Külföldi csekk beváltás


mperecsenyi # 2011.04.10. 21:16

Jó estét!

Hasonló problémával állok én is szemben, mint az előttem szólók. A különbség annyi, hogy adó túlfizetésről szóló amerikai csekket várok. A visszatérítendő összeg, várhatóan 400 dollár körüli. Érdeklődni szeretnék, tengerentúli viszonylatban miként alakulnak a tranzakciós díjak és az eljárás menete?

A napokban még van lehetőségem a csekkes és az utalásos módszer között választani, utóbbi azonban csak amerikai bankszámlák között működik. Nekem ilyen nem is volt, utólag pedig nem tudok nyitni. Baráti segítséget igénybe véve, esetlegesen megoldható a számlára való utalás. Ahhoz azonban, hogy a pénz a magyar számlámra megérkezzen szintén tranzakciós díj kerül felszámolásra.

Az Önök véleménye szerint, melyik megoldás a kifizetődőbb:

  1. Amerikai csekk kivétele magyar bankfiókban, sárga-fekete betűs "R" banknál újonnan nyitott dollár alapú számlával.
  2. Bizalmi és szívesség elv alapján egyszerű tranzakció magyar számlára?

Segítségüket és észrevételeiket előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2010.12.02. 08:32
gerilege # 2010.12.01. 10:32

Ha van valahol magyar bankban számlája, akkor beszedésre át kell, hogy vegyék a csekket, ne hagyja magát lerázni.
A beszedéses csekkátvétel itthon a gyakorlatban azt jelenti, hogy átveszik öntől a csekket, felveszik a kapcsolatot a külföldi kiállító bankkal - itt lehetséges, hogy közvetítő bankra is szükség van - egy-két héten belül beérkezik a másik banktól az ellenérték, ezután az ön bankja még ül a pénzen annyi napot (általában 20-60-at), amennyit a kondíciós listájában magának megenged, és aztán ráteszi az ön számlájára a pénzt, és innentől tényleg az öné.
Költségben ez a legrosszabb esetben úgy néz ki, hogy

  • elkér a magyar bank valamennyit a csekkbeváltásért, mint műveletért, ez mondjuk 10-30 EUR-t
  • ha szükség van közvetítő bankra, akkor annak a költségeit is levonják öntől, ez megint 5-40 EUR. Ez angol bank által kiadott GBP csekknél az általam ismert tapasztalatok szerint ritkább, német csekkekkel gyakoribb.
  • ha konvertál a bank, például ön forintszámlára kéri a GBP csekk ellenértékét, akkor levon 5-10 EUR konverziós jutalékot
  • jóváíráskor a deviza vételi árfolyamot fogja alkalmazni, amin megint veszít ön egy picit, de ez természetes

Ha csak egy darab csekket szeretne beváltani, és soha többet várhatóan nem szeretne ilyet, akkor a beszedéses csekk beváltás nagy átlagban legolcsóbb módja az én tapasztalatom szerint az, ha az R betűvel kezdődő sárga-fekete bankban nyit egy forint számlát, ahhoz ingyen tud nyitni egy font alszámlát is (vagy amilyen pénznemben a csekk van). Adja be a csekket beszedésre a font számlájára. Ekkor ha nincs szükség közvetítő bankra - amit előre nem lehet megmondani - akkor csak 10 EUR-t fognak levonni a csekkből, és nem lesz semmi egyéb díj, konverzió. Aztán amikor szeretné, a GBP számlájáról átküldi a pénzt a forint számlájára. Ha több csekk is várható, akkor inkább a Károly&Hedvig bankban nyisson számlát, ahogy a lenti hozzászólásban írtam.

Dr.Attika # 2010.11.30. 13:46

Jó napot. A csekk a magyar 20 éves bankrendszerből kimaradt. Nincs sem hagyománya sem gyakorlata. A banki ügyintézőknek általánosságban fogalma sincs arról, hogy mi fán terem. Nem lesz egyszerű mire beváltja. Azt javaslom, hogy nyisson egy magyar banknál számlát és ezt követően nyújtsa be a csekket, hogy írják jóvá az azon szereplő összeget a számláján. El fog telni egy pár hét, de végül sikeres lesz. Feltéve , ha Őfelsége adó és vámhivatala fizetőképes. Vélhetőleg igen.

jambor.szabina@freemail.h # 2010.11.30. 13:24

Jó napot.

Én is kint dolgoztam az elmúlt 2évben Angliában és én is tegnap kaptam meg az adó-visszatérítésemet Magyarországra angol csekken,angol fontban.És érdeklődnék hogy hol tudom ezt beváltani.Melyik banknál??Mert Tegnap Debrecenben próbálkoztam és azt mondták hogy ők nem is ismerik ezt a fajta csekket és nem is foglalkoznak vele.A probléma az hogy én nem megyek már ki külföldre és itthon hol tudnám ezt beváltani.Előre is köszönöm a segítséget fontos lenne.

gerilege # 2010.06.18. 11:15

Itthon nincs ilyen cég, bankok foglalkoznak vele. Nem mindegy, hogy magánszemély által aláírt bank draft, vagy rendes csekk, mi a kiállító bank országa és a pénznem, és az is számít, hogy van-e a csekken kék csík, vagy a/c payee felirat. Ha nincs, és a csekk egy angol bank által kiállított font csekk, akkor kb. 500GBP alatti összegnél van esély itthon a csekk megvételére és azonnali kifizetésre, bankfiók, ügyintéző és szerencsefüggő a siker. Két fiókban pozizívabbak a tapasztalatok, az egyik Lőrincen az Üllői úton az OTP, a másik az Ajtósi Dürer sori K&H, de mostanában már nem jó híreket hallok az utóbbiról. Ha valahol egy-két csekkjét már beváltotta, utána ugyanott valószínűleg már könnyebb dolga lesz legközelebb. A magyar bankoknál nincsen kulturája/infrastruktúrája a csekbeváltásnak, jó eséllyel úgy néznek az ügyfélre, mint egy UFO-ra, ha külföldi csekket váltana be, de sajnos nem is kötelezi őket semmi arra, hogy azonnal kifizessenek egy csekket, és a bankfiókok/ügyintézők igyekeznek szabadulni az ügyféltől, mert "macerás".
Ha kis összegű a csekk, akkor javaslom próbálja meg pár fiókban, ha viszonylag gyakran váltana be itthon csekket, akkor nyisson font számlát a K&H-ban, és adja be ezt a mostanit beszedésre, ha meg ez egy viszonylag egyedi eset, akkor a legegyszerűbb Angliában lenne beváltani, hogyha úgy is megy vissza. Arra kell figyelni, hogy európán belül 30 napig érvényesek a csekkek, a tengerentúliak 60 napig.

petya22 # 2010.06.18. 10:19

Jó napot!

Az elmúlt években Angliában dolgoztam, a 2008/9-es adóévben fizetett adóm visszaigényléséről a 2 hete kaptam meg a csekket.
(Mivel kinti címemre többszöri próbálkozás után sem kaptam meg a csekket, végül a magyarországi címem adtam meg.) Jelenleg pár napig itthon vagyok, és tegnap megpróbáltam beváltani, de csak beszedéssel, számlára utalással menne, ami nincs és nem is akarok nyitni, jövő héten úgyis megyek vissza. (OTP, Raiffeisen, MKB Bankoknál próbáltam.)
Kérdésem az lenne, hogy itthon milyen pénzintézetnél tudnám beváltani azonnali készpénzes kifizetéssel?
Angliában több tucat cég van - nem bankok -, akik egyik fő tevékenysége a csekkbeváltás. Ezekhez hasonló cég itthon is létezik?

Előre is köszönöm a segítséget!