Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi

bitangue # e-mail 2018.03.11. 12:57

Tisztelt Fórumozók,
Segítséget szeretnék kéni új bútor Bosznia Hercegovinából Magyarországra szállítása kérdésében. A családi házunk berendezését jó minőségű, boltban vásárolt számlával igazolt bútorokkal szeretnénk megoldani. Kérdésem, hogy mi a menete az ügynek és Mo.on milyen adókra, vámokra számíthatok? Illetve igényelhetek-e esetleg vissza áfát a bútorokra BiH-ból?
Köszönettel
Bitang

galore33 # e-mail 2018.03.06. 07:52

nonolet és Rexor, köszönöm szépen a választ!

galore33 # e-mail 2018.03.06. 07:50

A rabosítás részt nem nagyon értem...
lásd Czeglédy-ügy...

nonolet # e-mail 2018.03.05. 15:35

galore33

Az ÁFA bevallásba bele kell venni.

Akkor is, ha alanyi ÁFA mentes vagy.
Mert akkor e miatt KELL csinálnod ÁFA bevallást.

- -

Igen, összepárosítják a külföldi és hazai ÁFA bevallásokat automatikusan.

Pont a sunnyogók ellen...

Rexor # e-mail 2018.03.05. 15:30

Ha jól értem alanyi mentes vállalkozásról van szó. Tehát a helyes eljárás: megfizeti a magyar áfát a termék után (de nem vonhatja le). A rabosítás részt nem nagyon értem...

galore33 # e-mail 2018.03.05. 14:48

Üdv!
eu-s adószámmal vásárolt szlovák termék után ha az adószámos vállalkozó nem áfás, a terméket nem számolja el, nem jelenti be, a nav fogja-e 8,5 hónapra rabosítani?

bocs, egy fontos tétel kimaradt: ugye mivel szlovák cégtől veszi netto aron eu-s adószámra, ezért nem fizeti meg a szlovák áfát, ahogy mivel itthon sem viszi be a cégbe, itthon sem. Ilyenkor mi a retorzió?

galore33 # e-mail 2018.03.05. 14:28

Üdv!
eu-s adószámmal vásárolt szlovák termék után ha az adószámos vállalkozó nem áfás, a terméket nem számolja el, nem jelenti be, a nav fogja-e 8,5 hónapra rabosítani?

wers # e-mail 2018.02.03. 07:38

Azt is egyztesd le, hogy a garanciát itthon érvénysíteni tudjátok-e.
Egyetértek az előtted szólókkal, többe fog ez neked kekülni, minha itthon vennél egyet.
A gyártó itthon is ugyanúgy akciózik, mint bármely országban.

markata # e-mail 2018.02.02. 16:50

Köszi monolet a válaszod. :) Már legalább 1 hete egyeztettem a Husival, nem gyártanak 2 féle gépeket, a mértek megegyeznek, a gépek teljesen egyformák. Csak az ár itt olyan 60-70 %-a az otthoninak ( géptől függően ), szóval csak ezért különcködnék. :) Jelenleg épp a NAV-val e-mailezgetek. :)

nonolet # e-mail 2018.02.02. 13:22

olyat viszek, amelyik márka otthon is népszerű, világmárka.

Ettől még az USA-ban tipikusan collos méretű minden!
Itthon meg metrikus.
Csavarok, tengelyek, lánckerék minden...

A husihoz vélhetően rendelhető jó pénzért itthon is collos méretű alkatrész, kellék.

Csak alighanem lassan és drágán.
Ha egyáltalán foglalkoznak vele egy különc magánimportja miatt.

Rexor # e-mail 2018.02.02. 08:19

Igen, általában a vám és az áfa úgy működik, hogy nem nagyon éri meg 3. országból behozni árut, mert több az adminisztráció mint a haszon ezzel. És igen, van olyan is hogy saját cuccot is kiszednek, ezért ha pl. viszel saját laptopot magaddal vidd magaddal a számláját is.

markata # e-mail 2018.02.02. 03:01

Rexor, köszönöm a választ. Andika, amin most pötyögök, az otthoni gép, átalakítóval működik, de az elektromos dolgok innen haza nem annyira megbízhatóak, legalábbis nekünk minden hamar tönkre ment, ezért nem víszünk soha. Benzines a láncfűrész, teljesen új, be sincs üzemelve. Monolet.....gondolhatod, hogy olyat viszek, amelyik márka otthon is népszerű, világmárka. Amúgy svéd gyártmány. :) Na, még átgondolom, mert ÁFA, vám, így már nem sokkal kevesebb, mintha otthon venném meg. :( És persze a garanciáról nem is beszélve. Amúgy tök jó, épp most beszéltem egy utaztató ügynökkel, aki azt mondta, látszólag ok nélkül is kiszednek itt az USA-ban dolgokat a bőröndből. Mindenféle indoklás nélkül, csak mert úgy gondolják. Rettentő megnyugtató.

Rexor # e-mail 2018.01.30. 10:19

Amikor mész hazafelé beállsz a piros sorba és jelented hogy van vámolnivalód. Átadsz minden számlát a vámosoknak és ők megmondják mennyi vámot/áfát kell fizetned.

nonolet # e-mail 2018.01.29. 23:19

USA-ból ide?!

Aztán alkatrészt ki ad majd hozzá?
Az usa beli collos méretekkel...

markata # e-mail 2018.01.29. 23:16

Üdvözletem mindenkinek.
USA-ból hazafelé menet szeretnék vinni magammal a páromnak egy új lánvfűrészt. Az ára 300 $ alatt lesz. Be kell-e ezt jelentenem amikor feladom a csomagomat? Egy bőröndben viszem majd haza a többi cuccommal együtt. Mi a vámérték határa? Vagy csak egyszerűen bedobom és ennyi? Ha meg be kell jelentenem, annak mi a módja? Kérem, ha tud valaki segíteni nekem, ne habozzon.
Köszönöm előre is.

wers # e-mail 2018.01.03. 09:38

hogy lefolytatják, hogy eldöntsék,” =
hogy lefolytatják-e ill., hogy eldöntsék,

(előbb-utőbb talán fog ez menni)

wers # e-mail 2018.01.03. 09:36

A rendőr sem köteles minden kocsit ellenőrzés alá vonni. Mégis előfordul.
Egyébként már az is az eljárás, vizsgálat része, hogy lefolytatják, hogy eldöntsék, hogy milyen vizsgálatot folytatnak, és mikor zárják le az ügyet. Se erről, sem a vizsgálat nás eredményéről a bejelentőt nem értesítik.

Szomorú örökös #   2018.01.03. 07:01

Rexor

adóhatósági vizsgálatot a NAV egyáltalán nem köteles végezni állampolgári bejelentés alapján

No látod, te korábban mit is írtál? Azt, hogy „az nem igaz, hogy nem kell foglalkozniuk vele”. Ezzel enyhe utalást tettél rá, hogy minden bejelentést kivizsgálnak függetlenül attól, hogy az névvel vagy névtelenül történt. Hát itt a bizonyíték, hogy vajmi kevés rá az esély, mert tudtommal így is bőven van mit csinálniuk ezek nélkül is.

És mellesleg a NAV oldaláról is idéztem, ahol név nélkül szerintem egyáltalán nem lehetséges bármiféle bejelentés, de cáfolj meg nyugodtan, ha nem így van! ;-)

nonolet # e-mail 2018.01.02. 15:31

Valósnak tűnő (adatolt) esetben fognak vizsgálódni...

Rexor # e-mail 2018.01.02. 15:27

Kedves szomorú örökös azt hogy nem kötelesek kivizsgálni vagy nem foglalkoznak vele szerintem két különböző fogalom. Ha van rá az ellenőröknek kapacitása foglalkozni fognak névtelen bejelentéssel is. Tudom komoly szakmai a forrás a femina (kár hogy nem a Blikkből volt a cikk) de adóhatósági vizsgálatot a NAV egyáltalán nem köteles végezni állampolgári bejelentés alapján. Ebből a szempontból teljesen mindegy hogy közérdekű bejelentésről van szó, vagy mackósajtos dobozra írva küldik el.

Szomorú örökös #   2018.01.02. 14:34

Rexor

Az nem igaz, hogy nem kell foglalkozniuk vele

Itt a lényeg egy cikkből, azaz nem a kisujjamból szoptam az infót:

https://femina.hu/…ljelentesek/

Közérdekű bejelentést a NAV felé bárki tehet, ráadásul akár elektronikusan is, anélkül, hogy a bejelentő megadná a nevét vagy akár a lakcímét, bár érdemes tudni, hogy névtelen bejelentés esetén a hatóságnak nem kötelessége kivizsgálni az esetet.

Tehát ha valaki nem képes felvállalni a bejelentését, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ki fogják vizsgálni, azért ezt nem árt tudomásul venni.

Itt van a közérdekű bejelentésének rendje, javíts ki, ha ezek között olvasható, hogy névtelenül is megtehető a bejelentés!

https://www.nav.gov.hu/…koztato.html

1. A közérdekű bejelentés előterjesztőjének adatai

Közérdekű bejelentés kizárólag az Űrlap kötelező rovatainak kitöltésével tehető. A korábbival azonos tartalmú, ugyanazon közérdekű bejelentő által tett ismételt közérdekű bejelentés vizsgálata mellőzhető.

Az Űrlapon megadott személyes adatai – amennyiben a bejelentett ügy bármely vonatkozásában a NAV nem rendelkezik hatáskörrel – a hatáskörrel rendelkező hatóság részére továbbításra kerülnek.

2. A bejelentett beazonosításához szükséges adatok

Magánszemély esetén kérjük, hogy feltétlenül adja meg a bejelentett nevét, a jogsértés helyét, illetve amennyiben ismert, a bejelentett lakóhelyét, adóazonosító jelét, születési helyét és idejét, anyja nevét, esetleg telefonszámát vagy internetes elérhetőségeit (honlap és/vagy e-mail cím). Egyéni vállalkozó esetén a beazonosítást segítheti - a fentieken kívül - a bejelentett egyéni vállalkozó adószámának, székhely-, illetve telephely címének megadása is.

A bejelentett vállalkozást pontos elnevezése, adószáma, illetve székhelye, telephelye alapján tudjuk egyértelműen beazonosítani. További elérhetőségi adatok megadása (telefonszám vagy internetes elérhetőség) szintén javasolt.

wers # e-mail 2018.01.02. 13:14

Na igen. Ha valaki nevét vállava tesz bejelentést, és a vizsgálat nem találja elég megalapozottnak, akkor a bejelentő kerülhet kellemetlen helyzetbe.
A nav erre fel is hívja a figyelmet bejelentéskor a honlajukpon.

Felhívom figyelmét! A panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény 3. § (4) bekezdése szerint, ha nyilvánvalóvá vált, hogy a közérdekű bejelentő rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt és

  1. ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére utaló körülmény merül fel, személyes adatait az eljárás lefolytatására jogosult szerv vagy személy részére át kell adni,
  2. alappal valószínűsíthető, hogy másnak jogellenes kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott, személyes adatait az eljárás kezdeményezésére, illetve lefolytatására jogosult szervnek vagy személynek kérelmére át kell adni.

Gondolom ezért is akarnak többen inkább névtelen bejelentést tenni.
Nem kell hozzá ügyfélkapu, így aztán az adatok valódiságát nem vizsgálja senki. Az a lényeg, az e-mail cím élő legyen.

Rexor # e-mail 2018.01.02. 12:42

Az nem igaz, hogy nem kell foglalkozniuk vele, viszont az tényleg kérdéses, hogy mi a célja egy ilyen bejelentésnek névtelenül (azt leszámítva, hogy kellemetlenséget okoznak valakinek).

Szomorú örökös #   2017.12.31. 13:37

moandras

hogyan lehet a bejelentést úgy megtenni, hogy ne derüljön ki a bejelentő személyazonossága?

Ha bejelentést teszel, akkor legalább a NAV előtt vállalnod kell a személyazonosságodat, különben nem foglalkoznak az üggyel, mert ezzel az erővel egyfajta visszatért "Rákosi rendszer" módjára bárki cseszegethetné névtelenül a haragosait.

wers # e-mail 2017.12.31. 10:44

A nav honlapján van lahetőség közérdekű bejelentést, panaszt tenni.