Ingatlanvásárlásnál ÁFA visszaigénylés


Rexor # 2016.05.23. 07:15

Mielőtt belevágsz a dologba ülj le egy könyvelővel/adótanácsadóval/ügyvéddel, mert nem olyan egyszerű ez a dolog:

"1.,Kérdésem, hogy ilyenkor az eladót (beruházó cég) kell kérni hogy fordított ÁFAval számlázza ki nekem és en majd befizetem az AFAt vagy simán szamlázzon és fizessem neki az 5% Áfával növelt árat?"

Új építésű ingatlan értékesítése soha nem lesz fordított áfás, ez csak egyenes áfás lehet. Másrészt a fordított áfa nem azon múlik hogy mit kérsz az eladótól.

1.a.,Nyilván az első ilyen tranzakciót követően automatikusan ÁFA koros lesz a cég (kb.25M készpénzes vásárlás) de mi a helyzet az értékesítésnél én ott 27% ÁFAs számlát kell kiállítanom? Vagy ilyenkor mi a helyzet az ÁFA fizetéssel, en vásároltam 5% tartalommal, de értékesítésnél 27% lesz ilyenkor a 22% különbözettel mi történik, vagy hogy működik ez?

Nem olyan egyszerű ez, de ezzel kapcsolatban ne spórold meg a az adótanácsadót/könyvelőt.

2.,Az ingatlan vásárlása 25+5%Afa, eladása meg kb. véleményem szerint majd 27M+???Áfa vagy esetleg fordított Áfával érdemes értékesíteni?

Nem kívánságműsor.

3.,A várakozás szerinti 2M forint nyereséget még milyen adók terhelik, hogy kivehető legyen a cégből?

Komplex téma. Egyrészt egy társaságnak van adózás előtti eredménye, amelyre társasági adót kell fizetni. Másrészt van olyan hogy iparűzési adó. Ezt követheti az osztalék kifizetése, amely után személyi jövedlemadót/egészségügyi hozzájárulást kell fizetni ha magánszemély kapja. Másészt a társaságon belül is van egy csomó adókötelezettség, amire figyelemmel kell lenni.

4.,A cég törzstőkéje 3M vagyis 22M egyéb forrásra lesz szüksége a cégnek, hogy megvegye az ingatlant, mi ilyenkor a legcélszerűbb? Tagi kölcsön? Vagy milyen más módok léteznek arra hogy pénzt tegyünk a cégbe?

Felmerül kérdésként, hogy miért 3M Ft jegyzett tőkével alapítottátok a céget. Több módszer is létezik a tagi kölcsön a legkevésbé ajánlott.

Sherlock # 2016.05.23. 06:59

Hát, végül is 500 eurójuk sincs adótanácsadóra, holott nagyrészt ezen múlik a profit. Ekkora takaróval azért nem nagyon lehet nyújtózkodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.22. 09:49

Saját tulajdonú ingatlan adásvétele és nem ÁFA-körös? Nagyon szerény üzleti kilátásokkal vágnak neki az üzletnek.

Rexor # 2011.08.05. 08:07

Kicsit bevittek a málnásba.

2 verzió lehetséges:

  1. Az eladó nem választotta az áfás értékesítést (külön be kell jelenteni ha valki így kíván értékesíteni az adóhatósághoz). Ebben az esetben az ingatlan értékesítése mentes az áfa alól (tehát nincs mit levonni, visszaigényelni).
  2. Az eladó választotta az áfa szabályok alkalmazását. Ebben az esetben a tzranzakció fordított áfás lesz (ergo te, mint megrendelő fizeted és vonhatod le az áfát). Viszont ebben az esetben kérjétek el az eladó bejelntő lapjának a másolatát.
Cinix # 2011.08.05. 05:05

Raktár, használt.

Rexor # 2011.08.04. 15:01

Milyen ingatlanról van szó? Új, használt, lakó, nem lakó, építési telek?

Cinix # 2011.08.04. 11:58

Köszönöm a választ.
A könyvelő több lehetőséget is ajánlott, volt róla szó, hogy be sem kell fizetni az ÁFA-t.
Az eladó elutasító volt, a mi könyvelőnk kérését szintén elutasította. Elakarta kérni az Ő könyvelője tel.számát.Végül megszerezte az elérhetőségét, és megbeszélték, hogy nem is kell befizetni az ÁFA-t, mert állítólag nem is adhat ki ilyen számlát az eladó. ( Bt.-je van egyébként)
A Széchenyi hitelt megnyertük, de újra kellene írni a pályázatot hogy, ne kelljen befizetni az ÁFA-t, az meg nagyon sokba kerülne...
Most aláírta a szerződést, és azt mondta tud ÁFA-s számlát adni, de még mindig azt mondogatja, hogy nem igényelhetjük vissza.

Van olyan eset amikor kifizetem az ÁFa-t, de nem tudom visszaigényelni? ( Ingatlan adás-vétel két cég között)

nandy # 2011.08.04. 10:17

Az ingatlanértékesítés főszabály szerint áfa-mentes.
De vannak kivételek is, amikor az eladó áfa-kötelessé teszi az értékesítést, illetve ha új ingatlanról van szó.

A vevőnél akkor nyílik meg az adólevonási jog, ha az ingatlant adóköteles (áfa) tevékenységhez szerezte be, pl. áfá-san bérbeadja, vagy ha továbbértékesíti, szintén áfá-san.

Ha az ingatlanbeszerzés kapcsán áfa levonására nem vagy jogosult, akkor viszont a Széchenyi hitelből azt is lehet finanszírozni.

Csak azt nem értem, hogy neked nincs könyvelőd??? Mert annak ezeket tudnia kell(ene).

Cinix # 2011.08.03. 17:08

Kedves válaszolók!

A problémám a következő: Vásárolni kívánok egy ingatlant a cégem részére, egy másik cégtől. Egy része Széchenyi hitelből lenne, ott az ÁFA-t nem finanszírozzák.
Az eladó szerint ha befizetem neki az ÁFA-t én nem igényelhetem vissza.Nem tudta megmagyarázni miért. Létezhet ez? Ha igen milyen esetben?