Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi


wers # 2018.11.30. 08:36
wers # 2018.11.30. 08:26

azonban kaptam mellé (most jutott tudomásomra) ajándék termékeket is, amikért nyilván 0 USD-t fizettem,

Tök mindegy mennyit fizettél értük, magánforgalomban ez nem számít.
Épp aktuális, most kezdenek érkezni amerikai nagybácsik csomagjai, ajándékok, értékhatástól függően áfa, vám kötelesek, vagy mentesek. Ha a csomagból, a feladó nyilatkozatából nem derül ki, mennyi az értéke, majd a vámhivatal a szabályok betartásával megállapítja azt.

wers # 2018.11.30. 08:22

De ebben az országban MINDENT meg lehet csinálni!

Meg asszem most 165 országban ilyen az élet. Szörnyű.

Egyébként megsúgom, akár milyen kereskedelem, belföldi, nemzetközi, minden termék ára tartalmazza a fuvarozás költségét is, és mindent. Miért, azt gondolod, az ingyen van?

A többire nem reagálok. Ugyanmár!

wers # 2018.11.30. 07:53

Nekem még a futárposta költségét is hozzáadták az áru értékéhez
:)) ne vedd magadra, mindenkire vonatkozik a jogszabály. És ez pl. pont az a szabály, ami már évezredes. És nem csak a szállítási költség, hanem a felmerülő minden költség - tárolás, csomagolási, anyagmozgatási stb.

Azért ezeknek a költségeknek java részét beépítik az árba, többnyire már csak az utolsó fuvarrészt adják hozzá extra az árhoz. Megjegyzem, azt sem 100%-ban, az országhatárig eső részét. (más kérdés, és örök vita, hogy a légi fuvarnál hol az országhatár? Ferihegy?)

Szomorú örökös # 2018.11.29. 17:16

F.Laca

Én megrendeltem a neten és megvettem Kínából egy Soundbar hangrendszert a TV-mhez.....Hozzá hasonlókat (illetve valamivel gyengébbeket) drágábbért - már láttam itt is, pl. a MédiaMarkt-ban

Én a Media Markt-ban vettem saját márkás PEAQ soundbar-t és semmi bajom nincs vele, csak ki- és bekapcsolom. No és nem véletlen vettem, kikértem az üzletben a volt katonatársam - osztályvezető ott - véleményét, úgy vettem meg. Nem biztos, hogy amit itthon veszel, az csakis szar lehet. Az meg a másik kérdés, hogy az enyémre volt garancia, a tiédre viszont kb. Kínában érvényesíthetsz garanciát, itthon le fogják magasról tojni. ;-)

Szomorú örökös # 2018.11.29. 17:12

alexandra_nagy

Én anno egy kismotorhoz rendeltem automata szívatót Amerikából ebay-en. Nekem még a futárposta költségét is hozzáadták az áru értékéhez és úgy vámkezelték le - nélküle sem áfa, sem VÁM-kötelezettség nem lett volna - viszont így már rohadtul drága lett, amit megrendeltem. De a végén megérkezett és már nagyon nem érdekelt. Sajnos a törvény alapján megtehetik, hiába háborgunk, mivel nem kötelesek elfogadni azt az értéket, amit te megadsz, ha akarják, akkor az általuk megállapított piaci érték alapján simán felülbírálhatják.

alexandra_nagy # 2018.11.29. 15:46

Tisztelt Fórumozók! Segítséggel fordulnék hozzátok.

Koreai rendelésem vámolás alá került, 32,13 USD értékben rendeltem. Levélben hivatkoztam a 2017 évi CLII. törvény, az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény 162.§. (5) bekezdésére, (mely szerint 10 euró vagy annál kevesebb vám/áfatehernél nem kell megfizetni a költségeket), viszont hiába. Két terméket rendeltem, azonban kaptam mellé (most jutott tudomásomra) ajándék termékeket is, amikért nyilván 0 USD-t fizettem, és ezt igazoltam is. Viszont így azt a választ kaptam, hogy 22.375 forint értékű a rendelésem (nyilván “ráguglizott” a hölgyemény az ajándék termékek értékére majd hozzáillesztette). Csatoltan küldtem nekik ismét a számlát illetve a rendelés visszaigazolását, (ahol látszik hogy ténylegesen mennyit fizettem és így a 10 EUR áfa/vám törvény nevében nem kellene fizetnem

Mit tehetnék? Segítségetek előre is köszönöm!

bitangue # 2018.03.11. 11:57

Tisztelt Fórumozók,
Segítséget szeretnék kéni új bútor Bosznia Hercegovinából Magyarországra szállítása kérdésében. A családi házunk berendezését jó minőségű, boltban vásárolt számlával igazolt bútorokkal szeretnénk megoldani. Kérdésem, hogy mi a menete az ügynek és Mo.on milyen adókra, vámokra számíthatok? Illetve igényelhetek-e esetleg vissza áfát a bútorokra BiH-ból?
Köszönettel
Bitang

galore33 # 2018.03.06. 06:52

nonolet és Rexor, köszönöm szépen a választ!

galore33 # 2018.03.06. 06:50

A rabosítás részt nem nagyon értem...
lásd Czeglédy-ügy...

nonolet # 2018.03.05. 14:35

galore33

Az ÁFA bevallásba bele kell venni.

Akkor is, ha alanyi ÁFA mentes vagy.
Mert akkor e miatt KELL csinálnod ÁFA bevallást.

- -

Igen, összepárosítják a külföldi és hazai ÁFA bevallásokat automatikusan.

Pont a sunnyogók ellen...

Rexor # 2018.03.05. 14:30

Ha jól értem alanyi mentes vállalkozásról van szó. Tehát a helyes eljárás: megfizeti a magyar áfát a termék után (de nem vonhatja le). A rabosítás részt nem nagyon értem...

galore33 # 2018.03.05. 13:48

Üdv!
eu-s adószámmal vásárolt szlovák termék után ha az adószámos vállalkozó nem áfás, a terméket nem számolja el, nem jelenti be, a nav fogja-e 8,5 hónapra rabosítani?

bocs, egy fontos tétel kimaradt: ugye mivel szlovák cégtől veszi netto aron eu-s adószámra, ezért nem fizeti meg a szlovák áfát, ahogy mivel itthon sem viszi be a cégbe, itthon sem. Ilyenkor mi a retorzió?

galore33 # 2018.03.05. 13:28

Üdv!
eu-s adószámmal vásárolt szlovák termék után ha az adószámos vállalkozó nem áfás, a terméket nem számolja el, nem jelenti be, a nav fogja-e 8,5 hónapra rabosítani?

wers # 2018.02.03. 06:38

Azt is egyztesd le, hogy a garanciát itthon érvénysíteni tudjátok-e.
Egyetértek az előtted szólókkal, többe fog ez neked kekülni, minha itthon vennél egyet.
A gyártó itthon is ugyanúgy akciózik, mint bármely országban.

markata # 2018.02.02. 15:50

Köszi monolet a válaszod. :) Már legalább 1 hete egyeztettem a Husival, nem gyártanak 2 féle gépeket, a mértek megegyeznek, a gépek teljesen egyformák. Csak az ár itt olyan 60-70 %-a az otthoninak ( géptől függően ), szóval csak ezért különcködnék. :) Jelenleg épp a NAV-val e-mailezgetek. :)

nonolet # 2018.02.02. 12:22

olyat viszek, amelyik márka otthon is népszerű, világmárka.

Ettől még az USA-ban tipikusan collos méretű minden!
Itthon meg metrikus.
Csavarok, tengelyek, lánckerék minden...

A husihoz vélhetően rendelhető jó pénzért itthon is collos méretű alkatrész, kellék.

Csak alighanem lassan és drágán.
Ha egyáltalán foglalkoznak vele egy különc magánimportja miatt.

Rexor # 2018.02.02. 07:19

Igen, általában a vám és az áfa úgy működik, hogy nem nagyon éri meg 3. országból behozni árut, mert több az adminisztráció mint a haszon ezzel. És igen, van olyan is hogy saját cuccot is kiszednek, ezért ha pl. viszel saját laptopot magaddal vidd magaddal a számláját is.

markata # 2018.02.02. 02:01

Rexor, köszönöm a választ. Andika, amin most pötyögök, az otthoni gép, átalakítóval működik, de az elektromos dolgok innen haza nem annyira megbízhatóak, legalábbis nekünk minden hamar tönkre ment, ezért nem víszünk soha. Benzines a láncfűrész, teljesen új, be sincs üzemelve. Monolet.....gondolhatod, hogy olyat viszek, amelyik márka otthon is népszerű, világmárka. Amúgy svéd gyártmány. :) Na, még átgondolom, mert ÁFA, vám, így már nem sokkal kevesebb, mintha otthon venném meg. :( És persze a garanciáról nem is beszélve. Amúgy tök jó, épp most beszéltem egy utaztató ügynökkel, aki azt mondta, látszólag ok nélkül is kiszednek itt az USA-ban dolgokat a bőröndből. Mindenféle indoklás nélkül, csak mert úgy gondolják. Rettentő megnyugtató.

Rexor # 2018.01.30. 09:19

Amikor mész hazafelé beállsz a piros sorba és jelented hogy van vámolnivalód. Átadsz minden számlát a vámosoknak és ők megmondják mennyi vámot/áfát kell fizetned.

nonolet # 2018.01.29. 22:19

USA-ból ide?!

Aztán alkatrészt ki ad majd hozzá?
Az usa beli collos méretekkel...

markata # 2018.01.29. 22:16

Üdvözletem mindenkinek.
USA-ból hazafelé menet szeretnék vinni magammal a páromnak egy új lánvfűrészt. Az ára 300 $ alatt lesz. Be kell-e ezt jelentenem amikor feladom a csomagomat? Egy bőröndben viszem majd haza a többi cuccommal együtt. Mi a vámérték határa? Vagy csak egyszerűen bedobom és ennyi? Ha meg be kell jelentenem, annak mi a módja? Kérem, ha tud valaki segíteni nekem, ne habozzon.
Köszönöm előre is.

wers # 2018.01.03. 08:38

hogy lefolytatják, hogy eldöntsék,” =
hogy lefolytatják-e ill., hogy eldöntsék,

(előbb-utőbb talán fog ez menni)

wers # 2018.01.03. 08:36

A rendőr sem köteles minden kocsit ellenőrzés alá vonni. Mégis előfordul.
Egyébként már az is az eljárás, vizsgálat része, hogy lefolytatják, hogy eldöntsék, hogy milyen vizsgálatot folytatnak, és mikor zárják le az ügyet. Se erről, sem a vizsgálat nás eredményéről a bejelentőt nem értesítik.

Szomorú örökös # 2018.01.03. 06:01

Rexor

adóhatósági vizsgálatot a NAV egyáltalán nem köteles végezni állampolgári bejelentés alapján

No látod, te korábban mit is írtál? Azt, hogy „az nem igaz, hogy nem kell foglalkozniuk vele”. Ezzel enyhe utalást tettél rá, hogy minden bejelentést kivizsgálnak függetlenül attól, hogy az névvel vagy névtelenül történt. Hát itt a bizonyíték, hogy vajmi kevés rá az esély, mert tudtommal így is bőven van mit csinálniuk ezek nélkül is.

És mellesleg a NAV oldaláról is idéztem, ahol név nélkül szerintem egyáltalán nem lehetséges bármiféle bejelentés, de cáfolj meg nyugodtan, ha nem így van! ;-)