LB ítélet - bizonyítékok értékelése


eszter_voros # 2016.10.28. 15:14

Hello érdeklődnék, hogy manóházi által említett LB ítéletet megtalálta-e már valaki az elmúlt 6 évben? :D

Köszi előre is!

boni mores # 2010.06.10. 20:22

Így van, Kovács Béla Sándor helyesen írta, nincs olyan elv, hogy az ügyfél nyilatkozata "kevésbé lenne bizonyíték", mint az okirat, ha csak a (következetes) nyilatkozat áll rendelkezésre akkor az vitán felül áll.

Gond akkor van, mikor

  • a nyilatkozat korábbi nyilatkozatokkal, tanúvallomással ellentétes, mert akkor bizonyító ereje csökken,
  • a nyilatkozat a dokumentális bizonyítékkal ellentétes, mert akkor ez utóbbi bizonyító ereje érvényesül jobban;
  • több LB ítélet kimondja, hogy szigorú számadású nyomtavány tartalma nyilatkozattal (tanúvallomással) nem bizonyítható (pótolható).
Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.10. 12:37

Kfv.I.35.217/2009/6.

manóházi # 2010.06.10. 10:50

Megteszed, hogy leírod a hivatkozott döntés számát? Én is nézegettem a birosag.hu-n az idei döntéseket, de nem találom, az infóm egyébként egy ügyvédtől ered, csak ő sem tudta a számát. Igen, ez valóban nincs sehol leírva, de azért alapvetően az adóügyekben ténylegesen az okirati bizonyítás a jellemző.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.10. 07:33

Átfutottam az LB idei, becsléssel történt adómegállapítás tárgyában hozott felülvizsgálati döntéseit. Nincs köztük olyan, ahol ne Lomniczi Zoltán vagy Madarász Gabriella lett volna a tanácselnök.
Viszont utóbbinak a tanácsa hozott egy olyandöntést, amellyel az adózó nyilatkozatával egybehangzó tanúvallomás figyelmen kívül hagyása miatt helyezte hatályon kívül a megyei bíróságot, és kötelezte új eljárásra.

(Megjegyzem, az LB eddigi gyakorlatában sem nyilvánított ki olyan elvet, hogy csak az okirati bizonyítékok fogadhatók el. Ez így ebben a formában nem az LB által követett elv, hanem annak az ügyvédek által erősen vulgarizált, téves megfogalmazása.)

manóházi # 2010.06.10. 06:55

Tud-e valaki olyan friss Legfelsőbb Bírósági ítéletről, amelyben kimondják, hogy az adóügyekben a bizonyítékok mérlegelése során az eddigi gyakorlattal ellentétben a nyilatkozat értékelése is legalább olyan súllyal esik latba, mint az okirati bizonyítás. Állítólag nem régi ítélet, és nem Lomnici, illetve Madarász a megalkotója, hanem valamely fiatal bíró. Keresem, de eddig nem sok eredménnyel, remélem tudtok segíteni.