Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ideiglenes tartózkodás bejelentése

Aréna # e-mail 2015.03.11. 13:17

Üdvözlet!
Budapesten idős édesanyámmal élek közös háztartásban egy családi házban, melynek negyede az enyém. Ez az állandó lakcímem. De ez az együtt élés csak vasárnap délutántól csütörtök reggelig tart, mivel akkor a páromhoz megyek egy másik kerületbe és vele töltöm a hét többi részét. Ez a kétlakiság már pár éve tart. Be kell jelentkeznem a kedvesemhez? Több mint három hónapja vagyok másik lakcímen is, de nem folyamatosan.
Köszönöm a segítséget.

szivacs1977 # e-mail 2015.01.20. 16:44

Tiszteletem!Nagy problémám van és segitséget szeretnék kérni!Albérletben lakom három gyermekemmel.és volt élettársammal.mindannyian be vagyunk jelentkezve erre a címre.És szeretném a volt élettársam kijelenkezését elérni.sajnos mindig falba ütközöm.Nem tudok semmit tenni azért,hogy ne ide legyen bejelentve.Ő kijelentette hogy soha nem fog kijelentkezni.Mi tévő tudok lenni?A gyerekek rovására megy ha sokáig még fennáll ez a helyzet.

obensberg # e-mail 2014.09.22. 10:24

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Magyar állampolgárként Eu-n kivül élek. Ott is van állandó lakcimem. Azért szeretnék ideiglenes lakcimet Magyarországon, hogy itt tudjak személygépkocsit vásárolni és itt fizessek minden vele járó költséget, biztositást,stb...
Mi módon tudom ezt megoldani?
Jelenleg csak útlevelem és vezetői engedélyem van Magyaror papirok közül.
Köszönöm a segitségeteket.

kippkopp1 # e-mail 2014.08.17. 08:44

Édesanyám meghalt, én örököltem a házát. Van állandó lakhelyem, de szeretnék ideiglenesen bejelentkezni az örökölt házba. Hol kell intéznem, ha kis faluról van szó? A község önkormányzatánál, vagy a törzshivatalnál? Tartózkodni továbbra is az állandó lakhelyemen fogok.

wesder # e-mail 2014.08.14. 08:32

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni...
Ukrajnából jöttem át kb. 15 éve Magyarországra. Én már magyar állampolgár vagyok, tavaly sikerült egy ingatlant vásárolnom Budapesten. A helyzet az, hogy a jelenlegi ukrán konfliktusok miatt a rokonaimat folyamatosan sorozzák be katonának. Az egyik unokatestvérem most kapta meg a kettős állampolgárságot, és azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy be tudnám-e jelenteni a lakásomba ideiglenes lakcímmel? A kérdéseim a következők lennének:
1.) - Jelenleg még nem rendelkezik személyigazolvánnyal (3 hét múlva kapja meg) csak útlevéllel, be tudom-e jelenteni ideiglenes lakcímre hozzám, úgy hogy nincs állandó magyar lakcíme?
2.) - Valószínű, hogy ha nem, akkor fogja tőlem kérni, hogy legyen állandó lakcímbejelentés. Származhat-e bajom belőle, ha bejelentem? Ő nem szeretne nálunk lakni, csak a lakcímkártyára van szüksége, hogy elkerülje a besorozást. 3.) - Biztos vagyok benne, hogy még többen fognak hasonló kéréssel hozzám fordulni? Hány személyt lehet bejelnteni egy lakcímre?
(Jogi területen dolgozom és nem szeretnék semmi olyanba belekeveredni, amiből bajom származna)
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Lybus # e-mail 2014.07.30. 19:35

Kedves Okos Mindenkik!
Albérletbe kell mennem, de nem egyértelmű számomra, hogy a lakás tulajának alá kell-e írnia a tartózkodási bejelentőmet vagy sem. A hivatalnak nem elég az albérleti szerződés? Abban szerepel, hogy bejelentkezhetek a lakásba.
Válaszotokat előre is köszönöm!

gemby # e-mail 2014.03.24. 22:10

értem, köszönöm!

monalisa1 #   2014.03.17. 13:58

gemby

Ha nincs tartózkodási helyed, "probléma" esetén csak a lakóhelyed szerinti háziorvos fogad stb.

ttip #   2014.03.17. 13:23

gemby: ugyan már, mi volt ebben személyeskedés.

Úgy tudtam, ez egy jogi fórum. Sajnos itt gyakorta az a helyes válasz, hogy azért, mert a törvény előírja.

Ha három hónapnál tovább távol vagy a lakóhelyedtől, akkor be kell jelentened a tartózkodási helyet.

Ha nem teszed meg, akkor az a hátrány érhet, hogy esetleg megbírságolnak 30 ezer forintra. Ha megteszed, akkor az az előnyöd, hogy ilyen bírsággal nem kell számolnod.

gemby # e-mail 2014.03.15. 17:50

ttip: nem személyeskedő kioktatásra volt szükségem, hanem érvekre. az nem érv, hogy "mert kell".

ha ezen a vonalon indulnék el, természetesen nem csinálnék semmit a korábbi címemmel, mert nem ér meg nekem egy elcseszett okmányirodai délutánt az, hogy feleslegesen bejelentsem magam ide. ahogy pár tízezer hasonló cipőben járó polgártársamnak sem.

arra lettem volna kíváncsi, ér-e bármilyen szankció, ha nem jelentem be magam az új helyre. ha nem, marad minden így.

ostyascukor: valasztas.hu

ttip #   2014.03.07. 10:56

gemby: a lakcímbejelentés nem kívánságműsor, és nem üzlet, hogy költség-haszon elemzést végezz. Valamint, nem az ingatlantulajdonos kiváltsága. Ahol élsz, oda kell bejelentkezni. Ilyen egyszerű.

ostyascukor # e-mail 2014.03.06. 19:08

Tisztelt Fórumozók

közelegnek a választások :), és olyan kérdésem lenne hogy megkaptam a "behívót" hogy menjek szavazni a régi lakhelyemhez közeli helyre. viszont én meg már nem ott lakom.
kérdés: tudok olyat csinálni, anélkül hogy kaptam volna behívót az új lakcímemhez közeli szavazó helységbe, elmegyek szavazni az "új helyre"
magyarán, ha beszambázok és lobogtatom az érvényes lakcímkártyát akkor azt kötelesek elfogadni az "új helyen" szavazásnál? vagy hiába a megváltozott lakcímkártya, a "behívós" cím számít?

a válaszokat előre is köszönöm

gemby # e-mail 2014.02.13. 09:34

Kedves Fórumozók!

A helyzetem kissé speciális: miskolci állandó lakcímmel rendelkezem, de tavaly sikerült lakást vennem a XIII. kerületben. A lakás az én nevemen van.

Fontolgatom, hogy bejelentsem magam tartózkodási helyre a lakásom címére, de nem tudom, milyen előnnyel jár, ha megteszem. Vagy milyen hátránnyal, ha nem. Tudnátok ebben segíteni?

Előre is köszönöm,

//gemby

ttip #   2014.01.20. 13:14

lorine20: a lakcímbejelentéshez nem kell a lakás használatának jogcímét közölni. Elég annyi, hogy ott laksz.

monalisa1 #   2014.01.20. 11:24

Szívességi lakáshasználat. (Ha esetleges rezsielmaradást okozol azt fizetési meghagyás útján követelheti tőled.)

pazs #   2014.01.20. 11:19

Mondjuk szívességi használó.

lorine20 # e-mail 2014.01.20. 08:42

Kedves Felhasználók!

A segítségeteket szeretném kérni. Szeretném a tartózkodási helyemet bejelenteni ideigleness lakcímmel Pesten, viszont nem bérlésről van szó, hanem barátilag vagyok a lakásban, kvázi nincs bérleti díj, csak a rezsit kell fizetnem. Ebben az esetben milyen lehetőségem van, milyen jogcím alatt tudom magam bejelenteni, hogy az hivatalosan is megfeleljen mindennek?

Segítségeteket köszönöm!

babikaa # e-mail 2009.05.20. 22:15

Lisa köszönöm szépen!

monalisa1 #   2009.05.20. 00:54

Akár hivatalos egy levél akár magánjellegű, az oda megy (= oda lesz kézbesítve) ami címet a hívatalnak ill. az illetőnek megadsz. (Ha időközben máshová költözöl, a saját érdeked, hogy az uj postacímedet minden érintettel időben tudasd.)

Ettől függetlenül a lakhely szerinti kézbesítési postahivatalban ki lehet tölteni egy "kézbesítési cím" formanyomtatványt, és a rákövetkező 24 órán belül bárhonnan is vársz levelet, azt a posta már erre a megadott címre kézbesíti. Havi 1.250 Ft - vagy nagyjából ennyi. 6 hónapig okés ez, két havonta ismételve a hosszabítást. (Közben meg csak átszoknak erre az uj címedre - persze és ismét: ha minden érintettel előzetesen tájékoztatsz.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

babikaa # e-mail 2009.05.19. 21:45

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni: ha az állandó lakcím megszűnt és lett helyette CSAK egy tartózkodási hely, a hivatalos levelek automatikusan mennek a tart. címre (fontos lenne hogy megkapja az illető) vagy ezt is be kell jelenteni valahol?
Ha később lesz a tart. hely mellett egy állandó lakcím is, akkor (azután hogy ezt újra bejelentik) hova mennek majd a küldemények?
Köszönöm a segítséget!

Holden Caulfield # e-mail 2008.08.30. 12:12

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet
az egyes szabálysértésekről

Lakcímbejelentési kötelesség elmulasztása

29. § (1) Aki a lakcímbejelentésre előírt rendelkezéseknek (*) nem tesz eleget,
harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, valamint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki.

(*) 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról

A lakcím bejelentése és nyilvántartása

26. § (1) A Magyar Köztársaság területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

[...]

(3) A lakcímbejelentéshez a lakás tulajdonosának vagy a lakás használatára egyéb jogcímen jogosultnak a hozzájárulása szükséges.

(4) A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg. Érvénytelen a bejelentett lakcímadat, ha a polgárnak a lakás használatára vonatkozó joga jogerős bírósági vagy hatósági határozat alapján megszűnt és a határozatot végrehajtották, továbbá, ha az illetékes települési önkormányzat jegyzője megállapította, hogy a polgár bejelentett lakcímadata nem valós.

[...]

27. § (1) A tartózkodási hely létesítését, illetve megszűnését a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőnél kell bejelenteni.

(2) A polgár tartózkodási helyének megszűnését a lakóhelye szerint illetékes jegyzőnél is bejelentheti.

(3) A tartózkodási helyet - annak bejelentésétől számított öt éven belül - a tartózkodási hely szerint illetékes jegyzőnél ismét be kell jelenteni. Az ismételt bejelentés hiányában az érintett tartózkodási helye e törvény erejénél fogva megszűnik.

[...]

Ebből én azt vettem ki, hogy vagy a bérlő jelentkezik ki a lakásból, vagy pedig a tuljadonosnak kell megkísérelnie, hogy a jegyzőnél (okmányirodán) kijelentesse a bérlőt (illetve rendelkezésre áll a bírósági út is).

ifj. Sipos László

http://iwiw.hu/…userdata.jsp?…

Holden Caulfield # e-mail 2008.08.30. 11:40

Kedves Zoltanuss!

Köszönöm a hozzászólásodat.

Az igaz, hogy a tartózkodás bejelentése semmiféle jogot nem keletkeztet a bérlő számára, jogilag így helyes.

A valóságban azonban problémák adódhatnak abból, ha a bérlő nem hajlandó elhagyni a lakást és oda be van jelentve. Ebben a helyzetben számomra a legkézenfekvőbb, hogy kihívom a rendőrséget és karhatalmi erővel távolíttatom el, ha nem hajlandó önszántából elhagyni többszöri felszólításra sem a bérleményt. Igen ám! De a rendőrnek megmutatja, hogy be van oda ideiglenesen jelentve, akkor bölcs, hidegvérű jogász legyen a talpán, aki egy (törzs/főtörzs)őrmesternek, vagy jobbik esetben egy zászlósnak elmagyarázza, hogy ettől még nem jogosult a lakásban tartózkodni, mert a bérleti jogviszonya megszűnt...

Az ötletet, hogy a szerződéskötés előtt egyezzenek meg és a bérleti jogviszony megszűnése után a kaució visszaadásának feltételévé tegyék a kijelentkezést, nagyon produktívnak találtam. Köszönet érte!

ifj. Sipos László

http://iwiw.hu/…userdata.jsp?…

Zoltanuss # e-mail 2008.08.29. 18:00

Üdv !
Ebben nem vagyok biztos , hogy kötelessége, vagy sem.
Viszont csak úgy tud bejelentkezni, ha a tulaj megengedi, azaz aláírja a bejelentőjét.
Ezt általában a bérbevevés előtt kell tisztázni. Előállhat az a helyzet, hogy nem kap aláírást , és ? és elmehet - senki nem tartja vissza !

Más helyeken többen elmondták, hogy semmi külön jogot nem indikál egy sima tartózkodási dokumentálás !

A legegyszerűbb a bejelentekező később kijelentekezik. Ezt egyébként a kaució visszadásának egyik feltételéül lehet szabni - sok más mellett.
Ha viszont elmulasztja - lehet kérni a jegyzőnél/okmányirodánál/illetáékes helyen :

Z.

Holden Caulfield # e-mail 2008.08.29. 17:20

Tisztelt Fórumozók!

Nemrég a következő probléma merült fel a családunkban.

Az egyik lakásba, amely egy rokonunk tulajdonában van, be szeretne jelentkezni a bérlő. Én úgy tudom, hogy ez nem csak lehetőség, hanem a bérlőnek kötelessége is 3 munkanapon belül (ha nem teszi, szabálysértést követ el).

A kérdésem az, hogy az ilyen bejelentkezett bérlőt a későbbiekben hogyan lehet onnan kijelenteni?

Köszönettel,

ifj. Sipos László

ifj. Sipos László

http://iwiw.hu/…userdata.jsp?…