Terjed az internetes adóbevallás????


Bubó # 2004.05.25. 17:36

Ez a szerencsétlen, sokat szidott APEH már megint kabátlopási ügybe keveredett! :)
Lökött, túlbuzgó újságírók hülyeségeket írnak (mármint a címben), és nem az újságírót, hanem azt szidjuk, akiről írtak?
Unatkozunk, unatkozunk?

old-guy # 2004.05.25. 14:34

A hivatkozott hír így kezdődik:
"Terjed az internetes adóbevallás
A beérkezett személyi jövedelemadó-bevallások 99,2 százalékát ellenőrizte eddig le az APEH, s 44,5 milliárd forintot utalt ki. Az internetről letölthető programmal kitöltött bevallások száma jelentősen megugrott. "

Nem lehet, hogy csak az újságíró nevezte el a letöltött bevallásokat "internetesnek", hogy egymásnak ugrasszon miket?
:)

the big cat # 2004.05.23. 16:50

Kedevs old-guy,

Eszembe se jutott olyan szándékkal írni, mintha megkérdőjelezném az általam amúgy sem ismert számítástechnikai tudásodat. Viszont amit állítottál az szimplán nem igaz az ABEV progival kapcsolatban. Az egy szimpla adatlapkitöltő program, aminek a képességeit bárki közepes táblázatkezelési tudással könnyen utánozhatja. Nem kértelek semminek a bizonyítására. Fölösleges mellékvágányra terelni ezt a kérédst, itt nem arról van szó, hogy az ABEV progi jó vagy sem. Persze, hogy jó, hogy van iylen, csak ennek semmi köze az internetes adóbevalláshoz.

Csak arra, hogy egyezzünk meg annak a definíciójában, mi az internetes adóbevallás, és onnatól már eldönthető, hogy van-e ilyen nálunk vagy sem.

Az én véleményem szerint az APEH hazudik, nincs internetes adóbevallás, ezért nem isterjedhet az SZJA-s körben. Nem a rendszer kiépítésnek bekerülési értékéről beszéltem, hanem költségeiről, ami közötti különbséggel, teljesen biztos vagyok benne, tisztában vagy.

old-guy # 2004.05.23. 14:43

Kedves Zoltán György,
Bocsi, félreértettél. Azt akartam érzékeltetni, hogy nem itt fogom Nagymacskának bizonygatni, hogy pl. "excel"-en kívül milyen ismereteim vannak, vagy miből áll össze egy adatfeldolgozó rendszer....
Csak ennek a vitának itt nem látom értelmét.
Üdv.

Zoltán György # 2004.05.23. 14:35

Kedves old-guy!

"Szerintem a fórum nem az egyéni vitatkozások és bizonyítgatások helye."

Már miért ne lenne az?
Leginkább az!!

Nemcsak én, de mások is egyénként vannak jelen, önnálló véleménnyel. Ami elkerülhetetlenné teszi az esetleges vitákat, hisz elég hülye az a beszélgetés, hogy csak mindenkivel egyet akarnál érteni.

old-guy # 2004.05.23. 14:15

Kedves Nagymacska,
tudomásul veszem eltérő véleményedet annak ellenére, hogy az általad említett, (a mainál jóval olcsóbb, tökéletes biztonságú technológia áll rendelkezésre, amelynek ráadásul a jogi háttere is rendezett, és infrastruktúrája is nagyságrendekkel olcsóbb a mai rendszernél, ) rendszer kiépítési költségeiről szóló árlista igen hosszú lenne.
Szerintem a fórum nem az egyéni vitatkozások és bizonyítgatások helye.
Üdv.

the big cat # 2004.05.21. 18:21

Kedves old-guy, valami attól lesz intenetes, hogy azt azu interneten keresztül tudod megtenni. Adóbevallást nem tudsz az interneten keresztül tenni. Ez fogalmi kérdés, és semmi köze ahhoz, hogy egyébként aprogram sokat segít. Ez már csak azért is igaz, mert az említett APEH progi nyugodtan használható internetes kapcsolattal soha nem is rendelkező számítógépen, és valaki úgy, hogy az életében az internetre fel sem lépett tehet "internetes adóbevallást". Egyáltalán nem valami internbetes attól, hogy szabadon terjeszthető, a postaládáinkba bedobott szórólapok se internetesek, de más programok sem, amik hasonló licensszel rendelkezenek, azok neve "szabadon terjeszthető" vagy freeware.

És nem tudom mennyire ismered az excelt , de természetesen viszonylag könnyen az ABEV proginál még komolyabb distinkciókat is tevő adóbevallássegítő táblát lehetne összehozni.

Itt nem a szakzsargonról van szó, hanem arról, hogy az APEH szimplán hazudik, és így blicceli el a hozzá nem értő nagy közönség előtt az internetes adóbevallás megvalósításra tett ígéretet. Pontosan az a bajom, hogy anem szakembereket megtévesztik az internet szóval.

Amúgy pedig miért kellene türelemmel lennem, mikor egy a mainál jóval olcsóbb, tökéletes biztonságú technológia áll rendelkezésre, amelynek ráadásul a jogi háttere is rendezett, és infrastruktúrája is nagyságrendekkel olcsóbb a mai rendszernél, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevezethető lenne, ha végre az adófizetők lennének fontosak, nem pedig a hivatal.

old-guy # 2004.05.21. 17:07

Kedves Nagymacska,
Nem osztom a véleményedet a minősítést illetően.
A legnagyobb össznépi társasjáték minden év elején az SZJA bevallás elkészítése. Mivel sokan nem akarnak szakemberhez fordulni és inkább maguk oldják meg a házifeladatot, a leggyakoribb hibák kivédésére nagyon is jó az internetről letölthető program, amely akkor is internetes, ha valaki disken kapja, mert szabadon terjeszthető.

(Az egyszerű excel file azért mégsem tud megkülönböztetni adóalanyokat úgy, hogy kinek melyik mellékletet kell kitölteni...)

A nem szakemberek is értik az "internet" szót, ezért én ezt a szakzsargont pozitívnak értékelem.
Az elektronikus adóbevallás rendszere - ugyancsak hír - folyamatosan épül ki, türelem.

Üdv.
old-guy

the big cat # 2004.04.21. 10:40

Itt ez a cikk: http://www.jogiforum.hu/hirek/10497

Nagyon elegem van abból, hogy az APEH hazudozik, ahelyett, hogy végre tényleg lehetne az interneten adóbevallást benyújtani.

Szerintük attól lesz az adóbevallás internetes, hogy valaki az adóhivatal kitöltőprogramját használja a számítógépén. És ha valaki mondjuk disken kapta? akkor az most internetes vagy nem?

És persze miután a progival, ami tök offline, és csak annyit tud, amit egy egyszerű excel file is tudna, kitötöd az adóbevallást, azt ki kell nyomtatni, és postára adni.

Könyörgöm, van elektronikus aláírás, van internet, mikor lehet végre tényleg az interneten bevallást beadni, mert az APEH sikerpropagandásja ellenére ma Mo-on nem lehet SZJA bevallást tenni az interneten magánszemélynek.

Persze, ha elektronikusan lehetne beküldeni, akkor a beolvasás is automatikus lenen, meg az ellenőrzés számszaki része is, szóval az APEH adatafeldolgozóinak 90%-a munkanélkülivé válna, vagy fontosabb munkával, mondjuk tartalmi ellenőrzéssel foglalkozhatna, ami ugye mind csak növelné az adóbeszedés hatékonyságát, és hovatovább, talán még kevesebb adónkba is kerülne.