albérlet, kaució visszafizetése


drbjozsef # 2022.05.23. 08:09

Nat29,

Ez jogi fórum, a pénzkövetelés jogi útja első körben nem a per, hanem a fizetési meghagyás küldése.
Más jogszerű fellépéssel nem nagyon tudod "fenyegetni".
Nem jogszerűvel meg azzal fenyegeted, amivel akarod és elég bátor vagy.

Nat29 # 2022.05.23. 06:40

Kedves fórum tagok,

Egy külföldi kollégám egy kínai tulajtól bérelt egy lakást, a tulaj egy hónappal a bérleti szerződés lejárati időpontja előtt felmondta a szerződést, miután nem fizette 3 hónapig a rezsit (fix rezsivel szerződtünk) és még neki állt feljebb mikor egy pöppet ideges hangnemben kérdőre vontam, MIVEL lekapcsolták az áramot!!! Ezen megsértődött és felmondta a szerződést.

Jóval 30 napon belül kiköltözött a kollégám a lakásból, viszont a felmondási idő után 30 napon belül vissza kell hogy utalja a kauciót, ez van a szerződésen. Ügyeltem rá, hogy szép állapotban hagyja ott a lakást.

A szerződés szerint már múlt héten vissza kellett volna fizetnie a kauciót, de azóta és előtte sem válaszolt az emailekre, telefonon azt mondja persze utalja de biztos vagyok benne hogy nem fogja.

Na most, annyit tudtam tenni hogy írtam egy fenyegető emailt neki hogy 8 napja van visszautalni, különben jogi útra terelem az ügyet. Motivációként hozzátettem, hogy mivel a lakása céges néven van, céggel szerződtünk és egy éven keresztül egyszer sem küldött nekünk számlát, ezt bejelenthetem az adóhatóságnál.

Ebben az esetben lehet-e még bármi mással fenyegetni, vagy innentől már tényleg csak a per a megoldás? Majdnem 400 000 Ft a kaució, amit semmiképp nem szeretnénk elveszíteni.

Ha valakinek volt már ilyen tapasztalata vagy tudna tippeket adni ilyenkor mi a teendo azt nagyon megköszönném :)

drbjozsef # 2021.09.08. 18:20

SolnesM,

jasmiebhree6 csak egy szar spammer, és kellet írni előtte valami látszólag ide a témába vágót. Azt se sikerült magyarul, érthetően, ennyi.

SolnesM # 2021.09.08. 17:06

Érdekes, felettébb érdekes ez amit jasmiebhree6 ír.. Kötöttem eddig vagy 30 -35 bérleti szerződést de ez :

a lakás bérleti napjainak számáig.
soha sem szerepelt a szerződésben. Korábban határozatlan szerződést kötöttem, az elmúlt időben viszont határozottat, félévre.

jasmiebhree6 # 2021.09.08. 12:45

A lakást igénylő bérlőnek ajánlatos figyelmesen elolvasnia a bérleti szerződést.
A szerződést az összes szabály szerint kell elkészíteni és aláírni.
Ennek tartalmaznia kell minden részletet, a bérleti díj összegétől kezdve a lakás bérleti napjainak számáig.

Zoltanuss # 2021.09.03. 16:37

Hogy ne járjon senki úgy mint a Majdnemberlo.

Ha már ott aludt egy vagy inkább kettő éjszaka / (ha csak 3 napra is) /, akkor ha komoly a szándéka, akkor néz egy másik bérlete.
Ezt a balul sikerültet pedig un. hídfőállásnak tekint.

Talán lesz belátása a kiadónak is, ha nem is az egészet hanem annak egy részét visszaadja.
járja a várost és remélhetőleg nem fut újra ilyen szitúba :
a lakásba kosz, összeszereletlen bútorok, falból kilogó gyengeáramú vezetékek fogadtak.

Zoltanuss # 2021.09.03. 16:25

Kevered a bérbeadót és a közvetítőt.
De mindegy.
valahogy a bérbevevés folyamata is fals.

Egy leendő bérlő nézegeti a hirdetést, ha neki megfelelőt talál, felveszi a kapcsolatot a hirdetővel/bérbeadóval és megbeszél egy időpontot a mustrára.
Megnézi a kéglit , kérdez ezt azt, a bérbeadó vagy a képviselője közben vizsgálja az érdeklődőt. Elsőre ügylet nem jön létre.. Az komolytalan.
Nos ha valaki messze lakik, kivesz egy rövid időre szóló egy -két éjszakás bérletet. Úgy híják szálloda, panzió stb.. A kínálat bőséges. A körültekintőbb akár több kínált bérletet is megmustrál.
Ha kölcsönös a bizalom akkor részletezik a szerződést /azt általában előzetesen odaadja a bérbeadó... már természetesen annak aki iránt bizalommal van, ez az első jel a bizalomra /.
Tehát finomítanak a szerződésen. ha ok. a bérbevevő leszurkolja a kauciót és az első havi bérleti díjat... megnézik mérőket, felírják az állásokat, a bérlő megkapja a kulcsokat, kipróbálja, elbúcsúznak egymástól és kezdődik a bérlet.
a bérlő később átpakolja az ideiglenes szálláshelyéről a cuccait.
meglepetések persze ilyenkor is lehetnek.

Majdnemberlo # 2021.09.03. 14:28

Tisztelt Jogtudosok!
Bérleti szerződés szerint a Bérbeadó a lakást kitakarított, rendeletetésszerű állapotban hónap. 27 napján bérbe adta nekem. A hónap 28 napján szombat délután belépve a lakásba kosz, összeszereletlen bútorok, falból kilogó gyengeáramú vezetékek fogadtak. Mivel az ország másik végéből érkeztünk úgy döntöttünk, hogy éjszaka fáradtan már nem vágunk neki az éjszakának maradunk, de a lakás bérlését nem kívánjuk megkezdeni. Ki sem pakoltunk, vasárnap reggel el is hagytuk az albérletet. Hétfői napon a kulcsot visszavittem az ingatlan közvetítőnek, szóban és írásban tájékoztattam arról, hogy mi fogadott a bérleményben. Kértem Bérbeadót, hogy a kauciót fizesse vissza, mert szerződés szerint a magára eső részt egyértelműen nem teljesítette. Természetesen a kauciót nem kívánja visszafizetni, mert az Bérbeadó úgy gondolja (ha csak 3 napra is) szerinte mi bérbe vettük az ingatlant. Hivatkozik a szerződés azon pontjára, miszerint 1 éven belül mondom fel a Bérleti szerződést a kauciót nem köteles visszafizetni. Itt jegyzem meg a szerződés határozatlan idejű.
Két kérdésem van: Érvényes-e az a szerződés, amit valamelyik fél nem tart be? Nincs fennálló költsége (1 este) az ingatlannak, ennek ellenére zsebre rakhatja a kéthavi kauciót?

drbjozsef # 2021.08.31. 12:22

Horror33,

Magyarországon nem kell "regisztrálni" egy lakást.
Spamrobot vagy-e?

Horror33 # 2021.08.31. 11:50

Hogyan lehet újra regisztrálni egy lakást Magyarországon? Milyen dokumentumokra van szükség?

bolgárG # 2021.06.22. 12:10

Kedves drbjozsef és Zöldövezeti11!

Köszönöm a hozzászólásokat, megpróbáljuk akkor ennek fényében valahol közelíteni az álláspontokat.

p.s.: a közüzemi számlák hiánytalanul rendezve vannak, csak a szolgáltatókkal való véglegesítésre (hogy van-e tartozás) vonatkozott a kitétel

Zöldövezeti11 # 2021.06.21. 17:04

Van még egy fontos pontja a szerződésünknek (ami eléggé fércmunka és következetlen), miszerint az óvadék összege a közüzemi számlák hiánytalan rendezésekor és a lakás épségben való átadásakor visszajár. Itt nem említődik meg az óvadék.

Ezt a bérbeadó és a bérlő hozta össze közösen. Vagy legalább is az aláírásakor áldását adta rá.

a kiköltözéskor az óvadék felét megkaptuk a képviselőjétől, a másikat pedig 30 napon belül, a közüzemi számlák rendezése utánra ígérte.

De hát a közüzemi számlák sincsenek még rendezve. Teljesen.
Meg kell egyezni !

drbjozsef # 2021.06.21. 16:52

bolgárG,

Ha valamire a szerződés kötelez, ráadásul nem is összegszerűen, hanem jogcímmel, akkor azt fizetnetek kell, ha emelkedik akkor is, 5 év elévülési időn belül be is hajtható.
(Példa : ha a biztosító nem küld csekket a kötelező befizetéséhez, akkor az nem indok a mulasztásodra, akkor is be kell fizetned, és megbüntetnek, ha nélküle közlekedsz az autóval.)
Sőt akár olyan kötelezettség is behajtható, amit addig valami okból nem is tudtál (mondjuk építmény vagy településfejlesztési adó, ami addig nem volt, valami adminisztrációs hibából nem jutott el hozzád a levél az önkormányzattól).

Természetesen szóba jöhet a kellő gondossággal eljárás, a méltányosság, a jóhiszeműség. Elsősorban az egymás közötti közös megegyezés alapjaként, de természetesen a bíróságon is lehet rá hivatkozni. Ha nem adja vissza a szerinted meg visszajáró kauciódat, neked kell fizetési meghagyást indítanod vagy pert indítani, és ott majd eldől, hogy kit, milyen mértékben terhel a mulasztás.

Én azt mondanám, megosztandó ez a fizetendő, alapesetben titeket terhel, de a bérbeadó eljárása sem volt a ptk. szerinti elvárhatóan gondos, úgyhogy jó lenne inkább valahogy közösen megegyezni. Ha nem pereskedhettek, feltehetőleg a szóban forgó összeg többszörösébe kerülő perköltségekkel...

bolgárG # 2021.06.21. 14:04

Szép napot kívánok!
Albérlőként szeretnék érdeklődni (szerintem jogtalanul) visszatartott kaució ügyében.
A szerződésünk alapján bérlőként a közös költség és közüzemi számlák is minket terheltek, azonban a közösköltséget nem közvetlenül fizettük, hanem a bérbeadónak utalva, az általa mondott összegben (pontosan, évekig). Kiderült a még tavaly nyáron, hogy hátralék keletkezett másfél év alatt, mivel időközben megemelkedett a közös költség mértéke, viszont mi erről nem tudtunk. Ezt az összeget követeli most rajtunk, egészen pontosan ezen a jogcímen tartja vissza az óvadékot. A tulajdonos külföldön él és arra hivatkozik, hogy bár emailes kommunikációt kért, a személyi változások miatt nem jutott el hozzá az információ és mivel a szerződés szerint mi viseljük a közösköltséget, így jogosult ránk terhelni.
Na most másfél évnyi hátralékról van szó, 2020-ban nem kaptunk papír alapú társasházi elszámolást, így azt nem tudtuk átadni, de előtte való éven volt egy, ahol már látszódnia kellett a kezdődő tartozásnak (ezt a papírt a tulaj képviseletében eljárónak oda is adtuk).
Van még egy fontos pontja a szerződésünknek (ami eléggé fércmunka és következetlen), miszerint az óvadék összege a közüzemi számlák hiánytalan rendezésekor és a lakás épségben való átadásakor visszajár. Itt nem említődik meg az óvadék. Ennek időpontja a szerződés szerint az átadás/átvétel napja - mivel nem időben indította el a folyamatokat és az utolsó óraállásokat kérte, a kiköltözéskor az óvadék felét megkaptuk a képviselőjétől, a másikat pedig 30 napon belül, a közüzemi számlák rendezése utánra ígérte. Ekkor jött az email, hogy milyen tételeket kíván behajtani.
Hozzátartozik még a fentiekhez, hogy bár a tartozás visszemenőleges megfizetését megtagadtuk, a gesztuból valamennyit mégis csak belefizettünk.
Jól érzem, hogy nincs jogalap visszatartani olyan összeget, amiben a jóhiszeműségünk megkérdőjelezhetetlen és a bérbeadó mulasztásából keletkezett?

Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.01.10. 15:38

emese1982,

Dokumentálj mindent jó alaposan (fényképekkel, jegyzőkönyvvel, két tanúval) - egyébként kiadás előtt is ezt kellett volna tenni.

Aztán ne fizesd ki nekik a kauciót, ha akarják, és hajlandók pereskedni, majd elválik kinek lesz igaza.

emese1982 # 2021.01.10. 15:18

Kedves drbjozsef, köszönöm válaszát
Konkrétan és részletesen nem írtuk bele a szerződésbe, hogy például szellőztetni kell (minden lakásban kell). Egy külön papírt adtam nekik a lakás egyéb adataival, részletekkel, amire leírtam a penész elleni dolgokat is, de természetesen ezt eldobhatták és letagadhatják azt is, hogy többször szóltam.
Hivatalosan a mai napig nem mondták fel az albérletet és nekem ezt a lakással kapcsolatos hibát a 10 hónap alatt egyszer sem jelezték. Nekem egyértelműnek tűnik, hogy mivel nincs pénzük, kapnak az alkalmon, hogy a penészre fogják a költözésüket, de mivel engem nem értesítettek egyszer se és én lakástulajdonosként mindent megtettem a penészedés ellen, nem tartom jogosnak a követelésüket. A lakás mostani állapotán jól látszik, hogy mennyire nem törődtek semmivel. (Kitépett konnektor és kapcsoló, sose takarított hűtő és ablakok, felkarcolt padló…)

SolnesM # 2021.01.10. 14:41

emese1982 !

Lehet hogy a lakás a szerkezeténél fogva hajlamos a penészesedésre.

Pl. a falak nem megfelelő hő és vízszigetelése.

Látszott, hogy a földszint miatt hajlamos a lakás a penészedésre, és éppen azért, hogy ne is lehessen ez probléma, a lakást injektálással, lélegző vakolattal, páraáteresztő festékkel felújítottam pont előttük, és az új lakóimnak szóltam, írásba adtam, hogy használják a páramentesítő gépet, szellőztessenek naponta és hogy ne tegyék szorosan a falhoz a bútoraikat.

Ez mind igaz, de alapvetően nem ezek a megoldások. Ezek a lélegző vakolatok, pára áteresztő festékek csak látszat megoldások.
Sok százezer esetleg milliók ráköltése után talán lesz eredmény.

Egy bérlőtől pedig különleges használatot lehet kérni, de nem biztos , hogy betartja.

de már decemberben jelezték, hogy nem fognak tudni maradni az egy év lejárta után, mert nincs több pénzük
Ez lehet a fő ok, de hogy penészes az még ráadás.
Tehát olyan állapotba hozni a lakász, hogy makulátlan legyen... vagy lényegesen alacsonyabb bérleti díjért kiadni.

de mivel előbb mentek a kaució nem jár vissza, érvényesítsék a követelésüket ha tudják.

Végső soron visszakaptad a lakásod... előfordulhatott volna az is, hogy a penészre hivatkozva nem fizetnek, de maradnak.

drbjozsef # 2021.01.10. 11:49

emese1982,

Szerintem ez pont az az eset, amire nem nagyon lehet tanácsot adni látatlanban, fórumon át. A leírásod alapján igaza lehet a lakóidnak, és neked is, ez részben szakkérdés, részben a konkrét események igazolhatósága, valósága. Tudod igazolni, hogy elmondtad nekik a lakás állapotát, használatának módját, a szellőztetés és páramentesítés szükségességét? Belefoglaltátok a bérleti szerződésbe?

Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, ne add vissza nekik, írd meg, hogy álláspontod szerint nem megfelelően használták az ingatlant, abban jelentős kárt okoztak, ezért a kauciót erre fogod fordítani.

Ha meg ez nem tetszik nekik, indíthatnak pert.

Nem mernék tippelni a kimenetelre, kinek lesz igaza.

emese1982 # 2021.01.10. 07:36

Olyan ügyben kérném a segítségüket, hogy visszajár-e a kaució a most kiköltöző lakóimnak a leírt helyzet esetén. Egy évre kötöttünk bérleti szerződést (március elején telne le az egy év), de már decemberben jelezték, hogy nem fognak tudni maradni az egy év lejárta után, mert nincs több pénzük és a kéthavi kauciót is le szeretnék lakni. (Én egyhavi kaució lelakásába beleegyeztem). Pár nappal később a közös képviselő hívott fel, így derült ki, hogy elköltöztek (két hónappal korábban a szerződés lejárta előtt). Nekem nem szóltak, csak amikor felhívtam őket pár nappal később és akkor is csak amikor direkt rákérdeztem. Azt mondták, azért voltak kénytelenek költözni, mert nagyon penészes a lakás és most kérik vissza a kauciót is.
Korábban egy kisgyermekes pár lakott ott és nem volt ez probléma. Látszott, hogy a földszint miatt hajlamos a lakás a penészedésre, és éppen azért, hogy ne is lehessen ez probléma, a lakást injektálással, lélegző vakolattal, páraáteresztő festékkel felújítottam pont előttük, és az új lakóimnak szóltam, írásba adtam, hogy használják a páramentesítő gépet, szellőztessenek naponta és hogy ne tegyék szorosan a falhoz a bútoraikat. Többször, amikor mentem hozzájuk, szóltam nekik, hogy nagy a pára, szellőztessenek többet, használják a páramentesítő gépet, de nem tudom megtették-e. Most, hogy visszaadták a lakást, mindenhol hatalmas penészfoltok vannak, látszik, hogy ez hosszú hónapok óta fennálló probléma, amiről nekem korábban egyszer se szóltak. Ilyen állapotban kiadhatatlan a lakásom egy újabb felújítás nélkül. Most kérik vissza a kauciót, pedig hivatalosan fel se mondták a szerződésünket, szó nélkül költöztek ki, ráadásul két hónappal az egy év lejárta előtt és feltételezem, hogy az ő magatartásuk miatt alakult ki ez a helyzet. Ők azt állítják, hogy szellőztettek és nehezményezik, hogy a penészedés miatt több bútort és holmijukat ki kellett dobni. Kérdésem, hogy ilyen esetben jár-e nekik vissza a kaucióból, köszönöm előre is a segítséget.

drbjozsef # 2021.01.09. 23:38

Coach,

Ha a kérdéses rész nem volt elrejtve, vagy olyan helyen, ahova nem szokás feltétlenül benézni, vagyis az elvárható kellő gondosság mellett felismerhető lett volna, akkor nem mondhatja fel rendkívüli felmondással a szerződést.

Ha nem akar ott lakni, a szerződés szerinti rendes felmondással felmondhatja a szerződést. Ha ez 30 nap, akkor egy havi bárleti díjat fog bukni, a kaució természetesen visszajár.

Coach # 2021.01.09. 18:58

Szép estét, információt kérnék lányom tegnap albérleti szerződést kötött, megtekintette a lakást, a kaukciót és az albérleti dijat átadta a tulajdonosoknak, közjegyző előtt nincs az egész hitelesitve. Lányom ma elkezdett bepakolni, a lakás kis helyiségében tapasztalta hogy fent a mennyezetnél penészesedik a fal, ezt ma 24 órán belül jelezte a tulajdonosnak, a tulaj azt mondta, hogy ez nem nagy dolog, vegyen penész elleni sprayt. különben is lányom látta a lakást. Tudni kell, hogy a lakás negyedik emeleten van, felette padlás van, nincs más. Azt nem látta a szerződés aláírása előtt, ma megnézte s úgy túnik, hogy ott valahol beázás lehet. A tulaj nem igazán akarja visszaadni a kaukciót és az albérleti dijat. Hogyan tovább? Lányom mondta, hogy ebben a helyzetben nem költözik be. Kérnénk soronkivüli választ, aki tud segitsen legyen szives, mit tud tenni a lányom, hogy visszakapja apénzt és elálljon a szerződéstől. A szerződésben aláírta, hogy megtekintette a lakást. Köszönöm,

Sombokor # 2019.07.03. 15:05

Valamint amiatt H így elmaradt bevételünk keletkezhet mivel az új bérlő most kezdte az 1 éves szerződését és annak a végén hiányozni fog 3 hónap szerződés idő nekünk.

Ezt nem értem. Amikor az új bérlő egy éve letelik, akkor kötitek a következőt. Miféle három hónap hiányzik _a végén_?

drbjozsef # 2019.07.03. 04:53

Hitch423,

A kérdésem az lenne h jogosan tartottuk meg a fél havi kaukciot?

Szerintem nem.
Vagy ha van tényleges károd, amit igazolni tudsz, akkor igen, vagy ezt már akkor kellett volna lerendezni, amikor megengedtétek neki, hogy új bérlő esetén megszüntetitek a szerződést. Így, utólag, ráadásul szóban, nemigen.

Szerintem engedjétek el, legyen egy jó napja.
Az igazságérzetednek annyiban igaza van, hogy jogilag simán követelhettétek volna tőle mind az 5 hónapra a bérleti díjat, de Ti rendesek voltatok, most meg ő szőrözik. De a (vélt) igazság meg a jog gyakran nem fedi egymást.

Hitch423 # 2019.07.02. 23:09

Kedves fórum tagok
Az alább Bianka által felvetett esethez hasonloval kuzdok csak a másik oldalról.
Bérbe adtuk a lakást egy alberlonek fixen egy évre rendes felmondás nélküli fix idejű szerződéssel.
A hölgy 5 hónappal a szerződés vége előtt jelezte H osszekoltozne új párjával és szeretne elhagyni a lakást idő előtt oly módon H a fenn maradó összeget ne kelljen kifizetnie.
Mi ezt méltányossági alapon engedélyezzük neki azzal a kikötéssel H kar nem érhet minket es folytonosnak kell lennie a bérlésnek vagyis akkor költözhet ki ha van masik bérlő.

Találtunk egy új bérlőt aki kivette a lakást ezzel együtt Engedelyeztuk a régi bérlőnek H elhagyja azt. Azonban a jeleztük neki H fél havi kauciót szeretnénk megtartani a felmerült egyszeri és előre hozott költségek miatt. Valamint amiatt H így elmaradt bevételünk keletkezhet mivel az új bérlő most kezdte az 1 éves szerződését és annak a végén hiányozni fog 3 hónap szerződés idő nekünk.

Ezen a bérlő először alkudozni kezdett majd tételes elszámolást követelt a mi felmerülő koltsegeinkrol vitatva a visszatartása jogossagat.

A kérdésem az lenne h jogosan tartottuk meg a fél havi kaukciot? A saját igazság érzetem alapján igen azonban félek tőle ha elfajul a dolog akkor jogilag nem lennénk előnyben.

A szerzodesunkben közjegyző előtt közöttük ki H a kauciót csak a lakásban okozott károk és elmaradt bérleti díjak okozta károkra lehet költeni. Azonban szóban abban is megegyeztünk H felmondhatja a fél nem mondható szerződést.

Menet közben mindent rendben fizetett a bérlő és mi sem adtunk okot rendkívüli felmondasra.

A válaszokat előre is köszönöm

ttip # 2019.02.12. 11:16

K.Bianka11,

Együtt bérlitek a lakást? Akkor csak együtt lehet felmondani. Olyan nincs, hogy az egyik bérlőtárs "kilép". Eleve csak írásban lehetett volna felmondani. Stb. Nem volt írásos felmondás mindkét bérlőtárs részéről, fizettétek a bérleti díjat (ha az egyik bérlőtárs fizeti a teljes összeget, az pont jó, mert egyetemlegesen felelnek), a bérleti szerződés tehát változatlan tartalommal fennáll. Következésképpen az óvadék felének visszatartása nem jogos.