Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi


nonolet # 2018.01.02. 14:31

Valósnak tűnő (adatolt) esetben fognak vizsgálódni...

Rexor # 2018.01.02. 14:27

Kedves szomorú örökös azt hogy nem kötelesek kivizsgálni vagy nem foglalkoznak vele szerintem két különböző fogalom. Ha van rá az ellenőröknek kapacitása foglalkozni fognak névtelen bejelentéssel is. Tudom komoly szakmai a forrás a femina (kár hogy nem a Blikkből volt a cikk) de adóhatósági vizsgálatot a NAV egyáltalán nem köteles végezni állampolgári bejelentés alapján. Ebből a szempontból teljesen mindegy hogy közérdekű bejelentésről van szó, vagy mackósajtos dobozra írva küldik el.

Szomorú örökös # 2018.01.02. 13:34

Rexor

Az nem igaz, hogy nem kell foglalkozniuk vele

Itt a lényeg egy cikkből, azaz nem a kisujjamból szoptam az infót:

https://femina.hu/…ljelentesek/

Közérdekű bejelentést a NAV felé bárki tehet, ráadásul akár elektronikusan is, anélkül, hogy a bejelentő megadná a nevét vagy akár a lakcímét, bár érdemes tudni, hogy névtelen bejelentés esetén a hatóságnak nem kötelessége kivizsgálni az esetet.

Tehát ha valaki nem képes felvállalni a bejelentését, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ki fogják vizsgálni, azért ezt nem árt tudomásul venni.

Itt van a közérdekű bejelentésének rendje, javíts ki, ha ezek között olvasható, hogy névtelenül is megtehető a bejelentés!

https://www.nav.gov.hu/…koztato.html

1. A közérdekű bejelentés előterjesztőjének adatai

Közérdekű bejelentés kizárólag az Űrlap kötelező rovatainak kitöltésével tehető. A korábbival azonos tartalmú, ugyanazon közérdekű bejelentő által tett ismételt közérdekű bejelentés vizsgálata mellőzhető.

Az Űrlapon megadott személyes adatai – amennyiben a bejelentett ügy bármely vonatkozásában a NAV nem rendelkezik hatáskörrel – a hatáskörrel rendelkező hatóság részére továbbításra kerülnek.

2. A bejelentett beazonosításához szükséges adatok

Magánszemély esetén kérjük, hogy feltétlenül adja meg a bejelentett nevét, a jogsértés helyét, illetve amennyiben ismert, a bejelentett lakóhelyét, adóazonosító jelét, születési helyét és idejét, anyja nevét, esetleg telefonszámát vagy internetes elérhetőségeit (honlap és/vagy e-mail cím). Egyéni vállalkozó esetén a beazonosítást segítheti - a fentieken kívül - a bejelentett egyéni vállalkozó adószámának, székhely-, illetve telephely címének megadása is.

A bejelentett vállalkozást pontos elnevezése, adószáma, illetve székhelye, telephelye alapján tudjuk egyértelműen beazonosítani. További elérhetőségi adatok megadása (telefonszám vagy internetes elérhetőség) szintén javasolt.

wers # 2018.01.02. 12:14

Na igen. Ha valaki nevét vállava tesz bejelentést, és a vizsgálat nem találja elég megalapozottnak, akkor a bejelentő kerülhet kellemetlen helyzetbe.
A nav erre fel is hívja a figyelmet bejelentéskor a honlajukpon.

Felhívom figyelmét! A panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény 3. § (4) bekezdése szerint, ha nyilvánvalóvá vált, hogy a közérdekű bejelentő rosszhiszeműen, döntő jelentőségű valótlan információt közölt és

  1. ezzel bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésére utaló körülmény merül fel, személyes adatait az eljárás lefolytatására jogosult szerv vagy személy részére át kell adni,
  2. alappal valószínűsíthető, hogy másnak jogellenes kárt vagy egyéb jogsérelmet okozott, személyes adatait az eljárás kezdeményezésére, illetve lefolytatására jogosult szervnek vagy személynek kérelmére át kell adni.

Gondolom ezért is akarnak többen inkább névtelen bejelentést tenni.
Nem kell hozzá ügyfélkapu, így aztán az adatok valódiságát nem vizsgálja senki. Az a lényeg, az e-mail cím élő legyen.

Rexor # 2018.01.02. 11:42

Az nem igaz, hogy nem kell foglalkozniuk vele, viszont az tényleg kérdéses, hogy mi a célja egy ilyen bejelentésnek névtelenül (azt leszámítva, hogy kellemetlenséget okoznak valakinek).

Szomorú örökös # 2017.12.31. 12:37

moandras

hogyan lehet a bejelentést úgy megtenni, hogy ne derüljön ki a bejelentő személyazonossága?

Ha bejelentést teszel, akkor legalább a NAV előtt vállalnod kell a személyazonosságodat, különben nem foglalkoznak az üggyel, mert ezzel az erővel egyfajta visszatért "Rákosi rendszer" módjára bárki cseszegethetné névtelenül a haragosait.

wers # 2017.12.31. 09:44

A nav honlapján van lahetőség közérdekű bejelentést, panaszt tenni.

moandras # 2017.12.31. 08:37

Tisztelt Szakértők!

Arra lennék kíváncsi, hogy melyik hatóság felé érdemes/kell jelezni azt, ha az embernek tudomása van illegális kereskedelmi tevékenységről, foglalkoztatásról? Illetve hogyan lehet a bejelentést úgy megtenni, hogy ne derüljön ki a bejelentő személyazonossága?

Dr.Attika # 2017.11.29. 11:22

Tisztelt tdi1!
Egy tahó tanyasi zughozzászóló véleményét- "nonolet"- ne tekintse irányadónak mert nem helyes.

nonolet # 2017.11.28. 23:04

"mert a reptéri NAV ellenőrzés során hamísítványnak ítélték meg. "

Ezzel buktad a pénzed.
(a kínitól kérheted, ha átvert, indítsd el a visszatérítési igényed, azaz reklamálj nála)

"Viszont egyúttal egy ügyvédi iroda is megkeresett, hogy fizessek nekik 50eFt-ot a termék szabadalmi védelmére hivatkozva."

Ha lehetett tudni, hogy

  • jogsértő a cucc,

akkor

  • te is sáros vagy

Első körebn hajtsd el őket, azzal hogy
"nem került a birtokodba semmiféle jogvédett cuccuk"
Ezért nincs jogalapja az igényüknek.

HA szerintük van, akkor indokolják, hogy

  • mi az a jogalap konkrétan

és, hogy

  • miért pont annyi a követelésük?!
tdi1 # 2017.11.28. 22:33

üdvözletem mindenkinek

Segítséget, véleményt szeretnék kérni.

Rendeltem kínából egy autodiagnosztikai eszközt, ami nem jutott el hozzám, mert a reptéri NAV ellenőrzés során hamísítványnak ítélték meg. Viszont egyúttal egy ügyvédi iroda is megkeresett, hogy fizessek nekik 50eFt-ot a termék szabadalmi védelmére hivatkozva.
A rendelt termék hírdetésben szereplő nevében és ábrázolt képein sem szerepel a kifogásolt márka, gyártó típusa. Sőt a képeken mindössze elektronikai panelek vannak márka és doboz nélkül. Én úgy gondolom jóhiszeműen jártam el, hogy venni akartam egy hibakód olvasót. Nem tudhattam, hogy esetleg hamisítvány lehet, viszont ha az akkor miért nem a gyártót forgalmazót vonják felelősségre? Hallott már valaki hasonlóról?

nonolet # 2017.11.26. 20:37

A sors keze és az ügyintéző dönt...

De egy valós alapot mutató bejelentés azért jó eséllyel sorra kerül.

moandras # 2017.11.26. 17:49

KEdves Ügyvéd Urak, valahol azt írták, hogy a NAV maguktól nem veszi ezeket a neppereket észre(csak ha kapnak fülest), hol pedig épp az ellenkezőjéről írták, hogy pont nem foglalkoznak az ilyenfajta feljelentgetésekkel...Nos akkor?

Dr.Attika # 2017.11.26. 06:04

A magyar hatóság lekéri alvázszám alapján a német hatóságoktól, hogy kivásárolta meg a gépkocsit. A németek küldik a szerződést (Németországban a német eladó lejelentette külföldi eladásra, így vonta ki a forgalomból) máris kiderül, hogy a hamisított adásvételin nem az eredeti vevő, hanem az szerepel, aki belföldiesítette.

drbjozsef # 2017.11.25. 19:56

Sorsa?
Nem értem.
Papíron Pista a hamburgi Günthertől megvette az autót. Mit kövessenek ezen nyomon? Hogy valójában egy biankó szerződéssel Feri hozta haza, és sózta rá Pistára, az sehol nem jelenik meg hivatalosan, nincs mit követni, vagy vizsgáálni rajta.

Legalábbis addig, amíg nincs probléma.

wers # 2017.11.25. 18:34

Mélyebben a baj. Ennyi idő még mindig nem volt elég kidolgozniuk (bocsi, inkább bevezetni) a rendszert, hogy látható és követhető legyen, más EU államban eladott járműnek mi is lesz a sosa?

drbjozsef # 2017.11.25. 17:53

Csak addig nincs baj, amíg az árult romok úgy-ahogy elkocognak, és ha nem, akkor is kifogják a balfasz lúzer vevőt. Csak egynek szólnak be rosszul, és felnyomja, a vevőknek ilyen esetben nincs olyan sok veszítenivalójuk, ők legálisan veszik meg egy külföldi állampolgártól az autót (jó esetben, ha nem, pláne átverték csúnyán).

Dr.Attika # 2017.11.25. 09:46

A hatóság már régen "leszokott arról", hogy saját észlelésében derítsen fel bűncselekményeket. Megelégszik a hozzá eljuttatott bejelentések feljelentések elintézésével. Ezek is túlhaladják a kapacitását.

moandras # 2017.11.25. 07:31

Az én szomszédom is ebből keresi a "mellékest" közel 10 éve, és mit ne mondjak, elég jól megszedte magát ebből. Régi, öreg, kis értékű autókkal kezdte, ma már szinte nincs is autó az udvarában 1 millió alatt...És igen, ő is feketén csinálja, az interneten hirdet...EGYIK HATÓSÁGOT SEM ÉRDEKELTE 10 év alatt (és valószínű, ezután sem fogja)!!!

nonolet # 2017.11.23. 17:09

Bizony, bizony... hosszú idő év az elévülés...

- -

Az ilyesmit idővel abba KELL hagyni
és
az elévülésből eltelt minden napért hálát adni.

VAGY

A kezdeti tőke felhalmozás után,
ésszerűen eljárva
át kell állni a legális üzemmódra.

Dr.Attika # 2017.11.23. 15:37

Lehet, hogy nem bukik meg de az is hogy igen. Ha megbukik, akkor nagyot bukik. Ügyvédi tapasztalatból tudom, hogy 3-4 év után is lehet bukni autós ügyekben egész kicsi banánhéjon.

nonolet # 2017.11.23. 15:23

Ezért kell időben abbahagyni... ha már egy ideje megúszta.

wers # 2017.11.23. 12:57

Az, hogy sokakat még nem értek utól, az nem azt jelenti, nem foglalkoznak velük. Ennél még kissebb ügyekkel is.

nonolet # 2017.11.23. 09:35

kilagi

Marhaság...

nonolet # 2017.11.23. 09:28

"No pont ezért nem foglalkoznak vele és jól is teszik."

Tévedés...
Az alaposnak tűnőkkel, ha "komolyabb" ügy foglalkozik.
Tapasztalat.