Visszaélés EUs adószámmal


Rexor # 2014.06.26. 13:56

Megoldható a dolog, mivel ez távolsági értékesítésnek minősül, tehát lehet váalsztani ezt is. Német adószámot Németországban kell igényelni a német szabályok alapján

davemixwell # 2014.06.26. 13:29

Üdv! Ugyan nem új a bejegyzés, és nem is ide kapcsolódik a kérdésem, de nem akartam új témát nyitni.

A kérdésem a következő:

Elméletileg EU adószámmal rendelkező magyar Kft. bejelentkezhet más EU ország adója alá, vagyis pl. egy magyar kft igényelhet német adószámot.

Ez azért fontos, mert ott jóval kevesebb az ÁFA.

Magyarországról értékesítenék Németországba (német piacra ) termékeket webshopból, és jó lenne, ha nem 27% ÁFA-val kéne számláznom...

A kérdés, hogy hol lehet bejelentkezni német ÁFA alá?

Köszönöm...


________________________________
nem vagyok jogász

old-guy # 2004.05.14. 19:47

Időközben megjelent az EU-s adószámok internetes ellenőrzési lehetősége is:

http://europa.eu.int/…vieshome.htm

old-guy # 2004.05.07. 19:41

A szabályok szerint az eladónak kell befizetnie a meg nem térülő ÁFÁ-t, ha rábizonyítják, hogy nem tett meg minden tőle elvárhatót a vevő azonosítása érdekében.
Ha igazoltan a vevő a hunyó, akkor persze őt kapják el. (Pl. a vásárláskor még érvényes, de utána megszüntetett közösségi adószám esetén)

Madar # 2004.05.06. 19:20

Nem hiszem, hogy az eladót megbüntetnék, ha ellenőrizte az adószámot és a vásárló személyazonosságát rögzitette. Vagy a vásárló/csaló bukik, vagy az EU adókassza

the big cat # 2004.05.06. 18:31
  1. Ez nem jelent semmit, hiszen valós adószámot ahsznál a csaló.
  2. Ez a kulcs asszem.
  3. Ez sem segít az eladón, csak az APEHen aki majd megbünteti a becsapott eladót.
  4. Az biztos, hogy elég húzós lesz az eladóknak. vagy megkockázatja, hogy átverik, vagy hagyja elúszni az esetleges nagy üzletet.

Már most látom, hogy erre komoly iparág fog alalkulni. Nevenincs Kft.-t csak erre a célra alapítják, hamis iratokkal (vagy hajléktalanok irataival) meg egy korrupt ügyvéddel, háromszor vásárol egyre nagyobb tételekben, mindig rendesen elszámol, aztán egyszerre visz egy csomó árut, és azt már nem számolja el itthon, hanem egyszerűen eltűnik az áru, meg a cég is. Eladót meg megbüntetik az ÁFA hiány miatt.

old-guy # 2004.05.06. 18:06

Nos, azért vannak ellenőrzési pontok.

  1. Az eladó kötelessége meggyőződni az EU-s adószám érvényességéről (pl. erre szolgáló webcímen)
  2. Nem nagyon szokás előzetes kapcsolatfelvétel nélkül utcáról beeső vevőnek (régi szóhasználattal) "exportként" számlázni (MwSt nélkül)
  3. Az APEH KKI is része a nemzetközi "ÁFA párosító" informatikai rendszernek
  4. Mivel az eladóé a kockázat - akármilyen vevő eleve vétlen -, ő mindent el is fog követni a saját biztonsága érdekében.

Gondoljatok bele a fordítottjába: eladók vagytok és bejön valaki közösségi adószámmal árut vásárolni...

Ti hogyan járnátok el?

Üdv.

the big cat # 2004.05.05. 10:44

Nyilván nem a negatív viselkedést kell bizonyítani, tehát az a cég, akinek a nevében vásároltak csak simán tagadja a meghatalmazást, és a csaló bizonyít (főleg mivel ő állítja, hogy meghatalmazták). A cég egyébként is könnyű helyzetben van, mert elég sokatmondó, hogy a számla sehol enm szerepel a könyvelésében, márpedig azt nehéz elképzelni, hogy pénzt költött valamire, aztán nem könyvelte le költségként (vagy beszerzésként).

Adóhiáyn pedig az eladónál jelentkezik, tehát neki lesz igénye a csalóval szemben.

Madar # 2004.05.05. 10:14

Kicsit utánakérdeztem, ott lehet megbukni, hogy a vásárláskor lemásolják az igazolványodat, tehát amikor az EU rájön, hogy az adott árura senki nem fizetett ÁFÁt (ha rájön), akkor ki tudják deríteni, hogy személy szerint ki volt a vásárló (adócsaló). Aztán már csak az a kérdés, hogy kinek kell bizonyítani: a cégnek, hogy nem adott felhatalmazást a vásárlónak, vagy a vásárlónak, hogy igenis a cég mondta neki hogy vásároljon

the big cat # 2004.05.05. 09:46

Igazából itt inkább arról van szó, hogy ha én külföldön magáncélra vásárolok, felhasználok egy létező, általam valami számlán látott EU-s adószámot a cégnévvel mindennel, és fizetek is, persze így csak a nettó árat, aztán hazajövök, a számlát eldobom, és kész.

Na ilyenkor ki perkálja be az adóhiányt az eladó eladó országa adóhivatalának? Erre biztosan létezik valami szabály, hiszen ez reális veszély a korábbi EU tagok között is.

Tudom, hogy van valami korlát, talán 35000 EUR a kiskereskedelemben, de azért lehet iylen szivás.

Madar # 2004.05.05. 09:42

oké, én nem számolom el, de valahol az EU-ban illene fizetni rá ÁFÁt. Vagy inkább az eladónak fájjon a feje?

Rexor # 2004.05.05. 09:08

Teljesen jó a kérdés, szerintem alapvetően semmi, ez leginkább az APEH problémája. De ugyanakkor neked nem lehet bajod abból, ha kapsz egy ismeretlen bejövő számlát a Te nevedre, ha becsületes vagy le kell fűzni ezeket külön, és nem betenni költségként.

the big cat # 2004.05.05. 04:10

Tényleg, mi?

Madar # 2004.05.04. 19:52

A napokban vásároltam először a cégnek külföldön. Zökkenőmentesen ment, nettó fizettem, miután megadtam az adószámomat, cégnevet és - címet, valamint felmutattam az igazolványomat. A számlát állítólag postán küldik ebben az esetben.

Mi van akkor, ha valaki tudva a cégem adószámát vásárol valamit a cégem nevében, de én nem tudok róla. Nem lehet bajom abból, hogy nem fizetem be (és igénylem vissza) az ÁFÁt? Mit csináljak akkor, ha jön egy szála, ami nem is az enyém?

Mi akadályoz meg bárkit, hogy privát célra nettó áron vásároljon külföldön felhasználva egy idegen cég EUs adószámát??