Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


albérlet, kaució visszafizetése

drbjozsef # e-mail 2018.10.25. 20:49

Akkor lenne pl. buncselekmeny, ha ugy kerte volna, hogy fenntartja a szobat, de nincs is szoba. Tehat ugy ejtett tevedesbe, hogy semmikeppen nem is tudta volna bevaltani az igeretet. Ez csalas.

Az, hogy nem fizette vissza, sok indoka lehet. Peldaul, mert nem is kerte, nem tudta mi az, elkoltotte.

Egyebkent onmagaban az, hogy visszajar az ismerosodnek a penz, nem kerdes. Visszajar. Csak ilyen buta modon intezve nagyon nehez lesz elerni, hogy hozzajusson.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nyafka # e-mail 2018.10.25. 16:24

Értem ezeket jo tudni.
De ez mièrt nem szàmit bűncselekmènynek?
Ha vki igeri hogy vissazutalja az nem az?
Ezeket èn is èszben tartim akkor.
Igaz mondhatja azt utalta csak sise èrkezett meg.
Mindenesetre köszönöm a sok segítsèget.

drbjozsef # e-mail 2018.10.25. 15:52

Ha megteszi a feljelentést, akkor azt elutasítják, mert nem történt semmilyen bűncselekmény. Még egyszer : polgári jogi igénye lehet legfeljebb.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nyafka # e-mail 2018.10.25. 15:48

Illetve ha megteszi a feljelentèst de közben elkezdik visszautalni esetleg a pènzt akkor mi van?
Sajnis ő se ên se èrtünk hozzâ, azèrt kèrdek ennyit.

drbjozsef # e-mail 2018.10.25. 15:47

Én megpróbálnék nyomozni a helyébe, hátha név alapján a címen tud valaki segíteni. Esetleg a facebook csoport felé elmenni valahogy okosan...

De egyébként igen. Idegennek, ismeretlenül, alapadatok nélkül, ez eléggé tanulópénznek hangzik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nyafka # e-mail 2018.10.25. 15:32

Akkor tulajdonkèpp ha jol èrtem ès magatol nem fizeti vissza akàr egyben vagy egèszben, akkor ez egy tanulópènz volt hiszen szerződès papir sincs ès elelenyèszett messenger üzenet van ha van.

drbjozsef # e-mail 2018.10.25. 15:15

Feljelentést lehet tenni ismeretlen tettes ellen is, aztán a rendőrség kinyomozza - ha bűncselekmény történt.

Esetetek polgári jogvita, ha nem fizeti vissza a pénzt. Ezzel legfeljebb a polgári bírógra mehet, oda viszont a keresetlevélhez kelleni fog az alperes neve, lakcíme.

Ahogy egy fizetési meghagyás kibocsátásához is, ha előbb azzal indítana per helyett.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Nyafka # e-mail 2018.10.25. 14:58

A címet tudja, de sokan laknak ott, az illető meg nem lakik ott ( bár amilyen balga lehet a messenger üzenet azon részét is kitörölte)
Esetleg név alapján lehet feljelentést tenni? igy foglalkoznának vele? lehet visszautalja még, de ha mégsem azért kérdem.
igen buta volt, de vidéki lány aki megbizik mindenkiben, és örült, hogy talált vmit kaució nélkül.

Vadsuhanc #   2018.10.25. 14:55

Azt azért csak tudja, hogy az albérlet (szoba) hol van, mi a címe amelybe beszeretett volna költözni?
Irány még most és így kideríthető "kifiaborja" az akinek a pénzt elutalta.

Nyafka # e-mail 2018.10.25. 14:45

Egy ismerősőm elég nagy balgaságot csinált.
Vidéki és szobát keresett, facebookon egy csoportban talált egy szobát, nem kértek kauciót csak lakbért.
Mivel nagyon akarta elutalt elektronikus pénztárcán keresztül az illető bakszámlájára egy kisebb összeget 35000Ft-t, de a közleményben nem írt semmit, a nem is kértek eredetileg semmit, csak ő akarta bebiztosítani magát megelgyen a szóba, és bután cselekedve semmilyen irásos papir sincs róla.A messengerről némi üzenet.
Aki albérlő társat akart jelezte mésem jó a költözés, magángondok miatt.
Viszont a pénzt azóta sem utalta vissza, persze előfordulhat , hogy tényleg vannak gondjai de mondjuk ha 1 hónap múlva se utalja lehet tenni vmit? Vagy én tudom buta volt az ismerősőm, de azért szerettem volna megkérdezni.
Az illetőnek csak a nevét tudja és az email címét, meg a facebookon amit írt vele, de a telefonszámát és a bejelentett lakcímét nem tudja, illetve úgy néz ki költözik az illető vagyis a azt se tudja hova fog költözni.

angel0908 # e-mail 2018.09.18. 21:45

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémával állok szemben: Augusztus elején felmondták az albérletem a bérbeadó személyes problémái miatt. Ezzel nem is volt probléma mert elegendő időt adott hogy keressek újat. Meg is találtam a tökéletes albérletet augusztus közepe felé. Rögtön szerződésbe is foglaltuk.A beköltözés időpontja 2018.09.05.-e lett valamint 2 havi kauciót is átadtam a hölgynek egy átvételi elismervénnyel és vártam, hogy költözhessek. A beköltözés elötti napon kaptam egy hívást a bárbeadótól, hogy nem tudnánk-e csúsztatni egy hetet a költözést mert a férje haldoklik és könnyebb neki a szóban forgó ingatlanból bejárni hozzá a kórházba mint vidékről. Mivel én egy végtelenül megértő és türelmes ember vagyok belementem a halasztásba. Szerencsére a mostani bérbeadóm is megértette a problémát és nem volt belőle baj.Eltelt egy hét és nem jelentkezett a hölgy ezért felhívtam hogy megkérdezzem mi a helyzet. Azt a választ kaptam, hogy meghalt a férje hétfőn temetik azt még várjam már meg, kedden hív és átadja a kulcsokat. Kedden felhívott hogy nagyon lebetegedett a gyász miatt és orvosi ellátásra szorul ezért majd csak pénteken tudja odaadni a kulcsokat ha a fia is itt lesz és segít neki. A kérdéseim a következőek lennének. Mivel járok jobban, ha felmondom a szerződést vagy ha várok még? Mit tudok tenni ha még tovább akarja húzni a dolgot? Abban az esetben ha én mondom azt hogy nekem már nincs szükségem az albérletre milyen szabályok vonatkoznak a kaució vissza adására?Nem vagyok jártas ebben a témában és nem akarok pórul járni.Bármilyen tanácsot és segítséget előre is köszönök!

arthur9 # e-mail 2018.08.29. 19:29

Köszönöm! :)

Norbert087 # e-mail 2018.08.29. 15:00

Köszönöm a segítséget/válaszokat!

nonolet # e-mail 2018.08.29. 11:44

Norbert087

Az eddigiek alapján a foglalódba kerül neked ez az elállás.

Hisz a bérbeadó most is adná, ha kérnéd.
Mégpedig az előszerződéses áron.
(ha jól értelek)

Sőt az árengedmény is felmerült ...

- -

Még az is lehet, hogy okosan csőbe húztak.

Zöldövezeti11 # e-mail 2018.08.29. 10:41

József !
Még az eredeti kérdéshalmazan írta , hogy :

eredeti áron kiadja,
enged az árból,
elenged egy havi kaukciót

Erre Te :
szerint beköltöznél, megírja-e a bérleti szerződést aszerint? Nem hinném, hogy belemegy, az pedig elég lesz neked arra, hogy nem te léptél vissza a szerződéstől.
Sőt maga a panaszos ismeri el, hogy :
A lényeg, hogy már nem bízom benne ezért és az idő szűkössége miatt másik albérletet kerestem
Azért egy telefonon közölt emelési szándék miatt visszalépni ???!!!
Azt egyébként bizonyítani is kell !

Zöldövezeti11 # e-mail 2018.08.29. 10:29

arthur9 !
Látom van több bejegyzésed is.
Nézzük a nyitót !
Lehetséges a közös megegyezéses szerződésbontás (határozatlan idejű albérleti szerződésnél) egy hónap hatállyal, ha az eredeti megállapodás 60 napot írt?

Közös megegyezéssel minden lehetséges.
Találtam is egy aranyos lakást, és mivel végig abban a hitben voltam, hogy lehetséges a szeptemberi költözés,
Akkor vedd ki azt az aranyos lakást !

Azután a jelenleginél alkudozzál a tulajjal.
Értem én, nem akarod , hogy a kettő, a két bérlet között átfedés legyen között. Persze ez pénz kérdés. Vedd úgy hogy jól megy , eccere kettő bérleted is van.

arthur9 # e-mail 2018.08.28. 21:33

bocsánat, fáradt vagyok, a felmondást követő második hó végére lehet felmondottnak tekinteni...
elnézést a kapkodásért, szóval csak az jön ki, hogy október... Tehát a kérdés, ezzel nem egyező megegyezést köthetünk-e? Nem október, hanem szeptember végéig.
Köszönöm!

arthur9 # e-mail 2018.08.28. 21:29

Kedves Tagok, egy közjegyzői okiratunk is van a bérleti szerződés mellé, amiben azt olvasom, a PTK szerint bármelyik fél a hónap 15. napjáig a szerződést a következő hónap végére mondhatja fel, vagyis mivel csak telefonon beszéltünk erről augusztus elején, nem szeptember végéig, hanem ha most írunk egy felmondást, szeptember 1-15-ig, akkor október végével lehet felmondani. Jól értelmezem?
Tovább folytatódik: ha a felmondás nem az előbbi határidőkkel történik (adott hó 15 után?), úgy a bérleti jogviszonyt a következő hónap végére felmondottnak kell tekinteni. pl. augusztus 30-val írunk felmondót, akkor szeptember végére? Ez így furcsa lenne!

arthur9 # e-mail 2018.08.28. 21:01

Kedves Fórumtagok!

Lehetséges a közös megegyezéses szerződésbontás (határozatlan idejű albérleti szerződésnél) egy hónap hatállyal, ha az eredeti megállapodás 60 napot írt?
Most láttam a szerződésben, hogy kölcsönösen 60 nap a felmondási idő az albérletnél. Nekem a tulaj augusztus elején jelezte, hogy változott a szitu, mielőbb eladná az ingatlant, ír felmondót, de tartja magát a hatvan naphoz. Beszéltünk, mondtam, nekem szeptemberben praktikus költözni, ilyenkor van bőven választék, neki is jó, ha minél előbb pénzhez jut. Közben megint változott a szituáció, mégsem akarja eladni, maradhatnánk, de különböző okokból, amiket itt nem részleteznénk, mi mégis mennénk. Találtam is egy aranyos lakást, és mivel végig abban a hitben voltam, hogy lehetséges a szeptemberi költözés, ezt nyilatkoztam (szerződés és foglaló még nincs, de tervezem). További előzmények korábbi hozzászólásban, de a kaució visszafizetésére ígéretet kaptam, és lepapírozzuk a kapott tanács alapján.
Tulajdonképpen nekem szeptember közepén lehetne a másik lakásban bérleti jogviszonyom, kényelmesen átköltöznénk a hónap végéig, csak hát mi van, ha két hónapot kell kifizetnem, mert 60 nap a felmondás? Vagy ha már így elbaltáztam, akkor most írjunk egy felmondót, várjak ölbe tett kézzel egy hónapot (reménykedve, hogy lesz tetszésemnek megfelelő lakás később is), majd októberben álljak neki keresgélni?
Köszönöm a véleményeket!

drbjozsef # e-mail 2018.08.28. 21:01

Perben szabad bizonyítás van. Tanúk is megfelelnek.
De hát van egy papírod.
Mondjuk a tulaj hivatkozhat arra, hogy ő biztosította volna az ingatlant szeptemberben, te meg nem mentél. Úgyhogy addig is gyűkts még bizonyítékot, hangfelvétel is jó, de levél is, vagy ha tanúval mész hozzá.
Mondd neki, hogy az eredeti megállapodás szerint beköltöznél, megírja-e a bérleti szerződést aszerint? Nem hinném, hogy belemegy, az pedig elég lesz neked arra, hogy nem te léptél vissza a szerződéstől.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

SolnesM # e-mail 2018.08.28. 19:32

Igen az egy közhely ,hogy a szerződéseket be kell tartani.
De azért felettébb érdekes, hogy valaki egy bérletet köt júl 6.án szep. 1 re. A tulaj a kiadó ezt jól elcseszte. Most aug 28 án bőven másfél hónap.
Ha én kiadom a lakásomat a megegyezés után egy két nap és megkötjük a szerződést olyan nincs ,hogy majd.
Egyébként is a telefoni ide-oda beszélgetést bizonyítani is kell.
Lehet persze fizetési meghagyást is küldeni annak ellent is lehet mondani, de azért ilyen összegért pereskedni nem nagyon érdemes. Ha meg pereskedik azt még meg is kell nyerni.

Norbert087 # e-mail 2018.08.28. 19:24

Köszönöm a válaszokat!

Még egy kérdés - ha pereskedésig jut a dolog az nem gond, hogy az tulajdonos emelési szándékát nem tudom papírral bizonyítani, csak telefonban mondta nekem? Ezt kell egyáltalán bizonyítanom?

Az emelést rajtam kívül még a mostani lakóknak is elmondta.

drbjozsef # e-mail 2018.08.28. 17:28

Fizetési felszólítást ajánlva küld, az FMH-ról részletek itt : mokk.hu

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef # e-mail 2018.08.28. 17:27

Mondd meg neki : a szerződéseket be kell tartani.

Ha aláírta vállalja. Ha nem, akkor az a minimum, hogy visszaadja a foglalót, sőt, ha az a megállapodásotokban is "foglaló"-ként szerepel, akkor duplán kell visszaadnia, ha ő áll el a szerződéstől.

Mondd meg neki, hogy gyorsan adja vissza, különben közjegyzőhöz fordulsz, és végrehajtatod rajta.

Ha nem adja, akkor küldesz neki egy fizetési felszólítást mondjuk 8 napos határidővel, ha nem fizet, elballagsz egy közjegyzőhöz, és kibocsáttatsz vele egy fizetési meghagyást (a neve és a pontos címe kell csak hozzá). Ha annak ellentmond, pereskedned kell, ha nem, simán végrehajtható lesz.

A leírásod alapján, ha van papír a kezedben, akkor bíróságon is simán nyerni fogod, ha oda jutna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Norbert087 # e-mail 2018.08.28. 15:21

Kedves Fórumózók,

Szeptember 1-es költözés miatt már nyár elején elkezdtem új albérletet keresni. Július 6-án találtam is és a tulajdonossal írtunk egy megállapodást amelyben a személyes adatokon kívül szerepeltek a bérleti díj összege, a bérleti időszak hossza és kezdete, a kaukció mértéke(2havi), a felmondási idő és hogy foglalóként egy havi bérleti díjat átadtam a tulajdonosnak. 10 nappal a költözés előtt felhívott, hogy eddig nem volt ideje de most utána nézett az áraknak és emelni akar az összegen és ezzel az összeggel írná meg a bérleti szerződést. Gondolkozási időt kértem tőle majd 3 nappal később felhívtam és megmondtam, hogy ilyen feltételekkel nem veszem ki az albérletet és vissza kértem az egy havi összeget. Ezt a tulajdonos nem hajlandó visszaadni. Most viszont mindenféle ajánlatokat kapok tőle:

  • eredeti áron kiadja,
  • enged az árból,
  • elenged egy havi kaukciót

de közben azt is megemlítette, hogy egyébként hirdeti a lakást. A lényeg, hogy már nem bízom benne ezért és az idő szűkössége miatt másik albérletet kerestem. Mivel az emelést telefonon közölte és nincs róla papírom ma már azt is letagadja, hogy emelni akart.

Ebben az esetben van rá esélyem, hogy visszakapjam a pénzem? Ha igen milyen módon?

Köszönöm a segítséget!