Vagyonszerzési illeték Gépjármű esetében


MASZAT26 # 2014.11.04. 13:51

Tisztelt Fórumozók!
Tud valaki válaszolni nekem a következőkre?
Tavasszal akartam venni egy új autót, amire befizettem az előlegeket...stb., vagyonszerzési illetéket is.
Sajnos közben ellopták a pénzemet, és nem tudtam megvenni az autót, ami így csak kb két hétig volt a nevemen, de bele sem tudtam ülni, mert a második részt nem tudtam kifizetni. A befizetett illetéket vissza tudom kérni, vagy az is elúszott az autóval együtt?
Tud valaki segíteni???

Köszönöm szépen.

irat # 2013.01.24. 15:07

Ez még érdekesebb! Sajnos egy véletlen folytán, csak most jutott tudomásomra, hogy a külföldön vett autóra nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, csak regisztrációs adót. 2012. októberében Németországban vásároltam egy autót. Megfizettem a regisztrációs adót, plusz az önkormányzaton vagyonszerzési illetéket fizettettek velem. Most az új információ birtokában vissza mentem, és rákérdeztem. Állítólag a dátumnál nem szerepelt a német város neve. Igaz akkor magyar sem. Hiába tudom számlákkal, ideiglenes forgalmi másolattal, akár tanúkkal is bizonyítani, hogy kint vettem. Hiába fordulok az illetékesekhez, úgy látszik nem fogom tudni az igazamat bizonyítani, és az illeték összegét visszakapni. Pedig ez az eljárás tudtommal sérti az uniós szabály is.
Van-e valami jogorvoslati lehetőségem?

Zotyika # 2012.04.10. 18:54

Hát ez érdekes. Sajna nem tudok segíteni. Én egy motort adtam el egy szlováknak -szlovákiában- és neki is kivetették. Mutatta nekem a magyar nyelvű, illetékfizetésre szóló felszólítást. Én sem tudtam neki mit mondani, hogy ez most jogszerű-e.
Ha valaki tudja, köszönettel várom válaszát

eszel # 2012.03.22. 10:21

Tisztelt Olvasó!

A számomra vélt problémámat azért próbálom meg itt tisztázni, mert szeretnék meggyőződni arról, hogy mi a pontos valóság.

Adott egy Németországban vásárolt autó, melyet Szlovákiában helyeztem forgalomba 2011-ben. (Megjegyzem, hogy még a nagy "Szlovákrendszám" hadjárat előtt is ilyen rendszámú autót használtam - bizonyított családi eredetem végett).
Az autót 2011. decemberében eladtam egy Magyar magánszemélynek. A külföldi kijelentésre idén, azaz 2012-ben került sor - a Vevő anyagi állapota végett. Szintén jelenleg (2012.március) folyik az autó Magyarországi honosítása is. Minden folyamatot én (Eladó) végzek, jártasságom végett. Minden hivatalos irat és befizetendő összeg megvan ahhoz, hogy a Magyar Forgalmi engedélyt és rendszámokat kiváltsam. Tisztában vagyok ezen dokumentumok hivatalos áraival, ezért meglepetésként ért az, amit ma az okmányirodában tapasztaltam.
Az autó adás vételének időpontja 2011.12.XY, helye Jászfényszaru - Magyarország (azért ez, mert itt béreltem az autónak garázst a téli üzem mellőzése végett). A Vevő itt tekintette meg az autót és itt történt az adás-vételi szerződés megírása is.
Az autó soha nem volt még forgalomba helyezve Magyarországon és az adás-vételi szerződésen én, mint Eladó- külföldi okmányaimmal igazoltam magamat, mint szlovák magánszemély.
Mégis kivetettek vagyonszerzési illetéki díjat, amit nem egészen értek, mivel a Magyarországi gépjármű első forgalomba helyezésekor nem vethető ki vagyonszerzési illetéki díj.
Kérdésemre az ügyfélszolgálaton dolgozó hölgy elmondta, hogy ez azért van, mert az adás-vételi szerződés Magyarországon történt meg.
A kérdésem az, hogy jogszerű volt az illeték kivetése, vagy sem?