól kezdve ők fizessék utánad. Viszont visszamenőleg ezt nem lehet intézni.
Szóval szerintem minél hamarabb intézed, annál "jobb".

Én csak laikus vagyok, de ezeket az ügyintézőm mondta nekem, amikor bent voltam az apeh-nál, szóval valószínűleg igaz...:)

Minden jót!

tregard # 2010.06.22. 13:15

Sziasztok.
A helyzetem a következő: 2009.január 4.-én szűnt meg az álláskeresési segély folyósítása. Azóta is regisztrált munkanélküli vagyok, ellátás nélkül. AM könyvel foglalkoztattak egy minimális időt. Az egy főre jutó jövedelem jelenleg kb 60 000 Ft, de a jövő héten valószínűleg munkanélküli lesz a párom is, de még 2 hónap felmondási ideje lesz, csak azután regisztráltathatja magát munkanélküliként. Tb-t nem fizetek. Kérdésem: Mikor intézzem az apehnál a tb tartozásomat? Ha mindketten munkanélküliek leszünk, kell-e fizetnem tb-t, illetve visszamenőleg kell-e fizetnem? Mondanom sem kell, nincs miből, de ez senkit nem érdekel, arról nem beszélve, hogy nem veszek igénybe orvosi ellátást.
Tudom, hogy kell fizetnem, de a kérdésem lényege az lenne, mennyire tudnám ezt mérsékelni.
A válaszokat előre is köszönöm!

jacquline # 2010.06.21. 11:19

Még annyit, hogy akkor mostantól kezdve legalább nyugodt léélekkel mehetek dokihoz?
A bejelentéstől számítva megint van tb-m, ugye?

jacquline # 2010.06.21. 11:05

Köszönöm az eddigi segítséget!

Nos, hallgattam a lelkiismeretemre és meglátogattam az Apeh kirendeltséget.
62 ezres végösszeggel távoztam.
Persze, tudom, nem most kellett volna elintézni, hanem sokkal-sokkal hamarabb, na de amikor az az 5000 Ft is sokat jelent, akkor az ember hajlamos megfeledkezni az ilyesmiről.

Kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen lehetőségem arra, hogy mérsékeljék a visszafizetendő összeget. Megkérdeztem ott is, de az ügyintézőm azt mondta, megpróbálhatom, de a jogszabály szerint nincs rá lehetőség. Tényleg így van? Vagy van olyan kivételes helyzet, pl. ha semmi jövedelmem nincsen, hogy elengedjék egy bizonyos részét,ha nem is az összeset?

Most egyelőre kaptam egy papírt, hogy kérvényezhetem a részletfizetést. Ha más út nincs, ezt megpróbálom persze. Mi a tapasztalat, általában engedélyezik? Mondta az ügyintéző, hogy egy A4-es lapon saját szavaimmal is le kell írnom az indokokat. Mit kell pontosan beleírnom?

Köszönöm előre is!

nandy # 2010.06.21. 08:13

Előbb-utóbb mindenképpen észreveszik.

jacquline # 2010.06.21. 07:54

"Csak akkor ha határozattal köteleztek a visszamenőleges fizetésre."

Na jó, de egyszer csak észreveszik, hogy nem fizettem, nem?
Pl. ha most elmegyek dokihoz, akkor ő ugye köteles jelenteni, hogy ott jártam, akkor automatikusan lebukok és jön a levél az APEH-től, hogy fizethetek, vagy rosszul gondolom?
Vagy járhatok nyugodtan dokihgoz, nem nézik??

Nem értem....:(

nandy # 2010.06.21. 07:18

Előtte kiskönyvvel dolgoztam. Az beleszámít, ugye?

Nem.

Apeh vagy OEP?

APEH.

végrehajtó1 # 2010.06.21. 06:38

És mire számítsak? Be fogják hajtani rajtam utólag, kamattal együtt vagy csak attól a naptól kell fizetnem? Mennyi esély van rá, hogy büntetést kapok”?

Csak akkor ha határozattal köteleztek a visszamenőleges fizetésre.

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy ha szeptembertől fősulira megyek,akkor a suli automatikusant bejelenti a jogviszonyt, vagy azt is magamnak kell majd intéznem?

szerintem igen

de már nagyon idegesít, hogy nincs biztosításom, ezért muszáj lesz elintézni.

miért idegesít?Ugyanazt az ellátást megkapod amit a többiek.Mire elvéfzed a fősulit addigra el is évülhet a tartozásod:)

jacquline # 2010.06.21. 05:41

Válaszolna valaki? Légyszi....:)

Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy ha szeptembertől fősulira megyek,akkor a suli automatikusant bejelenti a jogviszonyt, vagy azt is magamnak kell majd intéznem?

jacquline # 2010.06.17. 08:47

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnékkérni.

Már 10 hónapja nincs biztosításom. Előtte kiskönyvvel dolgoztam. Az beleszámít, ugye?
Tehát előtte még volt tb-m?
Ha most el szeretném intézni, hogy magam után fizessem a tb-t, akkor hová kell mennem? Apeh vagy OEP?
És mire számítsak? Be fogják hajtani rajtam utólag, kamattal együtt vagy csak attól a naptól kell fizetnem? Mennyi esély van rá, hogy büntetést kapok?
Eléggé parázok bemenni, mert nem nagyon tudok több tízezret kifizetni, sőt, eddig a havi párezer is megterhelőlett volna sajnos, de már nagyon idegesít, hogy nincs biztosításom, ezért muszáj lesz elintézni.
Köszönöm előre is!

J.

nandy # 2010.06.13. 11:06

Tévedés azt gondolni, hogy biztosítás nélkül nem látnak el, vagy hogy kifizettetik veled a számlát... Nem tudom, miért gondolják ezt sokan, nem Amerikában élünk.

Törvény szerint biztosítás hiányában is kötelesek ellátni, gyógyszert felírni (ha szükséges). De jelentési kötelezettségük van a hatóság felé, a hatóság pedig megvizsgálja, hogy van-e biztosításod vagy nincs. ha nincs, akkor utólag határozattal előírja a havi eü. szolg. járulékot (jelenleg 4.950,-Ft/hó).
De ha te már korábban szabályszerűen bejelentetted a biztosítás hiányát, és fizeted is a járulékot, akkor gond nem lehet!

Arra viszont számíts, hogy csak gyes fog járni, TGYÁS és GYED nem.

végrehajtó1 # 2010.06.10. 19:06

.Ilyenkor mi a teendő?

tb fizetésnélkül is ellátnak...

Zsuzsu123 # 2010.06.10. 18:49

Nem tudom,ki hogy van vele,de én hiába fizetem már három hónapja saját magamnak csekken a TB-t,nem él.Kismama vagyok,mindig meglepődök,mikor egy-egy vizsgálat után még mindig az szerepel az ambuláns lapon,hogy jogviszonya nem áll fent .Ilyenkor mi a teendő?Lassan szülni fogok,nem szeretnék emiatt kétszázezer forintot kifizetni,mert hogy a császármetszés ennyibe kerül,ha nincs TB.És engem sajnos császározni fognak.

ates2 # 2010.06.10. 09:56

Én nem voltam orvosnál vagy 5-6 éve,én is csak akkor tudtam róla hogy fizetni kell mikor mondták munkaügyibe.

agika111 # 2010.06.09. 15:57

Szia ates!
Én is voltam ilyen helyzetben. Pályakezdőként bejelentkeztem a munkanélkülibe. Kb fél év múlva derült ki a háziorvosnál, hogy nem vok biztosított. Hosszabb utánjárás után kiderült, hogy Apeh-ba be kell jelentkezni és havonta csekken fizetni a TB-m. Visszamenőleg is. Anno nekem azt mondták, hogy ha nem fizetem és kiderül meg is büntetnek. Ja és ha már munkahelyed ki kell jelentkezned az APEH-nál, személyesen.
Egyébként orvosi ellátást kapsz, csak szólnak, hogy nincs TB-d,meg aszem kapsz vmi papírt, hogy szóltak és alá kell írnod, hogy tudomásul vetted.
Ági

ates2 # 2010.06.02. 11:46

De ahogy nézem ott vagyok ahol az elején.Lesz bejelentett hivatalos munkám végre,és majd APEH meg elkezdi visszamenőleg levonni a TB-t,boldog leszek kifizetni 200e Ftot nekik.De utána tuti heti 4 napot orvosnál leszek és minden vizsgálatra elküldetem magam.

ates2 # 2010.06.02. 11:42

Mondjuk az is vicces,hogy önkormányzat mondta hogy az nem kizáró ok,hogy nincs munkám :).Hogy támogatnak e TB fizetésben vagy nem.Államot se értem ha egyszer nincs munka nincs pénz,hogy fizetem TB-t? akár kötelező akár nem,nem értem.Orvos max nem lát el,vagy igen de akkor meg APEH betalál hogy fizessem ki amibe került az a kezelés.

ates2 # 2010.06.02. 11:07

Mi az a HA? most vagy vonják vagy nem szerintem ez 2 út van ebben a szép kis országban :)

nandy # 2010.06.02. 10:51

Ha határozattal megállapítják visszamenőleg (2007.04.01-től), hogy kötelezett lettél volna az eü. szolg. járulék fizetésére, akkor utána vonhatják.

ates2 # 2010.06.02. 10:43

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem,hogy most jelentkeztem be munkaügyi központba mint pálya kezdő,soha nem volt még bejelentett munkaviszonyom, és a sulit 2004be fejeztem be.Törvény szerint most mi a helyzet a TBvel? Orvosnál nem voltam 5-6 éve legalább.Engem csak az érdekelne hogy ha lesz bejelentett munkaviszonyom akkor visszamenőleg APEH le fogja vonni a fizetésemből a TB-t vagy nem.

tyramp # 2010.06.01. 11:02

Kedves Peter111!

Az Ebtv. 40§-a alapján TGYÁS-ra az jogusult:

  • akinek a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosítási ideje van,
  • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követően szül (ezen túl baleseti táppénz, biztosítás megszűnése után folyósított táppénz folyósításának időtartama alatt szül).

Az ápolási díjból nyugdíjjárulékot vonnak, tehát szolgálati időnek számít, de TGYÁS-ra ez alapján nem lesz jogosult.

Üdv.
tyramp

nandy # 2010.05.19. 20:46

Egyébként ha totál hivatalos szakvéleményt szeretnél, fordulj bátram az OMMF-hez, vagy a Munkaügyi bírósághoz.