Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi

nonolet # e-mail 2017.11.07. 21:03

1.
Vagy már a boltban megoldják.
(turistás helyeken szokásos ez)

2.
Vagy a határon van ügynökség rá.
Aki némi jutalékért intézi.

3.
Vagy a határon kell kérned igazolást a szerb VÁM-osoktól a kivitelről, ami alapján intézheted majd, ha megint ott jársz. Tudni fogják a dolgukat a VÁM-osok...

kopri # e-mail 2017.11.07. 15:23

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni az alábbi kérdésben: ha az EU-n kivül vásárolok egy terméket (pl. Szerbiában) magánszemélyként ha jól tudom, elvileg vissza lehet kérni a szerb ÁFA-t. Van olyan akinek van konkrét tapasztalata ezzel kapcsolatban, hogy mi a menete ennek vagy hogyan lehetséges? Előre is köszönöm a segítséget!

nonolet # e-mail 2017.10.20. 12:43

Nomeg, magánszemélyként "Fogyasztó"-nak minősülsz...
Cégként meg nem.

Fogyasztóként pedig él

  • az elállási jogod

és

  • az első 6 hónapban kedvezőbb a szavatossági ügymenet is.
Rexor # e-mail 2017.10.20. 10:36

Ha áfa alanyként vásásrolod a gépet, akkor igen, van lehetőség arra, hogy Közösségi adómentes beszerzés keretében szerezd be (tehát megfizeted és alevonod az áfát). Viszont mivel magáncélra fogod használni ez nem javasolt, mert a NAV adóhiányt állapíthat meg nálad (mivel nem vállalkozási célból használod az eszközt), tehát ez jogosulatalan áfa levonást és más adókövetkezményeket is jelenthet. Tehát én a helyedben magánszemélyként szerezném ezt be (a szlovák áfával még mindig jobban jársz mint a világbajnok magyarral).

Péter64 # e-mail 2017.10.20. 02:46

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne felétek hogy Szlovákiai webáruházból szeretnék vásárolni egy mosogatógépet, céges vásárlóként saját célra. Nem értékesíteném tovább. Ennél a webáruháznál lehetőség van arra hogy a gépet cégként nettó áron meg lehet venni. Az lenne a kérdésem hogy ilyen esetben itthon meg kell e fizetnem a gép áfáját vagy nem.
Köszönöm a segítségeteket eléggé kezdő vagyok ebben.

wers #   2017.10.14. 10:21

Azt elfelejted, hogy a gúúúgliii bejegyzések maradnak, a törvény pedig változik. Azon kívül nem tudni, a magyarázat jó-e, mikor arról még a gyakorlott szakemberek is sokat vitáznak. Rosszabb esetben a bíróság dönt.

nonolet # e-mail 2017.10.13. 20:00

Látod megint nem értőn olvastál.
Legalábbis az ötödikes szintet ebben sem érted el.

Ugyanis..
Nem írtam arról, hogy kinek mennyi idő kell hozzá.

Csak arról, hogy a google-val találhatsz ötödikes ésszel már simán megérthető leírásokat.

Namármost, aki
ezt a különbséget nem érti, nem veszi észre
az ugyebár simán egyest kap már 3.-ban is!

wers #   2017.10.13. 18:07

Ott a törvény .... olvasd el.

A helyükben én se válaszolnék egy kötözködő-balféknek.

Amúgy google a barátod.
Leírja, elmagyarázza a témát
5. osztályos szinten már megérthetően is.

Miért is tanítják ezt évekig? Hisz öt perc a gúúúglin, és már kész is a szakember.

nonolet # e-mail 2017.10.13. 10:26

Szomorú örökös

Nyugi! tudom, hogy nem vagy okosabb egy ötödikesnél.

Csak nehezen viselem.
Néha próbálkozom, hogy hátha mégis... de nem jön be soha.

Dr.Attika # e-mail 2017.10.13. 06:04
Szomorú örökös # e-mail 2017.08.19. 04:11

nonolet

Tőled már nem vártam választ, te mindenkit csak bunkó stílusban tudsz kiosztani, de hát mi más jöhetne tőled, amikor alapból az vagy. Érdekes ügyfeleid lehetnek, ha egyáltalán vannak.

nonolet # e-mail 2017.08.19. 00:34

Ott a törvény .... olvasd el.

A helyükben én se válaszolnék egy kötözködő-balféknek.

Amúgy google a barátod.
Leírja, elmagyarázza a témát
5. osztályos szinten már megérthetően is.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.18. 18:06

wers

Szerintem egyébként etikus is, csak előre kellett volna tájékozódnod.

Itt az a gáz, hogy írtam egy levelet az eljáró vámhivatalnak is. Gondolod, hogy válaszoltak rá? Egy frászt! Tudják ők is, hogy ez mekkora gengszterség és eszük ágában sincs megmagyarázni az ügyfélnek, hogy teljesen "jogosan" jártak el. Na innen kezdve részemről lezárva minden kommunikáció velük. Kiszabhatnak rám akármit, ha nem fizetem ki - sőt ilyen esetben a kérdéses árút sem veszem át - akkor elmehetnek vele a sóhivatalba.

wers #   2017.08.18. 16:21

Tévedsz wers. A hamis számlázás javarészt a kereskedelmi forgalomban fordul elő.

Hát, ezt az öt különböző cég külker-vám területén eltöltött közel húsz év nem támasztja alá. Természetesen előfordulhat, de szerintem nem jellemző. Minden fizetés számláról számlára utalással történik.

Továbbra is az a legfőbb kérdés, hogy ez mennyire etikus és mennyire nem az?
:))) neee, pedig te sokkal értelmesebb vagy. Nyugodj bele. Szerintem egyébként etikus is, csak előre kellett volna tájékozódnod. De most már tudod.

nonolet # e-mail 2017.08.18. 14:50

...és a tiédnek se!

Az is éppoly szemét csak, mint amit te mondasz annak.

Andrea28 #   2017.08.18. 13:51

Szomorú örökös: a félreértések elkerülése végett ez jogi fórum és nem lelkisegélyszolgálat.

Ahogy ezt a fórumot elnézem, már lassan a jogi része nem számít, mert össze-vissza mennek a blődségek, kioktatások, félrevezetések,bunkózások, hozzá nem értések stb stb. Te írásodnak se sok értelme van.

Rexor # e-mail 2017.08.18. 13:14

Szomorú örökös: a félreértések elkerülése végett ez jogi fórum és nem lelkisegélyszolgálat.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.18. 07:38

wers

Továbbra is az a legfőbb kérdés, hogy ez mennyire etikus és mennyire nem az? Egyébként érdekes, hogy a magyar postacímkén érdekes módon csakis a termék ára szerepelt, mint vámérték, de így is lett volna szerintem továbbra is reális:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Dr.Attika # e-mail 2017.08.18. 07:13

Tévedsz wers. A hamis számlázás javarészt a kereskedelmi forgalomban fordul elő. A vámérték meghatározásnak EU rendeletben meghatározott módja és sorrendje van. Nem egyszerű a vámérték meghatározása. Egyébként magánforgalomban árú bemutatási kötelezettség van, kereskedelmi forgalomban viszont árú bejelentési. Az előbbinél a vámárú felett rendelkezésre jogosult - vagy képviselője, jelen esetben a posta-csak bemutatja a vámárút és a vámhatóság állapítja meg a vámértéket és a fizetendő vámterhet. Az utóbbinál a rendelkezésre jogosultnak kell kimunkálni a vámértéket és a fizetendő vámterhet. Ha az nem a valóságnak megfelelő, akkor jön a büntető vagy szabálysértési eljárás. Értékhatártól függően vagy bűncselekmény vagy szabálysértés. Gondatlan elkövetés értékhatártól függetlenül szabálysértés.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers #   2017.08.17. 21:20

Figyelembe vehetik az elmúlt időszak hasonló vásárlásainak átlagárát is. Leginkább gépjárműveknél alkalmazzák, de máshol is. Tehát még szerencséd, hogy csak a fuvarköltséget adták hozzá.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.17. 20:11

wers

igen gyakran előfordul, hogy a vámhatóság felülbírálja a számlán szereplő értéket, főként magánforgalomban. Ennek oka, hogy hajlamosak a felek valós érték alatt számlázni.

Jelen esetben tőlem megkapták az ebay rendelés visszaigazolást. Kétlem, hogy esetleges csalásnak bármilyen lehetősége felmerülhetett volna.

wers #   2017.08.17. 18:45

Na nem fokozni akarnám az indulataidat, de igen gyakran előfordul, hogy a vámhatóság felülbírálja a számlán szereplő értéket, főként magánforgalomban. Ennek oka, hogy hajlamosak a felek valós érték alatt számlázni.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.17. 18:20

wers

Arról nem itt kellene vitázni, hogy jó-e, ha az állam adókat, vámokat stb. szed.

Miért nem? Etikus vagy nem etikus, amit csinálnak? Itt special ez volt a kérdés. A 42,99 USD az a kategória volt - és a magyar valamint amerikai kísérő levélen csakis ez az összeg szerepelt, mint VÁMÉRTÉK - amely után sem ÁFA, sem VÁM fizetési kötelezettség nem merült volna fel, megnéztem a szabályt. Ehhez képest direkt azért hozzá számolni egy magánszemély által kifizetett postaköltséget, hogy azzal már egyből a kellő vámértéket elérje, na ez az, ami lehet "törvényes, de nem jogos".

wers #   2017.08.17. 15:44

Arról nem itt kellene vitázni, hogy jó-e, ha az állam adókat, vámokat stb. szed. Arról sem, hogy jól gazdálkodik-e a beszedett pénzzel.
A használt áru is áru. Néha drágább is, mint az új.

drbjozsef # e-mail 2017.08.17. 15:27

"átment" ????
Mindig is az volt.