Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


szja örökölt ingatlan értékesítés után

ki56 # e-mail 2018.06.26. 15:25

Köszönöm a választ, igen négyen vagyunk testvérek.

drbjozsef # e-mail 2018.06.26. 06:25

Azt kérdezném, hogy kell-e adót fizetnünk?
Ahogy jól esik.

Sairey, most tényleg? Miért nem azt válaszoltad, hogy "piros, de magasabb mint nehéz" ?

ki56,

A 2010-ben örökölt rész után nem kell adózni semmiképpen.
Ha a most örökölt részeteket olcsóbban adjátok el, mint a mostani hagyatéki végzésben az erre a részre eső megállapított érték (tehát 14M-re értékelték most az egész ingatlant, és 13,5M-ért adjátok el az egészet), akkor megint csak nem kell adót fizetni. Sőt bevallani sem kell semmit az adóbevallásban.
(Ha jól sejtem, négyen vagytok testvérek, és így örököltétek meg közösen az egész ingatlant végül)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

SaireyVMK #   2018.06.25. 20:22

Ahogy jól esik. Az édesanyátok után örökölt rész után kellene adóznotok csak,viszont mivel (ha minden igaz) olcsóbban adtátok el az ingatlant,mint a hagyatéki érték(2x7=14misi) ezért nem keletkezett "jövedelmetek" ami után adózni kellene.

Más kérdés,ha félreértettem és nem 14millió az értéke az ingatlannak,hanem csak 7 millió. Akkor a különbözet anyai része után, külön külön adóznátok. (vagyis a különbözet 5/8-ad része után 15%-ot)

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

ki56 # e-mail 2018.06.25. 20:11

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A testvéreimmel együtt 2010-ben édesapánk halála után örököltük egy családi ház 1/8 - 1/8 részét. Mivel édesanyánk még élt a felének a negyedét. Idén édesanyánk is meghalt, így a maradék részt hasonló arányban örököltük. A hagyatéki eljárásban rögzítve édesapánk és édesanyánk része is kb. 7-7 millió. Eladtuk a házat 13,5 millió Ft-ért.
Azt kérdezném, hogy kell-e adót fizetnünk?
(Az nem világos, hogy a különbözetet a 14 millióhoz vagy csak az édesanyánktól most örökölt 7 milliós részhez kell-e viszonyítani.)
köszönettel: ki56

drbjozsef # e-mail 2018.06.01. 21:52

SZJA :

62. § (1) * Az ingatlan, a vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételből (a szerzés időpontja szerint megosztott bevételből) le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket, kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként elszámolt: *

  1. a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
  2. az értéknövelő beruházásokat;
  3. * a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat, ideértve az adott ingatlannal kapcsolatban az állammal szemben vállalt kötelezettség alapján igazoltan megfizetett összeget is.

A tanúsítvány levonható. A kifizetett illeték is. Az ügyvédi költség is, a földhivatali eljárási díj is.

ILLETÉK :

Ilyen nincs. Illetékre cserénél van kedvezmény, ha volt másik lakásod. Esetleg az, hogy ha vissza nem térítendő állami támogatást is igénybe veszel a vételkor (szocpol, csok), akkor az levonható a forgalmi értékből.
De lakáshitelhez, pláne más ingatlanéhoz nincs efféle kedvezmény.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

sailing85 # e-mail 2018.06.01. 15:33

Tisztelt Fórum tagok!

A kérdésem az lenne, hogy egy örökölt lakás utána a vételár és a hagyatéki végzésben szereplő összeg különbözete után fizetendő 15% SZJA értékét, milyen módon lehet csökkenteni, elszámolni?
Úgy tudom például az energetikai tanúsítvány értékét le lehet vonni.

Illetve azt hallottam, de sehol nem találtam nyomát az interneten, hogy valamilyen más egyéb lakáson fennálló lakáshitel előtörlesztését, ha megtesszük, akkor azzal is csökken a fizetendő illeték mértéke.
Sajnos, mint írtam nem találtam semmilyen hivatalos nyomát ennek, hogy lehetséges-e, ezért kérdezném Önöket, hogy hallottak-e ilyenről és, ha igen esetleg mi a menete, miylen jogszabályok kapcsolódnak ide. (Gondolom valamilyen adó, illeték jogszabályok,d e ott sem találtam erre választ)

Előre is köszönöm a segítségüket!

Üdvözlettel,

Sailing85

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.31. 21:01

A hozzájáruló nyilatkozat benyújtásának a napjára jegyzik be a vevő tulajdonjogát.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef # e-mail 2018.05.31. 20:59

De itt - vélhetően - tulajdonjog fenntartással adta el az elhunyt az ingatlant, ilyenkor a benyújtáskor csak az tulajdonjog fenntartásos adásvétel tényét jegyzik be, de a vevő csak a szerződés szerint, jellemzően a teljes vételár kifizetése után szerzi meg a tulajdonjogot. Ilyenkor az számít szerzési időpontnak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nonolet # e-mail 2018.05.31. 16:32

A szerzés napja adás-vételnél az irat benyújtás napja lesz... vagy nem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.31. 15:58

Bocs drbjozsef, látom, már te is elmondtad. Riszpekt.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.05.31. 15:57

A közjegyző azt mondta akkor fog végleges döntést hozni, amikor az örökösök kijelentik, hogy a vevő felé nincs több követelésük és a nevére kerül a lakás.
Na, ez hülyeség.
Ha a hagyaték megnyíltakor - az örökhagyó halála napján - az örökhagyó volt a bejegyzett tulajdonos, akkor a közjegyzőnek az ingatlant át kell adnia az örökösöknek.

www.kbs-ugyved.hu

Ildiko70 # e-mail 2018.05.31. 13:11

Köszönöm a választ!
Ha lezárul az ügy megírom, hátha másnak okulás lesz.

drbjozsef # e-mail 2018.05.31. 11:42

Ildiko,

lajcso hozzászólását is figyelembe véve, akkor a közjegyző pont ezzel fog kib*szni veletek.

Ha az ingatlan a halál időpontjában az elhunyt tulajdonában volt - nyilvántartás szerint, de ezek szerint a szerződés szerint is -, akkor a hagyatékban szerepelnie KELL az ingatlannak, és Ti azt öröklitek. Ekkor kellene 9%-ot fizetnetek.

Szerintem ilyen esetben nem is dönthet a közjegyző, nincs mit vizsgálnia, egyértelmű, hogy öröklitek az ingatlant, a szerződéses kötelemmel egyetemben.

Ha megvárja míg a vevő nevére kerül az ingatlan, és azt mondja, hogy akkor nincs ingatlan hagyaték, megkaptátok a pénzt, akkor 18% illetéket fogtok fizetni. De szerintem ezt nem teheti, mert a hagyaték megnyílta az elhunyt halálának a napja, az akkori állapot szerint örököltök. Nincs mire várni.

De én laikus vagyok, lehet, tévedek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ildiko70 # e-mail 2018.05.31. 11:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ! Most van folyamatban az ügy, lehet, még a közjegyző sem tudja eldönteni, hogy tulajdonképpen lakást vagy pénzt örököltünk. Úgy tudom, az adásvételi szerződés úgy lett megkötve, hogy a vevő csak a teljes vételár átutalása után lesz tulajdonosként bejegyezve, de addig is lakhat az ingatlanban bérleti díj megfizetése nélkül. Most ügyvédnél vannak a papírok. A közjegyző azt mondta akkor fog végleges döntést hozni, amikor az örökösök kijelentik, hogy a vevő felé nincs több követelésük és a nevére kerül a lakás.

lajcsó # e-mail 2018.05.31. 10:33

"Mekkora az illeték százaléka (9 vagy 18)"
Ez szerintem attól függ, hogy mi a hagyaték tárgya: a lakástulajdon, vagy az örökhagyó pénzbeni követelése?

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

drbjozsef # e-mail 2018.05.31. 10:29

Ildiko,

Az 100% hogy az örökség elköltése lakáscélra nem számít. Már sima adásvételnél sincs ilyen szabály.
Az illeték mértéke, vagyishogy ingatlant, vagy ingóságot(pénzt) örököltök-e, az jó kérdés. Nem tudom, de hajlok arra, hogy sajnos inkább az utóbbi, és a magasabb illetéket kell fizetni. Az elhunyt tulajdonjog fenntartással adta el az ingatlant részletre, vagy már a vevő a bejegyzett tulajdonos? Ha utóbbi, akkor valószínűbb, hogy pénzt örököltök, 18% illetékkel.
Egyébként ebben a döntő minden bizonnyal az lesz, hogy a hagyatéki végzésben pontosan mi fog szerepelni, milyen jogcímen örököltök. De ha az ingatlan elidegenítése megtörtént, akkor az abból származó vételár részleteket öröklitek most, tehát pénzt.
Talán meg kellene kérdezni a közjegyzőt, ha még nem is lett lezárva a hagyaték, akkor is csak hozott már valami döntést/végzést, hogy mi a pontos hagyatékátadás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ildiko70 # e-mail 2018.05.31. 07:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem és unokatestvérei örököltek az elhunyt unokatestvérük után. Az örökség pénzben érkezik, egy lakás vételára, amit több év alatt fizet ki a vevő. Ez még az örökhagyóval kötött megállapodás szerint történik.
Mekkora az illeték százaléka (9 vagy 18) és ez csökkenthető-e akkor ha az örökséget a saját lakásunk felújítására fordítjuk. Az elhunyt számláján lévő össze és az azóta kapott összeg is a vételárból származik, amit a vevő utalt, tehát bizonyítható. Mivel a teljes vételár még nem került kifizetésre ezért a hagyaték még nincs lezárva.
Segítségét köszönöm!

drbjozsef # e-mail 2018.05.22. 11:04

Gee17,

Minden bizonnyal kell adóznód, mert csak 2 éve szerezted.
Meg kell határozni a telekrész szerzéskori értékét, amit nehezít, hogy épület is van az ingatlanon, szóval nem csak a teljes telek nm és az eladandó aránya számít.
Ha az megvan, akkor az eladási ár és a szerzéskori érték különbözete után kell 15% adót fizetni. Ha a 2 éve azt jelentni, hogy 2016-ban örökölted, akkor ennek csak a 90%-a lesz az adó.

A vevődnek is kell majd feltehetőleg vagyonszerzési illetéket fizetnie, illetve, a szokásjog szerint általában a vevő fizet minden a telkek átalakításával járó költséget. Földmérő, telekátalakítások, bejegyezés.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.05.22. 10:33

erkanemeth,

Nem értem, mit nem értesz.
60/120-at eladtál 72M forintért.
Ezárt a 3/120 eladási értéke 3,6M.
A többi rész után nem kell adózni.
Örökölt rész eladásakor a szerzési értéknek - amivel csökkenthető az eladási ár - a hagyatéki végzésben szereplő érték számít. Ezt nem a közjegyző határozza meg, hanem az önkormányzat ad ki értékbizonyítványt erről a közjegyzőnek. Elvileg a hagyatéki jogerőssé válása előtt ezt lehetett volna vitatni, ha szerinted jelentősen eltér a valós értéktől.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Gee17 # e-mail 2018.05.19. 10:06

Kedves József!
Két éve örököltem egy családi házat, abból a telekből szeretnék eladni egy kis részt a szomszédnak, ezután kell valami adót vagy illetéket fizetnem, és a szomszédnak?
Köszööm

erkanemeth # e-mail 2018.05.16. 15:46

...valamint a 60/120 a 100 %, nem a 120/120. A teljes tulajdon a 60/120

erkanemeth # e-mail 2018.05.16. 15:39

Kedves József! Igen, igaz, nem haszonélvezet, hanem tulajdonjog volt.
A teljes tulajdon volt a 60/120, a másik fele az ikeré.A 2.1 m az irányadó az értéknél? Ezt a közjegyző mi alapján határozza meg? Nem a teljes épület értékéből vonódik le (amit nem tudunk, mert a szerzési érték ismeretlen, hiszen ezt a szüleim építették és soha nem volt értékelve.

drbjozsef # e-mail 2018.05.16. 15:24

3-3/120-ad rész szüleim haszonélvezeti joga

Azt nem örökölted, az biztos. Nem haszonélvezet lesz az.

Ha a 3/120-ad eszmei hányadot örökölted 2.1M értékben, és gondolom az ikerház feledet adtad csak el (60/120) 72M forintért, akkor a 3/120-ra eső bevételed 3.6M forint.
A (3.6M-2.1M) adóalapnak a 90%-a után kell 15% adót fizetned, 202.500.- forintot. Ha jól tévedek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.05.16. 15:17

wers
off
délelőtt. Azt hittem, innentől lesz, de ez a fórummotor visszamenőleg berakta mindenhova. No nem mintha baj lenne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

erkanemeth # e-mail 2018.05.16. 14:44

Üdvözlöm! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz tanácsért:

  1. 1977-ben Édasapám az én nevemre vásárol egy ingatlant (54/120, ikerház fele)
  2. 3-3/120-ad rész szüleim haszonélvezeti joga
  3. 2012-ben édesapám halála után megörököltem a 3/120 -ad részt
  4. 2015-ben édesanyám halála után megörököltem a maradék 3/120-ad részt (a hagyatéki végzésben ennek forgalmi értéke 2.100.000 Ft
  5. 2017-ben eladtam az ingatlant 72 m Ft-ért.

Kérdésem: mennyit kell adózni ez után a 3/120-ad rész után?
Válaszát előre is köszönöm.