Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi


Halszálka # 2010.08.10. 20:33

Sziasztok,

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy külföldről vásárolnánk különböző kisebb értékű termékek (többnyire 1-2000Ft) rendszeresen (postai úton jut el hozzánk), majd szeretnénk értékesíteni Magyarországon. Viszont ezek a termékek posta levélként érkeznek, tehát látszólag vám kezelésen nem mennek át, mert vámot és semmit nem kell fizetni, amikor az országba kerül.

A kérdésem tehát az lenne, hogy

  1. valóban nem mennek át a vámon és közvetlenül szállítja a posta? Ez esetben nem kell utólag vámot fizetni?
  2. ha mégis vámkezelik (csak erről nem tudunk), akkor van valami érték határ, vagy termék típus, aminél nincs vám meg semmi?

Válaszotokat előre is köszönöm.

moszizoli # 2011.02.14. 19:14

Azt kérdezném, hogy külföldről, pl webshopban saját részre vásárolt áruk után milyen módon kell vámot illetve áfát fizetni? Milyen értékhatárok vannak esetleg? Az áru általában postai, vagy csomagküldő szolgálaton keresztül (UPC, FEDEX stb.) érkezik. Érdekelne az USA-ból jövő termék és az EU-ból jövő is.
Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.14. 19:33

Az Unión belülről érkezőre egész biztosan nem kell vámot fizetni.

luck-666 # 2011.02.15. 09:18
mestermate # 2011.04.01. 16:21

Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy most szeretnénk egy ruhaboltot nyitni, amihez külföldről, főleg a Németországból, Ausztriából hoznánk az árukat. A kérdésem az lenne, hogy milyen szabályok vannak erre, mennyi vámot kell fizetni, van e valamilyen szabály arra, hogy mennyit lehet behozni, vagy bármilyen korlátozás van e? Milyen költségekkel jár, hogy Magyarországon árusítani tudjuk. Válaszotokat előre is köszönöm.

sziszkooo # 2011.07.12. 09:46

Sziasztok!

Kínából rendeltünk árut a cégünk részére az EMS gyorspostával, ami gond nélkül meg is érkezett. Régebben is előfordult ilyen rendelés, de minden esetben (DHL, EMS) a csomag MO-ra érkeztekor a szállítócég felvette velünk a kapcsolatot, és elkezdődött a vámügyintézés a szokásos papírokkal, illetve a készhez vételkor kellett fizetnünk a vámot és az ÁFÁ-t készpénzben.
Viszont jelen esetben csak kihozták, és elköszöntek.
A csomagban nem volt számla, de az újraragasztás alapján észrevehető, hogy belenéztek.
Ilyenkor mi a teendő?
Lehet hogy kivették a számlát, és majd egyszercsak bejelentkeznek ezzel kapcsolatban? Vagy ha nálunk van a termék ez már nem fordul elő, örüljek a szerencsémnek?!
Válaszukat előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2011.07.13. 05:52

EMS ügyintézője által csempészet bűncselekménye vagy szabálysértése ( értékhatártól , szándékosság-gondatlanság függően). Önök részéről jogellenes forgalomba hozatal, ami vámigazgatási szankcióval sújtható. Ráadásul le sem lehet könyvelni az ellenértéket, ÁFA-t, szállítási költséget.

best_01 # 2011.09.02. 09:42

hello,

Kínából rendeltem szilkion karkötőket 195USD-ért, 200db-ot egy csomagban, DHL futárszolgálattal.
Még hongkongban járt a csomag, mikor kaptam mailt, hogy vámkezelés céljából küldjem el. Ezután kaptam egy mailt, amiben benne volt a számla másolata ami a csomagon van, illetve egy meghatalmazás, amivel meghatalmazom a dhl-t hogy eljárjon, illetve ki kellett tölteni, hogy mi van a csomagban, érték/hány darab, stb. A számlára az eladó nem valós adatokat írt. darabszám 60120 volt a 200 helyett, érték pedig 49usd a 195 helyett, ezt jeleztem is,személyes levélben le is írtam, csatoltam a paypalos fizetési bizonylatot, a paypal.com-oldalról, illetve szóltam az eladónak, aki elismerte a hibát és adott egy kijavított számlát, amit szintén elküldtem a dhl.nek.
A csomag átkerült vámkezelésre, maj jött egy határozat, hogy a csomagban márkás karkötők vannak és felmerül a gyanuja, hogy hamisitványok. én eredetinek vettem őket.
a csomag közvetlen vámfelügyelet alatt áll.
Beszéltem a vámosokkal és azt mondták szakértő fogja megvizsgálni a csomagot, de ne aggódjak, el fog indulni egy büncselekmény miatt eljárás ismeretlen tettes ellen, engem meghallgatnak, higy kitől, mikor hogyan vettem, de mivel én nem tudtam, hogy hamisitványok (már ha azok, bár a vámos azt mondta, szinte biztos) ezért számomra semmi hátránnyal nem jár az ügy, kivéve, hogy elvesztettem a pénzt, amit kifizettem a csomagért.
Nagyon megijesztett a bűncselekmény szó, soha nem volt bajom semmivel, vámolni is először vámoltam, mindent bevallottam, fizetni akartam a vámért és most itt tartok.
Ugye nem terhelhetnek rám semmiféle költséget, esetleg büntetést ezek után?
Miből áll egy ilyen eljárás a számomra?
Köszönöm a válaszokat.

Üdv, best

blink # 2012.08.24. 13:44

Sziasztok!

Kínából rendeltem ruhaneműt, kb 100 db-ot, majdnem 100ezer forint értékben, amiről kiderült hogy hamisítvány. Közvetlen vámkezelés alá helyezték, és bekérték a számlát, illetve a banki utalásról bizonylatot, amit én el is küldtem. Ezután jött egy levél, hogy megsemmisítik. Most pedig egy idézés szabálysértési eljárás miatt.

Én magánszemélyként vettem a holmit, de ezt hogy tudom bizonyítani? Mivel nagy mennyiségről van szó.
Milyen büntetésre számíthatok?

Miből áll egy ilyen eljárás a számomra?
Köszönöm a válaszokat.
blink

EXrider # 2013.08.22. 12:27

Sziasztok,

Egy Amerikai cégben vagyok társtulajdonos. Ez a cég vásárolt számomra egy laptopot munkaeszköznek. Jelenleg Magyarországon tartózkodok és szeretném postai úton megkapni a számítógépet. De -mivel az USAban már ki lett fizetve, leadózva ... stb- itthon már nem szeretnék fizetni utána sem vámot, sem 25% adót. Mivel egy nagyobb értékű gépről van szó, ez közel 100ezret jelentene.

Ezt milyen formában tudom megtenni? Hogy adattassam fel a csomagot kint?

A vásárlást a cég bonyolította, ezt is és társtulajdonosi formámat is tudom természetesen papírokkal bizonyítani.

Köszönöm válaszaitok előre is!

Dr.Attika # 2013.08.22. 14:18

Ha adó alatt az általános forgalmi adót érti, akkor az nem 25, hanem 27%. Sajnos a vámteher fizetés nem "szeretem-nem szeretem" kérdés, hanem kötelező. Jelen esetben nem látok vámmentességi feltételt.

monalisa1 # 2013.08.22. 19:44

Félő többe fog kerülni a leves mint a hús. Valamint annak az amerikás sz.gépnek van-e itthon márkaszervíze az esetleges garanciális és azon túli javításokra, illetve a csere alkatrészek kérdése. (Lehet mindenkor Bécsbe/Münchenbe kell majd szaladgálni, az is idő és pénz kérdése.)

Szóval csak annyít, hogy itthon is lehet komoly sz.gépet venni, netán összeállíttatni.)

Randompolgar # 2013.09.03. 13:25

Tisztelt Fórum,

Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valaki a saját használati ruháit postázza haza és ezek után el akarják vámoltatni vele a saját ruháit, amit idehaza vett?
Nem tudom mennyire fontos részlet, de anyukám ruháiról van szó, amiket x éve használ már és nem tartom valószínűnek, hogy számottevő piaci értékük lenne. Csak annyit tudok róluk, hogy 8 kg tömegű, így teljesen váratlanul ért az a kérdés, hogy állapítsam meg a csomag árát. Saccra azt mondtam, hogy 8000 ft, ha kilónként 1 ezrest meg is fizetne érte valaki.
Nem a kifizetendő 2000 ft az, amiért botrányosan kiakadtam, hanem maga az eljárás, hogy a saját ruhák után adót akarnak fizettetni. Mivel anyukám nem tud emelni, ezért így volt kénytelen feladni a csomagját.
Mit tudok tenni ebben az esetben? Hogyan tudom bizonyítani?

Egyébként tényleg ennyire szánalmas lenne ez az ország?

Válaszukat előre is köszönöm.

kelemengabi # 2013.09.22. 10:53

Tisztelt Fórum!

Termékeket szeretnénk rendelni egy kínai webáruházból. Kis értékű tételek, konkrétan divatékszerek, 0,5-3 USD/db áron. Minden terméknél van azonban egy minimális rendelhető darabszám, 6-12 db között. Emiatt baráti társaságból többen összefogtunk, és így rendelnénk meg a termékeket, 10-12 félét, mindegyikből a minimális 6-12 db-ot. Mindenki saját részre vásárolna, és a darabszám így oszlana szét köztünk, meg a postázási költség is.
Viszont felvetődött, hogy ezt nem fogja-e a hatóság úgy felfogni, mintha az, akinek a nevére érkezik a csomag, értékesítési célra vásárolná...merthogy egy személy nevére szól a számla a webshopból, a postai csomag az ő címére érkezik. Viszont joggal kérdezheti meg a hatóság, minek egy embernek pl. egy féle fülbevalóból 12 db...
Nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, ezért szeretnénk utána járni, hogyan lehetséges ilyen esetben magáncélra vásárolni? Mi ennek a módja? Kell valahonnan engedélyt beszerezni? És az sem világos, hogy hogyan működik ilyen esetben a vámeljárás, Összességében kb. 100-150$ értékű lenne a termékcsomag. Kérem, ha tudják a megoldást, segítsenek! Köszönöm!

p.-né # 2013.09.25. 08:36

Sziasztok!

Egyik ismerősöm szeretne egy betegemelő szerkezetet külföldről megvenni (ebay), saját célra. Az ára 25 font.

Kell utána fizetni vámot, áfát? Ha igen, akkor kb mennyit és hol lehet elintézni?

Köszönöm a válaszokat előre is!

luck-666 # 2013.09.25. 08:52

ha az Európai Unió huszonhét tagországának valamelyikéből hozunk be terméket,akkor semmilyen vámot nem kell fizetni, az adót pedig a vásárlás helyszínének országában megfizetjük, hazai áfa így már nem terheli a vételárat.

p.-né # 2013.09.25. 08:57

A vásárlás helyszínén történő áfa fizetés eljárása hogyan működik? (Interneten venné meg a betegemelőt)

monalisa1 # 2013.09.25. 10:28

Az eszközt a megérkezése után a lakhely szerint illetékes vámhatóságnak be kell mutatni, a 25 font érték után kiszabnak majd egy minimális összegű áfát. (Ha repülőn jön a cucc lehet hogy már Ferihegyen megtörténik a vámkezelés.)

Külön: külföldről venni ilyesmi emelőt elég rizikós mert nincs mód az előzetes kipróbálásra, továbbá későbbiekben a javítás, pótalkatrész gondot okozhat.

A MEOSZ honlapján a "bazár" rovatban gyakorta hírdetnek betegemelőt., szóval a vásárláskor ne az olcsóság legyen az elsődleges szempont.

A Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat raktárában esetleg van betegemelő amit átadnának jelképes összegért - előzetes kipróbálási lehetőséggel.

luck-666 # 2013.09.25. 11:42

Olyan,mintha a vaterán vásárolnál,nem kell semmit sem fizetni,sem intézni.

Akkor van fizetési kötelezettség,ha Unión kívülről jön az árú,akkor meg a szállító intézi (posta,futárcég),te meg kifizeted

http://www.posta.hu/…ig_vammentes

p.-né # 2013.09.25. 16:15

Köszönöm a segítséget!

Kedves monalisa1!

Az a betegemelő Magyarországon nincs se a meosznál, sem a vöröskeresztnél.

Semmilyen gyógyászati segédeszközt nem lehet kipróbálni. A kerekesszéket is katalógusból tudod megrendelni a szaküzletben. Ott kell megmondani, hogy hány centi hosszú, széles és vastag párna kell, osztott lábtartós vagy sem...stb.

Boylerr # 2013.10.23. 19:21

Kedves Fórumozó Kollégák!

Egy kis vámügyintézési segítséget szeretnék kérni.
Adott 2db ugyanolyan számítástechnikai eszköz (ez később még fontos lesz) amit rendeltem külföldről (USA).
A termék ára kb. 10e ft volt, mert egy régi (de még nem muzeális) technológiáról van szó.
A vámhatóság kibontotta a csomagot és annak ellenére hogy igazoltam a vásárlási bizonylattal a termék által fizetett összeget, a hatóság piackutatásai alapján vélelmezi, hogy 2x150e ft után fizessek ÁFA-t (0% a vám IT eszközökre).
Írtam már egy választ, hogy a legyenek olyan kedvesek és 2013-ban ne 2008-as bevezető árakat vegyék figyelembe a terméknél mert ez egy lejárt technológia.
A nevemben eljáró vámügynök most azt kérdi, hogy mehet-e a vámoltatás a vámhatóság által vélelmezett összegen. Természetesen ezt nem szeretném, és annak ellenére, hogy benyújtottam a "nem hivatalos számlát" (vásárlási bizonylat) most hivatalos számlát kérnek a valódi összegről.
Egyrészt az USA-ban olyan nincs hogy hivatalos számla, a vásárlási bizonylat (order summary) tekinthető annak, amit már megkapott a NAV, másrészt én igazoltam a fizetett összeget, amelyet szabály szerint a NAV vitathat, de azt kicsit felháborítónak tartom hogy rágugliztak a termékre és találtak 1-2 helyet ahol 2008-as árakon már egyébként sem kapható a termék (discounted). Egyébként egy eléggé ritka dologról van szó.
Nem annak van bizonyítási kényszere aki vádol? Ez esetben a NAV-nak kellene bizonyítani, hogy nem ennyit fizettem a termékért és nem úgy, hogy random weblapokról összeszed idejét múlt információt...

Válaszaitokat köszönöm.

bigbagi # 2013.11.04. 08:46

Hello!
Segítséget szeretnék kérni.Ebay-ről Kínából rendeltem egy motorkerékpár alkatrészt,konkrétan egy motor első lámpát.
A termék szállítással együtt 28 000 ft ba került.A mostani vám tarifa alapján kell e nekem még fizetnem még valamit ? vámot ,áfát? Ez egy egyszerű műanyag lámpa,tehát nem elektronikai cikk.S ha kell fizetnem hogyan? Megkapom az árut? vagy csak vámkezelés után ?
Előre is köszönöm a választ ! üdv.

Vegita-San # 2013.11.12. 19:38

Helló! Lenne egy kérdésem; rendeltem egy telefont 189$-ért egy kínai webshopról (antelife)és olvasgattam fórumokat, de sehol nem találtam konkrét választ. elvileg több költségem nincs..de? "ha elkapják a vámon"..stb az mit jelent? mi az értékhatár, ami alatt nem nyúlnak bele? mennyi vámot/áfát, egyéb adót kell fizetnem? vagy mennyi esély van rá, hogy semennyit?
Köszi a választ!

Doky1988 # 2013.11.17. 18:26

Vegita-San:

Mi nem rég rendeltünk a mixeshoptól, nekünk nem vámolták hálistennek, de van ismerősöm aki rendelget elég sokszor eddig 25 telefonból 1 akadt meg a vámon ez +15ezer ft plussz költséget jelentett.
A telefon ára 199 USD volt.

Kobun # 2014.02.28. 09:33

Tisztelt fórumozók,

Olyan ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy eladtam egy eszközt az USA-ba (a vevő PayPal-lal fizetett), melyet a DHL Express szolgáltatással küldtem ki. A csomagra 400.000 Ft. értéket jelöltem meg, és ilyen összegbe értékbiztosítottam. A DHL-től felhívtak, hogy eseti meghatalmazást kell kitöltenem a vámeljárás miatt.
Itt meg kell jelölni, hogy eladtam, vagy ajándékba küldtem-e ki.
Amennyiben eladtam, akkor az összeg után adót kell fizetnem? Ezt mi alapján határozzák meg?
Amennyiben az ajándékot választom, akkor mi a teendő?

Előre is köszönök minden segítséget!!