Termékek külföldről, vám, adó, ilyesmi


Szomorú örökös # 2017.08.18. 05:38

wers

Továbbra is az a legfőbb kérdés, hogy ez mennyire etikus és mennyire nem az? Egyébként érdekes, hogy a magyar postacímkén érdekes módon csakis a termék ára szerepelt, mint vámérték, de így is lett volna szerintem továbbra is reális:

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Dr.Attika # 2017.08.18. 05:13

Tévedsz wers. A hamis számlázás javarészt a kereskedelmi forgalomban fordul elő. A vámérték meghatározásnak EU rendeletben meghatározott módja és sorrendje van. Nem egyszerű a vámérték meghatározása. Egyébként magánforgalomban árú bemutatási kötelezettség van, kereskedelmi forgalomban viszont árú bejelentési. Az előbbinél a vámárú felett rendelkezésre jogosult - vagy képviselője, jelen esetben a posta-csak bemutatja a vámárút és a vámhatóság állapítja meg a vámértéket és a fizetendő vámterhet. Az utóbbinál a rendelkezésre jogosultnak kell kimunkálni a vámértéket és a fizetendő vámterhet. Ha az nem a valóságnak megfelelő, akkor jön a büntető vagy szabálysértési eljárás. Értékhatártól függően vagy bűncselekmény vagy szabálysértés. Gondatlan elkövetés értékhatártól függetlenül szabálysértés.

wers # 2017.08.17. 19:20

Figyelembe vehetik az elmúlt időszak hasonló vásárlásainak átlagárát is. Leginkább gépjárműveknél alkalmazzák, de máshol is. Tehát még szerencséd, hogy csak a fuvarköltséget adták hozzá.

Szomorú örökös # 2017.08.17. 18:11

wers

igen gyakran előfordul, hogy a vámhatóság felülbírálja a számlán szereplő értéket, főként magánforgalomban. Ennek oka, hogy hajlamosak a felek valós érték alatt számlázni.

Jelen esetben tőlem megkapták az ebay rendelés visszaigazolást. Kétlem, hogy esetleges csalásnak bármilyen lehetősége felmerülhetett volna.

wers # 2017.08.17. 16:45

Na nem fokozni akarnám az indulataidat, de igen gyakran előfordul, hogy a vámhatóság felülbírálja a számlán szereplő értéket, főként magánforgalomban. Ennek oka, hogy hajlamosak a felek valós érték alatt számlázni.

Szomorú örökös # 2017.08.17. 16:20

wers

Arról nem itt kellene vitázni, hogy jó-e, ha az állam adókat, vámokat stb. szed.

Miért nem? Etikus vagy nem etikus, amit csinálnak? Itt special ez volt a kérdés. A 42,99 USD az a kategória volt - és a magyar valamint amerikai kísérő levélen csakis ez az összeg szerepelt, mint VÁMÉRTÉK - amely után sem ÁFA, sem VÁM fizetési kötelezettség nem merült volna fel, megnéztem a szabályt. Ehhez képest direkt azért hozzá számolni egy magánszemély által kifizetett postaköltséget, hogy azzal már egyből a kellő vámértéket elérje, na ez az, ami lehet "törvényes, de nem jogos".

wers # 2017.08.17. 13:44

Arról nem itt kellene vitázni, hogy jó-e, ha az állam adókat, vámokat stb. szed. Arról sem, hogy jól gazdálkodik-e a beszedett pénzzel.
A használt áru is áru. Néha drágább is, mint az új.

drbjozsef # 2017.08.17. 13:27

"átment" ????
Mindig is az volt.

Szomorú örökös # 2017.08.17. 12:31

Nem volna ezzel az egésszel baj, ha hivatalosan egy cégtől vettem volna az alkatrészt. Na de bakker, ez két magánszemély közötti kereskedelem volt, ráadásul használt cuccra. De lassan már leszarom, tipikus példája ez a "törvényes, de nem jogos" jelzőnek. Mindenkitől megértettem, hogy jogos, én a korrekt mivoltát vontam csak kétségbe, de ezt itt senki sem fogta fel a tisztelt jogászok közül. Nonolet ráadásul még át is ment bunkóba, hozzá több kérdésem nincs is.

Rexor # 2017.08.17. 11:31

Nonolet: szerintem ne ítélkezz hogy ne ítéltess. Akár magadra is ismerhetnél...

Dr.Attika # 2017.08.17. 09:01

Szomorú örökös vámbeli hozzáállása nem egyedi. Cégek vámügyintézői sem értik mindig, hogy különbség van a vámérték és a vételár között, amennyiben az gyártelepi áron történik. Az államok- így az EU- a vámot a vámhatárig terjedő teljes költség alapján szabja ki, mert az az árú értéke.
Pl. Valaki olvassa, hogy a város végén lévő szupermarketban a paprika kilója csak 200,- Ft. Beül az autójába, kimegy megveszi, hazajön a paprikával. Így már a paprika értéke nem 200,- Ft/ kiló, hanem hozzáadódik az üzemanyagköltség, gépjármű kopás.Így már lehet, hogy 300,- Ft a paprika értéke.

wers # 2017.08.17. 08:42

Ez már EU előtt is így volt, és így normális
Minden áru értéke tartalmaz szállítási költséget, nem is egyet, hisz már az alapanyagot is szállították. Csak nem tudod, hogy az össz árból mennyi ez a tétel. Egyébként nem mindig van plusz fuvarköltség, az attól függ, milyen paritással vásárolsz.

Rexor # 2017.08.17. 08:27

Azt azért hozzátenném, hogy ez nemcsak nálunk működik így hanem az összes EU országban (mivel egy EU Irányelven alapszik ez).

Szomorú örökös # 2017.08.17. 04:40

nonolet

A szállítási szolgáltatás is USA IMPORT volt.

Azaz nem a termék, hanem egy szolgáltatás ára. Ez ilyen egyszerű. Ami nem tartozik a termék árába, az a logika szerint nem lehetne vámérték. De hát már hozzá szoktunk, hogy nálunk semmi sem logikusan van kitalálva.

És még további kérdés az, hogy mindez miért tartott újabb két hétig, hogy Pestről Szegedre eljusson a cucc? A három hétből mindössze egy hét volt, amikor külföldön voltam és nem tudtam reagálni a kapott levélre. A vámkezelési megbízás visszaküldésétől további két hét telt el, hogy végre átvehessem tegnap. :-O

nonolet # 2017.08.16. 21:30

A szállítási szolgáltatás is USA IMPORT volt.

Nem a törvény a hülye, hanem te nem gondolkodtál el ezen...

Szomorú örökös # 2017.08.16. 19:20

wers

Az, hogy szabályosan csinálják, szerintem még nem azt jelenti, hogy rendben is van. Inkorrekt ez az eljárás, de hát a törvény az törvény. Én egy postai szolgáltatásért kifizetek egy összeget, amit aztán ők ÁFÁ-val sújtanak. Minden ez, csak nem korrekt! :-O

wers # 2017.08.16. 18:08

Igen. Ez így teljesen rendben van.

Szomorú örökös # 2017.08.16. 17:54

Kedves szakértő fórumtársak!
Amerikából voltam kénytelen rendelni ebay-en egy régi típusú Honda motorkerékpárhoz (segédmotoros kerékpár) egy alkatrészt, mivel itthon ez már nem volt beszerezhető. A küldemény kb. bő két hét alatt eljutott Pestre, majd több mint három hétig vámkezelték - igaz egy hétig én se voltam itthon és nem tudtam a vámárú nyilatkozatot visszaküldeni nekik - de nem is akárhogy. A csomagon egyértelműen ott szerepelt az árú vámértéke, ami 42.99 USD volt. Ez nem lett volna így sem VÁM, sem pedig ÁFA köteles, ahogy a szabályokat elnéztem. Ehhez képest ők úgy döntöttek, hogy a vámértékhez hozzáteszik a szállítási költséget is - 48 USD - és így már ÁFA köteles lett a cucc, ami azt jelentette, hogy jelentős költséget - 6530 Ft - kellett még pluszban a vámkezelés 2500 Ft-os díja mellett kifizetni érte.

Kérdésem az lenne, hogy jogos volt-e a vámhivatal eljárása vagy szerintetek tegyek panaszt? Szerintem a szállítási költséget jogtalanul számolták bele.

MPeti2 # 2017.08.07. 22:10

Sziasztok,

Vám és áfa ügyben szeretnék tanácsot kérni.
Svájcból szeretném használt bútoraimat Magyarországra hazahozni. Tudja esetleg valaki ,hogy hány %-ék vámot kell fizetnünk, kell-e egyáltalán, illetve ezt mi alapján számolják ki? A vámeljárást hol kell lefolytatni? Teherautóval hoznánk a bútorokat.
Válaszokat előre is köszönöm!

MPeti

Miki18 # 2017.08.04. 03:51

Jó napot kívánok!

EU-n kívüli országból szeretnék CITES 2-be sorolt (20 tő alatt) orchideát Magyarországra magánszemélyként, saját részemre behozni. CITES igazolás és phytocenitary certificate-en kívűl egyéb dokumentum kell? Milyen összeghatárig adó és vámmentes? Légi úton hoznám magammal...

Válaszukat köszönöm!

Dr.Attika # 2017.07.29. 08:20

Jó napot Kívánok!
Jelzi az angol eladónak, hogy van közösségi adószáma. Ő köteles áfamentes számlát kiállítani. Itthon bevallja közösségi termék beszerzésként és a magyar 27%-os áfát megfizeti vagy levonásba helyezi.

Mikimano1982 # 2017.07.29. 07:48

Jó napot kívánok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy Angliában található műszaki eszközt szeretném online megvásárolni, ami alatt ez a felirat szerepel:

VAT at 20% included Removable if you have a VAT ID

A teljes vételár 5600 Font, ezt szeretném ÁFA mentesen megvenni.

A kérdésem az lenne, hogy ezt az eszközt hogyan tudnám a leggördülékenyebben megvásárolni? Magyarországon bejegyzett cégem van, illetve rendelkezek Eu adószámmal is?

Válaszukat előre is köszönöm.

Miklós

Rexor # 2017.07.27. 15:12

Ha nincs EU adószám akkor angol áfával fogják számlázni a terméket. persze ez csak akkor igaz, ha adóalanytól szereznek be terméket.

Rexor # 2017.07.27. 15:12

Ha nincs EU adószám akkor angol áfával fogják számlázni a terméket. persze ez csak akkor igaz, ha adóalanytól szereznek be terméket.

esztiana80 # 2017.07.27. 11:21

Kedves Ügyvéd úr!
Köszönöm a gyors választ!
Még egy kérdés: ha nincs eu adószám, akkor igényeljünk, vagy mint vevő fél (és a héá-t is itthon kell megfizetnünk), anélkül is megvalósíthatjuk?
Bár úgy tudom, nem hosszadalmas ügymenet...
Köszönettel, szép napot!