0% - os ÁFA használt műszaki cikkekre


Gábor41 # 2014.08.18. 20:35

Cégem használt számítógépek kereskedésével foglalkozik, különbözet szerinti adózással (0% Áfa).

Svédországból importálunk számítógépeket, EU adószámmal, a könyvelőm elmondása szerint ezeket kizárólag 27%-os Áfával terhelve tudom értékesíteni.

Lenne rá valami mód hogy a megszokott 0%-os Áfával, különbözet szerinti adózással értékesítsem őket?

ronaldoka # 2011.07.09. 09:15

Ha használt műszaki cikket vásárlok, magánszemélyektől tovább értékesítés céljából az is 0%? Vagy az mentes?

DiamondLINE # 2010.06.21. 15:45

Értem, köszönöm szépen a választ!
Az én esetemben a használt ingóságok beszerzése EU-n kívülről történne, magánszemélytől, így akkor, ha jól értem, van lehetőségem a különbözeti adózásra.

Igazából ez csak egy kiegészítés, én új termékekkel foglalkozom, de lenne lehetőségem korrekt áron vásárolni használt ingóságokat, így tudnék kínálni egy adott terméket újonnan és használtan egyaránt.

nandy # 2010.06.21. 09:44

Elég kacifántos a különbözet szerinti adózás, miért nem a könyvelődet kérdezed?

Egyébként a különbözet szerinti adózás lényege, hogy az árrésből kell az adót kiszámolni (ahogy kbs. írta). Az így adózó termék eladásáról áfa nélküli számlát kell kiállítani, és a számlára rá kell írni, hogy különbözet szerinti adózás miatt nem tartalmaz áfá-t...

Ha EU-ból hozol be terméket, arra nem alkalmazható a különbözeti adózás, mert az csak azon termékekre vonatkozik, ahol a beszerzésnél sincs áfa (magánszemélytől, viszonteladótól vásárolsz...). Közösségen belüli beszerzésnél viszont van áfa, és azt neked kell megállapítani, bevallani, és esetleg be is fizetni.

DiamondLINE # 2010.06.18. 11:45

Most már ez is világos, köszönöm!

Még annyit szeretnék megtudni, hogy ha egy külföldi partnertől vásárolunk használt ingóságot (éppen, hogy használt, de az már használtnak minősül), EUn kívülről, vele köthetek adás-vételi szerződést, ugyan úgy, mint ha az belföldön köttetett volna? (A szerződés szövege gondolom értelemszerűen angol, vagy angol és magyar)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.18. 10:48

Nem csak magánszemélytől lehet használt ingót továbbértékesítési céllal vásárolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.18. 10:46

20. § b) Nem kell adót fizetni...
használt ingóság [213. § (1) bekezdésének a) pontja], műalkotás [213. § (1) bekezdésének b) pontja], gyűjteménydarab [213. § (1) bekezdésének c) pontja] vagy régiség [213. § (1) bekezdésének d) pontja] Közösségen belüli beszerzése esetében, feltéve, hogy az értékesítő viszonteladóként [213. § (1) bekezdésének e) pontja] jár el, aki (amely) egyúttal igazolja, hogy a Közösség azon tagállamában, ahol a termék a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt, a terméket e tagállam azon joga szerint úgy adóztatták meg, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 312-325. cikkeinek;

  1. használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab vagy régiség Közösségen belüli beszerzése esetében, feltéve, hogy az értékesítő nyilvános árverés szervezőjeként [213. § (1) bekezdésének f) pontja] jár el, aki (amely) egyúttal igazolja, hogy a Közösség azon tagállamában, ahol a termék a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt, a terméket e tagállam azon joga szerint úgy adóztatták meg, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 333-341. cikkeinek;
DiamondLINE # 2010.06.18. 10:40

Értem, köszönöm szépen a hasznos információt. Viszont nem értem azt, hogy egy egy ár hogyan lehet 0%-os ÁFÁs ár.

Erre gondolok:
http://gsmdepo.hu/modules.php?…

Alul a csillagos rész a lényeg.

Mitől lesz használt egy termék? Attól, hogy magánszemélytől megvásároljuk használtan, s erről adás-vételi szerződés születik. Adás-vételi szerződés születhet külföldi üzletpartnerrel is használt ingóságról?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.18. 09:35

Nem áfamentes, ha a viszonteladó értékesíti a nem adóalanytól megszerzett használt ingóságot. Csak kedvezményt kap: az adó alapja nem az eladási ár, hanem az árrés.
A külföldre történő értékesítés sem mentes, ha a viszonteladó egyébként él a kedvezmény lehetőségével.

DiamondLINE # 2010.06.18. 09:15

A lényeg pont a továbbértékesítési s zándékon van. Azt tudom, hogy ha országon belül adás-vételivel vásárolunk magánszemélytől HASZNÁLT műszaki cikkeket, akkor 0% ÁFÁval étékesíthetőek. Jó példa az összes GSM bolt, ahol a telefonokat meg lehet vásárolni "0 perces, használt" állapotban a vadi új mellett egy ÁFÁnyi különbséggel.

No de mi van akkor ha valaki külföldi üzleti partnerétől vásárolna használt műszaki cikkeket eladásra, adás-vételivel?

Írok az APEHnak, bár nem tudom mennyi az esélye annak, hogy válaszolnak.

Nem tudom, hogy ez a téma mennyire érinti a vámot.

monalisa1 # 2010.06.17. 20:03
monalisa1 # 2010.06.17. 20:01

Ha jól tudom nem továbbértékesítési szándékkal és mennyiségben, valamint évi 150e Ft összeghatáig bezárólag, lehet áfa mentesen vásárolni használt műszaki cikket saját célra.

Informálódj az apeh ügyfélszolgálatán személyesen, telefonon vagy e-mailban. http://www.apeh.hu

Ami a másik kérdést illeti arra a vámhatóság tudna érdemben válaszolni. http://vpop.hu

"Mona"
laikus hozzászóló

DiamondLINE # 2010.06.17. 18:03

A kérdés a téma címe lenne, pontosabban az, hogy milyen feltétellel lehet eladni egy használt műszaki cikket 0%-os ÁFÁval.

Ez egy elég nehéz kérdés lesz, de hátha sikerül rá választ szereznem.
Tudomásom szerint ha használtan, adás-vételi szerződéssel, magánszemélytől vásárolunk pl. egy, vagy akár 20 mobiltelefont, akkor azt 0%-os ÁFÁval lehet értékesíteni. Gyakorlatilag minden mobiltelefonos boltnál kínálnak így "0 perces, használt" készülékeket, melyek egy ÁFÁnyival olcsóbbak a vadi új készülékeknél.
Erre szeretnék állásfoglalásokat.

Másik: Adás-vételi szerződést (természetesen + angol nyelven is szerepel a szöveg) ily módon lehet kötni külföldi üzleti partnerrel is, nem csak magyarral?