őstermelői igazolvány - tb jogviszony


totyika # 2014.03.06. 08:07

Tisztelt Szakértők, Fórumozók.

Információt, segitséget szeretnék kérni. KISTERMELŐ szeretnék lenni. Kérdezném, hogy van e és ha igen, akkor, mik lennének a kötelezetségeim és főleg arra lennék kiváncsi, hogy járulék fizetések mik lennének e a vállalkozás beinditásához illetve annak folytására, főállásban.Jelenleg nincs munkaviszonyom és biztositásom sincs.
Tájékozatlan vagyok ebben a kérdésben, remélem jó helyre irtam. :)
Elöre is köszönöm válaszát.

varroneni # 2012.01.11. 12:10

Kedves fórumozók!

Tanácsot kérnék:

súlyos beteg anyukámmal vagok otthon,ezért ápolási díjat kapok.Ez szolgálati időt ad és a tb-m is rendben.Anyukámnak az állapota miatt szoc.otthonba kell mennie.Ezzel az én ápolásim és biztosított jogviszonyom megszűnik.Azonban muszáj egy ideig még bent is segítenem az új életét,ezért nem megyek el dolgozni.Ezügyben kellene tanács.

1.lehetőség ugye az ,hogy bejelentkezek a NAV-nál és befizetem a 4-5ezer/hó tb-t,ezzel szolgálati időm nincs,de biztosított vagyok.
Halkan jegyzem meg,van 1-2 ismerősöm,akik nem járnak dokihoz és bejelentés nélkül lapulnak.Ha egyszer a mentő viszi be őket és kiderül a biztosítatlanság,akkor visszamenőleg behajtják kamattal együtt a havidíjat+követelhetik az orvosi ellátás költségét?Tudom,régebben volt vizsgálat a potyautasokkal kappcsolatban,de most van ennél több gond is..Tapasztalatotok???

Egy 2.lehetőség jobban érdekelne:
Régebben volt őstermelőim,de 2004-ben volt utoljára érvényesítve.Van néhány hektár földem,amit hosszú távra bérbe adtam,a bérleti dologhoz nem nyúlnék
.
Van kb. 0,3 ha szántóm,ahol lehetne valamit termelni+néhány család méh.Lenne is évente kb 3-400 ezerért felvásárlónak hivatalosan eladandó méz,de ez nem haladná meg a 600 ezret,ami most az adómentes évi keret.?

Régebben volt valami speciális ősteremelői-talán 2008-ban?-,amit ilyen piti dolgokra ki lehetett váltani.Bár ha az eladott mézem már összegben sok-azaz a saját szükségleten felüli plusz túl sok-,akkor őstermelői nélkül is eladom a mézet.

Nem pályázgatnék én sehová,hanem arra gondoltam,hogy inkább valami őstermelőivel kapcsolatban fizetnék tb-t,esetleg ketyegne valami pici szolgálat idő és nem lógnék biztosítatlanul a levegőben addig,amíg a szülőm helyzete nem rendeződik.

A könyvelés részét a dolognak megoldanám,inkább arra kérnék ötletet,hogy mennyi lenne a fizetnivalóm,azaz megérné-e a hercehurca az őstermelőivel ??

Köszönöm a válaszokat