Büfé üzemeltetésének átvétele, engedélyek


Csattogoslepke # 2009.08.10. 09:00

Tisztelt Szakemberek!

Szeretném megtudni, hogy egy új hideg konyhás étterem, büfé nyitásához milyen engedélyeket és iratokat kell beszerezni és mit honnét?
Nagyon köszönöm előre is a segítségüket!

nemeli # 2009.07.22. 13:45

Köszönöm szépen!:)

fo-lac # 2009.07.22. 07:38

A büfé vendéglátóipari egység.
Szakirányú végzettség szükséges az üzemeltetéshez. Amennyiben a boltvezetői képesítés ilyen, akkor erre a válasz, igen lehet üzemeltetni. Az ÁNTSZ és az önkormányzati illetékes ezt el kell, hogy fogadja. Az egység teljes nyitva tartása alatt egy szakképzett dolgozónak ott kell lennie.
A nyitáshoz a forgalmazni kívánt áruféleségek cikklistája szükséges. Ez határozza meg az engedélyezést és a feltételeket. Ugyanis ha csak csomagolt és beszállítótól érkező termékeket forgalmazol, akkor egyszerübb a dolog és könnyebb az eljárás, mások a követelmények, mintha helyben készült és előállított termékek árusítása, (gyártása) történik.
Ugyancsak ez vonatkozik a helyben fogyasztás, vagy csupán csak elvitelre történő értékesítésre is.
A nyitás eltérő álláspontokat is takarhat. van olyan hivatal, (önkorm.) ahol az előadó követeli az ÁNTSZ hozzájárulást, (engedélyt) és nem ad ki addig működésit, amíg nem prezentálod, de van ahol az előzőt elfogadja kiadja, hiszen az egység már megfelelt, változás és forgalmazás mentesen átveszed üzemeltetésre, és kész. Ez esetben átírja a változást, leadod a kért papírokat, bejelented az Állategészségügynek, az ÁNTSZ-nek és kész. Ahol kukacoskodnak, meg intézkednek, ott ez nehezebb és hosszabb, drágább folyamat.
Sok siker, remélem tudtam segíteni. A többiek (fórumozók) majd kiegészítik, segítenek még.

nemeli # 2009.07.21. 20:14

Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy egy már meglévő büfé átvétele esetén, a különböző hatósági engedélyeket újból ki kell kérni, vagy a meglévők az új üzemeltetőre is vonatkoznak?
A másik kérdésem, hogy egy büfé jellegű üzletet boltvezetői igazolvánnyal lehet működtetni, vagy vendéglátóipari kell hozá?
Válaszukat nagyon köszönöm!