Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.19. 04:11

nonolet

Tőled már nem vártam választ, te mindenkit csak bunkó stílusban tudsz kiosztani, de hát mi más jöhetne tőled, amikor alapból az vagy. Érdekes ügyfeleid lehetnek, ha egyáltalán vannak.

nonolet # e-mail 2017.08.19. 00:34

Ott a törvény .... olvasd el.

A helyükben én se válaszolnék egy kötözködő-balféknek.

Amúgy google a barátod.
Leírja, elmagyarázza a témát
5. osztályos szinten már megérthetően is.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.18. 18:06

wers

Szerintem egyébként etikus is, csak előre kellett volna tájékozódnod.

Itt az a gáz, hogy írtam egy levelet az eljáró vámhivatalnak is. Gondolod, hogy válaszoltak rá? Egy frászt! Tudják ők is, hogy ez mekkora gengszterség és eszük ágában sincs megmagyarázni az ügyfélnek, hogy teljesen "jogosan" jártak el. Na innen kezdve részemről lezárva minden kommunikáció velük. Kiszabhatnak rám akármit, ha nem fizetem ki - sőt ilyen esetben a kérdéses árút sem veszem át - akkor elmehetnek vele a sóhivatalba.

wers #   2017.08.18. 16:21

Tévedsz wers. A hamis számlázás javarészt a kereskedelmi forgalomban fordul elő.

Hát, ezt az öt különböző cég külker-vám területén eltöltött közel húsz év nem támasztja alá. Természetesen előfordulhat, de szerintem nem jellemző. Minden fizetés számláról számlára utalással történik.

Továbbra is az a legfőbb kérdés, hogy ez mennyire etikus és mennyire nem az?
:))) neee, pedig te sokkal értelmesebb vagy. Nyugodj bele. Szerintem egyébként etikus is, csak előre kellett volna tájékozódnod. De most már tudod.

nonolet # e-mail 2017.08.18. 14:50

...és a tiédnek se!

Az is éppoly szemét csak, mint amit te mondasz annak.

Andrea28 #   2017.08.18. 13:51

Szomorú örökös: a félreértések elkerülése végett ez jogi fórum és nem lelkisegélyszolgálat.

Ahogy ezt a fórumot elnézem, már lassan a jogi része nem számít, mert össze-vissza mennek a blődségek, kioktatások, félrevezetések,bunkózások, hozzá nem értések stb stb. Te írásodnak se sok értelme van.

Rexor # e-mail 2017.08.18. 13:14

Szomorú örökös: a félreértések elkerülése végett ez jogi fórum és nem lelkisegélyszolgálat.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.18. 07:38

wers

Továbbra is az a legfőbb kérdés, hogy ez mennyire etikus és mennyire nem az? Egyébként érdekes, hogy a magyar postacímkén érdekes módon csakis a termék ára szerepelt, mint vámérték, de így is lett volna szerintem továbbra is reális:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Dr.Attika # e-mail 2017.08.18. 07:13

Tévedsz wers. A hamis számlázás javarészt a kereskedelmi forgalomban fordul elő. A vámérték meghatározásnak EU rendeletben meghatározott módja és sorrendje van. Nem egyszerű a vámérték meghatározása. Egyébként magánforgalomban árú bemutatási kötelezettség van, kereskedelmi forgalomban viszont árú bejelentési. Az előbbinél a vámárú felett rendelkezésre jogosult - vagy képviselője, jelen esetben a posta-csak bemutatja a vámárút és a vámhatóság állapítja meg a vámértéket és a fizetendő vámterhet. Az utóbbinál a rendelkezésre jogosultnak kell kimunkálni a vámértéket és a fizetendő vámterhet. Ha az nem a valóságnak megfelelő, akkor jön a büntető vagy szabálysértési eljárás. Értékhatártól függően vagy bűncselekmény vagy szabálysértés. Gondatlan elkövetés értékhatártól függetlenül szabálysértés.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers #   2017.08.17. 21:20

Figyelembe vehetik az elmúlt időszak hasonló vásárlásainak átlagárát is. Leginkább gépjárműveknél alkalmazzák, de máshol is. Tehát még szerencséd, hogy csak a fuvarköltséget adták hozzá.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.17. 20:11

wers

igen gyakran előfordul, hogy a vámhatóság felülbírálja a számlán szereplő értéket, főként magánforgalomban. Ennek oka, hogy hajlamosak a felek valós érték alatt számlázni.

Jelen esetben tőlem megkapták az ebay rendelés visszaigazolást. Kétlem, hogy esetleges csalásnak bármilyen lehetősége felmerülhetett volna.

wers #   2017.08.17. 18:45

Na nem fokozni akarnám az indulataidat, de igen gyakran előfordul, hogy a vámhatóság felülbírálja a számlán szereplő értéket, főként magánforgalomban. Ennek oka, hogy hajlamosak a felek valós érték alatt számlázni.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.17. 18:20

wers

Arról nem itt kellene vitázni, hogy jó-e, ha az állam adókat, vámokat stb. szed.

Miért nem? Etikus vagy nem etikus, amit csinálnak? Itt special ez volt a kérdés. A 42,99 USD az a kategória volt - és a magyar valamint amerikai kísérő levélen csakis ez az összeg szerepelt, mint VÁMÉRTÉK - amely után sem ÁFA, sem VÁM fizetési kötelezettség nem merült volna fel, megnéztem a szabályt. Ehhez képest direkt azért hozzá számolni egy magánszemély által kifizetett postaköltséget, hogy azzal már egyből a kellő vámértéket elérje, na ez az, ami lehet "törvényes, de nem jogos".

wers #   2017.08.17. 15:44

Arról nem itt kellene vitázni, hogy jó-e, ha az állam adókat, vámokat stb. szed. Arról sem, hogy jól gazdálkodik-e a beszedett pénzzel.
A használt áru is áru. Néha drágább is, mint az új.

drbjozsef # e-mail 2017.08.17. 15:27

"átment" ????
Mindig is az volt.

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.17. 14:31

Nem volna ezzel az egésszel baj, ha hivatalosan egy cégtől vettem volna az alkatrészt. Na de bakker, ez két magánszemély közötti kereskedelem volt, ráadásul használt cuccra. De lassan már leszarom, tipikus példája ez a "törvényes, de nem jogos" jelzőnek. Mindenkitől megértettem, hogy jogos, én a korrekt mivoltát vontam csak kétségbe, de ezt itt senki sem fogta fel a tisztelt jogászok közül. Nonolet ráadásul még át is ment bunkóba, hozzá több kérdésem nincs is.

Andrea28 #   2017.08.17. 13:36

Gratula Nonolet, ez téged minősít. Szerinted akik itt olvassák a fórumot, mit gondolnak rólad???? Büszke lehetsz magadra!

Rexor # e-mail 2017.08.17. 13:31

Nonolet: szerintem ne ítélkezz hogy ne ítéltess. Akár magadra is ismerhetnél...

Dr.Attika # e-mail 2017.08.17. 11:01

Szomorú örökös vámbeli hozzáállása nem egyedi. Cégek vámügyintézői sem értik mindig, hogy különbség van a vámérték és a vételár között, amennyiben az gyártelepi áron történik. Az államok- így az EU- a vámot a vámhatárig terjedő teljes költség alapján szabja ki, mert az az árú értéke.
Pl. Valaki olvassa, hogy a város végén lévő szupermarketban a paprika kilója csak 200,- Ft. Beül az autójába, kimegy megveszi, hazajön a paprikával. Így már a paprika értéke nem 200,- Ft/ kiló, hanem hozzáadódik az üzemanyagköltség, gépjármű kopás.Így már lehet, hogy 300,- Ft a paprika értéke.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers #   2017.08.17. 10:42

Ez már EU előtt is így volt, és így normális
Minden áru értéke tartalmaz szállítási költséget, nem is egyet, hisz már az alapanyagot is szállították. Csak nem tudod, hogy az össz árból mennyi ez a tétel. Egyébként nem mindig van plusz fuvarköltség, az attól függ, milyen paritással vásárolsz.

Rexor # e-mail 2017.08.17. 10:27

Azt azért hozzátenném, hogy ez nemcsak nálunk működik így hanem az összes EU országban (mivel egy EU Irányelven alapszik ez).

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.17. 06:40

nonolet

A szállítási szolgáltatás is USA IMPORT volt.

Azaz nem a termék, hanem egy szolgáltatás ára. Ez ilyen egyszerű. Ami nem tartozik a termék árába, az a logika szerint nem lehetne vámérték. De hát már hozzá szoktunk, hogy nálunk semmi sem logikusan van kitalálva.

És még további kérdés az, hogy mindez miért tartott újabb két hétig, hogy Pestről Szegedre eljusson a cucc? A három hétből mindössze egy hét volt, amikor külföldön voltam és nem tudtam reagálni a kapott levélre. A vámkezelési megbízás visszaküldésétől további két hét telt el, hogy végre átvehessem tegnap. :-O

nonolet # e-mail 2017.08.16. 23:30

A szállítási szolgáltatás is USA IMPORT volt.

Nem a törvény a hülye, hanem te nem gondolkodtál el ezen...

Szomorú örökös # e-mail 2017.08.16. 21:20

wers

Az, hogy szabályosan csinálják, szerintem még nem azt jelenti, hogy rendben is van. Inkorrekt ez az eljárás, de hát a törvény az törvény. Én egy postai szolgáltatásért kifizetek egy összeget, amit aztán ők ÁFÁ-val sújtanak. Minden ez, csak nem korrekt! :-O

wers #   2017.08.16. 20:08

Igen. Ez így teljesen rendben van.